Μπορεί ενας αθεος να παει στον παραδεισο;

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

Πιστός έγραψε:Ενα νεογέννητο βρέφος πρώτα πρώτα ανήκει σε μια αγγαλιά, σε ένα πατέρα μια μάνα ένα παππου γιαγια αδερφια , σε μια οικογένεια , κοινωνία , πόλη χώρα κράτος , έχει να μάθει μια γλώσσα, μια παράδοση μια ιστορία , μια θρησκεία, κουβαλάει πανω του τα γονίδια των προγόνων του.
ένας άνθωρπος μια ιστορία ένας κοσμος.

Ενα νεογέννητο βρέφος πρώτα πρώτα ανήκει σε μια αγγαλιά, μετά σε πολλες αγγαλιες και μετα στον εαυτό του. Έχει να μάθει πως να ζει ωραια και αρμονικα με τους συνανθρώπους του. πολλες γλωσσες, πολλες παραδόσεις, πολλές ιστοριες, πολλες επιστημες, μια αυτοσυνειδητότητα, ενα παρον ενα τωρα. κουβαλάει πανω του γονίδια καινουργια και παλια, και ολόδικά του και όλων των ανθρώπων.
πολλοι ανθρωποι, πολλες ιστοριες, αυτός ο πλανητης
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Άβαταρ μέλους
Πιστός
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: 17 Μάιος 2009 07:24
Όνομα Ιστότοπου: Πιστός
Επικοινωνία:

"και μετα στον εαυτό του"
αυτό μου άρεσε. Ξέρεις κανέναν άνθρωπο να ανήκει στον εαυτό του; Μπορει ένας άνθρωπος να ζήσει "μόνος" του. Ακόμα και εσείς οι άθεοι προσπαθήτε να γίνετε κοινωνία. Να επιβάλετε τα πιστεύω σας στους "πολλούς" γιατί το σωστό το δικό σας είναι το λαθος των άλλων. Αλλάξτε εσείς λέτε, γιατί εσείς είστε δεμένοι απο μικροί, ενώ εμείς είμαστε ελευθεροι.
Σιγά την ελευθερία σας.
Εμείς είμαστε πιο ελευθεροι γιατί τουλάχιστον με την θρησκεία δαμάζεις τον εαυτό σου και τα πάθη σου. Δεν λένε ότι ,ευλευθερος δεν είναι αυτος που κανει ότι θέλει αλλα αυτός που μπορεί να μην κάνει αυτο που θέλει ή να κάνει αυτό που δε θέλει.
http://mediaserver.otenet.gr/ecclesia

Για όλους έχει ο Θεός.
Άβαταρ μέλους
Andy Chaoscrow
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2010 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

Ποια πιστεύω έχουμε και ποιος προσπάθησε να τα επιβάλει;
Καλό είναι να ανήκει ο καθένας έστω και λίγο στον εαυτό του. Να μην ορίζεται μόνο από τις κοινωνικές όμαδες που ανήκει.
Όσο για την ελευθερία, δεν υπάρχει μόνο ένας και κοινά αποδεκτός ορισμός. Περισσότερο συμφωνώ με το "[finding out at last that] freedom is a state of mind" του Daniel Gildenlöw. ;)
Seaweeds like emerald veins she sleeps beneath the breaking weight
A silent dying ocean's slow defeat
The floods will rise and take us all
An end to all this quarrel
A final grace to rid her grief
Oh, Mother show no mercy for me
Άβαταρ μέλους
Πιστός
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: 17 Μάιος 2009 07:24
Όνομα Ιστότοπου: Πιστός
Επικοινωνία:

Σωτά τα λές αλλά θα κανω μερικές παρατηρήσεις.
Το να ανήκει ο καθενας στον εαυτό του, το μόνο που μπορει να κάνει είναι να μείνει για λίγο μόνος του αν μπορέσει και να κάνει μια ανάδραση και ίσως ένα απολογισμό-προγραμματισμό.
Το να μην ορίζεται μόνο απο τις κοινωνικές ομάδες που ανήκει είναι δύσκολο. Να ορίζεται κανείς ΄μόνος του πως μπορεί να γίνει αυτό; Να φτιάξει μια δική του ομάδα;
Π,χ βλέπω ότι σχεδόν όλοι οι άθεοι αυτού του φόρουμ χρησιμοποιείτε συνήθως ξενα αγγλοσαξωνικά κλισε.
Ο τρόπος όμως που χειρίζεστε την ελευθερία στο φορουμ μοιάζει να ασπάζεται μια αναρχία, αφου μόνο τους νομους του κράτους να σκεφτουμε πόσο μας ελευθερώνουν με τους περιορισμούς τους , τις διατάξεις τους, και τις ποινές τους.
http://mediaserver.otenet.gr/ecclesia

Για όλους έχει ο Θεός.
Άβαταρ μέλους
Andy Chaoscrow
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2010 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

Δε χρειάζεται ομάδα για να ορίσει κανείς τον εαυτό του. Κρατάει ό,τι θεωρεί πως αξίζει από το περιβάλλον του (ή από ιδεολογίες, ιδέες κτλ.) και φτιάχνει μια δική του συνταγή. Δεν έχω χρόνο για να το αναλύσω περισσότερο τώρα όμως. Ίσως κάποια άλλη στιγμή.

Το σχόλιο περί αγγλοσαξωνικών κλισέ δεν κατάλαβα. Αν θέλεις ρίξε μια επεξήγηση. Ο Gildenlöw, αν αναφερόσουν στην παράθεση, είναι σουηδός (δικός μου χεχε!)...

Όσο για τους νόμους του κράτους, ναι, χρειάζονται. Στην εφαρμογή είναι που μπορεί να σκοντάψουμε. Δε νομίζω πάντως να επικρατεί κάποιου είδους αναρχία στο φόρουμ. Δε γνωρίζω και σε ποια περιστατικά αναφέρεσαι και εάν...
Seaweeds like emerald veins she sleeps beneath the breaking weight
A silent dying ocean's slow defeat
The floods will rise and take us all
An end to all this quarrel
A final grace to rid her grief
Oh, Mother show no mercy for me
sfougarisb
Δημοσιεύσεις: 250
Εγγραφή: 05 Σεπ 2010 13:33
Όνομα Ιστότοπου: sfougaris babis
Επικοινωνία:

Πιστέ,

μπερδεύεις κάποια πράγματα. Και είναι τόσα πολλά, και θέλουν τόση ανάλυση, που με πιάνει το κεφάλι μου.
Ακόμα και εσείς οι άθεοι προσπαθήτε να γίνετε κοινωνία. Να επιβάλετε τα πιστεύω σας στους "πολλούς" γιατί το σωστό το δικό σας είναι το λαθος των άλλων.

Λάθος. Οι άθεοι δεν προσπαθούν να προσηλυτίσουν κανέναν. Ξέρεις γιατί? γιατί είναι απίστευτα δύσκολο. Εμείς έχουμε το μακρύ και δύσκολο δρόμο. Όταν έχουμε προσωπικές, οικογενειακές ή άλλες δυσκολίες, δεν ανάβουμε κεράκι, δεν κάνουμε τάμα, ούτε προσβλέπουμε στην θαυματουργή επέμβαση του Δία, ή του Βράχμα. Ξέρουμε ότι είμαστε σε προσωπικό επίπεδο υπεύθυνοι και υπόλογοι, για το οτιδήποτε πετύχαμε και οτιδήποτε σκατώσαμε. ΕΜΕΙΣ, κανένας άλλος. Ακόμα και όταν αναποδιές συμβαίνουν, και πράγματα τα οποία δεν ελέγχουμε μας παν στραβά, δεν καταριόμαστε ούτε θεούς, ούτε δαίμονες. Μπορεί να τα βάλουμε με την ανάποδη μας τύχη, αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα μας δεις να σερνόμαστε γονυπετείς στα σκαλιά κάποιου μοναστηριού, να ικετεύουμε για κάποιο θαύμα την Κάλι, ή να αναρωτιόμαστε ποιον θεό δυσαρεστήσαμε και μας τιμωρεί με αυτό τον τρόπο.

Σύγκρινε αυτό τώρα με την ευκολία που έχετε όλοι οι θεοσεβούμενοι. Όχι μόνο έχετε κάποιον να υποβάλετε τα αιτήματα σας, όχι μόνο κάποιος σας ακούει όλη την ώρα, αλλά έχετε και τα τοπικά υποκαταστήματα με τους ειδικευμένους στην διαχείριση παραπόνων εκπροσώπους του. Είναι ή δεν είναι φανερό ότι εμείς έχουμε την δυσκολία και το πακέτο που δεν "πουλάει"???
Αλλάξτε εσείς λέτε, γιατί εσείς είστε δεμένοι απο μικροί, ενώ εμείς είμαστε ελευθεροι.
Κανένας από εμάς δεν είναι πραγματικά "ελεύθερος". Εσείς έχετε νόμους, κανόνες και υποχρεώσεις από την εποχή του χαλκού που ερμηνεύονται και ορίζονται κατά το δοκούν από τους εκπροσώπους του θεού σας. Το τίμημα, και το καρότο, είναι η τιμωρία. Εδώ στη γη, ή "μετά". Αυτό είναι ελευθερία?

Ούτε και εμείς είμαστε "ελεύθεροι", πολλώ δε "άναρχοι". Η συντριπτική πλειοψηφία των άθεων υιοθετούν ένα σαφή κώδικα ουμανιστικών ηθικών αρχών που δεν περιορίζονται στου "ομοθρήσκους¨τους (κάτι για το οποίο οι μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες, πραγματικά θα πρέπει να ντρέπονται).

Είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελευθερίας μας λοιπόν, και όχι ο βαθμός της, που μας βάζει σε σαφή πλεονεκτική θέση.
Π,χ βλέπω ότι σχεδόν όλοι οι άθεοι αυτού του φόρουμ χρησιμοποιείτε συνήθως ξενα αγγλοσαξωνικά κλισε.
Αυτό και αν είναι ειρωνεία. Ναι, εμείς οι άθεοι οφείλουμε τα φώτα μας στις πνευματικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και την σύγχρονη επιστήμη. Δυστυχώς, την ίδια περίοδο το ελληνικό έθνος ήταν υπόδουλο και κάτω από δυο ζυγούς: Την Οθωμανική αυτοκρατορία, και τα εκτρωματικά υπολείμματα του θρησκόπληκτου Βυζαντίου (Ελληνικά πατριαρχεία) . Και ο ένας από τους δυο ζυγούς καλά κρατεί ακόμα.

Δεν μετείχαμε λοιπών στη διαμόρφωση του σύγχρονου κοσμικού κράτους, στον ορισμό των θεσμών του, και σε πολλές από τις κατακτήσεις του. Και δεν μετείχαμε και στην ανάπτυξη των νέων επιστημών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συμβαίνουν στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Δεν είμαστε αυτόφωτοι λοιπών, και για το ότι είμαστε σήμερα παρειές του πολιτισμένου κόσμου, οφείλεται σε αξιοσημείωτο βαθμό στη μεγάλης έκταση εμπλοκή της εκκλησίας με την κοινωνία.

Να μας συμπαθάς λοιπών που καταφεύγουμε σε αγγλοσαξονικά κλισέ. Εμείς με αυτά, εσείς με το υπολείμματα του Βυζαντίου. Καθείς πορεύεται με ότι έχει.

Τέλος (?), ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η κουβέντα μεταξύ μας δεν έχει να κάνει με κάποια απόπειρα προσηλυτισμού από εμάς σε σας. Όπως δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω, οι περισσότεροι άθεοι ξεκίνησαν με κάποια θρησκεία, την οποία αργότερα απέρριψαν. Η διαδικασία είναι τόσο προσωπική, και συνήθως τόσο μακροχρόνια (βλέπεται, σε μας δεν υπάρχουν "θαύματα", αλλά τα λέπια πέφτουν τελικά από τα μάτια μας), που το ξέρουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σας πείσουμε μέσω δημόσιας συζήτησης. Αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητες τις προκλήσεις σας, τις λανθασμένες σας θέσεις για τις θέσεις μας, τις παρανοήσεις σας για την επιστήμη. Και δεν θα μένουν αναπάντητες. Και εν τέλει, εσείς είστε αυτοί που έχουν το βάρος της απόδειξης των πιστεύω τους, πρώτα σε όλους αυτούς που πιστεύουν σε κάποιο άλλο θεό/δόγμα, και μετά στους άθεους. Όχι εμείς.
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Δημοσιεύσεις: 3960
Εγγραφή: 11 Μαρ 2009 13:32
Όνομα Ιστότοπου: Comte de Toulouse
Τοποθεσία: 7-
Επικοινωνία:

Συμφωνώ με κάθε λέξη του sfougarisb.
Πιστός έγραψε:Εμείς είμαστε πιο ελευθεροι γιατί τουλάχιστον με την θρησκεία δαμάζεις τον εαυτό σου και τα πάθη σου.
Το έχω πει αμέτρητες φορές, να το πω άλλη μία.
Ο Χριστιανισμός θέλει να έχει την αποκλειστικότητα της ηθικής. Το ξέρω αυτό γιατί συστηματικά οι παπάδες και στα κατηχητικά λένε κατά κόρον "Οι άθεοι είναι κακοί, ανήθικοι, μην πιάνετε φιλίες, ούτε καν κουβέντα μαζί τους", κλπ. Ολα αυτά στα πλαίσια αισχρής προπαγάνδας περιφρούρησης του κοπαδιού.
Δεν είναι έτσι. Οι συνειδητοποιημένοι άθεοι έχουν αρχές που είναι ανώτερες από αυτές του χριστιανού καθώς δεν υπαγορεύονται από τον ουρανό αλλά από μέσα τους. Δεν είναι αποτέλεσμα φόβου και υπακοής, αλλά προσωπικής στάσης ζωής.
Τέρμα πιά με την καραμέλα για τα πάθη και τα συναφή, ο.κ. ;
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

Πιστός έγραψε:Ξέρεις κανέναν άνθρωπο να ανήκει στον εαυτό του;


Ο θεσμός της δουλείας καταργήθηκε επισήμως. Ως ενήλικες έχουμε δικαίωμα να διατηρούμε την παραίσθηση ότι ορίζουμε τον εαυτό μας.
Πιστός έγραψε: Μπορει ένας άνθρωπος να ζήσει "μόνος" του?
Ναί, αλλά προτιμά για καλύτερη ισορροπία και βέλτιστη ζωή την κοινωνικοποιηση σε αγέλες.Για να είσαι μέλος μιας ομάδας πρεπει να διακρίνεσαι σαν ενα άτομο της ομάδας.
Γεννιόμαστε μόνοι και πεθαίνουμε μόνοι. Για αυτό και μόνον ζουμε μαζί.
Δεν ανηκουμε ο ενας στον άλλο. ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ.
Πιστός έγραψε: Ακόμα και εσείς οι άθεοι προσπαθήτε να γίνετε κοινωνία.
Εσεις και Εμεις. Εμεις και οι αλλοι. η κοινωνία αποτελειται απο υποομαδες και αυτες απο μακρο-αγελες.Δεν προσπαθει κανένας για τίποτα.Αυτόματα βουλιάζεις στο πηγάδι με τα απορρίματα της ναρκο-θρησκειας σου ή ξυπνας, προσπαθεις να κρατηθεις στην επιφάνεια και κοιτάς αν υπάρχει κανεις άλλος τριγύρω.

Η κοινωνία στο συνολο ειναι ασυνάρτητη, χαώδης, ανευ εμπιστοσύνης ή αλληλεγγύης, λαίμαργη, αμνησιακή, οχλαγωγίσιμη, κοντόφθαλμη και καιροσκοπική.

Ειναι φυσικό αδυναμοι κρίκοι να ψαχνουν αφέντη
Ειναι επίσης φυσικό θαραλέοι κρίκοι να δοκιμάζουν την ΤΥΧΗ τους

χρειαζεσαι επιπεδα σκεψης που να υπερβαίνουν την αγέλη σου πιστέ και σαν "αμνός" αμφιβάλλω αν τα διαθέτεις.
Πιστός έγραψε: Να επιβάλετε τα πιστεύω σας στους "πολλούς" γιατί το σωστό το δικό σας είναι το λαθος των άλλων. Αλλάξτε εσείς λέτε, γιατί εσείς είστε δεμένοι απο μικροί, ενώ εμείς είμαστε ελευθεροι.
Τα θρσκευτικα που μου επιβληθηκαν στο δημοτικο και γυμνασιο δεν ανέφεραν ΠΟΤΕ την τοποθέτηση της αθειας. η επιβολη στους πολλους εγινε με συνταγματικό τρόπο όπως μας θυμιζει η επιστολη του ΛΑΟΣ.

Δεν σε ανακαζει κανεις να ερχεσαι και να βλεπεις ή συζητάς εδω!

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΣΟΥ.

Τράβα λοιπόν σε καμμια εκκλησια να κανεις γαργάρες, φαντασμένε υποκριτή.

Πιστός έγραψε: Σιγά την ελευθερία σας. Εμείς είμαστε πιο ελευθεροι γιατί τουλάχιστον με την θρησκεία δαμάζεις τον εαυτό σου και τα πάθη σου.

Εχεις δίκιο. Εχουμε την δυσκολη θέση να αντιμετωπίσουμε συνταγματική θέσπιση σε αυτην την χώρα.
Με την θρησκεια τουλαχιστον δαμάζεις και σπας το ανθρωπινο πνευμα, καταστρεφοντας την πολυμορφία των πολιτισμων, επιφέροντας διχόνοια και μίσος και υποδουλωνοντας συμπληρωματικα με την ταξικη καταπίεση το συνολο του παγκοσμιοποιημενου "χωριού"
Πιστός έγραψε: Δεν λένε ότι ,ευλευθερος δεν είναι αυτος που κανει ότι θέλει αλλα αυτός που μπορεί να μην κάνει αυτο που θέλει ή να κάνει αυτό που δε θέλει.
ΟΧΙ

λενε Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

η ελευθερια της ορθοδοξης εκκλησιας δεν εχει σταματησει ανάλογα εδω και πάρα πολύ καιρό. Εχω δικαίωμα να ειμαι μουσουλμανος, βουδιστης και αθεος οταν και όπως γουσταρω, το κατάλαβες ?
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Άβαταρ μέλους
Άθεος
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 18:30
Όνομα Ιστότοπου: Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ
Επικοινωνία:

Πιστέψτε με, έριξα το γέλιο της αρκούδας και με τον τίτλο του θέματος και με ορισμένες απαντήσεις!
Να είστε καλά που εν μέσω μελαγχολίας με κάνατε να ευθυμήσω!
"Πέστε μου ποιος είναι πιο άθεος από μένα για να απολαύσω τη διδασκαλία του!" Fr. Nietzsche
Μάκης
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 20 Απρ 2010 02:38
Όνομα Ιστότοπου: -

@Πιστός
Θα γνωρίζεις βέβαια ότι όταν "εξαπέστειλεν αυτόν (δηλ. τον Αδάμ) Κύριος ο Θεός εκ του παραδείσου της τρυφής"...."κατώκισεν αυτόν απέναντι του παραδείσου της τρυφής". Μήπως μπορείς να μου πεις που ακριβώς είναι το "απέναντι" του παραδείσου? Κατά την ετοιμολογία σου από την ανατολή τον έστειλε στη δύση? Και ακόμη, συμφωνείς ότι και ο παράδεισος και το " απέναντι" του παραδείσου βρίσκονται επί της γής?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μάκης την 12 Δεκ 2010 20:56, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Άθεος
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 18:30
Όνομα Ιστότοπου: Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ
Επικοινωνία:

Μου θύμισες το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που ζητούσε το απέναντι πεζοδρόμιο, προβληματισμένος όταν του είπαν: απέναντι και κείνος το ζητούσε… αντιθέτως απέναντι!
"Πέστε μου ποιος είναι πιο άθεος από μένα για να απολαύσω τη διδασκαλία του!" Fr. Nietzsche
Μάκης
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 20 Απρ 2010 02:38
Όνομα Ιστότοπου: -

Άθεος έγραψε:Μου θύμισες το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που ζητούσε το απέναντι πεζοδρόμιο, προβληματισμένος όταν του είπαν: απέναντι και κείνος το ζητούσε… αντιθέτως απέναντι!
Πέστε μου ποιος είναι πιο άθεος από μένα για να απολαύσω τη διδασκαλία του!

Φίλε "Άθεε", το να είσαι σήμερα άθεος είναι σημαντικό αλλά όχι και τόσο ηρωϊκό. Ο πιό γνωστός άθεος των αθέων ήταν ο Ηράκλειτος και δεν ξέρω αν τον μελέτησες για να απολαύσεις τη διδασκαλία του έτσι ώστε να μην θεωρείς τον εαυτό σου τον πιό άθεο του κόσμου.
Άβαταρ μέλους
Άθεος
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 18:30
Όνομα Ιστότοπου: Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ
Επικοινωνία:

Μάλλον δεν καταλαβαίνεις αυτό που διαβάζεις.
Το απόφθεγμα αυτό του Νίτσε, δεν εννοεί ότι είναι ο μεγαλύτερος των άθεων, αλλά ότι είναι πρόθυμος να ακούσει οποιονδήποτε άλλον που μπορεί να του γνωρίσει κάτι που δεν το γνώρισε ακόμα!
"Πέστε μου ποιος είναι πιο άθεος από μένα για να απολαύσω τη διδασκαλία του!" Fr. Nietzsche
Μάκης
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 20 Απρ 2010 02:38
Όνομα Ιστότοπου: -

@ Άθεος
Μην παραφράζεις. Η φράση είναι τόσο καθαρή που δεν σηκώνει παρανοήσεις. Ο Νίτσε επαίρεται ότι η διδασκαλία του είναι η αθεϊστικότερη...και επειδή εν ζωή δεν βρέθηκε άλλη "είναι και ο πρώτος". Αυτό το δέχεσαι?
Άβαταρ μέλους
Άθεος
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 18:30
Όνομα Ιστότοπου: Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ
Επικοινωνία:

Εγώ δεν παραφράζω. Εσύ παραφράζεις εμένα.
Αδιαφορώ και πώς το εννοεί ο Νίτσε.
Εγώ έγραψα ότι το απόφθεγμα είναι δικό του και σε σένα απάντησα πώς το εννοώ εγώ!
Έγινα κατανοητός;
"Πέστε μου ποιος είναι πιο άθεος από μένα για να απολαύσω τη διδασκαλία του!" Fr. Nietzsche
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Μάκης έγραψε: Ο πιό γνωστός άθεος των αθέων ήταν ο Ηράκλειτος και δεν ξέρω αν τον μελέτησες για να απολαύσεις τη διδασκαλία του έτσι ώστε να μην θεωρείς τον εαυτό σου τον πιό άθεο του κόσμου.
Mάκη, ο αγαπητός σου Ηράκλειτος δεν ήταν που επέμενε ότι «τα πάντα ρεί»; Ε, και η ιδέα του Θεού ρέει κι αυτή και δεν είναι σταθερή. Τι γνώριζε περί Θεού ο σοφός και ήταν άθεος; Μήπως μπορείς να μας πεις;
Ως προς ποιόν Θεό ήταν άθεος δηλαδή.
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Μάκης
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 20 Απρ 2010 02:38
Όνομα Ιστότοπου: -

Τώρα συμφωνούμε...όπως και στο ότι ο Ιησούς δεν είναι ιστορικό πρόσωπο (που υποστήριξες σε άλλο νήμα).
Μάκης
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 20 Απρ 2010 02:38
Όνομα Ιστότοπου: -

drango
Οι ιδέες δεν είναι ύλη και άρα δεν μπορούν να "ρέουν" παρά μόνο στο κεφάλι των ιδεαλιστών.
Άβαταρ μέλους
Πιστός
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: 17 Μάιος 2009 07:24
Όνομα Ιστότοπου: Πιστός
Επικοινωνία:

Μάκης έγραψε:@Πιστός
Θα γνωρίζεις βέβαια ότι όταν "εξαπέστειλεν αυτόν (δηλ. τον Αδάμ) Κύριος ο Θεός εκ του παραδείσου της τρυφής"...."κατώκισεν αυτόν απέναντι του παραδείσου της τρυφής". Μήπως μπορείς να μου πεις που ακριβώς είναι το "απέναντι" του παραδείσου? Κατά την ετοιμολογία σου από την ανατολή τον έστειλε στη δύση? Και ακόμη, συμφωνείς ότι και ο παράδεισος και το " απέναντι" του παραδείσου βρίσκονται επί της γής?
Δε διαφωνώ σ'αυτό
Διαφωνώ ότι ο Ιησούς δεν ήταν ιστορικό πρόσωπο.
Όπως διαφωνω ότι απο την υλη(μυαλό) παράγεται κάτι που δεν είναι ύλη(ιδέα)
http://mediaserver.otenet.gr/ecclesia

Για όλους έχει ο Θεός.
Μάκης
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 20 Απρ 2010 02:38
Όνομα Ιστότοπου: -

@Πιστός
Άσε τον Ιησού για το άλλο νήμα. Όταν λες ότι συμφωνείς, εννοείς, με το τραγούδι της Αλεξίου που λέει ..."εδώ είναι ο παράδεισος κι' η κόλαση εδώ"?
Απάντηση