Υπάρχει Θεός;

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Άβαταρ μέλους
SinneR
Δημοσιεύσεις: 283
Εγγραφή: 12 Σεπ 2009 16:38
Όνομα Ιστότοπου: -

aristotelis_1 έγραψε:αντε να γραψω και εδω μια απορια μου,
τους κανωνες της θρησκειας ποιος τους οριζει?
τους κανόνες της θρησκείας τους ορίζουν άνθρωποι οι οποίοι πολλές φορές σφάλουν.
τους κανόνες του θεού τους ορίζει ο θεός και αφορούν το ''δίκαιο''
πχ δεν είναι σωστό να σκοτώσεις κάποιον. αυτό το καταλαβαίνει και ένας άθεος χωρίς να πιστεύει στον θεό. επειδή όμως έχει μέσα του αυτό το αίσθημα της θεϊκής δηκαιοσίνης καταλαβαίνει τί είναι άδικο και τί δίκαιο ενώπιον του θεού.
αυτός που πράττει το άδικο θα έχει ώς φυσική συνέπεια την τιμωρία.
αυτός που έπραξε το δίκαιο θα έχει ώς συνέπια την επιβράβευση από τον θεό.

aristotelis_1 έγραψε:γιατι να σου λενε με σοφια οτι ο θεος ειναι της αγαπης αλλα δεν συγχωραει ακομα και μετα θανατον την αυτοκτονια η τον αφορισμο ?
γιατί για να συγχωρήσει κάποιον ο θεός, θα πρέπει να παραδεχτεί οτι έσφαλε,
πώς μπορεί ο θεός να συνχωρέσει κάποιον ο οποίος δέν ζήτησε ποτέ την συγχώρεση αυτήν;
όποιος καταλάβει οτι έσφαλε και μετανοήσει τότε ο θεός θα ξεχάσει τις αμαρτίες του και αυτές θα σβηστούν για πάντα.
aristotelis_1 έγραψε:γιατι για να ερθεις σε επαφη με τον θεο πρεπει να πας στην εκκλησια ο θεος δεν λενε οτι ειναι παντου?


δέν είναι απαραίτητο να πάς σε καμία εκκλησία.
ο θεός όντος είναι παντού.
η εκκλησίες είναι απλώς ένα μέρος οπου οι άνθρωποι ίδιων πεποιθήσεων νιώθουν μέσα σε αυτές ασφάλεια και έρχονται σε επαφή με άλλους πιστούς.

ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να πάει σε εκκλησία αφού πιστέψει στον θεό και έρθει σε επαφή με αυτόν.
δέν πάει στην εκκλησία για να πιστέψει.
aristotelis_1 έγραψε:γιατι πρεπει καποιος οσο καλος και αν ειναι οσες φωρες και αν παει εκκλησια κατηχιτικα οσες καλες πραξεις κανει θα πρεπει να υποφερει απο αρρωστιες και χιλια δυο και ομως θα πρεπει να παραμεινει πιστος?
γιατί τις αρρώστιες τις περνάνε όλοι, πιστοί άπιστοι, ένθεοι θεϊστές και άθεοι.
αυτή η ζωή είναι μια δοκιμασία. στα δύσκολα θα φανεί η αληθινή πίστη στον θεό, και αυτοί που θα παραμείνουν πιστοί στις δοκιμασίες θα είναι οι άξιοι της αιώνιας ζωής.
aristotelis_1 έγραψε:γιατι το σεξ να ειναι αμαρτια αλλα αρκετοι παπαδες ανα αιωνες εχουν βγει σκανδαλα αρκετα?
το σέξ δέν είναι αμαρτία, η πορνεία είναι αμαρτία.
απλώς το σέξ σήμερα έχει καταντήσει πορνεία.

για τους Φαρισαίους οι οποίοι μοιάζουν με τους παπάδες είπε ο χριστός οτι θα τιμωρηθούν αυστηρά, γιατί νομίζουν οτι βλέπουν αλλά είναι τυφλοί και καθοδηγούν και τους άλλους στον γκρεμό.
aristotelis_1 έγραψε:γιατι για να δειξεις οτι πιστευεις θα πρεπει να μην τρως καποιες συγκεκριμενες μερες και για αλλους και μεχρι καποια συγκεκριμενη ωρα? [επεσε ο ηλιος θα φαμε δεν επεσε ακομα δε μπορουμε να φαμε-ειναι πεμπτη τρωμε κρεας ειναι παρασκευη απαγορευεται να φαμε κρεας]
η νηστεία δέν γίνετε για να δείξουμε οτι πιστεύουμε.
ο χριστός είπε όταν νηστεύουμε, να μήν είμαστε σκυθρωποί σάν τους Φαρισαίους ωστε να μας βλέπουν οι άνθρωποι και να λένε οτι νηστεύουμε, αλλα να είμαστε χαρούμενοι.

η νηστεία είναι μια θυσία προς τον θεό. απαρνούμαστε τις σωματικές ορμές και με αυτόν τον τρόπο εξυψώνουμε και ασκούμε το πνεύμα.
aristotelis_1 έγραψε:απο που τα βρηκαν ολα αυτα ποιος τα εγραψε? ο χριστος ο μωαμεθ ο βουδας ο διας ποιος?
θεος ειναι ενας ειναι ενα πνευμα μια δυναμη ολοι το λενε ολοι το παραδεχομαστε αυτο το πνευμα τωρα που εφτιαξε το συμπαν τι τον νοιαζει τι θα κανουν οι ανθρωποι?
σορρι για το πριξιμο απλα με βγηκαν σημερα μερικα μαζεμενα,,,,
έφτιαξε το σύμπαν, και νοιάζεται για αυτό. ο θεός αγαπάει την δημιουργία του, και όποιος αγαπάει τον θεό δέν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν. είναι πραγματικά ελεύθερος.

α'ιωάννου 4,20
Ο θεός είναι αγάπη. κι όποιος ζει μέσα στην αγάπη, ζει μέσα στο θεό, κι ο θεός μέσα σε αυτόν. Ετσι καταλαβαίνουμε πως η αγάπη έχει ολοκληρωθεί μέσα μας: όταν αντιμετωπίζουμε την ημέρα της κρίσεως με θάρρος. γιατί κι εμείς ζούμε σ αυτό το κόσμο όπως έζησε και εκείνος. όποιος αγαπάει δεν φοβάται. η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο. Γιατί ο φόβος σχετίζετε με την τιμωρία κι όποιος φοβάται την τιμωρία, δείχνει πως δεν έχει φτάσει στην τέλεια αγάπη. Εμείς αγαπάμε τον θεό, γιατί εκείνος πρώτος μας αγάπησε. Αν κάποιος πει ''αγαπώ τον θεό'', μισεί όμως τον αδερφό του , είναι ψεύτης. γιατί πραγματικά, αυτός που δεν αγαπάει τον αδερφό του, τον οποίο όμως βλέπει, πώς μπορεί να αγαπάει τον θεό, τον οποίο δεν βλέπει; Αυτήν την εντολή μας έδωσε ο χριστός: Οποιος αγαπάει τον θεό πρέπει να αγαπάει και τον αδερφό του.
Science without religion is lame, religion without science is blind
Albert Einstein
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

aristotelis_1 έγραψε:τελικα τι ηταν αυτο που σε επεισε γιατρε μου στα συγουρα οτι δεν υπαρχει θεος γνωριζεις? προφανος αυτο που εποισε και τον πιστο οτι υπαρχει στα συγουρα θεος, δυλαδη ΑΠΛΗ ΓΝΩΜΗ χωρις συγουρια,,,,,
Έρχεται ένας άνθρωπος στο δρόμο Αρίστο και σου λέει:"Είμαι εξωγήινος από τον πλανήτη Κουκουρούκου".Ας υποθέσουμε για λόγους απλότητας ότι υπάρχουν 3 πιθανότητες:
1ον Λέει αλήθεια.
2ον Λέει ψέματα.
3ον Εϊναι όντως κουκουρούκου,δηλαδή παλαβός.

Για να δεχτείς ότι λέει αλήθεια πρέπει να στο αποδείξει με κάποιον τρόπο.Όταν όμως ζητάς απόδειξη όλο βρίσκει τερτίπια και κόλπα για να μη σου δώσει αποδείξεις και ξεγλυστράει.

Σε ρωτώ λοιπόν:Αν θεωρήσω ότι ή μου λέει ψέματα ή είναι τρελάρας η γνώμη μου έχει την ίδια βαρύτητα με την δική μου;To τι με έπεισε ότι δεν υπάρχει θεός το έχω πει σε πολλές περιπτώσεις.Μάλλον δεν με διαβάζεις.

ΥΓ:Α και επ'ευκαιρίας να πω και κάτι άλλο,που ήθελα να το πω καιρό αλλά πότε το ξέχναγα και πότε το ανέβαλα.Ο Νικήτας Radical έφυγε θιγμένος από το forum διότι ενώ αξίωνε σεβασμό στο δικό του βίωμα δεν μπορούσε να κάνει την υπέρβαση και να δεχτει τη νομιμότητα του δικού μου βιώματος.

Διότι μάγκες και μάγκισες ζούμε σε τέτοια παράνοια,που ακόμη και εμείς οι άθεοι θεωρούμε νόμιμο να ακούμε κάποιον να επιδίδεται σε φλυναφήματα περί της άπειρης αγάπης του θεού αλλά θεωρείται ότι δεν είναι comme il'faut να πεί κάποιος (και με πολύ πιό πραγματικές αφορμές) "Άϊ σιχτίρ πιά με την αγάπη του θεού σας.Πείτε του ότι μας έχει μαμήσει το κέρατο."Τον θεό μπορεί κανείς να τον αινεί αλλά όχι να τον καταριέται.Έτσι φαίνεται.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Τον θεό μπορεί κανείς να τον αινεί αλλά όχι να τον καταριέται. Έτσι φαίνεται.
Γιατρέ πρόσεχε γιατί οι αμαρτίες των πιστών μπορούν και παραγράφονται δια της μετάνοιας. Οι δικές σου όχι.

Επίσης πρόσεχε γιατί οι αληθεύοντες εν αγάπη πιστοί δεν διαθέτουν βαλβίδα διαφυγής για την εκτόνωση του αληθεύοντος μίσους. Αυτό λοιπόν συσσωρεύεται και κάποια στιγμή εκτονώνεται απότομα, ενίοτε και λίγο άτσαλα.

Εικόνα
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Διακρίνω απειλή στα λόγια σου Skeftomile ή ιδέα μου είναι;Όχι ότι με απειλείς εσύ (ή μήπως...;) αλλά με προειδοποιείς ίσως ότι κινδυνεύω;
Την εικόνα που έβαζε ο Νικήτας την υιοθετείς κι εσύ για κάποιο λόγο ή μήπως είσαι alter ego του Νικήτα;
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
aristotelis_1
Δημοσιεύσεις: 4670
Εγγραφή: 31 Αύγ 2009 15:33
Όνομα Ιστότοπου: -

γιατρε μου ναι απλα το ειπα αυτο γιατι τελικα δεν ειμαστε για τιποτα συγουροι οποτε δεν υπαρχει λογος να κοντραριζομαστε για αυτο
να κραξεις την θρησκεια και τους θρησκους οσο θες να τους κατηγωρισεις για πραματα που γινανε και τα διαβασες προσφατα ναι οσο θες
αλλα για το αν υπαρχει θεος η αν δεν υπαρχει θεος δε νομιζω οτι πρεπει να μαλονουμε γιατι συγουρες 100 της 100 δεν ειναι καμια απ της 2 παραταξεις
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΑΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Διακρίνω απειλή στα λόγια σου Skeftomile ή ιδέα μου είναι;Όχι ότι με απειλείς εσύ (ή μήπως...; ) αλλά με προειδοποιείς ίσως ότι κινδυνεύω;
Την εικόνα που έβαζε ο Νικήτας την υιοθετείς κι εσύ για κάποιο λόγο ή μήπως είσαι alter ego του Νικήτα;
Γιατρέ και εσύ και εγώ και ο Νικήτας και ο SinneR και ο Radical και ο Andrameleh και όλοι είμαστε το alter ego του Θεού. Ο Θεός λοιπόν απειλεί και απειλείται και προειδοποιεί και προειδοποιείται από τον εαυτό του.

ΥΓ: Κάνω προπόνηση για να δώσω εξετάσεις στο μάθημα του υπερλόγου, γι αυτό συγχωρέστε με για τα υπέρλογα που γράφω. :-)
aristotelis_1 έγραψε:Για το αν υπαρχει θεος η αν δεν υπαρχει θεος δε νομιζω οτι πρεπει να μαλονουμε γιατι συγουρες 100 της 100 δεν ειναι καμια απ της 2 παραταξεις.
Οι παρατάξεις είναι τουλάχιστον τρεις. Η τρίτη είναι ότι ο Θεός άλλοτε υπάρχει και άλλοτε όχι, περνώντας εναλλάξ από την ανυπαρξία στην ύπαρξη και αντίστροφα.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
aristotelis_1
Δημοσιεύσεις: 4670
Εγγραφή: 31 Αύγ 2009 15:33
Όνομα Ιστότοπου: -

siner για να απαντησω λιγο σε κανα 2 ερωτισεις,[τους κανωνες της θρησκειας ποιος τους οριζει?]
τους κανόνες της θρησκείας τους ορίζουν άνθρωποι οι οποίοι πολλές φορές σφάλουν.[αρα οσα μας διδαξαν παιζει να ειναι ψευτικα ετσι μου λες?]
[τους κανόνες του θεού τους ορίζει ο θεός και αφορούν το ''δίκαιο''
πχ δεν είναι σωστό να σκοτώσεις κάποιον. αυτό το καταλαβαίνει και ένας άθεος χωρίς να πιστεύει στον θεό. επειδή όμως έχει μέσα του αυτό το αίσθημα της θεϊκής δηκαιοσίνης]
ερωτιση θελει ενας πιστος να σκοτοσει καποιον αλλα δεν το κανει γιατι φωβαται την θεια τιμορια για εσενα αυτος ειναι καλος τωρα δυλαδη θελω να κανω κακο αλλα δε το κανω για να μην παθω μετα εγω κακο? φυσικα και δε πρεπει ουτε ο αθεος ουτε ο πιστος να φτανει σε φωνο γιατι απο μονο του ειναι κατι το κακο να αφερεις μια ανθρωπινη ζωη]
γιατι να σου λενε με σοφια οτι ο θεος ειναι της αγαπης αλλα δεν συγχωραει ακομα και μετα θανατον την αυτοκτονια η τον αφορισμο ?]
[γιατί για να συγχωρήσει κάποιον ο θεός, θα πρέπει να παραδεχτεί οτι έσφαλε,
πώς μπορεί ο θεός να συνχωρέσει κάποιον ο οποίος δέν ζήτησε ποτέ την συγχώρεση αυτήν;
όποιος καταλάβει οτι έσφαλε και μετανοήσει τότε ο θεός θα ξεχάσει τις αμαρτίες του και αυτές θα σβηστούν για πάντα]
τωρα με θυμηζεις το γνωστο ανεκδοτο που εβαλε ενας αθεος, δυλαδη αν καποιος σκοτοσει 10 ανθρωπους αν πει θεε μου συγχωραμε θα συγχωρεθει,και αν καποιος κανει κατι που εκκλησια το θεορει κακο και τον αφορισει οπως τον καζαντζακη ενα πραμα αυτος δεν θα αξιζει συγχωρεσει?]
γιατι πρεπει καποιος οσο καλος και αν ειναι οσες φωρες και αν παει εκκλησια κατηχιτικα οσες καλες πραξεις κανει θα πρεπει να υποφερει απο αρρωστιες και χιλια δυο και ομως θα πρεπει να παραμεινει πιστος?]

γιατί τις αρρώστιες τις περνάνε όλοι, πιστοί άπιστοι, ένθεοι θεϊστές και άθεοι.
αυτή η ζωή είναι μια δοκιμασία. στα δύσκολα θα φανεί η αληθινή πίστη στον θεό, και αυτοί που θα παραμείνουν πιστοί στις δοκιμασίες θα είναι οι άξιοι της αιώνιας ζωής]
αρα μου λες οτι ειτε πιστευεις πας σε εκκλησιες προσευχεσαι ειτε δε πιστευεις πουθενα και σε τιποτα το ιδιο ειναι οταν αρρωστησεις βαρια[φτου φτου κουφια ωρα] τοτε ομως με αυτην την δυλοση σου σινερ μου λες οτι δεν μπορει καμια θρησκεια να σε βοηθησει?]
το σέξ δέν είναι αμαρτία, η πορνεία είναι αμαρτία.
απλώς το σέξ σήμερα έχει καταντήσει πορνεία]
μα ολες οι θρησκιες απαγορευουν το σεξ πριν το γαμο μεχρι και τον αυνανισμο]
η νηστεία δέν γίνετε για να δείξουμε οτι πιστεύουμε η νηστεία είναι μια θυσία προς τον θεό. απαρνούμαστε τις σωματικές ορμές και με αυτόν τον τρόπο εξυψώνουμε και ασκούμε το πνεύμα]
ωραια δυλαδη για να δειξεις οτι αγαπας τον θεο πρεπει να θυσιαζεσαι? μα ο θεος οπως λες ειναι της αγαπης γιατι να θελει να θυσιαζεσαι? ενας ανθρωπος δυλαδη δε πρεπει να τρωει κρεας λαδι για 40 μερες πασχα χριστουγεννα 15 μερες τον αυγουστο και καθε τεταρτη και παρασκευη? επισης να μην κανει ουτε σεξ ουτε αυνανισμο ουτε να ακουει και ροκ μουσικη, αυτο θα δειξει οτι ειναι πιστος? και αν τελικα ειναι λαθος αυτοι οι κανωνες που και εσυ λες οτι τα γραψαν ανθρωποι τοτε τι γινεται? απλα στερισαι ολα τα αγαθα της ζωης σωστα?
για τους Φαρισαίους οι οποίοι μοιάζουν με τους παπάδες είπε ο χριστός οτι θα τιμωρηθούν αυστηρά]
ου ε μη γραματεις και φαρισαιοι, σε αυτο συμφωνο
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΑΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Skeftomilos έγραψε:Γιατρέ και εσύ και εγώ και ο Νικήτας και ο SinneR και ο Radical και ο Andrameleh και όλοι είμαστε το alter ego του Θεού. Ο Θεός λοιπόν απειλεί και απειλείται και προειδοποιεί και προειδοποιείται από τον εαυτό του.
Κοίτα,ωραία όλα αυτά τα ποιητικά και αλληγορικά αλλά επειδή εγώ δεν βλέπω κανένα θεό να μιλάει,μόνο αυτόκλητους εκπροσώπους του,θα επαναλάβω σαφέστερα αυτή τη φορά και ελπίζω σε μιά εξίσου σαφή απάντηση:Με απειλείς;
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Χμ, για να απαντήσω σε αυτό το καίριο ερώτημα ζητώ μια πιο έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Θα ήθελα να ανοίξεις ένα νέο νήμα με τίτλο "Απειλεί τον Γιατρό του Ικα ο Skeftomilos;" και να το κάνεις δημοψήφισμα. Αφού συζητήσουμε το θέμα για καμιά εβδομάδα σημασιολογικά, επιστημολογικά και οντολογικά, δεσμεύομαι να σου δώσω την ναι/όχι/ΔΞ/ΔΚ* απάντηση που ζητάς.

*ΔΞ: δεν ξέρω, ΔΚ: δεν καταλαβαίνω
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
EmilofCrete
Δημοσιεύσεις: 1037
Εγγραφή: 03 Μάιος 2009 03:24
Όνομα Ιστότοπου: Emilofcrete's Weblog
Τοποθεσία: Ρετιρέ ;-)
Επικοινωνία:

SinneR έγραψε:αυτός που πράττει το άδικο θα έχει ώς φυσική συνέπεια την τιμωρία.
αυτός που έπραξε το δίκαιο θα έχει ώς συνέπια την επιβράβευση από τον θεό.
ΟΚ. Πόόότε;
Μου φαίνεται ότι ο Θεός (η δικαιοσύνη του εννοώ) είναι χειρότερος από τα Ελληνικά Δικαστήρια...
Και αυτό θεωρώ ότι είναι βαρύτατη κατηγορία.
Για την οποία, επίσης θεωρώ ότι δεν θα κάνει απολύτως τίποτα, όπως και για όλα τα άλλα...
SinneR έγραψε:γιατί για να συγχωρήσει κάποιον ο θεός, θα πρέπει να παραδεχτεί οτι έσφαλε,
πώς μπορεί ο θεός να συνχωρέσει κάποιον ο οποίος δέν ζήτησε ποτέ την συγχώρεση αυτήν;
ΟΚ. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος (ο Χίτλερ για παράδειγμα), παραδέχεται ότι έσφαλλε, σφάζοντας και κάνοντας σαπούνι εκατομύρια από τον εκλεκτό λαό του Θεού (κατά μία από τις Διαθήκες, τουλάχιστον), αλλά επειδή ανήκει σε άλλο δόγμα, πάει και το παραδέχεται εκεί. Τι κάνει ο Θεός γι αυτόν; :think: :think: :think:
SinneR έγραψε:έφτιαξε το σύμπαν, και νοιάζεται για αυτό. ο θεός αγαπάει την δημιουργία του
ΟΚ. Ας υποθέσουμε ότι αυτό ισχύει.
Γιατί αφήνει τον άνθρωπο -που επίσης υποτίθεται ότι αγαπάει, έστω με τον δικό του τρόπο της ''αγάπης που πονάει''- να καταστρέφει τη Γη;
Επειδή θα την αποκαταστήσει αμέσως μετά την Β' Παρουσία;
Σαν πολύ βολικό δεν είναι κάτι τέτοιο;
Ή μήπως παρανοϊκό;
Γιατί, αν ένας άνθρωπος (οκ, όχι το καλύτερο παράδειγμα, αλλά δεν έχω κάποιον Θεό γνωστό...) φτιάξει ένα πολύ καλό σπίτι και, μέσα σε αυτό ανατρέφει ένα παιδί, πώς μπορεί να κάθεται να το βλέπει να ταλαιπωρείται ή να καταστρέφει το ίδιο το σπίτι;
Θυμίζει τους γονείς που νομίζουν ότι η δουλειά τους τελείωσε με το που έκαναν το παιδί και, έχουν και την απαίτηση μετά να τους σέβεται, ότι κι αν κάνουν...
Αλλά μάλλον έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά την εντολή ''τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου'', η οποία έχει δωθεί άνευ διευκρινήσεων...
Το χρήμα, είναι Θεός!
Εικόνα

(Η δε βλακεία, ανίκητη...)
[για να μην ξεχνιόμαστε ;-) ]

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom."
~Isaac Asimov
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

@ Doc.
Skeftomilos έγραψε:Χμ, για να απαντήσω σε αυτό το καίριο ερώτημα ζητώ μια πιο έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Θα ήθελα να ανοίξεις ένα νέο νήμα με τίτλο "Απειλεί τον Γιατρό του Ικα ο Skeftomilos;" και να το κάνεις δημοψήφισμα. Αφού συζητήσουμε το θέμα για καμιά εβδομάδα σημασιολογικά, επιστημολογικά και οντολογικά, δεσμεύομαι να σου δώσω την ναι/όχι/ΔΞ/ΔΚ* απάντηση που ζητάς.
Γιατρέ, θα σου πω πως αντιμετωπίζω εγώ τα γραπτά του Σκεφτόμιλου και τα πάμε μια χαρά. Ξεχωρίζω και απαντάω μόνο σε αυτά που απορρέουν από το Skefto part και δεν σχολιάζω όσα έχουν υποστεί επεξεργασία από το mill part.
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
SinneR
Δημοσιεύσεις: 283
Εγγραφή: 12 Σεπ 2009 16:38
Όνομα Ιστότοπου: -

EmilofCrete έγραψε: ΟΚ. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος (ο Χίτλερ για παράδειγμα), παραδέχεται ότι έσφαλλε, σφάζοντας και κάνοντας σαπούνι εκατομύρια από τον εκλεκτό λαό του Θεού (κατά μία από τις Διαθήκες, τουλάχιστον), αλλά επειδή ανήκει σε άλλο δόγμα, πάει και το παραδέχεται εκεί. Τι κάνει ο Θεός γι αυτόν; :think: :think: :think:
Aν ο Χίτλερ μετάνιωνε ειλικρινά, και απεύθυναν στον θεό, οι αμαρτίες του θα συνχωρούταν ανεξάρτητα απο το δόγμα. τα δόγματα είναι απλώς θεωρίες απεικόνισης του θεού. όταν ο άνθρωπος προσευχηθεί στον θεό, δέν υπάρχουν δόγματα. υπάρχει μόνο αυτός και ο θεός.
EmilofCrete έγραψε: ΟΚ. Ας υποθέσουμε ότι αυτό ισχύει.
Γιατί αφήνει τον άνθρωπο -που επίσης υποτίθεται ότι αγαπάει, έστω με τον δικό του τρόπο της ''αγάπης που πονάει''- να καταστρέφει τη Γη;
Επειδή θα την αποκαταστήσει αμέσως μετά την Β' Παρουσία;
Σαν πολύ βολικό δεν είναι κάτι τέτοιο;
γιατί για υπάρξει τιμωρία θα πρέπει να υπάρξει μια άδικη πράξη η οποία θέλει κάποιον χρόνο για να τελεστεί-ολοκληρωθεί.

οι άδικες πράξεις των ανθρώπων τελειώνουν με τον θάνατο. τότε θα κριθούν.
υποθέτω οτι η κρίση δέν θα γίνει κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
η κρίση για κάθε άνθρωπο συμβαίνει αφού ολοκληρώσει την πορεία του επί της γής.
και η κρίση για την ανθρωπότητα σάν σύνολο θα έρθει μόλις όλοι θα έχουν πεθάνει

aristotelis_1@
ερωτιση θελει ενας πιστος να σκοτοσει καποιον αλλα δεν το κανει γιατι φωβαται την θεια τιμορια για εσενα αυτος ειναι καλος τωρα δυλαδη θελω να κανω κακο αλλα δε το κανω για να μην παθω μετα εγω κακο? φυσικα και δε πρεπει ουτε ο αθεος ουτε ο πιστος να φτανει σε φωνο γιατι απο μονο του ειναι κατι το κακο να αφερεις μια ανθρωπινη ζωη
όταν κάποιος δεχτεί τον λόγο και αναγενηθεί από αυτόν, τότε ότι είναι δίκαιο για τον θεό είναι αυτόματα δίκαιο και για αυτόν χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσει ή να φοβάται οτι θα τιμωρηθεί. κατα κάποιον τρόπο ο άνθρωπος αποκτάει την ικανότητα να διακρίνει καθαρότερα το σωστό απο το λάθος.

κάποιος που αναγεννάτε από τον θεό, βλέπει το κάπνισμα, το αλκοόλ, την χαρτοπαιξία, ώς λάθος και τα αποφεύγει χωρίς προσπάθεια και χωρίς να φοβάται κάποια τιμωρία. Οτι είναι μή-αρεστό στον θεό έγινε μή αρεστό και στον ίδιο.

δέν σκλαβώθηκε στον θεό, απελευθερώθηκε απο τα πάθη. Ο λόγος έγινε πράξη, έπεσε σε γόνιμο έδαφος, και ο σπόρος σιναπιού μεγάλωσε και έγινε δέντρο.
Science without religion is lame, religion without science is blind
Albert Einstein
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

SinneR έγραψε:Aν ο Χίτλερ μετάνιωνε ειλικρινά, και απεύθυναν στον θεό, οι αμαρτίες του θα συνχωρούταν ανεξάρτητα απο το δόγμα.
SinneR, εγώ έχω μόνο μια απορία: Τον Χίτλερ και τους ομοίους του που πρόλαβαν και μετάνιωσαν εν ζωή, ποιος ο λόγος να τους κρίνει μετά πεθαμένους;

Η απορία μου γεννήθηκε επειδή, ως γνωστόν, ο Θεός βαριόταν να κρίνει τους ζωντανούς – οι οποίοι πιθανώς δεν θα είχαν προλάβει να κάνουν χρήση του κόλπου της μετάνοιας και η κρίση θα είχε νόημα. ;)
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

dtango έγραψε:SinneR, εγώ έχω μόνο μια απορία: Τον Χίτλερ και τους ομοίους του που πρόλαβαν και μετάνιωσαν εν ζωή, ποιος ο λόγος να τους κρίνει μετά πεθαμένους;
Παρόμοια είναι η απορία του τι νόημα έχει να πιστεύουν οι Χριστιανοί ότι με το θάνατο η ψυχή πάει σε κόλαση ή παράδεισο. Αν ίσχυε αυτό η Δευτέρα Παρουσία θα στερούταν νοήματος (ή μάλλον θα υποβιβαζόταν σε ομαδικό happening, to know us better)
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
EmilofCrete
Δημοσιεύσεις: 1037
Εγγραφή: 03 Μάιος 2009 03:24
Όνομα Ιστότοπου: Emilofcrete's Weblog
Τοποθεσία: Ρετιρέ ;-)
Επικοινωνία:

SinneR έγραψε:
EmilofCrete έγραψε: ΟΚ. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος (ο Χίτλερ για παράδειγμα), παραδέχεται ότι έσφαλλε, σφάζοντας και κάνοντας σαπούνι εκατομύρια από τον εκλεκτό λαό του Θεού (κατά μία από τις Διαθήκες, τουλάχιστον), αλλά επειδή ανήκει σε άλλο δόγμα, πάει και το παραδέχεται εκεί. Τι κάνει ο Θεός γι αυτόν; :think: :think: :think:
Aν ο Χίτλερ μετάνιωνε ειλικρινά, και απεύθυναν στον θεό, οι αμαρτίες του θα συνχωρούταν ανεξάρτητα απο το δόγμα. τα δόγματα είναι απλώς θεωρίες απεικόνισης του θεού. όταν ο άνθρωπος προσευχηθεί στον θεό, δέν υπάρχουν δόγματα. υπάρχει μόνο αυτός και ο θεός.
Άρα, μας λές ότι ο Θεός των Χριστιανών και ο Θεός των Μουσουλμάνων είναι το ίδιο ον;
Θα τρελλαθώ! Θα πηδηχτώ απ' το παράθυρο!
EmilofCrete έγραψε: ΟΚ. Ας υποθέσουμε ότι αυτό ισχύει.
Γιατί αφήνει τον άνθρωπο -που επίσης υποτίθεται ότι αγαπάει, έστω με τον δικό του τρόπο της ''αγάπης που πονάει''- να καταστρέφει τη Γη;
Επειδή θα την αποκαταστήσει αμέσως μετά την Β' Παρουσία;
Σαν πολύ βολικό δεν είναι κάτι τέτοιο;
γιατί για υπάρξει τιμωρία θα πρέπει να υπάρξει μια άδικη πράξη η οποία θέλει κάποιον χρόνο για να τελεστεί-ολοκληρωθεί.

οι άδικες πράξεις των ανθρώπων τελειώνουν με τον θάνατο. τότε θα κριθούν.
υποθέτω οτι η κρίση δέν θα γίνει κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
η κρίση για κάθε άνθρωπο συμβαίνει αφού ολοκληρώσει την πορεία του επί της γής.
και η κρίση για την ανθρωπότητα σάν σύνολο θα έρθει μόλις όλοι θα έχουν πεθάνει
[/quote]Εδώ μας τα μπερδεύεις κι άλλο...
''Οι άδικες πράξεις θέλουν χρόνο''... ΟΚ, αλλά δεν θα ήταν σοφότερο (και δικαιώτερο για τους αποδέκτες των αδίκων πράξεων μερικών) να τιμωρούνται οι άδικοι με το πέρας της πρώτης κι όλας πράξης (του δράματος), να σοφρωνίζονται απ' το Θεό τον ίδιο και να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι; Τι σκ... Θεός είναι αυτός που περιμένει να κάνουν κι άλλες αδικίες μέχρι να πεθάνουν προκειμένου να τους τιμωρήσει;

Πάμε μετά στις υποθέσεις. Υποθέτεις ότι η κρίση για κάθε άνθρωπο γίνεται με το που πεθαίνει.
Τι σε κάνει να το πιστεύεις; Οι αμαρτωλοί λιώνουν αλλιώς από τους ενάρετους;

Το άλλο: Η ανθρωπότητα πότε θα λήξει; Πώς το λες αυτό; Έχεις υπ' όψιν σου κάτι για παγκόσμιο ολοκαύτωμα;
Κι αν δεν τελειώσει η ανθρωπότητα ποτέ (γιατί, υπάρχει και αυτή η περίπτωση νομίζω), δεν θα γίνει ποτέ η περιβόητη κρίση;

Πολύ αυθαιρεσία έχει πέσει...
Το χρήμα, είναι Θεός!
Εικόνα

(Η δε βλακεία, ανίκητη...)
[για να μην ξεχνιόμαστε ;-) ]

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom."
~Isaac Asimov
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Εμίλ, νομίζω ότι ο SinneR σε τρέλανε για τα καλά:
EmilofCrete έγραψε: Θα πηδηχτώ απ' το παράθυρο!
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Skeftomilos έγραψε:Χμ, για να απαντήσω σε αυτό το καίριο ερώτημα ζητώ μια πιο έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Θα ήθελα να ανοίξεις ένα νέο νήμα με τίτλο "Απειλεί τον Γιατρό του Ικα ο Skeftomilos;" και να το κάνεις δημοψήφισμα. Αφού συζητήσουμε το θέμα για καμιά εβδομάδα σημασιολογικά, επιστημολογικά και οντολογικά, δεσμεύομαι να σου δώσω την ναι/όχι/ΔΞ/ΔΚ* απάντηση που ζητάς.

*ΔΞ: δεν ξέρω, ΔΚ: δεν καταλαβαίνω
Skeftomile,από τα δείγματα γραφής που είχα ως τώρα από σένα θα περίμενα να είχες τουλάχιστον το θάρρος να εκφράσεις στα ίσια την γνώμη σου.Κρίμα διότι οι προσδοκία μου και η εικόνα που είχα για σένα ως συνομιλητή "λιγόστεψε".
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Γιατρέ απ' όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου είναι η πρώτη φορά που κάποιος με ρωτάει αν τον απειλώ. Όταν πιάνομαι απροετοίμαστος η τακτική μου είναι να αναβάλω την απάντηση, όχι να λέω ότι μου κατέβει στο κεφάλι. Διαφορετικά θα μπορούσα να μη λέγομαι Skeftomilos αλλά Aperiskeptomilos. Αν για να αναβαθμίσω την εικόνα μου περιμένεις να κάνω δηλώσεις σαν αυτή, σε διαβεβαιώ ότι θα περιμένεις πολύ.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Χωρίς να εμπλακώ σε αντιδικία,χωρίς να διαφωνήσω μαζί σου σε κάτι και χωρίς να πω κάτι ιδιαίτερα προσβλητικό ή ενοχλητικό δέχομαι από σένα το ακόλουθο σχόλιο:
Skeftomilos έγραψε:Επίσης πρόσεχε γιατί οι αληθεύοντες εν αγάπη πιστοί δεν διαθέτουν βαλβίδα διαφυγής για την εκτόνωση του αληθεύοντος μίσους. Αυτό λοιπόν συσσωρεύεται και κάποια στιγμή εκτονώνεται απότομα, ενίοτε και λίγο άτσαλα.

Επειδή λοιπόν αυτό που εμένα μου φαίνεται ξεκάθαρα ως απειλή* ή έστω προειδοποίηση (ότι πρέπει να προσέχω γιατί μπορεί να γίνω στόχος της άτσαλης εκτόνωσης του μίσους των πιστών) μπορεί και να μην είναι όντως απειλή,θα ήθελες σε παρακαλώ να μου πεις ποιό είναι το νόημα αυτής της παρατήρησης;Εγώ με την σειρά μου δεν σε απειλώ,ούτε πρόκειται να κάνω κάτι ιδιαίτερο αν όντως μου επιβεβαιώσεις ότι ήταν απειλή ή έστω προειδοποίηση.Αν εξαιρέσεις λοιπόν την πιθανότητα να θες να προλάβεις κάποια δική μου αντίδραση που θα σε βάλει σε μπελάδες,πράγμα που σε διαβεβαιώ ότι δεν θα γίνει,δεν βλέπω το λόγο να προετοιμάζεις τόσο προσεκτικά την αντίδρασή σου σε κάτι επί της ουσίας τόσο απλό...

*Και στο πρώτο μου σχόλιο επ'αυτού είχα ήδη δηλώσει ότι δεν θεωρώ ότι αναγκαστικά κάτι τέτοιο εκφράζει τις δικές σου προθέσεις:
Γιατρος Του Ικα έγραψε:Διακρίνω απειλή στα λόγια σου Skeftomile ή ιδέα μου είναι;Όχι ότι με απειλείς εσύ (ή μήπως;...) αλλά με προειδοποιείς ίσως ότι κινδυνεύω;
Mετά βέβαια από την πρώτη απάντησή σου ομολογώ ότι εκνευρίστηκα κάπως.Δικαιολογημένα,δε νομίζεις;

Από την πλευρά μου δεν έχω διάθεση αντιδικίας και παρά το ότι έχουμε διαφωνήσει στο επίπεδο του διαλόγου εγώ τουλάχιστον δεν είχα διακρίνει να υπάρχει οξύτητα μεταξύ μας.Οπότε ομολογώ ότι με το εν λόγω σχόλιό σου εξεπλάγην αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι διατεθειμένος να το αφήσω να περάσει αδιευκρίνιστο,πόσο μάλλον που το θεωρώ αναίτιο και ακατανόητο.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
Skeftomilos
Δημοσιεύσεις: 429
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009 16:16
Όνομα Ιστότοπου: Δεν έχω ιστότοπο καρντιά μου
Τοποθεσία: Ν.Κόσμος
Επικοινωνία:

Γιατρέ και η προκατάληψη φαινόταν απλή, αλλά να που δεν ήταν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την ιδιαίτερα σύνθετη ψυχολογική κατάσταση της απειλής. Μιας και βρέθηκες λοιπόν στην κατάσταση του να αισθάνεσαι εν δυνάμει απειλούμενος από μένα, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νήμα και να εμβαθύνουμε στις αμοιβαίες ψυχολογικές προεκτάσεις του φαινομένου. Αυτή είναι η πιο "στα ίσια" απάντηση που προτίθεμαι να δώσω σε αυτό το νήμα. Αν δε σου αρκεί, εγώ από τη μεριά μου θα φροντίσω να στριμωχτώ και να χωρέσω στη νέα λιγοστευμένη μου εικόνα. Έτσι κι αλλιώς η παλιά ήταν υπερβολικά ευρύχωρη για ένα μόνο άτομο.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.
Απάντηση