Καλημέρα

Αμέσως μετά την εγγραφή σας περάστε από εδώ να πείτε ένα «χαίρετε» μαζί με δυό λόγια για τον εαυτό σας, και να λάβετε το «αντιχαίρετε» από τους άλλους.
Απάντηση
Jane Doe
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 05 Σεπ 2019 22:33
Όνομα Ιστότοπου: -

Γεια σας!
Είμαι καινουρια στο φορουμ και δεν πολυκαταλαβαίνω τι γίνεται :D
Υπάρχει κάπου αναζήτηση; Είμαι σίγουρη ότι εχει ξανασυζητηθεί το θέμα.
Ο μικρός θα πάει πρώτη φέτος και δεν έχω πάρει απαλλαγή γιατί δε διδάσκονται θρησκευτικά ακόμα. Σήμερα όμως είναι ο αγιασμός, δεν ξέρω πως να το χειριστώ. Σκέφτηκα να μην πάμε καθόλου αλλά θα δώσουν και βιβλία μετά. Δε θέλω να πάμε και να κάθεται μόνος του
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Καλημέρα! Πάνω δεξιά θα βρεις την Αναζήτηση, δίπλα στις Συχνές Ερωτήσεις.

Τώρα ο αγιασμός έχει ήδη γίνει, πάντως θα σου πω τι έκανα εγώ σε όλο το δημοτικό από την Β τάξη και μετά: πηγαίναμε μισή ώρα αργότερα από την ώρα έναρξης. Έτσι στεκόμασταν πίσω-πίσω (και το παιδί μαζί, γιατί βέβαια δεν θα πας μπροστά για να μην ενοχλήσεις) και όταν ανέβαιναν στις τάξεις, πήγαινε κι αυτό με την τάξη του. Παίρναμε τα βιβλία μετά και γυρίζαμε σπίτι κανονικά.

Στην Α δημοτικού, στο παιδί δεν είχα εξηγήσει τίποτα για την πρωινή προσευχή (λάθος μου, αν και όχι τραγικό). Όταν πήγαμε, τα έβαλαν όλα μαζί ανά τάξη και το δικό μου έτυχε να σταθεί μπροστά-μπροστά. Σηκώθηκε ένα παιδί, είπτε την προσευχή, μετά άρχισε να κάνει τον σταυρό του και το δικό μου απλώς στεκόταν και κοίταζε. Μετά από λίγο όμως πρόσεξε δεξιά-αριστερά πως όλοι έκαναν αυτό το πράγμα με το χέρι. Κάνει μια έτσι το χεράκι του, σου λέει αυτοί εδώ έτσι κάνουν, ας κάνω κι εγώ τα ίδια. :D

Μετά του εξήγησα ότι αυτό είναι χριστιανικό έθιμο, ότι το κάνουν επειδή οι περισσότεροι στο σχολείο είναι χριστιανοί, ότι το ίδιο δεν είναι ανάγκη να το κάνει αν δεν θέλει, ούτε να πει προσευχή χρειάζεται αν δεν θέλει, αλλά ότι αν θέλει μπορεί βέβαια να το κάνει.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Jane Doe
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 05 Σεπ 2019 22:33
Όνομα Ιστότοπου: -

Σε ευχαριστώ πολύ! Βρήκα την αναζήτηση. Τελικά πήγαμε όταν όλοι κάνανε τον σταυρό τους κοιτούσε με περιέργεια. Ούτε εγω του έχω μιλήσει για θρησκείες κτλ. Πιστεύω ήρθε η ώρα να κάνουμε μια κουβέντα.

Θέλω να του εξηγήσω τις ιδέες μας αλλά δε θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια λέξη που προσβάλλει όσους πιστεύουν. Όπως θέλω να σέβονται την άποψή μου, σέβομαι τη δική τους κ ας μην τη συμμερίζομαι. Δε θέλω σε κάποια συζήτηση να μιλήσει απαξιωτικά.

Υποθέτω θα έχει συζητηθεί το θέμα, θα χαζέψω λίγο στο φόρουμ και αν έχω απορίες θα επανέρθω :)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Εγώ πάντως είχα πει μέσες άκρες ότι οι άνθρωποι παλιά, πολύ παλιά, που δεν ήξεραν πώς λειτουργεί ο κόσμος, έβγαλαν από το μυαλό τους παραμύθια και έλεγαν ότι τον κόσμο τον έφτιαξαν οι θεοί. Σήμερα ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια, παρόλ' αυτά όμως πολλοί πιστεύουν ακόμα σε διάφορους θεούς. Εμείς στην οικογένειά μας δεν πιστεύουμε, αλλά εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι πιστεύουν στον Χριστό και στους αγίους και τους αγγέλους, που είναι κάπως σαν τις νεράιδες. Αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχουν θεοί, μπορεί να στενοχωρηθούν ή και να θυμώσουν αν τους πεις ότι δεν υπάρχουν, γι' αυτό δεν χρειάζεται να τους το λες. Καθένας πιστεύει ό,τι θέλει κι εσύ όταν μεγαλώσεις θα σκεφτείς και θα αποφασίσεις αν θέλεις να πιστεύεις ή όχι.

Δες το νήμα Στο μυαλό ενός τετράχρονου, λέω κι εκεί πάνω κάτω τα ίδια.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Απάντηση