Η αρνητική εικόνα της θρησκείας στην σύγχρονη εποχή

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Απάντηση
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Με αυτό το θέμα θέλω να ανοίξει ένας διάλογος, για ότι αρνητικό έδωσε, και συνεχίζει να δίνει η θρησκεία στα μάτια του σημερινού ανθρώπου χωρίς να αποκλείεται από την συζήτηση και η θετική πλευρά της.

και ξεκινώ το θέμα με μία προσωπική μου εμπειρία. Μετά από μία συζήτηση θρησκευτικού περιεχομένου που είχα με κάποια γνωστή μου, με προσκάλεσε να παραβρεθώ σε μία ομιλία μίας παραθρησκευτικής οργάνωσης, της οποίας ήταν μέλος, δέχτηκα να πάω από περιέργεια, για να δώ τι είδους πράγμα είναι αυτές οι παραθρησκευτικές οργανώσεις, προτού ξεκινήσει η ομιλία προσευχήθηκαν με μία δική τους επινόησης προσευχή, και ενός ύμνου χριστιανοορθόδοξου περιεχομένου, που συνοδεύονταν με μουσική, ξέρετε τώρα κάτι σαν τους ύμνους του γιώργου κοινούση.

η ομιλία αποτελούνταν απο δύο μέρη και δύο ομιλητές, που ήταν και οι κατηχητές της οργάνωσης, συμπτωματικώς και οι δύο ήταν αδέρφια. το πρώτο μέρος το εκφώνησε ο μεγαλύτερος αδερφός και αφορούσε τις επιστολές του απόστολου παύλου, δεν θυμάμαι σε τι ακριβώς αναφερόταν η ομιλία του γιατί μου απόσπασε την προσοχή ο θεατρινίστικος τόνος της φωνής του,που με ψεύτικους λυγμούς προσπαθούσε να δώσει μία νότα συγκίνησης στα όσα έλεγε, ήταν τόσο κακή η υποκριτική του προσπάθεια, που αν ήταν σε θέατρο θα τον γιουχάρανε.

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας το εκφώνησε ο μικρότερος αδερφός και είχε σαν θέμα τα παρακάτω, επιστήμη, φιλοσοφία,και θρησκεία. εφόσον έβγαλε συμπέρασμα πώς όλα αυτά εκτός της θρησκείας δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στον άνθρωπο παρακάλεσε τους ακροατές που κατα 95% αποτελούνταν απο γριές άνω των 70 ετων, και που σε όλη την διάρκεια της ομιλίας μουρμούριζαν δόξα σοι ο θεός,να προσευχηθούν μαζί του, νόμισα πως ήταν μία τυπική ομαδική προσευχή, όπως αυτές που γίνονται στα σχολεία η στην εκκλησία. με έκανε εντύπωση η υποκρισία που έλεγαν την προσευχή, γιατί παρατήρησα πως και αυτοί την έλεγαν σαν τον πρώτο ομιλητή, με λυγμούς, όχι όμως όλοι μόνο οι πιο ξεδιάντροποι, και οι πιό υποκριτές.

Την άλλη μέρα ξανασυνάντησα την γνωστή μου και με ρώτησε πώς μου φάνηκε η ομιλία, της είπα ξεκάθαρα την άποψη μου για το περιεχόμενο της ομιλίας πως είναι πολύ οπισθοδρομικό, όσον αφορά την επιστήμη, μηδενιστικό για την πολιτική, ''μισαλλόδοξο'',για τις άλλες θρησκείες, και ''εχθρικό για κάθε είδους λογικής, και φιλοσοφίας.''φυσικά δεν είπε τίποτε, μόνο μια μικρή απογοήτευση αντιλήφθηκα που δεν μπόρεσα να ''φωτιστώ'' από τον λόγο του κυρίου.το μόνο παρήγορο ήταν πώς η επιρροή αυτής της οργάνωσης των νεοταλιμπάν απευθύνονταν σε άτομα μεγάλης ηλικίας. άν παρατηρήσετε στις μικρές θρησκευτικές ομάδες είναι πιο έντονος ο φανατισμός και η μισαλοδοξία ίσως αυτά τα δύο να καλιεργούνται συστηματικά για την συνοχή της οργάνωσης. και ένα τελευταίο μικρό παράδειγμα.έτυχε να πάω σε σπίτι μαρτύρων του ιεχωβά, και έμεινα κατάπληκτος από το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης τους, εκτός από τα βιβλία της οργανωσής τους μόνο ένα μικρό λεξικό της ελληνικής γλώσσας υπήρχε ώς κάτι διαφορετικό.
Φάνης Σέμπρος
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: 12 Φεβ 2010 00:44
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Καρδίτσα

Θα πώ μόνο οτι σαν γνήσιος κουτσομπόλης που είμαι, μού άρεσε η περιγραφή της εμπειρίας καί θα ήθελα να ακούσω κι άλλες παρόμοιες -προφανώς σε κάποιο σχετικό ποστ/θρεντ (πως τα λένε..)
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Εικόνα
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Φάνης Σέμπρος έγραψε:Θα πώ μόνο οτι σαν γνήσιος κουτσομπόλης που είμαι, μού άρεσε η περιγραφή της εμπειρίας καί θα ήθελα να ακούσω κι άλλες παρόμοιες -προφανώς σε κάποιο σχετικό ποστ/θρεντ (πως τα λένε..)
Η περιγραφής της εμπειρίας μου, δέν έχει σαν στόχο το κουτσομπολιό,αλλά τον θρησκευτικό φανατισμό, την συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας, την άγνοια, την υποκρισία, και που μέσα απο όλα αυτά, παρουσιάζεται μία αρνητική εικόνα για την θρησκεία στην σύχρονη εποχή. αρνητική τουλάχιστον για αυτούς που σκέφτονται με σύγχρονο πνεύμα, και που σε παλαιότερες εποχές, ήταν αυτού του είδους οι άνθρωποι, που όχι μόνο αμφισβητήσαν την θρησκεία, αλλά μέσα από αυτήν την αμφισβήτηση, ήταν και η αιτία να εκσυχρονίσει η θρησκεία, όσο αυτό ήταν δυνατόν, τις τότε αντιλήψεις της.
Κουτσομπολιό χωρίς αναφορά σε ονόματα προσώπων δεν υφίσταται,
θέλω να πω, πως η αναφορά μου στα πρόσωπα αυτά, που δεν πρόκειται πότε να ονομάσω, δεν είχε στόχο τα πρόσωπα αυτά καθ'εαυτά, αλλά τις αναχρονιστικές αντιλήψεις τους, την υποκρισία τους, και γενικά όλη αυτήν την νοοτροπία που τα χαρακτηρίζει.
για παράδειγμα, αν πάρεις ένα φυλλάδιο των μαρτύρων του ιεχωβά, με επιστημονικό περιεχόμενο, θά δείς την διαστρέβλωση των επιστημονικών πορισμάτων και μετρήσεων, σε όλο τους το μεγαλείο. Για να στηρίξουν τα λεγόμενα της δικής τους ερμηνείας, πως η εμφάνιση της ζωής πάνω στη γή, δεν ξεπερνά τις 7.000 χρόνια, αμφισβητούν την ραδιοχρονολόγηση των απολιθωμένων ευρημάτων, που η ηλικία τους είναι εκατομμυρίων ετών, λέγοντας, πως δεν ξεπερνούν το δικό τους χρονικό όριο.
είναι τόσο μεγάλη η πλύση εγκεφάλου που τους κάνουν, έτσι ώστε, να μην δέχονται τα αυτονόητα.
Τώρα για τα μέλη της κοινότητας, και για πάρα πολύ κόσμο, αυτά είναι γνωστά και κατακρίνονται,αλλά υπάρχουν και άτομα που επιρρεάζονται από τέτοιες διαστρεβλώσεις των επιστημονικών πορισμάτων.Η ζημιά που μπορούν να κάνουν οι μάρτυρες του ιεχωβά, είναι πολύ μικρή σε σχέση με την ζημιά που μπορεί να κάνει η επίσημη θρησκεία μέσα απο την εκπαίδευση. Η ένωση των άθεων προτείνει την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος απο την εκπαίδευση. Ολοι ξέρουμε πως αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει.χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να το βάζουμε κάτω. Αν θυμάμαι καλά κάποτε στο σχολείο με υπουργό τον αντώνη τρίτση διδάσκονταν η θεωρία του δαρβίνου, σήμερα δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, σε περίπτωση που δεν ισχύει, καλό θα ήταν η ένωση αθέων να το συζητούσε σαν αίτημα.
Φάνης Σέμπρος
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: 12 Φεβ 2010 00:44
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Καρδίτσα

tyxkatmal, μάλλον ήταν ατυχής η λέξη "κουτσομπόλης", η οποία αυτοσαρκάζει αποκλειστικά εμένα καί σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να υποννοηθεί οτι το έγραψες (το κείμενο) για κουτσομπολιό.
Ζητώ ειλικρνά συγνώμη για την παρεξήγηση!
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Φάνης Σέμπρος έγραψε:tyxkatmal, μάλλον ήταν ατυχής η λέξη "κουτσομπόλης", η οποία αυτοσαρκάζει αποκλειστικά εμένα καί σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να υποννοηθεί οτι το έγραψες (το κείμενο) για κουτσομπολιό.
Ζητώ ειλικρνά συγνώμη για την παρεξήγηση!
Δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη, κατάλαβα τον τρόπο που το είπες, απλώς διευκρίνησα για ποιό λόγο έγραψα αυτό το θέμα, και άρπαξα την ευκαιρία να τονίσω πως δεν πρόκειται για κουτσομπολιό,
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Η εικονα της θρησκειας στο μελλον θα γινει ακομα αρνητικοτερη οσο η επιστημη και η διαχυση της γνωσης επεκτεινεται.Αναγκαστικα η θρησκεια θα καταφευγει σε μεγαλυτερες ακροτητες και φανατισμο οσο θα χανει εδαφος με σκοπο να συσπειρωνει και να κραταει τους πιστους της.Ενα λαμπρο παραδειγμα σκοταδισμου ειναι οι ευαγγελιστες και οχι οπουδηποτε αλλου αλλα μεσα στην ιδια την Αμερικη.Απο τη μια γνωση,επιστημη,
πολιτισμος,τεχνολογια και τα καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου κι απο την αλλη αυτοι.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Απάντηση