Πάλι καλά Τζερόνιμο...

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Κόκκινη Τζιχάντ
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: 28 Ιουν 2009 18:30
Όνομα Ιστότοπου: -

[youtube]ag0jgH0ECFI[/youtube]
Ξύπνησαν πάλι οι άθλιες σκουριασμένες ορδές / λυσσασμένες θρησκείες πατρίδες οικογένειες / σκούζουν και σφάζονται για ένα καλύτερο χθες / μα οι σημαίες τους ανεμίζουν βρωμερές και νικημένες
Άβαταρ μέλους
dracumelenios
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: 12 Αύγ 2010 02:54
Όνομα Ιστότοπου: http://www.youtube.com/user/dracumelenios

Ναι αλλά ο Ισοκράτης εννοούσε κάτι άλλο>>

Το πραγματικό νόημα της φράσης προκύπτει σε σχέση με τα συμφραζόμενα, δηλαδή διαβάζοντας ολόκληρη τη φράση και όχι ένα απόσπασμα. Το 'σκοπίμα' παρεννοημένο κείμενο προέρχεται από τον Πανηγυρικό λόγο που απεύθηνε στους Αθηναίους. Το επίμαχο απόσπασμα είναι το ακόλουθο:

«Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας».

Δηλαδή:

«Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τούς άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη τού λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι τών άλλων και κατόρθωσε ώστε το όνομα τών Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον τής καταγωγής αλλά τής πνευματικής ανυψώσεως, και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή».

(Μετάφραση: Μ. Πρωτοψάλτης, «Βιβλιοθήκη Αρχαίων Συγγραφέων, Ι. Ζαχαρόπουλος)


ο Ισοκράτης έκανε μια διαπίστωση (και όχι διακήρυξη ενός πιστεύω), πως οι ξένοι την εποχή εκείνη είχαν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται και να (αυτο)αποκαλούνται Έλληνες με βάση την ελληνική εκπαίδευση που αποκτούσαν και όχι με βάση το 'γένος'.
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Στο πρώτο μέρος ήταν απλά ο νιοστός που έκανε κατάχρηση της ρήσης του Ισοκράτη. Τι δουλειά έχει ένας ιερωμένος να ανακατεύεται με αυτά ποτέ δεν το κατάλαβα. Τζάμπα εκτίθεται ενώ κατά τα άλλα κρατάει χαμηλούς τόνους.

Στο δεύτερο μέρος τα λέει πολύ καλύτερα. Δεν είναι λέει δουλειά της εκκλησίας να λύσει αυτά τα θέματα αλλά να βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Σωστό αν και πάλι μ' εκνευρίζει που η εκκλησία καπελώνει ΚΑΙ τη φιλανθρωπία αλλά τελοσπάντων, χίλιες φορές μια εκκλησία που συντηρεί νοσοκομεία και ιδρύματα παρά μια εκκλησία με ξενοδοχεία. Θα ήταν μια βελτίωση.

Η συνέντευξη αυτή νομίζω ότι έχει καιρό που έγινε.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
dracumelenios
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: 12 Αύγ 2010 02:54
Όνομα Ιστότοπου: http://www.youtube.com/user/dracumelenios

Έχεις δίκιο, θα ήταν καλύτερη μια εκκλησία με νοσοκομεία παρά μια με ξενοδοχεία. Και θα ήταν ακόμα καλύτερη μια εκκλησία που κάνει κυρίως νοσοκομεία, και όχι κυρίως εκκλησίες.

Στην ελλάδα υπάρχουν 8160 ορθόδοξοι ναοί, και 725 νοσοκομεία. Η Χ.Ο. Εκκλησία αυτή τη στιγμή συντηρεί 3 νοσοκομεία, και πάνω σε δωρηθέντα ακίνητα της, έχουν ανεγερθεί (από την πολιτεία) περίπου άλλα 40.


Ε βέβαια να μου πεις, αν έκανε μόνο νοσοκομεία δεν θα ήταν καν εκκλησία αλλά ένα κοινωφελές μόνο ίδρυμα!
Απάντηση