Πρέπει στις συζητήσεις να προσβάλλουμε τους θρησκευόμενους;

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Άβαταρ μέλους
xarax
Δημοσιεύσεις: 195
Εγγραφή: 19 Ιαν 2012 16:27
Όνομα Ιστότοπου: -

Τι εννοω προσβολη : Κατι, που αυτοι οι ιδιοι θεωρουν οτι προσβαλλει τον θεο τους.
Η απαντηση μου ειναι απολυτη : ΟΧΙ. Γιατι αντιμετωπιζω τους θρησκευομενους ως αρρωστους ανθρωπους - και δεν ειμαι ο προσωπικος τους γιατρος, που θα ειχε οχι μονον το δικαιωμα, αλλα και την υποχρεωση ισως να τους πει οτι πασχουν απο μια μαλλον ανιατη, αλλα σιγουρα θανατηφορα ασθενεια. ( Θανατηφορα, με την εννοια οτι θα σκοτωσει την ζωη τους, και ισως θα τραυματισει και την ζωη αλλων γυρω τους).
Πολλα πραγματα που λεμε σε αυτο το Φορουμ δεν θα τα ελεγα ποτε σε μια κατ ιδιαν συζητηση μου με εναν Χριστιανο (ισως και τα περισσοτερα). Δεν ειμαι καθολου δειλος, θελω να πιστευω. Αλλα σεβομαι το μεγαλο τους προβλημα - και δεν θελω να διαταραξω καθολου την ισορροπια που ισως εχουν επιτυχει με την λυση που επελεξαν. Αυτη η ισορροπια, (που θα ειναι ισως αποτελεσμα πολλης προσπαθειας και κοπου απο μερους τους), μπορει να τους προστατευει απο αλλαυς, πιο επικινδυνους για αυτους ψυχικους κινδυνους, η να χρησιμευει σαν φαρμακο/placebo για τραυματικες τους εμπειριες, εμπειριες περαν των δυνατοτητων τους να τις αντιμετωπισουν με αλλον τροπο.
Αλλα σε αυτο το Φορουμ δεν μιλαμε προσωπικα σε θρησκευομενους, ετσι δεν ειναι ? Η τουλαχιστον, δεν κανουμε προσωπικη συζητηση κατ ιδιαν με οσους θρησκευομενους επιθυμουν να συμμετεχουν. Αυτοι πρεπει να περιμενουν οτι οι αποψεις μας θα ειναι, πρεπει να ειναι, εχθρικες με τις δικες τους. Εγω θεωρω παρα-παρα-παρα πολυ εχθρικες τις αποψεις που γραφονται σε Φορουμ θρησκευομενων εναντιον των αθεων, αλλα δεν θα προσφυγω στην προστασια που ισως μου προσφερει η διευθυνση ενος τετοιου φορουμ, καθε φορα που καποιος θρησκευομενος κατηγορησει τους αθεους ! :)
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Έχω λίγο διαφορετική στάση· θεωρώ πως όντως η απάντηση στην ερώτηση εάν πρέπει να θίγουμε θέματα που νιώθουν ότι τους προσβάλλουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ορθώς είναι: «Όχι.» Σε αντίθετη ρώτα, όμως, κινούμαι ως προς το εάν θα κάνω τέτοιο θέμα, δηλαδή: «Ποτέ, πέραν από συγκεκριμένες περιστάσεις, όπου εφόσον πληρούνται είμαι αλύπητος.» Κι αυτό, μια και δεν είναι άλλες αυτές οι συνθήκες από την πρόκληση εκ μέρους κάποιου σε πλαίσια όπου δεν έχω ενδιασμούς να δώσω άμεσα την όποια θέση μου.

Κοινώς, αν μου χωθούν και δεν έχω λόγο να το παίξω άσχετος, δε χαρίζω κάστανα.
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
Άβαταρ μέλους
xarax
Δημοσιεύσεις: 195
Εγγραφή: 19 Ιαν 2012 16:27
Όνομα Ιστότοπου: -

RaspK έγραψε:εαν πρέπει να θίγουμε θέματα που νιώθουν ότι τους προσβάλλουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις
Δεν ειπα αυτο ! Ειπα " εαν προσβαλλουν τον θεο τους" . Αυτους τους ιδιους δεν εχω κανενα ενδοιασμο να τους προσβαλω ! :) Γιατι η προσβολη του θεου τους, απειλει την ισορροπια τους, την ψυχικη τους υγεια. Τους κανει τις περισσοτερες φορες κακο, παρα καλο. Μια προσωπικη προσβολη ειναι πολυ επιφανειακο πραγμα, προκαλει μονον θυμο. Μια προσβολη των "θειων" θετει σε κινδυνο την υπαρξιακη τους συγκροτηση, τους ταρακουναει συνθεμελα, και , αν πεσουν απο εκει ψηλα που ανεβηκανε, θα γινουν λιωμα.
RaspK έγραψε:δε χαρίζω κάστανα.
Εγω να δεις ! :) Δυτυχως ομως, επειδη τους εχω πολλα μαζεμενα, πολλες φορες εκτροχιαζομαι, και αυτο δεν κανει καλο σε κανεναν : Ουτε εγω το ευχαριστιεμαι, ουτε αυτοι κερδιζουν τιποτε.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Συγγνώμη, έχετε πάει σε χριστιανορθόδοξο forum, έχετε πει πως είστε άθεοι και δεν έχετε φάει BAAAANNNN!!! αμέσως;
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
xarax
Δημοσιεύσεις: 195
Εγγραφή: 19 Ιαν 2012 16:27
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Συγγνώμη, έχετε πάει σε χριστιανορθόδοξο forum, έχετε πει πως είστε άθεοι και δεν έχετε φάει Bang αμέσως;
Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει και εμεις να ακολουθουμε το ρητο των δασκαλων τους " οφθαλμον αντι οφθαλμου", ουτε βεβαια το δικο τους φλωρικο, για το αλλο μαγουλο !
Εαν πηγες ποτε σε ενα τετοιο Φορουμ, πρεπει να βαλεις υποψηφιοτητα για αγιος. :) θα σε ψηφισω με τα δυο μου χερια !
Άβαταρ μέλους
CPK
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: 13 Μάιος 2011 15:05
Όνομα Ιστότοπου: Μetavolismos
Επικοινωνία:

Η "μαιευτική" είναι η καλύτερη μέθοδος συζήτησης σε τέτοια θέματα. Το αυτογκόλ είναι βέβαιο.
Άβαταρ μέλους
xarax
Δημοσιεύσεις: 195
Εγγραφή: 19 Ιαν 2012 16:27
Όνομα Ιστότοπου: -

CPK έγραψε:Η "μαιευτική" είναι η καλύτερη μέθοδος συζήτησης σε τέτοια θέματα. { Ειδαλλως] το αυτογκόλ είναι βέβαιο.
Συμφωνω, αλλα η μαιευτικη ειναι πολυ δυσκολη μεθοδος. Στην Ελλαδα μαλιστα, με την αδυναμια που εχουμε να ακουμε τι ακριβως μας λεει ο αλλος, και την εγωκεντρικη μαμαδοτρεφτη ταση για ομφαλοσκοπια και μπλα-μπλα, θα ελεγα οτι ειναι αδυνατη. Οποιαδηποτε μαιευτικη διαδικασια απαιτει τουλαχιστον εναν ελαχιστο αριθμο ερωτησεων και ειλικρινων, σαφων απαντησεων. Ποτε καταφερες να κανεις κατι τετοιο ? Και οταν, στο τελος, οδηγειται ο συνομιλητης σε ατοπο, η αδιεξοδο συλλογισμο, νομιζεις οτι θα κατσει να ακουσει την εξαγωγη του αναγκαιου συμπερασματος ? Στη Ελλαδα ζεις ! Ευτυχως που δεν θα μπορει να σου ριξει καμμια μπουνια, η να σε καψει στην πυρα, δια μεσω της οθονης...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος xarax την 30 Ιαν 2012 21:02, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
xarxar
Δημοσιεύσεις: 2034
Εγγραφή: 14 Δεκ 2009 02:53
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Υάδες

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Συγγνώμη, έχετε πάει σε χριστιανορθόδοξο forum, έχετε πει πως είστε άθεοι και δεν έχετε φάει BAAAANNNN!!! αμέσως;
Εννοείται, παρότι ήμουν ΠΑΡΑ πολύ ευγενικός και προσεκτικός...
Θέλει αρετή και τόλμη η ...αθεΐα.
Άβαταρ μέλους
Paranoid
Δημοσιεύσεις: 96
Εγγραφή: 30 Μαρ 2010 21:05
Όνομα Ιστότοπου: -

Η δική μου στάση απέναντι σε πιστούς είναι πάντα προσβλητική, ειδικά στα "δικά" μου άτομα (συγγενείς και φίλους), καθώς προσπαθώ να τους δείξω ότι μπορείς να είσαι καλός μεν, άθεος (και βλάσφημος) δε.

Όποτε μου ζητούν να δείξω σεβασμό στις πεποιθήσεις τους, απαντώ ότι "δείχνω σεβασμό σε αυτά που αξίζουν" και μπορούν κάλλιστα να με οδηγήσουν να τα σεβαστώ... λέμε τώρα.
See the footprints in the sand
Countless lifetimes gone before
Άβαταρ μέλους
Τεμπελόσκυλο
Δημοσιεύσεις: 9866
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 21:27
Όνομα Ιστότοπου: Τεμπέλικες Σκέψεις...
Τοποθεσία: Sun City
Επικοινωνία:

xarax έγραψε:Τι εννοω προσβολη : Κατι, που αυτοι οι ιδιοι θεωρουν οτι προσβαλλει τον θεο τους.
Συγγνώμη κιόλας, αλλά δεν θα καθήσω να σκεφτώ και να υπολογίσω σε κάθε μου κουβέντα ή πράξη το τι μπορεί να θεωρήσει ο άλλος προσβλητικό. Σίγουρα τηρώ κάποιες κοινωνικές συμβάσεις στις διαπροσωπικές μου σχέσεις, αλλά αν ο άλλος είναι βαρεμένος και προσβάλλεται με το παραμικρό, δεν είναι πρόβλημά μου.
Off Topic
Παράδειγμα: έχω ένα συνάδελφο φάτσα στο απέναντι γραφείο, ο οποίος είναι θρήσκος, όχι απλά πιστός. Κάθε μέρα, το μεσημεράκι, τρώμε ο καθένας το φαγητό του, είτε ταπεράκι από το σπίτι, είτε delivery. Ξέρει ότι είμαι άθεος. Τη μεγάλη βδομάδα λοιπόν που έτρωγα κρέας, μου την είπε άγρια, ήταν πραγματικά αγριεμένος. Λυπάμαι που προσβάλλεται με την πράξη μου, αλλά δεν έκανα κάτι εσκεμμένο για να τον προσβάλλω, έκανα ό,τι κάνω κάθε μέρα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καταπιεστώ εγώ για να μην αισθάνεται θιγμένος αυτός.
It is by will alone I set my mind in motion.
Άβαταρ μέλους
MariaEvri
Δημοσιεύσεις: 763
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 13:36
Όνομα Ιστότοπου: Dragon island-characters and species
Τοποθεσία: Limassol CY
Επικοινωνία:

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καταπιεστώ εγώ για να μην αισθάνεται θιγμένος αυτός.
Αυτό ακριβώς.
God made me an atheist. Who are you to question his wisdom!
Άβαταρ μέλους
Industrial Zen
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: 09 Νοέμ 2009 16:11
Όνομα Ιστότοπου: -

xarax έγραψε:θρησκευομενους ?
Τι εννοω προσβολη : Κατι, που αυτοι οι ιδιοι θεωρουν οτι προσβαλλει τον θεο τους.
Η απαντηση μου ειναι απολυτη : ΟΧΙ. Γιατι αντιμετωπιζω τους θρησκευομενους ως αρρωστους ανθρωπους - και δεν ειμαι ο προσωπικος τους γιατρος, που θα ειχε οχι μονον το δικαιωμα, αλλα και την υποχρεωση ισως να τους πει οτι πασχουν απο μια μαλλον ανιατη, αλλα σιγουρα θανατηφορα ασθενεια. ( Θανατηφορα, με την εννοια οτι θα σκοτωσει την ζωη τους, και ισως θα τραυματισει και την ζωη αλλων γυρω τους).
Οχι ρε παιδιά, μη τρελαθούμε, όχι και άρρωστοι, έκανα μέχρι τα 18 θρήσκος και δε με θεωρούσα άρρωστο εκτός αν εσύ γεννήθηκες και υπήρξες άθεος από τα γενοφάσκια σου σε χριστιανική κοινωνία, πράγμα απίθανο.. Συγχισμένοι και παραπληροφορημένοι ναι, όπως είναι σχεδόν όλος ο πλανήτης..

Και φυσικά μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα τη γνώμη μας με όποιο τίμημα, αν κάποιος θεωρείται ότι προσβάλετε πρόβλημά του.. Ένας μουσουλμάνος ας πούμε μπορεί να προσβληθεί μόνο από την άποψη κάποιυ ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ.. Και τι να κάνουμε δηλαδή; Να μη μιλάμε ελεύθερα;
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

xarax έγραψε:Πρεπει, στις συζητησεις μας μαζι τους, να προσβαλλουμε τους θρησκευομενους ?
Αν αντί για "πρέπει" ρωτούσες αν "επιτρέπεται" ή αν "έχει νόημα" ή αν "εξυπηρετεί κάποιο σκοπό", τότε παίζει να γίνει κουβέντα, και τότε η απάντηση θα ήταν "ναι", "εξαρτάται", και "ναι" αντιστοίχως (δηλαδή: ναι σαφώς επιτρέπεται με βάση τον προσωπικό μου κώδικα αρχών και αξιών, το αν έχει νόημα εξαρτάται από την αντιληπτική ικανότητα του συνομιλητή ή/και τυχόν τρίτων που παρακολουθούν, και τον αν εξυπηρετεί κάποιον σκοπό εξαρτάται από τον σκοπό που έχεις, π.χ. για να καταδείξει το παράλογο της θρησκείας: ναι, για να κάνει τη διάκριση μεταξύ πεποίθησης και ατόμου που την τρέφει: ναι, για να κάνει τον θρησκευόμενο να αναθεωρήσει έστω και λίγο τις απόψεις του: όχι).

Έτσι όπως το ρωτάς όμως, σαφώς ΟΧΙ, δεν "πρέπει", δηλαδή δεν είναι υποχρεωτικό.

Το τι θέλει να κάνει καθένας βέβαια είναι δικός του λογαριασμός.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Αναρχος
Δημοσιεύσεις: 4450
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 10:45
Όνομα Ιστότοπου: www.dalani.blogspot.com

xarax έγραψε:Πρεπει, στις συζητησεις μας μαζι τους, να προσβαλλουμε τους θρησκευομενους ?
ΟΧΙ. Δεν πρέπει να τους προσβάλλουμε. Συζητούμε λέγοντας την άποψί μας. Εάν αυτοί προσβληθούν, αυτό είναι πρόβλημά τους κι εμείς αναρμόδιοι να τους το λύσουμε...
No gods, no masters
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο. Τάσος Λειβαδίτης
Ἄφοβον ὁ θεός, ἀνύποπτον ὁ θάνατος· καὶ τ’ ἀγαθὸν μὲν εὔκτητον, τὸ δὲ δεινὸν εὐκαρτέρητον.
fireFight
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 15 Σεπ 2011 12:16
Όνομα Ιστότοπου: -

Εξαρταται που αποσκοπεις.. το οποιο σχετιζεται με αυτους στους οποιους απευθυνεσαι.
Αν ενδιαφερεσαι πραγματικα, δεν θα προσβαλλεις (τουλαχιστον οχι συνειδητα). Τελεια και παυλα.
Κι αν τελικα το κανεις, μηπως συμβαινει κατι απο τα παρακατω?:
- Σου τη σπαει τρελα ο/η θρησκος/α φιλος/η σου με τη βλακωδη του προσηλωση στη θρησκεια, με την υποκρισια του/ης, κλπ
- Εχεις αναγκη να διαχωριζεσαι απο τη μαζα φωναζοντας: "Κοιταχτε 'με κοροιδα, ειμαι εξυπνος, και ατρομητος και μπορω να κανω κατι που δεν κανετε!"
- Θελεις να ικανοποιησεις τη μεγαλομανια σου: "Δεν υπαρχει Θεος και το λεω εγω, ο Μητσος που τα ξερω ολα και ειμαι υπερανω, και γαμω και δερνω"
- Θελεις να εντυπωσιασεις τη γκομενα με κατι τρανταχτο και "ψαγμενο"
- Θελεις να εκτονωσεις καπου τα καταπιεσμενα, φεμινιστικα σου ενστικτα
- Τα'χεις με την εκκλησια που αγκαλιαζει την παιδοφιλια, την ομοφυλοφιλια των λειτουργων της, την εξαπατηση των πιστων, την καταπιεση των ηθων και αλλα τετοια
- Γουσταρεις να τσακωνεσαι
- ..........
Κοινως, αν μπορεσει κανεις να αναλυσει με ειλικρινεια τα βαθυτερα κινητρα του, θα καταλαβει αμεσως τη θεση που γενικως και ειδικως θα πρεπει να παιρνει. Για να μην κρινω μονο τους αλλους, ομολογω οτι στα παραπανω (σ'αλλα λιγοτερο, σ'αλλα πιο πολυ) εχω βρει τον εαυτο μου πολλες φορες..

ΥΓ1 Γενικως οταν προσβαλλει κανεις, ειναι μαλακας και κατευθυνεται ανεξελεγκτος απο τα συναισθηματα του. Εχει ελαχιστες πιθανοτητες να περασει καποιο μηνυμα, απομακρυνει και παγωνει το συνομιλητη του, και τον καθιστα ακομα πιο αμετακινητο στην υπαρχουσα φιλοσοφια του (πχ στη θρησκοληψια του)
ΥΓ2 Ρε παιδια που θα πηγαινε το πραμα, αν μας προσεβαλλαν ολοι οσοι ισχυριζονται οτι "βλεπουν" το "φως", το "σωστο", την "αληθεια" (οπως πχ γονεις, δασκαλοι, παπαδες, κομματικοποιημενοι, μιλιταριστες, ουτοπιστες, αστρολογοι, εσχατολογοι, οικολογοι, οικονομολογοι, vegeterians, και δε συμμαζευεται)?
ΥΓ3 Κι αν πεσει κανεις πανω σε συνομιλητες χαρακτηριστικα ηλιθιους, καραγκιοζηδες, καιροσκοπους, δογματικους, πνευματικα αναπηρους, και γενικοτερα ανοργασμικους (ναι, παιζει ρολο!), το καλυτερο που εχει να κανει ειναι να μην εμπλακει σε οποιαδηποτε συζητηση μαζι τους.. live & let live
Eppur_si_muove
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 29 Δεκ 2011 18:42
Όνομα Ιστότοπου: eppursinuove

Συμφωνώ ως προς το γεγονός ότι και εγώ βλέπω τους θρησκευόμενους σαν ένα είδος "αρρώστων" εφόσον τρέφουν ψευδαισθήσεις για την ύπαρξη ενός ανώτερου-θεϊκού όντoς(του οποιου ο χαρακτήρας κάθε άλλο παρα θεϊκός είναι,αλλα φυσικά σε κανέναν θρησκευόμενο δεν φάνηκε ποτε παράξενο).Όπως και να χει υποστηρίζω και γω ότι δεν θα έπρεπε να τους προσβάλουμε σε γενόμενη συζήτηση αλλα περισσότερο να τους "συμπονούμε",τουλάχιστον αν ο σκοπός μας δεν είναι η προσωπική ικανοποίηση.
Από κει και πέρα δεν συμφωνώ με το να καταπνίξω τα δικά μου πιστεύω ζώντας αιώνια σε μια κοινωνία που η λέξη "άθεος" είναι κακόσημη για την πλειοψηφία,οποτε θεωρώ ως καθήκον (είναι λίγο βαριά λέξη) του άθεου το να προσπαθήσει να προσεγγίσει τον θρησκευόμενο τουλάχιστον μέσω τις μαιευτικής όπως είπε κ ο CPK. Η αμφιβολία είναι το ήμισυ του παντός.
Ας τους κάνουμε να αναρωτηθούν κ αυτοί λιγάκι(if possible) 8-) 8-)
ktinos
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: 06 Σεπ 2011 17:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Πιστεύω στους Ανθρώπους ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση η διαφωνία απόψεων είναι ταυτοχρόνος και απόρριψη. Αν δεν τους απορρίψεις θα απορρίψουν αυτοί εσένα, οπότε κάποιος θα έχει πρόβλημα άρα ισχύει ο κανόνας, ο σώσων εαυτό σοθείτο
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

θεωρώ ότι και μόνο η θεώρηση τους ως «αρρώστων» (η χρήση της λέξης δηλαδή) είναι προσβολή, και οδηγεί σε ελιτίστικες συμπεριφορές. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που είναι καμένες από χέρι, αλλά ένα συντριπτικό ποσοστό των πιστών απλά δεν έχει φιλοσοφήσει το ζήτημα, η το έχει δεχθεί ως μέρος της παράδοσης/ελληνικής κουλτούρας.

Η πίστη ενσωματώνεται σε μικρή ηλικία από αφοσιωμένους γονείς/δασκάλους των οποίων τα παιδιά είναι γενετικά προγραμματισμένα (κυριολεκτικά) να δέχονται αδιαμφισβήτητα τις πληροφορίες των μεγάλων. Προσβάλλοντας κάποιον χάνεις σχεδόν κάθε πιθανότητα να του σπείρεις κάποιο σπόρο αμφισβήτησης προκειμένου να κατεβάσει στο μυαλό του από το θρόνο το θεό και να τον ρωτήσει «υπάρχεις;». Όχι μόνο δεν πρέπει, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται.

Αν φτάνεις σε σημείο που βλέπεις ένα τοίχο, καλύτερα να αποχωρήσεις παρά να του πείς στα μούτρα «ε, είσαι ηλίθιος!» (μου βγαίνει να το πω φορές, δεν ξέρω για εσάς) γιατί αυτομάτως αυτός αντιλαμβάνεται την προσπάθεια σου ως πολεμική εναντίον του παρά ως απόπειρα συζήτησης.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Eppur_si_muove
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 29 Δεκ 2011 18:42
Όνομα Ιστότοπου: eppursinuove

apeleytheros έγραψε:θεωρώ ότι και μόνο η θεώρηση τους ως «αρρώστων» (η χρήση της λέξης δηλαδή) είναι προσβολή, και οδηγεί σε ελιτίστικες συμπεριφορές.
δεν θα έλεγα σε έναν άθεο "σε θεωρώ άρρωστο",ούτε και το λέω θέλοντας να θίξω οποιονδήποτε θρησκευόμενο συχνάζει στο φόρουμ,αλλά περισσότερο χαριτολογώντας σχετικά με το πείσμα που χαρακτηρίζει τα περισσότερα από τα άτομα που έχουν αναπτύξει μια τέτοια ιδεολογία(όσα τουλάχιστον έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου),καθώς μοιάζουν να έχουν αναπτύξη μια άλλη "λογική",δική τους,και ως εκ τούτου να μην έχει νόημα το να τους παρουσιάζω επιχειρήματα που θεωρώ αντικειμενικά ατράνταχτα.

κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι όντως οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να ψάξουν τα αίτια που τους οδήγησαν σε αυτές τις δοξασίες και απλώς ακολουθούν τον "δρόμο του θεού" όπως θα ακολουθούσαν μια οικογενιακή/εθνική παράδοση.(Για αυτούς η θρησκεία δεν νομίζω ότι είναι κάτι λιγότερο "γήινο" από αυτές τις παραδόσεις ,ούτε και λιγότερο σημαντικό στην διατήρησή του όμως.)
Άβαταρ μέλους
Σίμων Resurrected
Δημοσιεύσεις: 3230
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2010 09:49
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Λυκαβηττός

apeleytheros έγραψε:θεωρώ ότι και μόνο η θεώρηση τους ως «αρρώστων» (η χρήση της λέξης δηλαδή) είναι προσβολή, και οδηγεί σε ελιτίστικες συμπεριφορές.

Το πολύ "πολιτικά correct" δεν βοηθάει στον εντοπισμό στην μελέτη και στην θεραπεία παθολογικών καταστάσεων.
État de siège
Απάντηση