Άθεοι σε κοινωνίες ένθεων

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
mandrake
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 06 Σεπ 2011 04:44
Όνομα Ιστότοπου: -

Ως απάντηση στα βασικά ερωτήματα του topic...
a. Είναι καθαρά θεμα διαπροσωπικών σχέσεων προσωπικά τα αποφευγω...
b. Η ενεργή συμμετοχη σε τετοιου ειδους τελετες θα μπορουσε να θεωρηθει υποκρισια....
c. Ολες οι ευχές δεκτές εξαιρουμένου του Χριστος ανεστη...συνηθως απανταω ''ψευδως''
Γενικως ειναι απλα τα πραγματα, αν νιωθεις οκ με τη συνειδηση σου.... απο'κει και περα ειναι καθαρα υποκειμενικό... Το ΚΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ....
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Σωστό αυτό το τελευταίο. Δεν υπάρχει ορθόδοξη και καθολική αθεΐα ούτε πρόκειται να υπάρξει. Κατά τα άλλα συμφωνώ στα περισσότερα.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
arcadius
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: 05 Απρ 2011 05:06
Όνομα Ιστότοπου: -

sceptic έγραψε:Καλησπέρα,

Ως άθεη, είναι ένα ζήτημα που με προβληματίζει αρκετά. Όπως όλοι μας, έχω φίλους και γνωστούς διαφόρων θρησκειών, με αρκετούς χριστιανούς. Πολλές φορές ανακύπτουν οι παρακάτω προβληματισμοί και θα με ενδιέφερε να δω πως το αντιμετωπίζουν άλλοι, μήπως ψειρίζω εγώ πολύ τα πράγματα.

1) Τι κάνετε σε γάμους/βαφτίσια/κηδείες; Πηγαίνετε κανονικά στην εκκλησία ή μόνο στο μετέπειτα γλέντι; Δεν υποτίθεται ότι αυτές οι τελετές αφορούν μόνο πιστούς της συγκεκριμένης θρησκείας; Δεν ενισχύουμε την οργανωμένη θρησκεία και ειδικά το φασισμό του βαπτίσματος με την παρουσία μας, έστω και λίγο; Τι γίνεται αν σας προτείνουν να έχετε και κάποιο πιο ουσιαστικό ρόλο (νονός, κουμπάρος κτλ); Δέχεστε;
Από την στιγμή που οι φίλοι μου πιστεύουν ότι κάνουν κάτι ουσιαστικό, πηγαίνω για κοινωνικούς λόγους. Δεν θεωρώ το βάπτισμα φασισμό, κι εγώ βαφτίστηκα αλλά άθεος είμαι πλέον. Έχω παντρέψει ζευγάρι (έγινα κουμπάρος δηλαδή), καθώς ο κουμπάρος στην θρησκευτική τελετή δεν είναι παρά το αντίστοιχο του "μάρτυρα" στον πολιτικό γάμο. Δεν θέλησα όμως να βαφτίσω το παιδί, όπως μου ζήτησαν καθώς ο χαρακτήρας της βάπτισης είναι αμιγώς θρησκευτικός, ειδικά όταν γίνεται στο παιδί ενός θρησκευόμενου ζευγαριού. Αν ήξερα ότι οι γονείς έβλεπαν τον νονό ως ρόλο με κοσμικό χαρακτήρα, όπως τον κουμπάρο, μπορεί και να το σκεφτόμουνα, αν και για να είμαι ειλικρινής θα είχα πρόβλημα να απαγγείλω υποκριτικά το "πιστεύω" στην εκκλησία.
2) Τι κάνετε τη μέρα της ονομαστικής σας εορτής; Τη γιορτάζετε; Δέχεστε χρόνια πολλά;
Και την γιορτάζω, και δέχομαι τα χρόνια πολλά με ευχαρίστηση. Και κάνω το ίδιο όταν γιορτάζουν οι φίλοι μου. Την θεωρώ μια ωραία παράδοση, ελάχιστοι πλέον την αντιμετωπίζουν επί της ουσίας θρησκευτικά ούτως ή άλλως. Ακόμα και τους "πιστούς" να ρωτήσετε, οι περισσότεροι ξέρουν να ανάψουν κερί στον... ναό που έχει το όνομα του "αγίου" τους, αλλά δεν θα καθόταν ποτέ να διαβάσουν την αγιογραφία του. :-Ρ
3) Τα χριστούγεννα; Το πάσχα;
Ακολουθώ όποιες από τις σχετικές παραδόσεις μου αρέσουν. Στην εκκλησία δεν πηγαίνω ποτέ τα χριστούγεννα, ούτε την μεγάλη εβδομάδα. Την ημέρα της "ανάστασης" μπορεί να πάω 10 λεπτά πριν και μετά το "χριστός ανέστη" για να κάνω την χάρη στους γονείς μου και τους παππούδες μου. Όσες φορές, λόγω δουλειάς, δεν βρισκόμουν στο πατρικό μου, αλλά στο δικό μου σπίτι εκείνες τις μέρες δεν πήγα ούτε την "ανάσταση".
Γενικά, πόσες υποχωρήσεις κάνετε χάριν κοινωνικότητας και παραδόσεων;
Οι υποχωρήσεις που μπορεί να κάνω εξαρτώνται από τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου, και πάντα σε βαθμό που - κατά την γνώμη μου- να μην ευτελίζω τις δικές μου πεποιθήσεις.

Πχ αν ένας συνάδελφός και φίλος μου νηστεύει την μεγάλη πέμπτη, δεν θα πάρω το μπιφτέκι μου να το φάω μπροστά του στο διάλειμμα της δουλειάς, αλλά αν επιμείνει να βγούμε μαζί έξω για φαγητό εκείνες τις ημέρες, δεν θα... νηστέψω κι εγώ από λάδι (ή κρέας) για να νιώσει καλύτερα!
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

arcadius έγραψε:αν ένας συνάδελφός και φίλος μου νηστεύει την μεγάλη πέμπτη, δεν θα πάρω το μπιφτέκι μου να το φάω μπροστά του στο διάλειμμα της δουλειάς
Κακώς, πρέπει να δοκιμάζουμε τη δύναμη της πίστης των.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

μανωλης καραγιαννακης έγραψε:.Τα χριστουγεννα δηλαδη δεν πρεπει να τα γιορταζουμε.
μα γιατι? τί σου εφταιξαν τα έλατα που παιρνεις αγκαλια οταν νηστεψεις με το κοκκινο ενδυμα και τις λευκες πιτσίλες που σου παρεχει η εποχη στην μορφη ενος παλαιοευρωπαικου (και παγκοσμιου) τοτεμ μυκητα? amanita muscaria = SOL INVICTUS
μανωλης καραγιαννακης έγραψε:.Αν δεν ενεργοποιηθουμε ολοι αυτη η γελοια κατασταση θα συνεχισει να υφιστανται για παρα πολλα χρονια ακομα... :mrgreen:
εσυ πόσες εκκλησιες εκαψες?
μονο 2?
ο γιατρος λεει 3 τουλαχιστον
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Απάντηση