Γειά σας και συγχαρητήρια για το χρήσιμο forum σας,
ενημερώθηκα από εδώ σχετικά με την δυνατότητα διαγραφής του θρησκεύματος από το ληξιαρχείο και πράγματι πήγα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου για να το κάνω αλλά όταν είπα στην υπάλληλο ότι θέλω να διαγραφεί η αναφορά στο θρήσκευμα μου είπε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δηλώσω ότι δεν ανήκω σε κανένα θρήσκευμα. Εγώ επέμεινα ότι ήθελα να διαγραφεί η αναφορά εφόσον υπάρχει νόμος που λέει ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αποκαλύψει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και τότε μου είπε ότι αυτό ισχύει αν πας οπουδήποτε αλλού και σου ζητήσουν να αναφέρεις το θρήσκευμα αλλά όχι στο ληξιαρχείο.
Μου έδωσε να συμπληρώσω την αίτηση για να μου χορηγηθεί η ληξιαρχική πράξη και όταν ήρθε η ώρα να συμπληρώσω την αίτηση για την διαγραφή μου έδειξε ένα χαρτί που είχε αυτό το κέιμενο:
"Δηλώνω ότι από σήμερα [ημερομηνία] επιθυμώ να μην ανήκω σε κανένα θρήσκευμα. Την δήλωση αυτή την κάνω με ελεύθερη τη βούληση και χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε ψυχολογικής ή άλλης πιέσεως (Γνωμ.Νομ.Συμβ. του κράτους 687/91).", τότε εγώ έβγαλα το υπόδειγμα αίτησης που υπάρχει στο site και λέει ότι θέλω να διαγραφεί η αναφορά στο θρήσκευμα και αυτή δυσανασχέτησε και μου είπε ότι μόνο αν γράψω αυτό που μου έδειξε μπορεί να γίνει η διαγραφή, οτιδήποτε άλλο δεν προβλέπεται, κι επειδή ήταν κατηγορηματική θεώρησα ότι κάτι θα ξέρει (λάθος μου..). Μάλιστα αφού συμπλήρωσα την αίτηση την κοίταξε προσεκτικά φοβούμενη μήπως είχα αλλάξει το κείμενο.
Τελικά εγραψε πάνω στη σελίδα του ληξιαρχείου ότι εμφανίστηκα και δήλωσα ότι επιθυμώ να μην ανήκω σε κανένα θρήσκευμα και ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα που έψαξα πάλι στο φόρουμ είδα ότι την πάτησα και ότι γίνεται να διαγραφεί εντελώς η αναφορά. Κανονικά θα έπρεπε να είχα εκτυπώσει όλους τους νόμους και να τους είχα μαζί μου αλλά θεώρησα ότι δεν θα ήταν απαραίτητο δεδομένου ότι είναι ήδη δύο χρόνια τώρα που εφαρμόζεται αυτή η πρωτοβουλία και ειδικά στο ληξ. Αμαρουσίου που είναι από αυτά με τον περισσότερο κόσμο οι υπάλληλοι θα ήξεραν την διαδικασία…
Τώρα αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνω, να εκτυπώσω όλους τους νόμους και να ξαναπάω να ζητήσω να διαγραφεί εντελώς η αναφορά; Φοβάμαι ότι όπως συμβαίνει συνήθως στο δημόσιο θα βρουν δικαιολογίες για να με αποφύγουν ή κι ότι θα υποστώ ειρωνείες ότι ασχολούμαι συνέχεια με ένα ανούσιο θέμα κτλ ενώ στην πραγματικότητα φταίνε αυτοί που δεν ξέρουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει πιθανότητα τώρα που έγραψε ήδη στο περιθώριο της σελίδας και γέμισε ο πλαϊνός χώρος, να επικαλεστούν ότι δεν υπάρχει χώρος για νέα υποσημείωση; Ή ότι δεν μπορεί να γίνει πάλι αλλαγή στην ληξ. πράξη και να επικαλεστούν διάφορα που δεν θα μπορέσω να αντικρούσω; Τι θα με συμβουλεύατε;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.