Το φόρουμ θα συνεχίσει να συντηρείται και να λειτουργεί όπως και ως τώρα. Ανακοινώσεις της Ένωσης Αθέων θα συνεχίσουν να αναρτώνται. Η Μόνιμη Ηλεκτρονική Συνέλευση συνεχίζει να λειτουργεί στο φόρουμ.Όμως, οι καιροί αλλάζουν. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλέον αντικαταστήσει τα φόρουμ. Η ευκολία πρόσβασης μέσω apps, τα άμεσα μηνύματα, οι βιντεοκλήσεις και η ευκολία διαμοιρασμού πολυμέσων τα κάνουν πιο θελκτικά, ειδικά στις νεότερες γενιές. Το φόρουμ μας έχει πλέον ελάχιστη κίνηση.
Έτσι, η Ένωση Αθέων προχώρησε στη δημιουργία ενός Server στο Discord. Σας προσκαλούμε να δημιουργήσετε λογαριασμό εδώ: http://discord.gg/8BQX5ct5wn
Η δομή του Discord Server προσομοιάζει -ως ένα βαθμό- τη δομή του forum.atheia.gr :
Υπάρχουν κανάλια για αθεϊστικά θέματα και για γενικά θέματα.
Για τα μέλη της Ένωσης Αθέων, υπάρχουν επίσης κανάλια Ομάδων Εργασίας. Για να αποκτήσετε πρόσβαση. στείλτε μήνυμα σε κάποιον διαχειριστή (όνομα με μπλε χρώμα) ή στο register@atheia.gr, δίνοντας:
1. το ονοματεπώνυμο, το email και το τηλέφωνο που δώσατε κατά την εγγραφή σας στην Ένωση.
2. το πλήρες τρέχον όνομα προφίλ σας στο Discord (περιλαμβάνει 4ψήφιο αριθμό).
Οι κανόνες συζητήσεων ταυτίζονται με αυτούς του forum.
Σημειώσεις:
1. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε στον Discord Server το ίδιο ψευδώνυμο που χρησιμοποιείτε στο forum.atheia.gr . (Μπορείτε να ορίσετε τοπικό ψευδώνυμο μόνο για τον Server της Ένωσης).
2. Όπως και στο forum, μπορείτε να έχετε μόνο έναν λογαριασμό στον Discord Server.
Ιστορικό:
Στη Γενική Συνέλευση του 2019, συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας χώρου συζητήσεων της Ένωσης και πάρθηκε η απόφαση να διερευνηθεί η πιθανότητα δημιουργίας ομάδας στο Facebook, σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης. Αυτή η διερεύνηση έδειξε ότι η ομάδα στο Facebook θα δημιουργούσε δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα των μελών και σημαντική νομική πολυπλοκότητα για την Ένωση. Έτσι, η Γραμματεία εγκατέλειψε την ιδέα και αναζήτησε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν:
- Διαχειριστικό περιβάλλον υψηλού ελέγχου, αντίστοιχο του forum.
- Δυνατότητα παραμετροποίησης (scripts / bots)
- Δυνατότητα οργάνωσης συζητήσεων σε κατηγορίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα
- Πρόβλεψη για Υπερ-Διαχειριστή (Super Admin) για ασφάλεια
- Application για όσο το δυνατόν περισσότερα λειτουργικά συστήματα
- Πρόσβαση και μέσω browser
- Δημοφιλία σε μικρότερες ηλικίες
- Δυνατότητα live συζητήσεων με ήχο και εικόνα
- δυνατότητα μετάδοσης βίντεο (broadcast)
- Δυνατότητα ψηφοφοριών (polls)
- Ευκολία διαμοιρασμού πολυμέσων
- Ευκολία συντήρησης
- Φήμη σχετικά με την ασφάλεια (Security reputation)
- Δυνατότητα αντιγράφων ασφαλείας
- Αρχείο καταγραφής (Log)
- Δωρεάν έκδοση
Το Discord κρίθηκε ότι ικανοποιεί τα περισσότερα κριτήρια. Άλλες πλατφόρμες που εξετάστηκαν (μόνες ή σε συνδυασμούς) ήταν: Slack, Google Hangouts, MS Teams, Zoom, Skype, Viber, Bitrix24, Webex.
Η μεγάλη διαφορά όλων των παραπάνω πλατφορμών είναι ότι φιλοξενούνται σε servers των εταιριών που τις αναπτύσσουν, σε αντίθεση με το φορουμ, το οποίο είναι self-hosted (φιλοξενείται σε server που μισθώνει η Ένωση). Το self-hosting δίνει σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία διαχείρισης, αλλά απαιτεί σημαντικό χρόνο και γνώσεις για τη συντήρησή του, κάτι που δεν απαιτούν οι παραπάνω εμπορικές εφαρμογές.