Στο πρώτο καμία αντίρρηση αλλά δε θα πλασαριστεί έτσι και το ξέρουμε. Αντίθετα, θα ακουστούν επιχειρήματα περί της τεράστιας σημασίας των θρησκευτικών και της διά παντός λύσης του προβλήματος. Ουσιαστικά, ακόμα και με το παρόν Σύνταγμα, δημοψήφισμα απαγορεύεται να γίνει μόνο για τα δημοσιονομικά και, υποθέτω αν και δεν το λέει ρητά, για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.Ιοκάστη έγραψε:Ευθύμη το έγραψα και στον Αρίστο, προσωπικά βλέπω 2 λόγους κατά του δημοψηφίσματος.
Αφενός δε γίνεται να κάνουμε δημοψήφισμα γιατί κάποιος "έτσι θέλει". Πρέπει να υπάρχουν επιχειρήματα και από τις 2 πλευρές και η πλευρά των θρησκευτικών δεν έχει κάποιο επιχείρημα που δεν μπορεί να αντικρουστεί για πλάκα. Οι 2 περιπτώσεις που αναφέρεις είναι κάτι πολύ διαφορετικό, υπήρχε θέμα καταπάτησης δικαιωμάτων και προσωπικών ελευθεριών, είχαν επιχειρήματα και οι 2 πλευρές και ήταν όντως δύσκολες πολιτικές αποφάσεις – γι’αυτό και έγινε δημοψήφισμα (η κατήχηση στο δημόσιο σχολείο δεν είναι δικαίωμα :p)
Αφετέρου, θεωρώ πως είναι λάθος να εμπιστευόμαστε επιλογές σχετικά με την παιδεία σε ανθρώπους που δεν έχουν αρκετή. Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι πολίτες δεν θα κρίνουν με βάση την πραγματική χρησιμότητα του μαθήματος, το αν είναι επιστημονικό κλπ, αλλά με βάση συναισθηματισμούς που τώρα λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί κιόλας. Αρκετοί από αυτούς θεωρούν τα θρησκευτικά πιο χρήσιμα από τη φυσική. Η παιδεία είναι το μόνο "όπλο" για το μέλλον, πρέπει να προστατευτεί.
Το δεύτερο είναι επιχείρημα κατά των δημοψηφισμάτων γενικά. Δεν μπορεί ζητήματα διαχείρισης να υπεραπλουστεύονται σε ένα ναι ή όχι. Διαφωνώ στην προσέγγιση "οι άνθρωποι δεν ξέρουν" αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
"Ναι αλλά το παιδί μπορεί να πάρει απαλλαγή". Το πολύ πολύ να μη χρειάζεται να δηλωθεί θρήσκευμα στην απαλλαγή, έτσι γιατί είναι και καλόκαρδοι και υποχωρητικοί.Γιατρος Του Ικα έγραψε:Εκεί είναι όλη η ουσία. Το θέμα λοιπόν είναι η διδασκαλία των θρησκευτικών παραβιάζει ατομικά δικαιώματα ή βασικές αρχές του κράτους δικαίου όπως η ιδεολογική ουδετερότητα του κράτους;δεν μπορει να τιθεται δημοψηφισμα του οποιου η μια πιθανη απαντηση καταπατα ατομικα δικαιωματα
"Επικρατούσα θρησκεία, θρησκευτική συνείδηση". Αυτά καταρρίπτονται πιο απλά αλλά πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση.
Δε διαφωνώ επί της ουσίας μαζί σας, να εξηγούμαι. Απλά βλέπω μια γραμμή άμυνας που, όσο και να ξέρουμε τα τρωτά της σημεία, δε θα υπερκεραστεί ποτέ αν δε θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση.