Ορθόδοξη ανάσταση σε αθειστικό κοινωνικό περιβάλλον (!)

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
triapoulakiakathontan
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 17 Αύγ 2010 20:17
Όνομα Ιστότοπου: -

Έτυχε φέτος να κάνω "ανάσταση" σε μια χώρα με μεγάλο ποσοστό άθεων, την Τσεχία. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που πήγα σε εκκλησία για ανάσταση τα τελευταία 7 χρόνια και φυσικά ο λόγος που το έκανα ήταν ξεκάθαρα κοινωνικός και όχι θρησκευτικός, οπότε σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου!

Κατ' αρχάς την μεγάλη εβδομάδα ούτε υπήρξε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα των ραδιοφωνικών σταθμών - για τηλεοπτικούς δεν ξέρω γιατί δεν έχω τηλεόραση, ούτε υπήρξε κάποια ιδιαίτερη διακόσμηση στα μαγαζιά. Υπήρχαν 2 πασχαλινά παζάρια που πούλαγαν λουκάνικα, κάτι σαν ομελέτα και τοπικα προοιόντα όπως γλυκά, αλλαντικά και τυριά και φυσικά μπύρες και κρασιά. Η μόνη διαφορά ήταν ένας πάγκος που πούλαγε... λαγουδάκια και έκανε την διαφορά αφού τα ίδια παζάρια στήνονται και την περίοδο των χριστούγέννων και κάπου αρχές νοέμβρη αλλά δεν ξέρω με ποια αφορμή. Πάντως τα χριστούγεννα μια που το έφερε η κουβέντα τρώνε... ψάρι αντί για γαλοπούλα και στο δρόμο υπάρχουν πάγκοι με ψαράδες που σκοτώνουν το ψάρι μπροστά σου ή το παίρνεις ζωντάνο και το βάζεις στην μπανιέρα μέχρι την παραμονή όπου το σκοτώνεις μόνος σου (σοβαρά και μιλάμε για ψάρια μισό μέτρο!).

Στα σουπερμάρκετ η μόνη διαφορά με τις κανονικές μέρες ήταν ότι πούλαγαν σοκολατένια αυγά, λουλούδια σε καλάθια με διακοσμήσεις με λαγουδάκια και βαμένα αυγά σε παρτέρια στην είσοδο (η είσοδος και έξοδος είναι ο κράχτης των ευκαιριακών αγορών). Και αυτό όχι όμως σε ιδιαίτερη έκταση, σε μικρό σουπερμάρκετ είδα μόνο κάτι σοκολατένια αυγά. Φυσικά στο εσωτερικό κρέατα και τυριά πουλιούνται κανονικά και με τις συνήθεις ουρές, όπως και έτοιμα φαγητά με κρέατα.

Στα εστιατόρια, μπυραρίες, κλαμπ μέχρι και παρασκευή δεν υπήρξε καμία διαφορά όπως και στην γενική ζωή της πόλης. Από παρασκευή μεσημέρι όμως άδειασε ο τόπος, όλοι φύγανε για τα χωριά τους για να εκμεταλλευτούν την αργία της δευτέρας (μόνο η δευτέρα είναι αργία και για τα σχολεία και η παρασκευή, ξεχάστε τις 2 βδομάδες σχολικές διακοπές εδώ!).

Το "Μεγάλο" Σάββατο λόγω και του τέλειου καιρού (22-23οC) όσοι είχαν μείνει πράγα και δεν δούλευαν ήταν στα πάρκα για βόλτες, αλλά αυτό έχει σχέση με τον καιρό και όχι με το πάσχα :-)
resIMG_1809.jpg
resIMG_1809.jpg (171.47 KiB) Προβλήθηκε 759 φορές
Στην Πράγα λειτουργούν δύο ορθόδοξες εκκλησίες, η μία νομίζω μάλλον ρώσσικη και η άλλη τσέχικη. Στην (μάλλον) ρώσσικη (στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης πίσω από το "ρολόι") έμαθα ότι θα κάνανε την λειτουργία και στα ελληνικά και στα ρώσσικα οπότε επέλεξα να πάω στην τσέχικη για να δω κάτι διαφορετικό και όχι "τουριστικό".

Στον δρόμο για την εκκλησία δεν υπήρχε καμία διαφορά, ούτε ακούγονταν ψαλμωδίες. Εννοείται τα μέσα μαζικής δούλευαν με ωράριο σαββάτου και όχι αργίας. Φυσικά δεν είχα καμία όρεξη να πάω νωρίς οπότε έφτασα περίπου 15 λεπτά νωρίτερα από τις 12. Ο κόσμος έξω από την εκκλησία ήταν λίγος (οι περισσότεροι ήταν μέσα) και ήδη είχαν δώσει το φως, κάποιοι κράταγαν κεράκια άλλοι μικρές λαμπάδες αλλά όχι περισσότεροι από το 1/3 του κόσμου. Επειδή είχα καιρό να πάω σε ανάσταση είχα ξεχάσει ότι έχουμε και το "φως" πριν, αν το θυμόμουν θα είχα κανονίσει να πάω λίγο νωρίτερα να το δω και αυτό πως το κάνουν. Όλοι ήταν καλοντυμένοι (σπάνιο στην τσεχία μιας που δεν υπάρχει το ελληνικό ντυνόμαστε στην πένα για να πάμε στο περίπτερο) και μου έκανε εντύπωση ότι τα πιτσιρίκια που είδα ήταν ελάχιστα. Αν και υπήρχαν νέοι στα 16-20, ζητημα να είδα 3-4 οικογένειες με μικρά παιδιά 5-15.
resIMG_1761.jpg
resIMG_1761.jpg (112.34 KiB) Προβλήθηκε 759 φορές
Το πράγμα που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν η ησυχία! Ούτε γέλια, φωνές, χαιρετούρες και φυσικά ούτε κροτίδες!

Κάποια στιγμή οι παπάδες βγήκαν στο μικρό προαύλιο και χωρίς μικρόφωνα έψαλαν 2-3 λεπτά και είπε ο παπάς "χριστός ανέστη" στα ελληνικά (ή έτσι μου φάνηκε) ο κόσμος απάντησε "αληθώς ανέστη" σε κάτι που έμοιασε πάλι με ελληνικά, ο παπάς επανέλαβε πάλι "χριστός ανέστη" και απάντησαν μόνο γύρω στα 10 άτομα "αληθώς ανέστη" οπότε τα μαζέψανε και μπήκανε μέσα. Πάντως το χριστός ανέστη στα τσέχικα είναι "κρίστος κρέσνε" ή κάπως έτσι όπως το άκουσα - οπότε παίζει όντως να το λέγανε ελληνικά οι παπάδες.

http://videobam.com/QZCZK

Α - πάλι κροτίδες μηδέν αλλά ούτε και καμπάνες (12 το βράδυ ο κόσμος γύρω κοιμάται - μη το χέσουμε κιόλας!). Στο βίντεο το έχω πιάσει από την στιγμή που ακούγεται το δεύτερο "αληθώς" και μετά για τα επόμενα 10-15 λεπτά ήταν η μόνη πραγματική βαβούρα που ακούστηκε.

Ο κόσμος που έφυγε μετά το χριστός ανέστη ήταν πολύ λίγος σε σχέση με τον κόσμο που υπήρχε και από αυτούς σίγουρα μια μεγάλη παρέα ήταν ρώσοι και μία άλλη έλληνες (έχει πολύ πλάκα να κάθεσαι δίπλα σε έλληνες στο εξωτερικό οι οποίοι δεν ξέρουν ότι τους καταλαβαίνεις - το τι μαλακία ακούς δε λέγεται). Η λειτουργία συνεχίστηκε και είχαν χορωδία που ακουγόταν πολύ ωραία - εννοείται όλα χωρίς μικρόφωνα οπότε ο κόσμος αναγκαστικά έκανε ησυχία. Μου έκανε εντύπωση που είδα κάποιες (λίγες) οικογένειες να τσουγγράνε βαμμένα αυγά και μίλαγαν τσέχικα γιατί νόμιζα πως ήταν ελληνικό έθιμο.

Μετά πήγα για μπυρίτσα οπότε δεν ξέρω αν είχε κανα άλλο χάπενινγκ που έχασα :-) Α, στο δρόμο μετά και την επόμενη μέρα το μόνο "χριστός ανέστη" που άκουσα ήταν από έλληνες και η δικιά μου απάντηση ήταν "παπάρια ανέστη αλλά μη το κάνουμε θέμα τώρα", χοχο.

Το πιο περίεργο έθιμο όμως είναι πως την κυριακή του πάσχα κάνουν αυτές τις βέργες:
resIMG_1779.jpg
resIMG_1779.jpg (117.97 KiB) Προβλήθηκε 759 φορές
με τις οποίες βαράνε τις γυναίκες τους στον ποπό (!) για να είναι γόνιμες. Κοινώς WTF??? :doh:
Άβαταρ μέλους
Globetrotter
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 27 Αύγ 2010 23:32
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Μου άρεσε το έθιμο με την βέργα :)

Κατα τ'άλλα πολύ καλό trip-report :clap: :)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

triapoulakiakathontan έγραψε:Το πιο περίεργο έθιμο όμως είναι πως την κυριακή του πάσχα κάνουν αυτές τις βέργες:
με τις οποίες βαράνε τις γυναίκες τους στον ποπό (!) για να είναι γόνιμες.
Μπε? Σαδομαζοπάσχα? Όντως WTF???
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Globetrotter
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 27 Αύγ 2010 23:32
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Οι βόρειοι λαοί έχουν πολλά έθιμα που σοκάρουν τους υπανάπτικτους νότιους :) . Αν θέλετε μπορώ να σας πω μερικές λεπτομέριες :)
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

Για λέγε...

(...μαστίγωμα δεν περίμενα. Σαδομαζοπάσχα LOL :) )
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
Globetrotter
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 27 Αύγ 2010 23:32
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Για παράδειγμα, στον βόρειο πόλο όπως ξέρετε, ζούν πολλές φυλές. Μάλλον όχι ακριβώς στον βόρειο πόλο, αλλά κοντά στον αρκτικό κύκλο. Εκεί, το έθιμο είναι ο επισκέπτης(ξένος) να "πάει" με την κόρη (γυναίκα που είναι σε ηλικία για να κάνει παιδιά) για να μείνει έγκυος. Μετά την πράξη χειροκροτεί όλη η οικογένεια για το καλό :violin: :clap:

(τρελό off-topic :whistle: )
triapoulakiakathontan
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 17 Αύγ 2010 20:17
Όνομα Ιστότοπου: -

vlakedios
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 465
Εγγραφή: 06 Φεβ 2011 17:15
Όνομα Ιστότοπου: -

Οι καθολικοί και οι υπόλοιποι χριστιανοί πλην ορθοδόξων δεν γιορτάζουν το Πάσχα με τέτοια έμφαση όπως εμείς. Αντιθέτως τα Χριστούγεννα του δίνουν και καταλαβαίνει με γιορτινή ατμόσφαιρα από τον Νοέμβριο. Κάθε λαός και δόγμα με τα χούγια του.

Αν πας σε αυτές τις χώρες (δεν θυμάμαι αν ήταν Τσεχία ή Ουγγαρία, μία από τις δύο πάντως) ανήμερα τα Χριστούγεννα δεν δουλεύει τίποτα. Μέχρι και τα ΜΜΜ μετά τις 3-4 το μεσημέρι σταματάνε και όλοι πάνε σπίτια τους για να κάνουν οικογενειακά Χριστούγεννα. Στην Πολωνία που είναι οι πιο φανατικοί Καθολικοί είναι ακόμα χειρότερα το πράγμα με τα Χριστούγεννα. Αλλά το Πάσχα περνάει και δεν το καταλαβαίνεις καθόλου.

Ωραίο το έθιμο με τις βεργούλες, Χριστός Ανέστη μωρή σλάπππππ!!!! Αληθώς Μπάμπη μου, οοουυυυυ!!! Πολύ kinky καταστάσεις οι Τσέχοι, δεν τους το είχα.
triapoulakiakathontan
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 17 Αύγ 2010 20:17
Όνομα Ιστότοπου: -

Kαι δύο βιντεάκια:

[youtube]028xBxFr3yc[/youtube]

Εδώ η εμφανιζόμενη κοπέλα συναινεί οικειοθελώς στην μεταφορά νεότητας και γονιμότητας δια του ξυλοδαρ...εεε...ελαφρού χτυπήματος. Ο νεαρός στο περβάζι δεν είναι ο χριστός που αναστήθηκε αλλά κάποιος που προφανώς ξεκίνησε να πίνει ολίγον πιο πρωί απ' ότι οι άλλοι (ή δε σταμάτησε καθόλου από το προηγούμενο βράδυ). Προς το τέλος οι παρευρισκόμενοι μαθαίνουν ότι υπάρχει και ένα ακόμα θύμ...εεε...κορίτσι που ευχάριστα θα δεχθεί τα ευεργετικά αποτελέσματα του εθίμου.

[youtube]IVV5phMEW1E[/youtube]

Εδώ η κοπέλα προσπάθησε να τρέξει για να το αποφύγει αλλά όπως βλέπετε την κυνήγησαν με τις μηχανές στα νταμάρια και την πρόλαβαν! Κανείς δεν μπορεί να γλυτώσει!

Ένας τσέχος από τον νότο μου είπε ότι στο χωριό του ήταν επίσης έθιμο την Δευτέρα του πάσχα να ξυπνάνε τις γυναίκες με... ένα κουβά νερό!
Άβαταρ μέλους
Globetrotter
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 27 Αύγ 2010 23:32
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δεν το πιστεύω ότι το έψαξες στο google :lol:

Μιλούσα για τους κατοίκους του Yamal και της Yakutia, οι οποίοι πρόσφεραν τις γυναίκες τους στους ξένους όταν τους πρωτοσυναντούσαν ;)
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

Αυτά είναι έθιμα!
"Θρησκεία είναι να μην λυπάσαι που δεν καταλαβαίνεις." ~ egore
Άβαταρ μέλους
Globetrotter
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 27 Αύγ 2010 23:32
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Μην χαίρεσαι, οι γυναίκες τους συνήθως βρωμάνε ψαρίλα επειδή αλείφονται με λίπος φώκιας :doh: :dance:




Ελπίζω να μην φάω ban, το καταστρέψα το thread :whistle: :oops:
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

Στην Τσεχία έχω ακούσει από επισκέπτρια ότι υπάρχει και έθιμο σαν τους δικούς μας που ντύνονται, τα καμώματα των οποίων δέχεσαι, ό,τι κι αν είναι αυτά (και κάποιες γυναίκες και άντρες πάνε με το σκεπτικό της όποιας... ελπίδας για κατάκτηση).
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

Globetrotter έγραψε:Μην χαίρεσαι, οι γυναίκες τους συνήθως βρωμάνε ψαρίλα επειδή αλείφονται με λίπος φώκιας :doh: :dance:

Ελπίζω να μην φάω ban, το καταστρέψα το thread :whistle: :oops:
χαχαχαχα

In fact εννοούσα το kinky έθιμο στην Τσεχία να ρίχνουνε ξυλιές στα πισινά των γυναικών και αυτές να καμώνονται πως δήθεν δε θέλουνε! :clap:
"Θρησκεία είναι να μην λυπάσαι που δεν καταλαβαίνεις." ~ egore
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Για ξαναδιαβάστε τον τίτλο του thread... Και μετά κάντε τη σύνδεση με τα συζητώμενα θέματα! :D
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

@triapoulakiakathontan
Ολα όσα ανάφερες περί υποτονικού πάσχα στην τσεχία σε σχέση με την ελλάδα, πρέπει μάλλον να οφείλονται στην επίδραση του κομμουνισμού σε αυτή την χώρα, απο την άλλη πάλι έχω κάποιες επιφυλάξεις ως πρός αυτό.
Όμως αυτό το έθιμο με την βέργα περί γονιμότητας, είναι μάλλον κατάλοιπο του προηγούμενου καθεστώτος για πιο γόνιμο διάλογο μεταξύ ανακριτών, και αντιφρονούντων, χωρίς επιφυλάξεις.
triapoulakiakathontan
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: 17 Αύγ 2010 20:17
Όνομα Ιστότοπου: -

tyxkatmal έγραψε:Ολα όσα ανάφερες περί υποτονικού πάσχα στην τσεχία σε σχέση με την ελλάδα, πρέπει μάλλον να οφείλονται στην επίδραση του κομμουνισμού σε αυτή την χώρα, απο την άλλη πάλι έχω κάποιες επιφυλάξεις ως πρός αυτό.
Και οι πολωνοί έχουν περάσει από κομμουνισμό αλλά είναι σε συντριπτικό ποσοστό θρησκευόμενοι (και πολύ πιο φανατικοί από τους έλληνες ή άλλους) - άρα ο κομμουνισμός του παρελθόντος δεν έχει σοβαρή επίδραση - σήμερα.

Οι κάτοικοι της σημερινής τσεχίας στο παρελθόν ήταν προτεστάντες και κάποια στιγμή το 1600κάτι υποχρεώθηκαν να αλλαξοπιστήσουν σε καθολικούς με την μέθοδο του ή γίνεσαι καθολικός ή παίρνεις τον πούλο από την χώρα και το κράτος κρατάει την περιουσία σου. Φυσικά κάμποσοι σφαγιάστηκαν κατά την διαδικασία. Σταδιακά λοιπόν μετατράπηκαν σε άθεους και βλέπουν την εκκλησία (ειδικά την καθολική) εχθρικά. Σήμερα ένα 30-35% δηλώνει θρησκευόμενο ενώ μόνο ένα 10% συμμετέχει σε εκκλησιαστικές λειτουργίες. Οι υπόλοιποι δηλώνουν σε τεράστιο ποσοστό άθεοι και οι υπόλοιποι αγνωστικιστές.
Όμως αυτό το έθιμο με την βέργα περί γονιμότητας, είναι μάλλον κατάλοιπο του προηγούμενου καθεστώτος για πιο γόνιμο διάλογο μεταξύ ανακριτών, και αντιφρονούντων, χωρίς επιφυλάξεις.
Είναι παγανιστικό έθιμο για τον ερχομό της άνοιξης, κρατάει από πολύ παλιά :-)
Απάντηση