Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΔΕΤΗ ΑΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΗΘΙΚΗ + ΣΟΦΙΑ

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Απάντηση

ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΣΥΜΒΑΤΗ ΑΣΥΝΔΕΤΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ?

ΝΑΙ
19
100%
ΟΧΙ
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
 
Σύνολο ψήφων: 19
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

Θεωρώ ότι η εννοια του θεου, ειδικα και τουλαχιστον του επισημου χριστιανικου οπως νοειται μετα το συνεδριο της νικαιας "κλασσικου" θεου, προσβολη στην ανθρωπινη πρακτικη, ασυμβατη, ακατάλληλη και ασυνδετη με τις βιολογικες προσταγες, τις κοινωνικες δυνατότητες και του αφυπνιστικου δυναμικου αυτογνωσίας που εχουν οι ανθρωποι. θεωρώ οτι ηθικη και σοφια για τα ανθρωπινα, εφοσον εξηγουνται, καθιερωνονται ή στηριζονται, επαφυονται σε εννοιες οπως αυτη του θεου, γινονται απανθρωπες, καταπιεστικές και εν τελει βλασφημα ψευδεις στην ανθρωπινη αληθεια μας.

συμφωνειτε?
οχι?
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Ναι. Η έννοια της ηθικής έρχεται σε σύγκρουση με την άνωθεν επιβολή και την απειλή της τιμωρίας, και η έννοια της σοφίας είναι ασύμβατη με την παντογνωσία.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Το βασικό πρόβλημα όσον αφορά στη σχέση της ύπαρξης του θεού (του παρεμβατικού θεού των μονοθεϊσμών που "έχει σχέδιο" για τον κόσμο ή/και τον άνθρωπο) δεν είναι τόσο το θέμα της επιβολής θα έλεγα όσο η άποψη ότι υπάρχει μια προνομιακή πηγή εκφοράς ηθικού λόγου (λόγου περί ηθικής) με υπερβατικό κύρος καθώς ακυρώνει τον όποιο ανθρώπινο λόγο περί ηθικής. Ουσιαστικά ακυρώνει την διαδικασία μέσω της οποίας παράγεται ο πραγματικός ηθικός λόγος: ακυρώνει την παραγωγή ηθικής από την ζωντανή και εξελισσόμενη κοινωνία, κατά κάποιον τρόπο ακυρώνει τον ιστορικό και κοινωνικό "διάλογο" (με τον όρο αυτόν εννοώ τον διαλεκτικό/εξελικτικό χαρακτήρα της ηθικής διαχρονικά).

Και βέβαια καθώς οι εγγυητές της αυθεντικότητας της "θεόπνευστης" ηθικής είναι πάντα κάποιοι άνθρωποι που και καλά έχουν προνομιακή σχέση με τον θεό, η ύπαρξη θεόπνευστης ηθικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ηθικό ολοκληρωτισμό.

Αν όμως ο θεός είναι αδιάφορος τότε θα μπορούσε και να μην είναι ασύμβατη. Αν όμως μιλάμε για τον θεό της Νίκαιας, ναι δεν είναι συμβατή ή ύπαρξή του ούτε με την ηθική ελευθερία ούτε με την αναζήτηση της γνώσης.

Όσο για τη σοφία ομολογώ ότι δεν ξέρω ούτε καν τι σημαίνει η λέξη (ε καλά περίπου).
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Όσο για τη σοφία ομολογώ ότι δεν ξέρω ούτε καν τι σημαίνει η λέξη (ε καλά περίπου).
Εγώ χρησιμοποιώ τη λέξη "σοφία" ως συσσωρευμένη και αφομοιωμένη γνώση, είτε πρακτική είτε αφηρημένη. Η απόκτηση και εφαρμογή γνώσης είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους, και δεν βλέπω πώς μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ενός παντογνώστη πατερούλη, ο οποίος όμως για παιδευτικούς λόγους δεν αποκαλύπτει αυτήν τη γνώση αλλά αφήνει τους ανθρώπους να την ανακαλύψουν μόνοι τους, επιζητώντας όμως ταυτόχρονα την πίστη και τη λατρεία τους. Thanks for nothing, big guy. Τι ανάγκη τον έχουμε; Αφού πάλι όλα μόνοι μας θα τα κάνουμε, και τα καλά και τα κακά.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
Άβαταρ μέλους
Rictor
Δημοσιεύσεις: 1433
Εγγραφή: 10 Ιουν 2011 00:09
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Kατερίνη

Rictor: Ε, ας δώσουμε και κανένα νησί, αν είναι να σωθούμε μια και καλή από την κρίση. Αλλά αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, όσο υπάρχουν οι Έλληνες πολιτικοί.
Θεία: Τί;! Δεν το πιστεύω ότι το λες αυτό! Τα νησιά μας;
Rictor: Προτιμάς να βλέπεις ανθρώπους να πεινάνε της πείνας;
Θεία: Ρε γι'αυτή την Ελλάδα έδωσαν το αίμα τους οι Έλληνες. Αλλά αυτοί φταίνε που πέθαναν, για να είσαι εσύ ελεύθερος να λες αυτές τις βλακείες.
Rictor: Έλα βρε καλή μου, το πολύ πολύ να είμασταν Τούρκοι τώρα. Ε, θα είχαμε λίγο χειρότερη κουλτούρα, απ'ότι τώρα, αλλά και πάλι δεν θα σου κακοφαινόταν, γιατί θα ήσουν υπερήφανη για την χώρα σου και θα έβριζες τους Έλληνες, οπότε δεν θα αντιλαμβανόσουν κάποια δυστυχία ή κάτι τέτοιο.
Θεία: Τί να σου πω, ντρέπομαι πολύ για λογαριασμό σου.
Rictor: Πριν ντραπείς θα ήθελα να μου απαντήσεις στην ερώτηση. Θα προτιμούσες να βλέπεις τους Έλληνες να λιμοκτονούν ή να πουλήσεις ένα νησί;
Θεία: Η θρησκεία λέει πολλά γι'αυτούς που δεν σέβονται την πατρίδα τους. Αλλά δεν θα συνεχίσω, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβεις από τέτοια.
Φιλελευθερισμός: Ενάντια στα πολιτικά φαντάσματα και τα απάνθρωπα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Άβαταρ μέλους
patroklos
Δημοσιεύσεις: 1714
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2010 13:22
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρος Του Ικα έγραψε: Αν όμως ο θεός είναι αδιάφορος τότε θα μπορούσε και να μην είναι ασύμβατη.
Και όμως

επέκτεινε τον συλλογισμό και στον DEIST κόσμο. Ενα ασυλληπτα ανωτερο ειδος, σε ασυλληπτη αποσταση/θεση απο μας, με ανεξιχνιαστες προδιαγραφές, διαδικαστικό δημιουργό συμπαντος/ζωης με το dna μας και πληρως αδιαφορη, ασχετη και ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ = ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟΥΣΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ

Για συμβιβασέ μου κοινωνικοηθικές προσταγές και διαδραστική ενορατική σοφία συμπεριφοράς και αλληλεπιδράσεων της ζωσας κοινωνιας των ανθρώπων με αυτό.

οι γεροι (και νεοι) που εξασκουν την σοφία τους απομονωμενοι για χρονια στο βουνό, εξασκουν την ενσυναισθηματικη ηθική τους αντικαθιστωντας με ενα πολυ πιο απαιτητικο κοινωνικο συνολο φανταστικα, καθως ευασθητοποιουνται στην αναγκη κοινωνικότητας απο την φυσικη απομονωση και ελλειψη επικοινωνιας.

Δεν υπαρχει αληθινη θέση για να τρυπώσει ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝΝΟΙΑ ΘΕΟΥ στην εν συνόλω ανθρώπινη πραγματικότητα.
Enjoy yourself. It's later than you think. / Διασκέδασε. Είναι πιό αργά από ό, τι νομίζεις

Chinese proverb /Κινεζική παροιμία
Απάντηση