Μπορούμε να έιμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει θεός;

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Πυθέας
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 550
Εγγραφή: 24 Νοέμ 2009 15:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Nikolis έγραψε: πυθεα εγω υποστηριξα πολυ απλα πως δεν υπαρχει αυτοσυνειδηση και γενικα καμια ανωτερη νοητικη λειτουργεια χωρις καταληλα οργανωμενο νευρικο συστημα.Και αυτο διχνει ξεκαθαρα την υλικη φυση και καταγωγη της συνειδησης ...Ωστοσο Δεν γινεται να υπαρξει πληροφορια ή ανταλαγη πληροφοριας διχως την υπαρξη νευρωνων!.
Αγαπητε Νικ, δεν χρειαζεται να επιμένουμε σε αυτο, εννοειται

Nikolis έγραψε: Αυτο ομως που οδηγει σε λαθη ειναι ηθελημενα ή αθελα μας η μεροληψια υπερ των πολυπλοκων απαντησεων ή λυσεων ή μοντελων που πλησιαζουν το φαντασικο ή το παραφυσικο ή μαγικο , οτιδιποτε. δε γνωριζουμε σε βαθος και ολοκληρωτικα το πως δουλευει ο εγκεφαλος μπορει να διεγηρει τη φαντασια μας και να εικαζουμε. ΔΕΝ υπαρχει κανενα μυστηριο για τους τροπους με τους οποιους οι νευρωνες επικοινωνουν μεταξυ τους.Μπορει και το εμβρυο , να αναπτησει ενα χαμηλο επιπεδο συνειδητοτητας. Ομως δεν υπαρχει κανενα μυστηριο με αυτο. Τιποτα το παραξενο ή περα απο τουτο το κοσμο.


μεροληψία? μηπως έχεις μελετήσει βιολογικά κεντρικό νευρικό ιστο ως νευροεπιστήμονας? Επειδη εγω έχω, -όχι όσο θάθελα βλέπεις δεν χρηματοδοτείται όσο η ιατρική- σε διαβεβαιώ οτι το μυστηριο γεννιέται απο την ορθολογιστικη προσπαθεια κατανόησης της αυτοσυνειδητότητας. Ξεχωρισε διακριτά απο εδω και πέρα το self-awareness/consiousness/phenomenal conciousness απο ΟΛΕΣ ΤΙς ΥΠΟΛΟΙΠΕς επιμέρους διεργασιες του εγκεφάλου μαζι με την κοινη συνείδηση /ανταποκριση δλδ access consiousness
the hard problem of consiousness αψηφα εξηγηση ακομα


Nikolis έγραψε: Η επικοινωνια τους ειναι ηλεκτροχημικη. Το τι λενε μεταξυ τους και που καταληγουν οι συζητησεις και οι φωνες τους ειναι η πληροφορια θα μαντεψετε οταν σκεφτειτε πως η αντιληψη και η αισθησεις είναι ερμηνευτικες ικανοτητες εγκεφαλικών στελεχων!


φιλε μου το να μεταβεις απο activation potentials, spikes, sodium pumps ηλεκτροχημικa εως την αυτογνωσια δεν ειναι το ιδιο οπως ερμηνευτικες ικανοτητες, αισθησεις πατώ το κουμπι και βγαινει η ....
Nikolis έγραψε: Βρισκόμαστε ακομη στις απαρχες της κατανοησης ....οταν κατασκευασουμε μηχανες με ανθρωπινη νοηση που θα αισθανονται , θα υποστηριζουν πως υπαρχουν οπως το υποστηριζει ο μεσος ανθρωπος..


Εδω υπαρχει μεροληψια μαλλον υπερεκτιμηση των ικανοτητων του τεχνητου σχεδιασμου σε σχεση με την τεχνικη απαρχη της self-awareness. δεν ειναι τοσο απλο...

Nikolis έγραψε: πως ισως ακουγεται τρομακτικο ή μαγικο ή ασχημο ή ανήθικο ή οτιδιποτε , αναλογα με το συστημα αξιων του καθε ενος. Ωστοσο σας βεβαιω πως η εκ βαθεων προσομοιωση του εγκεφαλου ειναι μια πραγματικοτητα και εχει ξεκινησει εδω και καιρο η .....Blue Brain και τη δουλεια του Henry Markram.o Ray kurtzweil .... turing test. Δηλαδη δε θα ξεχωριζουν νοητικα απο ενα ανθρωπο. Γιαυτο και εγραψα πως οταν πλεον φωτισουμε καθε γωνια του νου μας τοτε θεοι δαιμονες ψυχες , δε θα εχουν που αλλου να κρυφτουν παρα μόνο στα παραμυθια και δικαιολογημενο φοβο .
εχουν αδειασει την εγκυροτητα του turing test, δες κινεζικο δωματιο και φιλοσοφικο ζομπι
αλλο intelligence και άλλο self awareness. τα μελετησα αυτα που αναφέρεις και αν εχεις δει το blade runner ισως να αρχισεις να υποψιαζεσαι οτι το ιδιο το self awareness δικαιολογει το φοβο που αναφέρεις. Δεν υποστηριζω μαγικα η υπερφυσικα, ουτε και οτι δεν ειναι συνειφασμενο με την ζωσα εμπειρια. και ουτε φοβαμαι η θεωρω ανηθικη την προσπαθεια για τεχνητη ζωη, τωρα δουλευω με διαγονιδια και μοιαζω με την ιστορια = το νησι του Δρ Μορω. οποτε the proof is in the pudding. οταν και αν υπαρξει τεχνητη αυτογνωσια τυπου homo sapiens θα ειναι μεγαλα νεα μεχρι τοτε αυτη ειναι η επιστημονικη φαντασια, και οχι η μελετη /προσπαθεια εξηγησης των μυαλων που συνομιλουν εδω.
say "Hi!"
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Lilith έγραψε:Ναί αλλά και πάλι θα ήταν πιό συνετό εάν ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις πλευρές,διατηρώντας φυσικά την θεωρία μας.Δέν είπα οτι δεν είμαστε σίγουροι για την ύπαρξη κάποιου θεού,απλά ο καθένας είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Δέν μπορούμε να απαντήσουμε σε μία τέτοια ερώτηση με ναί η όχι, διότι η άποψη του καθενός αντιπροσωπεύει τον ίδιο και μόνο τον ίδιο,δεν αποτελεί γενική αλήθεια, κάτι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιο και αποδεδειγμένο.
Καταλαβαίνω τώρα πως το εννοείς. Την πρώτη φορά είχες γράψει: Δεν υπάρχει αξιόπιστη απάντηση με ναι η όχι.Απλά αυτό ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, αυτό ακολουθούμε και υπερασπιζόμαστε. δλδ, φυσικά και πιστεύω πως δεν υπάρχει θεός, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει εμένα μόνο, δεν ειναι μια γενική αλήθεια.
H γενική όμως αυτή αλήθεια υπάρχει και θα ήταν πιο σωστό να την ανακαλύψουμε ώστε να μην πιστεύει κανείς σε εκείνο που του έμαθαν να πιστεύει με κερδισμένους πάντα μόνο τα ιερατεία. Επιπλέον δεν είναι απαραίτητο το απόλυτο να είναι και δογματικό. Όταν τύχει να γνωρίζουμε την απόλυτη αλήθεια φερόμαστε σαν δογματικοί αλλά δεν είμαστε.
Τώρα βέβαια εγώ είμαι δογματικός κατέχοντας μόνο μέρος της αλήθειας, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα μου το συγχωρήσεις. :)
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Nikolis
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: 25 Ιαν 2010 21:28
Όνομα Ιστότοπου: -

Αγαπητε Πυθεα.

Ομορφο το κοκκινο χρωμα.Τραβα τη προσοχη του ματιου.Ελπιζω μοναχα να μη σηματοδοτει θυμο ή φορτιση γιατι δεν εχει θεση κατι τετοιο στη συζητηση μας. Περα απο αυτο σας βεβαιω ,εχω δει τη σπουδη σας στο νημα που οι νεοι χρηστες μιλουν για τον εαυτο τους.Και ηταν κινητρο για να απαντησω εξ αρχης στα λογια σας. Νόμιζω πως δε διαφωνουμε γιατι στη βαση συζητουμε ο καθεις πανω σε διαφορετικα πραγματα. Με απλα λογια το βρισκετε συναρπαστικο πως απο το νευρωνα φτανουμε στην αυτοσυνειδηση και πως διαχωριζουμε αυτη απο τις υπολοιπες εκδηλωσεις τις νοησης γιατι μεχρι τωρα δεν εχουμε καταφερει να περιγραψουμε ικανοποιητικα μηχανισμους με τους οποιους εκδηλωνεται. Γιαυτο και παραμενει μυστηριο για τη νευροεπιστημη και αναπτησουν διαφορες πλευρες θεωρησεις. Συμφωνω μαζι σας πως ειναι συναρπαστικο και μου προκαλει δεος και θαυμασμο και περιεργεια. Οπως βρισκω εξισου περιεργο και συναρπαστικο πως 5-6 δεκαετιες πριν επιστημονες της εποχης ευρισκαν αδυνατο να γινει επεμβαση στη καρδια. Κανεις δε το τολμουσε. Η γενικη θεωρηση ήταν πως ήταν αδυνατο. Υπηρχε μαλιστα αντιδραση απο την εκκλησια. Και ολα αυτα μεχρι που καποιος το εκανε. Επειδη μεχρι τωρα κανεις δεν συνδεει επαρκως οπως σωστα τονιζετε activation potentials, spikes, sodium pumps κτλ με την αυτογνωσια αυτο δε σημαινει πως δε θα γινει αυριο ή σε 3 χρονια ή σε 20. Τωρα κοιταζουμε βιδες και ινες καλωδιων και μας εντυπωσιαζει τοσο πολυ το αεροπλανο που ειναι φτιαγμενο απο αυτες μα συνεχιζει το αεροπλανο να είναι φτιαγμενο απλως απο αυτα τα γνωστα υλικα. Οπως και πριν τη πρωτη πτηση του ανθρωπου.Υπαρχουν αναφορες και αρθρα εποχης που ειναι αστεια μιας και ακομη και μερες πριν τη πρωτη πτηση δευτερολεπτων πριν σχεδον 100 χρονια υπηρχαν σοβαροι ανθρωποι , επιστημονες που λεγαν πως ειναι αδυνατον. Και μου κανει εντυπωση που σχολιαζετε ετσι περι ορθολογισμου γιατι αυτο είναι όπλο του επιστημονα! Οπως φυσικα ειναι οπλο του και η φαντασια. Και αν ενας επιστημονας πει " δε γνωριζω πως δουλευει αυτο " τοτε σημαινει " δε γνωριζω ακομη πως δουλευει αυτο " και όχι " κατι ανεξηγητα παραξενο ισως να συμβαινει εδω" . Η επιστημονικη τεκμηριωση βαζει φρενο μερικες φορες στη φαντασια του ανθρωπου. Και καλα πρατει για εμενα μιας και οταν δε το εκανε εβρισκαν τοπο και εφτιαχναν θεους οι ανθρωποι. Ενω τωρα σταδιακα τους εξαληφουμε.

Επισης γραψατε "μεροληψία? μηπως έχεις μελετήσει βιολογικά κεντρικό νευρικό ιστο ως νευροεπιστήμονας? Επειδη εγω έχω"
με ολο το σεβασμο αυτο δεν ειναι σοβαρο επιχειρημα και νομιζω πως απλα φορτιστικατε συναισθηματικα καθως το γραφατε.

Φανταστειτε ενα ορολογοποιο που φτιαχνει ολη του τη ζωη απλους μηχανισμους και ξαφνικα συναντα ενα με δεκαδες χιλιαδες γραναζια. Μπορει να πει "πω πω , δεν ειμαι σιγουρος για το πως δουλευει αυτο , ισως κατι πραγματικα περιεργο να συμβαινει εδω ( θεοι , ψυχες , μεταβιβαση συνηδειτοτητας κτλ) " . Ομως αγαπητε μου αυτη δεν ειναι η απαντηση ενος επιστημονα.
Γιατι αυτο ειναι δηλωση φαντασιας που προσπαθει να ξεκαθαρισει το μυστηριο. Ομως ο επιστημονας τελικα ειναι αυτος που θα δωσει την απαντηση. Και επειδη ειμαστε και οι 2 επιστημονες εχουμε ευθηνη να βοηθαμε το νου που με ενδιαφερον μας διαβαζει και οχι να τον σκορπιζουμε. Γιαυτο ειπα , πλαγιως βεβαια μα το καταλαβατε , εξου και τα κοκκινα γραμματα , πως μερολιπτειτε οταν αφηνετε την παραμικρη υπονοια πως μπορει κατι εξωκοσμικο να συμβαινει ( η συνειδηση-ηχω που ισως παραμανει κτλ ) Μερολιπτειτε και μαλιστα διχως να το ανιχνευετε υπερ του θεου.Εκτος και αν ενοειτε πως αυτη η ηχω εχει απολυτα υλικη υποσταση ή ειναι καποιο ειδος ηλεκτρομαγνητικου πεδιου οποτε και θα ζητησω συγνωμη φυσικα αφου το κανετε ξεκαθαρο πως ετσι το ενοουσατε.

ο θεος ο οποιος ειναι εξαιρετικα ατιμος γιατι ακομη και ανυπαρκτος επιρεαζει τους παντες.Ο θεος-ιδεα-μικροβιο που δηλητηριαζει χιλιαδες χρονια τωρα.Σκεφτειτε πως η ηθικη και η αισθητικη αμετρητων επιστημονων επιρεαζοταν και συνεχιζει παρα τα δεδομενα στην αντιμετωπιση των ομοφυλοφιλων για παραδειγμα.Αμετρητα παραδειγματα αν το σκεφτει κανεις.

γραψατε:Εδω υπαρχει μεροληψια μαλλον υπερεκτιμηση των ικανοτητων του τεχνητου σχεδιασμου σε σχεση με την τεχνικη απαρχη της self-awareness. δεν ειναι τοσο απλο...

και παρολαυτα μεσα σε 100 χρονια , βιβλια φαντασιας οπως του βερν για το ταξιδι στο διαστημα κ φεγγαρι πραγματωθηκαν . Ποσοι απο το 1860 θα μπορουσαν να δεχθουν τα αυτονοητα και τις επιτυχιες του 1970.Το 1982 μολις 1000 συσκευες ηταν συνδεδεμενες σε ενα υποτυπωδες δικτυο και τωρα ειναι παραπανω απο ενα δις συσκευες σε κατι που λεγεται διαδικτυο.Αδυνατον ε?. Ολα τα τεχνολογικα επιτευγματα και ολα τα επιτευγματα του ανθρωπου γενικα ηταν καποια στιγμη προιον φαντασιας στο νου καποιου. Και συνηθως για τους πολλους ήταν απλως , υπερεκτιμησεις και οχι τοσο απλα για να υλοποιηθουν.

για παραδειγμα οσοι μεροληπτουσαν ή τελος παντων εκτιμουσαν ή υπερεκτημουσαν θεους και θεαρεστους αρχοντες και φαντασιες ή θεωριες που τους υποσχεθηκαν ή εδιναν υπονοια αιωνιας ζωης ή υπαρξης περα απο την υλικη υπαρξη τι αποτελεσμα είχαν? αναστηθηκε μηπως αραγε κανεις? Ολοι αυτοι ενα κοινο εχουν. Ειναι ολοι τους νεκροι κ χασαν τη ζωη τους παραπλανημενοι.

Αγαπητε μου Πυθεα δε διαφωνουμε . Οντας εγωιστες και οι 2 συμφωνουμε σε διαφορετικα πραγματα. Μονο μη βαζετε κοκκινα τα γραμματα γιατι δυσκολευομαι να τα διαβασω.
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Nikolis έγραψε:Αγαπητε Πυθεα.
Ομορφο το κοκκινο χρωμα.Τραβα τη προσοχη του ματιου.
[…]
Αγαπητε μου Πυθεα δε διαφωνουμε . Οντας εγωιστες και οι 2 συμφωνουμε σε διαφορετικα πραγματα. Μονο μη βαζετε κοκκινα τα γραμματα γιατι δυσκολευομαι να τα διαβασω.
Best post ever!
Nikolis, ευχαριστώ.
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Nikolis έγραψε:Ομορφο το κοκκινο χρωμα.Τραβα τη προσοχη του ματιου.
Για να τραβηχτεί η προσοχή του ματιού υπάρχουν τρόποι εύκολοι και τρόποι δύσκολοι. Κάποιοι προτιμούν τους εύκολους.
Γράφω με κόκκινα, μεγάλα, ή αραιά γράμματα = βγαίνω βράδυ τσάρκα να μουτζουρώσω με σπρέι τα ρολλά των καταστημάτων. Φτου μου να μη με ματιάσω.
Nikolis έγραψε:Ο θεος ο οποιος ειναι εξαιρετικα ατιμος γιατι ακομη και ανυπαρκτος επιρεαζει τους παντες.
Ο θεος-ιδεα-μικροβιο που δηλητηριαζει χιλιαδες χρονια τωρα.
Ο Θεός αυτός καθαυτός δε θα μπορούσε να έχει υπάρξει περισσότερο διακριτικός. Για το γεγονός ότι η ιδέα της εν δυνάμει παρουσίας του επηρεάζει τους πάντες δεν φταίει ο ίδιος. Το δε διάστημα των χιλιάδων ετών που έχει δηλητηριαστεί από την ιδέα του, συμβαίνει να συμπίπτει με τη διανοητικά πιο γόνιμη περίοδο που έχει γνωρίσει αυτός ο πλανήτης τα τελευταία 4.600.000.000 χρόνια, ή ίσως και το σύμπαν ολόκληρο.

Nikolis καλωσόρισες από μένα. Να σε ενημερώσω ότι υπάρχει ένα αρχαίο έθιμο στο φόρουμ, τα νέα μέλη να περνούν από την περιοχή Αυτοσυστηθείτε! και να λένε λίγα λόγια για τον εαυτό τους. :-)
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Skeftomilos έγραψε:Ο Θεός αυτός καθαυτός δε θα μπορούσε να έχει υπάρξει περισσότερο διακριτικός. Για το γεγονός ότι η ιδέα της εν δυνάμει παρουσίας του επηρεάζει τους πάντες δεν φταίει ο ίδιος. Το δε διάστημα των χιλιάδων ετών που έχει δηλητηριαστεί από την ιδέα του, συμβαίνει να συμπίπτει με τη διανοητικά πιο γόνιμη περίοδο που έχει γνωρίσει αυτός ο πλανήτης τα τελευταία 4.600.000.000 χρόνια, ή ίσως και το σύμπαν ολόκληρο.
Πράγματι,είναι απίστευτα διακριτικός.Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι είναι ανύπαρκτος.Όσον αφορά τα περί γονιμότητας θα συμφωνήσω.Κι αυτό συνέβη παρά την πνευματοκτόνα ιδέα της εξ αποκαλύψεως αλήθειας.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρέ, δεν νομίζω πως ο Skeftomilos υπερασπίζεται τον θεό ως υπαρκτό ον,
παρά μόνο ως ανθρώπινο ιδανικό. Τι λέει αυτό για τα ιδανικά του ανθρώπου είναι άλλο θέμα.
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Ίσως να παρερμηνεύω τις απόψεις του.Σε κάθε παρερμηνεία όμως υπάρχει ευθύνη και από την πλευρά του ερμηνευόμενου.Εκτός αν ο ερμηνευτής είναι ανεπαρκέστατος.Προσπαθώ να μην είμαι,ελπίζω να μην είμαι.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Για να επιδιώξεις ερμηνεία, ακόμα κι αν είναι παρερμηνεία, πρέπει να υπάρχει σημασία.
Εφόσον ο Skeftomilos δεν αμφισβητεί το ανύπαρκτο του θεού, η μοναδική σημασία που του δίνει είναι η ανυπαρξία.
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

egore έγραψε:Εφόσον ο Skeftomilos δεν αμφισβητεί το ανύπαρκτο του θεού, η μοναδική σημασία που του δίνει είναι η ανυπαρξία.
Σόρρυ Egore αλλά κάνεις λάθος. Αρνούμαι ότι δεν αμφισβήτησα την ανυπαρξία του θεού. Την αμφισβητώ. Έχω μάλιστα στη διάθεσή μου ακριβώς τόσα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι Αυτός υπάρχει, με όσα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει. Δηλαδή κανένα. Από την έλλειψη στοιχείων καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αν ο Θεός υπάρχει τότε είναι διακριτικός. Ο συλλογισμός είναι τόσο απλός και ευθύς, ώστε απορώ πώς κατάφερες να με παρερμηνεύσεις.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατί ζητάς εσύ συγνώμη αν είναι δικό μου το λάθος;
Είτε αμφισβήτησες την ανυπαρξία του θεού ή δεν την αμφισβήτησες.
Και όπως φαίνεται σε μένα τουλάχιστον, δεν την αμφισβήτησες:
Skeftomilos έγραψε:Ο Θεός αυτός καθαυτός δε θα μπορούσε να έχει υπάρξει περισσότερο διακριτικός. Για το γεγονός(?) ότι η ιδέα της εν δυνάμει παρουσίας του επηρεάζει τους πάντες δεν φταίει ο ίδιος.
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Η απουσία αποδείξεων συνήθως είναι απόδειξη απουσίας μεσιέ Skeftomilos...
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Συνήθως; Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Skeftomilos έγραψε:Από την έλλειψη στοιχείων καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αν ο Θεός υπάρχει τότε είναι διακριτικός. Ο συλλογισμός είναι τόσο απλός και ευθύς, ώστε απορώ πώς κατάφερες να με παρερμηνεύσεις.
Διόρθωσε με αν κάνω πάλι λάθος, αλλά η δομή (αν Χ, τότε Υ) είναι συλλογισμός, όπου (αν Χ) η υπόθεση και (τότε Υ) το συμπέρασμα. Ορίζοντας ως μέρος του συμπεράσματος και την υπόθεση πέφτεις σε λογική πλάνη.
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

egore έγραψε:Διόρθωσε με αν κάνω πάλι λάθος, αλλά η δομή (αν Χ, τότε Υ) είναι συλλογισμός, όπου (αν Χ) η υπόθεση και (τότε Υ) το συμπέρασμα. Ορίζοντας ως μέρος του συμπεράσματος και την υπόθεση πέφτεις σε λογική πλάνη.
Μάλλον εννοείς τη λογική πλάνη του φαύλου κύκλου. Nope, αυτό θα συνέβαινε αν χρησιμοποιούσα το συμπέρασμα ως μέρος της υπόθεσης, κάτι που δεν έκανα.

Egore εξακολουθείς να ψάχνεις για αντιφάσεις στα λεγόμενά με το παραμικρό. Χαλάρωσε λίγο βρε. Όσο περισσότερα με αφήνεις να λέω τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ότι θα πέσω τελικά σε κάποια αντίφαση. Έτσι όπως με έχεις στη μπούκα του κανονιού με αναγκάζεις να είμαι συνεχώς ταμπουρωμένος, με αποτέλεσμα να περιορίζομαι σε μη διαψεύσιμες ταυτολογίες. :-)
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Φτου ξελευτεριά για όλους! :D

Πες ό,τι θες. Δεν θα απαντήσω ξανά σε ανάρτηση σου, παρά μόνο αν το ζητήσεις.
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Skeftomilos έγραψε:Συνήθως; Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;
Όταν παρουσιάζονται εντελώς νέα φαινόμενα,οπότε δεν έχουμε πιά απουσία αποδείξεων.Έχεις δίκιο,δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Γιατρος Του Ικα έγραψε:
Skeftomilos έγραψε:
Γιατρος Του Ικα έγραψε:Η απουσία αποδείξεων συνήθως είναι απόδειξη απουσίας μεσιέ Skeftomilos...
Συνήθως; Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;
Όταν παρουσιάζονται εντελώς νέα φαινόμενα,οπότε δεν έχουμε πιά απουσία αποδείξεων.Έχεις δίκιο,δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Λοιπόν έχουμε και λέμε. Δεδομένου ότι απουσιάζουν αποδείξεις ύπαρξης βαρυτονίων, σκοτεινής ύλης και εξωγήινων συμπεραίνεις ότι:

α) Έχει αποδειχτεί ότι τα βαρυτόνια δεν υπάρχουν.
β) Έχει αποδειχτεί ότι η σκοτεινή ύλη δεν υπάρχει.
γ) Έχει αποδειχτεί ότι εξωγήινες μορφές ζωής δεν υπάρχουν.

Την ψόφησες γιατρέ την έννοια της απόδειξης. Κρίμα γιατί ήταν μια έννοια που την είχα συμπαθήσει και θα μου λείψει.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
Darkchilde
Δημοσιεύσεις: 1777
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:08
Όνομα Ιστότοπου: The Dark Side of the Force and other stories
Τοποθεσία: Lost in the Night
Επικοινωνία:

Skeftomilos έγραψε:
Γιατρος Του Ικα έγραψε:
Skeftomilos έγραψε:
Γιατρος Του Ικα έγραψε:Η απουσία αποδείξεων συνήθως είναι απόδειξη απουσίας μεσιέ Skeftomilos...
Συνήθως; Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;
Όταν παρουσιάζονται εντελώς νέα φαινόμενα,οπότε δεν έχουμε πιά απουσία αποδείξεων.Έχεις δίκιο,δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Λοιπόν έχουμε και λέμε. Δεδομένου ότι απουσιάζουν αποδείξεις ύπαρξης βαρυτονίων, σκοτεινής ύλης και εξωγήινων συμπεραίνεις ότι:

α) Έχει αποδειχτεί ότι τα βαρυτόνια δεν υπάρχουν.
β) Έχει αποδειχτεί ότι η σκοτεινή ύλη δεν υπάρχει.
γ) Έχει αποδειχτεί ότι εξωγήινες μορφές ζωής δεν υπάρχουν.

Την ψόφησες γιατρέ την έννοια της απόδειξης. Κρίμα γιατί ήταν μια έννοια που την είχα συμπαθήσει και θα μου λείψει.
Μισό λεπτό εδώ. Στην επιστήμη δεν υπάρχουν αποδείξεις. Αποδείξεις υπάρχουν μόνο στα μαθηματικά. Στις υπόλοιπες επιστήμες έχουμε ενδείξεις, στοιχεία, κλπ. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα.

α) Το βαρυτόνιο βρίσκεται σε στάδιο υπόθεσης, δηλαδή δεν έχουμε αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την υπαρξή του, αυτή την στιγμή. Οπότε κανένας επιστήμονας δεν θα σου πεί ότι υπάρχει, αλλά ότι είναι ακόμα ένα υποθετικό σωματίδιο.
β) Υπάρχουν πολλά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, και μπορώ να σου φέρω πολλά άρθρα επί αυτού. Μέχρι στιγμής η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης είναι επιβεβαιωμένη.
γ) Δεν έχουμε ακράδαντα στοιχεία ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει εξωγήϊνη ζωή (δηλαδή δεν έχουμε βρεί ακόμα εξωγήϊνη ζωή). Αλλά, λόγω των διαφόρων ενδείξεων και στοιχείων, οι πιθανότητες είναι υπέρ της ύπαρξης εξωγήϊνης ζωής.

Όταν μιλάτε για επιστημονικά στοιχεία και για αποδείξεις, παρακαλώ να χρησιμοποιείται σωστά τους όρους. Κι'έπειτα αυτός που λέει ότι υπάρχει κάτι (οτιδήποτε και να είναι αυτό), είναι εκείνος που πρέπει να φέρει στοιχεία ότι υπάρχει. Δεν πρόκειται κανένας να κάτσει να δείξει ότι κάτι δεν υπάρχει, από την στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχει!
Blog (greek): The Dark Side of the Force and Other Stories
Blog (english): Snippets and other stories from the net

Twitter: @ladyjedi : I only tweet in English.
Isaac Asimov έγραψε:To surrender to ignorance and call it God has always been premature, and it remains premature today.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Όλα όσα ανάφερες Skeftomile (όλα,ακόμη και η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης Darkchilde) είναι υποθέσεις.Για την ακρίβεια στις δύο πρώτες περιπτώσεις πρώτα παρατηρούμε κάποια φαινόμενα και ύστερα προσπαθώντας να τα ερμηνεύσουμε παράγουμε κάποιες έννοιες τις οποίες εντάσσουμε σε γενικότερες υποθέσεις προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα υπάρχοντα φαινόμενα.Από κει και πέρα ξεκινά η αναζήτηση στοιχείων με τα οποία θα στηρίξουμε αυτές τις υποθέσεις.Αν δεν προκύψουν στοιχεία επιβεβαιωτικά ή ασύμβατα με αυτές τις υποθέσεις δεν πρόκειται κανείς να αποδεχτεί ούτε την ύπαρξη βαρυτονίων ούτε καν την ύπαρξη σκοτεινής ύλης.Απόδειξη της ανυπαρξίας τους με την αυστηρή,όπως λέει και η Darkchilde,μαθηματική έννοια δεν θα έχεις ποτέ,για καμιά φυσική θεωρία.Και αυτό γιατί μόνο στην βάση της a priori αποδοχής αξιωμάτων έχει νόημα η έννοια της απόδειξης.Στην τρίτη περίπτωση έχουμε μιάν εύλογη υπόθεση,σύμφωνη με την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο,αλλά απόδειξη δεν έχουμε.

Πέραν τούτου είναι σαφές ότι με αυτό το τσιτάτο που είπα δεν είχα σκοπό να παραθέσω μιά ολοκληρωμένη έννοια της απόδειξης αλλά εν μέρει να κάνω πολεμική και εν μέρει να χαριτολογήσω.

Εσύ μπορείς να μου πεις τι επιδιώκεις και πιάνεσαι από ότι φράση πει κανείς για να,αλήθεια για να,τι;

Πιστεύεις πως επειδή υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα στη φιλοσοφία της επιστήμης μπορεί από την τρύπα να χωρέσουν και να δικαιωθούν ad hoc μεταφυσικές ερμηνείες;
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Απάντηση