Οικονομική Κρίση κ' Θρησκεία

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
fireFight
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 15 Σεπ 2011 12:16
Όνομα Ιστότοπου: -

Θεωρείτε ότι με την οικονομική κρίση η (όποια) προσήλωση του κόσμου στη θρησκεία θα ενισχυθεί, θα μείνει ανέπαφη, ή θα βουλιάξει? Ο κόσμος θα ξεκινήσει να αμφισβητεί ή θα μαζευτεί φοβισμένος στο τελευταίο αποκούμπι του? Μήπως αδυνατώντας να βγάλει με αξιοπρέπεια τη μέρα του αρχίσει να απαιτεί το τέλος της οικον. ενίσχυσης της εκκλησιας (επιδοτήσεις, μισθοί κληρικών, φοροδιαφυγή) ή θα αδιαφορήσει υπέρ του "θεού"? Η αναμενόμενη μείωση των κάθε μορφής εσόδων της εκκλησίας θα την κάνουν πιο επιθετική στην προσέλκύση νέων πελατών.. (συγνώμη, πιστών εννοούσα!) ή θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και θα βοηθήσει ουσιαστικά την κατάσταση?
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

γενικά έχω την αίσθηση ότι σε περιόδους ανασφάλειας το θρησκευτικό συναίσθημα ενισχύεται. Ειδικά αν η εκκλησία δίνει συσσίτια (με λεφτά του κράτους...)
Βέβαια στην προκειμένη πιστεύω επίσης ότι οι προκλητικές οικονομικές δραστηριότητες της Εκκλησίας Α.Ε. (βλ Βατοπαίδι κλπ) καταρρακώνουν το φιλάνθρωπο προφίλ που καλλιεργεί και την δυσφημούν βάναυσα, οπότε ίσως και να βγει ζημιωμένη τελικά.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
Αναρχος
Δημοσιεύσεις: 4450
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 10:45
Όνομα Ιστότοπου: www.dalani.blogspot.com

Αυτό το οποίο παρατηρώ, στην γειτονιά μου στην Καρδίτσα, είναι ότι οι εκκλησιαζόμενοι έχουν σαφώς αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Έχουν εγκαταλείψει τις τύχες της ζωής τους σε μία ομάδα αβούλων και ανικάνων και τώρα για να παρηγορηθούν "ακουμπούν" και την "ψυχή" τους σε άλλη ομάδα αποφασισμένων απατεώνων...
Λαός για δημοκρατία, σου λέει...
No gods, no masters
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο. Τάσος Λειβαδίτης
Ἄφοβον ὁ θεός, ἀνύποπτον ὁ θάνατος· καὶ τ’ ἀγαθὸν μὲν εὔκτητον, τὸ δὲ δεινὸν εὐκαρτέρητον.
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Εγώ λέω ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση/επιρροή. Ξυπνάνε μόνον όσοι θέλουν και ψάχνονται, οπότε πάντα γυρνάμε στην πονεμένη ιστορία της παιδείας, τη μόνη ίσως που πραγματικά μετράει.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
ktinos
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: 06 Σεπ 2011 17:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Τη κώλυμα είναι αυτό να αλλάξουμε τον κόσμο, όποιος θέλει να μάθει μαθαίνει, είμαστε σε φόρουμ αθεΐας και συζητάμε για θρησκεία συνέχεια. Αφού δεν έχουν πρόβλημα αυτοί, θα έχουμε εμείς?
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Παιδια το συγκεκριμενο θεμα ειναι πολυ σοβαρο,δεν περιοριζεται αποκλειστικα στο θεμα της πιστης αλλα τον αντικτυπο που εχει η πιστη στη ουτως η αλλως δυσκολη αυτη την εποχη καθημερινοτητα του καθενος και πως η τυφλη πιστη επηρεαζει αμεσα και τα οικονομικα στερωντας ισως και τα απαραιτητα μεσα για την επιβιωση.
Σκεφτειτε μια απωλεια ενος αγαπημενου προσωπου,την οικονομικη κατασταση που αυτη επιφερει στους συγγενεις,εξοδα κηδειας,απωλεια μισθου η συνταξης,ενας χρονος περιπου για την εκδοση νεας συνταξης στην καλυτερη περιπτωση και σε σαραντα μερες απο την κηδεια να ακολουθει ενα ισως ακομα πιο πολυεξοδο σαρανταημερο μνημοσυνο απλα και μονο λογω τελετουργικου και να ακολουθει μετα η αβεβαιοτητα της επιβιωσης των ζωντανων στενων συγγενων του εκλιποντος.Εζησα τη απωλεια,δεν με κατεβαλε ουτε η ιδεα της απωλειας,ουτε ο ιδιος ο θανατος μετα της μητερας μου κι ευτυχως μπορεσα και βρηκα τη δυναμη αναλογιζομενος και την παρουσα κατασταση της ανεργιας μου και δεν τελεσα το σαρανταημερο μνημοσυνο,παρα τις παρεναισεις φιλων,γνωστων,συγγενων και ολου του περιγυρου που ρωτουσε το ποτε ειναι τα σαραντα και μαλιστα υποκρινομενοι και καποια αρνητικη εκπληξη για τη μη τελεση του.
Και η αγαπη μου κι η θυμηση της θαναι για παντα ζωντανες γιατι ο γονιος μαζι με το δωρο της ζωης διδασκει μαζι και τη σοφια της ιδιας ζωης και δεν προκειται κανεις αλλον εκτος απο αυτον τον ιδιο ποτε να το κανει,ουτε στις ευκολες ουτε και στις δυσκολες στιγμες της ζωης.
Ποσο μαλλον η ιδια η θρησκεια.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Άβαταρ μέλους
Στέλιος
Δημοσιεύσεις: 325
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011 14:53
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά ο Παϊσιος τα σπάει, κοντεύει να περάσει και το Νοστράδαμο. Όλος ο κόσμος στο περιβάλλον μου ξέρει για αυτόν και τις προφητείες του και τον θεωρεί σπουδαίο και τρανό, και άνθρωποι σχετικά μορφωμένοι ... τι να πω, ώρες ώρες σκέφτομαι ότι αξίζει κανείς να βρίσκει τρόπους για να μπορεί να εκμεταλλεύεται την τόση βλακεία του κόσμου. Δυστυχώς θα συμφωνήσω περισσότερο με τον Τάσο, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και το ιδεολόγημα της ελληνορθοδοξίας αποθαρρύνουν τη διαδικασία της έρευνας, της γνώσης και της αξιολογικής σκέψης. (Καραμουτσονόπουλε, σήκω να πεις το μάθημα... )
Κτήνος, αν και σε γουστάρω εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου. Εγώ έχω πρόβλημα, δε γουστάρω καθόλου τη θεοκρατική κατάσταση που ζω. Δε γουστάρω να πληρώνω τους τραγοπαπάδες με τους φόρους μου, δε γουστάρω το κρατικό σχολείο να κάνει προσυλητισμό και κατήχηση, δε γουστάρω να μην φορολογείται αυτή η super επιχείρηση εκκλησία ΑΕ όταν εγώ που είμαι απλός μισθωτός με έχουν ξεσκίσει, δε γουστάρω ότι δε μπορώ να πάω στην Αθωνική χερσόνησο χωρίς ειδική άδεια και παράβολο και γενικά δε γουστάρω το φασισμό της λογοκρισίας που επικρατεί στη χώρα όπου αν μιλήσεις ελεύθερα για αυτά που πιστεύεις σε θεωρούν μέχρι και ανθέλληνα γιατί έτσι τους έχουν εμποτίσει τον εγκέφαλο τους ότι ο ελληνισμός είναι το στενό καλούπι που μας φόρεσαν. Αυτά
Ποιο από τα δύο: Είναι ο άνθρωπος μια από τις γκάφες του θεού ή ο θεός μια από τις γκάφες του ανθρώπου;
Φρήντριχ Νίτσε
fireFight
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 15 Σεπ 2011 12:16
Όνομα Ιστότοπου: -

Δεν παρεθεσα την αποψη μου με την εναρξη του thread για να μην καθοδηγησω. Εκτιμω λοιπον οτι ο πολυς (πιστος) κοσμος μεσα στον πανικο των αλλεπαλληλων μετρων, την τρομοκρατια των ΜΜΕ, την ελλειψη ελπιδας και τη γενικη απαισιοδοξια, απλως θα συνεχισει να κανει αυτο που ξερει*. Μου φαινεται μαλλον παραξενο και δυσλειτουργικο το timing για να ξεκινησει θρησκευτικη αμφισβητιση. Αντιθετως το συνολικο σοκ πιθανοτατα να εντεινει την εναποθεση των τελευταιων ελπιδων στην ανωτατη δυναμη για να αντισταθμιστει η αδικια της πολιτικοοικονομικης καταστασης.
Παντως το μειωμενο εισοδημα θα απομακρυνει πολυ κοσμο απο τις πολυεξοδες διαδικασιες (θρησκευτικοι γαμοι), αλλα δεν θα πληξει τοσο κηδειες και βαφτισια..
Η εκκλησια τελος αδυνατει να σταθει στο υψος των περιστασεων: ειναι πρακτικα ανυπαρκτη. Το καλυτερο που μπορει να κανει ειναι τον μεσολαβητη/διοργανωτη για προσφορα ρουχων και φαγητου σε κατατρεγμενους, ενω διαφυλασσει μια χαρα τα εσοδα και την περιουσια της. Απεναντι ομως στην καλπαζουσα ανεργια (η οποια φερνει εγκληματικοτητα, μεταναστευση, πληστηριασμους, καταθλιψη κ' ψυχικα νοσηματα, αυτοκτονιες, υπογεννητικοτητα κλπ) δεν εχει να αντιπαραταξει απολυτως τιποτα και γι' αυτο δεν θεωρω οτι θα στραφουν πολλοι στα "προιοντα" της..
Τα πραγματα δυσκολευομαι να εκτιμησω σχετικα με τη νεολαια. Ισως εκει ειναι η ελπιδα...

* http://en.wikipedia.org/wiki/Bounded_rationality
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Εξαρτάται από την ανάγκη του καθενός, κάποιος που δεν τον έχει πλήξει σοβαρά η οικονομική κρίση και δεν ήταν πολύ θρήσκος θα παραμείνει στα ίδια, όμως μια αν πλήξει κάποιον που πάλι δεν είναι πολύ θρήσκος τότε δεν θα δαγκώσει το χέρι που του έδωσε έστω και αυτό το κομμάτι ψωμιού, αλλά ούτε και θα το γλείψει, απλώς θα αλλάξει ιδέα για τον ρόλο της εκκλησίας.
ktinos
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: 06 Σεπ 2011 17:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Στέλιο πρέπει να ξέρεις πολεμικές τέχνες, εμείς φταίμε που υπάρχει ο χριστιανισμός γιατί τους υπολογίζουμε. Αν δεν τους υπολογίζουμε θα εξαφανιστούνε, είναι ο νόμος της βαρύτητας. Ότι αναγνωρίζεις υπάρχει, αν δεν αναγνωρίζεις κάποιον φουντάρει. Εγώ λέω να γράψουμε στο κόλο μας,( άντε γα----τε και εσείς και οι παπάδες ) και να πάμε στο σύνταγμα να τα κατεβάσουμε.
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Εαν αυτος ο κοσμος αποθεσει τις ελπιδες του στο θεο και μιλαω για μας τους Ελληνες για να διορθωθει η πολιτικοοικονομικη κατασταση μεσω της θεικης παρεμβασης κι οχι μεσω της δουλειας και της αλλαγης των εως τωρα συνηθειων του καθενος,τοτε ενα καλο ερωτημα ειναι το εαν αυτος ο λαος εχει καποιο λογο να συνεχισει να υπαρχει,κι αν ναι τοτε ποια η θεση του στον κοσμο και τι εχει να προσφερει πλεον.Εχει αφομοιωσει τα χειροτερα κακα των δυο συστηματων,στην παραγωγη ειναι ενας κρατικοδιαιτος σοσιαλιστης και στη καταναλωση υπερδανεισμενος καπιταλιστης και η κουφια του η υπαρξη θα προσευχηθει τωρα και στο θεο για να σωθει.Μαλλον η φυσικη επιλογη θα κανει τη δουλεια της απο μονη της,αφου το χαρακτηριστικο της ηλιθιοτητας ειναι αυτο που θα μας αφανισει.

Υ.Γ.Βασει του bounded rationality,δηλαδη γνωσεις και πληροφοριες,ικανοτητα μυαλου και χρονο για την εφαρμογη της πλεον λογικης για την περισταση λυση γιαυτο λεω οτι,εαν επιλεγει ο θεος τοτε τα πραγματα ειναι εξαιρετικα δυσκολα για οσους τον επελεξαν.Κι οχι κανεναν αλλο λογο εκτος του αχρηστου επι γης βαρους.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Scifimom
Δημοσιεύσεις: 807
Εγγραφή: 27 Μάιος 2009 09:21
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Σάϊρ Μέση Γη

To να αποδίδεις στον Θεό την κατάστασή σου σε απαλλάσσει αυτομάτως από τις ευθύνες. Επίσης σου δίνει και μία καλή δικαιολογία για να μην κάνεις τίποτα για να τη βελτιώσεις ή να βγεις από αυτή. Όταν κάτι είναι "θέλημα θεού" όταν "μόνο ο θεός ξέρει", όταν η ίδια η βίβλος λέει " μην άγχεστε για το αύριο γιατί θα σας φροντίσει ο θεός" τότε δεν χρειάζεται να παλέψεις, να φωνάξεις, να προσπαθήσεις, παρά μόνο να περιμένεις να εκτελεστεί το θέλημα του θεού. Ξέρετε τι ωραίο είναι αυτό? Ξαναγίνεσαι πεντάχρονο και περιμένεις τον ουράνιο μπαμπάκα να σου δώσει κρεμούλα.

Είναι τόσο πολλοί που το κάνουν αυτό γύρω μου και μάλιστα νέοι μορφωμένοι και οικογενειάρχες που έχωαρχίσει να φοβάμαι πως έχω εγώ το πρόβλημα και όχι οι γύρω μου. :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Praise his noodliness
AAAAARGHHHHHH!
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

:text-yeahthat:
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Και να μην ακουω τιποτα για προφητειες,για κοσμαδες αιτωλους και παισιους κι ολο το συρφετο του συρμου της αμαθειας και του σκοταδισμου γιατι τρελαινομαι.Βαλτε τις φωνες μωρε,τι καθεστε κι ακουτε μ ανοιχτο το στομα,φωναχτε και ειρωνευτειτε τους να ντραπουν και να καταλαβουν οτι οι βλακειες και το κουτοχορτο δεν περναει πλεον στην Ελληνικη κοινωνια κι οτι ολοι αυτοι που λενε τετοια χαζα ειναι σκετοι γραφικοι κι ας αρκεστουν στο σκοταδι της σπηλιας τους και να μην παριστανουν τους ταγους του κοσμου.Να γονιμο πεδιο αγανακτησης,εναντιον της αμαθειας,της βλακειας,του σκοταδισμου και των πασης φυσεως κηρυκων του θανατου και του μηδενισμου,της καταστροφης και της απωλειας που εκπορευεται απο κεινη τη χαβουζα.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Άβαταρ μέλους
Giannis1987
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 24 Αύγ 2011 02:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Ναι φοβάμαι ότι ο κόσμος μέσα στην χαζομάρα του θα στραφεί στην θρησκεία. Θα νομίζει ότι αυτοί είναι άγιοι άνθρωποι που τον βοηθάνε. Βλέπε την Μουσουλμανική Αδελφότητα στις αραβικές χώρες, που κέρδισε τις εκλογές σε Αίγυπτο κτλ
My 2 cents
Άβαταρ μέλους
truleysi
Δημοσιεύσεις: 1367
Εγγραφή: 14 Απρ 2012 23:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα». Πολύ χαρακτηριστικός τίτλος ενός συστημικού εντύπου που τα λέει όλα. Μαύρες πλερέζες φέτος στην Τήνο και η πίστη να μετριέται με τζίρους, ποσοστά και όρους σχεδόν χρηματοοικονομικούς. Πώς λέγαμε παλιότερα Τράπεζα Πίστεως; Τώρα θα λέμε Τράπεζα Πίστεως της Μεγαλόχαρης. Με πεσμένα ομόλογα όμως. Άντε και του χρόνου με μεγαλύτερο «κούρεμα».

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Εγώ θα έλεγα ότι αυτή είναι η πλέον ειλικρινής οπτική και αμφιβάλλω αν ο συντάκτης του άρθρου είναι πιστός, συνεπής χριστιανός γιατί αυτή η οπτική δεν τους συμφέρει.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

Ατυχώς, η δύσκολη επιβίωση και η οικονομική ανέχεια ενισχυουν σημαντικά την προσωπικη πίστη, τις αυτοκτονιες, την τοξικομανία και άλλες παράδοξες υπεκφυγές, αποδράσεις και αποκούμπια.

Στην αίγυπτο, που αναφέρθηκεπιό πρίν, οι πιό μίζεροι πιστευούν και δεν ειναι φανατικοι ισλαμιστες, αλλά απόγνωση και πραγματισμός για αυτούς ειναι μονόδρομος προς τον αλλάχ για την ησυχία της σκέψης τους. Τί ήρθε πρώτο? και εγω νομιζω ελλειψη παιδείας, τόσο στην αιγυπτο όσο και στην ελλάδα
Η σαδιστική φύση της έκθεσης πλουτου σε θρησκευτικους γάμους θα μειωθει αλλα δεν θα εκλειψει και θα οξύνει κάποια πνευματα, μαζί με την ευφάνταστη αντιμετώπιση που θα βρουν οι ρασοφόροι να αδράξουν έσοδα για τις κοιλιές και τα πέη τους

scifimom στην ουσία ειμαστε ακόμα λίγοι επειδη την εξέλιξη του ελευθερου πνευματος την χειραγωγει και πνίγει το κεφαλαιο της εξουσιας.
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Απάντηση