Σελίδα 1 από 1

Διαγραφή θρησκεύματος: αντιξοότητες και αντιφάσεις

Δημοσιεύτηκε: 22 Ιαν 2013 10:12
από AoratiMelani
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21-1-2013 η συνάντησή μας στο ληξιαρχείο Αθηνών για να διαγράψουν το θρήσκευμά τους όσοι ενδιαφέρονταν. Δυστυχώς, ενώ θεωρούσαμε το θέμα λυμένο από την πρώτη μαζική διαγραφή που είχαμε κάνει στις 18-6-2010, η πραγματικότητα ήταν απογοητευτική. Αρχικά η υπάλληλος που μας δέχτηκε και στη συνέχεια και η υπεύθυνη που εμφανίστηκε σε λίγο, επέμεναν ότι το θρήσκευμα στη ληξιαρχική πράξη δεν μπορεί να μείνει κενό και είναι υποχρεωτικό να γραφτεί "άνευ θρησκεύματος". Ορισμένοι ενδιαφερόμενοι το δέχτηκαν και προχώρησαν σε αντικατάσταση της ένδειξης "χριστιανός ορθόδοξος" με την ένδειξη "άνευ θρησκεύματος", μία όμως θέλησε να επιμείνει σε πλήρη διαγραφή της αναφοράς του θρησκεύματος.

Παρά την διευκρίνιση από μέρους μας ότι η ενδιαφερόμενη δεν επιθυμούσε να δηλώσει "άνευ θρησκεύματος" αλλά επιθυμούσε να διαγραφεί η αναφορά στο θρήσκευμά της και να μην δηλώσει τις θρησκευτικές τις πεποιθήσεις, η κυρία επέμεινε ότι ο μόνος αποδεκτός τύπος καταχώρησης είναι αυτός. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι "είναι το ίδιο" να μην δηλώσεις τίποτα με το να δηλώσεις άνευ θρησκεύματος. Της εξηγήσαμε ότι δηλώνοντας πως είσαι "άνευ θρησκεύματος" κάνεις μια αποκάλυψη, παραδέχεσαι ότι δεν ανήκεις σε θρήσκευμα, ενώ μην δηλώνοντας τίποτα αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανήκεις ή να μην ανήκεις. Αρνήθηκε να το δεχτεί και επέμεινε ότι ο μόνος αποδεκτός τύπος είναι το "άνευ θρησκεύματος", χωρίς ωστόσο να το τεκμηριώσει νομικά, και κατέληξε ότι "έτσι είναι είτε μας αρέσει είτε όχι" και ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει γραπτή αίτηση για να του απαντήσουν γραπτά.

Κατόπιν τούτου η ενδιαφερόμενη υπέβαλε σχετική αίτηση στο πρωτόκολλο. Παράλληλα ειδοποιήθηκε άμεσα ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και απευθύνθηκε μαζί με την ενδιαφερόμενη στην προϊσταμένη του τμήματος, η οποία ωστόσο ήταν απασχολημένη και επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα μαζί του κάποια άλλη στιγμή.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη ενδιαφερόμενη που είχε πάει στο Ειδικό Ληξιαρχείο (Μητροπόλεως 60), όπου εγγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού, μας ενημέρωσε ότι αντιμετώπισε πλήρη άγνοια και σε πρώτη φάση άρνηση, στη συνέχεια όμως, κατόπιν επιμονής της και παραπομπής στη σχετική νομοθεσία την οποία είχε μαζί της, και κατόπιν επικοινωνίας του προϊσταμένου με νομικό σύμβουλο, προχώρησαν στη διαγραφή του θρησκεύματος όπως ζητήθηκε.

Η ληξιαρχική πράξη που εκδόθηκε είναι μηχανογραφημένη (σε αντίθεση με εκείνες του ληξιαρχείου Αθηνών, που έως το 2003 είναι χειρόγραφες), έχει το πεδίο "Θρήσκευμα και χρονολογία βάπτισης" κενό (με μία παύλα), και περιλαμβάνει την εξής σημείωση: "Εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον της υπηρεσίας μας και με υπεύθυνη δήλωσή του ζήτησε την απαλοιφή του θρησκεύματος από την παρούσα πράξη δυνάμει του άρθρου 13 παρ.1 του Συντάγματος."

Εν αναμονή της απάντησης που θα δοθεί από το ληξιαρχείο Αθηνών, παροτρύνουμε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να διαγράψει πλήρως το θρήσκευμά του και όχι να αναφέρεται ως "άνευ θρησκεύματος", να επιμείνει στην αναγραφή της σημείωσης όπως στην παραπάνω πράξη. Σε περίπτωση άρνησης, να καταθέτει γραπτή αίτηση με νομική τεκμηρίωση (υπόδειγμα υπάρχει στην σχετική σελίδα μας).

Θυμηθείτε: είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να δηλώσει άθεος, αγνωστικιστής, άθρησκος ή "άνευ θρησκεύματος", είναι όμως επίσης δικαίωμα κάθε πολίτη να μην δηλώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις εάν δεν το θέλει.

Re: Διαγραφή θρησκεύματος: αντιξοότητες και αντιφάσεις

Δημοσιεύτηκε: 22 Ιαν 2013 11:39
από vesid
Το ότι είναι διαφορετικό για κάποιο άτομο το να δηλώνει άνευ θρησκεύματος με το να μη δηλώνει κάτι, είναι ολοφάνερο.
Το θέμα είναι γιατί είναι διαφορετικό για το κράτος. Είναι αποκλειστικά θέμα τύπου καταχώρησης; Αν ναι, τότε ο τύπος πρέπει να αλλάξει αφού ένας τύπος ο οποίος δεν έχει κάποιο νόημα δεν έχει λόγο ύπαρξης. πχ η ημερομηνία γέννησης πρέπει να αναγράφεται αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί (από το κράτος ή από το άτομο) για να πιστοποιηθεί η ηλικία του ατόμου, αντίθετα οι προτιμήσεις που αφορούν το φαγητό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναγράφονται.
Αν πέρα από τον τύπο καταχώρησης έχει και κάποια χρήση, τότε το κράτος πρέπει οπωσδήποτε να μας πει ποια είναι αυτή.

Και ένα ακόμη ερώτημα: τι πρόβλημα θα μπορούσε να έχει ένας υπάλληλος ο οποίος δεν θα ακολουθούσε τον τύπο και θα άφηνε το πεδίο κενό; Ποιος θα μπορούσε να αντιδράσει βλέποντάς το κενό και για ποιο λόγο; Θα τιμωρούνταν ο υπάλληλος και με ποια αιτιολογία;

Re: Διαγραφή θρησκεύματος: αντιξοότητες και αντιφάσεις

Δημοσιεύτηκε: 31 Ιαν 2013 12:35
από AoratiMelani
Η ενδιαφερόμενη επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας και μας ενημέρωσε ότι πήρε θετική απάντηση από το ληξιαρχείο.

Της είπαν ότι μελέτησαν τους νόμους, το αίτημά της είναι δίκιο, και το έγγραφο είναι έτοιμο να πάει να το παραλάβει όποτε θέλει.

Παρακάλεσα να μας δώσει ένα αντίγραφο να το αναρτήσουμε μαζί με το ιστορικό της υπόθεσης (χωρίς το όνομα βέβαια) για να υπάρχει ως προηγούμενο, για να αναφερόμαστε σε αυτό για τυχόν μελλοντικές περιπτώσεις.

Re: Διαγραφή θρησκεύματος: αντιξοότητες και αντιφάσεις

Δημοσιεύτηκε: 31 Ιαν 2013 12:39
από apeleytheros
:clap:

Re: Διαγραφή θρησκεύματος: αντιξοότητες και αντιφάσεις

Δημοσιεύτηκε: 31 Ιαν 2013 13:34
από tasos_didymoteicho
Επιτέλους, μια μικρή νίκη. Άντε να δούμε...

Re: Διαγραφή θρησκεύματος: αντιξοότητες και αντιφάσεις

Δημοσιεύτηκε: 10 Φεβ 2013 19:48
από AoratiMelani
Πύρρειος νίκη ίσως. Η κοπέλα έχει ήδη πάει δυο φορές στο ληξιαρχείο, δεν έβρισκε την υπεύθυνη, κανείς δεν ήξερε τίποτε για το χαρτί της, και η υπόθεση είναι στον αέρα ακόμη.

Εντωμεταξύ πληροφορήθηκα από μέλος της ομάδας μας στο facebook ότι πήγε την Παρασκευή που μας πέρασε για διαγραφή θρησκεύματος και δεν τον άφησαν. Κατέθεσε καταγγελία και περιμένει.