Σελίδα 1 από 1

Σχολείο και Θρησκευτική Ελευθερία

Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπ 2018 17:41
από Ατίθασος Γιός
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, δύο ημέρες πριν την συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας των αιτήσεων ακύρωσης:
- της Ένωσης Αθέων για τις υπουργικές αποφάσεις με το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών,
- της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που αφορούν τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή προσευχή στα σχολεία.
Συζήτηση με αφορμή την αίτηση ακύρωσης για τον εκκλησιασμό και την προσευχή στα σχολεία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου


Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας της αίτησης ακύρωσής της κατά του προεδρικού διατάγματος για τη λειτουργία των σχολείων, ειδικότερα των διατάξεων που αφορούν τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή προσευχή στα σχολεία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο στις 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.30, στη Στοά του Βιβλίου.

Σε μία περίοδο που οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας αποτελούν εκ νέου αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και δικαστικών αντιδικιών, τόσο με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, όσο και με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΕλΕΔΑ επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Πώς προστατεύει ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου την προσωπικότητα, τα δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και γονιών στο σχολείο; Μπορεί η συνταγματική υποχρέωση ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης στην εκπαίδευση να δικαιολογεί αυταρχικές πρακτικές και γραφειοκρατικές τελετουργίες, εις βάρος της ελεύθερης διαμόρφωσης της προσωπικότητας των ανηλίκων αλλά και των δικαιωμάτων των γονέων που δεν επιθυμούν την υποχρεωτική συμμετοχή των παιδιών τους σε λατρευτικές πρακτικές; Σε μια εποχή που οι ισορροπίες στις σχέσεις κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων δοκιμάζονται εκ νέου παγκοσμίως και ειδικότερα και στην Ευρώπη, στην Ελλάδα ο διάλογος πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει στην ανάδειξη των θεμελιωδών επιταγών του Κράτους Δικαίου.

Στη συζήτηση που θα συντονίσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος θα συμμετέχουν οι: Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής κόμματος Το Ποτάμι, Νίκος Φίλης, πρώην Υπουργός Παιδείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος ΑΠΔΠΧ, πρώην Πρόεδρος ΣτΕ. Σύντομες παρεμβάσεις για τον εκκλησιασμό και την προσευχή θα γίνουν από το Γιάννη Φ. Ιωαννίδη, δικηγόρο, Αντιπρόεδρο της ΕλΕΔΑ και Κλεάνθη Βουλαλά, εκπαιδευτικό που συνυπογράφει την αίτηση ακύρωσης της ΕλΕΔΑ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη!
facebook event

Re: Σχολείο και Θρησκευτική Ελευθερία

Δημοσιεύτηκε: 15 Σεπ 2018 09:26
από Arkana1900
Το μάθημα των θρησκευτικών όπως γίνεται στις χώρες της Ε.Ε: http://infognomonpolitics.blogspot.com/ ... 2.html?m=1 .Στις πιο πολλές χώρες υπάρχει μάθημα θρησκείας σε ομολογιακο πλαίσιο.Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Γαλλία.Στη Γαλλία το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκεται στα δημόσια σχολεία της Αλσατίας-Λωραινης και στα δημόσια σχολεία των υπεράκτιων και υπερωκεανιων περιοχών(αυτές είναι: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Overseas_France και με εξαίρεση το Μαγιότ που είναι μουσουλμανικο νησί οι υπόλοιπες υπεράκτιες περιοχές είναι βασικά χριστιανικες),
ενώ στις εν λόγω περιοχές(Αλσατία-Λωραινη και υπεράκτιες/υπερωκεάνιες περιοχές της Γαλλίας τα δημόσια σχολεία και σε δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα).Στην υπόλοιπη χώρα στα ιδιωτικά σχολεία διδάσκονται μαθήματα θρησκευτικών ανάλογα με το δόγμα των μαθητών. Η Γαλλική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία και αυτά σε αντάλλαγμα υποχρεούνται να διδάσκουν τις βασικές αρχές της Γαλλικής δημοκρατίας και ένα βασικό πρόγραμμα σπουδών που έχουν και τα δημόσια σχολεία. Οι υπόλοιπες χώρες προσφέρουν δογματική εκπαίδευση ανάλογα με το θρήσκευμα του μαθητή οι περισσότερες. Οι Καθολικοί παρακολουθούν Καθολικά θρησκευτικά, οι Προτεστάντες παρακολουθούν Προτεσταντικά,οι μουσουλμάνοι μουσουλμανικά κτλ.Το ίδιο γίνεται με τα σχολεία της Ευρωπαϊκής ένωσης (σχολεία που πάνε τα παιδιά των υπαλλήλων της Ε.Ε) που παρέχουν κι αυτά ομολογιακη εκπαίδευση.Στην Ελλάδα ήδη οι μουσουλμάνοι μαθητές της Θράκης παρακολουθουν ομολογιακη ισλαμική εκπαίδευση στα μειονοτικά και τώρα πια και στα δημόσια σχολεία της Θράκης. Στις Κυκλάδες οι Καθολικοί μαθητές παρακολουθούν κι αυτοί ομολογιακό μάθημα Καθολικών θρησκευτικών.Αυτό που δεν έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε είναι μάθημα ηθικής για όσους δεν θέλουν να παρακολουθούν ομολογιακη εκπαίδευση. Κατ εμέ θα πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν και μάθημα ηθικής έτσι ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.Δεν ανεφερα πιο πανω την περιπτωση της Βοσνιας-Ερζεγοβινης γιατι δεν ανηκει στην
Ε.Ε που υπαρχουν τρεις μεγαλες κοινότητες οι οποίες με βάση την Ντέιτον (1995) καθορίζονται από το θρήσκευμα αφού δεν υπάρχει άλλη διαφορά (γλώσσα, έθιμα,παραδόσεις κτλ) ανάμεσα τους και το μάθημα των θρησκευτικών ειναι υποχρεωτικο και ομολγιακο αναλπγα με τις τρεις θρησκειες χωρις αλλη δυνατοτητα.Οσον αφορά την προσευχή και τον εκκλησιασμο δεν είναι υποχρεωτικα οσοι δεν θέλουν δεν υποχρεούνται να συμμετάσχουν. Στην Θράκη όπως είδα οι μουσουλμάνοι μαθητές(εννοώ αυτοί που πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία και όχι σε μειονοτικά) δεν υποχρεούνται να παρίστανται.Στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης γίνεται μουσουλμανική προσευχή από τους επίσημους ιμάμηδες και μουφτήδες.

Re: Σχολείο και Θρησκευτική Ελευθερία

Δημοσιεύτηκε: 18 Σεπ 2018 15:59
από AoratiMelani
Αύριο είναι αυτό, έτσι; Λέω να πάω, θα είναι ενδιαφέρον!

Re: Σχολείο και Θρησκευτική Ελευθερία

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2019 23:36
από politikopoihmenos
Οι οδηγίες που έδωσαν στους θεολόγους οι σύμβουλοι τους το 2019 ύστερα από οτι έγινε με τις δικαστικές αποφάσεις:

https://www.facebook.com/15819825424304 ... 844946758/