Άβαρης

Αμέσως μετά την εγγραφή σας περάστε από εδώ να πείτε ένα «χαίρετε» μαζί με δυό λόγια για τον εαυτό σας, και να λάβετε το «αντιχαίρετε» από τους άλλους.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Άβαρης
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 12 Μάιος 2010 18:54
Όνομα Ιστότοπου: -

Σας χαιρετώ όλους, μερικοί με ξέρετε προσωπικά, στους υπόλοιπους να συστηθώ.... :character-afro:

Είμαι Ελληνας Εθνικός γιατί συναισθηματικά ανήκω στην Ελληνική παράδοση(πολιτισμός, φιλοσοφία, λατρεία), αυτό αγαπάω δηλαδή, ενώ πνευματικά(η θέασή μου για τα πράγματα) είναι καθαρά ερευνητική κρατώντας αυστηρά τα όρια ανάμεσα στο "σωστό/θεωρία/λάθος". Είμαι άθεος με την έννοια του "δεν έχω ανάγκη"(γιατί το "δεν υπάρχει" το θεωρώ λογικό λάθος).

Σαν απόψεις σε γενικές γραμμές.........

Υποστηρίζω μία κοινωνία δομημένη με βάση την πολυμορφία που έχει ο άνθρωπος. Αναγνωρίζω ως σωστή κοινωνική δομή την ανάπτυξη διαφορετικών "χώρων", και όχι την μία σωστή συμπεριφορά και "χώρους" που είναι συμβατοί με αυτήν.
Υποστηρίζω την ελεύθερη ανάπτυξη ιδεών μιας και θεωρώ οτι οι αντίθετες απόψεις είναι αυτές που δίνουν τη χρυσή τομή και κρατούν τη ισορροπία τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Απορρίπτω μόνο τους ανθρώπους που έχουν αυτό που λέμε "σκατοψυχιά", χαρακτηριστικό που είναι ανεξάρτητο από την ιδεολογία και σιχαίνομαι την προσπάθεια ομογεννοποίησης των ανθρώπων κάτω από οποιαδήποτε "ένα σωστό" μιας και τα σωστά είναι πολλά όσοι και οι άνθρωποι.
Σιχαίνομαι επίσης την εκκλησία και τους παπάδες, γιατί επιβάλλοντας τη θρησκεία τους στις κοινωνίες με αναγκάζουν να ασχολούμαι σοβαρά μαζί τους, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση κι αυτοί κι ο χριστιανισμός θα μου προκαλούσαν μόνο γέλια.

ΥΓ. Το nickname μου κανονικά γράφεται "Άβαρις" αλλά πλεον βάζω "η" γιατί βαρέθηκα στο ίντερνετ να εξηγώ "δεν είμαι γυναίκα".
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Καλώς ήλθες στην παρέα!

Αλήθεια ο ορίτζιναλ Άβαρις ποιος ήταν? (φαντάζομαι το γκούγκλ θα έχει την απάντηση, ίσως ακόμα και η εγκυκλοπαίδεια, αλλά κουβέντα να γίνεται...)
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Άβαρης έγραψε:Το nickname μου κανονικά γράφεται "Άβαρις" αλλά πλεον βάζω "η" γιατί βαρέθηκα στο ίντερνετ να εξηγώ "δεν είμαι γυναίκα".
lol wut
Αφού το "Άβαρις" είναι αρσενικό όνομα...
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Άβαταρ μέλους
breadfan
Δημοσιεύσεις: 1722
Εγγραφή: 20 Ιουν 2009 03:16
Τοποθεσία: Πάτρα

Καλωσήρθες.
Μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς όταν λες ότι το "δεν υπάρχει" το θεωρείς λογικό λάθος;
Οὐκ ἄρα τὸ θεοφιλὲς ὅσιόν ἐστιν, ὦ Εὐθύφρων, οὐδὲ τὸ ὅσιον θεοφιλές, ὡς σὺ λέγεις, ἀλλ᾽ ἕτερον τοῦτο τούτου.
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

breadfan έγραψε:Μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς όταν λες ότι το "δεν υπάρχει" το θεωρείς λογικό λάθος;
Breadfan I :romance-heartbeating: U!
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Άβαρης
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 12 Μάιος 2010 18:54
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:Αλήθεια ο ορίτζιναλ Άβαρις ποιος ήταν? (φαντάζομαι το γκούγκλ θα έχει την απάντηση, ίσως ακόμα και η εγκυκλοπαίδεια, αλλά κουβέντα να γίνεται...)
Hταν υπερβόρειος ιερέας του θεού Απόλλωνα, που περιγράφεται με μυθικό τρόπο, πετούσε πάνω σε ραβδί κτλ. :auto-dirtbike:
noxteryn έγραψε: lol wut
Αφού το "Άβαρις" είναι αρσενικό όνομα...
Δεν είναι γνωστό όνομα και μιας και με γιώτα γράφονται τα γυναικεία Αμαρυλίς, Θέμις κτλ το θεωρούσαν αυτονόητο.
breadfan έγραψε: Μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς όταν λες ότι το "δεν υπάρχει" το θεωρείς λογικό λάθος;
Το "υπάρχει θεός" ή "δεν υπάρχει" εξαρτάται από το τί θα ορίσεις ως θεό. Ο θεός σαν έννοια είναι ανθρώπινη θέαση, και ως εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται μία ανθρώπινη θέαση για να έχει και μία έννοια ο θεός.
Οποιος δίνει, πέρα από την προσωπική άποψη, στην έννοια θεός μια απόδοση συγκεκριμένη ως σωστή αυθαιρετεί και ακολουθεί την δογματική σκέψη, και το "δεν υπάρχει" είναι η άλλη όψη του νομίσματος που λέγεται δόγμα.
Γίνεται δηλαδή αντίθετος σε συγκεκριμένο δόγμα, αλλά δεν ξεφεύγει από τη δογματική σκέψη.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Άβαρης έγραψε:Το "υπάρχει θεός" ή "δεν υπάρχει" εξαρτάται από το τί θα ορίσεις ως θεό. Ο θεός σαν έννοια είναι ανθρώπινη θέαση, και ως εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται μία ανθρώπινη θέαση για να έχει και μία έννοια ο θεός.
Και ναι και όχι.

Νομίζω ότι αν βγω και πω "ο θεός είναι ένα κίτρινο μανιτάρι που φυτρώνει έξω από την πόρτα μου" θα με πάρουν όλοι στο ψιλό και δικαίως.

Επίσης, αν βγω και πω "ο θεός είναι στο πλευρό της ανθρωπότητας" πάρα πολλοί άνθρωποι, πολλών και διαφορετικών θρησκειών (μη σου πω όλων) θα αισθάνονται ότι κατάλαβαν τι εννοώ.

Η έννοια θεός είναι αρκετά ελαστική για να επιδέχεται πολλούς ορισμούς, όχι όμως τόσο ώστε να επιδέχεται οποιονδήποτε ορισμό. Κινείται μέσα σε ορισμένα πλαίσια, όσο είναι μέσα σε αυτά όλοι την αναγνωρίζουν ως "θεό" ακόμη κι αν τον θεωρούν "ψεύτικο θεό" ή "ξένο θεό" ή "θεό των άλλων", ενώ αν βγει έξω από αυτά κανείς πλέον δεν την αναγνωρίζει και δεν την δέχεται ως "θεό".

Αν συζητήσεις αρκετά με θρήσκους, καταλήγεις λίγο πολύ ότι ο θεός πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων:
1. να έχει αυτοσυνείδηση.
2. να έχει βούληση.
(κανείς δεν δέχεται ως "θεό" μια απλή δύναμη της φύσης ή έναν φυσικό νόμο ή ένα φυσικό φαινόμενο χωρίς συνείδηση του εαυτού του και χωρίς βούληση).
3. να έχει δυνάμεις/ικανότητες που ξεπερνούν εκείνες των φυσικών πλασμάτων
4. να έχει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του σύμπαντος
ίσως και άλλα που δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα.

Βλέπεις λοιπόν ότι, αν και αφηρημένη έννοια, δεν είναι τόσο ελαστική ώστε να είναι απεριόριστη. Αν πιάσει κανείς λοιπόν ένα-ένα τα χαρακτηριστικά των εννοιών που περιέχονται κάτω από την ομπρέλα "θεός" και καταδείξει ότι είναι αδύνατον να υπάρχουν, μπορεί να πει, λογικά πλέον, ότι είναι αδύνατον να υπάρχει και "θεός".
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

AoratiMelani έγραψε:Η έννοια θεός είναι αρκετά ελαστική για να επιδέχεται πολλούς ορισμούς, όχι όμως τόσο ώστε να επιδέχεται οποιονδήποτε ορισμό.
[...]
Αν πιάσει κανείς λοιπόν ένα-ένα τα χαρακτηριστικά των εννοιών που περιέχονται κάτω από την ομπρέλα "θεός" και καταδείξει ότι είναι αδύνατον να υπάρχουν, μπορεί να πει, λογικά πλέον, ότι είναι αδύνατον να υπάρχει και "θεός".
Ζηλεύω τον τρόπο που εκφράζεσαι!
Και όχι μόνο τώρα που συμφωνώ μαζί σου. :D
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Άβαρης
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 12 Μάιος 2010 18:54
Όνομα Ιστότοπου: -

Ναι οκ, με τον όρο "θεός" κυρίως αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο όν που συγκεντρώνει κάποια κοινά χαρακτηριστικά από όλες τις θεολογικές απόψεις.
Με τον θεό όμως να είναι προσωπικό θέμα του κάθε ανθρώπου, γιατί πάνω απ'όλα τον μορφοποιεί η ανθρώπινη ανάγκη, τυπικά μπορείς να ορίσεις οτιδήποτε θέλεις, δεν περιορίζεται από κανέναν κανόνα αυτή η ανθρώπινη θέαση.
Το αν σε πάρουν στο ψιλό δεν είναι απαγορευτικό του ορισμού αλλά της δημοσιοποίησής του. (εδώ οι άλλοι μιλούν για δημιουργό σύμπαντος εκ του μηδενός και δεν τους κράζουν μαζικά, που το κίτρινο μανιτάρι ακούγεται πιο λογικό) :mrgreen:
κανείς δεν δέχεται ως "θεό" μια απλή δύναμη της φύσης ή έναν φυσικό νόμο ή ένα φυσικό φαινόμενο χωρίς συνείδηση του εαυτού του και χωρίς βούληση
Εγώ πάντως το δέχομαι κάπως έτσι. Ειδικά για την βούληση δεν θεωρώ οτι υφίσταται ούτε στον άνθρωπο, ούτε πουθενά. Ολα όσα λειτουργούν μέσα στο σύμπαν είναι αυτοματοποιημένα τμήματα ενός μηχανισμού, που είναι όμως ζωντανός και αφού φέρει καταγραφή πληροφορίας είναι και ενσυνείδητος.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Άβαρης την 18 Μάιος 2010 00:41, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
aristotelis_1
Δημοσιεύσεις: 4670
Εγγραφή: 31 Αύγ 2009 15:33
Όνομα Ιστότοπου: -

καλησπερα και απο εμενα δε με λες τι εστι αυτο
[Είμαι Ελληνας Εθνικός γιατί συναισθηματικά ανήκω στην Ελληνική παράδοση(πολιτισμός, φιλοσοφία, λατρεία]
δωδεκαθειστης? αν ναι ωραιος αλλα ελπιζω να πιστευεις στον θεο του πολεμου ετσι?
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΑΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
Άβαρης
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 12 Μάιος 2010 18:54
Όνομα Ιστότοπου: -

aristotelis_1 έγραψε:καλησπερα και απο εμενα δε με λες τι εστι αυτο
[Είμαι Ελληνας Εθνικός.......

δωδεκαθειστης? αν ναι ωραιος αλλα ελπιζω να πιστευεις στον θεο του πολεμου ετσι?
Καλησπέρα. Ναι αυτό σημαίνει, αλλά λυπάμαι, δεν πλησιάζω με "πίστη" τίποτε :naughty: , ακόμα και αν καταχρηστικά χρησιμοποιώ το ρήμα "πιστεύω", γιατί επικράτησε όπως και το 12θειστής αντί του Ελλήνας ή το θρησκεία αντί της λατρείας.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Άβαρης έγραψε:Ειδικά για την βούληση δεν θεωρώ οτι υφίσταται ούτε στον άνθρωπο, ούτε πουθενά.
Kαταρχάς καλώς ήρθες κι από μένα Άβαρη.(Αν και εγώ θα προτιμούσα εδώ να σε αποκαλούσα Άβαρι αλλά σέβομαι και κατανοοώ την επιλογή σου).
Απ'όλα όσα λες θέλησα να σταθώ μονάχα στον παραπάνω ισχυρισμό σου.Γενικά συμφωνώ με τη Μελάνη που σου είπε ότι δεν μπορούμε αυθαίρετα να ονομάζουμε "θεό" ότι θέλουμε.Οι έννοιες έχουν την ιστορία τους και αποκτούν τη σημασία τους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται στην πράξη από τις γλωσσικές κοινότητες.
Όσον αφορά όμως το θέμα "βούληση".Νομίζω ότι σ'αυτή την περίπτωση η γλώσσα μας παίζει ένα παιχνίδι.
Αν εννοείς "ελεύθερη βούληση" με την έννοια της μη αιτιακά καθορισμένης ικανότητας του νου να λαμβάνει αποφάσεις,ναι το ζήτημα το συζητάμε.Κάτι τέτοιο στην απόλυτη διάστασή του μάλλον δεν υπάρχει.Για μένα ο όρος "ελεύθερη βούληση" σημαίνει όσο το δυνατόν πιό συνειδητή και ελεύθερη εξωτερικών καταναγκασμών λειτουργία του νου.Δεν σημαίνει ότι ο νούς υπερβαίνει σα να ήταν εξωφυσικό αντιεκείμενο τους φυσικούς νόμους και περιορισμούς ούτε την επίδραση των δυνθηκών μέσα στις οποίες αναπτύσσεται και λειτουργεί.

Έτσι όμως όπως το θέτεις "βούληση δεν υφίσταται" εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να συμφωνήσω.Βούληση,με την έννοια της σχετικά αυτόνομης ικανότητας λήψης αποφάσεων και δράσης σαφώς και υπάρχει και δεν υπάρχει ανθρώπινη-τουλάχιστον-πράξη,συμπεριλαμβανομένης και της αρχικής σου δήλωσης που να μην είναι αποτέλεσμα λειτουργίας της βούλησης.

Το κατα πόσο αυτή η βούληση είναι ελεύθερη και ποιά είναι γενικά τα όρια της έννοιας της ελευθερίας στον κόσμο μας αυτό είναι άλλη υπόθεση και μάλλον όχι επί του παρόντος.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

Καλώς ήρθες!!

Ωραίες οι απόψεις σου και συμφωνώ με τα περισσότερα και ειδικά αυτό:
Υποστηρίζω μία κοινωνία δομημένη με βάση την πολυμορφία που έχει ο άνθρωπος.
Μακάρι να το υποστήριζαν περισσότεροι…

Όσο για τον θεό, συμφωνώ με την Μελάνη. Λες:
Με τον θεό όμως να είναι προσωπικό θέμα του κάθε ανθρώπου, γιατί πάνω απ'όλα τον μορφοποιεί η ανθρώπινη ανάγκη, τυπικά μπορείς να ορίσεις οτιδήποτε θέλεις, δεν περιορίζεται από κανέναν κανόνα αυτή η ανθρώπινη θέαση.
Λανθασμένα ονομάζεται κάτι τέτοιο θεός κατά την γνώμη μου γιατί προκαλεί σύγχυση με την έννοια του θεού όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες, η οποία θεωρώ πως είναι πολύ συγκεκριμένη όσο κι αν θέλουν να την παρουσιάζουν ως αόριστη μερικοί για να δικαιολογούν την πίστη τους. Και εκεί βασίζονται και οι εκκλησίες πολλές φορές για να κρατάνε τους πιστούς τους (είναι πάρα πολλοί οι χριστιανοί που θα σου πουν πως ο θεός είναι αγάπη, καλοσύνη κλπ..).
Καλησπέρα. Ναι αυτό σημαίνει, αλλά λυπάμαι, δεν πλησιάζω με "πίστη" τίποτε, ακόμα και αν καταχρηστικά χρησιμοποιώ το ρήμα "πιστεύω", γιατί επικράτησε όπως και το 12θειστής αντί του Ελλήνας ή το θρησκεία αντί της λατρείας.
Θα ήθελα εδώ κάποιες διευκρινήσεις. Καταρχάς θέλω να μάθω περισσότερα για τον 12θεισμό στην Ελλάδα. Κατά δεύτερον, γιατί θεωρείς πως θα έπρεπε να επικρατήσει το Έλληνας αντί για το 12θειστής; Δεν είναι σαν να ταυτίζεις ένα έθνος με μια θρησκεία (ή λατρεία αν θες); Γενικά οι έλληνες που ασχολούνται με την αρχαία ελληνική θρησκεία δεν έχω καταλάβει γιατί έχουν επιλέξει την ονομασία Έλληνες Εθνικοί για να αυτοχαρακτηρίζονται..
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
Άβαταρ μέλους
Άβαρης
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 12 Μάιος 2010 18:54
Όνομα Ιστότοπου: -

@Γιατρός του ΙΚΑ
Η έννοια της βούλησης για μένα είναι προιον πρόγραμματισμού. Οσο για την ελεύθερη βούληση που αναφέρεις ο άνθρωπος δεν έχει ούτε δείγμα. Ο,τι πράγμα νομίζουμε οτι το επιλέγουμε ελεύθερα, ουσιαστικά προέρχεται, από τις προδιαγραφές του γεννετικού κώδικα και από το κοινωνικό περιβάλλον που αναπτύσεται κάποιος. Τα συναισθήματά σου από κει και πέρα είναι διαμορφωμένα να λειτουργούν αυτόματα και να ξεχωρίζουν αυτό που αποκαλούμε "επιλογή".
Οι έννοιες έχουν την ιστορία τους και αποκτούν τη σημασία τους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται στην πράξη από τις γλωσσικές κοινότητες.
Πάνω κι εκεί βασίζομαι για να λέω οτι το τί καταλαβαίνει κάποιος με την έννοια "θεός" είναι ελεύθερο. Οι προχριστιανικές "θρησκείες", δεν σου λένε τί θα καταλαβαίνεις και πως θα πιστεύεις, δώσαν μία κοσμοθέαση σαν άποψη, την περιγράψαν προσωποποιώντας τα στοιχεία που εξισορροπούν και εξελίσσουν το σύμπαν ως θεούς, και ως εκεί.
Τα ιερά κείμενα εκ θεού, οι εκπροσωποί του στη γη, η μία αποψη του τί είναι ο θεός κτλ ήρθαν με τον χριστιανισμό.

@Ιοκάστη
Το "Ελληνας" παλιά προσδιόριζε συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, πολιτισμό, λατρεία. (Είναι σαν να λες σημερα Εβραίος και να καταλαβαίνεις τα βασικά χαρακτηριστικά που το ακολουθούν). Από τον χριστιανισμό οι Ελληνες διώχθηκαν, σφαγιάζονταν, και μεθοδικά καταστράφηκε ο πολιτισμός και τα ονοματα όπως ειδωλολατρες, δωδεκαθειστές, Ελληνες εθνικοί, παγανιστές, δόθηκαν κατόπιν. Το "Ελληνες εθνικοί" ειναι το πιο ευγενικό απ'αυτά γι'αυτό αυτοπροσδιοριζόμαστε έτσι αφού ο όρος Ελληνας με τη σύσταση του Ελληνικού κράτους έγινε κάτι άλλο. Οι πατέρες του χριστιανισμού από παλιά διαχωρίζουν Ρωμιούς και Ελληνες ως κάτι διαφορετικό, ως και στις μέρες μας ακομα ο Βαρθολομαίος το επανέλαβε.
Το 12θειστής επίσης χρησιμοποιείται από μερικούς σαν πιο κοινό στην κατανόηση, άσε που τα προηγούμενα χρόνια με το Ελλ.εθνικός καταλάβαιναν "εθνικιστής" και τ'ακούγες κατευθείαν. :mrgreen:
Για τον 12θεισμό που ρωτάς, λίγα μπορώ να σου πω, οτι δεν έχει ιερείς εκπροσώπους θεού, δεν έχει λόγους θεού, έχει ελεύθερη κατανόηση στα περι θεών, οι θεοί δεν είναι πρότυπα προς μίμηση. Είναι ολόκληρο φιλοσοφικό σύστημα περί ζωής, αν έχεις δει το άβαταρ θα καταλαβεις την βασική ιδέα περι φύσης, σεβασμού, ανθρώπου σαν τμήμα ενός ζωντανού συνόλου κτλ.
Από κει και πέρα ότι άλλο πω αφορά μόνο προσωπική άποψη, αν σε κατευθύνει άλλωστε κάποιος συγκεκριμένα γίνεται σαν δόγμα και δεν έχει αυτό το νόημα η Ελληνική θρησκεία. Οι απόψεις που διαμορφώνεις απ'αυτό το φιλοσοφικό σύστημα φαίνονται από την ιδέες που αποκτάς για τα πράγματα και αυτές κρίνονται, δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω αλλά άμα κάτσω να αναλύω την Ελληνική λατρεία γίνεται κύρηγμα κι από τέτοια πράγματα φροντίζουμε να απέχουμε.
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

@Άβαρης

Ναι το έχω δει το Άβαταρ αλλά για άλλο λόγο σε ρώτησα. Έχω ασχοληθεί αρκετά με τον παγανισμό αλλά στην ευρώπη (και στον κόσμο γενικότερα) και θέλω να δω τι παίζει στην ελλάδα σ'αυτό το θέμα.
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Άβαρης έγραψε: Η έννοια της βούλησης για μένα είναι προιον πρόγραμματισμού. Οσο για την ελεύθερη βούληση που αναφέρεις ο άνθρωπος δεν έχει ούτε δείγμα. Ο,τι πράγμα νομίζουμε οτι το επιλέγουμε ελεύθερα, ουσιαστικά προέρχεται, από τις προδιαγραφές του γεννετικού κώδικα και από το κοινωνικό περιβάλλον που αναπτύσεται κάποιος. Τα συναισθήματά σου από κει και πέρα είναι διαμορφωμένα να λειτουργούν αυτόματα και να ξεχωρίζουν αυτό που αποκαλούμε "επιλογή".
Αυτό που λες προϋποθέτει ότι στον κόσμο ή έστω πιό συγκεκριμένα στον εγκέφαλο λειτουργεί ένας αυστηρός μονοσήμαντος ντετερμινισμός που δεν επιτρέπει κανέναν "βαθμό ελευθέριας".Αυτού του είδους η μηχανιστική αιτιοκρατία ξέρουμε όμως ότι δεν λειτουργεί στα συστήματα υψηλής πολυπλοκότητας.Άλλωστε ελευθερία σε θέματα συνείδησης δεν σημαίνει απουσία αιτιακού καθορισμού.Σημαίνει απουσία καταναγκασμού.Επιπλεόν αν οι αποφάσεις μας επηρεάζονται (όντως επηρεάζονται) από ένα σωρό παράγοντες γιατί ένας απ'αυτούς να μην είναι η συνείδηση,ο προθετικός δράστης;

Μήπως στην προσπάθειά μας να αφαιρέσουμε κάθε ιδεαλιστικό-υποκειμενικό στοιχείο φτάνουμε να αρνηθούμε την αντικειμενικότητα του υποκειμένου;Με άλλα λόγια εκτός από τη γενετική και την κοινωνία υπάρχω και εγώ ως ενεργούσα συνείδηση και προθετικός δράστης,αιτιακά καθορισμένος αλλά και με επαρκή αυτονομία ώστε να υπάρχει για παράδειγμα ατομική ευθύνη.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Andrameleh
Δημοσιεύσεις: 333
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2009 23:45
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρέ από το στόμα μου τα πήρες! Ακριβώς έχουμε βούληση και κατά μια έννοια ελεύθερη εξ αιτίας της πολυπλοκότητας των γενετικών και περιβαλλοντικών συνθηκών οι οποίες μας καθορίζουν. Με άλλα λόγια οι λόγοι - αίτια τα οποία καθορίζουν τις πράξεις και τις επιλογές μας είναι τόσο πολλοί και συσχετίζονται μεταξύ τους τόσο πολύπλοκα που ένας εξωτερικός παρατηρητής αδυνατεί πρακτικά να προβλέψει ακόμη και αν τα γνωρίζει όλα, το τι θα κάνουμε τελικά. Με αυτή την έννοια και κάτω από πρίσμα ότι το σύνολο της ανθρώπινης συνειδητότητας - εαυτός - πράξεις και επιλογές αποτελεί ένα χαοτικό σύστημα (όχι όμως μη-ντετερμινιστικό) ναι είμαστε ελεύθεροι και υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.

ΥΓ Στην ουσία πρόκειται για το παλιό καλό πρόβλημα της ανάδυσης της συνείδησης το οποίο επανέρχεται στην συζήτηση κάτω από τον μανδύα της ελεύθερης βούλησης.
When one person suffers from a delusion, it is called insanity. When many people suffer from a delusion it is called religion. – Robert Pirsig

What can be asserted without proof can be dismissed without proof. - Christopher Hitchens

Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful. - Seneca the Younger

A casual stroll through the lunatic asylum shows that faith does not prove anything. F.Nietzsche
Άρατος ο Σολεύς
Δημοσιεύσεις: 160
Εγγραφή: 14 Απρ 2010 18:37
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλώς ήλθες Άβαρη,

κατ'αρχάς ταιριάζουμε στον τόνο ! Το όνομα Άβαρης όπως και το Άρατος τονίζονται στην παραλήγουσα!! Είναι επίσης αρχαία ονόματα.

Οι απόψεις σου σεβαστές και λογικές.

Κυρίως στο κομμάτι τους που αφορούν τον βιασμό του Ελληνικού πολιτισμού από το παπαδαριό και τον χριστιανισμό.
Απάντηση