Πρακτικός και θεωρητικός αθεϊσμός

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
svoin
Δημοσιεύσεις: 3074
Εγγραφή: 03 Μάιος 2009 21:55
Όνομα Ιστότοπου: -

Τα αγγλικά σου είναι επιπεδου δημοτικού η γενικά είσαι ένα παιδί του δημοτικού στην ηλικία ?
Είναι κάπως αργά για να μεταφράζω :P

Δεδομένου ότι γνώρισα τους ορους που περιγραφής από παλιά αλλα δεν μπορούσα να καταλάβω τι περιγραφής μάλλον σημαίνει ότι δεν περιέγραψες τους ορους σωστά. Η απλά δεν κατάλαβα την περιγραφή καθώς τα έχω διάβαση στα αγγλικά
Ο αρνητικός θεωρητικός αθεισμός, αναφέρεται σ'αυτούς που αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη θεού και αποκλείουν την αναγκαιότητα μιας υπερβατικής πρώτης αρχής, και κατά συνέπεια και την αθανασία της ψυχής.

Ο θετικός θεωρητικός αθεισμός,που είναι και ο πιο αποδεκτός απο την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, αντικαθιστά την υπερβατική αρχή με την αυτονομία του υποκειμενικού νοητικού στοιχείου στον άνθρωπο, και τον οδηγεί στην ταύτιση της γνώσης με την πραγματικότητα, της σοφίας με την πράξη,και την ελευθερία με την αναγκαιότητα.υποκαθιστά την υπερβατικότητα του θεού και την αθανασία της ψυχής με την προβολή του ανθρώπου στον κόσμο.
Αυτό το έχεις αντιληφτεί λάθος. Ο θετικός αθεϊσμός (strong ) είναι ένας άθεος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη θεού η κάποιας ανώτερης δύναμης και αποκλείει την πιθανότητα ύπαρξης του 100%. Ο αρνητικός άθεος (weak) δεν αποδέχεται την ύπαρξη θεού αλλα δεν αποκλείει αυτή η ανώτερη δύναμη να υπάρχει
Η υπόλοιπες σάλτσες που λες από που προκύπτουν ?

Όσο για τον απαθειστι (παιδιά δεν ξέρω αν κάνω σωστή μετάφραση του apatheist) Η μονη μου διαφωνία είναι στο εξής, αυτό περιγραφή μια "στάση" προς την θρησκεία οποτε δεν αναφέρεται μονο σε άθεους αλλα και σε ένθεους

Τους υπολοιπους ορους με μια δεύτερη ανάγνωση, και αφού έχω καταλάβει ποίους ορους θέλεις να περιγράψεις, μπορώ να πω ότι σωστά τους περιγραφής. Αν και δεν έχω εντρυφήσει τόσο πολύ στο φιλοσοφικό κομμάτι αφού μου είναι κάπως αδιάφορο, έχω απλά διάβαση κάποιους ορισμούς κάποιος όρον από απλή περιέργεια και για "εγκυκλοπαιδικές" γνώσης.

Τώρα όλα αυτά δεν είναι "διαφορετικές" αθεΐες αλλα υποκατηγορίες τις αθεΐας και κάθε μια από αυτές τις κατηγοριες έχει και τις αντίστοιχες δικες τις υποκατηγορίες. Είναι σκόπιμο να αυτοχαρακτηριστούμε και πάρουμε θέση σε κάθε πιθανή υποκατηγορία την αθεΐας που υπάρχει ?

Μπορούμε πάντα βεβαια να τις συζητήσουμε σε ένα θεωρητικό επίπεδο


EDIT

Θα σε παρακαλέσω παρα πολύ να προσεχεις με την παράθεσης σου γιατί όταν παο να κάνω quote κάτι που έγραψες μου βγαίνουν κάτι κούλα και πρέπει να ψάχνομαι που έχει γίνει το λάθος
RaspK
Δημοσιεύσεις: 2314
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010 14:06
Όνομα Ιστότοπου: -

tyxkatmal έγραψε:πρώτο πες μου που εχω μπερδέψει τις έννοιες.
Καταντά ανιαρό να σου κάνει κάποιος ολόκληρη ανάλυση με αποσπάσματα πηγής και εσύ να... παίζεις με τις τάπες των βαρελιών... Αυτό που είπα κι εγώ, tyxkatmal: έχεις «φέρει τούμπα» τις έννοιες του θετικού και του αρνητικού αθεϊσμού, δηλαδή αναφέρεις τον θετικό ως αρνητικό και τούμπαλιν, ενώ κάνεις αναφορές και προεκτάσεις λίγο-πολύ ασυνάρτητες.
tyxkatmal έγραψε:και δεύτερο νομίζω πως έχω παρεξηγηθεί, δεν ζήτησα απο κανένα να μου διευκρινίσει την αθεια του, απλώς ρώτησα ποιό είδος αθειας σας εκφράζει, προς χάριν του ανοίγματος μιάς συζήτησης, γύρω απο τον πρακτικό και τον θεωρητικό αθεισμό.
Εχμ... :think: Τώρα, τι να σου πει κανείς;
tyxkatmal έγραψε:έτσι ώστε μέσα απο την θέση των συνομιλητών να καταδειχτούν τα υπερ και τα κατά του ενός και του άλλου.και θα σε παρακαλούσα τα κειμενά σου στείλε τα μεταφρασμένα διότι είμαι του δημοτικού,
Υπάρχουν και δωρεάν εργαλεία μετάφρασης στο Google και το Yahoo...

Για να πάρεις και μια ιδέα εννοιών:
1. Απαθεϊστής, επειδή γενικά απορρίπτω την οντολογία ως φιλοσοφική διερώτηση.
2. Ηπίως λογισμένος άθεος, επειδή είμαι και αγνωστικιστής.
3. Σκεπτικιστής (βλέπε φιλοσοφία).
tyxkatmal έγραψε:1]η αναφορά μου για ειρωνεία δεν θα μπορούσε να αφορά τουλάχιστον εσένα που έχεις προτείνει και τρία θέματα προς συζήτηση, γιατί όταν βάζεις κάποιο θέμα αυτό δίχνει το θάρρος το να λές την αποψή σου και να δέχεσαι την κριτική, ακόμα και τις παρατηρήσεις των άλλων, και όχι να κρύβεσαι πίσω απο την σιγουριά της κριτικής και το χειρότερο της ειρωνείας.
Η τραγική ειρωνία του να κατακρίνεις ότι άλλοι κρίνουν δεν έχει τελειωμό μέχρι στιγμής...

Το ότι σου έχω ασκήσει κι εποικοδομητική κριτική, επειδή έχεις θιχθεί, πώς ακριβώς σε βγάζει και από πάνω; :think:
“Wisdom, love, is mostly awareness.”
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

Φιλοσοφικά: strong atheist, αλλα οχι militant αλλά και θεωρητικός μιας και βρίσκω το φαινόμενο της θρησκείας ενδιαφέρον. Η ανάγκη για υπερβατικότητα υπάρχει γενικά και αυτό κάνει τη θρησκεία ενδιαφέρουσα.

Απαθεϊστής ώς προς το ότι δεν ασχολούμαι με τους "κλασσικούς" θεούς (βλ. κλασσικές μπούρδες) και "κλασσικούς" πιστούς. Αλλά οι "ψαγμένοι" έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντα φιλοσοφικά και χάριν μιας συζήτησης περι υπερβατικότητας.

Εσύ tyxkal που κατατάσσεις τον εαυτό σου;
Απάντηση