Αφοπλιστικό ερώτημα προς άθεους …

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Εγώ έχω ζήσει μακριά από το Θεό με όλες αυτές τις συνταγές των ανατολικών θρησκειών και δεν έχω πάρει απολύτως τίποτα, μόνο κόμπλεξ και αδυναμίες.
Μα είναι προφανές ότι δεν ακολούθησες σωστά τις συνταγές των ανατολικών θρησκείων, γι'αυτό και δεν πήρες τίποτα. Αν τις είχες ακολουθήσει σωστά θα είχες δει την αλήθεια.

Στο έγραψα και μεγάλο για να του δώσεις βάση. Πιστεύω να καταλαβαίνεις, Ορθόδοξε, πως το γράφω αυτό μόνο και μόνο για να κάνω παραλληλισμό με τον τρόπο που απαντάς συνήθως στα ερωτήματα (θα παραδεχτώ τον SinneR, επειδή πάντα απαντά ευθέως). Είναι πολύ εύκολο να πεις σε κάποιον "δεν το έκανες σωστά, επέμεινε".

Άμα όντως πέρασες από κάποιο ανατολίτικο θρήσκευμα σε κάποια φάση, τότε σίγουρα δεν εφήρμοσες αυτό που κηρύττεις, διαφορετικά θα έλεγες "δε βλέπω αποτέλεσμα, άρα κάτι δεν κάνω καλά. Πρέπει να συνεχίσω να προσπαθώ". Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θεώρησες μάταιη την ενασχόληση με τις ανατολίτικες θρησκείες και είπες "Τώρα θα ξαναδοκιμάσω την Ορθοδοξία". Γιατί λοιπόν σου κάνει εντύπωση όταν κάποιος σου λέει πως εγκατέλειψε την Ορθοδοξία για να ασχοληθεί με κάποιο άλλο φιλοσοφικό ρεύμα; Έκανε ό,τι ακριβώς έκανες κι εσύ. Εγκατέλειψε πριν προσπαθήσει "όσο θα έπρεπε" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) όπως έκανες κι εσύ με τον π.χ. Βουδισμό. Εγκατέλειψες πριν προσπαθήσεις "όσο έπρεπε".
Evant, ακριβώς επειδή οι Απόστολοι “δεν μπορούν να γίνουν σαφέστεροι” αλλά και επειδή εμείς χωρίς την καθοδήγηση ενός έμπειρου πνευματικού και φυσικά χωρίς τον πνευματικό μας αγώνα δεν μπορούμε να διεισδύσουμε στις γραφές …
Αυτό συγγνώμη, αλλά το θεωρώ καθαρά δικαιολογία και μάλιστα εξαιρετικά αδύναμη. Αν ένας άνθρωπος μπορεί να γράψει κάτι με σαφήνεια, σίγουρα μπορεί κι ένας άνθρωπος που μάλιστα υποβοηθάται από το Θεό. π.χ. όταν απαντά ο SinneR σε ερωτήσεις, μπορεί να μη με ικανοποιούν οι απαντήσεις, αλλά δε χρειάζομαι μεταφραστή για να καταλάβω τι θέλει να πει. (Ενισχυτικά, θα μπορούσα να πω βάσει του Οντολογικού Επιχειρήματος του Ανσέλμου πως ο Θεός είναι η πεμπτουσία της Σαφήνειας).

Είναι προφανές ότι η Αγία Γραφή δεν είναι καθόλου σαφής, αλλιώς δε θα διαφωνούσαν 1 δισεκατομμύριο Χριστιανοί μ'αυτά που γράφεις εδώ πέρα, ούτε ο Χριστιανισμός θα είναι ένα σωρό παρακλάδια. (βλ. και εδώ στο ιστολόγιό μου, αν δεν έχεις δει το σχεδιάγραμμα).

Και φυσικά, οι ασάφειες στην Αγία Γραφή δημιουργούν κι ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν έχει κάθε άνθρωπος την πολυτέλεια να έχει πνευματικό για να του τα εξηγεί. Ένας άνθρωπος στο Αφγανιστάν π.χ. που αν τον πιάσουν με Αγία Γραφή θα του κόψουν τα χέρια, δεν έχει μια τέτοια πολυτέλεια, ούτε να έχει πνευματικό, ούτε να πηγαίνει σε εκκλησία και να συμμετέχει στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας. Θα πρέπει να τη διαβάσει και να την καταλάβει μόνος του. Αν υπάρχει η οποιαδήποτε έννοια ισότητας και δικαιοσύνης στη χριστιανική σωτηρία, τότε το παράδειγμα που ανέφερα (και που σε παλιότερες εποχές ήταν πολύ οξύτερο με τα προβλήματα μετακινήσεων και επικοινωνίας) σημαίνει έννοιες όπως ο πνευματικός, τα κείμενα των Πατέρων που δεν έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και κατ'επέκταση η συμμετοχή στα μυστήρια απλά δε χρειάζονται για τη σωτηρία. Η εμμονή σου στην ανάγκη ύπαρξης πνευματικού με υποψιάζει πως κάποιος σε έπεισε ότι σου είναι απόλυτα αναγκαίος για να μη χάσει τη δουλίτσα του.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν ισχύουν για έναν Καλβινιστή που θα πει ότι αφού ο τάδε γεννήθηκε στο Αφγανιστάν, τότε δεν επιλέγη από το Θεό για να σωθεί και ήταν καταδικασμένος εκ γενετής. Αλλά εσύ είσαι Ορθόδοξος και υποχρεούσαι να απορρίψεις το δόγμα του "Τελικού Προορισμού" (Predestination). Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την απάντησή σου (και του SinneR βέβαια, αφού συμμετέχει κι αυτός).
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Γκρινιάρης

Σχετικά με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, όπως και με κάθε άλλη αίρεση, καλό θα ήταν να ενημερωθείς από ένα πνευματικό που γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα και όχι από εμένα που είμαι ένας απλός Μουσουλμάνος. Εγώ έχω ζήσει μακριά από τοn Αλλάχ με όλες αυτές τις συνταγές των Χριστιανών και δεν έχω πάρει απολύτως τίποτα, μόνο κόμπλεξ και αδυναμίες. Κοντά όμως στον Μουσουλμανισμό κυριολεκτικά βίωσα το Θεό.
Επειδή λοιπόν εσύ δεν είσαι Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός αλλά, αλλά Έλληνας Μουσουλμάνος, είσαι πολύ τυχερός κατά τη γνώμη μου και πρέπει να το εκμεταλλευτείς αυτό γιατί η Ελλάδα μας έχει μεγάλους πνευματικούς θησαυρούς, από το να κάθεσαι και να σπαταλάς έτσι το χρόνο σου.

Κάθε Χριστιaνός βάζει ένα σωρό υποθέσεις στο μυαλό του επειδή ποτέ δεν μπόρεσε να πλησιάσει το Θεό και βασανίζεται μετά με όλες αυτές. Αν έτσι και αν αλλιώς …
Εάν ασχοληθείς μια φορά σοβαρά με τον Μουσουλμανισμό, όλες αυτές τις απορίες σου θα τις λύσεις και θα δεις για ποιο λόγο όλα αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων επιμένουν σε αυτή την πίστη και φυσικά γιατί κάθε άλλη αίρεση είναι απλά φούσκες.

Same shit, different flies (μαθαίνω Nox)

ΕΔΙΤ: είδα την ανάρτηση του EvanT, αλλά θα ήταν κρίμα να μη δείξω ότι η γραφή του φανατικού αλλάζει με γελοία ευκολία και παίρνει το ακριβώς αντίθετο νόημα.
Άβαταρ μέλους
Andrameleh
Δημοσιεύσεις: 333
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2009 23:45
Όνομα Ιστότοπου: -

Μια μόνο παρατήρηση στον EvanT παραπάνω: Οι ανά τον κόσμο "ιερές" γραφές κάθε άλλο παρά ασαφείς είναι! Ίσα ίσα που είναι παντελώς κυριολεκτικές και σαφέστατες. Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσαι προκύπτει στην εναγώνια προσπάθεια των απολογητών να προσπαθήσουν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα (όπως τις καταφανείς αγριότητες της ΠΔ δια χειρός Γιαχβέ κλπ) οπότε και αρχίζουν τα διάφορα κρυπτικά και τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης μεταφορών κλπ ενώ οι εμπνευστές των γραφών είναι βέβαιο ότι δεν είχαν καμιά τέτοια πρόθεση (να χρησιμοποιούν μεταφορές εννοώ)!
When one person suffers from a delusion, it is called insanity. When many people suffer from a delusion it is called religion. – Robert Pirsig

What can be asserted without proof can be dismissed without proof. - Christopher Hitchens

Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful. - Seneca the Younger

A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything. F.Nietzsche
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

Enant κατ΄ αρχήν εγώ δεν δήλωσα πουθενά ότι ασχολήθηκα ποτέ με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Απλά είπα πως έζησα μακριά από την Ορθοδοξία – χωρίς αυτό να σημαίνει πως την απέρριψα κιόλας - και πολλές φορές σε αυτή την απομάκρυνση διάβαζα διάφορα πράγματα που ίσως κολλάνε περισσότερο άλλες αιρέσεις παρά στην Ορθοδοξία. Σίγουρα όμως δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν και δεν τα αποδέχεται η πίστη μας λχ τα ζώδια. Κάποτε πίστευα σε αυτά, αλλά σύντομα ανακάλυψα πως δεν έχουν καμιά επιρροή στη ζωή μου.

Να είσαι σίγουρος πως καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς και γι΄ αυτό το λόγο εξάλλου επιμένω σε κάποιες φράσεις που όπως έχω δει, δεν σου αρέσουν να επαναλαμβάνονται. Επιμένω λοιπόν στο ότι είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να μεταφέρεις την αλήθεια κατά αυτό τον τρόπο που επικοινωνούμε εμείς από εδώ μέσα. Για να μπορέσεις να νιώσεις ότι νιώθει ένας χριστιανός, πρέπει και εσύ ο ίδιος να βιώσεις αυτά τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και γενικά όλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα που θα σε πείσουν ότι η πίστη μας έχει την αλήθεια. Δεν γίνεται διαφορετικά …
Γι’ αυτό τον λόγο πάλι επιμένω πως για να βιώσεις το Θεό και να μάθεις κάποια πράγματα χρειάζεται ο πνευματικός αγώνας. Χρειάζονται πολλά πράγματα να κάνει κανείς που όπως παρατηρώ όμως, πολλοί δεν επιθυμούν να τα κάνουν αλλά θέλουν να ζουν όπως τους αρέσει.
Με το να κάθεσαι και να μου απαντάς κατά αυτό τον τρόπο, δεν κερδίζεις τίποτα και ούτε μειώνεις το δικό μου λόγο. Ο οποιοδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιεί έτσι το λόγο, ακόμα και εγώ αλλά όπως βλέπεις δεν το κάνω γιατί δεν έχει και κάποιο νόημα. Την κολοκυθιά θα παίξουμε;
Θα κερδίσεις κάτι εάν αποφασίσεις να αφήσεις λίγο τα λόγια και να προχωρήσεις στις πράξεις, όπως θα σου υποδείξει ένας καλός πνευματικός.

Επίσης σχετικά με τα χωρία του ευαγγελίου, μην σου κάνει καθόλου εντύπωση όταν σου λέω πως χρειάζεται η βοήθεια του Θεού για να τα ερμηνεύσουμε. Ακόμα και Άγιοι το υποστηρίζουν αυτό και είναι επιφυλακτικοί, εμείς θα είμαστε σίγουροι;
Δεν είναι λοιπόν δικαιολογία, είναι απλά αναγνώριση της δικής μας αδυναμίας και της ανάγκης μας για βοήθεια από το Θεό. Επίσης ο Θεός μπορεί να έχει πει πολλά και να είναι σαφέστατα, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να τα ερμηνεύσουν σωστά! Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν άπιστοι, πίστεψε με …
Ακόμα και στους διάλογους που γίνονται εδώ, βλέπω πόσο πολύ έξω από το νόημα της πίστης μας είναι πολλοί και ας έχουν διαβάσει από τις γραφές οι οποίες είναι μεν τέλειες στο περιεχόμενο τους, αλλά όχι κατανοητές από όλους. Ασάφειες στην γραφές δεν υπάρχουν, υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε θέση να κατανοήσουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Εσύ που βρίσκεσαι στην Ελλάδα και όχι στο Αφγανιστάν, έχεις την πολυτέλεια να έχεις πνευματικό, αλλά παρόλα αυτά φαντάζομαι ότι δεν το κάνεις και όπως βλέπω σου μπαίνουν στο μυαλό και ένα σωρό πράγματα γι’ αυτούς. Νομίζω ότι τα γενικά τα πράγματα που μου αναφέρεις για τον υπόλοιπο κόσμο εκτός Ελλάδας, δεν θα πρέπει να σε απασχολούν. Ο Θεός ως γνωστόν δεν θα κρίνει κατά τον ίδιο τρόπο τον Αφγανό και τον Έλληνα πολίτη και εμείς δεν είμαστε πιο δίκαιοι από αυτόν για να ανησυχούμε εάν προσβάλετε η δικαιοσύνη γενικότερα των ανθρώπων που δεν ζουν σε χριστιανικές χώρες.
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

Γκρινιάρης έγραψε:Σχετικά με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, όπως και με κάθε άλλη αίρεση, καλό θα ήταν να ενημερωθείς από ένα πνευματικό που γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα και όχι από εμένα που είμαι ένας απλός Μουσουλμάνος. Εγώ έχω ζήσει μακριά από τοn Αλλάχ με όλες αυτές τις συνταγές των Χριστιανών και δεν έχω πάρει απολύτως τίποτα, μόνο κόμπλεξ και αδυναμίες. Κοντά όμως στον Μουσουλμανισμό κυριολεκτικά βίωσα το Θεό.
Επειδή λοιπόν εσύ δεν είσαι Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός αλλά, αλλά Έλληνας Μουσουλμάνος, είσαι πολύ τυχερός κατά τη γνώμη μου και πρέπει να το εκμεταλλευτείς αυτό γιατί η Ελλάδα μας έχει μεγάλους πνευματικούς θησαυρούς, από το να κάθεσαι και να σπαταλάς έτσι το χρόνο σου.

Κάθε Χριστιaνός βάζει ένα σωρό υποθέσεις στο μυαλό του επειδή ποτέ δεν μπόρεσε να πλησιάσει το Θεό και βασανίζεται μετά με όλες αυτές. Αν έτσι και αν αλλιώς …
Εάν ασχοληθείς μια φορά σοβαρά με τον Μουσουλμανισμό, όλες αυτές τις απορίες σου θα τις λύσεις και θα δεις για ποιο λόγο όλα αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων επιμένουν σε αυτή την πίστη και φυσικά γιατί κάθε άλλη αίρεση είναι απλά φούσκες.

Same shit, different flies (μαθαίνω Nox)

ΕΔΙΤ: είδα την ανάρτηση του EvanT, αλλά θα ήταν κρίμα να μη δείξω ότι η γραφή του φανατικού αλλάζει με γελοία ευκολία και παίρνει το ακριβώς αντίθετο νόημα.
Γελοία αγαπητέ γίνονται ορισμένες φορές, όταν εμείς έχουμε την προδιάθεση να τα δούμε ως γελοία.
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Γκρινιάρης

Ορθό, το γελοία πήγαινε στην ευκολία.

Το ζήτημα που θα πρεπε να σε προβληματίσει είναι ότι ατόφιο το επιχείρημα σου, με μια μόνο αντιμετάθεση λέξης-έννοιας γίνεται επιχείρημα του «αντίπαλου» σου.

Αν έχεις τη μύγα... δώστην σε άλλον!
Άβαταρ μέλους
karakitsossecurity
Δημοσιεύσεις: 1407
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 14:09
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Αγαπητέ karakitsossecurity όπως βλέπεις τα θέματα που ανοίγουν οι φίλοι σου είναι πάρα πολλά και εγώ δεν μπορώ να βρίσκομαι πάνω από έναν υπολογιστή 24 ώρες το 24ώρο για να λύνω τις απορίες σας.
Για τα υπόλοιπα με τα χωρία που αναφέρεις, να ρωτήσεις ένα πνευματικό να σου εξηγήσει
αγαπητέ ορθόδοξε όπως βλέπεις τα θέματα που ανοίγουν οι φίλου μου συνεχίζουν και μένουν αναπάντητα γαργαργαργαρ
Boards don't hit back "Bruce Lee, Enter The Dragon"
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

Γκρινιάρης έγραψε:Ορθό, το γελοία πήγαινε στην ευκολία.

Το ζήτημα που θα πρεπε να σε προβληματίσει είναι ότι ατόφιο το επιχείρημα σου, με μια μόνο αντιμετάθεση λέξης-έννοιας γίνεται επιχείρημα του «αντίπαλου» σου.

Αν έχεις τη μύγα... δώστην σε άλλον!

Δεν “μυγιάζομαι” αγαπητέ για κανένα λόγο, δεν χρειάζεται να γίνεσαι ειρωνικός.


Απλά κατάλαβε ότι και εσύ έτσι δεν λες τίποτα γιατί και εγώ μπορώ κάλλιστα να εφαρμόσω αυτό τον παιδικό τρόπο που το παίζαμε και μικροί και να μην λέμε ουσιαστικά τίποτα.
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

karakitsossecurity έγραψε:
Αγαπητέ karakitsossecurity όπως βλέπεις τα θέματα που ανοίγουν οι φίλοι σου είναι πάρα πολλά και εγώ δεν μπορώ να βρίσκομαι πάνω από έναν υπολογιστή 24 ώρες το 24ώρο για να λύνω τις απορίες σας.
Για τα υπόλοιπα με τα χωρία που αναφέρεις, να ρωτήσεις ένα πνευματικό να σου εξηγήσει
αγαπητέ ορθόδοξε όπως βλέπεις τα θέματα που ανοίγουν οι φίλου μου συνεχίζουν και μένουν αναπάντητα γαργαργαργαρ

Τουλάχιστον εγώ karakitsossecurity προσπαθώ να συμβάλω στην καλή λειτουργία του χώρου, εσύ με τις ειρωνείες σου τι κάνεις;

Μάλιστα η δεύτερη παράθεση σου, ήταν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Εάν εσύ δεν το αντιλήφθηκες, τι να κάνω εγώ!
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Γκρινιάρης

Ορθόδοξος έγραψε:Απλά κατάλαβε ότι και εσύ έτσι δεν λες τίποτα γιατί και εγώ μπορώ κάλλιστα να εφαρμόσω αυτό τον παιδικό τρόπο που το παίζαμε και μικροί και να μην λέμε ουσιαστικά τίποτα.
Σε προκαλώ να το κάνεις.
(Η προτροπή δεν είναι ειρωνική)
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Να είσαι σίγουρος πως καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς και γι΄ αυτό το λόγο εξάλλου επιμένω σε κάποιες φράσεις που όπως έχω δει, δεν σου αρέσουν να επαναλαμβάνονται.
Καθόλου. Αντιθέτως μου αρέσει που τα επαναλαμβάνεις γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να σε ρωτήσω το παρακάτω, ξέροντας ότι σε ρωτάω κάτι που είναι 100% δική σου πεποίθηση και όχι κάτι που φαντάστηκα. Όπως το παρακάτω, που το επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά.
Για να μπορέσεις να νιώσεις ότι νιώθει ένας χριστιανός, πρέπει και εσύ ο ίδιος να βιώσεις αυτά τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και γενικά όλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα που θα σε πείσουν ότι η πίστη μας έχει την αλήθεια. Δεν γίνεται διαφορετικά …
Μα ακριβώς αυτό είναι το βασικό ελάττωμα του Χριστιανισμού (και των περισσοτέρων θρησκειών) αγαπητέ μου. Άμα εγώ είμαι στην Α θρησκεία, δεν πρόκειται να πειστώ να γίνω Χριστιανός, επειδή εσύ θα μου πεις "Γίνε Χριστιανός και δεις τι ωραία που είναι". Θα χρειαστώ κάτι άλλο.

Να ένα απόλυτα ρεαλιστικό παράδειγμα και παρόμοιο με τη δραστηριοποίησή σου στο Φόρουμ.
Απάντησέ μου στο παρακάτω νοητικό πείραμα:

Έστω ότι είμαι Μουσουλμάνος.
Έρχεσαι και μου ζητάς να αλλάξω εντελώς τη ζωή μου και να αφιερώσω χρόνο, κόπο και ενδεχομένως χρήμα για να αφιερωθώ με τον τρόπο και την αφοσίωση που χρειάζεται για να αποκτήσω τις υπερβατικές εμπειρίες που αναφέρεις.
Ως Μουσουλμάνος σε βλέπω καχύποπτα ότι προσπαθείς να με προσηλυτίσεις. Γιατί θα πρέπει να το κάνω; Γιατί θα πρέπει να σε πιστέψω;
Ως Μουσουλμάνος υποψιάζομαι ότι μου λες ψέματα για να με τραβήξεις στη θρησκεία σου, όταν είχα ήδη κάποιες υπερβατικές εμπειρίες ενώ προσευχόμουν στο τζαμί. Υποψιάζομαι ότι ίσως και να σε έχει πλανέψει κάποιο τζιν για να με βγάλεις από το δρόμο του Αλλάχ.

Πώς θα με πείσεις ότι αξίζει να μεταστραφώ στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και να χάσω χρόνο, κόπο, χρήμα και να με κυνηγάει και η οικογένειά μου να με σφάξει επειδή αποστάτησα;

Δικό σου.
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

Evant κατ΄αρχήν σου είπα πώς "από ότι βλέπω δεν σου αρέσει να επαναλαμβάνω κάποια λόγια", γιατί απλά εσύ άρχισες να παραπονιέσαι γι΄αυτό το λόγο σε ένα σχόλιο σου. Όχι γιατί το φαντάστηκα ...
Τώρα πώς μου λες ότι σου αρέσει!

Για το άλλο θέμα τώρα που ανέπτυξες, αν και καταλαβαίνω πολύ καλά που το πας΄έχω να σου πω ότι σε αυτή την περίπτωση τουλαχιστον στην παρούσα φάση δεν θα έλεγα τίποτα.
Τον λόγο τον ανέφερα πριν όταν σας είπα
ότι ο Θεός αυτούς τους ανθρώπους
θα τους κρίνει διαφορετικά. Τα μόνα βέβαια λοιπόν είναι πως δεν θα αδικηθούν από το Θεό αλλά και πως εγώ δεν είμαι σε θέση να παίξω το ρόλο του ιεραπόστολου.
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Άβαταρ μέλους
Geysser
Δημοσιεύσεις: 661
Εγγραφή: 26 Φεβ 2009 23:10
Όνομα Ιστότοπου: Adequatio Intellectus Et Rei
Επικοινωνία:

Εσυ δηλαδη, Ορθόδοξε, δεν μπορείς να σκεφτείς μόνος σου, να βάλεις το μυαλό σου κάτω να δουλεψει; Πρέπει να σου λέει ένας "πνευματικός" τι να κάνεις;
Οταν θελεις κατι παρα πολυ, όλο το Συμπαν συνομωτει για να το αποκτησει οποιοσδηποτε αλλος
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Τώρα πώς μου λες ότι σου αρέσει!
Γιατί βρήκα τρόπο να αξιοποιήσω την κατά τ'άλλα άσκοπη επανάληψη, οπότε άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο την προσλαμβάνω.
...εγώ δεν είμαι σε θέση να παίξω το ρόλο του ιεραπόστολου.
Σωστό, ούτε θα είχα και την απαίτηση αυτή. Αλλά το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για έναν άθεο (με τη διαφορά ότι η αθεΐα δεν είναι θρήσκευμα). Αν σε ενδιαφέρει να αλλάξεις τη γνώμη ενός άθεου για το αν είναι ορθός ή όχι ο Χριστιανισμός, θα συναντήσεις περίπου μια αντίστοιχη κατάσταση. Θα πρέπει να εντοπίσεις τους λόγους που έγινε άθεος, τι πιστεύει και τι δεν πιστεύει (πάνω απ'όλα) και γιατί.

Όπως και ένας Μουσουλμάνος, ένας άθεος δεν πρόκειται να αναζητήσει ορθόδοξο πνευματικό. Θα πρέπει να τον πείσεις ότι υπάρχει λόγος για να ξοδέψει χρόνο και ενέργεια για να κάνει κάτι τέτοιο. Μπορεί να μην είσαι ιεραπόστολος, αλλά το γεγονός ότι είσαι εδώ και συζητάς σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις το μεσάζοντα και να δώσεις κάποιο λόγο σε έναν άθεο να πει "δεν πετάγομαι μια βόλτα από την εκκλησία να πιάσω κουβέντα με τον παπά;" Και φυσικά θα πρέπει να είναι ουσιαστικός λόγος βάσει των κριτηρίων του αθέου. Διαφορετικά θα είναι σα να προσπαθείς να πουλήσεις πάγο σε εσκιμώο.

Αν δεν είσαι πρόθυμος να αναλάβεις έναν τέτοιο ρόλο, σίγουρα μπορείς να κάτσεις στο φόρουμ και να δεις πως ζουν, επιχειρηματολογούν και συζητούν οι άθεοι, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι τα σχόλια στα οποία μας έχεις συνηθίσει, όπως αναφορές στο Χριστιανικό θεό, η αναμάσηση δογμάτων και στο πόσο καλός είναι ο Θεός και τι ωραία που σε κάνει να νιώθεις, έχουν την ίδια αξία σα να απευθύνονται σε Μουσουλμάνο και θα λαμβάνεις πάντα μια αντίστοιχη απάντηση ("Καλά όλα αυτά για σένα, αλλά όσον αφορά εμένα δεν αρκούν να με πείσουν")
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Tritonio
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 13 Σεπ 2009 02:21

Ορθόδοξος έγραψε:Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι 100% βέβαιος ότι δεν υπάρχει Θεός, χωρίς την παραμικρή απόδειξη για αυτό και φυσικά με όλα αυτά τα θεϊκά σημεία που παρατηρούνται;
Κανένας δεν είναι 100% σίγουρος, όπως κανένας δεν είναι 100% σίγουρος ότι δεν υπάρχουν φαντάσματα. Απλά η ύπαρξη θεού πρώτον δεν εξηγεί περισσότερα ερωτήματα από όσα δημιουργεί και δεύτερον δεν έχουμε ενδείξεις που μόνη τους εξήγηση να είναι ένας θεός (ειδικά μάλιστα ο χριστιανικός). Τα σημεία που αναφέρεις ή είναι ανέκδοτες μαρτυρίες (pwn) που δεν λένε τίποτα αφού μπορεί να είναι παραισθήσεις κάποιου ή εξηγούνται και με πιο προσγειωμένους τρόπους. Αν ξέρεις κάποιο "σημείο" που διαφέρει μπορείς να το αναφέρεις.
Ορθόδοξος έγραψε: ΥΓ
Παρακαλώ πολύ εάν θέλετε να κρατήσουμε ένα στοιχειώδη επίπεδο στη συζήτηση, αποφεύγετε απαντήσεις του τύπου … “αποδείξεις πρέπει να δίνει μόνο η Ορθοδοξία”.
[/quote]
Μα αποδείξεις πρέπει να δίνει αυτός που ισχυρίζεται ότι το Χ υπάρχει. Μέχρι να βρει αποδείξεις είναι ασφαλές να εκτιμούμε ότι το Χ δεν υπάρχει.
Ορθόδοξος έγραψε: Σαφώς και οι “αποδείξεις” που δείχνουν την ορθότητα της πίστης μας δεν περιορίζονται μόνο σε όνειρα και οράματα. Είναι κυριολεκτικά καθημερινά και άπειρα αλλά όπως είπαμε και προηγουμένως, όχι εμφανή από όλο το σύνολο.
Καθημερινές, άπειρες και όχι εμφανείς από το σύνολο είναι οι παραισθήσεις. Άρα οι "αποδείξεις" (και χαίρομαι που το έβαλες και εσύ σε εισαγωγικά) που δείχνουν την ορθότητα της πίστης σας περιορίζονται σε όνειρα, οράματα και παραισθήσεις.
Θες να μας πεις κάποιο πείραμα που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε ένα θαύμα κατά το οποίο να καταρρίπτονται βασικοί φυσικοί κανόνες; Βέβαια μην μας πεις ότι για να δούμε κάτι τόσο κραχτό όσο τα να καταρρέουν φυσικοί κανόνες χρειαζόμαστε κάποια ειδική προετοιμασία (πχ να μονάσουμε για ένα δυο χρόνια) γιατί και εγώ μπορώ να σου που τι προετοιμασία χρειάζεσαι για να δεις ιπτάμενα γαϊδούρια και μακαρονοτέρατα (LSD κλπ).

ΒΤW δεν ξέρω αν το κάνεις σκόπιμα αλλά θυμίζεις troll όταν ξεκινάς thread με τίτλο "αφοπλιστικό ερώτημα". Κάτσε ρε φίλε ακόμα δεν το συζητήσαμε...
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Σίννερ εκτιμώ πολύ την απάντησή σου. Στο θέμα της Χαναναίς δεν με έπεισε, βρίσκω σκληρόκαρδη μια τέτοια στάση, ειδικά όταν ο ίδιος ο Ιησούς λέει ότι ο λόγος της απόρριψης δεν είναι το γεγονός ότι δεν έχει πίστη, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι εβραία.

Ορθόδοξε, απογοητεύομαι πολύ από το γεγονός ότι αγνοείς τα ερωτήματά μου. Αναρωτιέμαι αν γνωρίζεις και αν κατανοείς τις γραφές, αφού ούτε καν επιχείρησες να μου απαντήσεις επί της ουσίας.

Περιμένω ακόμη μια απάντηση, και περιμένω και απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα΄μου περί διαπίστωσης της ύπαρξης του θεού.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

Geysser έγραψε:Εσυ δηλαδη, Ορθόδοξε, δεν μπορείς να σκεφτείς μόνος σου, να βάλεις το μυαλό σου κάτω να δουλεψει; Πρέπει να σου λέει ένας "πνευματικός" τι να κάνεις;

Σκέφτεσαι λάθος αγαπητέ.
Δεν έχει σχέση μόνο με την γνώση, που σίγουρα δεν την έχουμε όπως ένας καταξιωμένος πνευματικός ή ένας φωτισμένος από το Θεό άνθρωπος, αλλά και με το μυστήριο της υπακοής που είναι πολύ σημαντικό στον πνευματικό αγώνα.
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Άβαταρ μέλους
Darkchilde
Δημοσιεύσεις: 1777
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:08
Όνομα Ιστότοπου: The Dark Side of the Force and other stories
Τοποθεσία: Lost in the Night
Επικοινωνία:

Ορθόδοξος έγραψε:
Geysser έγραψε:Εσυ δηλαδη, Ορθόδοξε, δεν μπορείς να σκεφτείς μόνος σου, να βάλεις το μυαλό σου κάτω να δουλεψει; Πρέπει να σου λέει ένας "πνευματικός" τι να κάνεις;

Σκέφτεσαι λάθος αγαπητέ.
Δεν έχει σχέση μόνο με την γνώση, που σίγουρα δεν την έχουμε όπως ένας καταξιωμένος πνευματικός ή ένας φωτισμένος από το Θεό άνθρωπος, αλλά και με το μυστήριο της υπακοής που είναι πολύ σημαντικό στον πνευματικό αγώνα.
Ορθόδοξε, αν ο πνευματικός σου σου έλεγε πήγαινε σκότωσε αυτόν τον άνθρωπο, θα τον υπάκουες χωρίς να σκεφτείς; Χωρίς να αναρωτηθείς αν αυτό είναι σωστό ή λάθος; Αν σου έλεγε να πάς να πέσεις από έναν γκρεμό, θα το έκανες;

Αν η υπακοή σε κάποιον σημαίνει να μην χρησιμοποιώ την δική μου λογική και την δική μου σκέψη, αν σημαίνει ότι πρέπει να γίνω σκλαβάκι των άλλων, τότε Ορθόδοξε, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Μου αρέσει και θέλω να είμαι ανεξάρτητη, και πριν κάνω κάτι να ξέρω γιατί το κάνω. Να ξέρω ότι δεν θα πληγώσω κάποιον, ότι δεν θα περιορίσω την ελευθερία του άλλου, και ότι τελικά αυτό θα είναι και θετικό για μένα. Δεν θα υποφέρω για άλλους, και ιδίως όχι επειδή απλά το λέει κάποιος έτσι στον αέρα, χωρίς να το εξηγήσει.
Blog (greek): The Dark Side of the Force and Other Stories
Blog (english): Snippets and other stories from the net

Twitter: @ladyjedi : I only tweet in English.
Isaac Asimov έγραψε:To surrender to ignorance and call it God has always been premature, and it remains premature today.
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

EvanT έγραψε:
Τώρα πώς μου λες ότι σου αρέσει!
Γιατί βρήκα τρόπο να αξιοποιήσω την κατά τ'άλλα άσκοπη επανάληψη, οπότε άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο την προσλαμβάνω.
...εγώ δεν είμαι σε θέση να παίξω το ρόλο του ιεραπόστολου.
Σωστό, ούτε θα είχα και την απαίτηση αυτή. Αλλά το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για έναν άθεο (με τη διαφορά ότι η αθεΐα δεν είναι θρήσκευμα). Αν σε ενδιαφέρει να αλλάξεις τη γνώμη ενός άθεου για το αν είναι ορθός ή όχι ο Χριστιανισμός, θα συναντήσεις περίπου μια αντίστοιχη κατάσταση. Θα πρέπει να εντοπίσεις τους λόγους που έγινε άθεος, τι πιστεύει και τι δεν πιστεύει (πάνω απ'όλα) και γιατί.

Όπως και ένας Μουσουλμάνος, ένας άθεος δεν πρόκειται να αναζητήσει ορθόδοξο πνευματικό. Θα πρέπει να τον πείσεις ότι υπάρχει λόγος για να ξοδέψει χρόνο και ενέργεια για να κάνει κάτι τέτοιο. Μπορεί να μην είσαι ιεραπόστολος, αλλά το γεγονός ότι είσαι εδώ και συζητάς σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις το μεσάζοντα και να δώσεις κάποιο λόγο σε έναν άθεο να πει "δεν πετάγομαι μια βόλτα από την εκκλησία να πιάσω κουβέντα με τον παπά;" Και φυσικά θα πρέπει να είναι ουσιαστικός λόγος βάσει των κριτηρίων του αθέου. Διαφορετικά θα είναι σα να προσπαθείς να πουλήσεις πάγο σε εσκιμώο.

Αν δεν είσαι πρόθυμος να αναλάβεις έναν τέτοιο ρόλο, σίγουρα μπορείς να κάτσεις στο φόρουμ και να δεις πως ζουν, επιχειρηματολογούν και συζητούν οι άθεοι, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι τα σχόλια στα οποία μας έχεις συνηθίσει, όπως αναφορές στο Χριστιανικό θεό, η αναμάσηση δογμάτων και στο πόσο καλός είναι ο Θεός και τι ωραία που σε κάνει να νιώθεις, έχουν την ίδια αξία σα να απευθύνονται σε Μουσουλμάνο και θα λαμβάνεις πάντα μια αντίστοιχη απάντηση ("Καλά όλα αυτά για σένα, αλλά όσον αφορά εμένα δεν αρκούν να με πείσουν")



Κατ' αρχήν αγαπητέ Evant η επανάληψη ορισμένων διαπιστώσεων δεν είναι καθόλου άσκοπη, άσχετα με το εάν εσύ προσωπικά την θεωρείς έτσι. Είναι καίριας σημασίας, αφού αυτό είναι και ένα από τα συμπεράσματα που βγάζει κάποιος συζητώντας με έναν άπιστο, το ότι δηλαδή δεν γνωρίζει ακόμα και βασικά θέματα για την Ορθοδοξία με αποτέλεσμα να παρεξηγεί πολλά θέματα και τελικά να είναι μακριά από τον Θεό.
Μην σου φαίνεται παράξενο που το επαναλαμβάνω αυτό αρκετές φορές στη συζήτηση και το επισημαίνω σε διάφορα άτομα. Δεν αποτελεί επιχείρημα στην κουβέντα μας όπως θεωρούν πολλοί ομοϊδεάτες σου, είναι απλά το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτήν και όταν το διαπιστώνω πρέπει να το αναφέρω.

Σχετικά τώρα με την ερώτηση σου, πρέπει πάλι αρχικά να σου πω ότι εδώ πέρα δεν βρίσκομαι για να αλλάξω κανέναν άνθρωπο. Δεν είμαι εγώ - όπως έχω ξανά τονίσει - σε θέση να αλλάξω την πίστη κανενός, αλλά δεν έχω και τέτοιο σκοπό μπαίνοντας στο forum, οπότε γενικότερα να το έχεις αυτό στο μυαλό σου. Είμαι απλά ένας χριστιανός που ανταλλάσσει απόψεις με άπιστους.
Από εκεί και πέρα στο θέμα μας, νομίζω ότι κάνεις λάθος ακόμα και από την διατύπωση της ερώτησης σου. Ο άπιστος - άθεος άνθρωπος, δεν μοιάζει με ένα άνθρωπο που πιστεύει σε κάποια θρησκεία και αυτό γιατί απλά σε αυτόν τον άνθρωπο υπάρχει το χαρακτηριστικό της πίστης στο υπερφυσικό. Κατανοώ βέβαια τον λόγο που κάνεις αυτή την σύγκριση, αλλά δεν έχουν όμως ομοιότητες μεταξύ τους για να μεταχειρίζεσαι τέτοια παραδείγματα. Όσον αφορά λοιπόν στους αλλόθρησκους, σου απάντησα παραπάνω και σου είπα πως σε καμιά περίπτωση δεν θα είχα ασχοληθεί, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό για την αντιμετώπιση τους αλλά και την διαβεβαίωση από έμπειρους γέροντας πως αυτούς τους ανθρώπους ο Θεός θα τους κρίνει πολύ διαφορετικά από έναν άνθρωπο που γεννήθηκε χριστιανός.

Εσύ τώρα δεν είσαι μουσουλμάνος, γεννήθηκες στην Ελλάδα και από ότι καταλαβαίνω βαπτισμένος είσαι χριστιανός και μπορούμε να επικεντρωθούμε. Εσύ μπορείς να έχεις πνευματικό, αλλά δεν θέλεις ... Εσύ μπορείς να γνωρίσεις την Ορθοδοξία, αλλά δεν το κάνεις όπως θα έπρεπε. Εσύ μπορείς να κάνεις πολλά που κάποιος άλλος σίγουρα δεν θα είχε την δυνατότητα να κάνει και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

Επίσης όταν μου αναφέρεις ότι πρέπει να σε πείσω με ουσιαστικούς - για εσένα - λόγους να πας λχ σε ένα πνευματικό, είναι σαν να μου λες ότι κοίτα, μπορεί εσύ να μου λες διάφορα αλλά εάν εγώ δεν θεωρώ πως είναι σωστά, δεν πρόκειται να κάνω και τίποτα. Εν μέρη είναι καθαρά δικαίωμα σου και επιφανειακά είναι σωστό, αλλά δεν σημαίνει όμως ότι έχεις και απόλυτο δίκιο διότι εγώ μπορεί να σου λέω σε κάποιο θέμα την λύση του προβλήματος, αλλά για εσένα να μην είναι αυτή η λύση και έτσι να μην την δέχεσαι ...
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Άβαταρ μέλους
Ορθόδοξος
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας
Τοποθεσία: Ελλάδα
Επικοινωνία:

AoratiMelani έγραψε:Σίννερ εκτιμώ πολύ την απάντησή σου. Στο θέμα της Χαναναίς δεν με έπεισε, βρίσκω σκληρόκαρδη μια τέτοια στάση, ειδικά όταν ο ίδιος ο Ιησούς λέει ότι ο λόγος της απόρριψης δεν είναι το γεγονός ότι δεν έχει πίστη, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι εβραία.

Ορθόδοξε, απογοητεύομαι πολύ από το γεγονός ότι αγνοείς τα ερωτήματά μου. Αναρωτιέμαι αν γνωρίζεις και αν κατανοείς τις γραφές, αφού ούτε καν επιχείρησες να μου απαντήσεις επί της ουσίας.

Περιμένω ακόμη μια απάντηση, και περιμένω και απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα΄μου περί διαπίστωσης της ύπαρξης του θεού.

Νομίζω ότι σου απάντησα αγαπητή όταν σου είπα πως ...

"Για τα υπόλοιπα με τα χωρία που αναφέρεις, να ρωτήσεις ένα πνευματικό να σου εξηγήσει. Εγώ δεν είμαι πνευματικός, ούτε και κανένας φωτισμένος από το Θεό για να γνωρίζω τα πάντα. Δεν είμαι όμως και κακοπροαίρετος …"

Λυπάμαι εάν απογοητεύεσαι αλλά πρέπει να σου ομολογήσω και εγώ σε αυτό το σημείο, πως δεν αποκομίζω και τις καλύτερες εντυπώσεις από έναν άνθρωπο που δεν αναζητά αυτό που τον ενδιαφέρει. Εγώ δεν είμαι θεολόγος για να γνωρίζω τα πάντα, τα έχω αναφέρει πολλές φορές αυτά.
ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας http://eatheia.blogspot.com

“Η σιγή σε θέματα πίστεως είναι τρίτο είδος αθεΐας μετά από την άρνηση του Θεού και την απόρριψη του Ιησού Χριστού”

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς

ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι· 30 καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολὴ· 31 καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
Κλειδωμένο