Πρώτον συμφωνήσαμε ότι είναι καλές οδηγίες γενικά, αλλά έχουν εξαιρέσεις που δεν αναφέρονται άρα είναι άχρηστες σαν ηθικοί νόμοι.Arkana1900 έγραψε: Οι 4 πρώτες εντολές είναι καθαρά πνευματικού χαρακτήρα.Οι επόμενες 6 είναι είτε γραμμένοι είτε άγραφοι κανόνες.Οι περιπτώσεις που αναφέρεις σχετικά με τον σεβασμό στους γονείς είναι ένα ακραίο σενάριο και θέλω να ελπίζω ότι ελάγχιστοι γονείς κάνουν αυτά που αναφέρεις.Όμως οι γονείς είναι αυτοί που σε φέρνουν σε αυτόν τον κόσμο,σε μεγαλώνουν.σου δίνουν αρχές και αξίες και σε κάποιον βαθμό οφείλεις να τους ακούς και να τους σέβεσαι.Το περιστατικό που αναφέρεις με την πυρκαγιά νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποτελεί κλοπή.Το ''ου κλεψεις'' δεν απευθύνεται σε άτομα που στην ανάγκη όπως λες στην πυρκαγιά σπάνε ένα ψυγείο να πάρουν νερό.Αυτό δεν είναι κλεψιά και ούτε το κράτος θα σε τιμωρήσει ούτε κανένας.Αυτή η εντολή απευθύνεται σε άτομα που κλέβουν κακόβουλα,ληστεύουν και γενικά διαπράτουν παρανομία σε βάρος συμπολιτών τους.Το ''όυ φονεύσεις΄' απεθύνεται σε άτομα τα οποία σκοτώνουν ένα άνθρωπο είτε πάνω στον θυμό,είτε εσκεμμένα.Θα επιμένω όμως και θα ρωτήσω..Θεωρείς ότι ο κόμσος έγινε καλύτερος,πιο ειρηνικός,πιο φιλάνθρωπος μετά την Γαλλική επανάσταση και τον κοσμικό ανθρωπισμό;
Δεύτερον, ναι αποτελεί κλοπή. Κλοπή σε πολλές χώες είναι να πάρεις κάτι που δεν σου ανήκει χωρίς η συναίνεση του ιδιοκτήτη. Στην Ελλάδα ο νόμος προβλέπει δόλο, οπότε ίσως δεν τιμωρηθούν.
Τρίτον, εξακολουθείς να ερμηνεύεις πράγματα κατά το δοκούν. Ου φονευσεις σημαίνει μην σκοτώσεις. Όχι μην δολοφονήσεις. Αν σήμαινε "μην σκοτώσεις εσκεμένα πάνω στο θυμό" θα το διευκρίνιζε. Σταμάτα να αλλάζεις τα γκολποστς και να εφευρίσκεις δικαιολογίες!
Επιμένεις να ρωτάς και επιμένω να απαντάω: ΝΑΙ ο κόσμος έγινε καλύτερος με τον κοσμικό ανθρπισμό (δεν ξέρω γιατί επιμένεις να αναφέρεις τη γαλλική επανάσταση)! Τι δεν καταλαβαίνεις; Σε πόσες γλώσσες να το γράψω;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν άμεση σχέση με τον ανθρωπισμό που προβλέπει τα πλαίσια της ελευθερίας του ανθρώπου και όχι με τις 10 εντολές που προβλέπουν κοινότυπους κανόνες και άχρηστους "πνευματικούς νόμους". Σταματήσαμε πλέον να καίμε ανθρώπους στην πυρά με βάση το "ηθικό άγιο βιβλίο" σου και όσο και αν δεν σου αρέσει αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας ομοφιλοφίλων.