ΓΟΝΕΙΣ: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκ. συμβόλων

Ανακοινώσεις και προτάσεις για δράσεις διαφόρων φορέων και ιδιωτών υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας και συναφών θεμάτων. Οι δράσεις της Ένωσης Άθεων συζητούνται στον χώρο "Γενικές Συζητήσεις Ένωσης Άθεων" και ανακοινώνονται στις "Ανακοινώσεις Ένωσης Άθεων"
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Να κι ένας που όχι μόνον υπέγραψε το κείμενο επώνυμα, αλλά καταθέτει και άποψη στο διαδίκτυο.

Θανάσης Τριαρίδης, "Η θεσμική ανεξιθρησκία ως προϋπόθεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας"

http://www.triaridis.gr/keimena/keimD063.htm
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Όνομα Ιστότοπου: Comte de Toulouse
Επικοινωνία:

Από το cosmo.gr: «Αντισυνταγματικά τα θρησκευτικά σύμβολα στα Δικαστήρια»
Την αφαίρεση των εικόνων και κάθε θρησκευτικού συμβόλου στις αίθουσες των δικαστηρίων ζητούν τρεις δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως η παρουσία των συμβόλων αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων...Read more
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
Άβαταρ μέλους
Yorgo

Δυστυχώς το θέμα αυτό έχει "θαφτεί" μέσα στον όγκο των θεμάτων του φόρουμ.
Μπορεί κανείς να μας δώσει πρακτικές πληροφορίες, σχετικά με το πώς πρέπει ως πολίτης και γονιός να κινηθώ για να απαιτήσω το αυτονόητο;
Δυστυχώς σε ένα e-mail μου προς το ΕΠΣΕ δεν πήρα ποτέ απάντηση.
Καλό θα ήταν να φτιαχτεί ένας οδηγός, όπως αυτός για τη διαγραφή του θρησκεύματος από το ληξιαρχείο, με όλα τα στοιχεία, αιτήσεις κλπ απαραίτητα.
Όσο πιο πολλοί δράσουμε, τόσο το καλύτερο.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Επικοινωνία:

Γιώργο, αν θες προώθησέ μου το email σου, και θα το προωθήσω στους δικηγόρους του ΕΠΣΕ προσωπικά, λέγοντάς τους ταυτόχρονα ότι δεν πήρες απάντηση την προηγούμενη φορά.

Δεν ξέρω πώς μπορεί να κινηθεί κανείς σε άλλο επίπεδο. Θα πρότεινα να τηλεφωνήσεις στο Υπουργείο Παιδείας και να ρωτήσεις, πολύ απλά, για το θέμα αυτό. Επίσης μπορείς να ρωτήσεις στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (το θρήσκευμα είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, και επειδή στην προσευχή συμμετέχουν όλα τα παιδιά, αν κάποιο παιδί δεν συμμετέχει αποκαλύπτει ακούσια το θρήσκευμά του, επομένως ίσως μπορούμε να βασίσουμε εκεί το αίτημα κατάργησης της προσευχής). Θα ήθελες να κάνεις τον κόπο να τα ρωτήσεις αυτά;
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Βέρα
Όνομα Ιστότοπου: -

Αγαπητοί φίλοι, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως εγώ και ο σύζυγός μου αποφασίσαμε να εξουσιοδοτήσουμε τον νόμιμο εκπρόσωπο του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά καθώς και τον Νομικό Σύμβουλο του ΕΠΣΕ Βασίλη Σωτηρόπουλο (ο γνωστός στους πιστούς αναγνώστες E-Lawyer) "να μας εκπροσωπούν ενώπιον κάθε διοικητικής αρχής" και υπογράψαμε αίτημα προς την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜΘ, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από το δημοτικό και το γυμνάσιο των παιδιών μας, την κατάργηση της προσευχής και του εκκλησιασμού. Το αίτημα κοινοποιείται και στον ΣτΠ.

Πλέον δε νομίζω πως υπάρχει καμία δικαιολογία για να μένουμε άπραγοι και θεατές αυτών που συμβαίνουν από άλλους για εμάς. Με όλο το σεβασμό, αλλά "νισάφι πια"!

Το κείμενο αυτό το ανάρτησα και εδώ "Να γίνει συλλογή υπογραφών για κατάργηση θρησκ. συμβόλων?" γιατί δεν ειχα δει τη συζήτηση εδώ.
Εγώ επικοινώνησα μέσω mail με το ΕΠΣΕ και δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Το μόνο που με στενοχωρεί κάπως είναι πως τώρα θα μπορούν να καταλάβουν από το Υπουργείο σε ποιο σχολείο, ποιος διευθυντής και ποια θεολόγος μου δημιούργησαν πρόβλημα με την κόρη μου...
Άβαταρ μέλους
Βέρα

@ Άθεος και Yorgo
Η δική μας επιστολή και εξουσιοδότηση απευθυνόταν στην Υπουργό Παιδείας με κοινοποίηση στο ΣτΠ. Η αρχή της ήταν ως εξής:
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό Παιδείας
Κοιν: Συνήγορο του Πολίτη
…. 2010

Κυρία Υπουργέ,

Ο υπογράφων ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΝΟΣ Η ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ), ΠΑΤΕΡΑΣ/ΜΗΤΕΡΑ/ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ/ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ/ΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ της ΑΡΙΘΜΟΣ τάξης (ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑ ΙΔΙΑ) ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, παρακαλώ να δώσετε εντολή να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από το σχολείο αυτό, και ιδιαίτερα από τις τάξεις όπου φοιτούν ΤΑ/ΤΟ ΠΑΙΔΙΑ/ΔΙ ΜΟΥ/ΜΑΣ και όπως σταματήσει η πρωινή προσευχή και ο εκκλησιασμός σε ώρες σχολείου. Επειδή ούτως ή άλλως αντιλαμβάνομαι πως παρόμοια απόφαση δεν μπορεί να πάρει ο διευθυντής του κάθε σχολείου χωρίς προηγούμενη νομική κατοχύρωσή του από το Υπουργείο Παιδείας, αποστέλλω την παρούσα αναφορά κατ’ ευθεία σε σας.

Το αίτημα υποβάλλεται με βάση πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την αφαίρεση θρησκευτικών συμβόλων από σχολείο στην Ιταλία που αναλύεται στη συνέχεια επειδή προσβάλλουν τη θρησκευτική ελευθερία των μη χριστιανών μαθητών όπως των παιδιών μου. Για τον παραπέρα χειρισμό του αιτήματος, εξουσιοδοτώ το νόμιμο εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) Παναγιώτη Δημητρά και το νομικό σύμβουλο του ΕΠΣΕ Βασίλη Σωτηρόπουλο να με εκπροσωπούν ενώπιον κάθε διοικητικής αρχής και παρακαλώ η αλληλογραφία να αποστέλλεται στην ΤΘ 60820 15304 Γλυκά Νερά.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)...
Όπως βλέπετε, πηγαίνει επώνυμα, αλλά γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να σας ανησυχεί αυτό. Κάπου αλλού στο φόρουμ έχω ξαναπεί, πως αυτές τις κινήσεις τις κρατά το Υπουργείο για τον εαυτό του και δεν ενημερώνει τη σχολική μονάδα. Μια αναζήτηση στο google σας δίνει αμέσως τα στοιχεία επικοινωνίας του ΕΠΣΕ και ο Δημητράς είναι πρόθυμος (το έχει δηλώσει και ο ίδιος άλλωστε) να αναλάβει για όλους μας την εκπροσώπηση. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση και έχουμε στο πλευρό μας δύο αυθεντίες στα δικαιώματα του ανθρώπου, αυτόν και τον Σωτηρόπουλο.

Να σας δώσω και το προσωπικό μου feedback σχετικά με το Δημοτικό του γιου μου που αναφέρεται στην επιστολή αυτή. Επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τον Διευθυντή και τον σέβομαι ως άτομο, ανησυχούσα κι εγώ μήπως το πάρει προσωπικά. Συναντήθηκα σήμερα μαζί του και τον ενημέρωσα για τη συμμετοχή μας στην κίνηση του ΕΠΣΕ και δεν αντέδρασε καθόλου. Η όλη συνάντησή μας κράτησε πολύ ώρα και ήταν σε άριστο κλίμα.
_________

Διαβάζω σήμερα στο eSOS.gr ρεπορτάζ με τίτλο: "Αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων ετοιμάζει το υπ. Παιδείας"
"Συνεδριάζει για πρώτη φορά τη Δευτέρα το πρωί , στο υπουργείο Παιδείας, η άτυπη ομάδα εργασίας υπό τον Διευθυντή Σπουδών κ. Παπαχρήστο, προκειμένου να διαμορφώσει προτάσεις για την τροποποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων 200 και 201 που ορίζουν τον κανονισμό λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.

Η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , δεδομένου ότι θεωρείται ότι τα Προεδρικά Διατάγματα που συντάχθηκαν πριν δώδεκα χρόνια από τον τότε υπουργό Γ. Αρσένη, πλέον σήμερα πρέπει να αλλάξουν.
"

Ήδη μια ουσιώδης αλλαγή έχει συντελεστεί: Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα καθορίζουν τόσο για το Δημοτικό όσο και για το Νηπιαγωγείο τα βιβλία που τηρούν. Ένα από αυτά είναι το "Βιβλίο Μητρώο Νηπίων" και το αντίστοιχο του Δημοτικού "Βιβλίο Μητρώου και Προόδου". Του Νηπιαγωγείου κλείνει κάθε χρόνο με τη λήξη των μαθημάτων, ενώ του Δημοτικού παραμένει το ίδιο για μια ολόκληρη δεκαετία. Σε αυτά καταχωρούνται στοιχεία του νηπίου/μαθητή συμπεριλαμβανομένου του θρησκεύματος. Τώρα θα μου πείτε, αφού δεν εκδίδονται πιστοποιητικά που να περιέχουν αυτή την πληροφορία, πώς συμπλήρωναν το αντίστοιχο πεδίο; Δεν το έκαναν, παρεκτός αν ο γονέας το δήλωνε. Η αλλαγή που ανέφερα έγκειται στο ότι από τη σχολική χρονιά 2010-2011 το Μητρώο του Δημοτικού είναι νέο και δεν περιέχει καθόλου αυτή τη στήλη για το Θρήσκευμα. Σαν τις ταυτότητες. Δεν μπορεί πλέον κανείς, ακόμα και να θέλει, να δηλώσει θρήσκευμα του παιδιού.
Οπότε φίλε μου σεκιουριτά,
karakitsossecurity έγραψε:Εμένα η κόρη μου πάει νήπιο και ο υιός μου προνήπιο και δεν κάνουν προσευχές ομαδικές έξω. Βέβαια γνωρίζω ότι πέρυσι έκαναν, αλλά φέτος είναι σε άλλο σχολείο και δεν ξέρω. Να κάνω αίτηση έτσι και αλλιώς, ή να περιμένω του χρόνου ;
τα δεδομένα των παιδιών σου είναι ασφαλή όσων αφορά αυτό το θέμα - όχι ότι αυτό ρώτησες :D Απλά, λέω. Δες τώρα όμως: Μπορεί να είσαι τόσο τυχερός που στη συζήτηση που θα ξεκινήσει από Δευτέρα, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, μπορεί να είναι και η πρωινή προσευχή και ο εκκλησιασμός. Δύσκολο το βλέπω να τεθεί θέμα συμβόλων. Οπότε, αν δεν είσαι ήδη μέσα σ' αυτούς που ζήτησαν επίσημα την απομάκρυνση, if I may suggest, κάν'το τώρα.
«Η μόνη επαφή της ελληνικής εκκλησίας με το πνεύμα, τα τελευταία εκατό χρόνια, ήσαν οι αφορισμοί του Ροΐδη, του Λασκαράτου και του Καζαντζάκη.» (Νίκος Δήμου)
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Επικοινωνία:

:big-band: :band-singer:
Εχω νεώτερα επ' αυτού.
Φίλος μου εκπαιδευτικός Λυκείου μου είπε ότι τις προηγούμενες μέρες τους πήγε εγκύκλιος για αποκαθήλωση των εικόνων στις αίθουσες, και ο ίδιος είναι αυτός που τις αποκαθήλωσε.
Ενα σημείο που ανέφερε αλλά δεν ζήτησα διευκρίνιση επ' αυτού είναι ότι "η εγκύκλιος δεν είναι υποχρεωτικώς εφαρμοστέα". Δεν θυμάμαι τις λέξεις που το είπε, αλλά αυτό ήταν το νόημα.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Επικοινωνία:

!!! ινκρέντιμπλε!!! ποιο λύκειο είναι αυτό??? δε μπορούμε να έχουμε φωτοαντίγραφο της εγκυκλίου???
Άβαταρ μέλους
Βέρα

Comte τι ευχάριστα νέα είναι αυτά; Όσο και να έψαξα, δεν βρήκα τίποτα σχετικό. Να πω και γω πως πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε την εγκύκλιο, αρ. πρωτ. κλπ.
«Η μόνη επαφή της ελληνικής εκκλησίας με το πνεύμα, τα τελευταία εκατό χρόνια, ήσαν οι αφορισμοί του Ροΐδη, του Λασκαράτου και του Καζαντζάκη.» (Νίκος Δήμου)
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Επικοινωνία:

Σε επανεπικοινωνία με τον εκπαιδευτικό, μου είπε ότι η διευθύντρια (με την οποία δεν έχει τις καλύτερες των σχέσεων) μίλησε για κάποιες οδηγίες (δεν ξέρει τελικά αν είναι πρόσφατες, ούτε τις είδε γραμμένες) βάσει των οποίων τελικά (αυτό είναι σίγουρο) κατέβασαν τις εικόνες από τις αίθουσες.
Δηλαδή με λίγα λόγια η διευθύντρια επικαλούμενη εγκύκλιο αποφάσισε την αποκαθήλωση.
Άβαταρ μέλους
Βέρα

Ο τότε βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή στις 9/11/2009
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία»

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και αναφέρει ότι «θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία ώστε να μην προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής», είναι αφορμή για να εξετάσουμε την κατάσταση και στα ελληνικά σχολεία, όπου πλέον φοιτούν αλλόθρησκοι, άθρησκοι και άθεοι μαθητές.

Στα σχολεία μας υπάρχουν θρησκευτικές εικόνες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ γίνεται καθημερινά πρωινή προσευχή και ταχτικά γίνεται εκκλησιασμός.

Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιταλικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση, η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη και θα ισχύει πλέον για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν πολίτες, ζητώντας την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων.

Στην πολύ πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός τόνισε τους «διακριτούς ρόλους» κράτους και εκκλησίας, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις. Επίσης, ανακοίνωσαν τη σύσταση επιτροπών ανά υπουργείο για τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων. Δεν είπαν όμως πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος και μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

• Είναι στις προθέσεις τις κυβέρνησης και του υπουργείου, να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες;
• Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η προσευχή και ο εκκλησιασμός να γίνουν προαιρετικές δραστηριότητες, που δε θα πραγματοποιούνται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου;
• Ποια θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων της επιτροπής μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός
Ακολουθεί η απάντηση που έδωσε η Υπουργός Διαμαντοπούλου
Απάντηση για σύμβολα 3-12-2009.jpg
Απάντηση για σύμβολα 3-12-2009.jpg (78.69 KiB) Προβλήθηκε 1606 φορές
Άβαταρ μέλους
Βέρα

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Τσίπρας και 3 ακόμη βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έκαναν επίσης ερώτηση για το θέμα των συμβόλων, αμέσως μόλις η Ελλάδα είχε ασκήσει τριτοπαρέμβαση υπέρ της Ιταλίας. Η ερώτηση απευθυνόταν προς το Παιδείας και το Εξωτερικών (του οποίου τότε ο ΓΑΠ ήταν και υπουργός)
Ακουλουθούν η ερώτηση και οι απαντήσεις.
Ερώτηση 05/7/2010
Προς τους κκ. Υπουργούς
Εξωτερικών
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ : Συντηρητική αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών

Kατά την ακροαματική διαδικασία στις 30 Ιουνίου στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, έκαναν κοινή παρέμβαση υπέρ της Ιταλίας η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες οκτώ χώρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με την αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια της επίσημης παρέμβασης της Ελλάδας υπέρ της Ιταλίας έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στη Βουλή των Ελλήνων και φανερώνει τη συντηρητική αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

Επίσης, σχετικά με το θέμα αυτό, έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα τόσο σε σχέση με αιτήματα γονέων για απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια σχολεία, όσο και σε σχέση με την εγκύκλιο που επαναφέρει το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Επειδή:
• η ανεξιθρησκία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του συντάγματος
• η επιλογή του θρησκεύματος είναι δικαίωμα
• πιστεύουμε πως η πολιτεία δεν πρέπει να παραβαίνει την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας και της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1) Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών επίσημη παρέμβαση της Ελλάδας υπέρ της Ιταλίας κατά την πρόσφατη ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια σχολεία;
2) Μήπως η συγκεκριμένη αιφνιδιαστική ενέργεια του Υπουργείου Εξωτερικών συνεπάγεται υπαναχώρηση από τις παλαιότερες σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών;
3) Τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία και γιατί επαναφέρει το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Τσίπρας Αλέξης
Διώτη Ηρώ
Δρίτσας Θοδωρής
Κουράκης Τάσος
15/7/2010 Απάντηση Παπανδρέου έγραψε: Θέμα: Απάντηση στην υπ' αριθμ. 12578/5.7.2010 Ερώτηση των Βουλευτών κλπ κλπ

Το ζήτημα που θίγετε με την εν θέματι ερώτησή σας δεν εμπίπτει, κατ' αρχήν, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά αυτή του Υπουργείου Παιδείας, ΔΒΜΘ.
Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η άσκηση παρέμβασης ενώπιον του ΕΔΑΔ αποβλέπει, μεταξύ άλλων, στην πληρέστερη ενημέρωση του Δικαστηρίου για τη νομοθεσία και πρακτική των Κρατών μερών στη Σύμβαση και συμβάλλει στην έκδοση αποφάσεων που εκφράζουν και εμπλουτίζουν τον κοινό ευρωπαϊκό παρονομαστή σε θέματα, ιδίως, στα οποία τα Κράτη διαθέτουν σημαντικό περιθώριο εκτίμησης. Τούτο δεν αποτελεί αιφνιδιαστική ενέργεια ούτε υπαναχώρησηση της σχετικής ελληνικής πολιτικής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών

Γιώργος Παπανδρέου
9/8/2010 Απάντηση Διαμαντοπούλου έγραψε:Θέμα: Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 12578/5.7.2010

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 12578/5.7.2010, την οποία κατέθεσαν οι ανωτέρω Βουλευτές σχετικά με θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών και στα θέματα των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μακρά παράδοση σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.
Από το άρθρο 6 του Π.Δ. 200/98 και από το άρθρο 6 του Π.Δ. 201/98 ορίζονται τα βιβλία - έντυπα του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου αντίστοιχα.
Για τον τύπο των απολυτηρίων τίτλων δεν υπήρξε καμία αλλαγή από τα ισχύοντα με την υπ' αριθμ. 233.1/6/Γ2/2058/1986 Υπουργική Απόφαση.
Όσον αφορά στην απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, στην προσευχή και στον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αρχή της ανεξιθρησκείας, αρχή την οποία η Κυβέρνηση σέβεται και υπηρετεί. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή μη σε μαθήματα και εκδηλώσεις ανάλογα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση.

Η Υπουργός

Άννα Διαμαντοπούλου
sfougarisb
Όνομα Ιστότοπου: sfougaris babis
Επικοινωνία:

Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

δεν πειράζει. Μπορούμε να αποφασίσουμε ένα σήμα (το α της ένωσης) και να πούμε σε όλους τους γονείς να το τυπώσουν και να απαιτήσουν να αναρτηθεί δίπλα στον σταυρό στην τάξη. Βάση αυτής της απόφασης, κανένας δεν μπορεί να το κατεβάσει, σωστά;
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
Όνομα Ιστότοπου: sfougaris babis
Επικοινωνία:

καθόλου κακή ιδέα! :D

σα τη γένεση του μακαρονοτέρατος ένα πράμα! Πάντως είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.... :(
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Επικοινωνία:

Εμένα μου φαίνεται καλύτερο για την ένωση να είναι ο σταυρός με το αθεϊστικό α και το μακαρονοτέρας (γιατί όχι;) δίπλα, παρά να μην υπάρχει τίποτα. Έτσι κάνουμε διαφήμιση. Μετά αναλαμβάνει το google :)
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.

apeleytheros έγραψε:δεν πειράζει. Μπορούμε να αποφασίσουμε ένα σήμα (το α της ένωσης) και να πούμε σε όλους τους γονείς να το τυπώσουν και να απαιτήσουν να αναρτηθεί δίπλα στον σταυρό στην τάξη. Βάση αυτής της απόφασης, κανένας δεν μπορεί να το κατεβάσει, σωστά;

φοβάμαι ότι το ονομα απελευθερος ειναι υπεραισιοδοξο ως εφαρμογη σε ενα συνολο που βρισκεται καθαρα ενα κλικ πριν την απελευθερωση.

Γαι να το κανουν αυτο όλοι οι γονεις, τις κυριακες θα πρεπει να προβαλλεται απο την ΝΕΤ
και την ΕΤ3 οχι λειτουργιες, αλλά το νοημα που φωτιζει τον χαρακτηρισμο "σπατάλησε" και οχι "αφιερωσε" κάποια χρονια ο Νευτων μελετωντας "βιβλικες σπουδες"

γιατι δεν διδασκεται στο λυκειο σε βιντεο η τηλεοπτικη σειρα "civilisation" του kenneth clark απο το μακρινο 1969? Την εχει αγορασει και μεταφράσει το κρατος.
σας διαβεβαιωνω οτι οχι μονο ειναι διαχρονικα επικαιρη
αλλα και με δεδομενα και αισθητικη ακομα οχι συνειδητα στον " ευρωπαιο" νεοελληνα του 2011
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Επικοινωνία:

Εννούσα τους γονείς - μέλη της ένωσης Σιγά σιγά θα διαδοθεί, μέσω εφημερίδων κλπ.
ειδικά όταν κάνουν το λάθος σε οποιοδήποτε σχολείο να το κατεβάσουν/σκίσουν!

Τα παιδιά νομίζω θα το δεχτούν περισσότερο ως φύση αντιδραστικά.
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.

Πρώτη συζήτηση που διαβάζω μετά από δύο μέρες απουσίας και νιώθω πλήρη απογοήτευση. Ειλικρινά, δεν το περίμενα να βγει τέτοια απόφαση. :(
Προς το παρόν εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι. Θέλει σκέψη η επόμενη κίνηση.
Άβαταρ μέλους
parfe

Και 'γω ..."μούδιασα" μόλις τη διάβασα. :shock: προς το παρόν διαβάζω απόψεις και παρακολουθώ τις πρώτες αντιδράσεις.
Off Topic
notice to myself: Μάλλον, τελικά υπάρχει θεός και ενίοτε χρειάζεται και δικαστικές αποφάσεις για να κρατηθεί στο ύψος του!
Ελπίζω τουλάχιστον, ότι από τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ευαισθητοποιηθούν, επιτέλους, όσοι εκεί έξω ενώ ήταν υπέρ του κοσμικού κράτους, παρ' όλ' αυτά επέλεγαν την αδιαφορία απέναντι στο θέμα, έως τώρα.
Απάντηση