Ιερά Σύνοδος: Θεατρικό έργο «βλάσφημο και απαράδεκτο»(Συλλήψεις)

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
ktinos
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: 06 Σεπ 2011 17:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Άμα κατέβει ο Άναρχος θα έρθω και εγώ, τους μισούς θα τους βαράω για θρησκόληπτους και τους άλλους μισούς για ανθέλληνες. Η λογική μετανάστευσε μαζί με τους άνεργους. :lol:
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Ο Πειραιώς Σεραφείμ μήνυσε το "Corpus Christi" με τη συμπαράσταση της "Χρυσής Αυγής"
Spoiler: Εμφάνιση
Έκπληξη, ερωτήματα και έντονο προβληματισμό σε πολλούς Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος προκάλεσε η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να υποβάλει μήνυση κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου «Corpus Christi» για κακόβουλη βλασφημία, έχοντας στο πλευρό του τέσσερις βουλευτές του κόμματος της «Χρυσής Αυγής».

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Σεραφείμ το απόγευμα της Παρασκευής μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και υπέβαλε την εν λόγω μήνυση. Στο πλευρό του Μητροπολίτη βρέθηκαν – σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» - «κλιμάκιο βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή αποτελούμενο από τους Συναγωνιστές Χρήστο Παππά, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα…».

Η είδηση αιφνιδίασε πολλούς Μητροπολίτες. «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις αρχές του καλοκαιριού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της και καταδίκασε κάθε προσβολή του προσώπου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Οτιδήποτε περισσότερο δεν βοηθάει, αντιθέτως διαφημίζει το έργο», σχολιάζει ένας εκ των γηραιών Μητροπολιτών και προσθέτει:

«Το Χριστό τον έχει ο καθένας στην καρδιά του. Ο κάθε άνθρωπος,σύμφωνα με το ήθος και τις αρχές του, οφείλει να μπορεί να αντιλαμβάνεται από ποιο σημείο και μετά προσβάλει τον Θεό και την πίστη του άλλου ανθρώπου. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε Χριστό και αρχές με δικαστικές αποφάσεις και μηνύσεις. Και μάλιστα όταν όλα αυτά γίνονται με την στήριξη ενός όποιου κομματικού μηχανισμού».

Το θέμα της θεατρικής παράστασης «Corpus Christi» είχε θέσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην πρόσφατη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει συγκεκριμένη άμεση παρέμβαση.

Η Σύνοδος αρχικά συζήτησε το ενδεχόμενο να στείλει εκπρόσωπό της να παρακολουθήσει την παράσταση προκειμένου να μορφώσει άποψη και να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει προσβολή του προσώπου του Χριστού. Ωστόσο τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών φάνηκαν να μην θέλουν να προχωρήσουν σε μια ενέργεια που θα προσέφερε δημοσιότητα στην θεατρική παράσταση.

«Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία που διώχθηκε για την πίστη στον Ιησού Χριστό να μετατρέπεται σε διώκτη. Αντιθέτως η Εκκλησία θεραπεύει με την ανεξάντλητη αγάπη του Χριστού. Και φυσικά δεν είναι δυνατό να συμπράττει καθοιονδήποτε τρόπο και με οποιονδήποτε για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας της τέχνης. Εκτός και αν θέλουμε να μιμηθούμε εκείνους που σκοτώνουν στο όνομα του Θεού τους», σχολιάζει στο Amen.gr Ιεράρχης του Λεκανοπεδίου.
Βγάζω το καπέλο στη ΔΙΣ για τη στάση της, στον γηραιό μητροπολίτη όποιος κι αν ήταν (λάθος μου που νόμισα ότι ήταν επίσημη θέση της ΔΙΣ).
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Κι εγώ δεν πιστεύω στα μάτια μου διαβάζοντας τη δήλωση του Ιερώνυμου.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Παρόλ' αυτά, όμως, παραμένουν ξέφραγο αμπέλι, στ' οποίο ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει ή ό,τι του καπνίσει, κρίνοντας από τον Σεραφίνο. Και κανείς, ούτε καν ο αρχιεπίσκοπος, τολμάει να του τραβήξει τ' αυτί.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
HELLADISTAN
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: 14 Οκτ 2012 10:55
Όνομα Ιστότοπου: atheismingreece.tumblr.com
Τοποθεσία: Αθηνα
Επικοινωνία:

Δεν ειναι παραλογο να πουμε οτι οι Ανθιμος και Σεραφειμ χαρακτηριζουν το προτυπο του Χριστιανιμπαν και ανηκουν σε αλλη κατηγορια κληρικου απο τον Ιερωνυμο ο οποιος ειναι και πιο μετριοπαθης και λιγοτερο προκλητικος (σπανια εμφανιζεται ντυμενος χρυσαφι απο πανω εως κατω, δεν ειναι τρεις την ωρα στην τηλεοραση σαν τον προκατοχο του κτλ)

Ιδιως ο Σεραφειμ ο οποιος εκφραζει μια ψυχοπαθεια που θα ζηλευαν πολλοι ταλιμπαν και αν ειχε γεννηθει 1000 πριν θα ειχε φαει πολυ κοσμο.

Βεβαια εγω ακομα περιμενω να βγει η ΔΙΣ και να καταδικασει αμεσα και χωρις υπεκφυγες τη συμπραξη χρυσης αυγης και των κληρικων που ηταν παρωντες. Δε νοειται να βλεπει ανθρωπους που χαιρετουν φασιστικα παρεα με κληρικους και να μην κανει τιποτα.

Το καλο ειναι οτι η παρασταση εγινε και στις δυσκολες αυτες στιγμες η τεχνη νικησε


Υ.Γ Μηπως ειναι ωρα να δουμε και το Last Temptation of Christ του Καζαντζακη και το Life of Brian των Monty Pythons στη μεγαλη οθονη;
Την εν πολλαις αμαρτιαιας περιπεσουσα βουλη γεροντα Εφραιμ ευλογησον...
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Κακως ξεχωριζεις τον Ιερωνυμο. Στην ταμπακιερα, τα προνομια της εκκλησιας, ειναι καθετος και μαλιστα εγραψε αρθρο που αναφερεται στα ας πουμε φορολογικα βαρη τους...
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
HELLADISTAN
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: 14 Οκτ 2012 10:55
Όνομα Ιστότοπου: atheismingreece.tumblr.com
Τοποθεσία: Αθηνα
Επικοινωνία:

Κοιταξε, φυσικα και δεν τον βγαζω εκτος. Καριεριστας οπως και οι υπολοιποι ειναι. Απλα δεν ειναι αιμοδιψης οπως ο Σεραφειμ.
Την εν πολλαις αμαρτιαιας περιπεσουσα βουλη γεροντα Εφραιμ ευλογησον...
Απάντηση