noxteryn έγραψε:AoratiMelani έγραψε:Γνωρίζω θρήσκους ανθρώπους που είναι πανέξυπνοι.
Ενδιαφέρον... Εμένα δε μου έχει τύχει ποτέ. Θέλω να πω, έχω συναντήσει θρήσκους οι οποίοι δεν ήταν ηλίθιοι, αλλά και πανέξυπνοι? Να τους πεις να γραφτούν στο forum!
Δεν θέλουν να γραφτούν στο φόρουμ, δεν αισθάνονται καλά εδώ. Ξέρω ότι οι δύο παρακολουθούν το μπλογκ (βιολόγοι και οι δύο, ο ένας μάλιστα εξελικτικός, με μεταδιδακτορικές σπουδές και ακαδημαϊκή καριέρα), και καμμιά φορά σχολιάζουν στο δικό μου μπλογκ. Ένας άλλος είναι οικονομολόγος, διδάκτωρ και αυτός, εργάζεται σε κάποιο πανεπιστήμο των ΗΠΑ. Υπάρχει και μια κοπελιά (αρχαιολόγος και τελειόφοιτος της καλών τεχνών) που δεν έχει σχέση με ίντερνετ, οπότε δεν θα μπορούσε να γραφτεί.
(ξέρω ότι κατά βάθος το λες για πλάκα, αλλά είπα παρόλα αυτά να απαντήσω, για να δώσω και μια εικόνα του πώς είναι αυτοί οι άνθρωποι).
noxteryn έγραψε:By the way, όταν τους ρωτάς γιατί πιστεύουν, τι σου απαντούν?
Με τον έναν (τον εξελικτικό βιολόγο) δεν έχω κάνει τέτοια κουβέντα. Υποψιάζομαι ότι πιστεύει από συνήθεια και αγάπη στην παράδοση, γιατί αισθάνεται ένα δεσμό με τους προγόνους ή κάτι τέτοιο.
Ο άλλος βιολόγος (αν δεν απατώμαι ασχολείται με γενετική και βιοχημεία, είναι Αγγλία σε κάποιο πανεπιστήμιο) λέει ότι πιστεύει εξαιτίας του "προσωπικού του βιώματος", το οποίο προσωπικό βίωμα ποτέ μου δεν κατάλαβα ποιο ακριβώς είναι (αν απλώς "νιώθει μέσα του" το θεό, αν είχε κάποια εμπειρία που θεωρεί "μεταφυσική" ή κάτι τέτοιο), και επειδή "αισθάνεται καλά, αισθάνεται ελεύθερος και δυνατός".
Ο οικονομολόγος λέει ότι "η ερμηνεία της θρησκείας για τον κόσμο μπορεί να είναι σωστή, εφόσον δεν έχουμε αποδείξεις για το ενάντιο" και επιλέγει να τη δεχτεί επειτή "ταιριάζει με την αισθητική του", αλλά και επειδή είχε κι αυτός κάποια "προσωπικά βιώματα", τα οποία όταν του ζήτησα να τα συγκεκριμενοποιήσει, μου μίλησε για την εμφάνιση ενός περιστεριού τη μέρα θανάτου του αδελφού του, το οποίο "συμπεριφέρθηκε παράξενα", συγκεκριμένα μπήκε από ένα παράθυρο κι έμεινε λίγη ώρα στο δωμάτιο, και για ένα όνειρο που εμφανιζόταν ο νεκρός αδελφός του και υποτίθεται ότι είπε πράγματα τα οποία στη συνέχεια βγήκαν αληθινά. Όταν του είπα ότι αυτά επιδέχονται και άλλες ερμηνείες, το παραδέχτηκε, αλλά πιστεύει παρόλα αυτά.
Η αρχαιολόγος δεν μου έχει πει ξεκάθαρα (ούτε κι εγώ έχω ρωτήσει ξεκάθαρα), αλλά νομίζω ότι κι αυτή είχε κάποια βιώματα που θεωρεί "μεταφυσικά". Μου είχε μιλήσει κάποτε για μια εμπειρία της στη διάρκεια διαλογισμού, όπου ένωσε ότι ήταν έξω από το σώμα της, κάπου στο αχανές διάστημα, όλα σκοτεινά και τα αστέρια γύρω, και δεν θέλησε να μου πει τι άλλο είδε, έμοιαζε να ήταν κάτι τρομακτικό και δυσάρεστο.
Α ναι, έχω και μια άλλη φίλη βιολόγο, η οποία πιστεύει στην ύπαρξη "ψυχής", για τον "θεό" μάλλον δεν έχει καταλήξει ακόμη. Όταν τη ρώτησα κι αυτήν γιατί πιστεύει, μου είπε ότι "είχε κάποιες εμπειρίες που την έπεισαν" αλλά δεν μου είπε ποιες. Ξέρω όμως ότι τουλάχιστον μια φορά είχε δει ένα όνειρο που θεωρεί ότι ήταν προφητικό και βγήκε αληθινό (είδε ένα σπίτι που δεν γνώριζε, και λίγες μέρες μετά το είδε στην πραγματικότητα - φυσικά μπορεί να ήταν ψεύτικη η ανάμνηση του ονείρου και να την έπλασε εκ των υστέρων, προσαρμόζοντας το ονειρικό σπίτι στη μνήμη της έτσι ώστε να είναι ίδιο με το πραγματικό).