Σωκρατης και Αινσταιν

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Oblivion
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: 16 Ιουν 2010 14:46
Όνομα Ιστότοπου: -

Οι επιδόσεις του Αϊνστάιν στην φυσική δεν τον προικίζουν με πανσοφία.
Προφανώς.Αυτό λέω και σε ένα φίλο μου που έχει παρατήσει το λύκειο και δουλεύει σε γυράδικο.(άθεος και αυτός).Παντού τα πάντα.Και ο Νεύτων θρήσκος ήταν.Τα ζώα που
δεν
ανήκουν στο είδος homo sapiens άραγε,έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα θεός?Προτείνω να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους στην συγκεκριμένη περίπτωση.
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Oblivion έγραψε:Τα ζώα που
δεν
ανήκουν στο είδος homo sapiens άραγε, έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα θεός? Προτείνω να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Φαντάζομαι ότι χρησιμοποίησες
αντί για στο «δεν», αλλά έτσι κι’ αλλιώς το νόημα περνάει.
Όχι, τα ζώα, εκτός Homo, δεν ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα διότι εκείνα γεννιούνται προικισμένα από την φύση με τις απαραίτητες γνώσεις σε αντίθεση με τον άνθρωπο ο οποίος γεννιέται με παντελή έλλειψη γνώσεων. Είναι δηλαδή ικανότερα και εξυπνότερα από τον άνθρωπο στις νηπιακές και μικρές ηλικίες.
Εκτός αυτού, τα ζώα δεν μεταδίδουν στα μικρά τους γελοίες πληροφορίες.

Η πρότασή σου πάντως είναι σωστή. Αν μιμούμασταν τα ζώα και σταματούσαμε να φορτώνουμε τα παιδιά μας με πνευματικά σκουπίδια, θα δημιουργούσαμε μια πολύ πιο ανθρώπινη ανθρωπότητα.
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Δημοσιεύσεις: 3960
Εγγραφή: 11 Μαρ 2009 13:32
Όνομα Ιστότοπου: Comte de Toulouse
Τοποθεσία: 7-
Επικοινωνία:

dtango έγραψε:Η πρότασή σου πάντως είναι σωστή. Αν μιμούμασταν τα ζώα και σταματούσαμε να φορτώνουμε τα παιδιά μας με πνευματικά σκουπίδια, θα δημιουργούσαμε μια πολύ πιο ανθρώπινη ανθρωπότητα.
+1 και από μένα.
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Βασικά το ότι φορτώνουμε τα παιδιά μας με τα πνευματικά μας εφόδια (κάποια από τα οποία ομολογουμένως είναι ολίγον διά τα μπάζα-τα εφόδια όχι τα παιδιά,όχι όλα τουλάχιστον) αποτελεί την ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού και τον βασικό μας θρίαμβο (αλλά και τραγωδία) σαν είδος.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Vagelford
Δημοσιεύσεις: 900
Εγγραφή: 25 Απρ 2010 23:26
Όνομα Ιστότοπου: [ΜΑΥΡΟ - ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ]
Επικοινωνία:

Πάντως, πραγματικά, τον έχουν γαμήσει τον Einstein. Και η κουτσή Μαρία όταν δεν έχει τι να πει και δεν ξέρει τι της γίνεται, λέει μία πίπα για τον Einstein ή για κάτι που υποτίθεται ότι έχει πει ο Einstein, προκειμένου να θαμπώσει τα πλήθη.
"You are a spherical ungalvanized tin... You are an ungalvanized tin any way you look at it."

Εικόνα Vagelford's Channel
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Ακριβώς. Λες κι αν το είπε ο Άινσταϊν, είναι ντε και σώνει σωστό. Προσωπικά χέστηκα τι πίστευε ο Άινσταϊν και όλο του το σόι. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι πιο αρμόδιος αυτός να εκφέρει άποψη επί των θεολογικών από οποιονδήποτε άλλον (από τον Καραθεοδωρή ας πούμε - άλλη καραμέλα αυτός, τον ανακάλυψαν πρόσφατα και τον έχρισαν και δάσκαλο του Άινσταϊν, οπότε είναι η πηγή της γνώσης, άσε που δείχνεις πολύ διαβασμένος αν τον quotάρεις).
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Μάκης έγραψε:Παρακαλώ δείξτε μου έναν που πριν να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου δήλωνε καθαρά και δημόσια ότι είναι άθεος.
Προσωπικά, φίλε Μάκη, τό 'χω κάνει γνωστό σε όλους (δε θα πω συγκεκριμένα για τη θέση μου, αλλά εδώ και χρόνια δε λείπω από καμιά κατάθεση στεφάνου σε εθνική γιορτή), αλλά από ένα σημείο και μετά προτιμώ να κάνω... την πάπια. Αντιμετώπισα ήδη αρκετά προβλήματα, έχω χαλάσει κυριολεκτικά την υγεία μου και δε βρίσκω πλέον κανένα λόγο να κάνω ευρέως γνωστές τις πεποιθήσεις μου. Έχω πετάξει εδώ και πολλά χρόνια το γάντι, στην περίπτωση που κανείς θέλει συζήτηση, αλλά κανένας δεν τόλμησε να το σηκώσει. Εξάλλου, γιατί να τους ξυπνάμε; Ο ύπνος είναι καλό πράγμα. Live your myth in religion.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Ο Σωκρατης παρα τις κατηγοριες εναντιον του πιστευε στους θεους της πολης,η κατηγορια που του απαγγελθηκε ηταν ασεβεια προς τους θεους της πολης,εισηγαγε καινα δαιμονια και διεφθειρε τους νεους της πολης.Η κατηγορια δε για ασεβεια ηταν πολυ διαδεδομενη εκεινη την εποχη και ηταν ο ευκολοτερος τροπος για να βγει καποιος απο τη μεση,ακομα και για το πιο παραμικρο λογω προσωπικων διαφορων.Και στην περιπτωση του Σωκρατη η δικη ηταν απολυτως στημενη και η διαφορα ψηφων υπερ της καταδικης του ηταν μολις τριαντα.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Απάντηση