Συνάντηση με Αν. Υπουργό Παιδείας, 06-08-2015.

Εδώ αναρτώνται ανακοινώσεις από τη Γραμματεία της Ένωσης Άθεων. Αφορούν πληροφορίες για την Ένωση, ενημέρωση για δράσεις της Ένωσης, δελτία τύπου, αποφάσεις και πρακτικά της Ένωσης. Ορατές μόνο για ανάγνωση σε επισκέπτες και απλά μέλη του φόρουμ, πρόσβαση για σχολιασμό σε μέλη και υποστηρικτές.
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Στις 06-08-2015 ο πρόεδρος της Ένωσης Αθέων Φώτης Φραγκόπουλος και ο ταμίας Αντώνης Μαρκουΐζος συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Τάσο Κουράκη. Διατυπώθηκαν και συζητήθηκαν τα αιτήματα της Ένωσης που αφορούν την εκκοσμίκευση της παιδείας, τα οποία και επιδόθηκαν στον Υπουργό.
Σημαντικό μέρος της συνάντησης αποτέλεσε η συζήτηση για τα προβλήματα που απορρέουν από την τελευταία εγκύκλιο για απαλλαγή από το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών καθώς και από την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια και στα δελτία μαθητών, η οποία εξακολουθεί να γίνεται λόγω άρνησης συμμόρφωσης με τη σχετική (ΑΡ. 77Α / 2002 – ΑΠ: 1143Α 25/06/2002) Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θέματα για τα οποία ο Υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η Ένωση Αθέων θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κο Αν. Υπουργό Παιδείας για τη συνάντηση και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και είναι στην διάθεσή του για περαιτέρω συνεργασία και προώθηση των παρακάτω αναγκαίων βελτιώσεων στην Παιδεία.

Αιτήματα Ένωσης Αθέων προς Υπουργείο Παιδείας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
1. Απαλλαγή από τα θρησκευτικά για όλους
– Εγκύκλιος που να εξασφαλίζει χορήγηση απαλλαγής χωρίς υποχρέωση δήλωσης θρησκευτικών πεποιθήσεων, ούτε θετική ούτε αρνητική (ότι δεν είναι Χ.Ο.) και χωρίς έλεγχο των πεποιθήσεων (από αναγραφή σε απολυτήριο, δελτίο μαθητών, πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης, άλλο αρχείο ή έγγραφο).
– Ρητή οδηγία προς τις σχολικές μονάδες να ενημερώνουν επαρκώς τους γονείς για τη δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά, συγκεκριμένα με τους εξής τρόπους: προφορική ανακοίνωση την ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, γραπτή ανακοίνωση αναρτημένη στο σχολείο σε εμφανές σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, γραπτή ατομική ενημέρωση με φυλλάδια που θα διανέμονται σε όλους τους μαθητές την ημέρα έναρξης ή την πρώτη ημέρα που θα προσέλθουν στο σχολείο για τη νέα χρονιά.
– Επαρκής προθεσμία υποβολής της αίτησης απαλλαγής (τουλάχιστον ένας μήνας) ή κατάργηση προθεσμίας (η μεταστροφή πεποιθήσεων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και η διακοπή παρακολούθησης δεν προκαλεί αναστάτωση στο πρόγραμμα του σχολείου).
– Εξασφάλιση της τήρησης της εγκυκλίου (έχουν παρατηρηθεί συχνά φαινόμενα διευθυντών που αρνούνται να χορηγήσουν απαλλαγή οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία γονέων και μαθητών). Δυνατότητα προσφυγής των γονέων σε κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου για άμεση χορήγηση της απαλλαγής σε περίπτωση αρνήσεως του διευθυντή (άμεση επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε όσους διευθυντές δεν συμμορφώνονται).
2. Κατάργηση καταγραφής θρησκεύματος σε δελτία μαθητών και σε απολυτήρια
– Τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να πάψει η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Ενημέρωση όλων των σχολικών μονάδων για το γεγονός ότι δεν πρέπει να καταγράφεται το θρήσκευμα στα δελτία μαθητών.
– Ρητή οδηγία στις σχολικές μονάδες να μην παραλαμβάνονται έγγραφα κανενός είδους με αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή ή των γονέων του.
– Επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης) με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι ληξίαρχοι για την απόφαση 134/2001 ΑΠΔΠΧ, σύμφωνα με την οποία το απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης δεν πρέπει να αναγράφει θρήσκευμα παρά μόνον αν το ζητά ρητά ο ενδιαφερόμενος (ρητή οδηγία σε όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στη χορήγηση τέτοιων εγγράφων για τήρηση αυτής της προϋπόθεσης και ενημέρωση των πολιτών) και για το δικαίωμα των πολιτών να διαγράψουν το θρήσκευμά τους καθώς και εκείνο των παιδιών τους με απλή υπεύθυνη δήλωση (εφόσον δεν δηλώνεται νέο θρήσκευμα αλλά παραμένουν άνευ θρησκεύματος).
3. Διευκρίνιση τρόπου αίτησης για απαλλαγή από συμμετοχή σε εκκλησιασμούς
Πρόβλεψη απαλλαγής για όλους τους εκκλησιασμούς του σχολικού έτους με αίτηση στην αρχή της χρονιάς. Γραπτή ενημέρωση όλων, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, με δυνατότητα μη συμμετοχής και με πρόβλεψη απασχόλησης στη σχολική μονάδα σε περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο σπίτι.
4. Διευκρίνιση τρόπου διεξαγωγής πρωινής προσευχής.
Κατάργηση απαγγελίας και τήρηση σιγής, ώστε καθένας που θέλει πραγματικά να προσευχηθεί να μπορεί να το κάνει. Διαφορετικά η απαγγελία να γίνεται από μέλος του διδακτικού προσωπικού και όχι από μαθητή, ούτως ώστε να μην υπάρχει περιθώριο άσκησης έμμεσης ή άμεσης πίεσης για συμμετοχή.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
1. Αλλαγή του κειμένου περί αθεΐας στο βιβλίο Θρησκευτικών Β λυκείου
Η αθεΐα παρουσιάζεται με τρόπο διαστρεβλωμένο και προσβλητικό. Πρέπει να αφαιρεθεί το κείμενο ή να ξαναγραφτεί από ομάδα επιστημόνων με συμμετοχή εκπροσώπων μας.
2. Αφαίρεση των θρησκευτικών αναφορών από βιβλία άλλων μαθημάτων
Τα σχολικά βιβλία βρίθουν αναφορών που είτε είναι ομολογιακές είτε θεωρούν δεδομένο ότι όλοι οι Έλληνες είναι Χριστιανοί. Οι αναφορές αυτές πρέπει να αντικατασταθούν.
3. Αφαίρεση των υπερβολών και αναληθειών από τα βιβλία θρησκευτικών
– Αφαίρεση των υπερβολών και αναληθειών (αναφορές σε θαύματα ως να ήταν αληθινά και σε δόγματα ως να ήταν η μοναδική και απόλυτη αλήθεια) και των μεροληπτικών και μη αντικειμενικών αναφορών σε μη ορθόδοξες χριστιανικές πεποιθήσεις.
– Συγγραφή νέων βιβλίων από ειδικούς στη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, με δικαίωμα συμμετοχής εκπροσώπων όλων των μεγάλων θρησκειών καθώς και των αθέων, αθρήσκων και αγνωστικιστών.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
Πλήρης εκκοσμίκευση της παιδείας. Συγκεκριμένα:
– Κατάργηση των εκκλησιασμών, της πρωινής προσευχής και του αγιασμού.
– Απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες.
– Κατάργηση εορτασμού των αποκαλούμενων τριών Ιεραρχών σαν προστατών των Ελληνικών γραμμάτων και θέσπιση εορτασμού Ημέρας της Παιδείας.
– Κατάργηση μαθήματος θρησκευτικών στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο.
– Κατάργηση ομολογιακού μαθήματος θρησκευτικών. Μάθημα φιλοσοφίας των θρησκειών μόνο σε μια τάξη του λυκείου (Α ή Β λυκείου) με αμερόληπτη παρουσίαση όλων των θρησκευμάτων καθώς και της αθεϊστικής προσέγγισης.

Για όλα τα παραπάνω σας παραπέμπουμε και σε προηγούμενα αναλυτικά έγγραφά μας προς το Υπουργείο Παιδείας:
Διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Α.Π. Υπ.Παιδ. 17815 / 03-02-2015
Προτάσεις για αλλαγές στην εκπαίδευση και διαθεματικές θρησκευτικές αναφορές σε σχολικά βιβλία. Α.Π. ΕΣΥΠ: 3407 / 20-11-2014, Α.Π. Βουλής: 3512 / 20-11-2014
Επιστολές προς Υπουργεία (προς Υπ.Παιδείας: για καταγραφή θρησκεύματος στα σχολεία και αναγραφή θρησκεύματος στο απολυτήριο). Γρ.Υπ.Παιδ. Α.Π. 12831 / 24-12-2010
Παρέμβαση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Α.Π. Υπ.Παιδ. 2193 / Γ1 / 10-1-2011.

Καθώς επίσης και στα πρόσφατα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το Υπ. Παιδείας, με θέμα την απαλλαγή από τα θρησκευτικά:
ΣτΠ 198231/18523/2015, ημερομηνία 12-5-15,
ΑΠΔΠΧ Απόφαση 69/2015, Γ/ΕΞ/953-1/16-6-2015

Τέλος θέτουμε υπ’ όψη σας το πρόσφατο αίτημα ομάδας γονέων για αλλαγή της εγκυκλίου περί απαλλαγής από τα θρησκευτικά:
– Α.Π. 108720/7-7-15 (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Γρ. Υπ. 6644/7-7-15, Γρ. Αναπλ. Υπ. 3507/7-7-15.
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
arpcnet
Δημοσιεύσεις: 214
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010 21:52
Όνομα Ιστότοπου: -

Προτείνω να αφήσουμε στην άκρη τις ευχαριστίες και τα εθιμοτυπικά για τον κ. Κουράκη και να πάμε στην ουσία της συνάντησης.

Υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση, ενεργειών και χρονοδιαγράματος του κ. Κουράκη;

Η θέση του στα θέματα που του θέσαμε ήταν ουσιαστική ή διπλωματική;

Είναι εκτιμώ σημαντικό, ειδικά για όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή τον κ. Κουράκη να έχουν μία απάντηση στο παρακάτω ερώτημα.

Σε σχέση με τις θέσεις τις Ένωσης Αθέων, ένα μέλος της, αξίζει να ψηφίσει τον κ. Κουράκη στις επόμενες εκλογές;

Εκεί είναι η ουσία μια και το θέμα είναι όπως έχουμε ξανασυζητήση να προωθούμε στην βουλή πρόσωπα που υποστηρίζουν ενεργά τις θέσεις μας.

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες αξίζουν σε αυτούς που προσπάθησαν και πέτυχαν την συνάντηση και όχι στον κ. Κουράκη, αυτός απλά επιτέλεσαι το καθήκον του.
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=495205

Θα περιμένουμε να δούμε την εγκύκλιο για την απαλλαγή και θα ενημερώσουμε, ασφαλώς. Δέσμευση ρητή δεν δόθηκε, εκφράστηκε ωστόσο ρητή πρόθεση για επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν ως επείγοντα. Για τα υπόλοιπα υπήρξε συζήτηση σε κλίμα συμφωνίας, όχι κάτι περισσότερο.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Με αφορμή αυτό, μας έστειλαν:
Χαίρετε από αυτά τα οποία δημοσιεύετε και τα διαβάζουμε στην σελίδα σας κάτι μας εκπλήσσει γιατί τόσο μένος για την εκκλησία της Ελλάδος και όχι για τα άλλα θρησκεύματα που πλήττουν την Χώρα μας? Γιατί πολεμάτε με τέτοια μανία και εχθρότητα ένα ψέμα αφού είναι ψέμα μην ασχολείστε και θα χαθεί. Η εκκλησία δεν υποχρεώνει κανέναν για τίποτα εσείς γιατί προτρέπετε τους ανθρώπους να απαλλαγούν με έγγραφα μάλιστα με κανονισμούς και νόμους. Φαίνετε καθαρά ότι εσείς έχετε το πρόβλημα και είστε μαινόμενοι εναντίον μονό της ορθόδοξης εκκλησίας. Σας είπε ποτέ κανείς να μην είστε άθεοι όχι φυσικά σας έβαλαν με το στανιό να πιστεύετε?? Εσείς γιατί το κάνετε στους άλλους ??
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Δημοσίευση στον απόηχο της παραπάνω είδησης με επιχειρηματολογία του πωπού, και κάθε επιφύλαξη βέβαια για το αν έγιναν όντως αυτές οι δηλώσεις (από εδώ με donotlink βέβαια) :
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «Το Σύνταγμα αναφέρει πως η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και χριστιανική»
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «Το Σύνταγμα αναφέρει πως η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και χριστιανική»

"Τα κόμματα χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στην Εκκλησία" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά το κήρυγμά του από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κοσμά.
Off Topic
Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος σήμερα άγει τα ονομαστήριά του.
Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, Τοπικών Φορέων και Οργανισμών, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Συνόδου κ. Γεώργιος Βασιλείου, ο Νομικός Σύμβουλος της Συνόδου κ, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον θείο λόγο του ανέφερε πως η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων, αφενός για να τους ευχαριστήσουμε και αφετέρου για να τους μιμηθούμε. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα και αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού λέγοντας πως "αγαπούσε την πατρίδα όχι με θεωρητικούς λόγους που ακούγονται συχνά, αλλά με πράξεις". Αναφέρθηκε, επίσης, στην αγάπη του Αγίου Κοσμά προς την παιδεία και τον Θεό και τον χαρακτήρισε Γενάρχη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην θεωρία του Δυτικού Διαφωτισμού, που πρεσβεύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να κατορθώσει τα πάντα μόνος του με αποτέλεσμα να γίνεται θηρίο για τον άλλο άνθρωπο.

"Υπάρχουν θεωρίες που επιτρέπουν να θυσιάσουμε τον άνθρωπο για τον δικό μας παράδεισο κι άλλες που οδηγούν στην εκμετάλλευση του ανθρώπου με αποτέλεσμα να χάνεται η αξιοπρέπειά του" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε: "υπάρχει, όμως και η Διδασκαλία του Χριστού, που σέβεται τον άνθρωπο και θεωρεί ότι είναι ανεπανάληπτος".

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως στην εποχή μας υπάρχουν διάφορα ιδεολογικά ρεύματα. Σαν παράδειγμα ανέφερε ότι "μία ομάδα εκλεκτών ανθρώπων, που δήλωναν άθεοι, επισκέφθηκαν τον υπουργό Παιδείας και του κατέθεσαν αίτημα να καταργηθεί ό,τι έχει σχέση με την Εκκλησία και με το σχολείο, για να αισθάνονται τα παιδιά ελεύθερα". Και ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε: "Όταν είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ότι η ζημιά θα έρθει από τους γραμματισμένους, τι εννοούσε;", για να εξηγήσει στη συνέχεια την σκέψη του Αγίου. "Ο Άγιος Κοσμάς πάλεψε και αγωνίστηκε για τα γράμματα και η διδαχή του ξεκουράζει αυτόν τον λαό και του δίνει την δυνατότητα να αναγεννιέται και να γίνεται καινούργιος. Τα λόγια του σοφίζουν", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέπτυξε πως "υπάρχουν δύο ειδών σοφίες. Η μία είναι οι εμπειρίες της ζωής και τα πτυχία, που είναι χρήσιμα ιδιαίτερα στην εποχή μας, υπάρχει , όμως και μια άλλη, η Σοφία του Θεού. Στο σημείο που συναντώνται τα δύο είδη Σοφίας γίνεται το θαύμα, δημιουργείται ο χαρισματούχος άνθρωπος. Μόνο με τα γράμματα, χωρίς την θεϊκή Σοφία, δημιουργείται ένας άνθρωπος επικίνδυνος. Αυτό ακριβώς είχε και στο νου του ο Άγιος Κοσμάς".

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι στις μέρες μας άνθρωποι γραμματισμένοι πολλές φορές είναι μονόπλευροι και νομίζουν ότι με μια υπογραφή θα λύσουν τα προβλήματα όλων των ανθρώπων και αυτό είναι επικίνδυνο. Οι δύο διαφορετικοί τρόποι σκέψης και ζωής θα υπάρχουν και θα προχωρούν, αλλά χρειάζεται να γίνεται η επιλογή. "Επομένως θα μπορούσε ο Υπουργός και ο κάθε Υπουργός να πει ότι έχουμε Σύνταγμα σε αυτήν την χώρα και το Σύνταγμα πρέπει να προστατεύει όλους τους ανθρώπους. Όσοι γονείς δε θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν θρησκευτικά είναι ελεύθεροι να το ζητήσουν και να απαλλαγούν, αλλά με ποιο θράσος ζητάτε την κατάργηση των θρησκευτικών, της προσευχής, του εκκλησιασμού; Και πρόκειται για θέσεις που κυκλοφορούν και είναι γραμμένες με υπομνήματα". είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως "είναι μια ευκαιρία σ' αυτή την περίοδο που πάμε για εκλογές να μην μείνουμε ουδέτεροι σε αυτό το θέμα. Να ζητήσουμε ο καθένας και το κάθε κόμμα να πάρει θέση, να πούνε, να κλείσουν οι εκκλησιές, να φύγουν οι παπάδες, να μην υπάρχουν αυτές οι εκδηλώσεις; ή να πούνε "όχι" εμείς θα συνεχίσουμε τις παραδόσεις αυτού του τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, επίσης, πως είδε συγκινημένος από εχθές να έρχονται χιλιάδες πιστοί, για να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο του Αγίου Κοσμά και σκέφθηκε "ποιος ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους, αν θέλουν να κλείσουν οι εκκλησιές, αν τα παιδιά τους θέλουν να κάνουν προσευχή στο σχολείο και να διδάσκονται τα θρησκευτικά. Δεν πρέπει να τους ρωτήσουν;"

"Το Σύνταγμα αναφέρει πως η εκπαίδευση είναι ευθύνη του κράτους και η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και χριστιανική. Αν κάποιοι έχουν το κουράγιο να αλλάξουν το Σύνταγμα ας το κάνουν και όσοι θέλουν να αλλάξουν αυτήν την παράγραφο να ρωτήσουν αυτούς τους ανθρώπους για να πάρουν την απάντηση, ναι ή όχι" προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε: "Ίσως βγήκα από τα όρια ενός κηρύγματος είναι όμως ανάγκη, γιατί χάνουμε ευκαιρίες πολλές. Δεν φταίνε πάντοτε οι έξω, φταίμε κι εμείς. Αν καθίσουμε και ψηλαφίσουμε τα κατορθώματά μας, θα δούμε ότι είναι τεράστια τα λάθη μας. Διανύουμε μία περίοδο που πρέπει να θέσουμε μερικά ερωτήματα: Τι αγαπάω περισσότερο; Την πατρίδα ή το κόμμα; Πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα πράγματα. Αν η Πατρίδα είναι κάτω από το κόμμα, τότε δεν είμαι άξιος να είμαι κληρονόμος της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Καλούμαστε, λοιπόν, να έχουμε τη δύναμη να υψώνουμε την φωνή μας".
Off Topic
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, πως υπάρχουν φιλότιμοι πολιτικοί, δάσκαλοι και τοπικοί άρχοντες που τους καμαρώνουμε και "από πόνο ψυχής είμαστε υποχρεωμένοι τον ιδρώτα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το αίμα του, την διδασκαλία του να την εγκολπωθούμε και τότε υπάρχει ελπίδα. Διότι η μετάνοια τα διορθώνει όλα και μετανοώ σημαίνει αλλάζω μυαλό, τρόπο ζωής και πορεία. Ευχόμαστε ο Άγιος Κοσμάς να γίνει άλλη μια φορά Γενάρχης και να βγάλει τέτοια κλωνάρια που θα πιστεύουν στον Ελληνισμό, στον Χριστιανισμό, στις παραδόσεις, στην γλώσσα, στην ιστορία, στην οικογένεια. Αυτά είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή".

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και τόνισε πως "ο πιστός, ο ευσεβής, ο αγωνιστής λαός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας σήμερα, ενισχύθηκε, ενδυναμώθηκε, στηρίχθηκε, θερμάνθηκε πνευματικά περισσότερο. Δέχθηκε την ευλογία σας, την ευλογία του Αρχιεπισκόπου. Δέχθηκε τα πνευματοφόρα μηνύματά σας. Γνώρισε και αγάπησε περισσότερο τον μεγάλο πολιούχο και προστάτη του Άγιο Κοσμά.

Όλοι οι χριστιανοί μας, οι οποίοι κατέκλυσαν τον χώρο της Ιεράς αυτής Μονής, αλλά και όλοι όσοι σας άκουσαν σήμερα και σας είδαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Αχελώος», τους οποίους και ευχαριστούμε, στερέωσαν μέσα τους την απόφαση να γνωρίσουν περισσότερο τον Άγιο Κοσμά, να ακούσουν και να ζήσουν τις Διδαχές του, να αγωνισθούν να διατηρήσουν και να ομολογήσουν τις αιώνιες αλήθειες για τις οποίες αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε ο Άγιος Κοσμάς, να κρατήσουν ανόθευτη την ελληνοχριστιανική ταυτότητα του Γένους μας, την οποία θέλουν πολλοί να νοθεύσουν και να καταργήσουν ακόμη".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή.

Αμέσως μετά τη Θεία λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος και οι Αρχιερείς μετέβησαν στον χώρο, όπου ήταν η οικεία του Αγίου, στο Μέγα Δένδρο για δέηση.
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Έτσι από περιέργεια, πόση ώρα κρατάει μια συνάντηση με Αναπληρωτή Υπουργό; Προλάβατε να μιλήσετε καθόλου ή πήρε το χαρτί, είπε δυο κουβέντες κι έξω απ'την πόρτα;
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

30 λεπτά, καλύψαμε τα επείγοντα θέματα διεξοδικά και στα αλλά αναφερθήκαμε πιο επιγραμματικά. Καμία σχέση με το πήρε το χαρτί και έξω από την πόρτα πάντως, άσχετο που απ ότι φαίνεται δεν έκανε τίποτα με την εγκύκλιο.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

apeleytheros έγραψε:30 λεπτά, καλύψαμε τα επείγοντα θέματα διεξοδικά και στα αλλά αναφερθήκαμε πιο επιγραμματικά. Καμία σχέση με το πήρε το χαρτί και έξω από την πόρτα πάντως, άσχετο που απ ότι φαίνεται δεν έκανε τίποτα με την εγκύκλιο.
Κάτι είναι κι αυτό.
Τώρα έχουν άλλα τρεχάματα. Είχαμε φρέσκα capital control τότε. Τώρα έχουμε εκλογές πάλι. Μη χάσουμε. Με την εγκύκλιο θα ασχολούνταν; Του χρόνου πάλι τώρα. :?


Α! Επειδή ετοιμάζω ένα άρθρο στα Αγγλικά για το μπλογκ μου σχετικά με το θέμα, μετέφρασα στα Αγγλικά και την ανακοίνωση. Για ρίχτε μια ματιά για λάθη, αν δεν σας κάνει κόπο.
Λέω να το στείλω και στον Friendly Atheist που ασχολείται με τα διεθνή αθεϊστικά νέα (να πάρουμε λίγο exposure) και στον Michael Nugent της Atheist Ireland που τρώνε κι αυτοί το ίδιο σκατό.


Matters for Consideration by the AUG to the Ministry of Education

URGENT

1. Exemption from Religious Education (RE) for all
-Encyclical that guarantees an exemption from RE without the obligation to disclose religious beliefs in a negative or positive manner (i.e. that the student is not an Orthodox Christian) and without cross-referencing their beliefs (with a previous diploma, student data sheet, birth certificate or other file or document).
-Explicit order to the schools that they should inform adequately the parents for their to request an exemption; namely in the following ways: verbal announcement on the first day of school, written announcement prominently displaced in the school for the entire year, information leaflet distributed to all students on the first day of school or the first day they start the new school year.
-Adequate time allowance for the exemption application (at least one month) or abolition of time restrictions (a change of beliefs can happen and any time and a student being exempt from a class does not cause problems for the school program).
-Guarantees that the encyclical will be obeyed (there have been instances where principals refuse to allow exemption, causing distress to parents and students). A central agency in the ministry should be set up for exemptions in case the principal refuses to cooperate (principals who refuse to reform should be immediately reprimanded).


2.Abolition of the registration of religious affiliation on student data sheets and school diplomas
-Legislation reform that will stop including the student’s religious beliefs on the school diplomas for Primary and Secondary Education. All schools should be informed that religious beliefs should be recorded on the students’ data sheets.
-Explicit order to the schools that they should accept no document that includes the religion of the student or their parents.
-Coordination with the Ministry of Internal Affairs (Office of Urban and Municipal Affairs) in order to inform all Register Offices of the ruling No.134/2001 of the Agency for the Protection of Personal Data, according to which a copy of the birth certificate should not include religion, unless it is specifically asked for (explicit orders should be issued to all employees that are involved in the process of issuing such documents to abide by this ruling and the citizens informed of this) and to inform citizens that they have the right to expunge theirs and their children’s religious affiliation from the Citizen Registry with a simple application (if the old religious affiliation is not replaced with a new one).

3. Clarifications on the method of exemption for school church attendance
Ability to be exempted from all the school church attendance obligations with a single application at the start of the school year. Written announcement to all parents, at least a week in advance, with the option to opt out; students should either be otherwise occupied in school or, in case it’s impossible, they should be able to remain at home.

4. Clarifications on the process of the morning prayer
The recitation of the prayer should be abolished and replaced with a few minutes of silence, so anyone who wants to pray will be able to do so. Otherwise the recitation of the prayer should be performed by a faculty member and not a student, so they won’t be pressured, directly or indirectly, to lead the prayer.


MIDDLE TERM GOALS

1. Change of the passage about atheism in the RE book of the 2nd grade of High School.
Atheism is presented in a skewed and offensive manner. The passage should be removed or rewritten by a team of experts along with an AUG representative.
Removal of religious references from the books of other subjects.

2. School books are full of references that are either sectarian or take it for granted that all Greeks are Christians. These references should be replaced.

3. Removal of exaggerations and untruths from RE books.
-Removal of exaggerations and untruths (references to miracles as being factually true and in doctrines as if they were the only and absolute truth) and biased and non-objective references to christian beliefs that do not align with Orthodox Christianity.
-Compilation of new books by experts in philosophy, sociology and psychology; representatives of all major religions, atheism, irreligion and agnosticism should be allowed to participate.


LONG TERM GOALS

Full secularization of public education. Namely:

-Abolition of school church attendance, morning prayer and the start of the year benediction.
-Removal of religious symbols from classrooms.
-Abolition of the feast of the "Three Hierarchs" (*εδώ θα μπει μια υποσημείωση) as supposed protectors of the greek literary tradition and its replacement with a day dedicated to education.
-Abolition of RE in elementary and junior high school.
-Abolition of sectarian RE. Replacement with a philosophy of religions class only in one high school grade (1st or 2nd) with an impartial presentation of all forms of religion and irreligion.
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

:text-bravo: Evan

Έκανα κάποιες γρήγορες διορθώσεις.
Spoiler: Εμφάνιση
EvanT έγραψε: Matters for Consideration by the AUG to the Ministry of Education

URGENT

1. Exemption from Religious Education (RE) for all.
-Encyclical that guarantees an exemption from RE without the obligation to disclose religious beliefs in a negative or positive manner (i.e. that the student is not an Orthodox Christian) and without cross-referencing their beliefs (with a previous diploma, student data sheet, birth certificate or other file or document).
-Explicit order to the schools that they should inform adequately the parents for their right to request an exemption; namely in the following ways: verbal announcement on the first day of school, written announcement prominently displaced in the school for the entire year, information leaflet distributed to all students on the first day of school or the first day they start the new school year.
-Adequate time allowance for the exemption application (at least one month) or abolition of time restrictions (a change of beliefs can happen and at any time and a student being exempt from a class does not cause problems for the school program).
-Guarantees that the encyclical will be obeyed (there have been instances where principals refuse to allow exemption, causing distress to parents and students). A central agency in the ministry should be set up for exemptions in case the principal refuses to cooperate (principals who refuse to reform should be immediately reprimanded).


2.Abolition of the registration of religious affiliation on student data sheets and school diplomas.
-Legislation reform that will stop including the student’s religious beliefs on the school diplomas for Primary and Secondary Education. All schools should be informed that religious beliefs should not be recorded on the students’ data sheets.
-Explicit order to the schools that they should accept no document that includes the religion of the student or their parents.
-Coordination with the Ministry of Internal Affairs (Office of Urban and Municipal Affairs) in order to inform all Register Offices of the ruling No.134/2001 of the Agency for the Protection of Personal Data, according to which a copy of the birth certificate should not include religion, unless it is specifically asked for (explicit orders should be issued to all employees that are involved in the process of issuing such documents to abide by this ruling and the citizens informed of this) and to inform citizens that they have the right to expunge theirs and their children’s religious affiliation from the Citizen Registry with a simple application (if the old religious affiliation is not replaced with a new one).

3. Clarifications on the method of exemption for school church attendance.
Ability to be exempted from all the school church attendance obligations with a single application at the start of the school year. Written announcement to all parents, at least a week in advance, with the option to opt out; students should either be otherwise occupied in school or, in case it’s impossible, they should be able to remain at home.

4. Clarifications on the process of the morning prayer.
The recitation of the prayer should be abolished and replaced with a few minutes of silence, so anyone who really wants to pray will be able to do so. Otherwise the recitation of the prayer should be performed by a faculty member and not a student, so they won’t be pressured, directly or indirectly, to lead the prayer.


MIDDLE TERM GOALS

1. Change of the passage about atheism in the RE book of the 2nd grade of High School.
Atheism is presented in a skewed and offensive manner. The passage should be removed or rewritten by a team of experts along with an AUG representative.
Removal of religious references from the books of other subjects.

2. School books are full of references that are either sectarian or take it for granted that all Greeks are Christians. These references should be replaced.

3. Removal of exaggerations and untruths from RE books.
-Removal of exaggerations and untruths (references to miracles as being factually true and in doctrines as if they were the only and absolute truth) and biased and non-objective references to christian beliefs that do not align with Orthodox Christianity.
-Compilation of new books by experts in philosophy, sociology and psychology; representatives of all major religions, as well as of views of atheism, irreligion and agnosticism should be allowed to participate. (αυτό ειδικά θέλει προσοχή ώστε να μην παρουσιαζόμαστε σαν άλλη μια θρησκεία)


LONG TERM GOALS

Full secularization of public education. Namely:

-Abolition of school church attendance, morning prayer and the start of the year benediction.
-Removal of religious symbols from classrooms.
-Abolition of the feast of the "Three Hierarchs" (*εδώ θα μπει μια υποσημείωση) as supposed protectors of the greek literary tradition and its replacement with a day dedicated to education.
-Abolition of RE in elementary and junior high school.
-Abolition of sectarian RE. Replacement with a philosophy of religions class only in one high school grade (1st or 2nd) with an impartial presentation of all forms of religion and irreligion.

:text-offtopic:
Και αυτό μας θυμίζει την μόνιμη εκκρεμότητα ενός Αγγλόφωνου σάιτ.
Το ιδανικό θα ήταν ένα αντίγραφο στα Αγγλικά που δεν είναι τραγικά δύσκολο αν ξεκινήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις μέχρι κάποιο σημείο προς τα πίσω και συμπεριλαμβάνοντας μόνο επιλεγμένες δημοσιεύσεις.
Το να μπορούμε να κάνουμε επίκαιρες αναρτήσεις στα Αγγλικά λίγο μετά ή ταυτόχρονα με τα Ελληνικά, και σε συνδυασμό με τον twitter λογαριασμό μας, θα μας επέτρεπε να μεταφέρουμε το κράξιμο και να ασκήσουμε περισσότερη πίεση σε διεθνές επίπεδο.

Ενδιαφερόμενοι/ες;
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Μερσί μπουκού για τις διορθώσεις!!

:text-offtopic:
Spoiler: Εμφάνιση
Off Topic
Ατίθασος Γιός έγραψε:Και αυτό μας θυμίζει την μόνιμη εκκρεμότητα ενός Αγγλόφωνου σάιτ.
Έχουμε ακόμα το παλιό αγγλικό μπλογκ στο english.atheia.gr, αλλά κι εκείνο δε φτούρισε από έλλειψη υλικού. Ίσα που βάλαμε μερικά αρθράκια για να μας μνημονεύσει ο PZ Myers όσο είχε ακόμη επιρροή και τον διάβαζε και κανένας.

Είμαστε πολύ λίγοι που ασχολούμαστε και καιγόμαστε εύκολα. Hoi polloi είναι στο Facebook και μπλαστρώνουν αντιθρησκευτικές εικόνες, που είναι χρησιμότερο και εποικοδομητικότερο :P Από ό,τι έχω δει τόσα χρόνια, η δουλειά με τα πρότζεκτ μας πάει ως εξής:

10 Παιδιά, φοβερή ιδέα, να κάνουμε αυτό, αυτό κι αυτό! Θα κάνουμε παπάδες, θα μας μάθει το σύμπαν, θα μαζέψουμε like και δώσουμε γροθιά στο θρησκευτικό κατεστημένο.
20 Η Τατιάνα λέει σωστότατα: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δικό σου το πρότζεκτ. Ξεκίνα το. Dazzle us!
30 Το project team παράγει δυο-τρία δείγματα της αρχικής ιδέας.
40 Σε καναδυο μήνες, το novelty wears off που λέμε και στο Ελλάντα.
50 Go to 10

Το σκρολ με τις ειδήσεις στο μπλογκ το θυμάσαι; Ήταν γελειωδώς απλό σαν ιδέα και πολύ χρήσιμο. 5 άτομα είχαν αναλάβει να το διαχειρίζονται (θυμάμαι που τους έφτιαχνα λογαριασμούς για πρόσβαση και είχα φάει μισό μήνα να βρω και να στήσω plugin για περιορισμό δικαιωμάτων διαχείρησης). Ένα μήνα φτούρισε <b>καλά</b> και μετά έδειχνε ειδήσεις με καθυστέρηση δύο εβδομάδων και βάλε μέχρι που το σταματήσαμε. Στο τέλος μόνο εγώ το ενημέρωνα όταν ανέβαζα κάποιο καινούριο άρθρο στο μπλογκ.

Το μόνο μακροπρόθεσμο πρότζεκτ που φτούρισε ήταν η Skeptics Annotated Bible κι αυτό γιατί δεν είχε ούτε χρονικούς περιορισμούς και κατακερματιζόταν πολύ εύκολα σε μικρά κομμάτια. Έκανε ο άλλος μερικά κεφάλαια, χαιρόταν που συνεισέφερε και την έκανε πριν προλάβει να βαρεθεί τη ζωή του (εμένα ρώτα, που έστησα όλο το site και έβγαλα καμιά 400αριά σελίδες εκεί μέχρι που κάηκα :lol: Εγώ θαυμάζω την υπομονή του CSar που μπορεί και ασχολείται ακόμη).

Το αγγλόφωνο Twitter φυσικά είναι τραγικά εύκολο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από όποιον διαχειρίζεται και τώρα το Twitter της Ένωσης.

Και δυστυχώς έτσι θα πάει η δουλειά μέχρι, είτε να γίνουμε πολλοί ώστε να έχουμε σταθερή ροή και ανακύκλωση εθελοντών, ή να μπορούμε να πληρώνουμε κάποιον για να παράγει υλικό της προκοπής και με αξιοπιστία γιατί ακριβώς θα τον πληρώνουμε.
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Ανέβασα δύο άρθρα τελικά σχετικά με το θέμα στο μπλογκ μου σήμερα:
Atheist Union of Greece meets with the Minister of Education
και
Religion in the Greek School Life

και έστειλα ήδη από ένα email στον Friendly Atheist και στον Michael Nugent (σημειωτέον, σημειώνω και στα δύο mail πως οι απόψεις που γράφω είναι δικές μου και όχι επίσημες της Ένωσης)

Επίσης παρατήρησα πως μας μνημόνευσε (αρνητικά εννοείται) και η σελίδα Orthodox Rights http://orthodoxrights.org/the-atheist-u ... hurch.html
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
Ατίθασος Γιός
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 4689
Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Off Topic
Monitoring the Rights and Freedom of Orthodox Christians in Europe. :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

apeleytheros έγραψε:Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έθεσε το θέμα της εκκλησία συνολικά η οτιδήποτε αλλά δεν έκανε ούτε το ελάχιστο: το να αλλάξει την κατάπτυστη εγκύκλιο Λοβέρδου για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά που απαιτεί πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων, στην προηγούμενη που είχε υπογραφεί από τον υπουργό Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, του συντηρητικού θρησκόληπτου κόμματος, η οποία έδινε με μια απλούστατη δήλωση δικαίωμα απαλλαγής σε όλους.
Όπως δούλεψε τους άθεους/άθρησκους κλπ, δούλεψε και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, βλέπε σύμφωνο συμβίωσης που εξαγγέλθηκε αλλά δεν το είδαμε ποτέ. Από ουσία μηδέν δηλαδή.
Με αφορμή αυτά τα σχόλια του apeleytheros και την δική μου απάντηση / θέση ότι αυτά έπρεπε να του τα πούμε τόσο μπροστά του όσο και δημόσια με δελτίο τύπου, ξεκίνησε για άλλη μια φορά μια προσπάθεια αποδόμησης μου.

Για να δούμε λοιπόν…

Γιατί δέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κουράκης την συνάντηση με την Ένωση Αθέων;

Αυτό είναι ένα ερώτημα για το οποίο ποτέ δεν θα είμαστε σίγουροι για την απάντηση ακόμα και εάν ο ίδιος ο Κουράκης απαντήσει, καθώς ποτέ δεν θα μπορούμε να ξέρουμε ότι απάντησε την αλήθεια και δεν έδωσε μια πολιτική απάντηση, δηλαδή κάτι τελείως διαφορετικό από την πραγματικότητα το οποίο όμως ακούγεται καλά.

Όταν λοιπόν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα την απάντηση τότε η ερώτηση έχει πολλές έγκυρες απαντήσεις και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις.
Όσο πιο καλές είναι οι υποθέσεις μας τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα θα φτάσουμε.
Παράδειγμα από την ζωή είναι ένας φόνος. Η αστυνομία δεν ξέρει με βεβαιότητα ποιος είναι ο δολοφόνος αλλά αναλύοντας τα στοιχεία κάνει υποθέσεις. Εάν θα τον πιάσει τελικά τον δολοφόνο ή όχι εξαρτάται τόσο από τα στοιχεία αλλά περισσότερο από το πόσο σωστές ή όχι ήταν οι υποθέσεις που έκανε.

Για να δούμε λοιπόν…

Ο Κουράκης είναι ένας άθεος πολιτικός ο οποίος προεκλογικά είχε πιο ριζοσπαστικές θέσεις από αυτές της Ένωσης.
Και τι έκανε μετεκλογικά;
Απολύτως τίποτα.
Ούτε καν την κατάπτυστη εγκύκλιο Λοβέρδου δεν άλλαξε, όπως πιο πάνω είπε ο apeleytheros.
Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από τις κόκκινες γραμμές περί θρησκείας του συγκυβερνήτη Καμμένου. Στην περίπτωση Λοβέρδου όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ο Κουράκης απλά δεν έκανε τίποτα ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να κάνει χωρίς καμία υποψία αντίθεσης με τον συγκυβερνήτη, ο οποίος βέβαια προκειμένου να διατηρήσει την θέση του στην κυβέρνηση ακόμα και την μάνα του θα πούλαγε σε δουλέμπορους…
Γιατί τότε αποδέχεται την Ένωση στο γραφείο του λίγο πριν τις εκλογές που μέχρι και η κουτσή Μαρία ξέρει ότι επίκεινται;

Για να μάθει μήπως από την Ένωση τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει από αυτά που ήδη έκανε;
Ή μήπως επειδή η Ένωση είναι μια οργάνωση με μέλη προσκείμενα στην ιδεολογία του αθεϊσμού, την οποία αυτός ο ίδιος ασπάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κυβερνητικό κόμμα που ανοικτά έχει τεθεί υπέρ του αθεϊσμού και του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, τουλάχιστον προεκλογικά;
Μια οργάνωση με μέλη είμαστε.
Δεν ξέρει εάν είμαστε πολλοί ή λίγοι αλλά ξέρει ότι η Ένωση έχει απήχηση και επομένως το να υποθέσει ότι είμαστε χιλιάδες είναι μια πολύ καλή educated guess που λέγανε και οι αρχαίοι.
Στο μυαλό του Κουράκη είμαστε πολλές χιλιάδες.
Ο Κουράκης είναι πολιτικός προ εκλογών.
Με απλή μέθοδο των τριών προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Μας βλέπει ο Κουράκης για ψήφους όταν προεκλογικά δέχεται την συνάντηση;
Προσοχή εδώ: έχουμε μόνο έναν στόχο σαν Ένωση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα εξουσίας που ανοικτά είναι υπέρ του αθεϊσμού.
Πόσο πιθανό είναι επομένως ότι η συνάντηση έγινε με μόνο ένα κριτήριο, ότι είμαστε δηλαδή μια Ένωση με χιλιάδες ψήφους;

Και γιατί δέχεται την συνάντηση χωρίς να φοβάται ότι θα τον κράξουμε αφού δεν έκανε τίποτα από τα μύρια που υποσχέθηκε;
Μήπως επειδή γνωρίζει ότι είναι υπουργός με πιθανότητες να ξαναγίνει και επομένως θεωρεί ότι η Ένωση δεν θα επιλέξει ανοικτή αντιπαράθεση μαζί του, καθώς η αντιπαράθεση με έναν υπουργό μπορεί να στοιχίσει στην Ένωση την «καρδάρα με το γάλα» όπως έχει ειπωθεί;
Έχει ποτέ κανείς σκεφτεί την πιθανότητα να είναι ο Υπουργός αυτός που δεν θέλει να τα χαλάσει με την Ένωση και όχι η Ένωση με τον Υπουργό;
Έχει κανείς σκεφτεί ότι πιθανώς να είναι σωστή η διπλωματική οδός όταν κτίζεται μία Ένωση άλλα από μια στιγμή και μετά η λογική να τα έχω καλά με όλους μπορεί να είναι μπούμερανγκ;
Μήπως αυτή την στιγμή το «σκληρό ροκ» μπορεί να ωφελήσει την Ένωση αντί να της στοιχίσει;
Το βέβαιο είναι ότι το «σκληρό ροκ» έχει στο παρελθόν βοηθήσει σημαντικά άλλες οργανώσεις.

Δεν είναι η Ένωση μια ομάδα φίλων που προσπαθεί για την επίτευξη ενός στόχου.
Είναι μια Ένωση που δέχεται τις χρηματικές συνδρομές των μελών της και επομένως έχει και υποχρεώσεις, τόσο από το καταστατικό όσο και από την κοινή ηθική και δεοντολογία.
Μια τέτοια ηθική υποχρέωση παραδείγματος χάριν είναι αυτοί που ζητούν τόσο τις συνδρομές μας όσο και την ψήφο μας να ενημερώσουν για τα πλάνα τους σε περίπτωση που εκλεγούν.

Μιας και έρχονται εκλογές και στην δική μας Ένωση μήπως θα ήταν πρέπον αυτοί που θα ζητήσουν την ψήφο των μελών να σχολιάσουν αυτή μου την θέση;
Μήπως τελικά η σιωπή μας αλλά και η σχεδόν επικρότηση του Κουράκη από το δελτίο τύπου της Ένωσης ήταν ο λόγος που ο Κουράκης δέχτηκε να μας συναντήσει;
Μήπως τελικά γίναμε πιόνια της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επικροτώντας δια της σιωπής μας μια κατάπτυστη πολιτική που ακολουθήθηκε σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις;

Και βέβαια μπορεί να κάνω λάθος…
Μήπως όμως θα ήταν καλύτερα να επιχειρηματολογήσει κάποιος για το λάθος μου αντί να πετάει αστήρικτους αφορισμούς;
Δεν ξέρω εάν θα ήταν καλύτερα…
Σίγουρα όμως θα ήταν ηθικότερο…
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Yianis έγραψε:Ή μήπως επειδή η Ένωση είναι μια οργάνωση με μέλη προσκείμενα στην ιδεολογία του αθεϊσμού, την οποία αυτός ο ίδιος ασπάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κυβερνητικό κόμμα που ανοικτά έχει τεθεί υπέρ του αθεϊσμού και του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, τουλάχιστον προεκλογικά;
Η ομοιότητα είναι απλά επιφανειακή. Η αθεΐα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλό απότοκο των μαρξιστικών απαρχών τους. Στην Ένωση υπάρχει ένα τεράστιο τουρλού, αλλά εν γένει η βάση είναι Ανθρωπιστική. Επίσης προεκλογικά ο Τσίπρας αμολούσε περιστέρια. Όποιος νόμιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έθιγε το θρησκευτικό κατεστημένο της Ελλάδας, ήταν τουλάχιστον αφελής κατ'εμέ.
Yianis έγραψε:Ο Κουράκης είναι ένας άθεος πολιτικός ο οποίος προεκλογικά είχε πιο ριζοσπαστικές θέσεις από αυτές της Ένωσης.
Και τι έκανε μετεκλογικά; Απολύτως τίποτα.
Απολύτως αναμενόμενο. Όχι μόνο διότι, ως υφυπουργός, δεν χαράζει δική του γραμμή, αλλά ακολουθεί της κυβέρνησης, αλλά με τη συμμετοχή ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, όπως ήδη είπα, θα ήταν αφελές να νομίζουμε πως θα προωθούσε την οιαδήποτε αθεϊστική ατζέντα. Εδώ μόνο με τη συνάντηση αυτή και λύσαξαν και οι της ΑΝΕΛ και ο Αρχιεπίσκοπος.
Yianis έγραψε:Δεν ξέρει εάν είμαστε πολλοί ή λίγοι αλλά ξέρει ότι η Ένωση έχει απήχηση και επομένως το να υποθέσει ότι είμαστε χιλιάδες είναι μια πολύ καλή educated guess που λέγανε και οι αρχαίοι.
Ένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του τα μαθαίνει αυτά. Η Ένωση έχει επισήμως γύρω στα 1000 μέλη και στην σούπερ ιδανική περίπτωση 13.000 οπαδούς (βάσει Facebook) που δεν είμαστε, αλλά έστω. Ως ψηφοφόροι απλωμένοι σε όλη την Ελλάδα δε φτάνουμε ούτε για φτου.

Πάντως, αν ο Κουράκης το σκεφτόταν μόνο ψηφοθηρικά το πράμα, δε θα συναντούσε την Ένωση, καθώς θα διακινδύνευε να χάσει ψήφους από θρησκευόμενους, όχι μόνο για το κόμμα του (που δε βγήκε κυβέρνηση με αθεϊστικές ψήφους) και για τον ίδιο (πολιτεύεται στη Θεσσαλονίκη, που είναι ακόμη συντηρητικότερο μέρος). Νομίζω πολύ πιο εύλογο είναι ότι απλά ήθελε να έχει επαφές με "ομοϊδεάτες" για προσωπικούς λόγους. Δεν ξέρω και από πότε είχε κανονιστεί η συνάντηση. Στη θέση του, αν σκεφτόμουν τις εκλογές μόνο, θα την είχα ακυρώσει τη συνάντηση.

Και αριθμητικά και σε επίπεδο ιδεολογικής δημοφιλίας δεν είμαστε σοβαρό λόμπι. Και λίγοι είμαστε και η αθεΐα είναι εξαιρετικά μη δημοφιλής και η έννοια του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους περιφέρεται ως ταρυχευμένο πτώμα από Παπανδρέου ακόμα ασκόπως και είναι εν πολλοίς αδιάφορη για το ευρύτερο κοινό. Ας μην βαυκαλιζόμαστε.

Ολίγη προσγείωσις, περικαλώ.
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

EvanT έγραψε:Ολίγη προσγείωσις, περικαλώ.
Στο δικό μου ποστ είπα ότι κανείς δεν θα μπορεί να είναι βέβαιος για τους πραγματικούς λόγους που ο Κουράκης δέχτηκε την συνάντηση με την Ένωση.
Είπα επί πλέον ότι μπορεί να κάνω και λάθος…

Εσύ όμως αντλείς από κάπου την απόλυτη βεβαιότητα ότι η δική σου άποψη είναι η σωστή και για αυτό τελειώνεις το ποστ σου με μια ηχηρή ειρωνεία.

Επί πλέον αμέλησες να απαντήσεις και την βασική ερώτηση, δηλαδή για ποιον λόγο η Ένωση δεν επέλεξε να τον φέρει προ των ευθυνών του και να μην σιγοντάρει δια της σιωπής της στην αποδοχή του «λέω-αλλά-δεν-κάνω»

Για σένα μια δεκαπενταριά χιλιάδες ψήφοι είναι ένα αμελητέος αριθμός και ποιος να ασχολείται…
Προεκλογικά τρέχουν όλοι και δεν φτάνουν για μια ψήφο συναντώντας όποιον και όποια να’ ναι και εσύ λες ότι δεκαπέντε χιλιάδες ψήφοι, με δικό σου υπολογισμό, δεν φτάνουν ούτε για φτου…

Και μου λες μετά εμένα να πάω να προσγειωθώ… με περικαλώ κιόλας…

Τώρα μια στιγμή… κατεβάζω τα flaps…
arpcnet
Δημοσιεύσεις: 214
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010 21:52
Όνομα Ιστότοπου: -

Yianis έγραψε:
EvanT έγραψε:Ολίγη προσγείωσις, περικαλώ.
Στο δικό μου ποστ είπα ότι κανείς δεν θα μπορεί να είναι βέβαιος για τους πραγματικούς λόγους που ο Κουράκης δέχτηκε την συνάντηση με την Ένωση.
Είπα επί πλέον ότι μπορεί να κάνω και λάθος…

Εσύ όμως αντλείς από κάπου την απόλυτη βεβαιότητα ότι η δική σου άποψη είναι η σωστή και για αυτό τελειώνεις το ποστ σου με μια ηχηρή ειρωνεία.

Επί πλέον αμέλησες να απαντήσεις και την βασική ερώτηση, δηλαδή για ποιον λόγο η Ένωση δεν επέλεξε να τον φέρει προ των ευθυνών του και να μην σιγοντάρει δια της σιωπής της στην αποδοχή του «λέω-αλλά-δεν-κάνω»

Για σένα μια δεκαπενταριά χιλιάδες ψήφοι είναι ένα αμελητέος αριθμός και ποιος να ασχολείται…
Προεκλογικά τρέχουν όλοι και δεν φτάνουν για μια ψήφο συναντώντας όποιον και όποια να’ ναι και εσύ λες ότι δεκαπέντε χιλιάδες ψήφοι, με δικό σου υπολογισμό, δεν φτάνουν ούτε για φτου…

Και μου λες μετά εμένα να πάω να προσγειωθώ… με περικαλώ κιόλας…

Τώρα μια στιγμή… κατεβάζω τα flaps…
:text-goodpost:
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Yianis έγραψε:Εσύ όμως αντλείς από κάπου την απόλυτη βεβαιότητα ότι η δική σου άποψη είναι η σωστή και για αυτό τελειώνεις το ποστ σου με μια ηχηρή ειρωνεία.
Είναι γεγονός. Ζω στην Ελλάδα αρκετές δεκαετίες για να έχω αρκετά ασφαλή άποψη για το πώς κινείται η πολιτική στην Ελλάδα.

Επειδή προφανώς αυτά που έγραψα δεν ήταν αρκετά σαφή την πρώτη φορά, ας τα κάνω πιο φραγκοδίφραγκο:

Είμαστε μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι στην σούπερ ιδανική περίπτωση που όλα τα μέλη του Facebook είναι άθεοι, ενήλικοι και χωριστά άτομα (που αποκλείεται να ισχύει, εγώ έχω ήδη 3 λογαριασμούς και ξέρω αρκετούς με πολλαπλούς λογαριασμούς) . Είμαστε μετά βίας καμιά 1000 με 1500 μέλη γραμμένοι στην Ένωση.

Όταν ετοιμάζεσαι ως πολιτικός για εκλογές δεν πας να κερδίσεις ψήφους μερικών (ίσως, μάλλον, μπορεί) χιλιάδων Αθέων, ρισκάροντας να χάσεις ψήφους μερικών εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών για το κόμμα σου. Αν δεν το προσέξατε ήδη οι ΑΝΕΛ τσίνισαν και ακόμα και ο Ιερώνυμος που είναι χαμηλών τόνων συνήθως ξεκίνησε προπαγανδιστικό αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας της συνάντησης. Εδώ στις ΗΠΑ και το αθεϊστικό λόμπι δεν το πλησιάζουν ούτε οι Δημοκρατικοί πολιτικοί με 10-foot-pole, θα το κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα και μάλιστα πριν από αμφίρροπες εκλογές;

Αυτό με κάνει να πιστεύω πως είτε ο Κουράκης συναντήθηκε με την Ένωση επειδή είχε προσωπικό ενδιαφέρον να ξεκινήσει επαφές (ασχολείται με τα θρησκευτικά ζητήματα γενικώς) ή/και επειδή δεν σκέφτηκε πως θα ήταν προεκλογική γκάφα. Λόγω της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας του, ενδεχομένως να είναι και το δεύτερο.

Θα επαναλάβω πως το να πιστεύουμε πως μας δέχθηκε για να πλησιάσει το αθεϊστικό λόμπι ψηφοθηρικά είναι μάλλον αφελές. Ναι, δεν κάνει κακό να το έχουμε υπ'όψιν μας βέβαια για μελλοντικές συναντήσεις (οι πολιτικοί για όλα είναι ικανοί) αλλά κατεβάστε τα flaps να προσγειωθούμε.
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

EvanT έγραψε: Είναι γεγονός. Ζω στην Ελλάδα αρκετές δεκαετίες για να έχω αρκετά ασφαλή άποψη για το πώς κινείται η πολιτική στην Ελλάδα.
Ζεις στην Ελλάδα και για αυτό έχεις αρκετά ασφαλή γνώμη με αποτέλεσμα να ειρωνεύεσαι όλους όσους έχουν αντίθετη. Με λίγα λόγια 11 εκατομμύρια Ελλήνων έχουν μια ασφαλή γνώμη, η οποία είναι και η απόλυτα σωστή, εκτός βέβαια και εάν ζουν εκτός Ελλάδος και όλοι αυτοί που είναι στους δρόμους είναι virtual κλώνοι τύπου MATRIX.
Μάλιστα…
Ευτυχώς που το έκανες πιο φραγκοδίφραγκο…
EvanT έγραψε:Όταν ετοιμάζεσαι ως πολιτικός για εκλογές δεν πας να κερδίσεις ψήφους μερικών (ίσως, μάλλον, μπορεί) χιλιάδων Αθέων, ρισκάροντας να χάσεις ψήφους μερικών εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών για το κόμμα σου.
σωστά… αφήνεις τους χιλιάδες και πας στα καφενεία και σφίγγεις το χέρι όποιου βρεις μπροστά σου.

Έχεις ιδέα τι είχε πει προεκλογικά των προηγούμενων εκλογών ο Κουράκης στην τηλεόραση όταν τον έβλεπε όλη η Ελλάδα;
Την συνάντηση του με την Ένωση την ξέρουμε εμείς και μερικοί άλλοι που διαβάζουν τα δελτία τύπου και εν πάση περιπτώσει άντε να την ξέρουν μερικές χιλιάδες ακόμα…
Αυτά που έλεγε προεκλογικά τα ξέρουν εκατομμύρια αλλά παρ' όλα αυτά και ο ίδιος εκλέχτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Επί πλέον να σου θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Σαμαράς είχε βάλει κεντρικό θέμα τον αθεϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο τέλος πήρε τα αρχίδια του και όλοι του είπαν ότι έκανε λάθος να βάλει τους παπάδες πάνω από την οικονομία ή άλλα θέματα.
EvanT έγραψε: Αν δεν το προσέξατε ήδη οι ΑΝΕΛ τσίνισαν και ακόμα και ο Ιερώνυμος που είναι χαμηλών τόνων συνήθως ξεκίνησε προπαγανδιστικό αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας της συνάντησης.
τσίνισε και ο Συγκαμένος… τι μου λες…
Και δηλαδή θα έριχνε την κυβέρνηση εάν ο Κουράκης άλλαζε την εγκύκλιο του Λοβέρδου…
Τι μου λες…
Ο Συγκαμένος έγινε αρχηγός κόμματος σκίζοντας μνημόνια και προκειμένου να μην χάσει την καρέκλα του ψήφισε παμψηφεί το τρίτο…
Και θα έριχνε την κυβέρνηση εάν ο Κουράκης άλλαζε την εγκύκλιο του Λοβέρδου;
Τι λες σοβαρά…
EvanT έγραψε:Εδώ στις ΗΠΑ και το αθεϊστικό λόμπι δεν το πλησιάζουν ούτε οι Δημοκρατικοί πολιτικοί με 10-foot-pole, θα το κάνουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα και μάλιστα πριν από αμφίρροπες εκλογές;
πόσους υποψήφιους ξέρεις στην USA που έχουν δηλώσει δημοσίως στην τηλεόραση ότι είναι άθεοι και παρ' όλα αυτά εκλέχτηκαν πρόεδροι (πρωθυπουργοί εδώ);;;
Μήπως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση οι κοινωνίες που η έγκυρη πολιτική σου γνώμη συγκρίνει;
EvanT έγραψε: Αυτό με κάνει να πιστεύω πως είτε ο Κουράκης συναντήθηκε με την Ένωση επειδή είχε προσωπικό ενδιαφέρον να ξεκινήσει επαφές (ασχολείται με τα θρησκευτικά ζητήματα γενικώς) ή/και επειδή δεν σκέφτηκε πως θα ήταν προεκλογική γκάφα. Λόγω της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας του, ενδεχομένως να είναι και το δεύτερο.
ή αυτό ή το άλλο ή και τα δύο και τελικά ενδεχομένως και το άλλο;
Και σίγουρα είναι ένα από αυτά τα δύο ή και τα δύο η ενδεχομένως και το άλλο…
Οτιδήποτε τρίτο αποκλείεται γιατί αλλιώς θα το ήξερες.
Και θα το ήξερες με βεβαιότητα καθώς μένεις στην Ελλάδα και έχεις ασφαλή άποψη.
Και λες εμένα να προσγειωθώ…
EvanT έγραψε: Πάντως, αν ο Κουράκης το σκεφτόταν μόνο ψηφοθηρικά το πράμα, δε θα συναντούσε την Ένωση, καθώς θα διακινδύνευε να χάσει ψήφους από θρησκευόμενους, όχι μόνο για το κόμμα του (που δε βγήκε κυβέρνηση με αθεϊστικές ψήφους) και για τον ίδιο (πολιτεύεται στη Θεσσαλονίκη, που είναι ακόμη συντηρητικότερο μέρος).
Αυτό το είπες γιατί προφανέστατα δεν ξέρεις ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν σταυροί και επομένως ο Κουράκης θα εκλεγεί όπως και να έχει…
Δεν ξέρεις βασικά πράγματα παρ' ότι ζεις στην Ελλάδα και έχεις αρκετά ασφαλή άποψη…

Δες τώρα αυτό:
Δέσποτα μην ανησυχείτε, μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία. Ορμώμενος βέβαια από τη μακρά μας γνωριμία, εγώ θα ήθελα να ανησυχείτε λίγο
Ξέρεις ποιος, που και πότε το είπε αυτό απευθυνόμενος σε μητροπολίτη;
Πρέπει να ξέρεις…
Αφού τα ξέρεις όλα…
(δεν το ξέρεις αλλά αφού μάθεις ότι τελικά όλοι έχουν βάλει στο μάτι την εκκλησιαστική περιουσία αδιαφορώντας για τους ψηφοφόρους θα έρθεις να πεις ότι το ήξερες)
EvanT έγραψε: Θα επαναλάβω πως το να πιστεύουμε πως μας δέχθηκε για να πλησιάσει το αθεϊστικό λόμπι ψηφοθηρικά είναι μάλλον αφελές. Ναι, δεν κάνει κακό να το έχουμε υπ'όψιν μας βέβαια για μελλοντικές συναντήσεις (οι πολιτικοί για όλα είναι ικανοί) αλλά κατεβάστε τα flaps να προσγειωθούμε.
Μου αρέσουν αυτοί που είναι είρωνες όπως εσύ ενώ έχουν πλήρη μεσάνυχτα όπως αποδεικνύεται από τα γραφόμενα σου…

Η προσπάθεια σου να τα κάνεις πιο φραγκοδίφραγκο απέτυχε…
Μην πας τώρα να τα κάνεις cent γιατί δεν υπάρχει λόγος να εκτεθείς πάλι…
Άβαταρ μέλους
EvanT
Δημοσιεύσεις: 1927
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Όνομα Ιστότοπου: On the way to Ithaca
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Yianis έγραψε:Ζεις στην Ελλάδα και για αυτό έχεις αρκετά ασφαλή γνώμη με αποτέλεσμα να ειρωνεύεσαι όλους όσους έχουν αντίθετη.
Αυτά για ειρωνίες τα είπες και πριν. Προσωπικά δεν είχα διάθεση ειρωνίας και δε φέρω ευθύνη για το πώς μεταφράζεις εσύ τα λεγόμενά μου. Μου αρέσει να γράφω κάπως χιουμοριστικά βέβαια. Αν θες να το εκλάβεις ως ειρωνία, δικαίωμά σου.

Προχωρώ σε απεμπλοκή, διότι απλά έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τι είναι σημαντικό και τι όχι στην πολιτική καθώς και κρίνουμε διαφορετικά τη δύναμη και επιρροή της Ένωσης, οπότε η κουβέντα δε θα μας βγάλει κάπου. Έχεις δίκιο πάντως στο ότι ξέχασα ότι αυτές οι εκλογές θα είναι με λίστα.
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"
Απάντηση