Διαγραφή από τα αρχεία της εκκλησίας - Ακύρωση θρησκεύματος

Ανακοινώσεις και προτάσεις για δράσεις διαφόρων φορέων και ιδιωτών υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας και συναφών θεμάτων. Οι δράσεις της Ένωσης Άθεων συζητούνται στον χώρο "Γενικές Συζητήσεις Ένωσης Άθεων" και ανακοινώνονται στις "Ανακοινώσεις Ένωσης Άθεων"
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

renakp έγραψε: 14 Σεπ 2020 07:30 Αναρωτιέμαι, αν κάνω ακύρωση θρησκεύματος, μετά χρειάζεται να κάνω και συμβολαιογραφική πράξη για πολιτική κηδεία; Ή τουλάχιστον γλιτώνω αυτό και πάει αυτόματα;
Τίποτα δεν πάει αυτόματα αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο.
Όπως λέμε και στην σελίδα μας: http://union.atheia.gr/?p=4055
Ο τρόπος για να εξασφαλιστεί η πολιτική και όχι θρησκευτική κηδεία είναι η έγκαιρη ενημέρωση των συγγενών, καθώς και η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου 4368/2016 (Α’ 21) που τροποποιεί τον 344/1976 (Α’143) και ορίζει:

Μετά το άρθρο 35 του ν. 344/1976 (Α’143) προστίθεται άρθρο 35Α ως εξής:
«Άρθρο 35Α Επιλογή τόπου ενταφιασμού προσώπου
1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.
2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.»
Σημειώνεται πως η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης είναι μια απλή, γρήγορη και ελάχιστα δαπανηρή διαδικασία (≈€60). Ακολουθεί υπόδειγμα που εστιάζει στον τύπο της τελετής κήδευσης μόνο, γενικά είναι καλό να υπάρχει προσοχή κατά την σύνταξη της πράξης ώστε να αποτυπώνεται χωρίς ασάφειες η βούληση του/της ενδιαφερομένου/ης.
...
Όλο αυτό βοηθά για να εξασφαλιστεί η βούληση του ενδιαφερομένου που μετά το αναπόφευκτο συμβάν δεν θα μπορεί να την εκφράσει σθεναρά :) κι ενδεχομένως να εμφανιστούν καλοθελητές συγγενείς που να ενδιαφέρονται πολύ για την μετά θάνατο ζωή του ενδιαφερομένου, για μετάνοια κλπ κλπ ;)
Είναι ένας τρόπος για να μπορούμε όλοι και όλες να πούμε από τον άλλο κόσμο: "είπα ότι δεν θέλω παπάδες και θα γίνει όπως είπα, τελεία και παύλα". :D
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Άβαταρ μέλους
renakp
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 07 Σεπ 2020 08:03
Όνομα Ιστότοπου: -

Ατίθασος Γιός έγραψε: 14 Σεπ 2020 08:09 ενδεχομένως να εμφανιστούν καλοθελητές συγγενείς που να ενδιαφέρονται πολύ για την μετά θάνατο ζωή του ενδιαφερομένου, για μετάνοια κλπ κλπ ;)
χαχαχα δεν έχεις κι άδικο σ' αυτό
Irini
Άβαταρ μέλους
renakp
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 07 Σεπ 2020 08:03
Όνομα Ιστότοπου: -

Ατίθασος Γιός έγραψε: 14 Σεπ 2020 08:09 Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
Και αν το πρόσωπο που θα ορίσω φύγει πρώτο από τη ζωή, τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει να κάνω νέα συμβολαιογραφική πράξη τότε;
Irini
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

renakp έγραψε: 14 Σεπ 2020 08:49 χαχαχα δεν έχεις κι άδικο σ' αυτό

Μιλώ εκ πείρας, το υπόδειγμα που θα βρεις στην σελίδα το κάναμε με τον πατέρα μου (αν δεν είχε ψηφιστεί πρόσφατα ο νόμος εκείνος θα είχαμε ιστορίες καθώς "I was willing to go thermonuclear war on this." που θα έλεγε κι ο μακαρίτης ο Steve Jobs ) :| .
Ποτέ μην παραβλέπετε την ευσέβεια των συγγενών (βασικά το ενδιαφέρον τους για το τι θα πει ο περίγυρος) :naughty: :hand: .

renakp έγραψε: 14 Σεπ 2020 08:55 Και αν το πρόσωπο που θα ορίσω φύγει πρώτο από τη ζωή, τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει να κάνω νέα συμβολαιογραφική πράξη τότε;
Ε όρισε πάνω από ένα πρόσωπα (πρέπει όμως να είναι έμπιστα ;) ).
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Απάντηση