Υπάρχει Θεός;

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Αναρχος
Δημοσιεύσεις: 4450
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 10:45
Όνομα Ιστότοπου: www.dalani.blogspot.com

Ευτυχώς, εδώ και πολλά χρόνια - τα τελευταία 4/5 περίπου της ζωής μου, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για εμένα... Δεν έχω καμμία ανάγκη να αποδείξω την ανυπαρξία θεού, θείας και θείου δημιουργού, πνευμάτων δικαίων και αδίκων, τετελειωμένων και ανεξαντλήτων, ψυχών και ανά-κατά-διά-μετά-αντί-περί-αμφί-από-υπό-υπερφυσικών οντοτήτων.
Υπαρκτό και δεδομένο το αντιληπτό από την αίσθησι και την νόησι... Δοξασία; Ίσως. Αλλά δεν αισθάνομαι καμμία υποχρέωσι αποδείξεως. Αποκλειστικώς δική μου σκέψις και συνείδησις.
No gods, no masters
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο. Τάσος Λειβαδίτης
Ἄφοβον ὁ θεός, ἀνύποπτον ὁ θάνατος· καὶ τ’ ἀγαθὸν μὲν εὔκτητον, τὸ δὲ δεινὸν εὐκαρτέρητον.
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

η υπαρξη του Θεου δεν ειναι ερωτημα τυπου "υπαρχει μονοκερος στο Αλφα Σενταρι; Υπαρχει μπλε κυκνος;"

στο θεος αποδιδονται ιδιοτητες που αντιβαινουν στα συμπερασματα της επιστημονικης μεθοδου και σε πειραματα εργαστηριου.

Συνεπως, εφοσον ξερεις πχ οτι ο χρονος εχει τη κατευθυνση της εντροπιας ή οτι τιποτα δεν ταξιδευει γρηγοροτερα απο τη ταχυτητα του φωτος,
ξερεις οτι ειναι αδυνατον ενα ον να ειναι πανταχου παρων και να ξερει τα παντα για το παρον και το μελλον.

Αρα ειναι θεμα ορισμου του Θεου.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

Πέρα από το ότι πολύ συχνά (ανάλογα με τον ορισμό) στον θεό αποδίδονται ιδιότητες που αντιβαίνουν στα συμπεράσματα της επιστημονικής μεθόδου όπως λέει ο kapages, πολύ συχνά αποδίδονται και ιδιότητες που αντιβαίνουν στους κανόνες της γλώσσας και στην λογική.

Πχ "Ο θεός υπήρχε ανέκαθεν και δημιούργησε τον κόσμο".
κόσμος = το σύνολο των υπάρξεων.
υπάρχει = ανήκει στο σύνολο των υπάρξεων = είναι μέρος του κόσμου.
δημιούργησε = συνέβαλε καθοριστικά στον μετασχηματισμό κάποιων υπάρξεων. Πχ δημιουργώ ένα άγαλμα = μετατρέπω ένα τετράγωνο κομμάτι μάρμαρο σε: κάτι που θυμίζει άνθρωπο + κομμάτια μαρμάρου και σκόνη). Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος κοιτώντας τον απο το ίδιο επίπεδο δεν είναι ο ίδιος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Χθες σε αυτόν τον χώρο υπήρχε ένα τετράγωνο κομμάτι μάρμαρο και δεν υπήρχε κανένα άγαλμα. Σήμερα ισχύει το αντίστροφο.

Οπότε σύμφωνα με την γλώσσα η συγκεκριμένη πρόταση σημαίνει:
"Ένα μέρος του κόσμου α) υπήρχε ανέκαθεν και β) συνέβαλε καθοριστικά στον μετασχηματισμό όλων των υπάρξεων μιας χρονικής στιγμής στις υπάρξεις μιας άλλης χρονικής στιγμής ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτό το μέρος του κόσμου"
Εδώ έχουμε ξεκάθαρη αντίφαση αφού σύμφωνα με το (α) ο θεός υπήρχε ανέκαθεν ενώ σύμφωνα με το (β) ο θεός δεν υπήρχε ανέκαθεν.
Αντιφατική είναι και μόνη της η πρόταση "δημιουργία του κόσμου" αφού η "δημιουργία" προϋποθέτει και υπάρξεις μετά και υπάρξεις πριν από αυτήν, άρα προϋποθέτει και κόσμο μετά και κόσμο πριν από αυτήν.

Αν τώρα κάποιος με την λέξη "δημιουργία" εννοεί την "ξαφνική εμφάνιση από το τίποτα" τότε πάλι υπάρχει ξεκάθαρη αντίφαση στην πρόταση, αφού έτσι πριν τον κόσμο δεν υπήρχε τίποτα άρα ούτε και κάποιο μέρος του άρα ούτε και ο θεός.
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Συγχώνευσα εδώ τη φρέσκια έκδοση του ίδιου θέματος.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
Παν
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 24 Δεκ 2015 16:44
Όνομα Ιστότοπου: -

Είναι ωραία ερώτηση με απλή απαντιση(Όχι) χωρίς αυτό ναπει ότι δεν είμαστε δημιουργία κάποιου Άλου πολιτισμού που απλά έκανε εργαστηριακά πειράματα και δεν μιλάμε για τις 7 μέρες !!!Παντός για τον ο υπάρχον θεός στην Ελλάδα είναι θεός αγάπης φυσικά και όχι!!!
βλέπε Νώε ,Σόδομα Γόμορρα ,7 πληγές φαραώ κλπ κλπ κλπ και από το θέμα τις εκκλησιάς δεν είναι τυχαίο ότι δέντρο της γνώσης τις Εδέμ με το πέρασμα του χρόνου ονομάστηκε δέντρο τις γνώσης του κάλου και του κάκου!!!
( εξελίχτηκε για άλλη μια φορά η εκκλησία για να επιβίωση όπως από εβραϊκή έγινε χριστιανική) Και μιας και η βίβλος είναι αντιγραφές αντίγραφων από ανθρώπους έχουμε ένα παράδειγμα χαλασμένου τηλεφώνου δλδει αν στον πρώτο λες «ρεβιθιά με ρέγκα» να ακούς από τον τελευταίο «σολομό με χαβιάρι Φιλαδέλφεια» μια και έρχεται κιόλας και ποιο κοντά στα γούστα του!!!(εξελισεται)
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Δεν ξέρω ρε παιδιά εάν υπάρχει θεός…
Άλλα άμα υπάρχει θα πρέπει να είναι πολύ μαλάκας…
Μετά από 13.699.800.000 χρόνια σκέψη το καλύτερο που μπόρεσε και έκανε είναι ο homo βλακοsapiens.

Βάλε τώρα ότι τον έπλασε κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωση για να δεις πόσο μαλάκας είναι ο τύπος.
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

Yianis έγραψε:Δεν ξέρω ρε παιδιά εάν υπάρχει θεός…
Άλλα άμα υπάρχει θα πρέπει να είναι πολύ μαλάκας…
Μετά από 13.699.800.000 χρόνια σκέψη το καλύτερο που μπόρεσε και έκανε είναι ο homo βλακοsapiens.

Βάλε τώρα ότι τον έπλασε κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωση για να δεις πόσο μαλάκας είναι ο τύπος.
το ανεκδοτο με τον μαλάκα το ξέρεις; το έχει πει σε μια εκπομπη στην υγεια μας ρε παιδια ο κωστας ο παπαδοπουλος το πρωτο μπουζουκι του μικη θεοδωράκη.
Απάντηση