ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ mpamiatzis
Εγω θέλω να πιστεψω αλλα δεν μπορω. Δεν μπορω γιατι δεν εχω καταλαβει τι στο κοροκα ειναι ο θεος. θα μπορουσες να με βοηθεισεις εσυ? μπορεις να μου πεις τι ειναι θεος. σε παρακαλω ασε τις σαχλαμαρες περι "ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΥ" απο το ανθρωπινό μυαλό. Μην μου πεις και εσυ οτι το θεο το νιωθεις και δεν μπορεις να το ορισεις.
δωσε μου ενα ορισμο για τον θεο, σε παρακαλω στο ονομα του θεου και της παναγιας
Τι ειναι θεος για σενα????
μην μου εξηγησεις και τι ειναι θεια προνοια και θεια αγαπη. μονο τι ειναι θεος πες μου.
Φίλε μου mpamiatzi καταλαβαίνω το ερώτημά σου αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί. Όπως άλλωστε και άλλα ερωτήματα είναι δύσκολο να απαντηθούν:
-Τι είναι ο άνθρωπος;
-Τι είναι το σύμπαν;
-Τι είναι για σένα τα παιδιά σου ή η γυναίκα σου;
-Τι είναι για σένα η ζωή;
Τι είναι για σένα ο οργασμός;
Τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή γνωρίζονται προσωπικά-εμπειρικά. Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι έφηβος, ανάπηρος, ερωτευμένος, φυλακισμένος, ετοιμοθάνατος μόνο αν ζήσουμε προσωπικά αυτές οι εμπειρίες. Ο Θεός γνωρίζεται βιωματικά μέσα σε μια προσωπική σχέση αγάπης εν Αγίω Πνεύματι. Το ξέρω ότι αυτλη η πρόταση δεν εξηγεί τίποτε διότι διατυπώνεται με όρους ακατανόητους. (Για τα προβλήματα που δημιουργει η χρήση των θεολογικών όρων βλέπε
http://www.psyche.gr/parable.htm Για αυτό στην εκκλησία λέμε «γεύσασθε και ίδετε» δηλαδή γευθείτε για να γνωρίσετε. Και όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να εξηγήσουμε με λόγια τις γεύσεις.
Αφου οφειλουν οι χριστιανοι να αγαπανε τον αμαρτωλο και δεν το κανουν μηπως ειναι και αυτοι αμαρτωλοι που τον απομακρυνουν απο το σωμα της εκλησιας???
Βεβαίως είναι αμαρτωλοί. Οι «χριστιανοί» διώχνουν τον κόσμο από την Εκκλησία. Βλέπε και το κείμενο «Πώς να διώχνεις τους πιστούς από την Εκκλησία»
http://www.psyche.gr/diogmos.htm Αν οι επονομαζόμενοι πιστοί ήταν αληθινοί πιστοί κανείς δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει το Θεό.
πως ακριβως καταλαβενεις αν εχει μετανοησει ο αλλος? θα πρεπει να εκτελεσει τις εντολες του πνευματικου του????
Δεν μπορείς να το καταλάβεις εσύ αλλά μόνο ο ίδιος. Μετα-νοεί όταν νοεί εκ των υστέρων (μετά) ότι έκανε σφάλμα το οποίο τον απομάκρυνε από το Θεό. Το καταλαβαίνει ότι μετανόησε όταν βιωματικά αισθάνεται ότι αποκαταστάθηκε η σχέση του με το Θεό. Ο Θεός ήταν πάντα κοντά Του αλλά με την αμαρτία ο άνθρωπος χάνει την συναίσθηση της παρουσίας Του και αποξενώνεται. Με την μετάνοια εντάσσεται και πάλι στην Αγάπη του Θεού. Μετάνοια δεν είναι η εκτέλεση εντολών αλλά η αποκατάσταση σχέσης.
Ο Κarl Popper σου λεει: θα μας δωσεις ενα κριτήριο διαψευσιμότητας για τον Θεο?
Ο Feyerabend έχει δεχτεί οξύτατη κριτική από τους κριτικούς ορθολογιστές γιατί κατ’ αυτούς, η θέση του οδηγεί σε μια ακραία σχετικοκρατία (relativism) και δεν συμβιβάζεται με την πίστη σε ένα αντικειμενικό κόσμο. το όλα επιτέπονται ισχύει και για το μακαρονοτερας οχι μονο για τον θεο τον νεο-ορθοδοξων ετσι
- Η θεώρηση του Popper κατά κάποιο τρόπο συνάδει με την αποφατική θεολογία. Διότι όντως όλες οι τοποθετήσεις-απόψεις περί Θεού διαψεύδονται. Όμως η Αλήθεια της Εκκλησίας δεν θεμελιώνεται σε θεωρητικά μοντέλα (paradigms) τα οποία διαψεύδονται αλλά στον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού. Ο πιστός βεβαιώνεται με την προσωπική μετοχή στον Σταυρό και την Ανάσταση ζώντας σταυροαναστάσιμα.
Σου αντιπροτεινω το the essential του RUMI ΕΚΔΟΣΕΙΣ HARPERSANFRANCISCO Ακριβώς τον ιδιο θεϊκό έρωτα νιώθει και ο ποιητής ¨στο κήπο του εραστή" αλλα αυτος το νιωθει για τον αλλαχ
Αγαπώ τον Jalah al-Din Rumi. Έχω μάλιστα δοκιμάσει ν ααποδώσω στα Ελληνικά ένα απόσπασμά του
http://www.psyche.gr/translation.htm
Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αλλά ίσως ο Θεός Αλλάχ του Rumi δεν είναι και τόσο διαφορετικός από τον Θεό Γιαχβέ του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου ή του Αγίου Συμεών τοπυ Νέου Θεολόγου. Μπορεί όμως ν ακάνω και λάθος και παρακαλώ τον Θεό να με συγχωρήσει αν και σε αυτό το σηεμίο πλανώμαι.
αρνουμαι να αρνηθω το ανύπαρκτο (το Θεό)
Ο Θεός είναι όντως ανύπαρκτος. Διότι δεν υπάρχει κατά κόσμον αλλά άρχει εν Πνεύματι Αγίω. Βέβαια κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να είναι άθεος. Επιτρέπεται όμως να είναι αρνησίθεος. Σέβομαο και εκτιμώ απεριόριστα τους αρνησίθεους. Παλιότερα δεν άντεχα τους χριστιανούς του ςγλυκού νερού. Τώρα τους αγαπώ και αυτούς. Και τους υποκριτές.