παίρνουν μισθό οι κληρικοί στις ευρωπαικές χώρες;

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κανείς εδώ στο φόρουμ αν οι κληρικοί παίρνουν μισθό στις Ευρωπαϊκές χώρες; βρήκα μια αναφορά μέσα από ενα έντυπο του αγίου όρους και το παραθέτω.
http://agioritis.pblogs.gr/ekklhsia-kai ... rikwn.html
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Μηπως ειμαι προκατειλημενος?Μα και βεβαια ειμαι και δεν φταιω εγω για αυτο.Το κειμενο ειναι γεματο ανακριβειες και ψεμματα μεχρι το παραμικρο κομμα που περιεχει αλλα δεν προκειται ομως να σπαταλησω ουτε ενα λεπτο απο τη ζωη μου για να ψαξω τι ισχυει στις ευρωπαικες χωρες για να διασταυρωσω τα γραφομενα καποιου ψευτη καλογερου και οχι μονο.Αμφιβαλλω δε εαν υπαρχει και κατι αληθινο επανω στην ολη ιδεα της θρησκειας,φαντασου δε στους επι γης κατα τοπους αντιπροσωπους της καθε μιας απο αυτες οπου επεισερχεται και ο ανθρωπινος παραγοντας.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

επικουρειος έγραψε:Μηπως ειμαι προκατειλημενος?Μα και βεβαια ειμαι και δεν φταιω εγω για αυτο.Το κειμενο ειναι γεματο ανακριβειες και ψεμματα μεχρι το παραμικρο κομμα που περιεχει αλλα δεν προκειται ομως να σπαταλησω ουτε ενα λεπτο απο τη ζωη μου για να ψαξω τι ισχυει στις ευρωπαικες χωρες για να διασταυρωσω τα γραφομενα καποιου ψευτη καλογερου και οχι μονο.Αμφιβαλλω δε εαν υπαρχει και κατι αληθινο επανω στην ολη ιδεα της θρησκειας,φαντασου δε στους επι γης κατα τοπους αντιπροσωπους της καθε μιας απο αυτες οπου επεισερχεται και ο ανθρωπινος παραγοντας.
Άσε το κείμενο, το έβαλα γιατί δεν έβρισκα κάτι άλλο, η ερώτηση μου αφορά την μορφή μισθοδοσίας των κληρικών στις ευρωπαικές χώρες, γιατί κάποτε που ρώτησα έναν προτεστάντη γερμανό πολίτη, μου είπε πως αν δηλώσεις θρήσκευμα στην γερμανία, κρατάει η εφορία ένα μικρό μέρος του μισθού υπέρ της εκκλησίας.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Δεν το κατέχω το θέμα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο εκκλησιαστικός φόρος (όπου αυτός ισχύει) αποδίδεται στον αντίστοιχο θρησκευτικό οργανισμό, ο οποίος και τον διαχειρίζεται στη συνέχεια (και από αυτόν μισθοδοτεί τους κληρικούς του ή καλύπτει όποια άλλα έξοδα μπορεί και θέλει).

Κάτι λίγα βρήκα στην βίκη.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:Δεν το κατέχω το θέμα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο εκκλησιαστικός φόρος (όπου αυτός ισχύει) αποδίδεται στον αντίστοιχο θρησκευτικό οργανισμό, ο οποίος και τον διαχειρίζεται στη συνέχεια (και από αυτόν μισθοδοτεί τους κληρικούς του ή καλύπτει όποια άλλα έξοδα μπορεί και θέλει).
ακριβώς έτσι πρέπει να είναι . και όπως μου τα εξήγησε ο γερμανός κροάτικης καταγωγής. μάλλον καθολικός πρέπει να είναι και είναι ο άνδρας της ξαδέρφης της συζύγου μου, και του έκανε εντύπωση που στην περιοχή που έμενε στην γερμανία ο ορθόδοξος ιερέας κυκλοφορούσε με μερσεντές αυτός και η οικογένεια του ενώ ο καθολικός είχε ένα απλό αυτοκίνητο και όχι πολυτελείας.
σαν ιδέα η φορολόγηση μόνο των θρήσκων πολιτών είναι ωραία , γιατί δεν προτείνεται από το φόρουμ σαν αίτημα πρός το υπουργείο θρησκευτικών και παιδείας; ώστε ο μισθός των κληρικών να μην επιβαρύνει τους δηλωμένους άθρησκους;
Κάτι λίγα βρήκα στην βίκη.
από αγγλικά γνωρίζω ελάχιστα, αν εντόπισες κάτι ενδιαφέρον κάνε μια αναφορά εν συντομία.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

tyxkatmal έγραψε:σαν ιδέα η φορολόγηση μόνο των θρήσκων πολιτών είναι ωραία , γιατί δεν προτείνεται από το φόρουμ σαν αίτημα πρός το υπουργείο θρησκευτικών και παιδείας; ώστε ο μισθός των κληρικών να μην επιβαρύνει τους δηλωμένους άθρησκους;
Ως Ένωση Άθεων προτείνουμε πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς οποιονδήποτε θρησκευτικό οργανισμό και μετατροπή όλων των θρησκευτικών οργανισμών σε ΝΠΙΔ. Από εκεί και πέρα ας φροντίσουν μόνοι τους να συλλέξουν χρήματα για τις δραστηριότητές τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει το κράτος τον μεσάζοντα υπό τύπον φοροεισπράκτορα για τις εκκλησίες.

Φυσικά ο θρησκευτικός φόρος είναι τουλάχιστον καλύτερος από το να χρησιμοποιούν τους φόρους όλων μας, αλλά ως Ένωση Άθεων προτείνουμε πλήρη απεμπλοκή πολιτείας από θρησκεία.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Απάντηση