Εμπόδια στην απαλλαγή από θρησκευτικά - Δράση γονέων

Ανακοινώσεις και προτάσεις για δράσεις διαφόρων φορέων και ιδιωτών υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας και συναφών θεμάτων. Οι δράσεις της Ένωσης Άθεων συζητούνται στον χώρο "Γενικές Συζητήσεις Ένωσης Άθεων" και ανακοινώνονται στις "Ανακοινώσεις Ένωσης Άθεων"
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Το ακόλουθο κείμενο στάλθηκε χτες στα ΜΜΕ.
ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Στις 7-7-15 εικοσιοκτώ γονείς έστειλαν αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να αλλάξει η παράνομη και αντισυνταγματική εγκύκλιος 12773/Δ2/23-1-2015 και να δοθεί και πάλι η δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών σε όλους τους μαθητές, χωρίς εμπόδια και χωρίς έλεγχο των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Η εγκύκλιος αυτή δίνει οδηγία στους διευθυντές των σχολείων να προβαίνουν σε τεκμηρίωση των λόγων που προβάλλονται για την απαλλαγή, εξαναγκάζοντας έτσι γονείς και μαθητές σε αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η εγκύκλιος δικαιολογεί αυτήν την τακτική μιλώντας για "φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης".

Όταν όμως κάποιος ζητά απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, όποια και αν είναι η αφορμή του αιτήματός (π.χ. εξασφάλιση περισσότερου ελεύθερου χρόνου για μελέτη άλλων μαθημάτων) είναι αυτονόητο ότι έχει αποστασιοποιηθεί συνειδησιακά από το δόγμα που διδάσκεται ομολογιακά στο εν λόγω μάθημα, διαφορετικά δεν θα επιθυμούσε να απαλλαγεί.

Η θρησκευτική συνείδηση δεν αποτελεί απόρροια κάποιου γεγονότος που μπορεί να τεκμηριωθεί (π.χ. καταχώρηση στο ληξιαρχείο), αλλά ενδιάθετη κατάσταση η οποία υπόκειται σε μεταβολές και για την οποία μπορούμε να πληροφορηθούμε μόνον από δήλωση του άμεσα ενδιαφερόμενου.

Παρά το αίτημα των 28 γονέων, το Υπουργείο μέχρις στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, ούτε καν σε ενημέρωσή τους, δείχνοντας έτσι πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος και ευαισθησίας για το εν λόγω θέμα.

Έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο επανειλημμένα: με το γραφείο Υπουργού, με το γραφείο αναπληρωτή Υπουγού (που πλέον έχει καταργηθεί), με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προϊσταμένη κα Μπάρλα, τηλ. 210 3443615 και με το αρμόδιο Γ' Τμήμα της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κα Βάρλα, τηλ. 210 3443272, μέχρις στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Η σχολική χρονιά ξεκινά σε τρεις ημέρες. Περιμένουμε από το Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα, ακυρώνοντας την παράνομη εγκύκλιο και εκδίδοντας νέα, σύμφωνη με τον νόμο και το Σύνταγμα.

Ελπίζουμε τα ΜΜΕ να μας στηρίξουν στην προσπάθεια αυτή δημοσιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο το θέμα.

Τατιάνα Ραπακούλια
(συνυπογράφουσα του αιτήματος ακύρωσης της εγκυκλίου)
Κείμενο επιστολής γονέων προς Υπουργείο Παιδείας
Προς:
1. Υπ. Παιδείας
Αναπληρωτή Υπουργό κο Κουράκη
2. Υπ. Παιδείας
Υπουργό κο Μπαλτά
3. Υπ. Παιδείας
Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Τμήμα Μαθητικών Θεμάτων
4. Υπ. Παιδείας
Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τμήμα Μαθητικών Θεμάτων

Ημερομηνία: 07 – 07 – 2015
Θέμα: Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Ως γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας των οποίων ασκούμε την γονική μέριμνα, παρακαλούμε να ακυρωθεί η εγκύκλιος 12773/Δ2/23-1-2015 του Υπουργείου Παιδείας θέμα “Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων”, διότι παραβιάζει τα άρθρα 13 και 9Α του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων αντίστοιχα. Η προτροπή προς έλεγχο της τεκμηρίωσης των προβαλλόμενων λόγων συνεπάγεται τον εξαναγκασμό των γονέων και μαθητών σε αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και υποδηλώνει ότι η θρησκευτική συνείδηση αποτελεί απόρροια κάποιου γεγονότος που μπορεί να τεκμηριωθεί (π.χ. καταχώρηση στο ληξιαρχείο) ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ενδιάθετη κατάσταση, περί της οποίας μπορούμε να πληροφορηθούμε μόνον από δήλωση του άμεσα ενδιαφερόμενου. Για το λόγο αυτό και η παραπάνω εγκύκλιος είναι παράνομη, καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα.

Ζητάμε να διορθώσετε την παραπάνω παρανομία ανακαλώντας την υπ’ αριθμόν 12773/Δ2/23-1-2015 εγκύκλιο και εκδίδοντας νεώτερη εγκύκλιο, σύμφωνη με το Σύνταγμα, που να εξασφαλίζει το δικαίωμα των μαθητών να απαλλάσσονται από το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών, χωρίς να ζητείται τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων για το αίτημα της απαλλαγής και χωρίς να επιτρέπεται έλεγχος των θρησκευτικών πεποιθήσεων είτε του ιδίου του μαθητή είτε των γονέων του.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε τη δέουσα ευαισθησία σε ένα ζήτημα κατάφωρης παράβασης ατομικών δικαιωμάτων (που έχει διαπιστωθεί και από τον Συνήγορο του Πολίτη και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα). Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προσφύγουμε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να εξαναγκάσουμε τη Διοίκηση να προχωρήσει στις οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες.

Με εκτίμηση,

[ακολουθούν 28 ονοματεπώνυμα και στοιχεία επικοινωνίας δικά μου]
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Λάβαμε από το Υπουργείο την εξής απάντηση:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Βαθμός Ασφαλείας:
Nα διατηρηθεί μέχρι:
Bαθμ. Προτερ.:

Μαρούσι, 10/09/2015
Αρ. Πρωτ. : Φ9/141077/Δ2

ΠΡΟΣ: κ. Ραπακούλια Μαρίνα-Τατιάνα
ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε ηλεκτρονική επιστολή»
Σχετ. έγγραφο: το με αρ. πρ. 139992/Δ2/08-09-2015 εισερχόμενο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Απαντώντας στην από 8-9-2015 ηλεκτρονική επιστολή σας, σχετικά με την απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, σας ενημερώνουμε ότι ισχύει η με αρ. πρ. 12773/Δ2/23-01-2015 εγκύκλιος.
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι η από 7-7-2015 επιστολή σας είχε τεθεί υπόψη του απερχόμενου Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Κουράκη, αρμόδιου σε θέματα Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχετικό Eνημερωτικό Σημείωμα (17-07-2015) και θα τεθεί υπόψη της νέας ηγεσίας, λαμβάνοντας υπόψη και την έκδοση της με αρ. πρ. 4/2015 Γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που αφορά στο εν λόγω ζήτημα.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ
Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο Υπουργού
2. Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα
3. Γενική Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε.
4. Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων
και Οργάνωσης Δ.Ε., Τμήμα Γ΄
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Άρα, μόλις αναλάβει ο καινούργιος κάνουμε αμέσως νέο έγγραφο. Με κοινοποίηση σε ΜΜΕ φυσικά.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Αν. υπουργός Παιδείας: Καταργούμε άμεσα τις δηλώσεις για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

Σεβόμαστε την εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει κι ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκεία

Σεβόμαστε την εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει κι ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκεία, δήλωσε σήμερα η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας σήμερα στο «Κόκκινο» και την Τζούλυ Τσίγκα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Αναφορικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών η κ. Αναγνωστοπούλου το ξεκαθάρισε πως θα καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση της δήλωσης του γονέα.

«Δεν μπορεί να δηλώνει κανείς να πρέπει να υπογράφει κάτι σε δημόσιο έγγραφο τι είναι ή τι δεν είναι. Κακώς δεν το καταργήσαμε και πρέπει να την καταργήσουμε άμεσα» είπε χαρακτηριστικά η κ. υπουργός.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Έστειλα σήμερα στις διευθύνσεις minister@minedu.gov.gr και genikidiefsp@minedu.gov.gr το ακόλουθο κείμενο:
Καλημέρα σας,

Με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων του νέου Υπουργού και αναπληρωτών Υπουργών, θέτω υπ' όψη τους τα έγγραφα που έστειλα εκ μέρους 28 γονέων, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση της ισχούουσας εγκυκλίου περί απαλλαγής από τα θρησκευτικά και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης χορήγησης απαλλαγής χωρίς εξαναγκασμό σε δήλωση θρησκεύματος (έστω και αρνητική δήλωση, δηλαδή ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος), χωρίς απαίτηση τεκμηρίωσης θρησκευτικών πεποιθήσεων ή απουσίας τους (να εξασφαλιστεί ρητά ότι δεν θα γίνεται έλεγχος των πεποιθήσεων αυτών από μέρους των διευθυντών των σχολικών μονάδων μέσω εγγράφων που είτε έχουν στη διάθεσή τους είτε ζητούν από τους γονείς να προσκομίσουν), χωρίς ασφυκτικά περιοριστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων (οι είκοσι ημέρες, που ξεκινούν 12 ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και περιορίζονται από τακτικές και έκτακτες αργίες, είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς όπως φάνηκε στην πράξη, ενώ η δήλωση απαλλαγής ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού ετους εξυπηρετεί τους πολίτες και δεν προκαλεί κανένα ουσιαστικό πρακτικό πρόβλημα στις σχολικές μονάδες).

Τα σχετικά έγγραφά μας είναι:

1. Υπογεγραμμένο αίτημα 28 γονέων για κατάργηση της ισχύουσα εγκυκλίου περί απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, Α.Π. Γρ.Υπουργού 6644/7-7-15, Α.Π. Γρ.Αναπληρωτή Υπουργού 3507/7-7-15 και Α.Π. Κεντρικό Πρωτόκολλο 108720/7-7-15 (προς Διευθύνσεις Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης)

2. Υπενθύμιση του αιτήματος και κοινοποίηση γνωμοδότησης 4/2015 (Γ/ΔΞ/1279-1/06-08-2015) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Α.Π. Κεντρικό Πρωτόκολλο 139992/ 08-09-2015

3. Αίτημα παράτασης της προθεσμίας για αίτηση απαλλαγής από τα θρησκευτικά Α.Π. Κεντρικό Πρωτόκολλο 142044/11-09-2015

Έχουν προηγηθεί επανειλημμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τις γραμματείες των γραφείων Υπουργού και Υφυπουργού, καθώς και με τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Ευελπιστούμε σε ανταπόκριση του Υπουργείου με διόρθωση της παράνομης εγκυκλίου εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, δηλαδή εντός 90 ημερών από την υποβολή του αρχικού μας αιτήματος (το διάστημα αυτό συμπληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου).

Θέτουμε επίσης υπ' όψη σας το γεγονός ότι, εξαιτίας της παράνομης εγκυκλίου, ορισμένοι μαθητές δεν μπόρεσαν να πάρουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, είτε διότι οι παλαιές πληροφορίες καταχωρημένες στα δελτία μαθητών ή στα απολυτήρια δημοτικού ή γυμνασίου θεωρήθηκαν τεκμήρια ότι οι μαθητές είναι Χ.Ο. παρά την δήλωση των γονέων τους περί του αντιθέτου, είτε διότι όταν πληροφορήθηκαν ότι έπρεπε να τεκμηριώσουν ότι δεν είναι Χ.Ο. ήταν ήδη αργά για να εξασφαλίσουν τα ζητούμενα τεκμήρια, τα οποία διέφεραν κάθε φορά κατά την κρίση του εκάστοτε διευθυντή. Υπήρξαν περιπτώσεις γονέων που θέλησαν να διαγράψουν νόμιμα το θρήσκευμα του παιδιού τους από το ληξιαρχείο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ζητούμενη τεκμηρίωση, αλλά αντιμετώπισαν άρνηση από πλευράς των ληξιαρχείων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και να χάσουν την προθεσμία υποβολής της αίτησης.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε να καταργήσετε την ισχύουσα παράνομη εγκύκλιο και να εκδώσετε άμεσα νέα εγκύκλιο, σύννομη και με επαρκή προθεσμία υποβολής αιτήσεων, με υποχρέωση των διευθυντών των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν άμεσα τους γονείς για την νέα εγκύκλιο (και να ενημερώνουν σχετικά τους γονείς κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους, γραπτά και προφορικά), προκειμένου να μπορέσον όσοι μαθητές αντιμετώπισαν πρόβλημα να υποβάλλουν άμεσα την αίτησή τους για απαλλαγή από τα θρησκευτικά κατά το παρόν σχολικό έτος.

Με εκτίμηση,

Μαρίνα Τατιάνα Ραπακούλια
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

:text-bravo: :text-bravo:

Πολυ ευχαριστη εκπληξη ,
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
Άβαταρ μέλους
spylab
Δημοσιεύσεις: 1600
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 13:14
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Γλυφαδα

:handgestures-thumbupleft:
Minds are like para-chutes. They only function when open.
Άβαταρ μέλους
Stan
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2013 04:18
Όνομα Ιστότοπου: -

Πολύ πολύ ευχάριστα νέα!!!

Διαβάζω σχόλια αναγνωστών στο πρώτο θέμα, στάζουν φαρμάκι.... πολύ μίσος.
"Εκείνοι που μπορούν να σας κάνουν να πιστεύετε σε παραλογισμούς, μπορούν να σας κάνουν να διαπράξετε ακρότητες" - Βολταίρος
"Για να γνωρίσεις ποιος σε κυβερνάει, απλά μάθε ποιον δεν επιτρέπεται να επικρίνεις" - Βολταίρος
"Η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο των ανίκανων" -Ισαάκ Ασίμωφ
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

Ευχάριστα νέα, για να δούμε.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
Stan
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2013 04:18
Όνομα Ιστότοπου: -

Στις 11:30 ώρα της σήμερον, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κύριος ΣΗΦΑΚΗΣ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ενώ καίγεται η γούνα μας αυτή την περίοδο, δεν θα έπρεπε να ανοίγουμε νέα μέτωπα (με την εκκλησία) ενώ επίσης δήλωσε ότι η πρόταση της Αναγνωστοπούλου κινείται στα πλαίσια των θεωριών.
"Εκείνοι που μπορούν να σας κάνουν να πιστεύετε σε παραλογισμούς, μπορούν να σας κάνουν να διαπράξετε ακρότητες" - Βολταίρος
"Για να γνωρίσεις ποιος σε κυβερνάει, απλά μάθε ποιον δεν επιτρέπεται να επικρίνεις" - Βολταίρος
"Η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο των ανίκανων" -Ισαάκ Ασίμωφ
Άβαταρ μέλους
Τεμπελόσκυλο
Δημοσιεύσεις: 9866
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 21:27
Όνομα Ιστότοπου: Τεμπέλικες Σκέψεις...
Τοποθεσία: Sun City
Επικοινωνία:

It is by will alone I set my mind in motion.
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

AoratiMelani έγραψε:Έστειλα σήμερα στις διευθύνσεις minister@minedu.gov.gr και genikidiefsp@minedu.gov.gr το ακόλουθο κείμενο:
Spoiler: Εμφάνιση
Καλημέρα σας,

Με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων του νέου Υπουργού και αναπληρωτών Υπουργών, θέτω υπ' όψη τους τα έγγραφα που έστειλα εκ μέρους 28 γονέων, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση της ισχούουσας εγκυκλίου περί απαλλαγής από τα θρησκευτικά και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης χορήγησης απαλλαγής χωρίς εξαναγκασμό σε δήλωση θρησκεύματος (έστω και αρνητική δήλωση, δηλαδή ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος), χωρίς απαίτηση τεκμηρίωσης θρησκευτικών πεποιθήσεων ή απουσίας τους (να εξασφαλιστεί ρητά ότι δεν θα γίνεται έλεγχος των πεποιθήσεων αυτών από μέρους των διευθυντών των σχολικών μονάδων μέσω εγγράφων που είτε έχουν στη διάθεσή τους είτε ζητούν από τους γονείς να προσκομίσουν), χωρίς ασφυκτικά περιοριστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων (οι είκοσι ημέρες, που ξεκινούν 12 ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και περιορίζονται από τακτικές και έκτακτες αργίες, είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς όπως φάνηκε στην πράξη, ενώ η δήλωση απαλλαγής ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού ετους εξυπηρετεί τους πολίτες και δεν προκαλεί κανένα ουσιαστικό πρακτικό πρόβλημα στις σχολικές μονάδες).

Τα σχετικά έγγραφά μας είναι:

1. Υπογεγραμμένο αίτημα 28 γονέων για κατάργηση της ισχύουσα εγκυκλίου περί απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, Α.Π. Γρ.Υπουργού 6644/7-7-15, Α.Π. Γρ.Αναπληρωτή Υπουργού 3507/7-7-15 και Α.Π. Κεντρικό Πρωτόκολλο 108720/7-7-15 (προς Διευθύνσεις Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης)

2. Υπενθύμιση του αιτήματος και κοινοποίηση γνωμοδότησης 4/2015 (Γ/ΔΞ/1279-1/06-08-2015) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Α.Π. Κεντρικό Πρωτόκολλο 139992/ 08-09-2015

3. Αίτημα παράτασης της προθεσμίας για αίτηση απαλλαγής από τα θρησκευτικά Α.Π. Κεντρικό Πρωτόκολλο 142044/11-09-2015

Έχουν προηγηθεί επανειλημμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τις γραμματείες των γραφείων Υπουργού και Υφυπουργού, καθώς και με τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Ευελπιστούμε σε ανταπόκριση του Υπουργείου με διόρθωση της παράνομης εγκυκλίου εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, δηλαδή εντός 90 ημερών από την υποβολή του αρχικού μας αιτήματος (το διάστημα αυτό συμπληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου).

Θέτουμε επίσης υπ' όψη σας το γεγονός ότι, εξαιτίας της παράνομης εγκυκλίου, ορισμένοι μαθητές δεν μπόρεσαν να πάρουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, είτε διότι οι παλαιές πληροφορίες καταχωρημένες στα δελτία μαθητών ή στα απολυτήρια δημοτικού ή γυμνασίου θεωρήθηκαν τεκμήρια ότι οι μαθητές είναι Χ.Ο. παρά την δήλωση των γονέων τους περί του αντιθέτου, είτε διότι όταν πληροφορήθηκαν ότι έπρεπε να τεκμηριώσουν ότι δεν είναι Χ.Ο. ήταν ήδη αργά για να εξασφαλίσουν τα ζητούμενα τεκμήρια, τα οποία διέφεραν κάθε φορά κατά την κρίση του εκάστοτε διευθυντή. Υπήρξαν περιπτώσεις γονέων που θέλησαν να διαγράψουν νόμιμα το θρήσκευμα του παιδιού τους από το ληξιαρχείο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ζητούμενη τεκμηρίωση, αλλά αντιμετώπισαν άρνηση από πλευράς των ληξιαρχείων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και να χάσουν την προθεσμία υποβολής της αίτησης.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε να καταργήσετε την ισχύουσα παράνομη εγκύκλιο και να εκδώσετε άμεσα νέα εγκύκλιο, σύννομη και με επαρκή προθεσμία υποβολής αιτήσεων, με υποχρέωση των διευθυντών των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν άμεσα τους γονείς για την νέα εγκύκλιο (και να ενημερώνουν σχετικά τους γονείς κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους, γραπτά και προφορικά), προκειμένου να μπορέσον όσοι μαθητές αντιμετώπισαν πρόβλημα να υποβάλλουν άμεσα την αίτησή τους για απαλλαγή από τα θρησκευτικά κατά το παρόν σχολικό έτος.

Με εκτίμηση,

Μαρίνα Τατιάνα Ραπακούλια
Το κείμενο έλαβε Α.Π. 151700, Ημερομηνία: 28-09-2015
Αποδέκτες: Δ2 - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Μόλις μίλησα ξανά με την κυρία Χειλετζάκη στο γραφείο Υπουργού για την επιστολή των γονέων. Μου είπε ότι είχε ενημερώσει τον ιδιαίτερο του Υπουργού και ότι δεν προβλέπεται κάποια ενέργεια άμεσα, ότι ο Υπουργός είναι "μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας", όλο ραντεβού, τρέξιμο κλπ.

Για πρώτη φορά μετά από τόσον καιρό, τα πήρα στο κρανίο και μίλησα έντονα. Η κοπέλα δεν έφταιγε, δεν παίρνει αυτή τις αποφάσεις, μάλιστα είναι και καινούρια στο γραφείο, αλλά αυτήν είχα, σ' αυτήν τα είπα. Της είπα να μιλήσει ξανά στον ιδιαίτερο και να του τονίσει ότι οι 90 μέρες προθεσμία που είχε η διοίκηση για να ανταποκριθεί παρήλθαν, ότι είμαι βέβαιη πως ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά το θέμα μας, μόνο τον ημερήσιο τύπο να διαβάζει αρκεί για να ενημερωθεί, και ότι ξέρει πολύ καλά να συναντιέται με τον Αρχιεπίσκοπο, πού δεν είναι αρμόδιος για ένα τέτοιο θέμα, και να αγνοεί το αίτημα των γονέων, που είναι σύννομο και βασίζεται στο Σύνταγμα.

Της είπα να τα πει όλ' αυτά στον ιδιαίτερο, μου είπε να μείνω ήσυχη, εγώ της είπα ότι πολύ αμφιβάλλω ότι μπορώ να μείνω ήσυχη, διότι βλέπω ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ενέργειες, τρεις Υπουργοί παρήλασαν σε τρεις μήνες και κανείς δεν έκανε κάτι, και ότι θα συνεχίσω να τους ενοχλώ.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Όποιος μπορεί ας πάρει τηλέφωνο στο 210 3443502 και ας πει ότι είναι γονιός που συνυπέγραψε την παραπάνω επιστολή και ότι θέλει να αλλάξει άμεσα η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά.

Ίσως αν τους ζαλίσουμε στα τηλέφωνα να αντιδράσουν επιτέλους.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Ετοιμάζω αναφορά για το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Νομίζετε ότι είναι καλύτερα να βάλω Υπουργό, Υφυπουργό και Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως παραλήπτες για ενέργεια ή ως παραλήπτες για κοινοποίηση;
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Κοινοποίηση λογικά. Η αναφορά γίνεται online, το ξέρεις έ;
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Ναι αλλά ονλάιν πώς θα επισυνάψω όλα όσα θέλω; Τέλος πάντων θα το δω το θέμα. Ευχαριστώ!
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Μόλις έστειλα την παρακάτω επιστολή στο ΣΕΕΔΔ:
Spoiler: Εμφάνιση
Προς:
1. Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Κηφισίας 1-3 & Αλεξάνδρας, Αθήνα 11523
Κοινοποίηση:
1. Υπουργό Παιδείας
κο Φίλη
2. Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας
κα Αναγνωστοπούλου
3. Υπ. Παιδείας, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Τμήμα Μαθητικών Θεμάτων
4. Υπ. Παιδείας, Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τμήμα Μαθητικών Θεμάτων

Ημερομηνία: 29 – 10 – 2015
Θέμα: Παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας Υπουργείου Παιδείας

Απευθύνομαι σε εσάς ως εκπρόσωπος μιας ομάδας 28 γονέων παιδιών σχολικής ηλικίας, οι οποίοι απέστειλαν στις 7-7-15 στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα ακύρωσης της εγκυκλίου 12773/Δ2/23-1-2015 του εν λόγω Υπουργείου με θέμα “Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων”, διότι παραβιάζει τα άρθρα 13 και 9Α του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων αντίστοιχα.
Η επιστολή του αιτήματός μας (συνημμένο αρ.1) έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου στο Γραφείο Υπουργού 6644/7-7-15, στο Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού 3507/7-7-15, και στο Γενικό Πρωτόκολλο 108720/7-7-15 (προς Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προς Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Στη συνέχεια αποστείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας και τα εξής σχετικά έγγραφα:
Α. Ηλεκτρονικό μήνυμα στις 8-9-15 (συνημμένο αρ.2) με συνημμένη πρόσφατη σχετική γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ (Γνωμοδότηση 4/2015, α.π. Γ/ΔΞ/1279-1/06-08-2015, συνημμένο αρ.3), το οποίο έλαβε α.π. από το Γενικό Πρωτόκολλο 139992/ 08-09-2015 και απαντήθηκε με το έγγραφο Φ9/141077/Γ2 στις 10/09/2015 (συνημμένο αρ. 4), σύμφωνα με το οποίο το αίτημά μας είχε τεθεί υπ’ όψη της απερχόμενης και επρόκειτο να τεθεί υπ’ όψη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου.
Β. Ηλεκτρονικό μήνυμα στις 10-9-15 (συνημμένο αρ. 5) με αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για απαλλαγή από τα θρησκευτικά, το οποίο έλαβε α.π. από το Γενικό Πρωτόκολλο 142044/11-09-2015.
Γ. Ηλεκτρονικό μήνυμα στις 25-9-15 (συνημμένο αρ. 6) υπενθύμισης του από 7-7-15 αιτήματός μας, το οποίο έλαβε α.π. από το Γενικό Πρωτόκολλο 151700/ 28-09-2015.
Παράλληλα έγιναν επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές με το γραφείο Υπουργού Παιδείας, το γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, καθώς και την Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για υπενθύμιση του αιτήματός μας.

Μετά την πάροδο πλέον των 90 ημερών από την αποστολή του αιτήματός μας και σε συνέχεια της επανειλημμένης γραπτής και προφορικής επικοινωνίας με το Υπουργείο για το εν λόγω θέμα, δεν έχουμε λάβει απάντηση στο αίτημά μας και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημά μας.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στις απαραίτητες δικές του νόμιμες ενέργειες για την ακύρωση της εν λόγω εγκυκλίου.

Με εκτίμηση,
Μαρίνα Τατιάνα Ραπακούλια
[διεύθυνση - email - τηλέφωνο]

Συνημμένα:
1. Επιστολή με υπογραφές 28 γονέων προς Υπ.Παιδείας που αιτούνται την ακύρωση της εγκυκλίου 12773/Δ2/23-1-2015.
2. email με συνημμένη την γνωμοδότηση 4/2015 ΑΠΔΠΧ
3. Γνωμοδότηση 4/2015 ΑΠΔΠΧ α.π. Γ/ΔΞ/1279-1/06-08-2015
4. Απάντηση Υπ.Παιδείας στο 2ο συνημμένο
5. email με αίτημα παράτασης της προθεσμίας για υποβολή αίτησης απαλλαγής από τα θρησκευτικά
6. email υπενθύμισης του 1ου συνημμένου και της μετέπειτα αλληλογραφίας
Μόλις πάρω τον α.π. θα στείλω και τις κοινοποιήσεις και θα ενημερώσω τους 28 γονείς.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

:text-bravo: :text-bravo: :text-bravo: :text-bravo:
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Απάντηση