Προστασία των νέων γενεών από το δηλητήριο του μονοθεϊσμού

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.

Συμφωνείτε?

ΣΥΜΦΩΝΩ
4
44%
ΔΙΑΦΩΝΩ
5
56%
 
Σύνολο ψήφων: 9
Άβαταρ μέλους
Πυθαγόρας
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 14 Ιαν 2011 20:45
Όνομα Ιστότοπου: -

apeleytheros έγραψε:για ποιες «αρχές» που ασχολούνται με την ψυχολογική βία μιλάς και οι οποίες έχουν ως αντικείμενο παιδιά;
πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοιες αρχές προστασίας. Όχι μόνο για τους ανήλικους αλλά ας δίνουν προτεραιότητα σε αυτούς. Είναι λανθάνουσα η θεώρηση της επιβολής θρησκείας ως ψυχολογική βία?
Δίκαιον πράττειν

Between the cracks and hollows, the earth is good.
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Όταν λέω, Πυθαγόρα, "δεν μπορούν να μεγαλώσουν σε κενό" εξυπακούεται πως εννοώ πως αυτό δεν είναι δυνατόν στη σύγχρονη κοινωνία, όχι κάποια εγγενή ανθρώπινη αδυναμία να λειτουργήσει ως έμβιο ον. Η μόνη λύση για να γίνουν όλα αυτά που προτείνεις ως απαγορεύσεις θα ήταν να παραδίδουν όλοι τα παιδιά τους στο κράτος για να τα μεγαλώσει σε αποστειρωμένα ιδεολογικά ιδρύματα.

Το πρόβλημα, αγαπητέ Πυθαγόρα, είναι ότι δε λες "δε θα έπρεπε να θεωρείται σωστό", αλλά "να απαγορεύεται". Τι ποινές θα πρότεινες λοιπόν για όσους παραβιάζουν τα σκαριφήματα νόμων που προτείνεις; Και όπως είπαν και άλλοι, πώς θα μπορεί να ελεγχθεί το πώς ανατρέφει κάποιος το παιδί του στο σπίτι του; Και φυσικά πώς θα εξασφάλιζες να μην στραφούν οι ίδιοι νόμοι εναντίον σου, σε περίπτωση αλλαγής διακυβέρνησης; Εδώ πασχίζει ο κόσμος διεθνώς να κρατήσει το κράτος έξω από τα σπίτια και προτείνεις του μεγίστου είδους κρατική παρεμβατικότητα στην οικογενειακή ζωή;
Τα παιδιά θα έχουν το δικαίωμα να μην κάθονται να ακούνε δογματικές αναλήθειες...
Αν ένα παιδί φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει ότι αυτό που ακούει είναι δογματική αναλήθεια, προφανώς και δε χρειάζεται πλέον νόμος για να το προστατέψει από τη δογματική αναλήθεια. Είναι σαν ένα παιδί να έχει ανοσία στην ιλαρά και να φωνάζει το υγειονομικό επειδή οι γονείς του είναι άρρωστοι με ιλαρά και φοβάται μην κολλήσει.

Ουσιαστικά, τι λες; Να μειωθεί η ηλικία ενηλικίωσης ή/και δικαιοπραξίας; Ελπίζω να μην εννοείς να μπορούμε π.χ. εμείς να πιάνουμε παιδιά και να τους λέμε "αυτό που σου είπανε οι Χριστιανοί γονείς σου είναι δογματική αναλήθεια. Κάνε τους καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης Ιδεολογικής Ελευθερίας του Παιδιού.!"

Οι προτάσεις σου μπάζουν από τόσα σημεία και έχουν τόσες δυνατότητες εκμετάλλευσης και κακοδιαχείρησης που μου προκαλούν ανατριχίλα.
Είναι λανθάνουσα η θεώρηση της επιβολής θρησκείας ως ψυχολογική βία?
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ:
Εδώ πλέον υπάρχει αντιστροφή του τεκμηρίου της απόδειξης. Όταν έρχεται ένας πιστός να σου επιβάλλει έναν τρόπο ζωή σε σένα και την οικογένειά σου, φέρει ΑΥΤΟΣ την ευθύνη να αποδείξει ότι ό,τι λέει είναι αλήθεια. Αν θες να πεις πως η επιβολή θρησκείας είναι ψυχολογική βία και να επέμβεις εσύ στη ζωή του πιστού και της οικογενείας του, θα πρέπει ΕΣΥ πλέον να αποδείξεις πως δεν υπάρχει Θεός και ότι ο πιστός π.χ. δεν προστατεύει απλά το παιδί του από την Κόλαση ως οφείλει βάσει της κοσμοθεώρησής του. Δεν είναι θέμα θεώρησης, είναι θέμα απόδειξης και οι προτάσεις σου όχι μόνο αντιστρέφουν το τεκμήριο απόδειξης, αλλά σε θέτουν και προ της υποχρέωσης να αποδείξεις μια αρνητική πρόταση(!) (πολλαπλώς, μία για κάθε θρησκεία).

Το ότι είπε δυο πίπες ο Dawkins επί του θέματος δεν το κάνει θέσφατο. Και στο τέλος αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να υπαναχωρήσει, όταν άρχισαν οι δύσκολες ερωτήσεις περί γονεϊκών δικαιωμάτων και απτών προτάσεων.
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
Πυθαγόρας
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 14 Ιαν 2011 20:45
Όνομα Ιστότοπου: -

@Beautiful Loser

Κατά την άποψη μου δεν φαίνεσαι ιδιαίτερα λογικός/λογική.

Άνοιξα αυτό το thread για να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου απέναντι στο νομικό και ηθικό πλαίσιο της κοινωνίας μας, μέσα στο οποίο οι θεϊστές και ειδικότερα οι χριστιανοί έχουν δικαιώματα να κάνουν κακό μέσα στην άγνοια τους. Να υποβάλλουν ανήλικα σε δημόσια γύμνια, να τους δίνουν αλκοόλη και να τους λένε πως η μαστούρα είναι ο θεός και η απόδειξη. Να τα υποβάλλουν σε φρικαλέα ερεθίσματα και σε αφύσικες ιεραρχίες, σε ένα σύμπαν σκέψης το οποίο στηρίζεται σε μυθολογικές αναλήθειες. Να καίνε λιβάνι σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιθανό να υπάρχουν άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα. Να πείθουν ανθρώπους να καταρρίψουν το ίδιο το απόρρητο της σκέψεως και της νόησης τους και να νιώσουν τύψεις και μετάνοια για τις πράξεις τους ενώπιον ενός <<ιερέα>> στην εξομολόγηση.

Κατά την άποψη μου αυτή η μεθοδολογία είναι ανήθικη και επιβλαβής για τα παιδιά, τα οποία είναι το μέλλον του κόσμου μας.

Αν εσύ δεν συμφωνείς μαζί μου τότε απλά καταψήφισε. Μην με κουράζεις περαιτέρω όμως με ανούσια σχόλια και υπόνοιες για φασισμό.
Δίκαιον πράττειν

Between the cracks and hollows, the earth is good.
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

@Beautiful Loser
υπάρχουν περί τα 750 μέλη στο forum. ΣΙΓΟΥΡΑ τα 5 η 10 δεν αποτελούν κριτήριο για γενίκευση.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
Πυθαγόρας
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 14 Ιαν 2011 20:45
Όνομα Ιστότοπου: -

@ EvanT

Μα το θέμα δεν είναι καν αν υπάρχει θεός ή όχι. Το θέμα είναι εάν η πλύση εγκεφάλου αυτή που γίνεται στα παιδιά για την θρησκεία είναι εποικοδομητική για αυτά.
Δεν χρειάζεται κανείς να αποδείξει ότι δεν υπάρχει θεός για να αποδείξει πως η ψυχώσεις και η θρησκοληψία πάνε χέρι με χέρι. Έχουν γίνει πολλές έρευνες ψυχιατρικού χαρακτήρα που υποδεικνύουν ότι υπάρχει θετικός συσχετισμός ανάμεσα σε διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις και την υποβολή σε θρησκευτικά ιδεώδη σε νεαρή ηλικία.

Δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός για να αποδείξεις πως οι μονοθεϊστικές θρησκείες που έχουν εισαχθεί από την Ανατολή είναι ψευδείς. Η επιστήμη της φυσικής, της βιολογίας, της χημείας πηγαίνει ενάντια στις θεωρίες κοσμογέννησης που παρουσιάζονται στα ιερά βιβλία των θρησκειών αυτών και αυτό είναι από μόνο του τεκμήριο για τις αναλήθειες των θρησκειών.

Δεν βρίσκω κάτι λάθος στο να επεμβαίνει το Κράτος για μία φορά για την προστασία των ΑΤΟΜΙΚΩΝ ιδεολογικών ελευθεριών και την πιθανότητα εξέλιξης του ΑΤΟΜΟΥ έξω από ένα δογματικό οικογενειακό καθεστώς. Επίσης δεν πρότεινα να μεγαλώνουν τα παιδιά σε αποστειρωμένα ιδρύματα. Επίσης δεν ανέφερα τον Dawkins πουθενά. Μην παραποιείς τον λόγο μου, σε παρακαλώ.

Μιλάς για πιθανή κακομεταχείρηση των ιδεών μου και για το πως αυτές μπάζουν. Αλλά η κακομεταχείριση οποιασδήποτε ιδέας πηγάζει από την έλλειψη λογικής και εγκράτειας αυτού που την εφαρμόζει, όσο και από την έλλειψη αντίδρασης σε αυτόν που του επιβάλλεται. Δεν είναι thread όμως πολιτικού χαρακτήρα αυτό και βέβαια όταν κάποιος προτείνει κάτι για το καλύτερο ενός τόπου δεν φταίει εάν αυτοί που το εφαρμόζουν είναι άπληστοι και ύπουλοι.
Δίκαιον πράττειν

Between the cracks and hollows, the earth is good.
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

1η προειδοποίηση προς το μέλος: Beautiful Loser[όνομα].
Links: viewtopic.php?p=54327#p54327
Αιτία: Διαλέξτε μεταξύ ειρωνείας και συκοφαντίας


Το νήμα κλειδώνεται. Τα περί "δηλητηρίου" θυμίζουν ρητορικές άλλων χώρων. Εδώ μέσα η πλειοψηφία θεωρεί το χριστιανισμό ψέμα και την εκκλησία στυγνό εκμεταλλευτή των ανησυχιών των ανθρώπων. Κανένας σκοπός δεν επιτυγχάνεται όμως με φανατισμένη ρητορική μίσους. Αν θέλετε να συζητήσουμε τους λόγους, στο "απόψεις μελών".
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Κλειδωμένο