Μυθοπλαστία όλες οι θρησκείες της οικουμένης

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Πυθέας
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 550
Εγγραφή: 24 Νοέμ 2009 15:08
Όνομα Ιστότοπου: -

dtango έγραψε:
Πυθέας έγραψε:η λογικη σου γραμμη περι μυθων και θεων και ανθρώπων
παρομοιάζει τα παραμυθια για να βάλω το παιδι μου για υπνο.
Τότε μην του λες παρόμοια. Λέγε του συνεχώς το δικό μου παραμύθι να δούμε μετά αν θα πιστεύει τα παραμύθια του κατηχητικού.

Πυθέα φίλε μου, στις τόσες αναλύσεις που έχεις κάνει σκέφτηκες ποτέ να αναλύσεις και την απέχθεια που έχεις προς το παραμύθι μου;
Οι υπόλοιποι με βαρέθηκαν και βρήκαν την ησυχία τους. Εσύ επιμένεις! Γιατί επιμένεις; Τι είναι εκείνο που σε πειράζει;
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της εμμονής μου με την ιστορία θεών, γιγάντων και ανθρώπων είναι το μίσος μου κατά των θεών. Αυτό είναι που σε πειράζει; Έχεις κρυμμένο κανέναν πανάγαθο θεούλη μέσα στην καρδούλα σου και συγχύζεσαι που τον κατηγορώ;
Dtango δεν έχω απέχθεια προς τα παραμύθια. Δεν πάει κατηχητικο και ηδη στα 7 λεει πως ξέρει οτι δεν υπαρχει θεος. Το δικό σου παραμύθι ειναι ακατάλληλο για τα ανηλικα διοτί περιέχει "αδικαιολόγητο" μίσος και βια. Προτιμω να του δινω παραδειγματα θετικης σκέψης με εμφαση στην εκτιμηση της ομορφιας και της συναδερφικότητας. Οταν δεσουν τα κοκκαλα του ομως θα μαθει και πατροπαραδοτο karate do. Ο καλος πολεμιστης δεν καιγεται εσωτερικα απο παθος, εχει ηρεμια και μια αγαπη προς την μη-βια. Δεν προβάλλει μίσος. Αν διαταραχτει αυτη η ησυχια, φροντίζει την διατάραχη, λύνει την ανωμαλια που εισέρχεται, δεν την μισει.

Τωρα, γιατί επιμένω.
1-δεν συγχυζομαι αλλα χαιρομαι όταν κατηγορεις επάξια το θεικο κατεστημένο, την εννοια του θεου και τον συμβολισμο τους.

2-μου αρέσει και η αρχαιολογια και η μυθολογια και εχω φαντασιώσει συνδεσμους μεταξυ διαφόρων λαων και εποχων

3-λυπάμαι όταν τα ανωθεν σημεια που εκτιμω απαξιωνωνται σε σενα απο ορθολογικη εκτιμηση, και όταν αναλογίζομαι ότι ο τελειος εχθρος μοιαζει του αντιπάλου του, και η ιδια ορθολογικη εκτιμηση αρκει να απαξιώσει και να γελοιοποιησει τους λεγόμενους μισητους θεους και αντιπροσωπους του, συνειδητοποιω οτι το μίσος σου ειναι ανυποστατο

4-Το μισος σου με πειράζει. Το μίσος ειναι χαμηλές δονησεις που δινουν σημασια στο αντικειμενο τους. Και δεν ειναι μισος εναντιον ζωντανων ανθρωπων για ζωντανους λόγους. Ο ορος θεος δεν οριζεται επαρκως για να του κοψεις ραψεις και φορέσεις ενα μίσος που ειναι υποπτο οταν λειπει ενεργη καταπιεση και προσωπικη εμπλοκη

5- Αρα ή μισεις τους συνανθρωπους σου τους ελληνες που με την κουλτουρα τους ειχαν θεους καταπιεστες στην εικόνα τους και προσφατως εισηγαγαν ενα εβραικο μοντελο με καλυτερες επιδόσεις- δεκτό αλλα πέστο με το ονομά του, δεν μισεις μια αοριστη ιδεα χαμενη μεταξυ ιστοριας και μυθου αλλα την ζωντανη αιτια της, την καφριλα που σε περιβαλλει στα καλυβια, ή την αθηνα κτλ. Ως μισάνθρωπος εμπνεις πιο πολυ σεβασμο απο οτι ως παραμυθας.

ή διαδιδεις μισος εναντιον ιδεων, συναισθηματικη λογοκρισια που δεν μου αρεσει να βλεπω σε ενα χώρο αθειας. Μισος ως κινητηρια ενεργεια ειναι βλαβερο και υπάνθρωπο για μένα, ασε που κάνει και κακο στην υγεια αυτου που καταναλωνεται απο μισος. Αυτα δεν ειναι θρησκα αποφθεγματα ή σεβασμος προς καποιο θεο, εχω δοκιμασει και τα δυο στρατοπεδα του ιδιου νομισματος αγαπη /μισος. Σε αυτη τη πιστα τα ακρα ειναι παραλογα και δυσβασταχτα και το ουδετερο κεντρο ανιαρο και καταθλιπτικο. Εγω δεν ειμαι σιγουρος οτι θα μισουσα την εννοια του θεου τοσο αν αντιπροσωπευοταν απο τον Ηλιο. Μπορω να χλευασω την θεοποιηση του ηλιου και να αποτιναξω σαν σκουπιδι την ιδεα της θεικης υποστασης του ηλιου.
(δεν ειναι ομως εφευρεση μιας εμπορικης ρατσας. μιλωντας για αισχος=κερδοσκοποι)
Θα αντιδράσω σε αυτους που το επιβάλλουν, για την επιβολη, οχι το αντικειμενο ανθρωπος, αμπελι, ganga, γυναικα, ηλιος ή οτι άλλο.

και στην ενδοτερη μυστικιστικη φιλοσοφια, τα συμπεράσματα συμπιπτουν στον ανωτερο εαυτο και την αληθεια του ανθρωπου, αν και θέλει λιγη φαντασια για το αναγνωρισεις αυτο στον ασυναρτητο χριστιανισμο.

δεν νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα ο κοσμος να βγαζει φλυκταινες (οπως εγω παλιοτερα) στην καθε αναφορα στον χριστιανισμο και να θέλει την καταστροφη του.

τους παπαδες και την εκκλησια την θέλω σε ενα εθνικο μουσειο θρησκευτικης ιστοριας οπου ανηκει,

οχι φουντο στην πισινα με το υδροχλωρικο οξυ ( αν και ...)
say "Hi!"
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Πυθέας έγραψε:Το δικό σου παραμύθι ειναι ακατάλληλο για τα ανηλικα διοτί περιέχει "αδικαιολόγητο" μίσος και βια.
Κατά κανόνα αδικαιολόγητη είναι η αγάπη. Σπάνια το μίσος.

Λοιπόν! Πάμε για άλλη μια φορά, αλλά τελευταία.
Ο Γιατρός φωνάζει: Οι μύθοι δεν είναι ιστορία. Ωστόσο, αποτελεί γεγονός το ότι οι άνθρωποι για χιλιετίες σφάζουν τα πρωτότοκά τους. Αυτό είναι ιστορία!
Για χιλιετίες καταδιώκουν και εξοντώνουν όσους θεωρούν κατώτερους = Ιστορία!
Παραμόρφωναν, και ίσως κάπου ακόμα το κάνουν, τα κρανία των βρεφών τους = Ιστορία!
Πετσοκόβονται και ακρωτηριάζονται για χάρη εξαγνισμού = Ιστορία!
Οι συμπεριφορές αυτές πηγάζουν από την ανάγκη να μην αλλάξουν τίποτα από αυτά που βρήκαν από τους γονείς τους για να συνεχίσουν να αισθάνονται ασφαλείς.

Δεν τους έπεισε κάποιος μυθοπλάστης να φέρονται κατά τον τρόπο αυτόν. Μιμούνται καταστάσεις που προϋπήρξαν.
Σε κάποια κοινωνία υπαρκτή, τα πρωτότοκα θεωρούνταν ακατάλληλα, ασθενικά, άχρηστα και τα εξοντώνονταν. Το ίδιο και οι διαφορετικοί άνθρωποι καθώς και όσοι θεωρούνταν κατώτεροι.

Οι μύθοι δεν είναι άσχετοι με τις συμπεριφορές αυτές. Ο Αγαμέμνων έσφαξε την Ιφιγένεια για να εξευμενίσει τους θεούς. Έκανε δηλαδή το χατίρι των θεών. Έκανε ότι γνώριζε πως ευχαριστούσε τους θεούς. Για να ευχαριστήσουν τους θεούς έδιωχναν και τους κατώτερους.

Αν θέλεις να αναπλάσεις την αρχική κοινωνία. Την κοινωνία εκείνη που δίδαξε όλους αυτούς τους παραλογισμούς στους ανθρώπους, έχεις ανάγκη τους μύθους και τα αρχαία κείμενα.
Όταν όμως έχεις μάθει να θεωρείς παραμύθια τους μύθους, μαγικά ξόρκια τα αρχαία κείμενα και φαντασιώσεις πρωτόγονων τους θεούς, τότε συνεχίζεις το ταξίδι σου στην άγνοια και σε σοκάρει το βαθύ και άσβεστο μίσος.

Έχεις δει φωτογραφίες σκελετωμένων ανθρώπων στα στρατόπεδα των Ναζί; Έχεις αντιληφτεί ότι το φυσιολογικό θα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται στην θαλπωρή του σπιτιού τους αντί να είναι βυθισμένοι στην ανείπωτη δυστυχία τους; Έχεις αναρωτηθεί γιατί τους συνέβη αυτό που τους συνέβη; Χμ;
Μάλλον όχι διότι αν το είχες κάνει θα σεβόσουν το ιερό μίσος.

Λοιπόν φίλε μου! Η συμπεριφορά των Ναζί είναι συμπεριφορά θεών. Δεν έχεις παρά να μελετήσεις για να το διαπιστώσεις.

Καλό σου βράδυ!
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Μάκης
Δημοσιεύσεις: 1219
Εγγραφή: 20 Απρ 2010 02:38
Όνομα Ιστότοπου: -

@dtango
Εσύ θεωρείς θεούς αυτούς που κάνουν φρικαλαιότητες για να μπορούν να αξίζουν το μίσος σου! Μήπως τους θεωρείς και απαραίτητους για να αυτοεπιβεβαιώνεσαι? Κάτι τέτοιο θα χαρακτήριζε μια πολύ παράξενη ανθρώπινη ψυχοσύνθεση!
Επειδή με ρώτησες και σε τι πιστεύω εγώ και μου χρεώνεις πότε στο έναν και πότε στον άλλο φιλόσοφο, σε πληροφορώ ότι το γεγονός ότι παραθέτω απόψεις άλλων είναι για να μην πιστώσω στον εαυτό μου κάτι που δεν είπα και δεν πρωτοσκέφθηκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλες τις απόψεις τους. Από την ώρα που έγινα θεωρητικά και κατά τον δυνατόν πρακτικά αυτοπροσδιοριζόμενος και όχι ετεροπροσδιοριζόμενος και ετεροδιαχειριζόμενος, προσπαθώ να είμαι ένας γνήσιος υλιστής κρίνοντας ακόμη και τα λάθη των ομοϊδεατών μου που νομίζουν ότι ο "καθαρός υλισμός" θεμελιώθηκε κάπου εκεί και μετά το 1844, ή ενέδωσαν στον ιδεαλισμό των κβαντιστών. Δεν είμαι άθεος γενικώς και αορίστως! Είμαι άθεος γιατί είμαι υλιστής που ψάχνει τις μορφές, τα χαρακτηριστικά και τους νόμους κίνησης της ύλης και όχι από μίσος σε ανύπαρκτους ή υπαρκτούς ανθωπόμορφους θεούς. Λύθηκαν οι απορίες σου για ποιόν καθαρό λόγο μιλάω?
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Μάκης έγραψε:@dtango
Εσύ θεωρείς θεούς αυτούς που κάνουν φρικαλαιότητες για να μπορούν να αξίζουν το μίσος σου!
Όχι!
Δεν είναι δικό μου σφάλμα που όλοι σας δεν μπορείτε να απαγκιστρωθείτε από την σύγχρονη έννοια του όρου θεός.
Ο Όμηρος τους αποκαλούσε Δίους, η Παλαιά Διαθήκη Elohim, οι Αιγύπτιοι Nετερούς, οι Ιάπωνες Κάμι, Οι Ινδοί Suras και πάει λέγοντας. Ποια ονομασία προτιμάς για να πάψεις να τους θεωρείς φαντασιώσεις και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε;

Οι θεοί υπήρξαν και φέρθηκαν εγκληματικά. Έκαναν φρικαλεότητες και υπήρξαν εκείνοι που χάραξαν τον δρόμο των φρικαλεοτήτων που συνεχίζουμε να ακολουθούμε (Κιργιζία).
Δεν θεωρώ λοιπόν θεούς αυτούς που σήμερα κάνουν φρικαλεότητες. Απλά λέω ότι τον ρατσισμό τον εφάρμοσαν πρώτοι οι Δίοι.
Μάκης έγραψε:Επειδή με ρώτησες και σε τι πιστεύω εγώ και μου χρεώνεις πότε στο έναν και πότε στον άλλο φιλόσοφο, σε πληροφορώ ότι το γεγονός ότι παραθέτω απόψεις άλλων είναι για να μην πιστώσω στον εαυτό μου κάτι που δεν είπα και δεν πρωτοσκέφθηκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλες τις απόψεις τους.
Ωραία! Τότε όταν παραθέτεις λόγια τους, διευκρίνιζε για ποιόν λόγο τα παραθέτεις.
Μάκης έγραψε:Είμαι άθεος γιατί είμαι υλιστής που ψάχνει τις μορφές, τα χαρακτηριστικά και τους νόμους κίνησης της ύλης και όχι από μίσος σε ανύπαρκτους ή υπαρκτούς ανθωπόμορφους θεούς. Λύθηκαν οι απορίες σου για ποιόν καθαρό λόγο μιλάω?
Κατάλαβα. Είσαι άθεος τύπου Ντώκινς. Εκείνος είναι άθεος επειδή γνωρίζει ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι σωστή και εσύ επειδή γνωρίζεις τους νόμους κίνησης της ύλης.
Τώρα πες μου και τι σχέση έχουν αυτά με τον όρο Δίοι που μας παρέδωσε ο Όμηρος, διότι εμένα οι Δίοι του Ομήρου με ενδιαφέρουν και οι κακοί Elohim της Π.Δ. και όχι ο καλός Χριστούλης.

Τι να την κάνω εγώ την γνώση των νόμων της κίνησης της ύλης όταν δεν μπορείτε να μου προσφέρετε την γνώση του παρελθόντος των προγόνων μου;

Α! Να σημειώσω ότι εγώ δεν είμαι άθεος. Θεομάχος είμαι!
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Πυθέας
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 550
Εγγραφή: 24 Νοέμ 2009 15:08
Όνομα Ιστότοπου: -

dtango έγραψε: Αποτελεί γεγονός το ότι οι άνθρωποι για χιλιετίες σφάζουν τα πρωτότοκά τους. Αυτό είναι ιστορία!
λάθος διατύπωση που εγκυμονεί λογικό σφάλμα
η σωστη διατυπωση=
"ιστορικές πηγές αναφέρουν οτι σε κάποιους πολιτισμους, στην διαρκεια μερικων χιλιαδων χρόνων της ιστορίας τους, εφαρμοζόταν μορφές ανθρωποθυσίας, συμπεριλαμβανομένης την παιδοκτονία/βρεφοκτονία."

"Η ιστορια του ανθρώπου περιέχει βρεφοκτονία, παιδοκτονια ως μορφη ανθρωποθυσίας

παρομίως, όσα λες αρπάζονται απο ενα ειδικο αποσπασματικό ευρημα που αποτελει ιστορια, διαπιστωμένο φαινόμενο και αναγονται, φουσκώνουν με τροπο αιρετό και μη-διαπιστωμένο, λογικα invalid,
για να τα σερβίρεις ως αποκλειστικές γενικευσεις.
dtango έγραψε: φωτογραφίες σκελετωμένων ανθρώπων στα στρατόπεδα των Ναζί; το φυσιολογικό θα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται στην θαλπωρή του σπιτιού τους αντί να είναι βυθισμένοι στην ανείπωτη δυστυχία τους. Έχεις αναρωτηθεί γιατί τους συνέβη αυτό που τους συνέβη; Χμ; Μάλλον όχι διότι αν το είχες κάνει θα σεβόσουν το ιερό μίσος. Η συμπεριφορά των Ναζί είναι συμπεριφορά θεών.
φυσιολογικό είναι ότι υπάρχει
αν υπάρχει ειναι φυσιολογικό
ο παππους μου κουβαλαγε τα πτωματα με καροτσακι στο dahau και κολλησε φυματιωση και πεθανε νωρίς.
λεγε μου για φωτογραφίες και πλακατ και στηλες χαραγμενες σε επιφανη σημεία
οι ανθρωποι ειναι και καλοι και κακοι συγχρόνως
σε αφηνω και εγω ησυχο γαρ ετοιμάζεσαι για αναχωρηση
καλη συνέχεια
say "Hi!"
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Πυθέας έγραψε: σε αφηνω και εγω ησυχο γαρ ετοιμάζεσαι για αναχωρηση
καλη συνέχεια
Ως νέος κι άπειρος γαρ, δεν έμαθες ακόμα το You never know.
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα φύγει πρώτος ;)
Καλή συνέχεια και σε σένα!
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Απάντηση