Πώς και γιατί γίνατε άθεοι;

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Moustarditsa έγραψε: Άρχισα να διαβάζω και τη Βίβλο και πλέον σκέφτομαι να οργανωθώ λίγο πιο σοβαρά στο θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους μπας και γλυτώσει κανένα παιδάκι και δεν περάσει ό,τι πέρασα εγώ.
:text-yeahthat:

καλώς ήλθες! :D
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Moustarditsa
Δημοσιεύσεις: 289
Εγγραφή: 29 Ιαν 2015 10:28
Όνομα Ιστότοπου: -

tasos_didymoteicho έγραψε::text-goodpost:
Παρ' όλα αυτά κάνε ένα άλλον λογαριασμό στο φβ, κι εκεί καλά είναι. Πού θα μου πας, δε, δεν θα σε ψήσω κάποτε για διαχείριση; :mrgreen:
Με την ελπίδα θα μείνεις. :lol:
Άβαταρ μέλους
freemind
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2014 12:37
Όνομα Ιστότοπου: -

η διαδικασία δεν έγινε άμεσα, απλά σιγά σιγά μετά από σκέψη και συζητήσεις κλπ άρχισε να γίνεται κατανοητό το πόσο παραμυθάκια ειναι όλα αυτά....
Άβαταρ μέλους
atlanda-dog1
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: 20 Αύγ 2010 22:25
Όνομα Ιστότοπου: http://sukhoi47sukhoi.blogspot.com
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Off Topic
Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει το άρθρο με το θέμα.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
katoikos
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 28 Μαρ 2015 11:44
Όνομα Ιστότοπου: -

Εγω μεγαλωσα σε χαλαρο οσο αναφορα τη θρησκεια περιβαλλον.Οι γονεις μου ειναι Χ.Ο.,μου μαθαιναν προσευχες αλλα δεν υπηρχε και καμια ιδιαιτερη πιεση.Δε θυμαμαι ηλικια ακριβως ,χοντρικα οταν πηγαινα δημοτικο εκανα και λιγο παπαδοπαιδι.Οχι ομως απο βαθια πιστη ,αλλα γιατι με το μυαλουδακι μου τοτε νομιζα οτι κανω κατι σημαντικο.Λιγο αργοτερα αρχισα να εχω ερωτηματα του τυπου τι ειμαστε ,πως γινεται να ειμαστε ζωντανοι και να εχουμε συνειδηση,πως γιναμε κτλ.Καπου στο γυμνασιο καταλαβα οτι δε με καλυπτουν η απαντησεις της θρησκεις,αρχισε να τετραγωνιζει το μυαλο μου απο τοτε και ηταν η αρχη για αναζητηση γνωσης.Θυμαμαι να σολαρω καθε μαθημα θρησκευτικων με κοσμογονικα θεματα και να προσπαθω να καταριψω αυτα που ελεγε η καθηγητρια.Για καποιο λογο μεχρι την 3η λυκειου ειχα παντα 20 στα θρησκευτικα!Οποτε καπου στο γυμνασιο!
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Λοιπόν φαίνεται ότι πολύς κόσμος κάνει το βήμα στο γυμνάσιο. Αναμενόμενο μάλλον, είναι η ηλικία που αναπτύσσεται η διανόηση, που ωριμάζουμε συναισθηματικά, που γινόμαστε ανεξάρτητοι.

Μου κάνουν εντύπωση πάντως όσοι έγιναν άθεοι από το δημοτικό ή ήταν άθεοι όσοι θυμούνται τον εαυτό τους, έχοντας μεγαλώσει σε χριστιανικό περιβάλλον (έστω και πολύ χαλαρό ή "της συνήθειας" και "των εθίμων" μόνο).

Εγώ συγκαταλέγομαι σε αυτούς που προβληματίστηκαν στο γυμνάσιο.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Daysleeper
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 24 Απρ 2015 22:16
Όνομα Ιστότοπου: -

Πρώτο ποστ, ελπίζω να μην σας κουράσει το παρακάτω κείμενο που διάλεξα για να πω το πως και γιατί έγινα άθεος.

"Μπορείς να μάθεις πολλά για τους ανθρώπους όταν δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να ζήσεις τη ζωή σου με τους κανόνες τους. Και πολλοί γνωρίζουν καλά τις συνέπειες του να κάνεις κάτι τόσο συγκλονιστικό όσο το να είσαι ένα άτομο: με μια μοναδική φωνή, μία συχνά περίεργη φωνή, με το δικό της περιεχόμενο, το δικό της στυλ, το δικό της τραγούδι, το δικό της μήνυμα.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η συμμόρφωση είναι ανακούφιση, και όλοι γνωρίζουμε καλά πόσο ανακουφισμένοι μπορούν να είναι οι άνθρωποι. Έτσι, πολλές φωνές είναι απλώς μια ηχώ ... προερχόμενη από μια προηγούμενη γενιά, και τη γενιά πριν, και τη γενιά πριν. Να σπάσεις τον κύκλο είναι αδιανόητο, και γιατί άλλωστε να σκεφτούν ποτέ κάτι τέτοιο, καθώς αισθάνονται τόσο ζεστά και ασφαλής στον μανδύα που κληρονόμησαν.
Όλοι γύρω τους μοιάζουν με αυτούς, περπατάνε σαν αυτούς, μιλάνε σαν κι αυτούς. Όλοι ... εκτός από εσένα.
Νεύουν συγκαταβατικά. Όμως αμφιβάλεις πως το εννοούν. Ξέρουν ακριβώς την απάντηση. Αλλά ξέρεις ότι η απάντηση εγείρει πολλά περισσότερα ερωτήματα. Έχουν ασφάλεια παραμένοντας στο μονοπάτι. Αισθάνεσαι υποχρεωμένος να ξεφύγεις και να χαράξεις ένα δικό σου μονοπάτι.
Αλλά αυτό δεν είναι ότι θα περίμεναν από εσένα. Έθεσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα ζει ένας σωστός άνθρωπος, και θα σιγουρευτούν πως θα μείνεις στο σωστό δρόμο, όπως και να έχει. Οπότε τι στο διάολο έγινε;

Εκείνη τη στιγμή, μητέρες και πατέρες νοιώθουν αμηχανία και ντροπή ότι απέτυχαν σαν γονείς, γιατί έφυγες από το ευθύ και στενό μονοπάτι, γιατί παρασύρθηκες και επέλεξες τη διαφθορά, γιατί ξαναέγραψες το παραμύθι σε μια γλώσσα που θεωρούν πως είναι ξένη ... προβληματική ... άσχημη.
Είχες δύο επιλογές. Θα μπορούσες να πας με τα νερά τους και να μπεις στη σειρά με τους άλλους. Εναλλακτικά, μπορείς να περπατήσεις στο δικό σου ρυθμό στη δική σου κατεύθυνση για τους δικούς σου λόγους και να αποδεχθείς τις συνέπειες και τα οφέλη που έρχονται με το να είσαι αυτόνομος.
Η αλλαγή υπήρξε σημαντική. Αυτές τις μέρες, όταν σε κοιτάζουν, βλέπουν μόνο ότι πιστεύουν πως θα έπρεπε να είσαι, τι θα μπορούσες να είσαι, αν είχες μείνει στο δρόμο τους. Λένε λόγια αγάπης, αλλά μόλις και μετά βίας, καθώς τα λένε από απόσταση και με περιφρόνηση, που εξευτελίζουν τη λέξη. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που σε κοιτάζουν και λένε "Σ 'αγαπώ", αισθάνεσαι μια πικρή γεύση, όπως όταν σε πλησιάζει ένας πολιτικός του οποίου η μόνη πραγματική ανησυχία είναι να αλλάξεις την ψήφο σου.
Ναι, σε αγαπάνε. Όμως, το πλήρες πακέτο, το 100 τοις εκατό, η αφιλτράριστη αγάπη διατηρείται σαν απόθεμα μέχρι να ισιώσεις, ταιριάξεις, συμμορφωθείς και σταματήσεις να προκαλείς αντιδράσεις και προβλήματα. Όχι μέχρι να αρχίσεις να δρας ... φυσιολογικά.
Αλλά μια στιγμή, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι φυσιολογικό.

Φυσιολογικό είναι ένας άντρας και μία γυναίκα, παντρεμένοι μετά της Βίβλου, σε εκκλησία και επί του Θεού, να καταδικάζουν μη ετεροφυλόφιλους που αγνοούν ή ακόμη και βεβηλώνουν τη νόμιμη και χειροτονημένη συζυγική ένωση που τώρα απολαμβάνουν ... μετά από δύο διαζύγια.
Είναι μια μητέρα να λέει στην κόρη της ότι το σεξ είναι βρώμικο. Ότι το σώμα της είναι βρώμικο. Ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι επιβλαβής λαγνεία. Και ότι είναι καταραμένη από το αμάρτημα της Εύας στον παράδεισο, να είναι ένα υποπροϊόν της αμαρτίας, με σκοπό να κερδίσει την αξία της από τον μελλοντικό σύζυγο της που, σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης και το σχέδιο του Θεού, θα την κυβερνάει για πάντα.
Είναι ένας δάσκαλος να τρομοκρατεί ένα 6άχρονο παιδί με βασανιστήρια σε μια φλογερή κόλαση και τον διάβολο να παραμονεύει στο σκοτάδι με σχέδια για την ψυχή του.
Είναι να αρνείσαι να αγοράσεις ένα νέο αυτοκίνητο χωρίς test-drive σε 15 οχήματα από έξι διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων, ελέγχοντας το βιβλίο συντήρησης του οχήματος, τις πληρωμές, την ασφάλιση, το ιστορικό ασφάλειας, την αξία μεταπώλησης ... αλλά να αποδέχεσαι τη Βίβλο ως αληθινή, χωρίς καν να γνωρίζεις ποιος έγραψε το βιβλίο της Γένεσης.
Είναι η λειτουργία της Θείας κοινωνίας στην εκκλησία όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά συμβολικά τρώνε σάρκα και πίνουν αίμα.
Είναι να ευχαριστείς τον Θεό για τρόφιμα που καλλιεργούνται και παρασκευάζονται από ανθρώπινα χέρια. Είναι να δοξάζεις τον Θεό για την παροχή του νέου σπιτιού σου που ήρθε με μια υποθήκη 30 χρόνων. Είναι να προσεύχεσαι για την ασφάλεια σου αφού έχεις δέσει τη ζώνη ασφαλείας σου, κλειδώσει τις πόρτες σου και έχοντας οπλίσει το όπλο σου. Είναι να προσεύχεσαι για να γιατρευτείς ... αφού έχεις καλέσει το 166. Είναι ένα Ευαγγέλιο πάνω στην Αγία Τράπεζα, ένα χαρτονόμισμα στο παγκάρι, μια εικόνα του Ιησού στο αυτοκίνητό σου και ένα t-shirt που λέει, "Η βασιλεία του Ουρανού βρίσκετε μέσα μας". Είναι μια φυλακή μεταμφιεσμένη για να μοιάζει με ένα αρχοντικό. Και δεν πρόκειται να ζήσεις έτσι.

Διάβασες βιβλία και είδες την ιστορία, έμαθες για την επιστήμη και συνειδητοποίησες ότι ο κόσμος είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερος από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φανταστεί ποτέ. Τελικά βρήκες τη δική σου φωνή, και θα μιλήσεις μέσα από αυτή. Κατέληξες στο συμπέρασμα πως δεν το οφείλεις στον υπόλοιπο κόσμο να τους διατηρήσεις ευτυχείς. Το οφείλεις σε σένα και σε αυτούς που αγαπάς να δημιουργήσεις την ευτυχία για τον εαυτό σου. Και ακόμα κι αν, όπου και όποτε μπορείς, λες και πράττεις ώστε να κτιστούν γέφυρες και να εξομαλυνθούν αντιθέσεις και επιδείξεις αγάπη για τους ανθρώπους και την επιθυμία σου για έναν καλύτερο κόσμο, δεν είσαι ένα πρόβατο να ακολουθεί, μια ηχώ που επαναλαμβάνετε, ένα κακό παράδειγμα, ένα τέρας, ένας διεστραμμένος ... ντροπιασμένος ... κατεστραμμένος ... άσχημος.
Δεν είσαι άσχημος. Είσαι όμορφος.

Έχεις καταλάβει αυτό που πολλά δισεκατομμύρια άλλων δεν μπόρεσαν. Ότι αυτή η ζωή είναι πάρα πολύ πολύτιμη για να την περάσεις στη σκιά κάποιου άλλου. Ότι όταν οι άλλοι κρίνουν τους πάντες και τα πάντα που είναι διαφορετικά, στην ουσία κατηγορούν τη δική τους ρηχή καρδιά και απλά εξαπατούν τον εαυτό τους μένοντας έξω από το καταπληκτικό βάθος, πλάτος, χρώμα, του πολιτισμό και της ανθρωπότητας εν γένει εκεί έξω, που είναι τόσο πολύ πιο όμορφα από ότι τα μικροσκοπικά δωμάτια που κλειδώνονται μέσα, και τις στενές σήραγγες που περπατούν. Ότι η πιστή σε πράγματα χωρίς αποδείξεις δεν είναι αρετή, αλλά κάτι που πρέπει να το λυπάσαι. Ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι ντροπή, αλλά κάτι που πρέπει να υμνείτε. Ότι η καταδίκη αυτού που είναι λάθος, ακόμα κι όταν αποκαλείται ιερό, είναι η υποχρέωση του κάθε ηθικού πλάσματος. Ότι οι ελπίδες, τα όνειρα, οι επιθυμίες, αυτά που αγαπάς, οι επιδιώξεις και τα πάθη ανήκουν σε εσένα και μόνο. Ότι έχεις βγει από το πλήθος. Για να σταθείς μπροστά. Για να ξεχωρίζεις. Για να υψώσεις το ανάστημά σου. Το να ξέρεις ότι, ακόμα κι αν είσαι ένας μικρός κόκκος σε μια μικροσκοπική κουκίδα μέσα σε αυτό το αχανές σύμπαν, και ακόμα κι αν δεν πιστεύεις ότι ο πατέρας σου είναι ένας θεϊκός βασιλιάς και η αποστολή σου είναι γραμμένη σε ένα μαγικό βιβλίο και πως έχεις ένα αιώνιο αρχοντικό στους ουρανούς που σε περιμένει όταν πεθάνεις, ανακαλύπτεις πως η ζωή σου είναι υπέροχη και καταπληκτική και ικανοποιητική και πολύ πιο πολύτιμη. Είναι μια ζωή που κάθε μέρα σου δίνει την ευκαιρία να ρωτήσεις την απόλυτη ερώτηση.

Είναι αυτό το είδος της ζωής εύκολο; Μπα. Είναι δημοφιλής; Ίσως όχι. Αλλά πρέπει να ενθαρρυνθεί, γιατί μέσα σε αυτό το 13.7 δισεκατομμυρίων χρόνων σύμπαν, δεν υπήρξε ποτέ κάποιος ακριβώς όπως εσύ, και ποτέ δεν θα υπάρξει ξανά. Απλά ζεις μια μοναδική ζωή που αντανακλά ειλικρινά το γεγονός αυτό. Και ενώ οι άλλοι γελάνε με σένα, γιατί είσαι διαφορετικός, μπορείς να γελάσεις με αυτούς ... επειδή είναι όλοι το ίδιο."
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλώς όρισες. Σπουδαία εισαγωγή. :clap:
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Εντυπωσιακή εισαγωγή. Το κείμενο είναι δικό σου; Επειδή λες ότι το "επέλεξες" και επειδή το βάζεις σε εισαγωγικά υπέθεσα ότι το αντέγραψες από κάπου. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε από πού.

Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι απόλυτα το συναίσθημα του γράφοντος. Σε πολλές κοινωνίες σίγουρα είναι έτσι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κοινωνικοί πυρήνες, μικροί και μεγάλοι, όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και όπου δεν χρειάζεται να είσαι ήρωας για να είσαι ο εαυτός σου. Μακάρι κάποτε να είναι αυτός ο κανόνας.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Daysleeper
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 24 Απρ 2015 22:16
Όνομα Ιστότοπου: -

Όπως σωστά επισήμανες AoratiMelani το κείμενο δεν είναι δικό μου -μακάρι- αλλά το επέλεξα ως εισαγωγή για το "καλώς σας βρήκα" σε αυτόν το διαδικτυακό τόπο, και όπως αναφέρω σαν ένα δείγμα για το πως κατέληξα να γίνω άθεος.
Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα γράμμα που έγραψε ο γνωστός ραδιοπαραγωγός και άθεος Seth Andrews με τίτλο
"The Ultimate Question", το οποίο απλά μετέφρασα και σε ελάχιστα σημεία παράλλαξα.
Ολόκληρο το κείμενο υπάρχει στο διαδίκτυο, όπως και αρκετά video με παρουσιάσεις του Andrews με τον ομόνυμο τίτλο.
Το συγκεκριμένο το επέλεξα για έναν ακόμα λόγο, ως μια προσπάθεια ενθάρρυνσης και παρακίνησης σε όσους είτε στο παρελθόν, είτε στο παρών ή είτε στο μέλλον, βρέθηκαν ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με οποιόδηποτε είδος αρνητικής συμπεριφοράς από οικείους τους ή μη, και συμφωνώ πως δεν είναι παντού το ίδιο, ούτε απαραίτητα εκφράζει όλους τους άθεους στον ίδιο βαθμό.
ckld
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 25 Απρ 2015 21:11
Όνομα Ιστότοπου: -

Γεια σας. Νέος εδώ στο forum αλλά αρκετά παλιός ιδεολογικά. Έγινα άθεος γιατί δε πιστεύω ότι σε ένα σύμπαν με διάσταση 14 δισεκατομμύρια έτη φωτός που δεν είναι παρά μια φυσαλίδα στον αφρό της κοσμικής θάλασσας (που είναι πιθανό να είναι και μια από τις πολλές κοσμικές θάλασσες )περιέχει ένα θεό που ασχολείται με τη περίπτωσή μας και χαίρομαι γι' αυτό γιατί αν υπήρχε δε θα ήταν παρά ένας παντελώς ανώμαλος ή και σχιζοφρενής που μένει απαθής παρατηρητής της ανθρώπινης εξαθλίωσης και ταυτόχρονα να τάζει ουτοπίες μετά θάνατον. Γενικώς δε τη βρίσκω να είμαι επιτραπέζιο ή video game κανενός. Είμαι άθεος γιατί δεν γεννήθηκα αμαρτωλός αλλά ελεύθερος, είμαι άθεος γιατί μ' αρέσει να έχω επαφή και να βλέπω τη μεγάλη εικόνα όσον αφορά τον πολιτισμό μας και να μη ξεγελίεμε από τους "καλούς" ανθρώπους της εκκλησίας, είμαι άθεος γιατί δεν θέλω να αναλώσω ούτε ένα δευτερόλεπτο από τη πολύτιμη ζωή μου σ' αυτή τη πανέμορφη μπλε κουκίδα σε φαντάσματα, γιατί πιστεύω πως μόνο αν παραμερίσουμε τη θρησκεία θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε τα άλλα άστρα τα οποία είναι ο προορισμός μας και η απόλυτη καταξίωση του ανθρωπίνου γένους .Γιατί για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τις δεισιδαιμονίες του (το ανθρώπινο γένος) άρα και το Θεό και ύστερα να βρει τρόπο (ο άνθρωπος) να ζει αρμονικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους και το περιβάλλον του. Μόνο έτσι μπορούμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο του πολιτισμού μας και η κατάκτηση των άστρων δεν είναι ο στόχος αλλά ουσιαστικά η διαιώνιση του είδους μας ώστε όσο το δυνατό περισσότεροι απόγονοί μας να νιώσουν ως ύλη φτιαγμένη από τ' άστρα την ύπαρξή τους και να της δώσουν τη τιμή που της αξίζει, Στην αρμονία ξέρεις, δεν υπάρχει θεός γιατί είναι κάτι άχρηστο (χα), δεν υπάρχει ο ανώτερος και ο υποτακτικός, δεν υπάρχει πόσα έχεις και πόσα έχω, δεν υπάρχει αμαρτωλός που θα πάει στα τάρταρα και άγιος που θα τα έχει όλα γιατί τότε όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά όχι ίδιοι ο καθένας είναι μοναδικός, ο καθένας ένας μικρός θεός σ' ένα κοσμικό, πραγματικό παράδεισο .
Αυτό ελπίζω και πιστεύω.
Sorry αν κούρασα λίγο.
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλώς όρισες.
Off Topic
Γενικότερα, καλό είναι να προτιμάτε οι νεοεισελθόντες τον χώρο της αυτοσύστασης για την εισαγωγή σας.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
atromitos
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 07 Μάιος 2015 03:12
Όνομα Ιστότοπου: -

μελετώντας την ιστορία διαπίστωσα ότι μια μεγάλη πηγή προβλημάτων για την ανθρωπότητα που αποτέλεσε και αποτελεί αιτία πολέμων , καταστροφών, μισαλοδοξίας και κυρίως εμπόδιο για την εξέλιξη του ανθρώπου είναι η εξάρτηση του απο τις θρησκείες

κάνοντας έναν απολογισμό διαπιστώνει κανείς οτι διαχρονικά οι θρησκείες πιο πολλά αρνητικά πρόσφεραν παρά θετικά στην ανθρωποτητα, επισης οι θρησκείες χρησιμοποιήθηκαν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου και διαχείρισης των μαζων

τέλως πάντων λίγο πολύ αυτά τα έχετε ακούσει, το πρόβλημα είναι οτι ακόμη και στις μέρες μας ο θρησκευτικός φανατισμός αποτελεί αιτιο παράλογης βίας που αποκτηνώνει τον άνθρωπο και τον οδηγεί σε μεσαιωνικές καταστάσεις

τέλος αυτό που πάντα με αποθάρρυνε απο το να ακολουθήσω τους κανόνες μιας συγκεκριμένης θρησκείας είναι η τάση που έχουν να θεωρουν τον άνθρωπο ως ένα αδύναμο ον το οποίο χρειάζεται έλεγχο και κηδεμονία, χρειάζεται καθοδηγηση απο πνευματικους ηγετες αμφίβολης παντα ηθικής γεγονός που δεν παροτρύνει τον άνθρωπο να εξερευνήσει τις πραγματικές του δυνατότητες

κανείς δεν μπορεί να εξελιχθεί κάτω απο συνθήκες εξάρτησης, εξάρτησης του είδους που δημιουργούν οι θρησκείες για να κρατούν τα μέλη τους δέσμια

ο άνθρωπος παρα τις δυνατοτητες του σιγουρα δεν μπορει να εξηγησει και να δωσει απαντησεις σε πολλα προβλήματα και αλυτα μυστηρια, αυτο δημιουργει φοβο και μεταφυσικες ανησυχιες πραγμα που το εκμεταλλευονται οι θρησκειες για να προσφερουν πιστευω ψευτικα αποκουμπια ασφαλειας και να χειριζονται μεσω των αδυναμιων του και των ανησυχιων του τον καθε εναν απο εμας αν το επιτρεψουμε βεβαια να συμβει

ο ενδεδειγμενος πιστευω τροπος αντιμετωπισης αυτης της καταστασης ειναι να προσπαθησουμε μαζι να εξευρευνησουμε το αγνωστο και να βρουμε λυσεις στα προβληματα μας, σε καμια περιπτωση δεν ειναι να εναποθεσουμε τις ελπιδες μας σε ψευτικες θεωριες που οχι μονο ειναι αναποδεικτες αλλα οδηγουν το ατομο σε εξαρτηση και πνευματικη υποδουλωση

αυτα πιστευω, σιγουρα ο ανθρωπος εχει να αντιμετωπισει πολλες προκλησεις για τον σκοπο της υπαρξης του τι συμβαινει μετα θανατον αν συμβαινει κατι κλπ, αυτα και πολλα αλλα πρεπει να διερευνηθουν διεξοδικα και οι φοβοι του καθενος θα πρεπει να μοιραζονται και να συζητουνται αυτο που δεν πρεπει να γινει σε καμια περιπτωση ειναι να αφησουμε καποιους επιτηδειους να εκμεταλλευτουν αυτους τους φοβους πουλωντας μας ψευτικες ελπιδες με αντιτιμο την υποδουλωση μας
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Σε αναμονή της δράσης η οποία αύριο κάνει το πρώτο της βήμα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για τον αθεϊσμό.

Κατά κανόνα όταν αναφερόμαστε σε πρωτόγονους μιλάμε για ανθρώπους των σπηλαίων.
Αυτό βέβαια είναι μέγα λάθος καθώς οι άνθρωποι των σπηλαίων ήταν πολύ ανεπτυγμένοι συγκριτικά με τους πραγματικά πρωτόγονους, οι οποίοι ζούσαν στις κορυφές των δέντρων και όχι σε λουξ σπηλιές.
Και ζούσαν στις κορυφές των δέντρων γιατί από κάτω είχε λιοντάρια και άλλα παρόμοια ζωάκια τα οποία σε έβλεπαν για ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο!!

Εκεί από ψηλά μπορούσες με μεγάλη άνεση να παρατηρήσεις τον απείρως άδικο και ατελή κόσμο στον οποίον κλήθηκες να ζήσεις.
Όπου ο δυνατότερος επιβιώνει τρώγοντας τον άρρωστο και αδύναμο.
Όπου όλοι, εκτός από αυτούς τους ελάχιστους που ήταν τότε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, ζούσαν μέσα στον φόβο και τον τρόμο, όπως ακόμα σήμερα ζουν τα περισσότερα ζώα στις σαβάνες της Αφρικής και αλλού.

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε την ίδια ώρα με σχεδόν όλη την Αφρικανική σαβάνα…
Από προσωπική πείρα μπορώ να ισχυριστώ ότι το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στην Ελλάδα είναι το χειρότερο στην Αφρικανική σαβάνα…

Ένα ηλιοβασίλεμα, το οποίο παρατηρεί ένα ερωτευμένο ζευγάρι κάπου σε κάποια παραλία ή βουνό της Ελλάδος, είναι ένα θαύμα απίστευτου κάλλους της μητέρας Φύσης…
Ένα μοναδικό έργο τέχνης κεντημένο στον ουρανό με απίστευτα μαγικά χρώματα που σε οδηγούν αναγκαστικά σε επιφωνήματα θαυμασμού για την μητέρα Φύση…
Ή τον θεό…

Την ίδια στιγμή κάπου παρακάτω στην Αφρική ένας βούβαλος παρατηρεί το ίδιο ηλιοβασίλεμα, σαφέστατα ανώτερο όπως είπαμε, παρέα με δέκα ύαινες, οι οποίες τον τρώνε ζωντανό.
Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε αλλά οι ύαινες δεν μπαίνουν στον κόπο να σκοτώσουν το θήραμα τους πριν το φάνε…
Αρχίζουν και το τρώνε ζωντανό, συνήθως από πίσω με αποτέλεσμα να χρειάζεται έως και δύο ώρες μέχρι να πεθάνει ένα μεγαλόσωμο θήραμα, όπως ο βούβαλος ή ο νεαρός ελέφαντας…
Αλλά αυτό είναι μάλλον μια μικρή λεπτομέρεια για το ερωτευμένο ζευγάρι, το οποίο θαυμάζει το μεγαλείο της φύσης ή του θεού, ανήκοντας πλέον στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας...
Αναρωτιέμαι τι γνώμη έχει ο βούβαλος για την καριόλα, sorry μητέρα Φύση ήθελα να πω;;;

Τα πάντα είναι θέμα perspective τελικά…
Και ο θεός δεν είναι εξαίρεση…

Οποίος δει National Geographic για καμιά εικοσαριά μέρες θα καταλήξει στο ευκρινέστατο συμπέρασμα ότι εάν υπάρχει θεός που σχεδίασε όλα αυτά τότε θα πρέπει αυτός ο θεός να είναι ένας αλήτης, αγύρτης, αιμοδιψής, σαδιστής, παρανοϊκός, βασανιστής δολοφόνος. Ένα παρανοϊκό σίχαμα και κατακάθι κάθε μορφής ύπαρξης.
Μόνο κάποιος με τέτοια χαρακτηριστικά θα μπορούσε να σχεδιάσει αυτόν τον κόσμο που βλέπουμε γύρω μας.
Αυτόν τον κόσμο που βλέπανε οι προγονοί μας εκεί ψηλά από τα δέντρα, όπου ζούσαν στα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας.

Αυτός ο παντελώς άδικος και ατελέστατος κόσμος δεν μπορούσε βέβαια να έχει έρθει από το πουθενά.
Κάποιος παντοδύναμος θα έπρεπε να τον είχε δημιουργήσει.
Κάποιος τελειότερος του ατελούς αυτού κόσμου.
Ο θεός…

Μόνο ο τέλειος θεός μπορεί να έρθει από το πουθενά…
Ο ατελής κόσμος θέλει δημιουργό…

Καθώς είναι αδύνατον το ατελές να έρθει από το πουθενά…
Από το πουθενά μόνο το τέλειο μπορεί να έρθει…

Δηλαδή πρέπει να είσαι το λιγότερο αρχιμαλάκας για να πιστεύεις στον θεό.. ή να είσαι αγνωστικιστής που είναι το ίδιο πράγμα...

Και σε αυτό το συμπέρασμα δεν καταλήγεις με κβαντική φυσική…
Με μαλακίες τύπου αρνητικής ενέργειας και παρόμοιες κβαντικές παπαριές… (apeleytheros μην το πάρεις τοις μετρητοίς… ειρωνεία είναι…)

Καταλήγεις με σκέψη πρωτόγονου που ζει στις κορυφές των δέντρων για να μην τον φάνε τα λιοντάρια από κάτω.

Ξέρετε επί την ευκαιρία ότι ο Ισαάκ Νεύτωνας ανακηρύχτηκε από τους φυσικούς και επιστήμονες γενικώς ως ο πιο ευφυής άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας;
Ο μαν όμως είχε αφιερώσει πιο πολλές ώρες ενασχόλησης με την βίβλο πάρα με την επιστήμη.
Ο μαν έψαχνε στην βίβλο να βρει κρυμμένους κώδικες που θα τον οδηγούσαν στην πλήρη αποκωδικοποίηση των θεϊκών νόμων του σύμπαντος…

Ο Νεύτωνας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη σε αυτό που από μικρός πίστευα…
Ότι η ευφυΐα και η μαλακία δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνυπάρξει στο ίδιο μυαλό…
By the way η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτεύξεις στην ζωή μου…
Και μην νομίζετε ότι ο Αϊνστάιν ο Μέγας (κατ’ εμέ ο ιδιοφυέστερος όλων) ξεφεύγει από την μαλακία της ευφυΐας…
Εάν θέλετε μπορείτε να δείτε εδώ το συμβόλαιο που πρότεινε στην γυναίκα του για να μην την χωρίσει…
Μιλάμε για πολύ γέλιο…

Ο εγωκεντρικός homo sapiens έβαλε όλα να γυρίζουν γύρω του…
Ο θεός είναι το τελευταίο εγωκεντρικό illusion που μένει να πέσει…

Αλλά είναι λίγο δύσκολο να παραδεχτείς ότι είτε είσαι κότα του Kentucky Fried Chicken είτε μεγαλειώδης homo βλακοsapiens τελικά μόλις τεζάρεις θα πας εκεί που ήσουν για δισεκατομμύρια χρόνια πριν γεννηθείς…
Εκτός βέβαια και εάν αλλαξοπιστήσεις και γίνεις μουσουλμάνος…
Τότε θα βρεις 70 παρθένες με ανοικτά πόδια να σε περιμένουν…
Ξέρει κανείς τι βρίσκουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στον παράδεισο του Μωάμεθ?
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Yianis έγραψε:Ξέρει κανείς τι βρίσκουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στον παράδεισο του Μωάμεθ?
Παρθενορράπτη;
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:
Yianis έγραψε:Ξέρει κανείς τι βρίσκουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στον παράδεισο του Μωάμεθ?
Παρθενορράπτη;
Χαχαχαχαχα!!!!!
Μια λέξη χίλιες φωτογραφίες!!!!
saxon747
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2015 08:30
Όνομα Ιστότοπου: -

Εγω απο μικρος ειχα την ταση να αμφισβητω το παντα.Ποτε δεν εμενα ευχαριστημενος με τιποτα αν δεν μου εφερναν τις αποδηξεις που θα με επειθαν.Το ιδιο εκανα και με το θεμα τις θρησκειας.Ετσι απο μια ηλικια και μετα αρχησα να αμφισβητω ενα ενα τα επειχιρηματα της υπαρξης του χριστιανικου θεου και μετα ολων των θεων.Με πηρε αρκετα χρονια αυτη η διαδικασια αλλα τελικα καταφερα στα 24 μου να απαλαχτω απο την τελευταια αλυσιδα που δεν μπορουσα να εξηγησω για πολλα χρονια.
Μεχρι τοτε δεν μιλησα με κανεναν αθεο γιατι ηθελα να ξεδυαλινω μονος μου την κατασταση χωρις να μου πει κανεις τιποτα.
Η τελευταια αλυσιδα για μενα ηταν οι σατανισμενοι που δεν μπορουσα να εξηγησω αλλα το καταφερα.Πηρα ολες τις παραμετρους τα εβαλα κατω και καταλαβ; οτι ειναι μια μουφα και αυτο.πως????
Αφου ο διαολος ειναι το δευτερο πιο εξυπνο πνευμα ( πρωτος ειναι ο θεος) και θελει να μαζεψει ψυχες πως ειναι δυνατον να κανει κατι με το οποιο να κερδιζει ναι μεν την ψυχη του σατανισμενου αλλα να χανει ολες τις αλλες ψυχες που βλεπουν τον σατανισμενο?????Δεν μου κολαει.Αν η καλυτερη εκδοση του διαβολου ειναι να μας φανερονετε μεσα απο ανθρωπους με συγχοριτε αλλα δεν με πειθει.
Άβαταρ μέλους
Παν
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 24 Δεκ 2015 16:44
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλησπέρα σας είμαι καινούριος εδώ και είμαι αρκετά χαρούμενος που μετά από 14 χρόνια μοναχικής αναζήτησης ανακάλυψα συνταξιδιώτες για ένα θέμα TABOO καθώς και ένα μέρος για διάλογο και καθώς επίσης για αντίλογο !Μην κουραστείτε με τιν ιστορία μ και σας ευχάριστο που την διαβάζετε.

Εγώ μεγάλωσα σε ένα αρκετά αυστηρό θρησκευτικά σπίτι(Αυστηρά μεταφραζονταστο θέλω να πω κάθε Κυριακή εκκλησία γιορτές συζήτησις στο σπίτι κλπ) αλλά μεγαλώνοντας είχα αυτό που κάποτε μου είπε ο πατέρας παρά πολύ κακές ερωτώσης!!!Τότε κατάλαβα ότι πρέπει αν ψάξω παρά πολλά σχετικά με τον χριστιανισμό έτσι ώστε να ξέρω τι είναι αυτό που μου «ΕΠΕΒΑΛΑΝ» να πιστεύω και τότε ξεκίνησα το διάβασμα διάβασα διάβασα ,και κατέληξα σ ε αυτό που είμαι σήμερα 1)άνθρωπος 2)χωρίς θρησκευτική ταυτότητα 3)προασπιστής τις δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου έκφρασης 4)και Fan του λόγου του jiddu krishnamurti
Στο στενό μου περιβάλλον δύσκολα δέχτηκαν αυτό που επέλεξα .Ευτυχώς μετά από ένα συμβάν που προέκυψε στον πατέρα μου όπου του άλλαξε άποψη και πιστεύω σχεδόν 100% και άνοιξαν η ορίζοντες του τα ξαναβρήκαμε!!χαίρομαι που είμαι εδώ και όπως μου αρέσει να λες «καλές μας κουβέντες»
(Με συγχωράτε για τυχόν ορθογραφικά η μετάβαση από τα greeklish στα ελληνικά θέλει κοπώ)
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

φιλοπεριεργος έγραψε:Ο κάθε λογικός φυσιολογικός άνθρωπος της σημερινής εποχής μπορεί απλώς να σκεφτεί το εξής...Αφού ο Θεός είναι Τέλειος, Παντοδύναμος, Παναγαθος, Παντογνώστης, Πανταχού Παρόν και άλλα διακοσμητικά που θα έκαναν και τον σουπερμαν και να πάθει συμπλεγμα κατωτεροτητας...τότε γιατί στην Αφρική και την Ασία υπάρχουν πόσα δισεκατομμύρια(αθώοι) άνθρωποι που γεννηθηκαν μεσα στην φτώχεια, την πείνα, τις κακουχίες, τους πολέμους, τις γενοκτονίες, τις φυσικές καταστροφές κοκ?? Άρα ο Θεός δεν είναι τίποτα απο όλα αυτά...Σε αυτό το σημείο βέβαια η τυποποιημένη/παπαγαλιστικη απαντηση είναι απο όλους γνωστή! Δεν φταίει ο Θεός για το ότι υπάρχουν δυστηχισμένοι ανθρωποι ΑΛΛΑ ο άνθρωπος με τα έργα του που τον οδηγουν στην εξαθλίωση του...
και γιατί να μπείς σε όλη αυτήν την διαδικασία να αναρωτιέσαι τι μπορεί και τι δεν μπορεί ο θεός; εγώ είμαι πιο ευθύς όταν με ρωτούν αν πιστεύω στον θεό η γιατί έγινα, άθεος, τους ρωτώ τι είναι ο θεός; και όταν τελειώσουν με τα εκτός λογικής επιχειρήματα τους, τους λέω πως για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν έγινα ποτέ πραγματικά ένθεος δηλαδή πως δεν με έπεισαν για όλα όσα υποστηρίζουν περί θεού.
ο άνθρωπος γεννιέται άθεος γιατί είναι λογικό όν, γίνεται ένθεος γιατί αγνοεί, υποκρίνεται, και ψεύδεται. τα τρία στάδια της θρησκευτικότητας, είναι ο προσηλυτισμός, η ένταξη, και η αναισθησία.
το πρώτο το πέρασα, λόγω άγνοιας το δεύτερο το πέρασα λόγω αποδοχής από τους άλλους το τρίτο δεν το δέχθηκα γιατί με προσβάλλει σαν σκεπτόμενο και ελεύθερο άνθρωπο.
Απάντηση