Σελίδα 1 από 2

οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Οκτ 2013 07:13
από AoratiMelani
Γάμοι «δύο σε έναν» και κηδείες «προσφορά»Για πρώτη φορά το 2012 οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς.
Του Γιάννη Ελαφρού

Ακόμα και οι πιο ιδιαίτερες, πιο προσωπικές και συναισθηματικά φορτισμένες τελετές, όπως οι γάμοι, οι βαπτίσεις και οι κηδείες, έχουν επηρεαστεί και αλλάξει ριζικά λόγω της κρίσης και της ένδειας. Οι γάμοι γίνονται ολοένα και πιο λιτοί, ενώ για πρώτη φορά οι πολιτικοί γάμοι (που είναι εξ ορισμού πολύ πιο φθηνοί) ξεπέρασαν σε αριθμό τους θρησκευτικούς το 2012. Μάλιστα, το πνεύμα εξοικονόμησης οδηγεί πολλά ζευγάρια στη λογική «δύο σε ένα», με αποτέλεσμα να έχει γίνει «μόδα» ο γάμος μαζί με τη βάπτιση του πρώτου παιδιού! Οσο για τις κηδείες, παρότι ακούγεται μακάβριο, στον χώρο των γραφείων τελετών κυριαρχεί η λέξη «προσφορά». Πολλά γραφεία παρέχουν στους συγγενείς των θανόντων «οικονομικά πακέτα» που περιέχουν ορισμένα βασικά έξοδα της κηδείας· φέρετρο, παραλαβή και μεταφορά με νεκροφόρα, εκτύπωση και τοιχοκόλληση αγγελτηρίων, πληρωμή προσωπικού μεταφοράς και εργατών ταφής κ.λπ. Οι προσφορές αυτές συνοδεύονται από «δώρα», όπως διακοσμητικό σταυρό από άνθη. Δεν λείπει και η προσφορά του κόστους του καφέ μετά την κηδεία κ.ά.

Αν και στην (οικονομική) βαρυχειμωνιά οι δύο μαζί είναι καλύτερα από το να ζουν χωριστά, το 2012 σημαδεύτηκε από τη μείωση σχεδόν κατά 10% (σε σχέση με το 2011) των γάμων. Ετσι, ενώ το 2011 πραγματοποιήθηκαν 55.099 γάμοι στην Ελλάδα, το 2012 έγιναν 49.710. Αλλά ίσως ακόμα πιο σημαντική είναι η είδηση ότι για πρώτη χρονιά πέρυσι οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς: 25.730 έναντι 23.980 πανελλαδικά.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία είναι φανερό ότι έχει λόγους οικονομικούς. Τη δεκαετία του ’80 (όταν θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος) και τη δεκαετία του ’90, σε διαδικασία πολιτικού γάμου προχωρούσαν πολύ λίγα ζευγάρια: κυρίως όσα είχαν διαφορετικό θρήσκευμα ή δεν ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, όσα επείγονταν για κάποιο λόγο και όσοι κινούνταν από συνειδησιακή ή ιδεολογική τοποθέτηση (π.χ. άθεοι ή άθρησκοι). Σιγά σιγά το φαινόμενο έγινε πιο μαζικό, αλλά πάντοτε οι πολιτικοί γάμοι αριθμητικά υστερούσαν κατά πολύ των θρησκευτικών. Το 2001, για παράδειγμα, οι πολιτικοί γάμοι ήταν μόνο 10.404 έναντι 48.087 θρησκευτικών.

«Το καθοριστικό σημείο για να αποφασίσουμε να παντρευτούμε με πολιτικό γάμο ήταν το οικονομικό. Μια τελετή σε εκκλησία κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ, όσο και να περιορίσεις τα έξοδα. Στο δημαρχείο, πληρώσαμε μόνο τις άδειες και ένα τέλος γάμου, που έχει βάλει ο δήμος», λέει στην «Κ» η Κατερίνα, που παντρεύτηκε προ μηνών. Το τέλος γάμου που έχουν θεσπίσει πολλοί δήμοι, ύψους από 30 έως 100 ευρώ, είναι ανεπιθύμητο για πολλούς δημότες (που θεωρούν ότι οι δήμοι πρέπει να καλύπτουν αυτή την υποχρέωση ατελώς), αλλά σίγουρα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος για την εκκλησία και τον «στοιχειώδη» στολισμό που κινείται από 400 ώς 700 ευρώ.

Αποκαλυπτικό της τάσης για λιτό γάμο είναι και το πώς τελούνται οι πολιτικοί γάμοι. Το 30% - 40% των πολιτικών γάμων που γίνονται στον Δήμο Αθηναίων (σε μια ωραία αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου) δεν έχει σχεδόν καθόλου προσκεκλημένους, πέρα από τους μάρτυρες και τους στενούς συγγενείς. Δεν υπάρχουν κεράσματα, ούτε άλλα έξοδα. Μόνο το 10% -20% γίνεται με πλήθος καλεσμένων, αλλά όχι πάντα με μπομπονιέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των νεονύμφων είναι ελληνικής καταγωγής, άρα η πιθανότητα διαφορετικών θρησκειών είναι μικρή.

Απαντώντας στην τάση υπέρ του πολιτικού γάμου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι γάμοι στους ναούς της μητροπόλεως θα γίνονται δωρεάν για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οπως δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος, ακόμα και το κόστος έκδοσης άδειας γάμου μπορεί να το αναλαμβάνει η μητρόπολη, εάν οι μελλόνυμφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Βεβαίως και το κόστος του θρησκευτικού γάμου έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα. Γραφεία που αναλαμβάνουν γαμήλιες τελετές σημειώνουν ότι έχουν μειωθεί τα έξοδα για την εκκλησία (έως 30%), για τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες (έως 50%), για τον στολισμό (50% και περισσότερο). Λίγα είναι πλέον τα ζευγάρια που πραγματοποιούν μαζικό γλέντι σε ταβέρνα μετά τον γάμο και σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των καλεσμένων είναι πολύ μειωμένος (από 50% μέχρι 80%) σε σχέση με αυτούς που παρέστησαν στην τελετή...

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Οκτ 2013 07:21
από AoratiMelani
Το βρήκα μέσω του Ροϊδη.

Βρίσκω τουλάχιστον ενοχλητικό το γεγονός ότι ο αρθρογράφος αποδίδει αυτή τη στροφή κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Ένας γάμος σε εκκλησία δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα. Φυσικά αν θέλεις να βάλεις νυφικό-τούρτα, λαμπάδες δίμετρες, ανθοστόλιστες γιρλάντες παντού και τη μπάντα του δήμου να παιανίζει θα σου έρθει ο κούκος στρουθοκάμηλος, αλλά το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο δημαρχείο. Η εκκλησία τυπικά δεν παίρνει αμοιβή - αν τυχόν βρεθεί παπάς να σου πει ότι πρέπει να πληρώσεις μπορείς έως και να τον καταγγείλεις. Εγώ όταν πάντρεψα φίλους κάποτε και ρώτησα τον παπά τι να δώσουμε μου είπε "τίποτα", μετά από επιμονή δική μου και του άλλου κουμπάρου τελικά πήρε κάποια χρήματα.

Και το γεγονός ότι παντρεύονται όταν βαπτίσουν και το πρώτο παιδί επίσης δεν γίνεται τόσο για οικονομικούς λόγους όσο για κοινωνικούς. Στα μυαλά πολλών ανθρώπων, το να ζεις με κάποιον χωρίς να έχεις παντρευτεί δεν φαντάζει πλέον "κακό" γιατί οι κοινωνικές παράμετροι έχουν διαφοροποιηθεί ως προς αυτό, ενώ το να κάνεις παιδί μαζί του χωρίς να είστε παντρεμένοι εξακολουθεί να φαντάζει "κακό" και με το που γκαστρωθεί η κυρία φροντίζουν να επισημοποιήσουν τη σχέση αργά ή γρήγορα - όχι όμως αναγκαστικά με θρησκευτικό γάμο και βάπτιση, ξέρω τουλάχιστον δύο ζευγάρια που το έκαναν στο δημαρχείο. Αλλά και όσοι βαπτίζουν, το κάνουν τις περισσότερες φορές για λόγους εθίμου, ενώ όσοι δεν βαπτίζουν δεν το αποφεύγουν για οικονομικούς λόγους: αν θες να βαπτίσεις βρίσκεις τον τρόπο, και όπως κι ο γάμος έτσι και η βάπτιση μπορεί να σου έρθει τσάμπα, αν δεν μπεις στη διαδικασία με τα φρουφρου και τα αρώματα. Αφήνω που πάρα πολλοί βαπτίζουν μεν το παιδί αλλά παντρεύονται με πολιτικό γάμο.

Και μια που αναφέρθηκα στο "εγώ ξέρω κάποιον που..." να επισημάνω ότι αυτό που έκαναν κάποιοι μεμονωμένοι άνθρωποι που έτυχε να ξέρω εγώ ή που έτυχε να ρωτήσει ο δημοσιογράφος δεν συνιστά επιχείρημα για την γενική αιτία του φαινομένου.

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Οκτ 2013 10:56
από vesid
Απ' ότι βλέπω εγώ, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ αυτοί που κάνουν πρώτα πολιτικό και μετά θρησκευτικό γάμο για διάφορους λόγους (μετάθεση, επιδόματα κλπ). Μάλλον είναι συνέπεια αυτής κυρίως της επιλογής η μεγάλη αύξηση του αριθμού των πολιτικών γάμων (δηλ αυτοί που θέλουν πολιτικό κάνουν μόνο πολιτικό, ενώ πολλοί από αυτούς που θέλουν θρησκευτικό κάνουν και τους δυο).

Τα κίνητρα για το παραπάνω είναι κυρίως οικονομικά. Αυτός που θέλει έναν "κλασικό" θρησκευτικό γάμο και δεν μπορεί να διαθέσει άμεσα τα λεφτά και τον χρόνο που αυτός απαιτεί, θα επιλέξει να τον κάνει αργότερα, κάνοντας όμως πρώτα έναν πολιτικό ώστε να έχει άμεσα τα οικονομικά ή άλλα οφέλη του γάμου.

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Οκτ 2013 12:44
από apeleytheros
μάλλον το ότι ο θρησκευτικός γάμος κοστίζει πολλά ενώ θα μπορούσε να μην κοστίζει τίποτα είναι ενδεικτικό του ότι έχει μπει στο μυαλό του κόσμου καθαρά ως κοινωνική εκδήλωση - τζερτζελές και ελάχιστα έχει πραγματικά θρησκευτική αξία. αυτό με τη σειρά του είναι ενδεικτικό της σταδιακής από-θρησκειοποίησης της κοινωνίας.

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 26 Οκτ 2013 13:24
από Ευθύμης
Ο μονος τροπος να καταλαβουμε το βασικο αιτιο στροφης στους πολιτικους γαμους ειναι να δουμε τι θα γινει κατα την ανακαμψη της οικονομιας. Οπως και να'χει, κατι τετοιο δειχνει μεταξυ αλλων και διαθεση απομακρυνσης απο την επισημη εκκλησια.

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 26 Οκτ 2013 18:33
από Θεόφιλος
Ευθύμης έγραψε:Ο μονος τροπος να καταλαβουμε το βασικο αιτιο στροφης στους πολιτικους γαμους ειναι να δουμε τι θα γινει κατα την ανακαμψη της οικονομιας. Οπως και να'χει, κατι τετοιο δειχνει μεταξυ αλλων και διαθεση απομακρυνσης απο την επισημη εκκλησια.
Δεν υπάρχει σοβαρό ποσοστό στροφής. γιατί μετά από κάποιο διάστημα οι γάμοι γίνονται απο πολιτικοί θρησκευτικοί.
η απομάκρυνση από την θρησκεία είναι δεδομένη εδώ και αρκετά χρόνια. ο μόνος συνδετικός κρίκος μεταξύ παραμονής σε αυτήν και την απομάκρυνση κάποιου από αυτήν, είναι η παράδοση, που χαρακτηρίζει την συνέχεια του χθές με το σήμερα, και ενώνει το χάσμα των γενεών.

Πολιτικός - Θρησκευτικός 1- 0

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2014 14:07
από Ibraim Bielidopoulos
Πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, το 2012 έγινε η μεγάλη ανατροπή λόγω και της οικονομικής κρίσης.
http://www.tanea.gr/news/greece/article ... tikos-1-0/

Re: Πολιτικός - Θρησκευτικός 1- 0

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2014 20:16
από AoratiMelani
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Η ανάρτηση αυτή συγχωνεύθηκε με ήδη υπάρχον νήμα συζήτησης με το ίδιο θέμα.

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2014 23:04
από Σίμων Resurrected
Πως και δεν βγήκε κανένας παπάς να αρχίσει να γαβγίζει που χάνει πελάτες το μαγαζί :confusion-scratchheadyellow:

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2014 12:01
από Αναρχος
Προσφάτως ετελέσθη ο γάμος της θυγατρός μου με Τούρκο υπήκοο στην Κων/πολι-Ινσταμπούλ. Εξεπλάγην πληροφορούμενος ότι στην Τουρκία ΜΟΝΟΝ ο πολιτικός γάμος αναγνωρίζεται από το επίσημο κράτος. Βεβαίως κάποιος μπορεί να τελέση και θρησκευτικό, αλλά ο πολιτικός είναι υποχρεωτικός εάν θέλη να νομιμοποιήση την σχέσι έναντι της πολιτείας...

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2014 12:31
από apeleytheros
Να τους χαίρεσαι Χρήστο!

είχε κάνει καλή δουλειά ο Κεμάλ. Νομίζω ότι ειδικά για την Τουρκία υπάρχει πολλή προκατάληψη από μέρους του ελληνικού λαού, και των Ελλήνων άθεων ειδικότερα αναφορικά με τη σχέση εκκλησίας κράτους των απέναντι, εξαιτίας της ιστορίας Ελλάδας Τουρκίας η οποία διδάσκεται και δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θρησκευτικό στοιχείο, ειδικά ότι αφορά το 1821. Για σύγχρονη ιστορία τίποτα.

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2014 13:00
από Αναρχος
Ευχαριστώ.
Έχεις δίκαιο για την γείτονα σε ότι αφορά τις σχέσεις κράτους με την θρησκεία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η νοοτροπία του πληθυσμού (εξαιρουμένων των δυτικών περιοχών), τον οποίο άγγιξε ελάχιστα ο Κεμάλ... καθώς επίσης και οι τελευταίες κυβερνήσεις οι οποίες (αφού απαξίωσαν τον ρόλο του στρατού) «παίζουν» με το κοσμικό κράτος...

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2014 19:55
από csar
Ακριβώς. Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος χάρη στον Κεμάλ.

Βέβαια ο Ερντογάν προσπαθεί να το αλλάξει αλλά δε νομίζω ότι εχει το πολιτικό εκτοπίσματος (σε σχέση με τον Κεμάλ) για να το καταφέρει. Άσε που έχει στρέψει και τους πρώην φίλους της Τουρκίας και αφεντικά του πλανήτη εναντίον του.
Off Topic
να τους χαίρεσαι!

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2014 14:18
από aristotelis_1
κοσμικο κρατος η τουρκια και μπραβο στον κεμαλ? μαλιστα το ακουσαμε και αυτο
csar τι κωδικο εχεις στο τουιτερ οταν θα πας τουρκια να μπαινεις?

αα το θεμα μας ειναι ο πολιτικος γαμος ναι ωραια αρκετοι παντρευονται στο δημαρχειο επειδη δεν εχουν λεφτα
ε μπραβο τους να ζησετε
ο δημαρχος ειναι παρων?

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2014 14:38
από svoin
Το Κεμαλικό καθεστώς όντως έκανε πιο κοσμικό κράτος την τουρκια σε σχέση με το πως ήταν. Το κοσμικό κράτος δεν σημαίνει ούτε δημοκρατικό ούτε ελεύθερο

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2014 21:24
από aristotelis_1
ξεφευγουμε απο το θεμα αλλα το ειπα αυτο σβοιν γιατι δε μπορω της μισες κουβεντες οχι απο εσενα γενικα
οχι οταν μας συμφερει ειναι καλη η τουρκια και πρεπει να την παιρνουμε σαν παραδειγμα επειδη ειναι κοσμικη χωρα
και οταν λεμε τα χιλια στραβα της να λετε α μην παιρνεις παραδειγματα απο φανατισμενες χωρες
και οποιος παντρευτεται με πολιτικο γαμο καλα κανει να ζησουνε να ευτυχισουνε

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2014 21:40
από svoin
Μάθε να διαβάσεις Αριστοτέλη

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 05 Οκτ 2014 03:53
από truleysi
Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες τα στοιχεία και για το 2013. Έχουμε ουσιαστικά ισοπαλία, με τους πολιτικούς γάμους να έχουν βραχεία κεφαλή.

Πολιτικοί γάμοι: 25.632 (50,01%)
Θρησκευτικοί γάμοι: 25.624 (49,99%)

Τα σύμφωνα συμβίωσης, αν και σε μικρό αριθμό ακόμα στην Ελλάδα, εν τούτοις γνωρίζουν ποσοστιαία πολύ μεγάλη αύξηση: Το 2013 αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με το 2012 και κατά 214% σε σχέση με το 2011.

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 06 Οκτ 2014 08:10
από Γιατρος Του Ικα
Οι σχολιαστές είπαν
Καλή δουλειά είχε κάνει ο Κεμάλ στο θέμα του διαχωρισμού του κράτους από την εκκλησία και στη δημιουργία ενός κοσμικού κράτους (δηλαδή ενός κράτους που δεν επηρεάζεται από την θρησκεία).
Ο Αριστοτέλης κατάλαβε
Τι καλός που ήταν ο Κεμάλ και η Τουρκία γενικά!Είμαστε κεμαλικοί και φιλότουκοι και εγκρίνουμε οτιδήποτε κάνει η Τουρκία και ο Κεμάλ.

ΥΓ:
Μάθε να διαβάσεις Αριστοτέλη
:text-+1:

Re: οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 06 Οκτ 2014 09:42
από arcadius
To είχα αναφέρει και σε παλιότερη σχετική συζήτηση. Χωρίς στοιχεία για το ποσοστό των πολιτικών γάμων που γίνονται ως "σύγχρονος αρραβώνας" (δηλαδή προστάδιο του θρησκευτικού) δεν έχει νόημα να μιλάμε για εκκοσμίκευση της κοινωνίας λόγω του 50% πολιτικών γάμων.

Δεν ξερω ούτε ένα ζευγάρι που να έμεινε στον πολιτικό γάμο, παρότι σχεδόν οι μισοί που ξέρω ....ξεκίνησαν από αυτόν. Δεν το λες κι εκκοσμίκευση (ίσα-ίσα, ο "θρησκευτικός" τους φαίνεται τόσο σημαντικός που φοβούνται μην δεν ξοδέψουν τα χρήματα που αναλογούν στη σπουδαία μέρα και..... κάνουν πολιτικό μέχρι να τα μαζέψουν! :roll: )