σύντομο βίντεο για το διαχωρισμό εκκλησίας κράτους

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

[youtube]mbZAC71i7NU[/youtube]

Βιντεάκι ενός λεπτού από ένα μέλος μας, τον nespa45, με θέμα το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Freedom of Mind
Δημοσιεύσεις: 91
Εγγραφή: 09 Μάιος 2009 21:21
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: 6 ημιοροφος (μεταξυ 6ου και 7ου οροφου)

ωραιο βιντεο.

μια ερωτηση μονο, γιατι καλει και τους αγνωστικιστες; αφου αυτοι,υποτιθεται μεταξυ μας, αμφιταλαντευονται. Ειναι "χλιαροι" (lol).
I have fell in love with Sandra Nurmsalu the leading singer of the estonian Urban Sympony who played in Eurovision 2009.

Seriously.....

http://www.naistemaailm.ee/img/art/cc41f42fd92b126.jpg
Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 713
Εγγραφή: 22 Αύγ 2009 23:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλό, αλλά αυτό το "Αθεϊοι", είναι τυπογραφικό λάθος;
Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν...
- Οδ. Ελύτης
Γκρινιάρης

Χωρίς να είμαι χαλάστρας, διατηρώ το δικαίωμα μου να κάνω την (καλόπιστη) κριτική μου.

Το χτύπημα στους (πρώην) δίδυμους πύργους δεν είναι θρησκευτικό θέμα, όπως δεν είναι και θρησκευτικό θέμα η επίθεση στο Ιράκ-Αφγανιστάν. Η θρησκεία εδώ δεν έχει το κύριο λόγο, λειτουργεί ενισχυτικά. Περισσότερο ρόλο παίζουν οι εθνικότητες παρά οι θρησκείες. Για παράδειγμα οι ηνωμενοπολίτες τα χουν με τους άραβες (οι κυβέρνηση για να πάρει τα πετρέλαια και οι πολίτες γιατί τους τάισαν το παραμύθι της τρομοκρατίας). Υπόψιν ότι έχουν πρόεδρο πρώην μουσουλμάνο.

Τώρα η διαμάχη εβραίων-αράβων δε νομίζω ότι πατάει στο θρησκευτικό μένος.

Άποψη μου.

Καλλιτεχνικά, άριστο.
Άβαταρ μέλους
EmilofCrete
Δημοσιεύσεις: 1037
Εγγραφή: 03 Μάιος 2009 03:24
Όνομα Ιστότοπου: Emilofcrete's Weblog
Τοποθεσία: Ρετιρέ ;-)
Επικοινωνία:

Θα μπορούσε επίσης να λέει στο κλείσιμο ''Λέμε ΝΑΙ στην πραγματική ανεξιθρησκεία, στην ατομική ελευθερία του πολίτη και στα ανθρώπινα δικαιώματα'', για να μην ξεχνιόμαστε...
Το χρήμα, είναι Θεός!
Εικόνα

(Η δε βλακεία, ανίκητη...)
[για να μην ξεχνιόμαστε ;-) ]

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom."
~Isaac Asimov
Άβαταρ μέλους
Black_cat
Δημοσιεύσεις: 102
Εγγραφή: 06 Σεπ 2009 17:20
Όνομα Ιστότοπου: -

Ωραίο βίντεο..
Οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από τις διαμάχες αυτές και τους διδυμους πύργους, σίγουρα δεν είναι θρησκευτικοί.
Εκείνοι που τις βιώνουν όμως, αυτό πιστεύουν.
Και εκεί βρίσκεται όλο το ζήτημα.
God? No, thanks...
Άβαταρ μέλους
karakitsossecurity
Δημοσιεύσεις: 1407
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 14:09
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Συμφωνώ με το γκρινιάρη
Boards don't hit back "Bruce Lee, Enter The Dragon"
earthian
Δημοσιεύσεις: 302
Εγγραφή: 06 Μάιος 2009 01:54
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Αθήνα

Ωραιο βιντεο αλλα τα φορτωσε ολα στις θρησκειες, indeed.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
mpamiatzis
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2009 00:47
Όνομα Ιστότοπου: μαθήματα σκέψης
Επικοινωνία:

Freedom of Mind έγραψε:ωραιο βιντεο.

μια ερωτηση μονο, γιατι καλει και τους αγνωστικιστες; αφου αυτοι,υποτιθεται μεταξυ μας, αμφιταλαντευονται. Ειναι "χλιαροι" (lol).
αγνωστικισμός=είναι αδύνατη η γνώση της ουσίας των πραγμάτων
νομιζω οτι εχουμε λανθασμενη αποψη για το ποιος πρεπει να λεγεται αγνωστικιστης... νομιζω
http://mpamiatzis.blogspot.com
Οι μέρες αποφράδες με ξόρκισαν παπάδες
κι αμαρτωλό με βγάλανε και βλάσφημο
Κι εγώ να καταπίνω Τιτανικός θα γίνω
να σας βυθίσω στο στερνό μου χάσιμο
Ότι ενθάδε κείμεθα Ο ξείν' αγγέλειν
κι απολωλότες είμεθα απ' την αγέλην
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Γκρινιάρη συμφωνώ με όσα λες αλλά δε νομίζεις ότι στο παλαιστινιακό η θεώρηση της Ιερουσαλήμ ως ιερής πόλης και των δύο θρησκειών,από την οποία κανείς δεν έχει διάθεση να παραιτηθεί,επειδή είναι ιερή,οξύνει το πρόβλημα;Εννοώ ότι σαφώς και το μεσανατολικό δεν είναι πρωτίστως θρησκευτικό πρόβλημα και οι νέοι άθεοι (Dawkins,Harris και σια) δεν έχουν δίκιο να το θεωρούν βασικά θρησκευτικό πρόβλημα,αλλά οι θρησκευτικές ιδεοληψίες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σαν ψυχοκίνητρο των ανθρώπων που βρίσκονται στη δίνη αυτής της σύγκρουσης ένθεν και ένθεν.Θέλω να πω ότι η θρησκεία κινητοποιεί,φανατίζει και δυσκολεύει τις απαραίτητες προσεγγίσεις εφόσον δεν διαπραγματεύεται αυτό που θεωρεί ιερό (π.χ. την Ιεορυσαλήμ ή τους ιερούς τόπους του προφήτη που σύμφωνα με την Αλ Κάϊντα "μολύνονται" από τους άπιστους σταυροφόρους).

Και για όσους παρασύρονται,κατά τη γνώμη μου,από τον αντιαμερικανικό αντιιμπεριαλσμό τους,(όχι εσύ Γκρινιάρη) να μην ξεχνάμε ότι το γουαχαμπιστικό ισλάμ είναι μιά από τις πιό αντιδραστικές,ανελεύθερες και σκοταδιστικές ιδεολογίες του κόσμου,ιδεολογία που δεν συντηρείται από την λαϊκή αποδοχή (αν ήταν έτσι θα λεγε κανείς,πάει στο διάλο) αλλά από μιά καταπιεστική κλίκα μοντέρνων φυλάρχων,που ακούνε σε βαρύγδουπους τίτλους τύπου "σεΐχης","εμίρης" κλπ με τη βοήθεια ενός σκοτασιτικού ιερατείου μπροστά στους οποίους ο Άνθιμος είναι ακτιβιστής για τα gay rights.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

Freedom of Mind θεωρώ πως ο διαχωρισμός αφορά τον κάθε λογικό άνθρωπο. Οι αγνωστικιστές δεν είναι χριστιανοί και οι περισσότεροι τουλάχιστον αμφιταλαντεύονται για το αν υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, όχι αν υπάρχει ο χριστιανικός θεός.

Όπως και να έχει, ο διαχωρισμός μας αφορά όλους, εδώ και πολλοί χριστιανοί είναι σύμφωνοι με κάτι τέτοιο πλέον – γιατί ας μην είμαστε εμείς με παρωπίδες, δεν είναι όλοι οι χριστιανοί κολλημένοι. Πολλοί είναι υπέρ της ανεξιθρησκίας και βλέπουν την πίστη ως ένα καθαρά προσωπικό θέμα.. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ πως τέτοιες κινήσεις θα έπρεπε να απευθύνονται στους πάντες, χριστιανούς, αλλόθρησκους, άθεους, άθρησκους, σ’όλους.
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Κι εγώ συμφωνώ για τους δίδυμους πύργους, δεν ήταν πρωτίστως θρησκευτικό το θέμα, ίσως μάλιστα δεν ήταν και καθόλου. Ωστόσο το συμβάν έχει καταχωρηθεί στη λαϊκή συνείδηση ως κίνηση θρησκευτικού φανατισμού (καλώς ή κακώς), κι έτσι δημιουργεί τους επιθυμητούς συνειρμούς στον θεατή, λειτουργεί δηλαδή σκηνικά όπως θέλει ο δημιουργός του βίντεο (και πάλι, καλώς ή κακώς).

Για τον αγνωστικισμό έχω πει κι αλλού τη γνώμη μου.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι που δηλώνουν αγνωστικιστές επειδή "δεν ξέρουν αν υπάρχει θεός" είναι στην ουσία άθεοι. Το να μην ξέρεις ότι υπάρχει θεός και να περιμένεις τεκμήρια για να αποφανθείς, είναι αθεϊα. Ο ένθεος δέχεται την ύπαρξη θεού χωρίς τεκμήρια, μόνο με πίστη, ενώ ο άθεος ζητά τεκμήρια για να την δεχτεί - όπως ακριβώς και ο αγνωστικιστής που ανέφερα παραπάνω.

Ο αγνωστικισμός με την αρχική του έννοια (αποδοχή ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν ποτέ γνωστά στον ανθρώπινο νου ΚΑΙ ότι ο θεός είναι ένα από αυτά), έτσι όπως τον όρισε ο Huxley που χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο, σαφώς είναι πιο κοντά στον θεϊσμό παρά στην αθεϊα.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Γκρινιάρης

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Γκρινιάρη συμφωνώ με όσα λες αλλά δε νομίζεις ότι στο παλαιστινιακό η θεώρηση της Ιερουσαλήμ ως ιερής πόλης και των δύο θρησκειών,από την οποία κανείς δεν έχει διάθεση να παραιτηθεί,επειδή είναι ιερή,οξύνει το πρόβλημα;...
Το θρησκευτικό πάθος είναι ο καταλύτης που «επιταχύνει» τις εξελίξεις. Χρησιμοποιείται (με τις ευλογίες των αντιστοίχων εκκλησιών) από την αρχαιότητα για να δώσει την θεϊκή αυθεντία στις πολιτικές αποφάσεις. Έτσι κερδίζουν όλοι. Οι πολιτικοί γιατί επιτυγχάνουν το σκοπό τους, οι παπάδες γιατί γεμίζουν τα παγκάρια τους και οι πιστοί γιατί πιστεύουν ότι σκοτώνονται με εντολή του θεού τους.
Άποψη μου σταθερή είναι ότι σε όλους (μα όλους) τους πολέμους, οι θρησκείες ήταν ο ενισχυτικός παράγοντας ή η αφορμή. Τα βαθύτερα αίτια παραμένουν στην πολιτική βούληση. Στον αραβοισραηλινό πόλεμο, για παράδειγμα, η Αίγυπτος με το Ισραήλ ήρθαν σε απόλυτη συμφωνία (όταν είδαν τα ζόρια οι Αιγύπτιοι). Μπροστά στην απώλεια και άλλων εδαφών, το θρησκευτικό μίσος έκανε στην άκρη και επικράτησε η πολιτική λογική(;).

Ειλικρινά δε πιστεύω ότι η φασαρία γίνεται για την Ιερουσαλήμ, αλλά ότι η Ιερουσαλήμ είναι ένας εύκολος τρόπος για να φανατίσεις το λαό εκατέρωθεν.

Τέλος, δε λέω ότι οι εκκλησίες είναι αθώες, απλά υποστηρίζω ότι οι εκκλησίες είναι οι κομπάρσοι και όχι οι πρωταγωνιστές (σε αυτές τις περιπτώσεις). Δεν νομίζω δηλαδή, ότι αν υπάρχει διαχωρισμός κράτους εκκλησίας, θα σταματήσουν τα κράτη να χρησιμοποιούν το θρησκευτικό πάθος για να δικαιολογήσουν την όποια επίθεση.

Άρα συμπερασματικά, ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας είναι άσχετος με την τρομοκρατία και τους πολέμους. Ως και οι Σταυροφορίες που ήταν χαρακτηρισμένες ως «ιερός πόλεμος», ξέρουμε πολύ καλά ότι είχαν άλλους σκοπούς...
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Γκρινιάρης έγραψε:Ειλικρινά δε πιστεύω ότι η φασαρία γίνεται για την Ιερουσαλήμ, αλλά ότι η Ιερουσαλήμ είναι ένας εύκολος τρόπος για να φανατίσεις το λαό εκατέρωθεν.
εξάκτλυ...
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Tiktaalik
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: 11 Οκτ 2009 23:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Λοξίας έγραψε:Καλό, αλλά αυτό το "Αθεϊοι", είναι τυπογραφικό λάθος;
Μετά από ένα πολύ αξιόλογο βίντεο, αυτό χτυπάει πολύ άσχημα.
Ψάρι έξω απ' το νερό...
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Του το είπα του Νέσπα, στα σχόλια στο τιουμπ. Απάντησε ότι ίσως αργήσει να το διορθώσει, γιατί θα πρέπει να το ξανα-ανεβάσει.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

@Γκρινιάρη
Συμφωνώ σε όλα.Νομίζω ότι είναι έτσι όπως τα λες.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
pahar
Δημοσιεύσεις: 91
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2009 11:37
Όνομα Ιστότοπου: -

Υπαρχει θεοκρατια..στην Ελλαδα? Νομιζω, πως ναι...δεν εχουμε φυγει απ αυτο το σταδιο. Σε ποιους τομεις πιστευετε οτι η εκκλησια εμπλεκεται ενω δεν θα επρεπε? Το πιο γνωστο ειναι το μαθημα των θρησκευτικων που γινεται με κατηχητικο σκοπο.. Ακομα ενα, νομιζω ειναι τα εθνικα θεματα..Η εκκλησια συμβαλει και σε αλλα θεματα του κρατους?Κι αν ναι, με ποιους τροπους; Ρωταω επειδη αυτα στα οποια φαινεται η εμπλοκη της ειναι στα εθνικα και στα της παιδειας θεματα...
Απάντηση