Υποχρέωση δήλωσης βάπτισης στο Ληξιαρχείο

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Απάντηση
azanka
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 20 Ιουν 2018 11:34
Όνομα Ιστότοπου: -

Γεια σας είμαι νέο μέλος, σας παρακολουθούσα παλιότερα στο fb, αλλά γράφτηκα μόλις τώρα στο forum.

Το θέμα που με απασχολεί είναι το εξής: αν και δεν είμαι καθόλου θρησκευόμενος, το παιδί βαπτίστηκε κυρίως γιατί το ήθελε η σύζυγος μου η οποία διατηρεί κάποια πίστη.
Πήρα το χαρτί από την εκκλησία και πήγα στο Ληξιαρχείο. Εκεί διαπίστωσα ότι πλέον (σωστά) η βάπτιση έχει πλήρως διαχωριστεί από την ονοματοδοσία. Δηλαδή για να καταχωριστεί το όνομα του παιδιού μας, δεν αρκεί το χαρτί της βάπτισης, αλλά η σύνταξη πράξης ονοματοδοσίας που σημαίνει είτε την φυσική παρουσία της μητέρας είτε υπεύθυνη δήλωσή της με γνήσιο ότι συναινεί στο όνομα τάδε κλπ κλπ.

Εκεί λοιπόν μου μπήκε η εξής (σατανική φυσικά) ιδέα: Αφού θα πάρω την ΥΔ για το όνομα από την σύζυγο, γιατί να δηλώσω ΚΑΙ την βάπτιση, και να μην περιοριστώ απλά στην δήλωση του ονόματος και τέλος;

Το συζητήσαμε το θέμα και αν και αρχικά είχε κάποιους ενδοιασμούς της είπα το επιχείρημα ότι αν θέλουμε ή αν αποφασίσει το παιδί όταν μεγαλώσει ότι θέλει να ενημερώσει τα κρατικά κιτάπια για το θρήσκευμά του είναι ελεύθερος να το κάνει. Μέχρι τότε θα έχουμε την δυνατότητα να απαλλαγεί από το άθλιο μάθημα των θρησκευτικών χωρίς γραφειοκρατία.

Ψάχνωντας περισσότερο το ζήτημα, διάβασα στο site σας ότι «2. Η βάπτιση, ακόμη και αν τελεστεί, δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί στο ληξιαρχείο.». Ο νόμος όμως λέει : «Άρθρον 26. Καταχώρισις βαπτίσεως εις το βιβλίον γεννήσεων.
1. Η βάπτισις καταχωρίζεται εις το περιθώριον της ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως εντός ενενήκοντα ημερών από της τελέσεως αυτής, επί τη προσαγωγή δηλώσεως του τελέσαντος ή συμπράξαντος εις την ιεροπραξίαν θρησκευτικού λειτουργού.
"Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η σχετική δήλωση γίνεται δεκτή από το ληξίαρχο, συνεπάγεται, όμως, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ίδιου νόμου".»

και

«"Άρθρον 49 Κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης δήλωσης των ληξιαρχικών γεγονότων
1. Στους υπόχρεους προς δήλωση ενώπιον ληξιάρχου, οι οποίοι παραλείπουν να προβούν στη δήλωση αυτή, επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης πρόστιμο: α) ύψους εκατό ευρώ εάν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση της κατά τα άρθρα 14 παράγραφος 1, 20 παράγραφος 1 και 29 παράγραφος 1 μηνιαίας, δεκαημέρου και τεσσαρακονταημέρου προθεσμίας δηλώσεως αντιστοίχως και β) ύψους τριακοσίων ευρώ αν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στα άρθρα αυτά.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών δύναται να αναπροσαρμόζονται τα ανωτέρω ποσά.»

Από τον συνδυασμό των 2 παραπάνω άρθρων του Ν.344/76 εγώ καταλαβαίνω ότι η δήλωση της βάπτισης στο Ληξιαρχείο είναι υποχρεωτική και μάλιστα υπάρχει και πρόστιμο 300€ αν γίνει εκπρόθεσμα.

Υπάρχει άλλη πληροφόρηση; Και αν όχι μήπως να διορθωθεί το site?

Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Καλώς ήρθες στο φόρουμ! Βεβαίως να το κάνετε έτσι. Γνωρίζω και άλλους γονείς που δεν έχουν δηλώσει την βάπτιση στο ληξιαρχείο. Κάποιοι είναι και μέλη του φόρουμ. Ελπίζω να σου απαντήσουν οι ίδιοι. Απ' όσο ξέρω εγώ πάντως, δεν είχαν ποτέ τους κανένα πολύτως πρόβλημα - και πήραν εύκολα απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ αν το παιδί είναι δηλωμένο ΧΟ μπορεί να συναντήσεις προσκόματα, βάσει τις ισχύουσας εγκυκλίου.

Για το άλλο θέμα που λες, στον απαράδεκτο και αντισυνταγματικό αυτό νόμο αντιτάσσω το εξής:
αποφάσεις 2279-2286/2001 Συμβουλίου Επικρατείας: «η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης περιλαμβάνει και το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει το θρήσκευμα που ακολουθεί … κανένας δεν μπορεί να εξαναγκασθεί με οποιονδήποτε τρόπο να αποκαλύψει είτε αμέσως είτε εμμέσως, το θρήσκευμα ή τις θρησκευτικές εν γένει πεποιθήσεις του, υποχρεούμενος σε πράξεις ή παραλείψεις από τις οποίες θα τεκμαίρεται η ύπαρξη ή η ανυπαρξία τους, και καμία κρατική αρχή ή κρατικό όργανο δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουν στον απαραβίαστο χώρο αυτό της συνείδησης του ατόμου και να αναζητούν το θρησκευτικό του φρόνημα, πολύ δε περισσότερο να επιβάλλουν την εξωτερίκευση των όποιων πεποιθήσεων του ατόμου αναφορικά με το θείο»).
Επίσης, απλοϊκά σκεπτόμενη λέω ότι αν η βάπτιση δηλωθεί εκπρόθεσμα, ίσως έχει πρόστιμο, αν όμως δεν δηλωθεί καθόλου δεν έχει καμιά συνέπεια, σωστά;
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
azanka
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 20 Ιουν 2018 11:34
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:Καλώς ήρθες στο φόρουμ!
καλώς σας βρήκα!

AoratiMelani έγραψε:Για το άλλο θέμα που λες, στον απαράδεκτο και αντισυνταγματικό αυτό νόμο αντιτάσσω το εξής:
αποφάσεις 2279-2286/2001 Συμβουλίου Επικρατείας:
Επίσης, απλοϊκά σκεπτόμενη λέω ότι αν η βάπτιση δηλωθεί εκπρόθεσμα, ίσως έχει πρόστιμο, αν όμως δεν δηλωθεί καθόλου δεν έχει καμιά συνέπεια, σωστά;
Ναι, ΟΚ όμως μέχρι να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός εξακολουθεί να ισχύει, που σημαίνει ότι η δήλωση της βάπτισης στο ληξιαρχείο είναι υποχρεωτική με πρόστιμο σε περίπτωση αμέλειας. Άρα δεν έχω και τόσο ισχυρά επιχειρήματα απέναντι στη σύζυγο... η οποία είπαμε, πιστεύει...
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

http://www.ypes.gr/el/Ministry/Actions/ ... /Prostima/
09-05-2014 Κατά την εκπρόθεσμη δήλωση βάπτισης, θα πρέπει να επιβληθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο και αν ναι πόσο είναι αυτό.

Η βάπτιση δεν είναι μεταβολή και δεν υπάρχει θέμα προστίμου. Με το άρθρο 49 όπως τροποποιήθηκε με το ν.4144/2013 δεν προβλέπονται πλέον κυρώσεις για την εκπρόθεσμη δήλωση βάπτισης. Το εδάφιο 2 της παρ.1 του άρθρου 26 πλέον δεν έχει νόημα.
Για τις περιπτώσεις των μεταβολών στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων, δείτε το άρθρο 14 του Ν. 344/1976 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (είναι αναρτημένος στο site του Υπουργείου Εσωτερικών).
οπότε, όχι, δεν είναι υποχρεωτική άμεση η δήλωση βάπτισης γιατί έχει αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο με το ν.4144/2013 οπότε μπορεί κάποιος να τη δηλώσει όποτε θέλει, αν θέλει.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
azanka
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 20 Ιουν 2018 11:34
Όνομα Ιστότοπου: -

:text-goodpost:

τώρα μάλιστα!

άρα λοιπόν από ότι κατάλαβα η δήλωση βάπτισης είναι θεωρητικά υποχρεωτική, πλην όμως δεν θεωρείται πλέον μεταβολή και δεν επιφέρει πρόστιμο όποτε και αν δηλωθεί.

τέλεια!
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Προχώρα άφοβα χωρίς δήλωση. Το ίδιο έκανα κι εγώ, εδώ και δώδεκα χρόνια. Κανείς δεν θα ασχοληθεί έτσι κι αλλιώς με κάτι που ούτε ξέρει ούτε τον αφορά.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Απάντηση