Θρησκευτικά στα σχολεία. Υπέρ ή κατά;

Απάντηση

Είστε υπέρ ή κατά της διδασκαλίας των θρησκευτικών;

Υπέρ. Μόνο έτσι μπορείς να γνωρίσεις τον εχθρό σου.
4
2%
Να γίνεται το μάθημα αλλά να είναι επιλεγόμενο.
20
10%
Να διδάσκεται, αλλά να εξετάζει αντικειμενικά αρκετές κύριες θρησκείες.
57
28%
Με δουλεύεις, έτσι; Φυσικά και είμαι ΚΑΤΑ!
85
42%
Ας ξεριζώσουμε τη μάστιγα! Φωτιά στις θεολογικές σχολές!
34
17%
Γκια Ελ Ντοράντο από 'ντώ; Ούγκα! (Αλλιώς: δείξε μου τα αποτελέσματα)
3
1%
 
Σύνολο ψήφων: 203
Άβαταρ μέλους
Rictor
Δημοσιεύσεις: 1433
Εγγραφή: 10 Ιουν 2011 00:09
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Kατερίνη

RaspK έγραψε: Ναι, μόνο που οι απόψεις μου βασίζονται σε δεδομένα. Δεν απαίτησα να τις ασπαστείς. Μην περιμένεις να έχουν και ειδικό βάρος τα επιχειρήματά σου, όμως. Αυτό που πρέπει να εξετάσεις είναι κατά πόσο η δική σου συμπεριφορά δεν είναι προβληματική και προϊόν σύγχυσης.
:lol:
Λοιπόν και τα δικά μου βασίζονται σε δεδομένα, τα διάβασα στο τάδε βιβλίο, του τάδε επιστήμονα, εσύ με την σειρά σου τα είδες στο τάδε σάιτ, στην τάδε εφημερίδα, χαίρω πολύ φίλε, δεν με πείθουν αυτά.
Φιλελευθερισμός: Ενάντια στα πολιτικά φαντάσματα και τα απάνθρωπα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

Off Topic
Rictor έγραψε:Δεν θα ήταν ψυχασθένεια αυτό;
Όχι νομίζω πως δεν είναι. Δεν είμαι ειδική αλλά μου φαίνεται πως χρησιμοποιείς καταχρηστικά την λέξη. Οι ψυχασθένειες είναι ιατρικά αναγνωρισμένες διαταραχές με συγκεκριμένα συμπτώματα και θεραπείες που συνήθως έχουν οργανικές αιτίες (τα περισσότερα sites που βρήκα μιλάνε για brain malfunction). Το ότι κάποιος μπορεί να είναι αμόρφωτος, ηλίθιος, εύκολα χειραγωγούμενος κλπ δεν πάει να πει ότι είναι και ψυχασθενής.
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Η θρησκεία δεν είναι με την αυστηρή έννοια του όρου ψυχική διαταραχή και νομίζω (αν κάνω λάθος sry) ότι και ο Rictor θα το δεχόταν αυτό. Οι ίδιες οι θρησκευτικές ιδέες είναι παράλογες αλλά αυτό δυστυχώς είναι αρκετά συχνά "προνόμιο" των στοιχείων που συγκροτούν το ιδεολογικό εποικοδόμημα μιας κοινωνίας. Και αυτό διότι ο σκοπός τους δεν είναι να βγάζουν νόημα ούτε καν να είναι αληθείς (ή να πληρούν κάποια έστω και εμπειρικά κριτήρια επαληθευσιμότητας-αν και εκ των υστέρων τα χρειάζονται και αυτά, εξ ου και οι αναφορές για θαύματα κλπ-άλλο αν είναι της κακιάς ώρας) αλλά να συνιστούν "αφηγήσεις" που γίνονται παραδεκτές συλλογικά και εξασφαλίζουν την συνοχή των κοινωνικών ομάδων με την παραδοσιακή έννοια του όρου (σ' αυτό κολλάνε και άλλα πολλά που έχουμε πει εδώ για την παράδοση, τα "ευγενή ψεύδη" της καθεστωτικής ιστοριογραφίας, την συλλογική ηθική και αισθητική αλλά δεν είναι του παρόντος).

Όμως πολλοί από τους βαθιά θρήσκους ειδικά κάτι τύποι που βλέπουν οράματα, που όχι μόνο μιλάνε στους θεούς και τους αγίους αλλά που τους απαντάνε και εκείνοι κλπ νομίζω ότι θα μπορούσαν να διαγνωστούν και κλινικά ως ψυχοπαθείς.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους θα έλεγα πως υπάρχουν πολλές κατηγορίες:

-Οι αδιάφοροι που υιοθετούν απόψεις γιατί "έτσι τα βρήκαν" και διότι δεν έχουν την απαραίτητη κριτική σκέψη για να εξετάσουν την βασιμότητα των απόψεών τους και τέλος πάντων δε νομίζω ότι ούτε το ψειρίζουν τόσο πολύ ούτε τους καίει ιδιαίτερα το να πιστεύουν σε μαλακίες.

-Άνθρωποι έξυπνοι και μορφωμένοι που λόγω πλύσης εγκεφάλου εξ απαλών ονύχων έχουν αναπτύξει τέτοια συναισθηματική δέσμευση με την θρησκεία που απλά αρνούνται να εφαρμόσουν την κριτική τους ικανότητα στο θέμα της θρησκείας. Δημιουργούν ένα πεδίο ασφαλείας πίσω από a priori παραδοχές του τύπου "αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται έξω από το πεδίο έρευνας της επιστήμης" ή ακόμη χειρότερα "δεν μπορεί να τα κατανοήσει ο νους του ανθρώπου"* και καθαριζουν.

*(Αν και απ' ότι φαίνεται ο νούς του ανθρώπου-ή ακόμη συνηθέστερα "η καρδιά" ή το σπληνάντερο-θα σας γελάσω-είναι επαρκέστατα ώστε να χάψει αμάσητα όλα αυτά που ο νους του υποτίθεται ότι δεν μπορεί να τα συλλάβει).

-Βλάκες. Ναι λυπάμαι που το λέω, απλά και ξεκάθαρα βλάκες. Η τεράστια πλειονότητα των "μαχητών" της ορθο-δοξίας στα fora εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

-Άνθρωποι ανίκανοι να διαχειριστούν συναισθηματικά κάποιες σκληρές πλευρές της ζωής και στις παραδοχές της θρησκείας περί αιώνιας ζωής βρίσκουν αποκούμπι. Ίσως η πιο συμπαθής κατηγορία για μένα.

-Κάποιοι καλοί άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το καλό και έχουν ταυτίσει λόγω conditioning την αγαθοεργία με την θρησκευτική πίστη. Κάποιοι απ' αυτούς το θεωρούν θρησκευτικό καθήκον (πράγμα που οφείλω να ομολογήσω το βρίσκω λίγο τρομακτικό) και κάποιοι άλλοι απλά έχουν αποδώσει θρησκευτικές αναφορές στην φυσική καλοσύνη του χαρακτήρα τους.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
dracumelenios
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: 12 Αύγ 2010 02:54
Όνομα Ιστότοπου: http://www.youtube.com/user/dracumelenios

Νομίζω ότι είναι λίγο φορτωμένο το ερώτημα έτσι πως τίθεται η έννοια του μαθήματος των Θρησκευτικών όπως αυτό διδάσκεται στην Ελλάδα. Αν αλλάξεις τη λέξη 'Θρησκευτικά' με το 'Χριστιανική κατήχηση' μάλλον θα είχαμε καλύτερο ρώτημα.
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Rictor έγραψε:
RaspK έγραψε:Ναι, μόνο που οι απόψεις μου βασίζονται σε δεδομένα. Δεν απαίτησα να τις ασπαστείς. Μην περιμένεις να έχουν και ειδικό βάρος τα επιχειρήματά σου, όμως. Αυτό που πρέπει να εξετάσεις είναι κατά πόσο η δική σου συμπεριφορά δεν είναι προβληματική και προϊόν σύγχυσης.
:lol:
Λοιπόν και τα δικά μου βασίζονται σε δεδομένα, τα διάβασα στο τάδε βιβλίο, του τάδε επιστήμονα, εσύ με την σειρά σου τα είδες στο τάδε σάιτ, στην τάδε εφημερίδα, χαίρω πολύ φίλε, δεν με πείθουν αυτά.
Έλεος, Rictor... :facepalm: Εσύ δεν έχεις παραθέσει καμμίαν πηγή που να στηρίζει τη δική σου θέση. Κανονικά δε θα υπήρχε καν ανάγκη να στηρίξω το αντίθετο μιας αστήρικτης θέσης (αυτό που κάνεις είναι λογική πλάνη και λέγεται "shifting the burden of proof" — εσύ είπες ότι είναι ψυχοπαθείς, αλλά δεν το έχεις στηρίξει παρά μόνο μ' ένα video που αναφερόταν συγκεκριμένα σε υποπερίπτωση που δε συνάδει με την πλειοψηφία, παρά τα λεγόμενά σου και ειδικά χωρίς στήριξη πέραν της επιμονής σου, ενώ και η στάση σου ως προς το τι είναι ψυχασθένεια προδίδει παρανοήσεις).

Θες να παραθέσω πηγές, πάντως; Ιδού μερικές:
http://apps.who.int/classifications/app ... 40.htm+f42
http://www.behavenet.com/capsules/disorders/o-cpd.htm

Αυτά για το OCD/ΙΨΔ. Εφόσον προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις με κάποιον άλλο τρόπο ως νευρωτική ή ψυχασθενή τη θρησκευτικότητα (εδώ ακόμα δε φαίνεται να ξέρεις τι κατηγορία της επιρρίπτεις, καν), το ξανασυζητάμε.
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
Ηλίας1
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2013 20:02
Όνομα Ιστότοπου: -

Η Θεολογία θεωρείται επιστήμη και χρειάζεται και σχολή;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ :clap: :clap: :clap: :clap: :text-bravo:
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Βεβαίως.

Προτίθεμαι μάλιστα όλως συντόμως να διεκδικήσω έδρα μονοκερολογίας.
Αν δε μου δώσουν μία, θα ιδρύσω δικό μου πανεπιστήμιο.

Υπάρχει ψωμί για όλους...
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Ηλίας1
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2013 20:02
Όνομα Ιστότοπου: -

Θα έρθω να γράψουμε τη βίβλο της μονοκερολογίας...θέλω το σημείο που ο Μεγάλος Μονόκερος διώχνει από την Παραμυθοχώρα το έκπτωτο Μικρό μου Πόνι.
Azor Ahai
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 10 Μάιος 2016 10:56
Όνομα Ιστότοπου: -

Υπέρ να διδάσκονται με την πρυπόθεση να γίνεται εύκολα η απαλλαγή και να τα παρακολουθεί όποιος θέλει....και να γίνονται μόνο δύο χρονιές στο Λύκειο που είναι ώριμα τα παιδιά να κρίνουν και όχι από την πρώτη δημοτικού....τη μία χρονιά να διδάσκονται την χριστιανική θρησκεία(καθολικισμός,προτεσταντισμός,ορθοδοξία) και την άλλη τις υπόλοιπες θρησκείες(με αντικειμενικότητα εννοείται)....ΜΟΝΟ μέχρι εκεί....
Kokos
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 01 Αύγ 2018 08:32
Όνομα Ιστότοπου: -

δεν ψήφισα γιατί δεν μου αρέσει το ύφος των επιλογών (έστω και χιουμοριστικό) αλλά βεβαίως και είμαι κατά. Συμφωνώ με αυτη εδώ την αποψη:

Comte de Toulouse έγραψε:Αστεία πράγματα, μία χρονιά Θρησκειολογία είναι αρκετή, και ΟΧΙ ΚΑΤΗΧΗΣΗ.
Άβαταρ μέλους
renakp
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 07 Σεπ 2020 08:03
Όνομα Ιστότοπου: -

Δε συμφωνώ με καμία από τις επιλογές. Θα προτιμούσα να αντικατασταθεί με ένα μάθημα φιλοσοφίας, το οποίο φυσικά μπορεί καμιά φορά να αγγίζει τις απόψεις διαφόρων θρησκειών σε κάποια θέματα, στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης
Irini
Άβαταρ μέλους
Tolis369
Δημοσιεύσεις: 517
Εγγραφή: 20 Μάιος 2013 02:48

Συμφωνώ με τους δύο προηγουμενους

@kokos
@renakp
"In a time of industrial levels
of censorship and outrage,
this small house needs
to roar like a lion, and roar we will"
*Katie Hopkins
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

renakp έγραψε: 09 Σεπ 2020 09:57Δε συμφωνώ με καμία από τις επιλογές. Θα προτιμούσα να αντικατασταθεί με ένα μάθημα φιλοσοφίας, το οποίο φυσικά μπορεί καμιά φορά να αγγίζει τις απόψεις διαφόρων θρησκειών σε κάποια θέματα, στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης.
Σύμφωνοι, όμως για πόσα χρόνια θέλεις να διδάσκεται αυτό το μάθημα, πόσες ώρες την εβδομάδα και σε ποιες τάξεις;

Ένα τέτοιο μάθημα εγώ θα ήθελα να διδάσκεται στο λύκειο, στην Α ή τη Β λυκείου, μία ώρα την εβδομάδα.

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι θέλω να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών. Το να λέμε ότι θέλουμε να "αντικατασταθεί" και να μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό και για δραστικά λιγότερες ώρες διδασκαλίας μόνο σε μεγάλες τάξεις, πρακτικά είναι σαν να λέμε ότι θέλουμε να καταργηθεί.

Και να επισημάνουμε κάπου εδώ ότι μάθημα φιλοσοφίας ήδη υπάρχει στο λύκειο.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
renakp
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 07 Σεπ 2020 08:03
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε: 10 Σεπ 2020 09:16 Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι θέλω να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών. Το να λέμε ότι θέλουμε να "αντικατασταθεί" και να μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό και για δραστικά λιγότερες ώρες διδασκαλίας μόνο σε μεγάλες τάξεις, πρακτικά είναι σαν να λέμε ότι θέλουμε να καταργηθεί.
Έχεις δίκιο
AoratiMelani έγραψε: 10 Σεπ 2020 09:16 Και να επισημάνουμε κάπου εδώ ότι μάθημα φιλοσοφίας ήδη υπάρχει στο λύκειο.
Αυτό δεν το ήξερα. Χαίρομαι που υπάρχει. Από ότι βλέπω όμως είναι μόνο για τη δευτέρα λυκείου, κρίμα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος renakp την 10 Σεπ 2020 10:29, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Irini
MrWord
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 23 Μαρ 2021 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

Το θέλουμε ή οχι η θρησκεία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στης συγχρονες κοινωνίες , αν δεν υπήρχαν θρησκείες και πιστεύω δεν θα υπήρχε αυτό το φόρουμ , χρειαζόμαστε να απαντάμε στους πιστούς με κριτήρια , και οχι με τα δικα μας πιστεύω , θεωρό οτι θα έπρεπε να έχουμε ολα τα δεδομένα ανοιχτά και αδογμάτιστα για να μπορούμε να αποφασίσουμε τι είναι το καλύτερο για την ζωη και την κοινωνία ( φυσικά θα πρέπει να μπουν ορια στην καταπιέσει, ιδιαίτερα στης μικρές ηλικίες ) .
Απάντηση