ΔΤ: Ευαίσθητα δεδομένα και απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Εδώ αναρτώνται ανακοινώσεις από τη Γραμματεία της Ένωσης Άθεων. Αφορούν πληροφορίες για την Ένωση, ενημέρωση για δράσεις της Ένωσης, δελτία τύπου, αποφάσεις και πρακτικά της Ένωσης. Ορατές μόνο για ανάγνωση σε επισκέπτες και απλά μέλη του φόρουμ, πρόσβαση για σχολιασμό σε μέλη και υποστηρικτές.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Την Παρασκευή 15-1-2021 εκδικάστηκε στο ΣτΕ ακόμη μία προσφυγή μαθητών με θέμα τη νόμιμη απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Η εγκύκλιος Φ1/104795/ΓΔ4/10- 8-2020 του Υπουργείου Παιδείας απαιτεί από τους γονείς να δηλώνουν ότι ζητούν απαλλαγή «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει κρίνει ήδη δύο φορές ότι αρκεί η γενική επίκληση λόγων συνείδησης και όχι «θρησκευτικής», που συγκαταλέγεται στα ευαίσθητα δεδομένα τα οποία δεν επιτρέπεται να τηρούν τα σχολεία, όπως έκρινε το ΕΔΔΑ. Επιπλέον, το Υπουργείο δεν δημοσίευσε νόμιμα την εγκύκλιο αυτή στο ΦΕΚ, δεν την ανάρτησε καν στην Διαύγεια, επομένως, κατά την πάγια νομολογία του ΣτΕ, πρόκειται για ανυπόστατη πράξη και ως εκ τούτου αναμένεται να ακυρωθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Εναντίον της εγκυκλίου η Ένωση Αθέων είχε υποβάλλει σχετική καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων και είχε κάνει καμπάνια χρηματοδότησης και ενημέρωσης για προηγούμενη σχετική προσφυγή στο ΣτΕ, πετυχαίνοντας τη συμμετοχή αρκετών μαθητών.

Είναι απορίας άξιο ότι η παράτυπη αυτή εγκύκλιος εκδόθηκε ΜΕΤΑ από την καταδίκη της Ελλάδας για το θέμα αυτό το 2019 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον, η χώρα δεν έχει ακόμη οργανώσει το ισότιμο μάθημα που θα παρακολουθούν αντί του μαθήματος των θρησκευτικών όσοι μαθητές παίρνουν απαλλαγή.

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που απαιτείται να καταφύγουν οι πολίτες στη δικαιοσύνη για να αναγκαστεί το ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

http://union.atheia.gr/?p=6556
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Απάντηση