Μια ιστορία για το άγιο όρος

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
triapoulakiakathontan
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 17 Αύγ 2010 20:17
Όνομα Ιστότοπου: -

Με αφορμή αυτά που λέγονται για τον γέροντα παστίτσιο θυμήθηκα μια ιστορία.

Ένα πάσχα που είχα κάνει σε κάποιο χωριό, ήταν και ένας βαθιά θρησκευούμενος κύριος, γύρω στα 45, ανύπαντρος, που μόλις είχε επιστρέψει από το άγιο όρος και έλεγε ιστορίες για τα "άγια" που είχε δει εκεί. Κάποια στιγμή λοιπόν το έφερε η κουβέντα να βρίσκομαι εγώ και ο ξάδερφός του (οικογενειακός φίλος τον γονιών μου και κουμπάρος τους) και μου έλεγε για μια φορά που είχαν πάει οι δυό τους στο αγ. όρος και τους έτυχε ένα θαύμα - το έλεγε και έβλεπες ότι ανατρίχιαζε.

Μια μικρή παρένθεση, ο κουμπάρος μας ήταν άνθρωπος γενικά πολύ πλακατζής, που είχε περάσει από βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια, προοριζόταν για παπάς αλλά τελικά "πήγε πανεπιστήμιο" και μετά από αρκετά χρόνια κατάλαβε την απάτη στην εκκλησία. Αν και δεν το έλεγε πιστεύω πως τελικά ήταν άθεος - αλλά πήγαινε εκκλησία γιατί του άρεσαν οι ψαλμοί και το όλο νταβαντούρι. Το πάσχα για παράδειγμα έβρισκε γιαγιάδες στην εκκλησία που φοβόντουσαν από τις κροτήδες και πήγαινε και κρυβόταν στην αγκαλιά τους ότι τρομάζει και αυτός και κάθε φορά που έσκαγε κάποιο ταρακουνιόταν ολόκληρος και τρόμαζε και η γιαγιά χειρότερα. Αυτό το έκανε όταν ήταν ήδη 50 χρονών οπότε φαντάζεστε τι έκανε μικρός :-)

Επιστροφή στην ιστορία τώρα, μας έλεγε λοιπόν ο ξάδερφός του ότι όπως πήγαιναν σε ένα ανηφορικό δρόμο, σχεδόν σκαμένο σε μια χαράδρα, ξαφνικά άρχιζαν να πέφτουν πέτρες χωρίς λόγο και αυτό ήταν γιατί είχε κάνει ένα τάμα που δεν είχε κρατήσει και είχε νευριάσει την παναγία. Και ότι μέχρι να φτάσουν στο μοναστήρι όπου ηρέμησαν τα πράγματα κόντεψε να γκρεμιστεί ο δρόμος. Ο ξάδερφός του (κουμπάρος μας) που ήταν δίπλα συμφωνούσε αλλά μου έκανε νόημα χωρίς να βλέπει ο άλλος ότι θα μου πει μετά.

Αφού έφυγε λοιπόν, με έπιασε ο κουμπάρος μας και μου είπε ότι όντως πήγαιναν μαζί στο δρομάκι το οποίο ήταν στενό και μέσα σε χαράδρα οπότε υπήρχε ανησυχία για το μην παραπατήσεις και πέσεις και περπατάγανε ο ένας πίσω από τον άλλο αναγκαστικά. Κάποια στιγμή λοιπόν, πέταξε μια πέτρα προς το γκρεμό και ο ξάδερφός του (ο θεούσος) τρόμαξε σε φάση "τι ήταν αυτό παναγιά μου" και τέτοια, οπότε το έπαιξε ότι τρόμαξε και αυτός και άρχισε να τον δουλεύει πετώντας πέτρες πότε στην πάνω πλευρά του γκρεμού πάνω από τον δρόμο και πότε στην κάτω και ταυτόχρονα σιγοντάριζε τον φόβο του άλλου προσπαθώντας να μην πεθάνει από τα γέλια. Του είπε μάλιστα κάποια στιγμή ότι είχε κάνει αυτός (όχι ο θεούσος) τάμα στη παναγία να πάει στη μονή όταν γεννηθεί ο γιος του αλλά επειδή δεν πήγε τότε και πήγαινε αργότερα (δηλαδή την στιγμή που περπάταγαν τότε) τον τιμωρούσε. Κάποια στιγμή μάλιστα που είχε κοκκινήσει από τα γέλια που κράταγε το έπαιζε ότι έκλαιγε με λυγμούς για να μη φανεί ότι γελάει που έβλεπε τον άλλο να σταυροκοπιέται και να τάζει στην παναγία ότι του ερχόταν στο μυαλό για να μη τους γκρεμίσει.

Τελειώνοντας την ιστορία μου είπε ότι ντράπηκε μετά από τόσο θέατρο να του πει ότι τον κοροϊδευε μέχρι να φτάσουν στο μοναστήρι και επιπλέον ο άλλος με το που φτάσανε είπε την ιστορία στους μοναχούς και δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα με το μοναστήρι ότι είπε ψέματα οπότε το άφησε για αργότερα. Σταδιακά όμως γινόταν όλο και πιο δύσκολο έτσι μετά από 15 χρόνια ποτέ δεν του είχε πει κάτι. Κατέληξε λέγοντας πως "ακόμα και να του πω τώρα πως εγώ πέταγα τις πέτρες δεν θα με πιστέψει και θα νομίζει ότι κάνω πλάκα, εδώ δεν είδες, σου είπε ότι το τάμα ήταν δικό του!".

Φυσικά με κάθε επιφύλαξη για το πως έγιναν τα πράγματα αφού εμένα απλά έτσι μου μεταφέρθηκαν, παρόλα αυτά αν όντως έγιναν έτσι είναι ενδεικτικό του πόση αξία έχει ο αυτόπτης μάρτυρας σε περιπτώσεις "θαυμάτων".
epicourosan
Δημοσιεύσεις: 1315
Εγγραφή: 08 Δεκ 2010 21:50
Όνομα Ιστότοπου: -den exw
Τοποθεσία: ΓΛΥΦΑΔΑ

Έβαλαν ένα ελέφαντα μέσα σε ένα μεγάλο και σκοτεινό σπίτι.
Είπαν σε ένα πέρση , ένα εβραίο, ένα ινδό και ένα Έλληνα να τους που τι είναι αυτό το πραμα μέσα.
Ο πέρσης έπιασε την προβοσκίδα από ένα παράθυρο και είπε ότι είναι φίδι.
Ο εβραίος έπιασε το πόδι από ένα άλλο παράθυρο και είπε ότι είναι κολόνα.
Ο ινδός έπιασε την ουρά και είπε ότι είναι τριχιά.
Τέλος ο Έλληνας έπιασε το αυτί και είπε ότι είναι κουρτίνα.

Αυτές είναι οι πρωταρχικές θρησκείες.

Καταλάβατε ότι αν πάει εκεί ο άθεος πρέπει να γκρεμίσει το σπίτι!

Χα!χαχαχαχαχα!

:D :D :lol: :lol:
Διχόνοια των πολιτών, ευημερία των πολιτικών!

http://www.videoman.gr/52856
Άβαταρ μέλους
breadfan
Δημοσιεύσεις: 1722
Εγγραφή: 20 Ιουν 2009 03:16
Τοποθεσία: Πάτρα

Έχω κι εγώ μια ιστορία.
Αν και δεν έχει σχέση με το άγιο όρος, περιγράφει ακριβώς πως μπορεί κάποιος να ξεγελαστεί και να οδηγηθεί στο να πιστεύει σε υπερφυσικές δυνάμεις.

Ο πεθερός μου ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, λογικός και προοδευτικός, αλλά και αξιόλογος επιστήμονας με διδακτορικό και ερευνητικό έργο.
Απέρριπτε τα θαύματα και τα ανόητα δόγματα της Εκκλησίας, και γενικώς αντιμετώπιζε το υπερφυσικό με μπόλικες δόσεις υγιούς σκεπτικισμού.
Όμως, πίστευε συγκεκριμένα στη τηλεπαθητική επικοινωνία, την οποία έβλεπε ως ένα υπαρκτό φυσικό φαινόμενο που ακόμα δεν έχει εξηγηθεί.

Η πίστη του αυτή τον συνόδευε για σχεδόν όλη του τη ζωή, και πήγαζε από ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν ήταν νεαρός στο χωριό του, στα 17-18 του.
Ήταν αρχές καλοκαιριού, μόλις είχε δώσει εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο και περίμενε με αγωνία να βγουν τα αποτελέσματα.
Μια μέρα λοιπόν ήρθε στο χωριό ένας θίασος. Δεν θυμάμαι ακριβώς πως το είχε περιγράψει, αν ήταν τσίρκο, ταχυδακτυλουργοί, ηθοποιοί, όμως είχε κάποιον, υποτίθεται διάσημο (ή έτσι έγραφαν οι αφίσες που κόλλησαν στο χωριό), που διάβαζε τη σκέψη και προέβλεπε το μέλλον.
Ο άνθρωπος αυτός, κατά τη διάρκεια της παράστασης, προέβλεψε ότι ο πεθερός μου θα περνούσε στο πανεπιστήμιο, εστιάζοντας τη δύναμη του μυαλού του σε κάτι στάχτες, και διαβάζοντας τη σκέψη του νεαρού τότε πεθερού μου, που ήταν κρυμμένος στο πλήθος.

Αυτή ήταν, λίγο πολύ, η αρχική έκδοση (περιληπτικά) της ιστορίας. Ο πεθερός μου έλεγε αρκετά συχνά την ιστορία αυτή, και κάθε φορά εγώ προσπαθούσα με ερωτήσεις να εκμαιεύσω περισσότερες λεπτομέρειες για το πως ακριβώς έγιναν τα πράγματα. Διακριτικά, πάντα, χωρίς να φαίνομαι απαξιωτικός, αν και απ' την αρχή είχα εκφράσει τις αμφιβολίες μου. Μου πήρε αρκετό χρόνο να συγκεντρώσω τα κομμάτια του παζλ που έλειπαν, αλλά τελικά τα κατάφερα. Αν και έχει πολύ ενδιαφέρον η ίδια η σειρά συμπλήρωσης των κομματιών, λόγω χώρου θα παρουσιάσω μόνο την τελική εκδοχή της ιστορίας.

Πριν την έναρξη της παράστασης, δόθηκε στους θεατές ένα χαρτάκι στο οποίο έπρεπε να γράψουν το όνομά τους και μια ερώτηση προς τον "μάγο". Το χαρτάκι διπλωνόταν και έμπαινε μέσω μιας σχισμής σε ένα χαρτόκουτο.
Ο πεθερός μου, μη θέλοντας να δώσει το όνομά του, έγραψε ένα ψεύτικο όνομα.
Ο "μάγος", με το ξεκίνημα της παράστασής του, έβαλε φωτιά στο χαρτόκουτο, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με τα χαρτάκια που είχε μέσα του, μπροστά στα μάτια των θεατών. Κατόπιν, έπαιρνε λίγη στάχτη, συγκεντρωνόταν, φώναζε ένα όνομα, ο θεατής σηκωνόταν, ο "μάγος" του ζητούσε να σκεφτεί την ερώτηση, και μετά του "προφήτευε" την απάντηση.
Κάποια στιγμή, ο μάγος φώναξε το ψεύτικο όνομα που είχε δώσει ο πεθερός μου, και εκείνος δεν κουνήθηκε καν, αφού όλοι στο χωριό τον γνώριζαν και ήξεραν ότι δεν ήταν αυτό το όνομά του. Ο μάγος επέμεινε μια δύο φορές ακόμα κοιτάζοντας με ερευνητικό βλέμμα το πλήθος, και μετά είπε: "Δεν πειράζει, όποιος κι αν είναι, να μην ανησυχεί, θα περάσει στο πανεπιστήμιο."

Μαντέψτε τι ερώτηση είχε γράψει στο χαρτάκι του ο πεθερός μου...
Οὐκ ἄρα τὸ θεοφιλὲς ὅσιόν ἐστιν, ὦ Εὐθύφρων, οὐδὲ τὸ ὅσιον θεοφιλές, ὡς σὺ λέγεις, ἀλλ᾽ ἕτερον τοῦτο τούτου.
Άβαταρ μέλους
Τεμπελόσκυλο
Δημοσιεύσεις: 9867
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 21:27
Όνομα Ιστότοπου: Τεμπέλικες Σκέψεις...
Τοποθεσία: Sun City
Επικοινωνία:

Off Topic
Αν τα χαρτιά κάηκαν, που ήξερε ο μάγος τα ονόματα; Ήταν part of the act το να μαντεύει το κάθα όνομα;
It is by will alone I set my mind in motion.
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

Τεμπελόσκυλο έγραψε:
Off Topic
Αν τα χαρτιά κάηκαν,
.....
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
epicourosan
Δημοσιεύσεις: 1315
Εγγραφή: 08 Δεκ 2010 21:50
Όνομα Ιστότοπου: -den exw
Τοποθεσία: ΓΛΥΦΑΔΑ

Αν είχε η γιαγιά του Α.......α! : brrr :
Διχόνοια των πολιτών, ευημερία των πολιτικών!

http://www.videoman.gr/52856
Άβαταρ μέλους
Αναρχος
Δημοσιεύσεις: 4450
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 10:45
Όνομα Ιστότοπου: www.dalani.blogspot.com

Σε ένα ακροατήριο 100 ατόμων θα υπάρχει οπωσδήποτε Κώστας, Γιώργος, Δημήτρης, Ελένη...
No gods, no masters
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο. Τάσος Λειβαδίτης
Ἄφοβον ὁ θεός, ἀνύποπτον ὁ θάνατος· καὶ τ’ ἀγαθὸν μὲν εὔκτητον, τὸ δὲ δεινὸν εὐκαρτέρητον.
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Δημοσιεύσεις: 3960
Εγγραφή: 11 Μαρ 2009 13:32
Όνομα Ιστότοπου: Comte de Toulouse
Τοποθεσία: 7-
Επικοινωνία:

Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί νωρίτερα στο νήμα, να το ξαναπώ:
Επίσκέπτης του Αγίου Ορους σε αδιάφορη ερώτηση νεαρού καλόγερου καθ' οδόν προς ένα μοναστήρι "πώς τον λένε", είπε ένα όνομα άσχετο. Και όταν έφτασε στον γκουρού της μονής, αυτός έκανε το κλασσικό κόλπο για να δείξει την φώτιση από τον θεό, τον προσφώνησε πριν αυτός του πει το όνομά του. Και -ω! τι ειρωνεία- τον προσφώνησε με το άσχετο όνομα... ;)
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
Άβαταρ μέλους
breadfan
Δημοσιεύσεις: 1722
Εγγραφή: 20 Ιουν 2009 03:16
Τοποθεσία: Πάτρα

Κόμη, το κόλπο με τους μοναχούς που ξέρουν το όνομά σου πριν τους το πεις είναι όντως το πιο διαδεδομένο.
Είναι εύκολο και εντυπωσιακό για όσους ψαρώνουν εύκολα. Μάλιστα, τώρα πια φαντάζομαι ότι θα έχουν φροντίσει να μην την πατάνε όπως οι μοναχοί που ανέφερες, αφού το να σταλούν τα στοιχεία κάποιου μαζί με τη φάτσα του, πχ με mail ή mms, είναι θέμα δευτερολέπτων.

Δυστυχώς, ο λαός διψάει για θαύματα.
(Θα μου πείτε, όταν σου διδάσκουν στο σχολείο από μικρή ηλικία ότι ο κόσμος λειτουργεί με θαύματα, τι περιμένεις...)
Οὐκ ἄρα τὸ θεοφιλὲς ὅσιόν ἐστιν, ὦ Εὐθύφρων, οὐδὲ τὸ ὅσιον θεοφιλές, ὡς σὺ λέγεις, ἀλλ᾽ ἕτερον τοῦτο τούτου.
epicourosan
Δημοσιεύσεις: 1315
Εγγραφή: 08 Δεκ 2010 21:50
Όνομα Ιστότοπου: -den exw
Τοποθεσία: ΓΛΥΦΑΔΑ

Με την ζαχαρη άχνη το ξέρετε?
Διχόνοια των πολιτών, ευημερία των πολιτικών!

http://www.videoman.gr/52856
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Δημοσιεύσεις: 3960
Εγγραφή: 11 Μαρ 2009 13:32
Όνομα Ιστότοπου: Comte de Toulouse
Τοποθεσία: 7-
Επικοινωνία:

epicourosan έγραψε:Με την ζαχαρη άχνη το ξέρετε?
Είναι σόκιν;
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
epicourosan
Δημοσιεύσεις: 1315
Εγγραφή: 08 Δεκ 2010 21:50
Όνομα Ιστότοπου: -den exw
Τοποθεσία: ΓΛΥΦΑΔΑ

Καλογερίστικο είναι.
Διχόνοια των πολιτών, ευημερία των πολιτικών!

http://www.videoman.gr/52856
Άβαταρ μέλους
Globetrotter
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 27 Αύγ 2010 23:32
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Εικόνα

Περιμένουμε :D
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Άγιο όρος, για τους φίλους χερσόνησος του Άθω. Μια διαρκής αυθαιρεσία... Ένα σημαντικό κομμάτι της χερσονήσου μπορεί να γίνει ένας υπέροχος εθνικός δρυμός και το υπόλοιπο να φιλοξενήσει προσεκτικά ανθρώπινη δραστηριότητα, όχι όπως το υπόλοιπο μπάτε σκύλοι αλέστε rooms to let παντού της κατά τα άλλα πολύ όμορφης Χαλκιδικής. Τα μοναστήρια ας κάτσουν εκεί που κάθονται και ας ελέγχονται όπως κάθε επιχείρηση, αν θέλουν κιόλας ας συνεχίσουν να διατηρούν το άβατο στο χώρο τους. Αλλά τι να κάνουμε, η μητέρα του Ιησού θέλει ολόκληρη χερσόνησο για τον εαυτό της αλλιώς πώς θα αποδείξουμε την πίστη μας;

Θέμα μακροχρόνιας οπτικής αλλά δεν μπορούμε να το αγνοούμε. Μιλάμε για πολύ σημαντικό κεφάλαιο που λιμνάζει στα χέρια μοναχών, ανθρώπων που στην καλύτερη έχουν μια τεχνητή, αφύσικη, αδοκίμαστη "αρετή" (= παθητικότητα απέναντι στα προβλήματα του ασήμαντου αυτού κόσμου και αποχή από τη φυσική πράξη της συνουσίας) και στη χειρότερη είναι υποκριτές.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Ναι, αλλά ο πρώην Σαύλος Παύλος είπε ότι είναι καλύτερο να ταχθείς στο Θεό, επειδή το τέλος έρχεται... αλά Camping, ένα πράγμα. :twisted:
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Comte de Toulouse έγραψε:Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί νωρίτερα στο νήμα, να το ξαναπώ:
Επίσκέπτης του Αγίου Ορους σε αδιάφορη ερώτηση νεαρού καλόγερου καθ' οδόν προς ένα μοναστήρι "πώς τον λένε", είπε ένα όνομα άσχετο. Και όταν έφτασε στον γκουρού της μονής, αυτός έκανε το κλασσικό κόλπο για να δείξει την φώτιση από τον θεό, τον προσφώνησε πριν αυτός του πει το όνομά του. Και -ω! τι ειρωνεία- τον προσφώνησε με το άσχετο όνομα... ;)
Αυτό κυκλοφορεί πολύ, ακόμη και ο γέρων Νίκων το αναφέρει σε ένα βίντεο γ. Νίκων: Περί Πνευματικών - Χαρισματικών(;) γερόντων.που έχει αναρτηθεί ξανά κάπου στο φόρουμ (δεν θυμάμαι πού ακριβώς).
Αναρχος έγραψε:Σε ένα ακροατήριο 100 ατόμων θα υπάρχει οπωσδήποτε Κώστας, Γιώργος, Δημήτρης, Ελένη...
Σίγουρα. Αλλά το συγκεκριμένο κόλπο δεν βασίζεται εκεί. Βασίζεται στο να κάψεις άλλα χαρτάκια και να κρύψεις κάπου τα "καλά" ώστε να τα συμβουλεύεσαι κρυφά κάνοντας τον "προφήτη".
breadfan έγραψε:Πριν την έναρξη της παράστασης, δόθηκε στους θεατές ένα χαρτάκι στο οποίο έπρεπε να γράψουν το όνομά τους και μια ερώτηση προς τον "μάγο". Το χαρτάκι διπλωνόταν και έμπαινε μέσω μιας σχισμής σε ένα χαρτόκουτο. [....]
Ο "μάγος", με το ξεκίνημα της παράστασής του, έβαλε φωτιά στο χαρτόκουτο, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με τα χαρτάκια που είχε μέσα του, μπροστά στα μάτια των θεατών. Κατόπιν, έπαιρνε λίγη στάχτη, συγκεντρωνόταν, φώναζε ένα όνομα, ο θεατής σηκωνόταν, ο "μάγος" του ζητούσε να σκεφτεί την ερώτηση, και μετά του "προφήτευε" την απάντηση. [...]
Μα καλά, έξυπνος και μορφωμένος άνθρωπος, πείστηκε από τέτοια κόλπα της πεντάρας?
Δεν ήταν προφανές ότι τα χαρτάκια ΔΕΝ κάηκαν? Ειδ' άλλως γιατί έπρεπε να έχουν γράψει από πριν όνομα κι ερώτηση αντάμα? Δεν αρκούσε να τα σκεφτούν μόνο?

Πράγματι, οι άνθρωποι διψάνε κυριολεκτικά για θαύματα. Καλά τα λέει ο Νίκων στο παραπάνω βίντεο: εμείς τους βάζουμε σε πειρασμό τους "πνευματικούς γέροντες" παρακαλώντας για θαύματα, τι να σου κάνουν κι εκείνοι? Δεν μπορούν ν' απογοητεύσουν το κοινό τους!
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Απάντηση