Δυσκολια στην δηλωση πολιτικου γαμου στο ληξιαρχειο

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

Στα χαρτια που φιαξαμε για πολιτικο γαμο, το θρησκευμα το αφησα κενο και δεν υπηρξε προβλημα.
Στη δηλωση του πολιτικου γαμου στο ληξιαρχειο Γλυφαδας για να προχωρησει η καταγραφη (συμφωνα με την υπαλληλο) επρεπε να δηλωσω θρησκευμα ή κατι με το νοημα απουσια θρησκευματος - δεν θυμαμαι ακριβως την λεξη-.
Της ειπα οτι αρνουμαι να αποκαλυψω τι πιστευω ,και μου ειπε οτι δεν μπορει να προχωρησει γιατι ετσι ειναι το προγραμμα απο το υπουργειο .

Καμμια ιδεα τι να κανω ?
Minds are like para-chutes. They only function when open.
yiota007
Δημοσιεύσεις: 1501
Εγγραφή: 14 Νοέμ 2012 09:19
Όνομα Ιστότοπου: -

Δυστυχώς παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισα και στο Ληξιαρχείο Αθηνών.
Έκανα διαγραφή θρησκεύματος και επέμεναν και κατάφεραν να συμπληρώσουν άνευ θρησκεύματος αντί για κενό που ήθελα.
Πήγα στον Συμπαραστάτη του Πολίτη, ο οποίος αν και συμφώνησε μαζί μου, δεν είχε τη δυνατότητα θεσμικά να επιβάλει την άποψή του.
Έχω καταθέσει αίτηση να εξετάσουν το θεμα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν είχα απολύτως κανένα νέο.
Αν και συμφωνώ μαζί σου ότι το κράτος δε χρειάζεται να γνωρίζει και να καταγράφει το θρήσκευμά των πολιτών ή την απουσία θρησκεύματος αυτών, δεν έχω βρει άκρη στο πως αυτό μπορεί να επιβληθεί.
Είμαι επιφυλακτική προς εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλει ο θεός, γιατί παρατηρώ πως συμπίπτει πάντα με τις δικές τους επιθυμίες.
Susan Anthony
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

Ειχα την εντυπωση οτι ειχαν λυθει αυτου του ειδους τα προβληματα :(
Minds are like para-chutes. They only function when open.
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Θα έλεγα να κάνεις μια δοκιμή με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. ;)
Υπάρχει και φόρμα καταγγελίας oniline.


Και μήπως να το μεταφέραμε στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας; viewforum.php?f=112
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Να κάνεις μια γραπτή αίτηση προς την υπηρεσία, ζητώντας να καταχωρηθεί ο γάμος, με συνημμένα όλα τα χαρτιά που χρειάζονται για τη δήλωση του γάμου και με το εν λόγω χαρτί συμπληρωμένο όπως πρέπει εκτός από το θρήσκευμα. Στην αίτηση θα λες κάτι σαν "Προσήλθα την τάδε ημέρα για να δηλώσω την τέλεση πολιτικού γάμου και ο αρμόδιος υπάλληλος μου ζήτησε να δηλώσω το θρήσκευμά μου. Αρνήθηκα, διότι βάσει του νόμου αριθ. .... περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είναι παράνομο να μου ζητείται δήλωση θρησκεύματος για την συγκεκριμένη διαδικασία. Παρακαλώ πολύ να καταχωρήσετε την τέλεση του γάμου και να μου γνωρίσετε βάσει ποιας διάταξης ζητά η υπηρεσία σας την δήλωση θρησκεύματος προκειμένου να καταχωρήσει την τέλεση πολιτικού γάμου." Έχε μαζί σου αντίγραφο της αίτησης και ζήτα να σου γράψουν τον Α.Π. και πάνω στο αντίγραφο.

Αν σου το καταχωρίσουν, όλα καλά. Αν αρνηθούν, να πάρεις την απάντηση και να κάνεις καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Γνώμη μου αυτά, δεν το λέω εκ πείρας ούτε γνωρίζω σχετικό προηγούμενο. Νομίζω όμως ότι είναι η ενδεικνυόμενη γραμμή δράσης.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

Το θεμα ειναι οτι η καταγραφη γινεται ηλεκτρονικα και η διαδικασια δεν μπορει να προχωρησει αν δεν μπει θρησκευμα ή
ανευ θρησκευματος , δεν υπαρχει επιλογη < κενο>

Που θα βρω βαση ποιου νομου ?
Minds are like para-chutes. They only function when open.
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

ΝΟΜΟΣ 2472/1997: http://www.dpa.gr/pls/portal/url/ITEM/E ... C07D24022A

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΠΔΠΧ ΑΡ. 134 / 2001: http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/ ... 18,193,221

(δεν προλαβαίνω να την διαβάσω σωστά, νομίζω όμως πως αυτή είναι)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Ταχ. Δ/νση: ΟΜΗΡΟΥ 8
105 64 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 33.52.604-605
FAX: 33.52.617


Αθήνα 31-10-2001

ΑΠ: 2167

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 134 / 2001

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 15-10-2001 στο κατάστημά της αποτελούμενη από τον κ. Κ. Δαφέρμο, Πρόεδρο, και τους κ.κ. Σ. Λύτρα, Ν. Αλιβιζάτο, Ε. Κιουντούζη, Α. Παπαχρίστου, και Β. Παπαπετρόπουλο, μέλη, και τον κ. Ν. Φραγκάκη, ως αναπληρωματικό του απόντος τακτικού μέλους κ. Π. Πάγκαλου, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση που αναφέρεται στο σκεπτικό και διατακτικό της παρούσας. Παρόντες χωρίς δικαίωμα ψήφου ήσαν ο κ Φ. Μίτλεττον, ελεγκτής, ως εισηγητής και η κ. Κ. Καρβέλη ως γραμματέας.



Η Αρχή έλαβε υπόψη τα παρακάτω:



α) Τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4, 5 και 7 του Ν. 2472/97.

β) Τις διατάξεις του Ν. 344/76 περί ληξιαρχικών πράξεων.

γ) Τη με αρ. 1446/10-11-2000 απόφαση της Αρχής.


ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ


Το άρθρο 8 του Ν. 344/76 περί ληξιαρχικών πράξεων ορίζει τα εξής: «1. Προς βεβαίωσιν της αστικής καταστάσεως του φυσικού προσώπου τηρούνται εις έκαστον ληξιαρχείον βιβλία γεννήσεων, γάμων, θανάτων και εκθέσεων. (…) 3. Εις τα ληξιαρχικά βιβλία καταχωρίζονται αι πράξεις, αι έχουσαι αντικείμενον την βεβαίωσιν γεννήσεων, γάμου ή θανάτου του φυσικού προσώπου, την μεταβολήν του περιεχομένου ή την διόρθωσιν τοιαύτης ληξιαρχικής πράξεως».

Κατά τις διατάξεις του ίδιου νόμου, το θρήσκευμα περιλαμβάνεται στα στοιχεία που περιέχονται στις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, όσον αφορά τους γονείς του νεογέννητου (άρθρο 22 παρ. 1 περ. ε), στις ληξιαρχικές πράξεις γάμου (άρθρο 31 παρ. 1 περ. α, δ) και στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου (άρθρο 34 παρ. 1 περ. γ).

Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που τηρούνται από τα ληξιαρχεία και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 344/76, για τον σκοπό που αναφέρεται στο άρθρο 8 αυτού, αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 2472/97.

Ο Ν. 2472/97 αφ’ ενός μεν ως νεώτερος, αφ’ ετέρου δε ενσωματώνοντας στην ελληνική έννομη τάξη ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού δικαίου, που έχουν υπερνομοθετική ισχύ, και συγκεκριμένα τις διατάξεις της Οδηγίας 95/46 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, επιβάλλει τη σύμφωνη με τις αρχές που αυτός καθιερώνει ερμηνεία και εφαρμογή των παλαιότερων σχετικών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 2472/97 «τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει :

α) Να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών.

β) Να είναι συναφή, πρόσφορα, και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας.

γ) Να είναι ακριβή και, εφόσον χρειάζεται, να υποβάλλονται σε ενημέρωση».

Η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων από τους δήμους, η οποία βασίζεται στα δεδομένα που έχουν αυτοί καταχωρισμένα στο αρχείο τους, πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για τον σκοπό τον οποίο αυτές επιτελούν, πέραν της νομιμότητας της τήρησης και επεξεργασίας των σχετικών δεδομένων στο οικείο αρχείο.

Η αναγραφή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου που δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της επεξεργασίας, ήτοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην πιστοποίηση της αστικής κατάστασης των προσώπων, είναι περιττή και ως εκ τούτου παράνομη.

Η καταγραφή, συνεπώς, του θρησκεύματος και η καταχώριση του στα αρχεία των δήμων δεν συνεπάγεται αυτόματα και την άνευ ετέρου λόγου αναγραφή του στις ληξιαρχικές πράξεις που εκδίδει ο δήμος. Το στοιχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο μιας ληξιαρχικής πράξης, μόνο εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για νόμιμο λόγο. Τέτοιος νόμιμος λόγος υπάρχει μόνο στην περίπτωση που το θρήσκευμα, σύμφωνα με τον νόμο, αποτελεί προϋπόθεση εξασκήσεως δικαιώματος.



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ


Η αναγραφή του θρησκεύματος επί των ληξιαρχικών πράξεων που εκδίδει ο δήμος πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που το θρήσκευμα, σύμφωνα με τον νόμο, αποτελεί προϋπόθεση εξασκήσεως δικαιώματος, άλλως πρέπει να παραλείπεται.



Ο Πρόεδρος Ο Εισηγητής Η Γραμματέας


Κωνσταντίνος Δαφέρμος Φίλιππος Μίτλεττον Καλλιόπη Καρβέλη

Επ. Αντιπρόεδρος Α.Π.
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Λοιπόν πολύ φοβάμαι ότι έχουν δίκιο. Νόμος 344/76 περί ληξιαρχείων:
Αρθρον 31.
Η ληξιαρχική πράξις του γάμου, πλην των εν άρθρω 9 στοιχείων, περιέχει:
α. Το όνομα και επώνυμον, την ιθαγένειαν, το θρήσκευμα και δόγμα, το επάγγελμα, τον τόπον και το έτος γεννήσεως και την κατοικίαν των συζύγων.
β. Το όνομα και επώνυμον των γονέων των συζύγων.
γ. Τα στοιχεία εγγραφής των συζύγων εις το δημοτολόγιον.
δ. Αν ο γάμος έχει τελεσθεί με ιεροπραξία, το θρήσκευμα και το δόγμα της τέλεσης, το χώρο όπου έγινε και το όνομα και το επώνυμο του θρησκευτικού λειτουργού.
ε. Τον τόπον, την ημέραν, τον μήνα και το έτος τελέσεως του γάμου.
στ. Τον βαθμόν γάμου των συζύγων.
Αυτό που παραθέτει ο Ατίθασος τεκμηριώνει ότι τα αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων που εκδίδει ο Δήμος κατ' αίτηση του πολίτη για κάθε χήρη, δεν πρέπει να αναγράφουν θρήσκευμα. Δεν τεκμηριώνει όμως ότι στην καθαυτό ληξιαρχική πράξη δεν πρέπει να καταγραφεί το θρήσκευμα.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

Ετσι μου ερχετε να πω οτι πιστευω στον Cthulhu

Εικόνα
Minds are like para-chutes. They only function when open.
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

spylab έγραψε:Ετσι μου ερχετε να πω οτι πιστευω στον Cthulhu
και γιατί δεν δηλώνεις άθρησκος, να τελειώνεις;
Άβαταρ μέλους
aristotelis_1
Δημοσιεύσεις: 4670
Εγγραφή: 31 Αύγ 2009 15:33
Όνομα Ιστότοπου: -

τεραστιο θεμα πως και δεν κανεις καμια συγκεντροση διαμαρτιριας?
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΑΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

και γιατί δεν δηλώνεις άθρησκος, να τελειώνεις;
Ετσι εχω δηλωσει, αλλα γιατι θα πρεπει να δηλωνω σε τι πιστευω? Τι σχεση εχει το δημαρχειο και ο πολιτικος γαμος με τι πιστευω?
Minds are like para-chutes. They only function when open.
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

spylab έγραψε:
και γιατί δεν δηλώνεις άθρησκος, να τελειώνεις;
Ετσι εχω δηλωσει, αλλα γιατι θα πρεπει να δηλωνω σε τι πιστευω? Τι σχεση εχει το δημαρχειο και ο πολιτικος γαμος με τι πιστευω?
όχι μόνο πρέπει να το δηλώνεις, αλλά να είσαι και περήφανος,πως κανένα θρήσκευμα δεν σε εκφράζει.
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

Θεοφιλε τι σχεση εχει η περηφανια ? Γιατι να μην εχω το δικαιωμα να απαντω < Δεν το αποκαλυπτω>?
Minds are like para-chutes. They only function when open.
Άβαταρ μέλους
aristotelis_1
Δημοσιεύσεις: 4670
Εγγραφή: 31 Αύγ 2009 15:33
Όνομα Ιστότοπου: -

σε ειπα να παρεις τα πλακατ και να βγεις στους δρομους δε θες
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΑΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Άλλο να το δηλώνεις στην καθημερινότητα και στον δημόσιο βίο, και άλλο να το δηλώνεις ως επίσημο στοιχείο σου γραπτά σε αρχείο του κράτους. Και φυσικά η περηφάνεια δεν έχει καμία σχέση. Διαφορετικά όλοι οι Εβραίοι θα έπρεπε να είναι πολύ περηφανοι που φορούσαν το αστέρι στη ναζιστική Γερμανία.

Τα κρατικά αρχεία και έγγραφα δεν είναι πεδίο έκφρασης, είναι στοιχεία που χρειάζεται το κράτος για να απαιτήσει από τον πολίτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και για να εκχωρήσει στον πολίτη τα δικαιώματά του. Το θρήσκευμα δεν θα έπρεπε να χρησιμεύει για τον σκοπό αυτό, διότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση σε δικαιώματα και υποχρεώσεις βάσει θρησκεύματος. Ακόμη κι έτσι να είναι όμως (δηλαδή ακόμη και να υπάρχει διάκριση, όπως υπάρχει σήμερα στην Ελλαδα) δεν απαιτείται καταγραφή του θρησκεύματος σε κανένα άλλο αρχείο πλην της ληξιαρχικής πράξης γέννησης (με καταγραφή των μεταβολών που τυχόν γίνουν στην πορεία της ζωής).

Η καταγραφή του θρησκεύματος κατά τη δήλωση γάμου παρέλκει και ως εκ τούτου παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο νόμος περί ληξιαρχικών πράξεων θα πρέπει να προσαρμοστεί στον νεότερο αυτόν νόμο. Αν έχει κανείς όρεξη να το τρέξει, μπορεί να φτάσει ως τον Άρειο Πάγο. Αλλά πού χρόνος και χρήμα για τέτοια.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

spylab έγραψε:Θεοφιλε τι σχεση εχει η περηφανια ? Γιατι να μην εχω το δικαιωμα να απαντω < Δεν το αποκαλυπτω>?
έχει. δείχνει πως έχεις ξεφύγει από το κατεστημένο των θρησκειών που θέλουν τους ανθρώπους πρόβατα.
η μη αποκάλυψη είναι δικαίωμα, αλλά και αδυναμία.
στο εσπερινό λύκειο όπου πάω υπογράφω δήλωση πως δεν θέλω να παρακολουθήσω το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης αλλά όσοι συμμαθητές μου με ρωτούν σε τι πιστεύω τους απαντώ σε καμία θρησκεία και σε κανέναν θεό.
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

Υπαρχει δικηγορος να ρωτησουμε τι κοστος θα ειχε η νομικη οδος ?
Minds are like para-chutes. They only function when open.
Απάντηση