αθεισμός και ουμανισμός

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Βάζω αυτό το θέμα πρός συζήτηση το οποίο το έχω κατεβάσει απο το google. [ αθεισμός και θρησκεία.] και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον γιατί όπως θα δεί κανείς ο ουμανισμός εκτός του ότι συμπίπτει με τις θέσεις του αθεισμού, οι οποίες είναι μια θέση αρνητική στο ερώτημα περί ύπαρξης θεού και σταματούν εκεί, τον δίνει μια άλλη προοπτική, πέρα απο την ξερή άρνηση πρός τον θεό τον κάνει να έχει μια θέση για τον άνθρωπο μέσα στον κόσμο. για αυτό θεωρώ πώς πρέπει με κάθε ευκαιρία να προβάλλονται μαζι με τις θέσεις του αθεισμού και αυτές του ουμανισμού. παρακάτω μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τις θέσεις αυτών των δυό.
Αθεϊσμός
Όπως προκύπτει και από την λέξη, Αθεϊσμός είναι η πίστη στην ανυπαρξία θεότητας («α» στερητικό + «θεός» = άθεος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη Θεού)
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παρερμηνεία του όρου «αθεϊστής», μιας και πολύ συχνά άνθρωποι αυτο-αποκαλούνται «αθεϊστές» ή τους αποκαλούν «αθεϊστές», ενώ ουσιαστικά είναι άθρησκοι ή αγνωστικιστές (που θα αναλύσουμε παρακάτω τι σημαίνουν).
Ένα μεγάλο μέρος ευθύνης γι αυτήν την παρερμήνευση, ανήκει στους αρχαίους Ρωμαίους, που ήταν οι πρώτοι που εμφάνισαν τον όρο «άθεος» και τον χρησιμοποιούσαν για τους πρωτο-Χριστιανούς, επειδή αρνούνταν την πίστη και την ύπαρξη των αρχαίων Θεών. Με τα χρόνια όμως τα πράγματα αντιστράφηκαν και πλέον «άθεος» ήταν αυτός που αρνούνταν την ύπαρξη του Χριστιανού Θεού ή ακόμα και την Θεϊκή υπόσταση του Χριστού. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, όπως είναι προφανές, ο όρος χρησιμοποιούνταν (και χρησιμοποιείται) λανθασμένα.
Πραγματικός άθεος είναι ο άνθρωπος που αρνείται την ύπαρξη Θεϊκού Όντος και φυσικά αρνείται την οποιαδήποτε θρησκεία, είτε αυτή είναι ο Χριστιανισμός, είτε είναι ο Παγανισμός κ.ο.κ.

Πολλά φιλοσοφικά ρεύματα χαρακτηρίστηκαν «Αθεϊσμός», άλλα δικαίως άλλα αδίκως. Τα γνωστότερα είναι ο Ουμανισμός και ο Ρασιοναλισμός:

Ουμανισμός:
Ο Ουμανισμός λέγεται και Ανθρωπισμός, αλλά για να μην δημιουργηθεί σύγχυση με τον όρο «ανθρωπιστής» που εννοεί και τον άνθρωπο που αγαπά και βοηθά τον συνάνθρωπό του, καλύτερα να διατηρήσουμε τον όρο «Ουμανισμός».
Ο Ουμανισμός λοιπόν, είναι κοσμική φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ζωή του και την πορεία της. Κατ’ επέκταση, κάθε τι ζωντανό, είτε αυτό είναι άνθρωπος είτε είναι ζώο είτε είναι φυτό, υπάρχει, λειτουργεί και αλληλεπιδρά το ένα στο άλλο, υπό καθαρά φυσικούς νόμους και κανόνες, με πλήρη απουσία κάποιου υπερφυσικού όντος. Επιπλέον, ο Ουμανισμός δεν δέχεται την πιθανότητα μεταθανάτιας ζωής, ούτε φυσικά την πιθανότητα μετενσάρκωσης. Κάθε άνθρωπος ζει μονάχα μια φορά και δεν διαχωρίζεται σε σώμα και ψυχή, μα ο νους, το σώμα και ο χαρακτήρας (υποσυνείδητο) λειτουργούν ενωμένα ως μονάδα.
Ίσως αυτή η φιλοσοφία να δίνει την εντύπωση ατομικισμού και εγωκεντρισμού, μα δεν είναι, μιας και ο Ουμανιστής στοχεύει στην αυτο-βελτίωση και στον αυτο-σεβασμό και τονίζει ότι το άτομο οφείλει να ζει και να δρα με βάση τις ικανότητές του, συλλογικά και ατομικά, βελτιώνοντας το προσωπικό του μέλλον, αλλά ταυτόχρονα και το μέλλον της κοινωνίας του, αφήνοντας πίσω του έναν κόσμο καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Κατευθύνει στην υπομονή και την ανεκτικότητα για τους συνανθρώπους, καθώς επίσης στην δικαιοσύνη και στις δίκαιες για όλους διαδικασίες μέσα στην κοινωνία.
Πατέρες του Ουμανισμού θεωρούνται ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας, μα ως ρεύμα με την μορφή που σήμερα γνωρίζουμε, εμφανίστηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης στην Ιταλία. Πολλοί διάσημοι επιστήμονες, όπως ο Αϊνστάιν, ο Φρόυντ, η Μαρί Κιουρί και άλλοι, χαρακτηρίστηκαν (και χαρακτηρίζονται) άθεοι, ενώ στην ουσία υπήρξαν ουμανιστές.
Άβαταρ μέλους
Αναρχος
Δημοσιεύσεις: 4450
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 10:45
Όνομα Ιστότοπου: www.dalani.blogspot.com

1ον. Στην ιστοσελίδα απ' όπου ήντλησες το θέμα, στο τέλος του κειμένου γράφει:
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της παρούσας ηλεκτρονικής σελίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της δημιουργού και συγγραφέα.
(Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα)


2ον. Βάσει του ορισμού που δίδεται για τον ουμανισμό ποία η σχέσις του με την φιλοσοφική θεώρησι του Σωκράτους και του Πλάτωνος;
No gods, no masters
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο. Τάσος Λειβαδίτης
Ἄφοβον ὁ θεός, ἀνύποπτον ὁ θάνατος· καὶ τ’ ἀγαθὸν μὲν εὔκτητον, τὸ δὲ δεινὸν εὐκαρτέρητον.
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

tyxkatmal έγραψε:για αυτό θεωρώ πώς πρέπει με κάθε ευκαιρία να προβάλλονται μαζι με τις θέσεις του αθεισμού και αυτές του ουμανισμού. .
αν και τα βλεπω αδιαιρετα προσωπικα, δεν μπορω να συμφωνησω.
Δεν μπορω να πω οτι ο ανηθικος νιχιλιστης punk επειδη εχει χεσμενο τον ουμανισμο και τον συνανθρωπο δεν ειναι αθεος
tyxkatmal έγραψε:Αθεϊσμός
Όπως προκύπτει και από την λέξη, Αθεϊσμός είναι η πίστη στην ανυπαρξία θεότητας («α» στερητικό + «θεός» = άθεος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη Θεού).
πριν πεσουν να σε φανε, αθεισμος δεν ειναι πιστη, ειναι ελλειψη πιστης, η ταμπελα βγηκε γιατι ΔΕΝ πιστευες/προσκυναγες τον ρωμαιο θεο(αυτοκρατορα), τον ιουδαιο θεο, τον οποιο αντιπροσωπο θεου
tyxkatmal έγραψε:Πραγματικός άθεος είναι ο άνθρωπος που αρνείται την ύπαρξη Θεϊκού Όντος και φυσικά αρνείται την οποιαδήποτε θρησκεία, είτε αυτή είναι ο Χριστιανισμός, είτε είναι ο Παγανισμός κ.ο.κ. ).
Μα γιατι?
ειναι διακριτα μεγεθη
αθεος = χωρις θεο ( ολοι ουσιαστικα)
αθρησκος = χωρις θρησκεια(το ποσοστο παιζεται)
απιστος=χωρις πίστη(ελαχιστοι ή κανενας)
tyxkatmal έγραψε:ο Ουμανιστής στοχεύει στην ....
παρα πολυ ωραια

το μονο συστατικο που λειπει
εχει να κανει με το περιβαλλον και τον σεβασμο που αξιωνει
η τριπαρτια , ενα τριφαρμακον για μενα ειναι
αθεια- ουμανισμος-ιερο? αγιο? φυσικο περιβαλλον

η θρησκα αντιμετωπιση του περιβαλλοντος ισως χρειαζεται...
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Όπως προκύπτει και από την λέξη, Αθεϊσμός είναι η πίστη στην ανυπαρξία θεότητας («α» στερητικό + «θεός» = άθεος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη Θεού)
Σοφός ο συγγραφέας.

Δεδομένου ότι "άθεος" = αυτός που αρνείται την ύπαρξη θεού (και όχι αυτός που απλώς δεν τρέφει την πεποίθηση της ύπαρξης θεού), τότε, με τη λογική του σοφού αυτού συγγραφέως, "όπως προκύπτει από τις λέξεις", οφείλουν να ισχύουν και τα κάτωθι:

άθρησκος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη θρησκείας (και όχι αυτός που απλώς δεν ενστερνίζεται καμία θρησκεία)
άπιστος = αυτός που αρνείται την ύπαξη πίστης (και όχι αυτός που απλώς δεν έχει πίστη)
και συνεχίζουμε σε άλλα θέματα:
άτολμος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη τόλμης (και όχι αυτός που απλώς δεν έχει τόλμη)
ασυγκίνητος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη συγκίνησης (και όχι αυτός που απλώς δεν συγκινείται)
ατίθασος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη τιθασεύσεως (και όχι αυτός που απλώς δεν τιθασεύεται)
ανίκητος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη νίκης (και όχι αυτός που απλώς δεν έχει νικηθεί)
αβέβαιος = αυτός που αρνείται την ύπαρξη βεβαιότητας (και όχι αυτός που απλώς δεν είναι βέβαιος)

Να συνεχίσω?

Λοιπόν, για άλλη μια φορά (και αναρωτιέμαι πόσες ακόμη θα χρειαστεί να το πω):

άθεος είναι αυτός που δεν έχει πίστη σε θεότητα, όχι αυτός που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας.
Το α έχει λόγο που λέγεται "στερητικό" και όχι "αρνητικό" (και ας μην αγνοούμε τόσο επιδεικτικά τη γραμματική - η γραμματική έχει μια λειτουργικότητα, είναι η κωδικοποίηση της λειτουργίας της γλώσσας).
άθεος είναι αυτός που στερείται θεού, αυτός που "δεν έχει θεό", αυτός που δεν ενστερνίζεται την πίστη στην ύπαρξη θεότητας - όχι αυτός που είναι απόλυτα πεπεισμένος για την ανυπαρξία θεότητας.

Να μην αρχίσω για τη διαφορά αθεϊας και αγνωστικισμού, τα έχω πει πολλές φορές στο σχετικό νήμα.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

tyxkatmal, γιατί θέλεις τόσο πολύ να "αγοράσεις" κάποιο πακέτο πίστης?
Δε σου αρκεί να ζεις απλώς τη ζωή σου, χωρίς θεούς?
:think:
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

noxteryn έγραψε:tyxkatmal, γιατί θέλεις τόσο πολύ να "αγοράσεις" κάποιο πακέτο πίστης?
Δε σου αρκεί να ζεις απλώς τη ζωή σου, χωρίς θεούς?
:think:
:D :text-+1:
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Αναρχος έγραψε:1ον. Στην ιστοσελίδα απ' όπου ήντλησες το θέμα, στο τέλος του κειμένου γράφει:
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της παρούσας ηλεκτρονικής σελίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της δημιουργού και συγγραφέα.
(Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα)


2ον. Βάσει του ορισμού που δίδεται για τον ουμανισμό ποία η σχέσις του με την φιλοσοφική θεώρησι του Σωκράτους και του Πλάτωνος;
πράγματι έχεις δίκιο για την απαγόρευση αλλά δεν την είδα, επειδή δεν διάβασα το κείμενο μέχρι τέλους. απλώς ήθελα να εστιάσω στα όσα αναφέρεται ο ουμανισμός, και συγκεκριμένα απο τον αναγεννησιακό ουμανισμό και μετά. και ολα αυτά διότι δεν με καλύπτει ο μη παραγωγικός όρος του αθεισμού,που στην ουσία είναι μια αρνητική στάση στην θέση περί θεού,σε αντίθεση με τον ουμανισμό που εμπεριέχει πέρα απο τις λογικές του αξιώσεις και ηθικές αξίες.
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Στον ουμανισμό στόχος και κέντρο είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Δε δικαιολογείται ηθικά η οποιαδήποτε κακομεταχείριση ανθρώπινου πλάσματος ή έτσι το καταλαβαίνω εμπειρικά. Ο αθεϊσμός είναι κάτι άλλο που έχει συζητηθεί πολλές φορές. Κανείς δε σου είπε να είσαι αθεϊστής και τέλος. Ούτε εμένα με καλύπτει μόνο ο αθεϊσμός ούτε τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μπορεί βέβαια να είναι μια βάση για περαιτέρω σκέψεις αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Μπορείς τις σκέψεις σου να τις βάζεις σε ένα νήμα γιατί κάπου σε χάνουμε και γεμίζει ο τόπος με παρόμοιας θεματολογίας νήματα και κάπου γίνεται εκνευριστικό (δική μου πρόταση, θα μας βοηθούσε όλους, αν θες το κάνεις);
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

tyxkatmal έγραψε:Βάζω αυτό το θέμα πρός συζήτηση το οποίο το έχω κατεβάσει απο το google. [ αθεισμός και θρησκεία.] και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον γιατί όπως θα δεί κανείς ο ουμανισμός εκτός του ότι συμπίπτει με τις θέσεις του αθεισμού, οι οποίες είναι μια θέση αρνητική στο ερώτημα περί ύπαρξης θεού και σταματούν εκεί, τον δίνει μια άλλη προοπτική, πέρα απο την ξερή άρνηση πρός τον θεό τον κάνει να έχει μια θέση για τον άνθρωπο μέσα στον κόσμο. για αυτό θεωρώ πώς πρέπει με κάθε ευκαιρία να προβάλλονται μαζι με τις θέσεις του αθεισμού και αυτές του ουμανισμού.
Ακόμα ενας ευσεβής άθεος (όπως θα λεγε κι ο Στίρνερ). Δε μπορείς να ζήσεις χωρίς τα συναισθήματα που είχες κάποτε για τον Θεό (σεβασμός, δέος, αίσθηση οτι ανήκεις σ αυτόν, οτι σε προστατεύει αν κάνεις αυτό που "πρέπει" κτλ), οπότε τα προβάλεις στον επίσης ανύπαρκτο Άνθρωπο. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται κάποια ιδεολογία για να επιβεβαιώσουν την θέση τους στο κόσμο, απλά την έχουν. Anyway, ο μόνος λόγος που βρίσκω οτι πρέπει να προβάλλονται οι θέσεις του αθεισμού μ αυτές του ουμανισμού, ειναι για να το παίξουμε καλά παιδάκια στους θειστές. Άλλωστε αυτο δεν θέλεις κατα βάθος?
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Ο συγγραφέας του κειμένου που παρέθεσε ο tyxkatmal είναι τελείως άσχετος: η λέξη «άθεος» είναι της ελληνικής γραμματείας...
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:άθεος είναι αυτός που δεν έχει πίστη σε θεότητα, όχι αυτός που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας.
ποιά η διαφορά σε αυτόν που δεν έχει πίστη σε θεότητα απο αυτόν που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας; νομίζω πως η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι, όχι γιάννης, γιαννάκης.Εν πάσει περιπτώσει ας μην κολλάμε στις λέξεις, το θέμα έχει να κάνει με τον αθεισμό. όχι σαν ετοιμολογικός προσδιορισμός, αλλά σαν θέση αρνητική απέναντι στον θεισμό, απο θέση άμυνας χωρίς να προτάσει την δική του επιθετική αναφορά. Αυτό το πράγμα έρχεται να το κάνει ο ουμανισμός. που καλύπτει κατά μεγαλύτερο ποσοστό τις γενικές αρχές που αφορούν τον άνθρωπο σαν ελεύθερο, λογικό, και σκεπτόμενο όν. μην ξεχνάς πως στην αγγλία και την αμερική πολλές αθειστικές ή εν πάσει περιπτώσει οργανώσεις που βοηθούν τον κόσμο να ξεφύγει απο τα δίχτυα της θρησκείας ονομάζονται ουμανιστικές. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ανάλογο στην ελλάδα. οι οργανώσεις αυτές αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου του ντώκινς Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΗ.
Άβαταρ μέλους
Αναρχος
Δημοσιεύσεις: 4450
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 10:45
Όνομα Ιστότοπου: www.dalani.blogspot.com

Γιατί ντε και καλά πρέπει να κολλήσης κάποια ταμπέλα στον άθεο; Έχει την δική του ταμπέλα: ΑΘΕΟΣ.
Το τι θα είναι από κει και πέρα είναι προσωπική του καθενός υπόθεσις.
Ο αθεϊσμός δεν ορίζει και την ηθική του αθεϊστού.
No gods, no masters
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο. Τάσος Λειβαδίτης
Ἄφοβον ὁ θεός, ἀνύποπτον ὁ θάνατος· καὶ τ’ ἀγαθὸν μὲν εὔκτητον, τὸ δὲ δεινὸν εὐκαρτέρητον.
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

vesid έγραψε: Ακόμα ενας ευσεβής άθεος (όπως θα λεγε κι ο Στίρνερ). Δε μπορείς να ζήσεις χωρίς τα συναισθήματα που είχες κάποτε για τον Θεό (σεβασμός, δέος, αίσθηση οτι ανήκεις σ αυτόν, οτι σε προστατεύει αν κάνεις αυτό που "πρέπει" κτλ), οπότε τα προβάλεις στον επίσης ανύπαρκτο Άνθρωπο. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται κάποια ιδεολογία για να επιβεβαιώσουν την θέση τους στο κόσμο, απλά την έχουν. Anyway, ο μόνος λόγος που βρίσκω οτι πρέπει να προβάλλονται οι θέσεις του αθεισμού μ αυτές του ουμανισμού, ειναι για να το παίξουμε καλά παιδάκια στους θειστές. Άλλωστε αυτο δεν θέλεις κατα βάθος?
Σίγουρα δεν μπορώ να ζήσω χωρίς συναισθήματα που είχα και έχω,αλλά όχι για τον θεό, αλλά για τους ανθρώπους. Ισως να ήταν και η ιδέα περί θεού που με έκανε να αγαπώ τους ανθρώπους ξεπερνώντας πάθη και εγωιστικές αδυναμίες, αλλά έπρεπε να απορρίψω και πολλά σκουπίδια που εμπεριέχονται σε αυτήν την ιδέα όπως είναι η ελπίδα, η πίστη, η υποταγή,η ικεσία, ο φόβος, σε πράγματα παράλογα.και να κρατήσω το συναίσθημα της αφοσίωσης για οτι προοδευτικό έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα ο ανθρώπινος πολιτισμός την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα , τον σεβασμό στην διαφορετική άποψη , την δημοκρατία, την ανεξιθρησκεία,την αθεια, και τα οποία όλα αυτά εμπεριέχονται στον ουμανισμό. και εκεί θέλω να καταλήξω, πως αθεισμός χωρίς τις ουμανιστικές αρχές είναι πρακτικός αθεισμός και χυδαίος υλισμος.
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Βρήκες τόσα θετικά στην ιδέα περί θεού (πού τα βρήκες αλήθεια; τελοσπάντων) και όμως την απορρίπτεις, τουλάχιστον ενμέρει; Μου φαίνεται περίεργο... Η αθεΐα δεν είναι κάποιου είδους ηθική πρόταση. Άθεος μπορεί να είναι ένας πάρα πολύ κακός άνθρωπος, μπορεί κι ένας πάρα πολύ καλός (δώσε ό,τι έννοια θες στις δύο λέξεις). Η αθεΐα μπορεί να είναι κομμάτι μιας απάνθρωπης ιδεολογίας, μπορεί και μιας ανθρωπιστικής.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

tyxkatmal έγραψε:
AoratiMelani έγραψε:άθεος είναι αυτός που δεν έχει πίστη σε θεότητα, όχι αυτός που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας.
ποιά η διαφορά σε αυτόν που δεν έχει πίστη σε θεότητα απο αυτόν που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας;
Αυτός που δεν έχει πίστη, προσεγγίζει την έννοια της θεότητας με τη λογική του, όπως κάθε άλλη έννοια. Διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο που να δείχνει την ύπαρξη θεότητας, και δεν δέχεται ως αληθείς τις δηλώσεις περί ύπαρξης θεότητας χωρίς τεκμήρια. Δεν λέει "είμαι σίγουρος ότι θεός δεν υπάρχει", αλλά "απ' όσο ξέρω θεός δεν υπάρχει". Δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο να βρεθούν τέτοια τεκμήρια κάποτε.

Αυτός που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας είναι πεπεισμένος ότι θεός δεν υπάρχει, και αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθούν τέτοια τεκμήρια κάποτε.

Όπως βλέπεις, διαφορά υπάρχει, και μεγάλη μάλιστα.
tyxkatmal έγραψε:Αυτό το πράγμα έρχεται να το κάνει ο ουμανισμός. που καλύπτει κατά μεγαλύτερο ποσοστό τις γενικές αρχές που αφορούν τον άνθρωπο σαν ελεύθερο, λογικό, και σκεπτόμενο όν.
"αυτό το πράγμα" όπως λες μπορεί να το κάνει επίσης ο σκεπτικισμός, ο ορθολογισμός, ο μηδενισμός... όλα αυτά οδηγούν στην αθεϊα, αλλά δεν είναι η αθεϊα. Ο ουμανισμός μπορεί να περιλαμβάνει και την αθεϊα στο σκεπτικό του, αλλά περιλαμβάνει και άλλα πράγματα. Ουμανισμός και αθεϊα δεν ταυτίζονται, και δεν είναι κάθε άθεος υποχρεωτικά και ουμανιστής.
tyxkatmal έγραψε:στην αγγλία και την αμερική πολλές αθειστικές ή εν πάσει περιπτώσει οργανώσεις που βοηθούν τον κόσμο να ξεφύγει απο τα δίχτυα της θρησκείας ονομάζονται ουμανιστικές. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ανάλογο στην ελλάδα.
Υπάρχει η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας. Και το γεγονός ότι πολλές ουμανιστικές οργανώσεις έχουν τον αθεϊσμό στην ατζέντα τους δεν μας λέει ότι όλοι οι άθεοι είναι ή θα έπρεπε να είναι ουμανιστές.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

tyxkatmal έγραψε: Σίγουρα δεν μπορώ να ζήσω χωρίς συναισθήματα που είχα και έχω,αλλά όχι για τον θεό, αλλά για τους ανθρώπους. Ισως να ήταν και η ιδέα περί θεού που με έκανε να αγαπώ τους ανθρώπους ξεπερνώντας πάθη και εγωιστικές αδυναμίες, αλλά έπρεπε να απορρίψω και πολλά σκουπίδια που εμπεριέχονται σε αυτήν την ιδέα όπως είναι η ελπίδα, η πίστη, η υποταγή,η ικεσία, ο φόβος, σε πράγματα παράλογα.και να κρατήσω το συναίσθημα της αφοσίωσης για οτι προοδευτικό έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα ο ανθρώπινος πολιτισμός την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα , τον σεβασμό στην διαφορετική άποψη , την δημοκρατία, την ανεξιθρησκεία,την αθεια, και τα οποία όλα αυτά εμπεριέχονται στον ουμανισμό. και εκεί θέλω να καταλήξω, πως αθεισμός χωρίς τις ουμανιστικές αρχές είναι πρακτικός αθεισμός και χυδαίος υλισμος.
Αν εννοείς οτι αγαπάς όλους τους ανθρώπους και οχι κάποιους ανθρώπους, προφανώς δεν ξέρεις τι σημαίνει αγάπη. Η αγάπη είναι ενα απ τα πολλά πάθη που έχει κάθε άνθρωπος (όπως και το μίσος), δεν ειναι κατι διαφορετικό. Δεν γίνεται να αγαπάς γιατι "πρέπει", αλλά γίνεται να κρύβεις απ τον εαυτό σου τα πραγματικά σου συναισθήματα γιατί "πρέπει"... Και γιατί να "πρέπει"; Οπου βλέπεις "πρέπει" χωρίς αιτιολογία, βρωμάει θρησκεία η υπόθεση, είτε αυτή λέγεται χριστιανισμός, είτε ουμανισμός, είτε παναθηναικός, είτε οτιδήποτε. Αν οι παραπάνω απόψεις με κάνουν χυδαίο υλιστή πιστεψέ με δε με ενδιαφέρει καθόλου. Σε αντίθεση με σένα, δε με ενδιαφέρουν οι ταμπέλες...
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

tyxkatmal έγραψε: Ισως να ήταν και η ιδέα περί θεού που με έκανε να αγαπώ τους ανθρώπους
Αν και δεν ηθελα, αρχιζω να νιωθω στην γραμμη του vesid.

Ελπιζω να μην ισχυει η προταση σου, θελω να διατηρησω εναν ελαχιστο σεβασμο για σενα, γνωριζοντας οτι δεν κουβεντιαζω με ψυχοπαθες ρομπότ
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

tyxkatmal έγραψε:
AoratiMelani έγραψε:άθεος είναι αυτός που δεν έχει πίστη σε θεότητα, όχι αυτός που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας.
ποιά η διαφορά σε αυτόν που δεν έχει πίστη σε θεότητα απο αυτόν που αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεότητας;
«Δεν ασπάζομαι την πεποίθησή σου ότι υπάρχει θησαυρός σε αυτό το χωράφι.»
«Δεν υπάρχει θησαυρός σε αυτό το χωράφι.»
tyxkatmal έγραψε:νομίζω πως η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι, όχι γιάννης, γιαννάκης.
Καμία σχέση, αλλά δεν έχω δει να ασχολείσαι ικανά με τη διερεύνηση των εννοιών πρωτού εκφέρεις και άποψη επ' αυτών.
tyxkatmal έγραψε:Εν πάσει περιπτώσει ας μην κολλάμε στις λέξεις, το θέμα έχει να κάνει με τον αθεισμό.
Δηλαδή, για να καταλάβω: δεν ασχολείσαι με την πραγματική έννοια μιας λέξης, αλλά ασχολείσαι με την έννοια μόνον...

Σπουδαία πρόσεγγιση, πράγματι.
tyxkatmal έγραψε:όχι σαν ετοιμολογικός προσδιορισμός,
Ναι;
tyxkatmal έγραψε:αλλά σαν θέση αρνητική απέναντι στον θεισμό, απο θέση άμυνας χωρίς να προτάσει την δική του επιθετική αναφορά.
Λίγη εκμάθηση της ορολογίας δε θα σου κάνει κακό, παρεμπιπτόντως...
tyxkatmal έγραψε:Αυτό το πράγμα έρχεται να το κάνει ο ουμανισμός. που καλύπτει κατά μεγαλύτερο ποσοστό τις γενικές αρχές που αφορούν τον άνθρωπο σαν ελεύθερο, λογικό, και σκεπτόμενο όν.
Πάμε πάλι: η αθεΐα είναι απλά μία κατάσταση. Η πεποίθηση που χαρακτηρίζει κάποιους από εσάς, ότι μιλάμε για ένα ρεύμα και μία κοσμοθεωρία που θα έπρεπε να προτάσει συγκεκριμένο δόγμα... πηγάζει από κάπου πέραν της απαίτησης δόγματος;

Μπορεί κανείς να θέλει να είναι πρόβατο. «Δικαίωμά του.» (Τέλος πάντων.) Αυτό δε δημιουργεί ανάγκες, όμως.
tyxkatmal έγραψε:μην ξεχνάς πως στην αγγλία και την αμερική πολλές αθειστικές ή εν πάσει περιπτώσει οργανώσεις που βοηθούν τον κόσμο να ξεφύγει απο τα δίχτυα της θρησκείας ονομάζονται ουμανιστικές. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ανάλογο στην ελλάδα. οι οργανώσεις αυτές αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου του ντώκινς Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΗ.
Ο λόγος είναι ότι είναι ουμανιστικές. Περίεργο πράγμα, ε; Αν ήταν μόνο αθεϊστικές, δε θα ήταν και ουμανιστικές...

Έχει η ταυτότητα κάτι περίεργα φαινόμενα, όμως!
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

όχι γιάννης, γιαννάκης
Όχι Γιάννης, Κώστας.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

aqyn έγραψε:
όχι γιάννης, γιαννάκης
Όχι Γιάννης, Κώστας.
Ξέρεις τι σκεφτόμουν; Η συζήτηση πάει, μάλλον, έτσι:
«Πώς σε λένε;»
«Γιάννη.»
«Α, το φίλο μου το Γιαννάκη, τον τρίτο ανηψιό της μάνας μου και τέταρτο ξαδερφό μου, ο οποίος μου χρωστάει!»
«Όχι, με λένε απλά Γιάννη, και δε σας ξέρω. Γιατί απαιτείται κάτι από εμένα;»
«Μη με παρεξηγήσετε, δε θα μαλώσουμε για τους όρους τώρα... απλά πρέπει να μου χρωστάει κάποιος συγγενής, κι εσείς κάνετε!»
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
Απάντηση