Έχω μπερδευτεί τελείως

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
one
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 05 Σεπ 2015 10:20
Όνομα Ιστότοπου: -

Γεια σας ειμαι 22 και ειμαι νεο μελος στο forum. Καταρχην να σας πω οτι ειμαι αγνωστικιστης προς αθεος και στην οικογενεια μου δεν ειμαστε τοσο της θρησκειας και της εκκλησιας. Αλλα η μητερα μου παρολο που δεν ειναι ιδιετερα θρησκια πιστευει σε εναν αγιο, ο οποιος ειναι απο το χωριο της (δεν λεω ονομα για προφανης λογους) και λεει οτι ειναι ο προστατης μας και καθε χρονο που πηγαινουμε στο χωριο της μητερας μου εκεινη παει και του αναβει κερια και εκανε το δωματιο μου εικονοστασιο βαζοντας τις εικονες του. Αυτο ξεκινησε οταν ημουν 10 χρονων που ειχα σκωληκοηδιτιδα και παραλιγο να πεθαινα. Η μητερα μου επι 3 μηνες εβλεπε στον υπνο της τον συγκεκριμενο αγιο να της λεει οτι δεν ειμαι καλα και την ημερα που εκανα την εγχειριση διπλα απο το αυτοκινητο μας ηταν ενα φορτηγο με την εικονα του συγκεκριμενου αγιου και απο τοτε αρχισε να πιστευει και στην εφηβεια μου ειχε μιλησει για αυτο. Τοτε πιστευα και ειχα την αναγκη να πιστευω σε κατι ανωτερο γιατι ειχα ανασφαλειες και αγχος για το μελλον αλλα οταν τελειωσα το σχολειο αρχισα να τα αμφισβητω. Επισης το καλοκαιρι πριν τις πανελληνιες μου ειπε η μητερα μου να παω στην εκκλησια και μου ειπε να του κανω ταμα για να περασω. Του προσευχηθηκα να περασω στην σχολη που θελω και μετα ξεσκκηζομουν στο διαβασμα. 2 μηνες πριν της πανελληνιες κατεβηκε η μητερα μου στο κεντρο για καποιες δουλειες, περασε μπροστα απο εναν καδο σκουπιδιων και βρηκε την εικονα του συγκεκριμενου αγιου και στην συνεχεια εδωσα πανελληνιες εγραψα μετρια και δεν περιμενα να περασω στην σχολη που ηθελα αλλα περασα γιατι επεσε η βαση της κατα 2000 μορια(την χρονια που εδιναν ολες οι σχολες ειχαν πεσει ,επεισδη εβαλαν δυσκολα θεματα,αλλα μονο η σχολη που ηθελα επεσε τοσο πολυ). Και γενικα η μητερα μου δεν πιστευει στον θεο και στην μετα θανατον ζωη και αυτο με μπερδευει αν οταν πεθανουμε δεν νιωθουμε τιποτα τοτε δεν θα ειναι το ιδιο και για τους αγιους; υπερανθρωποι ειναι;

1)Αυτο με το φορτηγο θα πειτε οτι ειναι συμπτωση και εγω ετσι πιστευω
2)το οτι η μητερα μου επι 3 μηνες εβλεπε τον αγιο στον υπνο της δεν μππορω να το ερμηνευσω με την λογικη
3)Το οτι την χρονια που εδινα πανελληνιες η μητερα μου βρηκε στην μεση του πουθενα την εικονα ας πουμε οτι ειναι συμπτωση αλλα τοσο συμπτωση; να βρει στην μεση του πουθενα την εικονα του συγκεκριμμενου αγιου σε μια πολη που δεν ειναι πολυ γνωστος;
4)Πριν λιγα χρονια ειχε περασει ενα λεοφοριο μπροστα απο την εκκλησια του και μια ειχε παρει μια ζωνη και το λεοφοριο δεν ξεκινουσε κοιταξε ο οδηγος αν εχει βλαβη και δεν ειδε τιποτα τοτε αρχισαν να χτυπανε οι καμπανες και βγηκε ο παπας και ελεγε οτι καποιος πηρε την ζωνη στην συνεχεια εκεινη η κυρια εδωσε πισω τη ζωνη και το λεοφοριο ξεκινησε κανονικα αυτο δεν μπορω να το ερμηνευσω με την λογικη
5)Το σωμα του αγιου γιατι δεν αλιωθηκε;

Συγγνωμη για το κατεβατο σε αυτο το θεμα δεν εχω σκοπο ουτε να τσακωθω ουτε να το παιξω υπερανω και οπως ειπα και πιο πανω ειμαι αγνωστικιστης προς αθεος αλλα καποια πραγματα δεν μπορω να τα εξηγησω με την λογικη θελω να δω εσεις πως τα ερμηνευετε ειχε κανεις απο εσας παρομοια βιωματα; εχει ερθει κανεις απο εσας αντιμετωπος με τετοια δειλιματα γιατι εχω μπερδευτει τελειως
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

one έγραψε:Γεια σας ειμαι 22 και ειμαι νεο μελος στο forum. Καταρχην να σας πω οτι ειμαι αγνωστικιστης προς αθεος και στην οικογενεια μου δεν ειμαστε τοσο της θρησκειας και της εκκλησιας.
καλά πάς . συνέχισε κάπου θα βγείς.

Η μητερα μου επι 3 μηνες εβλεπε στον υπνο της τον συγκεκριμενο αγιο


παραμύθια. ποτέ ένα όνειρο,και ειδικά μια μορφή δεν επαναλαμβάνεται στον ύπνο. θεόφιλος .
γενικα η μητερα μου δεν πιστευει στον θεο και στην μετα θανατον ζωη και αυτο με μπερδευει αν οταν πεθανουμε δεν νιωθουμε τιποτα τοτε δεν θα ειναι το ιδιο και για τους αγιους; υπερανθρωποι ειναι;
πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή, (και καλά κάνουν) αλλά κάνουν θρησκευτικό γάμο βαπτίζουν τα παιδιά τους λένε και κανένα δόξα τω θεω έτσι για να έχουν μια πισινή για τα κατάλοιπα της πίστης των γονιών τους που τους την άφησαν αμανάτι.
εχει ερθει κανεις απο εσας αντιμετωπος με τετοια δειλιματα γιατι εχω μπερδευτει τελειως
οι προσωπικές μαρτυρίες του καθενός δεν πρέπει να σε μπερδεύουν γιατί είναι απλώς παραμύθια, μερικούς τους αρέσει πολύ το ψέμα γιατί το έχουν ανάγκη. οι άθεοι νομιζω πως είναι δυστυχισμένοι γιατί στερούνται αυτήν την γλυκιά γεύση της ψευτιάς.

καλοσόρισες.
one
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 05 Σεπ 2015 10:20
Όνομα Ιστότοπου: -

Σε αυτο με τις ψευτικες μαρτυριες συμφωνω αλλα η μητερα μου δεν νομιζω να λεει ψεμματα για το ονειρο
Άβαταρ μέλους
aristotelis_1
Δημοσιεύσεις: 4670
Εγγραφή: 31 Αύγ 2009 15:33
Όνομα Ιστότοπου: -

ειναι μπερδεμα γενικα εγω δε θα σταθω ομως στο πως και το γιατι εγω θα πω μονο ενα πραγμα

οποιος πιστευει κατι καλος κανει και το πιστευει και ασ μην σατηριζεται απο την αλλη πλευρα

οπως πολυ σωστα ζητας να σεβαστουνε τα μη πιστευω σου σεβασου και εσυ τα πιστευω του αλλου

θαυματα υπαρχουν αν τα πιστευεις στα αληθινα και αλλα πραγματα δεν υπαρχουν αν το εχεις αποφαισει πως δεν υπαρχει


οι άθεοι νομιζω πως είναι δυστυχισμένοι γιατί στερούνται αυτήν την γλυκιά γεύση της ψευτιάς.

οχι θεοφιλε το αντιθετο αυτοι ειναι ευτυχισμενοι που ξερουν πως τιποτα δεν υπαρχει αρα εχουν μια λυση για ολα
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΑΡΗΣ
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

one έγραψε:το οτι η μητερα μου επι 3 μηνες εβλεπε τον αγιο στον υπνο της δεν μππορω να το ερμηνευσω με την λογικη
Δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημά σου. Τα όνειρα δεν τα στέλνουν οι θεοί. Γιατί να μη βλέπει τον άγιο στον ύπνο της για τρεις μήνες? Δεν απαγορεύεται από κάποιο νόμο της λογικής ή της επιστήμης. Οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν ό,τι όνειρα γουστάρουν. More importantly, οι άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να "λογοκρίνουν" παρελθοντικές αναμνήσεις ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με τις πεποιθήσεις του παρόντος.

Ρίξε μια ματά στα παρακάτω επιστημονικά φαινόμενα ανθρώπινης συμπεριφοράς:
  • Confirmation Bias: Η τάση των ανθρώπων να ερμηνεύουν γεγονότα και πληροφορίες με τρόπο που ευνοεί τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις τους (ή να δίνουν δυσανάλογη προσοχή), πολλές φορές αγνοώντας γεγονότα και πληροφορίες που τις αντικρούουν. Για παράδειγμα, είδες ένα όνειρο και την άλλη μέρα συνέβη στην πραγματικότητα, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα χιλιάδες όνειρα που έχεις δει τα οποία δε συνέβησαν ποτέ.
  • Illusory Correlation: Η τάση των ανθρώπων να συσχετίζουν δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους φαινόμενα. Για παράδειγμα, βλέπεις μια μαύρη γάτα στο δρόμο και μετά σε χωρίζει η γκόμενά σου, και εσύ θεωρείς ότι έφταιγε η γάτα, αντί για το γεγονός ότι την κεράτωσες με την αδερφή της (τη γκόμενα, όχι τη γάτα).
  • Subjective Validation: Η τάση των ανθρώπων να θεωρούν πράγματα τα οποία έχουν συναισθηματική αξία για τους ίδιους ως αληθή. Για παράδειγμα, η μάνα σου σου λέει κάτι το οποίο είναι αντικειμενικά παράλογο, αλλά εσύ την πιστεύεις, είτε επειδή είναι μάνα σου, είτε επειδή αυτό που σου λέει σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία.
Η μάνα σου έβλεπε κάποια όνειρα, και από μόνη της τα συσχέτισε με την ασθένειά σου εκ των υστέρων (post hoc illusory correlation). Το ότι είδε τον άγιο σε ένα φορτηγό ή λεωφορείο ή οτιδήποτε ήταν απλώς μια σύμπτωση που θυμάται ευκολότερα λόγω της παραπάνω συσχέτισης (confirmation bias). Με άλλα λόγια, σίγουρα έχει δει τον άγιο πολλές άλλες φορές χωρίς να το θυμάται, επειδή δε συνέβη κάτι συνταρακτικό εκεινη την περίοδο. Με απλούστερα λόγια, ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι δείχνει σωστά την ώρα δύο φορές τη μέρα.

Επίσης, έχε στο νου σου ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα (που είχες εσύ, μιας και λες ότι παραλίγο να πεθάνεις) εμφανίζεται μέσα σε ημέρες, όχι μήνες. Συνεπώς, ο άγιος δεν είχε ιδέα για τι πράγμα μιλούσε. Αν η μάνα σου σε πήγαινε στο νοσοκομείο την πρώτη μέρα που είδε το όνειρο, οι ιατροί θα σου έλεγαν ότι είσαι μια χαρά και θα σε έστελναν σπίτι. Γιατί να προειδοποιήσει ο άγιος τη μάνα σου για κάτι τέτοιο, τη στιγμή που δε θα μπορούσατε να κάνετε απολύτως τίποτα για αυτό? Αν υποθέσουμε ότι ο άγιος έχει μαγικές ικανότητες και μάντεψε ότι κάποια στιγμή θα εμφάνιζες μια ασθένεια, τότε γιατί δεν έκανε ακριβέστερη πρόβλεψη και διάγνωση?

Επίσης, συλλογίσου λίγο τη σημασία ενός αγίου που χρειάζεται "αντάλλαγμα" για να σε προστατεύει. Τι θα γίνει αν μια χρονιά αποφασίσετε να μην του ανάψετε κερί? Θα στείλει καρκίνο να σε σκοτώσει? Την επόμενη φορά που βρεθείς σε κίνδυνο θα σε αγνοήσει? Αν εσύ ήσουν άγιος και είχες τη δύναμη να προστατεύεις ανθρώπους, θα συμπεριφερόσουν με αυτόν τον τρόπο? Θα προστάτευες αυτούς που σου ανάβουν κεριά και θα άφηνες τους υπόλοιπους να πεθαίνουν? Πιστεύεις ότι είναι ηθική τέτοια συμπεριφορά? Πιστεύεις ότι μια οντότητα που συμπεριφέρεται έτσι αξίζει το θαυμασμό ή σεβασμό σου? Και εδώ που τα λέμε, αν ο άγιος είχε τη δύναμη να σε προστατεύει, γιατί άφησε εξαρχής να πάθεις σκωληκοειδίτιδα?
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Εγώ νομίζω ότι μάλλον θα πρέπει να μην ακούς τι σου λένε εδώ οι ονειροκρίτες αντίχριστοι…
Να μην μπερδεύεσαι καθόλου…
Ο θεός υπάρχει και ζει ανάμεσα μας και μας οδηγεί σε κάθε μας βήμα…
one
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 05 Σεπ 2015 10:20
Όνομα Ιστότοπου: -

noxteryn πολυ λογικα αυτα που λες αλλα το θεμα ειναι οτι το εβλεπε συνεχεια αυτο το ονειρο δεν το ειδε μια φορα αλλα ποραγματι εχουν καποια λογικη εξηγηση αυτα που παρεθεσες και οχι αν ημουν αγιος και ειχα την δυνατοτητα να προστατευω ανθρωπους δεν θα με ενοιαζε ποιος πιστευει σε εμενα και θα ντρεπομουν αν οι αλλοι μου αναβαν κερια και μου εκαναν ταματα.
Άβαταρ μέλους
Κούρος
Δημοσιεύσεις: 349
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2014 17:29
Όνομα Ιστότοπου: -

Οι απορίες σου αγαπητέ one είναι εύλογες και φυσιολογικές και δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν προσπερνά τα φαινόμενα, αλλά προσπαθεί να μάθει και να καταλάβει. Να καταλάβει γιατί είναι αλήθεια ή γιατί είναι ψέμα.

Εγώ λοιπόν θα σου προτείνω κάτι άλλο.
Επειδή ο Θεός των Χριστιανών είναι ταπεινός, δύσκολα θα βρεις στο χώρο της εκκλησίας κάτι που να σου δώσει αυτό το οποίο αναζητείς: μια φαστ-φουντ εξήγηση και αποκάλυψη. Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητη (και ωφέλιμη) μια προεργασία διαλεκτικής έρευνας.
Ξεκίνα λοιπόν, όχι από τον ταπεινό που επιθυμεί να "κρύβεται", αλλά από τον υπερόπτη που με κάθε ευκαιρία επιθυμεί να "επιδεικνύεται".
Η παρουσία του "υπερόπτη", είναι μια καλή ένδειξη της ύπαρξης και του "ταπεινού".. ;)
Όμως προσοχή. Ο υπερόπτης θα προσπαθήσει να σε μπερδέψει λίγο, για να μην τρέξεις αμέσως στην αγκαλιά του ταπεινού, διότι αν αυτό συμβεί τότε προς τι η επίδειξη εκ μέρους του υπερόπτη; Διότι ο σκοπός της επίδειξης είναι να σε αιχμαλωτίσει και όχι να σε ρίξει στην αγκαλιά του ταπεινού "αντιπάλου". Για τον λόγο αυτόν, θα σου θολώνει και λίγο το τοπίο..

Τεσπα, καιρό είχα να μπω και το παρατράβηξα.
Σου προτείνω το κανάλι ενός πρώην άθεου:

Έχει φτιάξει ο ίδιος μια μεγάλη σειρά με αξιόλογα ντοκυμαντερ και είναι ένα πρώτο αλλά εξαιρετικό βήμα για σκεπτικισμό.

Αφού δεις κάμποσα, και αφού πρώτα καταλάβουμε, ξεκαθαρίσουμε και εντοπίσουμε τι είναι πραγματικό και τι ψεύτικο, μπορούμε να μιλήσουμε και για θεολογία.. :?:
one
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 05 Σεπ 2015 10:20
Όνομα Ιστότοπου: -

Κουρε δεν ξερω εισαι σιγουρος οτι υπαρχει ο χριστιανικος θεος; γιατι εμενα γενικα δεν μου αρεσει να πιστευω οτι υπαρχει μια ανωτερη δυναμη που μας κινει πιστευω στην ελευθερη βουληση αλλα μερικα πραγματα δεν μπορω να τα εξηγησω με την λογικη για αυτο ανοιξα αυτο το θεμα
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Κι οτι δεν εξηγειται δεν πρεπει σωνει και καλα να σπανουμε το κεφαλι μας για να το εξηγησουμε.Διαψευδονται η επαληθευονται απο την εμπειρια και την επαναληψιμοτητα.Εαν βλεπω μοναχα εγω το ιδιο ονειρο για δεκαπεντε ημερες προφανως και δεν νοιαζει κανεναν αλλον και φυσικα δεν υπαρχει τροπος για να επαληθευετει ουτε και να διαψευστει οποτε κατατασσεται στα αδιαφορα εντελως.

Και προφανως η ανθρωποτητα δεν καθεται να εξηγει τις φαντασιοκοπιες του καθε φαντασμενου που θελει να σπαει πλακα με την αφελεια των γυρω του γιατι εχει πολυ πιο σοβαρες δουλειες για να κανει.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Άβαταρ μέλους
Κούρος
Δημοσιεύσεις: 349
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2014 17:29
Όνομα Ιστότοπου: -

one έγραψε:Κουρε δεν ξερω εισαι σιγουρος οτι υπαρχει ο χριστιανικος θεος; γιατι εμενα γενικα δεν μου αρεσει να πιστευω οτι υπαρχει μια ανωτερη δυναμη που μας κινει πιστευω στην ελευθερη βουληση αλλα μερικα πραγματα δεν μπορω να τα εξηγησω με την λογικη για αυτο ανοιξα αυτο το θεμα
Πολύ ωραία το έθεσες: "γιατι εμενα γενικα δεν μου αρεσει να πιστευω οτι υπαρχει μια ανωτερη δυναμη.."

Πράγματι, αυτό τελικά συμβαίνει με όλους μας: επιλέγουμε να πιστεύουμε αυτό που μας αρέσει.
Αυτό όμως είναι ένα πρώτο επιφανειακό επίπεδο προτίμησης, το οποίο με την πάροδο του χρόνου συνήθως αλλάζει.

Νομίζω πως και η πίστη που είχες στην παιδική σου ηλικία, αλλά και η τωρινή σου πίστη είναι επιφανειακή. Ωστόσο, είναι θετικό το ότι έχεις έναν προβληματισμό. Εγώ λοιπόν δεν θα σου πω, δε βαριέσαι, γύρνα το πλευρό από την άλλη και μη χολοσκάς. Ούτε θα σου δώσω κάποια φαστ-φουντ "ερμηνεία" ("ο Θεός", ή "η τύχη", ή "μην σκοτίζεσαι, σίγουρα κάποια μέρα θα το εξηγήσει η επιστήμη"), αλλά θα σε παροτρύνω να ερευνήσεις και να το ψάξεις.
Και επειδή νομίζω ότι θέλεις λίγο να το ψάξεις - γιαυτό άνοιξες και το θέμα, θα σου μιλήσω με μια μεταφορά, ώστε να καταλάβεις καλύτερα τι σου προτείνω:

Είσαι σε μια πρωτόγονη κοινωνία, στα βάθη της ηπειρωτικής χώρας και αναρωτιέσαι από που έρχονται και πως σχηματίζονται τα σύννεφα. Κάποιοι θα σου πουν, "μη σκοτίζεσαι κάποια στιγμή θα το απαντήσει η επιστήμη", άλλοι "μη χάνεις τον χρόνο σου με μαλακίες", κάποιοι άλλοι "υπάρχει πολύ μακρυά μια τεράστια χώρα με νερό (ας την πούμε θάλασσα) και από εκεί ξεκινάνε". Εσύ, θέλεις βέβαια να μάθεις, αλλά δεν σου αρέσει όλη αυτή η ιδέα της άγνωστης χώρας με νερό, πόσο μάλλον το να ταξιδέψεις για να τη βρείς. Τότε, λοιπόν κάποιος σου δίνει μια άλλη ιδέα: Αντί να ψάξεις για κάτι που δεν σου αρέσει και είναι κρυμμένο από το οπτικό σου πεδίο, πήγαινε στην αντίθετη κατεύθυνση, σε εκείνο το βουνό που μπορείς εύκολα να διακρίνεις και από την κορυφή του, προσπάθησε να δεις αν όντως υπάρχει αυτή η θάλασσα. Όμως, πολύ προσοχή στις χαράδρες και μην χάνεις ποτέ το νου σου από το στόχο σου, που είναι να διακρίνεις τη θάλασσα..


Άντε φίλε μου, σ' αφήνω τώρα γιατί έχουμε να σώσουμε και δουλειές. Καλή φώτιση.
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Κάθε καλό κουβαλάει μέσα του και το κακό…
Η ελεύθερη έκφραση των απόψεων είναι ένα παράδειγμα…
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

one έγραψε:Σε αυτο με τις ψευτικες μαρτυριες συμφωνω αλλα η μητερα μου δεν νομιζω να λεει ψεμματα για το ονειρο
δεν θέλω να προσβάλω την μητέρα σου αλλά κι εγώ σαν γονιός θα έλεγα ψέματα αν νόμιζα πως θα βοηθούσα το παιδί μου, γενικά λίγο πολύ όλοι λέμε ψέματα.όταν όμως μου λές βλέπει κάποιος επι τρείς μήνες συνέχεια το ίδιο πρόσωπο δεν είναι λίγο απίθανο; πάρε παράδειγμα τον εαυτο σου είδες ποτέσου το ίδιο όνειρο η πρόσωπο δύο φορές;
one
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 05 Σεπ 2015 10:20
Όνομα Ιστότοπου: -

Θεόφιλος έγραψε:
one έγραψε:Σε αυτο με τις ψευτικες μαρτυριες συμφωνω αλλα η μητερα μου δεν νομιζω να λεει ψεμματα για το ονειρο
δεν θέλω να προσβάλω την μητέρα σου αλλά κι εγώ σαν γονιός θα έλεγα ψέματα αν νόμιζα πως θα βοηθούσα το παιδί μου, γενικά λίγο πολύ όλοι λέμε ψέματα.όταν όμως μου λές βλέπει κάποιος επι τρείς μήνες συνέχεια το ίδιο πρόσωπο δεν είναι λίγο απίθανο; πάρε παράδειγμα τον εαυτο σου είδες ποτέσου το ίδιο όνειρο η πρόσωπο δύο φορές;
Συμφωνω απολυτα φιλε αλλα δεν το λεει μονο σε εμενα το λεει και σε αλλους
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

noxteryn, χρόνια και ζαμάνια! Και παρεμπιπτόντως, εξαιρετικό το σχόλιό σου!

One, καλώς μας ήλθες!

Για τα ερωτήματα: η μητέρα σου είναι πολύ πιθανόν να βλέπει συχνά στον ύπνο της τον συγκεκριμένο άγιο, αφού πιστεύει πολύ σε αυτόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άγιος όντως την επισκέπτεται. Τα όνειρα δεν είναι κάποιο είδος σαλονάκι, είναι εικόνες που δημιουργεί ο εγκέφαλός μας. Οπότε ουσιαστικά η μητέρα σου βλέπει στον ύπνο της ένα πρόσωπο σημαντικό για εκείνη το οποίο σκέπτεται συχνά. Το πιο πιθανό είναι ότι τον βλέπει και άλλες φορές, όχι μόνο στο διάστημα των τριών μηνών που ανέφερε.

Είναι πολύ πιθανό να τον έχει δει κι άλλες φορές στον ύπνο της να την προειδοποιεί για κινδύνους ή αρρώστιες, αλλά οι προειδοποιήσεις να μην υλοποιήθηκαν σε κάποιο γεγονός, κι έτσι είτε τις ξέχασε/ αγνόησε εκείνη, είτε τις ξεχάσατε/αγνοήσατε εσείς. Μόλις όμως μία προειδοποίηση από τις πολλές έτυχε να συμπέσει με κάποιο γεγονός, αμέσως η ίδια και όλοι οι άλλοι θεώρησαν ότι ήταν αληθινή, ενώ ήταν σύμπτωση.

Είναι γνωστό ότι όλοι παραποιούμε ακούσια τις αναμνήσεις μας, πολύ περισσότερο μάλιστα προκειμένου για αναμνήσεις που κανένας δεν μπορεί να επαληθεύσει, πολύ περισσότερο μάλιστα προκειμένου για όνειρα. Είναι πάρα πολύ πιθανό η μητέρα σου να είχε δει τον άγιο στον ύπνο της μόνο δυο τρεις φορές ή ακόμη και να μην τον είχε δει καθόλου, αλλά να σκεφτόταν υποσυνείδητα ότι ο άγιος την προστατεύει και βλέποντας την εικόνα του στο φορτηγό να έφτιαξε ολόκληρη την ανάμνηση των ονείρων (ή μέρος της ανάμνησης) με το μυαλό της εκ των υστέρων.

Το σώμα του αγίου προφανώς και αλλοιώνεται, όπως όλων των ανθρώπων. Ορισμένοι άγιοι μουμιοποιούνται και διατηρούνται επί χρόνια, αλλά και η μουμιοποίηση είναι μια μορφή αλλοίωσης. Ένα πτώμα που θυμίζει ζαρωμένο ξερό σαλάμι δεν είναι και τόσο θαυμαστό, και οι φαραώ μουμιοποιημένοι ήταν και κανείς δεν τους θεωρεί αγίους.

Η ιστορία με τη ζώνη είναι αστεία, με συγχωρείς που το λέω. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν συνέβησαν ακριβώς έτσι τα πράγματα, ακόμη κι αν ήσουν αυτόπτης μάρτυρας (δεν το διευκρινίζεις, δεν μας λες πώς έμαθες για το περιστατικό) μπορεί κάτι να μην αντιλήφθηκες σωστά ή κάτι να μην μας μεταφέρεις ακριβώς όπως συνέβη. Προσωπικά η ιστορία μου φαίνεται πλαστή.

Γενικά εγώ είμαι πάρα πολύ επιφυλακτική όταν ακούω "θαυμαστές" αφηγήσεις τέτοιου τύπου. Σε όλες τις περιπτώσεις αν το ψάξεις λεπτομερώς να διαπιστώσεις τι ακριβώς στοιχεία έχεις στη διάθεσή σου, απομυθοποιούνται. (π.χ. αν μπορούσες να ψάξεις η μάνα σου αν είχε μιλήσει για το όνειρο πριν το περιστατικό με το φορτηγό και όχι μετά, σε ποιους είχε μιλήσει, πόσες φορές, τι ακριβώς είχε πει, καταγεγραμμένο όμως και όχι ό,τι θυμάται ο καθένας, διότι οι αναμνήσεις αλλοιώνονται - αν μπορούσες να τα ψάξεις αυτά, πολύ πιθανό να διαπίστωνες ότι δεν είχε καν δει το όνειρο που νομίζει/λέει ότι είδε.).

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό για τέτοιου τύπου ιστορίες: από τους αγίους και από τον θεό θα περίμενα πολύ πιο ουσιαστικές και σημαντικές παρεμβάσεις και όχι ανοησίες του τύπου να μην ξεκινά ένα λεωφορείο επειδή κάποιος πήρε μια ζώνη, ή να βλέπει μια κυρία ένα όνειρο που σε τίποτα δεν την εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση. Ας εμπόδισε τον κάποιον να πάρει την ζώνη, ας απέτρεπε την αρρώστια, τι κάθεται και παίζει με λεωφορεία και φορτηγά;

Μου θυμίζει την ιστορία με τις εικόνες που δακρύζουν (σπουδαίο κατόρθωμα, λες και θα σώσουν τον κόσμο έτσι) και τα καντήλια που κουνιούνται. Κυκλοφορεί στο ίντερνετ μια εικόνα της Παναγίας που λέει "Τόσα παιδιά υποφέρουν στον κόσμο! Πρέπει να κάνω κάτι! Ας κουνήσω ένα καντήλι!".

Για την εικόνα στον κάδο σκουπιδιών μπορεί είτε να είναι σύμπτωση, όχι και τόσο παράξενη σύμπτωση όμως, η Ελλάδα είναι γεμάτη αγίους, δεν είναι και πολύ δύσκολο να βρεθεί μια εικόνα. Επίσης, μπορεί η μάνα σου να την αγόρασε και να σου είπε ότι την βρήκε, για να προσδώσει λίγο μυστήριο στην όλη υπόθεση και να ενισχύσει την πίστη σου. Αλλά και να την βρήκε, τι έγινε; Δεν είναι και τόσο σπουδαίο γεγονός ώστε να χρήζει και μεταφυσικής ερμηνείας!

Στις πανελλήνιες προφανώς πέρασες με την αξία σου και μπράβο σου. :clap:

Μέτρα την επιτυχία σου για αυτό ακριβώς που είναι: δικό σου προσωπικό επίτευγμα. Αντί να την χρησιμοποιείς για να καλλιεργείς την άχρηστη πίστη σε θεούς και αγίους, χρησιμοποίησέ το για να τονώσεις την πολύτιμη αυτοπεποίθησή σου και να πετύχεις ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. :)
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Εγώ θα την πίστευα την μητέρα σου αν σου έλεγε ότι βλέπει τον άγιο στον ύπνο της για 3 μήνες πριν κάνεις την εγχείριση σκωληκοειδίτιδας.Εκ των υστέρων πιστεύω ότι απλά σου λέει ψέμματα.Πέραν του ότι ακόμη και αν σου λέει αλήθεια δεν σημαίνει τίποτα.Υποθέτω ότι δεν θα σου έχει πει τίποτα για όλες τις άλλες άπειρες φορές που θα έχει δει στο όνειρό της τον άγιο και δεν συνέβη τίποτα.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
one
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 05 Σεπ 2015 10:20
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:noxteryn, χρόνια και ζαμάνια! Και παρεμπιπτόντως, εξαιρετικό το σχόλιό σου!

One, καλώς μας ήλθες!

Για τα ερωτήματα: η μητέρα σου είναι πολύ πιθανόν να βλέπει συχνά στον ύπνο της τον συγκεκριμένο άγιο, αφού πιστεύει πολύ σε αυτόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άγιος όντως την επισκέπτεται. Τα όνειρα δεν είναι κάποιο είδος σαλονάκι, είναι εικόνες που δημιουργεί ο εγκέφαλός μας. Οπότε ουσιαστικά η μητέρα σου βλέπει στον ύπνο της ένα πρόσωπο σημαντικό για εκείνη το οποίο σκέπτεται συχνά. Το πιο πιθανό είναι ότι τον βλέπει και άλλες φορές, όχι μόνο στο διάστημα των τριών μηνών που ανέφερε.

Είναι πολύ πιθανό να τον έχει δει κι άλλες φορές στον ύπνο της να την προειδοποιεί για κινδύνους ή αρρώστιες, αλλά οι προειδοποιήσεις να μην υλοποιήθηκαν σε κάποιο γεγονός, κι έτσι είτε τις ξέχασε/ αγνόησε εκείνη, είτε τις ξεχάσατε/αγνοήσατε εσείς. Μόλις όμως μία προειδοποίηση από τις πολλές έτυχε να συμπέσει με κάποιο γεγονός, αμέσως η ίδια και όλοι οι άλλοι θεώρησαν ότι ήταν αληθινή, ενώ ήταν σύμπτωση.

Είναι γνωστό ότι όλοι παραποιούμε ακούσια τις αναμνήσεις μας, πολύ περισσότερο μάλιστα προκειμένου για αναμνήσεις που κανένας δεν μπορεί να επαληθεύσει, πολύ περισσότερο μάλιστα προκειμένου για όνειρα. Είναι πάρα πολύ πιθανό η μητέρα σου να είχε δει τον άγιο στον ύπνο της μόνο δυο τρεις φορές ή ακόμη και να μην τον είχε δει καθόλου, αλλά να σκεφτόταν υποσυνείδητα ότι ο άγιος την προστατεύει και βλέποντας την εικόνα του στο φορτηγό να έφτιαξε ολόκληρη την ανάμνηση των ονείρων (ή μέρος της ανάμνησης) με το μυαλό της εκ των υστέρων.

Το σώμα του αγίου προφανώς και αλλοιώνεται, όπως όλων των ανθρώπων. Ορισμένοι άγιοι μουμιοποιούνται και διατηρούνται επί χρόνια, αλλά και η μουμιοποίηση είναι μια μορφή αλλοίωσης. Ένα πτώμα που θυμίζει ζαρωμένο ξερό σαλάμι δεν είναι και τόσο θαυμαστό, και οι φαραώ μουμιοποιημένοι ήταν και κανείς δεν τους θεωρεί αγίους.

Η ιστορία με τη ζώνη είναι αστεία, με συγχωρείς που το λέω. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν συνέβησαν ακριβώς έτσι τα πράγματα, ακόμη κι αν ήσουν αυτόπτης μάρτυρας (δεν το διευκρινίζεις, δεν μας λες πώς έμαθες για το περιστατικό) μπορεί κάτι να μην αντιλήφθηκες σωστά ή κάτι να μην μας μεταφέρεις ακριβώς όπως συνέβη. Προσωπικά η ιστορία μου φαίνεται πλαστή.

Γενικά εγώ είμαι πάρα πολύ επιφυλακτική όταν ακούω "θαυμαστές" αφηγήσεις τέτοιου τύπου. Σε όλες τις περιπτώσεις αν το ψάξεις λεπτομερώς να διαπιστώσεις τι ακριβώς στοιχεία έχεις στη διάθεσή σου, απομυθοποιούνται. (π.χ. αν μπορούσες να ψάξεις η μάνα σου αν είχε μιλήσει για το όνειρο πριν το περιστατικό με το φορτηγό και όχι μετά, σε ποιους είχε μιλήσει, πόσες φορές, τι ακριβώς είχε πει, καταγεγραμμένο όμως και όχι ό,τι θυμάται ο καθένας, διότι οι αναμνήσεις αλλοιώνονται - αν μπορούσες να τα ψάξεις αυτά, πολύ πιθανό να διαπίστωνες ότι δεν είχε καν δει το όνειρο που νομίζει/λέει ότι είδε.).

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό για τέτοιου τύπου ιστορίες: από τους αγίους και από τον θεό θα περίμενα πολύ πιο ουσιαστικές και σημαντικές παρεμβάσεις και όχι ανοησίες του τύπου να μην ξεκινά ένα λεωφορείο επειδή κάποιος πήρε μια ζώνη, ή να βλέπει μια κυρία ένα όνειρο που σε τίποτα δεν την εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση. Ας εμπόδισε τον κάποιον να πάρει την ζώνη, ας απέτρεπε την αρρώστια, τι κάθεται και παίζει με λεωφορεία και φορτηγά;

Μου θυμίζει την ιστορία με τις εικόνες που δακρύζουν (σπουδαίο κατόρθωμα, λες και θα σώσουν τον κόσμο έτσι) και τα καντήλια που κουνιούνται. Κυκλοφορεί στο ίντερνετ μια εικόνα της Παναγίας που λέει "Τόσα παιδιά υποφέρουν στον κόσμο! Πρέπει να κάνω κάτι! Ας κουνήσω ένα καντήλι!".

Για την εικόνα στον κάδο σκουπιδιών μπορεί είτε να είναι σύμπτωση, όχι και τόσο παράξενη σύμπτωση όμως, η Ελλάδα είναι γεμάτη αγίους, δεν είναι και πολύ δύσκολο να βρεθεί μια εικόνα. Επίσης, μπορεί η μάνα σου να την αγόρασε και να σου είπε ότι την βρήκε, για να προσδώσει λίγο μυστήριο στην όλη υπόθεση και να ενισχύσει την πίστη σου. Αλλά και να την βρήκε, τι έγινε; Δεν είναι και τόσο σπουδαίο γεγονός ώστε να χρήζει και μεταφυσικής ερμηνείας!

Στις πανελλήνιες προφανώς πέρασες με την αξία σου και μπράβο σου. :clap:

Μέτρα την επιτυχία σου για αυτό ακριβώς που είναι: δικό σου προσωπικό επίτευγμα. Αντί να την χρησιμοποιείς για να καλλιεργείς την άχρηστη πίστη σε θεούς και αγίους, χρησιμοποίησέ το για να τονώσεις την πολύτιμη αυτοπεποίθησή σου και να πετύχεις ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. :)

Πολυ σωστα αυτα που λες πριν κανω την εγχειριση δεν ειπε τιποτα σε κανεναν εμενα μου το ειπε χρονια μετα
Γιάννης Χιώτης
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 26 Αύγ 2015 14:25
Όνομα Ιστότοπου: -

Γεια σου one.
Η άποψή μου είναι ότι οι πιστοί έχουν τραγικά χαμηλή φαντασία.
Θαύμα είναι να πετάξεις ή να ζήσεις 1000 χρόνια.Το να δω στον ύπνο μου την Αγία Βαρβάρα και την επόμενη να γνωρίσω μια Βαρβάρα που έτυχε να ταιριάξουμε και να παντρευτούμε ,δεν είναι θαύμα αλλά προσωπική ερμηνεία γεγονότων.
Μελετώντας την θρησκεία θα δεις και μόνος σου ότι η <δύναμη> του θεού περιορίζεται στην <δύναμη> των ανθρώπων να σκηνοθετήσουν ένα θαύμα. ;)
Άβαταρ μέλους
mpamiatzis
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2009 00:47
Όνομα Ιστότοπου: μαθήματα σκέψης
Επικοινωνία:

αν ξεκινησει να γραφει παλι ο νοξ θα αρχισω και εγω......(λες να σταματησε να γραφει γιατι εγραφα και εγω :? )


στο θεμα μας τωρα...και στο πνευμα τον υπολοιπον
ολα τα υποτιθεμενα "γεγονοτα" "πιστοποιουν" οτι ο αγιος και μονο αυτος εβαλε το χερι του. η "υπαρξη" του αγιου ως "πνευμα ή δυναμη " δεν πιστοποιει την υπαρξη θεου. οποτε δεν δικαιολογει την πιστη της μανα σου στο θεο αλλα στον πχ αγιο αθανασιο. οποτε μπορει να κανει μια νεα θρησκεια πιστοι της οποιας θα λεγονται αθανασιαζοντες
καταλαβενεις οτι η μανα σου ειναι αιρετικη
αλλα ας αφησουμε τις υποθεσεις και να βαλουμε αυτα που εζησε η μανα σου και εσυ μεσα σε ενα πλαισιο. Αν υποθεσουμε οτι ο Αγιος ή ο θεος υπαρχει. γιατι πιστευεις οτι ασχολειτε μαζι σου και οχι με τους αλλους? επειδη εσυ πιστευεις? Βαλε το προβλημα σου ή οτιδηποτε μπορει να σε απασχολει και συγκρινε το με τα πραγματικα προβληματα του υπολοιπου κοσμου, (πολεμοι, φτωχεια, ανιατες αρωστιες) για τα οποια δεν δινει λυση ουτε ο αγιο σου ουτε ο θεος . επιπλεον αυτων το προβληματο σου βαζω ολη την ανθρωποτητα και ολα τα προβληματα της σε σχεση με το συμπαν
[youtube]HEheh1BH34Q[/youtube]
οχι καμια υπερτατη θεοτητα δεν ενδαφερετε για σενα

δεν σε κοροιδευω. Αυτα στα γραφει αυτα καποιος που ζητουσε απο το θεο απλος να του βρει τα χαμενα κλειδια μεσα απο το σπιτι.
ενας φιλος ως αποδειξεις μου υποστιριζε οτι τον ακουει ο θεος και φροντιζει να βρεχει και ετσι δεν αναγκαζεται να ποτιζει. δυστυχως δεν απετρεψε ουτε γιατρεψε ο θεος το παιδι του απο ανιατη ασθενια

ας ερθουμε ομως στο ποιο σημαντικο επιχειρημα-αποδειξη με το οποιο κανενας δεν ασχοληθηκε
4)Πριν λιγα χρονια ειχε περασει ενα λεοφοριο μπροστα απο την εκκλησια του και μια ειχε παρει μια ζωνη και το λεοφοριο δεν ξεκινουσε κοιταξε ο οδηγος αν εχει βλαβη και δεν ειδε τιποτα τοτε αρχισαν να χτυπανε οι καμπανες και βγηκε ο παπας και ελεγε οτι καποιος πηρε την ζωνη στην συνεχεια εκεινη η κυρια εδωσε πισω τη ζωνη και το λεοφοριο ξεκινησε κανονικα αυτο δεν μπορω να το ερμηνευσω με την λογικη
ισως να μην το ξερεις αλλα η ζωνη ηταν " η ζωνη της ακινητοποιησης" αν η κυρια(η κλεφτρα) επαιρνε(εκλεβε) την ζωνη της εκκινησης και χαλασμενο να ηταν το λεωφορειο θα ειχε παρει μπρος.
αν δεν μπορεις να εξηγησεις με την λογικη το παραπανω περιστατικο δεν εισαι λογικος
http://mpamiatzis.blogspot.com
Οι μέρες αποφράδες με ξόρκισαν παπάδες
κι αμαρτωλό με βγάλανε και βλάσφημο
Κι εγώ να καταπίνω Τιτανικός θα γίνω
να σας βυθίσω στο στερνό μου χάσιμο
Ότι ενθάδε κείμεθα Ο ξείν' αγγέλειν
κι απολωλότες είμεθα απ' την αγέλην
one
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 05 Σεπ 2015 10:20
Όνομα Ιστότοπου: -

mpamiatzis έγραψε: ισως να μην το ξερεις αλλα η ζωνη ηταν " η ζωνη της ακινητοποιησης" αν η κυρια(η κλεφτρα) επαιρνε(εκλεβε) την ζωνη της εκκινησης και χαλασμενο να ηταν το λεωφορειο θα ειχε παρει μπρος.
αν δεν μπορεις να εξηγησεις με την λογικη το παραπανω περιστατικο δεν εισαι λογικος
χαχαχα καλο
Απάντηση