Θρησκόληπτοι γονείς (σοβαρό πρόβλημα)

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
athriskos_97
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 19 Δεκ 2014 21:07
Όνομα Ιστότοπου: -

Γειά σας αγαπητά μέλη, σας γράφω καθώς αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με τους θρησκόληπτους γονείς μου. Καταρχάς είμαι σχεδόν 18, μεγάλωσα με 2 πολύ θρήσκους γονείς από θρήσκες οικογένειες (κυρίως από τη μεριά της μάνας μου). Ο πατέρας μου άρχισε να πιστεύει στο πανεπιστήμιο μετά από δυσκολίες, η μάνα μου από πάντα (πήγαινε κατηχητικά, παπάδες, εξομολογήσεις κλπ). Τους γνώρισε ένας μοναχός (Άγιο Όρος), παντρεφτήκανε και όταν γενήθηκα εγώ (και σε 4 χρόνια ο αδερφός μου), δεν παρέλειψαν να μας κατηχήσουν κανονικότατα! Μέχρι το τέλος της Α λυκείου θεωρούσα δεδομένη την ύπαρξη θεού. Στην πρώτη γυμνασίου άρχισα να εξομολογούμαι (μετά από πίεση της μάνας μου), αλλά πριν 2 χρόνια σχεδόν σταμάτησα καθώς ο πνευματικός που πήγαινα, μαζί με όλα τα παράλογα που μου έλεγε που τότε τα θεωροούσα φυσιολογικά, μου είπε ότι δεν έχω σχέση με κοπέλα, καθώς οι γονείς μου έχουν προσευχηθεί πολύ και ο θεός με προστατεύει (να σημειωθεί ότι μέχρι τότε είμουν ψιλοχοντρός, είχα σπυράκια κλπ και είχα παραπονεθεί (τί μαλάκας και εγώ) για την "αδικία" και καλά του θεού που ήμουν άσχημος). Τότε δεν άντεξα και ξέκοψα τελείως από την εκκλησία, άρχισα γυμναστήρια, περιποιήθηκα τον εαυτό μου και μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα με ικανοποίησε.
οι γονείς μου προσπάθησαν (μάταια) να με μεταπείσουν. Για ένα χρόνο μετά που ξέκοψα δεν μπορούσα να ηρεμίσω, καθώς πίστευα ότι ο θεός με ελέγχει επειδή προσεύχονται οι άλλοι για πάρτη μου και θα έχω προβλήματα στη ζωή μου στα ερωτικά μου. Κάποια στιγμή πάνω στην πίεση άρχισα να ψάχνω για την αθεία, και ομολογώ ότι μέσα σε μερικούς μήνες αμφισβήτησα πολλά πράγματα που θεωρούσα δεδομένα.
Αυτή τη στιγμή, το μόνο που με κρατάει να πηδήξω από την αθρησκεία στην αθεία είναι τα θαύματα.
Πιστεύω στο άπειρο σύμπαν, στην αιωνιότητα της ύλης, στην αποδεδειγμένη πλέον θεωρία του δαρβίνου, έχω ακούσει και αρκετά για τα παράλογα της αγίας γραφής (ιδιαίτερα δε της παλαιάς διαθήκης) και αν δεν υπήρχαν τα θαύματα δεν θα υπήρχε θέμα. Όμως με τους γονείς μου να έχουν τη σχέση που έχουν με όλα αυτά ακούω συννέχεια τέτοια και νιώθω ανύμπορος μπορώ να πω. Από τη μία η επιστήμη έχει ακυρώσει τη θρησκεία, από την άλλη τα θαύματα.
Για παράδειγμα:
1) Η μάνα μου στο πανεπιστήμιο για 6 μήνες δεχόταν ενοχλήσεις από μία συμφοιτήτρια (με ψυχολογικά), ήταν κολιτσίδα διότι δεν είχε άλλους φίλους και τέτοια. Όταν μετά από τους 6 μήνες το είπε στον πνευματικό της (είχε πάει για ένα ΣΚ στο πατρικό της), όταν γύρισε στη φοιτητούπολη ως διαμαγείας δεν την ξαναενόχλησε!!!
2) Είχαμε πάει στα Ιεροσόλημα στην α γυμνασίου τότε, και είδα αρκετά "θαύματα". Καταρχάς, εκείνη την εποχή είχε μία γιορτή της παναγίας, και ενώ δεν φυσούσε καθόλου ήταν ένα σύννεφο μεγάλο που έτρεχε με κάποια όχι αμελητέα ταχύτητα (ο ουρανός πεντακάθαρος). Ο πατέρας μου το ερμήνευσε ως θαύμα.
3) Στα ιεροσόλημα πάλι, είχαμε πάει σε ένα μοναστήρι όπου ήταν ένας άγιος ολόσωμος (ξέρω ότι μπορεί να γίνει και τεχνικά). Η μάνα μου ένιωσε μία ευωδία, ενώ κανείς από τα 5 άτομα που ήταν μέσα δεν ένιωσε τίποτα (εγώ δεν ήμουν παρόν. Επίσης, η μάνα μου δεν νομίζω να είναι τρελή, βλέπη ορθολογικά τον κόσμο, αλλά όταν πρόκειται για τη θρησκεία αυτά τα ξεχνάει). Επίσης, ήταν σε ένα άλλο μοναστήρι μία εικόνα που υποτίθεται ότι ανοιγόκλεινε τα μάτια. Όταν πήγαμε (ήμουν εγώ με τη μάνα μου), τα έβλεπα τελείως κλειστά, ενώ η μάνα μου ανοιχτά! (δεν θυμάμαι ακριβώς αν αναφερόταν στον άγιο στην από κάτω εικόνα, ο οποίος νομίζω τα είχε ανοικτά συνέχεια). Σκέφτηκα μπας και είναι οφθαλμαπάτη αλλά δεν ξέρω...
4) Ο παππούς μου έχει έναν φίλο που κάθε χριστούγεννα μοιράζει κούτες με γλυκά σε φτωχούς (γνωρίζει 40 οικογένειες περίππου). Μία χρονιά δεν είχε για όλους και αγόρασε μόνο 15 κούτες. Ως διαμαγείας, εκεί που μοίραζε του έφτασαν τελικά για όλους! Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι γεροντική τρέλα, αλλά είναι τόσες οι συμπτώσεις που δεν ξέρω τί να υποθέσω.
5) Τόσα θαύματα που έχουν κάνει μοναχοί, τόσα αμέτρητα, αν ήταν όλα ψέματα ΌΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ δεν θα τα είχε βγάλει στη φόρα;
6) Στη λίμνη γεννησαρέτ είναι ένα ψάρι (γουλιανός), που ισχυρίζονται ότι στο κρανίο του είναι ζωγραφισμένη η βάπτιση του Χριστού!!! Ε αν αυτό είναι αλήθεια...

Ο πατέρας μου έχει βαλθεί να με γυρίσει πίσω, η μάνα μου το δέχτηκε. Ακούω συννέχεια για τα μεταφυσικά τους, την απολυτότητά τους, τους βλέπω να τρέχουν στις εκκλησίες, το σπίτι είναι γεμάτο εικόνες, προσπαθώ να ξεχάσω και δεν μπορώ. Με αρρωσταίνουν αφάνταστα. Μόνο που σκέφτομαι ότι μπορέι μία μεταφυσική δύναμη να μου βάζει εμπόδια στη ζωή μου, επειδεί οι τρελογονείς μου προσεύχονται, δεν μπορώ να ηρεμίσω. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχω κάνει ποτέ σχέση (φέτος από επιλογή μου μπορώ να πω, επειδή δίνω αυτές τις κωλοπανελλήνιες), με προβληματίζει.
Θα ήθελα όσοι έχετε παρόμοιες εμπειρίες με θρήσκους γονείς σαν και εμένα και κάνατε προγαμιαίες σχέσεις (σχολικά-φοιτητικά χρόνια) να μου το επιβεβαιώσετε (ξέρω ότι ακούγομαι σαν ηλίθιος, αλλά πραγματικά είμαι σκασμένος).
Επίσης πώς μπορώ να μαζέψω τον πατέρα μου που ενώ ξέρει τι ζόρι τραβάω με τις εξετάσεις, πάει σε μοναστήρια και ρωτάει μοναχούς πώς να προσεγγίσω καλύτερα τη θρησκεία, μπας και έχω παρανοήσει κάτι κλπ, και προσπαθεί να με φέρει σε επαφή μαζί τους;
Τέλος, για τα θαύματα παραπάνω έχετε καμιά πειστική εξήγηση;

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε, και συγνώμη για το μεγάλο κατεβατό. Ειλικρινά δεν μποούσα να γράψω με λιγότερα λόγια την αφόρητη αυτή κατάσταση που νιώθω.

Υ.γ. έχω βρει πολλές απαντήσεις σε θαύματα που δεν το χόραγε το μυαλό μου πώς μπορεί να έγιναν στημένα (π.χ. τα φίδια της παναγίας στη Ζάκυνθο, που το εξήγησε ο Καλλόπουλος), αλλά τα παραπάνω είναι πραγματικά πάρα πολύ περίεργα.
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

Φίλε μου καλώς ήρθες!
Το πρόβλημα σου είναι όντως πολυσύνθετο, δυστυχώς θα πρέπει να σου προτείνω να κάνεις υπομονή μέχρι να ξεμπερδέψεις με τις πανελλήνιες. Ενδεχομένως, να μην περάσεις σε σχολή στην πόλη που ζείς, οπότε η απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον να σε βοηθήσει. Για τα θαύματα που λες, η στιγμή συνειδητοποίησης και "σοκ" για εμένα που με οδήγησε στη ρίξη μου με τη θρησκεία ήταν όταν ανακάλυψα ότι θαύματα (η μεταφυσικούς ισχυρισμούς) ισχυρίζονται όλα τα θρησκεύματα. Μπαίνεις σε σελίδες ινδουιστών για παράδειγμα, νααα κατεβατά με θαύματα της κάθε θεότητας, τα οποία εντελώς τυχαία ταιριάζουν στην περιγραφή της θεότητας που τα κάνει.
Έχουν γραφτεί τόνοι κειμένων και ερευνών, για το πως το μυαλό μας μπορεί να μας εξαπατήσει. Δεν θέλω να θίξω το θέμα της ειλικρίνειας, ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που σου μεταδίδουν εσένα την πληροφορία για το θαύμα, κάνουν το παν για να την μεταδώσουν στο 100% όπως τη βίωσαν, χωρίς έξτρα σάλτσες η αθώα ψεματάκια. Ας πούμε ότι δεν την αλλοιώνουν, αν και ακόμα αυτό από μόνο του θα έφτανε να εξηγήσει τα πάντα, ακόμα και χωρίς αυτό να σημαίνει κακό για αυτούς κίνητρο.

Ο εγκέφαλος μας έχει τρόπο να ερμηνεύει τα ερεθίσματα που δέχεται με βάση αυτά που έχει αποθηκευμένα, είτε αυτά τα ερεθίσματα είναι ακουστικά, είτε οπτικά, είτε όσφρησης.

Κάποιος που ακούει έναν ήχο τον οποίο δεν έχει ξανακούσει για παράδειγμα, θα τον ταιριάξει στο κοντινότερο ερέθισμα που έχει παλιότερα, η που πιστεύει ότι θα ταιριάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιο είναι τα στοιχειωμένα σπίτια, στα οποία το μόνο στοιχειωμένο που έχουν, είναι ήχοι χαμηλών συχνοτήτων τους οποίους οι επισκέπτες ερμηνεύουν όπως νάναι.
περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ
http://www.nbcnews.com/id/3077192/

για τα οπτικά, ακόμα χειρότερα, υπάρχει το blind spot στο μάτι, το οποίο οφείλεται στη νευρική σύνδεση στο πίσω μέρος του βολβού. Εκεί το οπτικό σύστημα κυριολεκτικά γεμίζει το κενό με ότι νάναι, συνδυάζοντας εικόνες από το άλλο. Μπορείς να δεις παράδειγμα εδώ
http://www.boro.gr/31607/diashmoi-h-ter ... ksegelasei

Για την όσφρηση, τα ίδια και χειρότερα. Είναι χαρακτηριστική η ανικανότητα του ανθρώπινου είδους στην περιγραφή και ταξινόμηση των οσμών, μπορείς να διαβάσεις στη wiki διάφορα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Olfactory_ ... ecognition

Ο τρόπος που έχουμε εφεύρει οι άνθρωποι να ξεπερνάμε τις αδυναμίες των αισθήσεων μας, είναι το ...να ρωτάμε τους άλλους. Αν κάτι το βιώνει μόνο ο ένας της παρέας, ενώ οι υπόλοιποι 5 δεν το βλέπουν ας πούμε, τότε το λάθος είναι στον έναν, και όχι στους άλλους 5. Βεβαίως, υπάρχουν και τα μηχανήματα καταγραφής και επανάληψης, αλλά ας πούμε ότι δεν τα έχουμε εύκαιρα. Βεβαίως, οι άλλοι που τους ρωτάμε πρέπει να μην έχουν κίνητρο η προκατάληψη (bias) της μίας απάντησης, αυτό είναι και βασική αρχή της έρευνας, του τρόπου απόκτησης γνώσης δηλαδή μέσω της επιστήμης.

Το πρόβλημα που οδηγεί στις ιστορίες με τα θαύματα, είναι ότι οι άνθρωποι δεν εξετάζουν άλλες απαντήσεις, πιο ρεαλιστικές, πριν καταλήξουν στην εξήγηση "θαύμα". πχ
Πήγα πάνω στο άγιο όρος και ο Χ ήξερε το όνομα μου. "Μήπως του το τηλεφώνησαν από το λιμάνι κάτω;"
"Το τάδε σκήνωμα του αγίου δε σαπίζει." (καταρχήν όχι μόνο σαπίζει αλλά φαίνεται αμέσως, τα ζόμπι στις ταινίες είναι πιο ζωντανά από τα σκηνώματα των αγίων) "Μήπως οφείλεται στο ότι είναι σε αναερόβιο περιβάλλον και δεν έχει υγρασία;"
Δεν θα αναφερθώ σε αυτά που λες, νομίζω ότι έχεις την ευφυΐα να βρεις απλούστερες απαντήσεις, από την εφεύρεση μιας υπερσυμπαντικής οντότητας που ασχολείται με το να ανοιγοκλείνει τα μάτια στην εικόνα, μίας από τις 10000 εκκλησίες, μιας από τις 300 χώρες, ενός από τους 1.000.000.000 πλανήτες, ενός εκ των 100.000.000.000 γαλαξιών.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
athriskos_97
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 19 Δεκ 2014 21:07
Όνομα Ιστότοπου: -

Φίλε καλά όλα αυτά, αλλά δεν βοήθησαν και τόσο. Τεσπα στείλε σελίδες με θαύματα άλλων θρησκειών αν σου είναι εύκολο.
Κανείς άλλος;
cakrit
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: 09 Δεκ 2014 20:44
Όνομα Ιστότοπου: -

Μεγαλύτερα "θαύματα" από αυτά που έχουμε πετύχει με την επιστημονική μέθοδο δε θα βρεις σε κανένα μοναστήρι. Στα σχολεία μας μαθαίνουμε για τα αποτελέσματα των επιστημών, αλλά το πιο σημαντικό δεν το διδασκόμαστε. Δε σου έμαθαν να ψάχνεις, να ρωτάς, να κρίνεις. Ποτέ δεν είναι αργά. Θα βρεις εδώ ανθρώπους πρόθυμους να απαντήσουν σε ερωτήματα από διαφορετικές οπτικές, αλλά μην ψάχνεις για νέες, έτοιμες απαντήσεις. Τα links στο προηγούμενο post σου δίνουν ενδείξεις για το πώς καταστάσεις που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ανεξήγητες, απλά θέλουν την κατάλληλη διερεύνηση. Ορθολογισμός και κριτική σκέψη είναι τα μόνα εργαλεία που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να βρεις τις απαντήσεις που θα σε ικανοποιήσουν.

Υ.Γ. Η αγάπη που φαντάζομαι ότι έχεις για τους γονείς σου κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα, γι αυτό συμφωνώ ότι θα σου κάνει μεγάλο καλό να σπουδάσεις μακριά τους.
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Γεια σου athriskos_97. Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Για τα θαύματα που ανέφερες δε βλέπω κανένα θαύμα. Είναι είτε σύμπτωση (το πρώτο) είτε αυθυποβολή είτε hearsay («μου είπε κάποιος ότι κάποιος του είπε ότι άκουσε για μια περίπτωση ενός μοναχού...»)

Υπάρχει ένα νήμα σχετικό με τα θαύματα, μπορείς να διαβάσεις εκεί πολλές απόψεις και ιδέες.

Πάντως μη φοβάσαι, όσο κι αν προσεύχεται κάποιος για σένα δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα (από την προσευχή εννοώ).

Επίσης συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι θα είναι μεγάλη τύχη για σένα αν αναγκαστείς να μετακομίσεις για λίγα χρόνια λόγω σπουδών (αρκεί να υπαρχει η οικονομική δυνατότητα).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος csar την 20 Δεκ 2014 00:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

φίλε μου άθρησκε καταρχάς καλωσόρισες. η περίπτωση σου που έχεις βαθιά θρησκευόμενους γονείς δεν νομίζω να είναι σοβαρό πρόβλημα για σένα. εγώ προσωπικά και αρκετοί εδώ μέσα στο φόρουμ προέρχονται από θρησκευόμενες οικογένειες, και ο καθένας πιστεύω πως έχει έρθει σε σύγκρουση με τους δικούς του αλλά στο τέλος μέτρησε η δική του απόφαση τι θα πιστεύει και τι όχι.
από τα λεγόμενα σου βλέπω πως ακόμη έχεις αμφιβολίες για το αν τα θαύματα εξηγούνται με φυσικό και λογικό τρόπο. οι αμφιβολίες αυτές θα σε συνοδεύουν για αρκετό ακόμη καιρό και ίσως είναι η αιτία να ξαναεπιστρέψεις στην αρχική σου πίστη για την ύπαρξη Θεού. εδώ μέσα κανένας δεν μπορεί να σε πείσει να αποβάλλεις τα υπολείματα της πίστης σου (την πίστη σε θαύματα), αυτό μόνο εσύ μπορείς να το αποβάλλεις. έτσι ακριβώς όπως το δέχθηκες. με φόβο το δέχτηκες και με φόβο θα το διώξεις. είναι επώδυνη η διαδικασία απεξάρτησης από την θρησκεία. σου μιλάω από προσωπική πείρα.
φιλικά θεόφιλος
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλώς όρισες.

Κατ' αρχάς, μη βιάζεσαι ν' απογοητεύεσαι, η ζωή είναι ακόμα όλη μπροστά σου. Επικεντρώσου στα σοβαρά και σημαντικά, κι άσε πιο πίσω τα υπόλοιπα. Διάβαζε για να σπουδάσεις, να φτιάξεις τη δική σου ζωή ανεξάρτητος, ώστε να μη δίνεις λογαριασμό σε κανέναν.

Το θέμα των οικογενειακών σου σχέσεων είναι επίσης πιο σημαντικό από θαύματα και παραμύθια της Χαλιμάς. Ουσιαστικά δύσκολα μπορεί κάποιος από δω (ή αλλού, διαδικτυακά) να σε συμβουλέψει σε κάτι τέτοιο, μας λείπουν εντελώς οι συνθήκες. Πάντως όχι ρήξεις, όχι θυμοί, όχι ξεσπάσματα. Αν χωράει σοβαρή συζήτηση, προσπάθησέ την, αλλά πολύ καλύτερα να μην ασχολείσαι, τουλάχιστον σ' αυτό το πολύ κρίσιμο στάδιο των πανελλαδικών.

Για μένα το πρόβλημα των "θαυμάτων" εστιάζεται πολύ περισσότερο στο αν, πότε, πού, σε ποιους και γιατί να είναι παρεμβατική στη ζωή μας μια θεότητα, παρά στο αν γίνονται θαύματα.

Σκέψου το λίγο. Είτε οι θεότητες παρεμβαίνουν είτε όχι. Αν ισχύει το δεύτερο, δεν υπάρχουν θαύματα. Αν ισχύει το πρώτο, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο.

Ας δεχτούμε λοιπόν, απ' όσα ανέφερες, ότι ο "άγιος" ευωδίαζε. Ωραία. Και; Τι σημαίνει αυτό; Πώς ερμηνεύεται;

Άκου πόσα προβλήματα ξεπηδάνε με τη μία:

Οι "άγιοι", αφού ψοφήσουν (συγγνώμη, πεθάνουν, ή μάλλον, κοιμηθούν : brrr : ) πού βρίσκονται; Περιτριγυρίζουν δυνάμει του θεούλη τους; Αν ναι, ποιος το λέει και πού; Κι αν περιτριγυρίζουν, έχουν κάποιες δυνάμεις; Ποιες; Και πάλι, ποιος το λέει και πού; Πού γυρίζουν; Έχουν χωρικά περιθώρια; Χρονικά; Τους έχουν μεταβιβαστεί υπερδυνάμεις από τον ύψιστο; Ποιες; Πώς; Και ξαναμανά, ποιος το λέει και πού;

Αφήνοντας στην άκρη τους "αγίους", ο θεούλης, αν όντως παρεμβαίνει, με ποια κριτήρια το κάνει; Χρησιμοποιεί την παντοδυναμία του δίνοντας ευωδιές στα λείψανα; Μαλάκας είναι; (Αν υπάρχει σίγουρα είναι, αλλ' ας μην ξεφεύγω απ' την κουβέντα.) Χρησιμοποίησε την απλή κοινή ανθρώπινη λογική και φέρε τον εαυτό σου στη θέση του υψίστου. Αν ήσουν στη θέση του, αυτό θα επέλεγες για να δείξεις την παρουσία σου; Στο κάτω κάτω, αν όντως θέλεις να δείξεις τη γαμημένη σου παρουσία στον κόσμο, τι στον πούτσο σ' εμποδίζει να το κάνεις, και παίζεις κρυφτούλι σαν ηλίθιος; Έλεος, δηλαδή! Πόσο καθυστερημένη θεότητα είσαι, τελικά; Καλά κάνουν και σε κάνουν με κάθε αφορμή ρόμπα εκείνοι οι παλιοάθεοι. Βούτυρο στο ψωμί τους είσαι.


Όλα τα εικαζόμενα "θαύματα" είναι μαλακίες. Όπως και να το δεις, απ' όποια σκοπιά κι αν το κοιτάξεις. Αν εγώ ήμουν ο παντοδύναμος θεός και μου απέδιδαν κάτι τέτοια θαύματα, θα ντρεπόμουν, δεν θα υπήρχε τρύπα να με κρύψει. Θα θεωρούσα ότι έχω γίνει ξεφτίλα.

Από κει και πέρα, υπάρχει ακόμη τεράστια φιλολογία και πάρα πολλά επιχειρήματα και σκέψεις που ομοίως θα διαλύσουν σαν χάρτινο πύργο όλ' αυτά τα εικαζόμενα "θαύματα". Όρεξη να ΄χεις να ψάχνεις και να σκέφτεσαι.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

πρόχειρα μπορώ να δώσω τα εξής, αλλά θα πρέπει να ψάξεις και μόνος σου.

θαύματα στον ινδουισμό
http://www.hinduism.co.za/miracles.htm
αν πιάσεις τους "αγίους" που έχουν
http://miracles.gururaghavendra.org/

θαύματα στο ισλάμ
http://www.discoveringislam.org/miracles_of_Islam.htm
http://www.islamreligion.com/articles/151/
O Μωχάμετ χωρίζει το φεγγάρι στη μέση, όχι παίζουμε.

θαύματα στη σαιεντολογία
http://blogs.villagevoice.com/runninsca ... racles.php
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

η φράση κλειδι ειναι αυτη. "Πρέπει να ψάξεις και μόνος σου".
Το προβλημα σου ομως δεν ειναι τοσο η ελλειψη γνωσης, αλλα η δεισιδαιμονια που εχει εισχωρησει μεσα σου και σε κανει να ανησυχεις. Φοβασαι οτι και να μην υπαρχει Θεος και η θρησκεια να ειναι ψεμμα, ισως υπαρχει "κατι".
και με τις προσευχες κλπ, σε επηρεαζει. Φοβασαι οτι χρειαζεσαι "τη θετικη ενεργεια" για να περασεις στις εξετασεις, ενω το αντιθετο θα σε κανει να αποτυχεις.
Το οποιο ισχυει, σε οτι αφορα την ψυχολογικη υποστηριξη απο τους γονεις σου και την αμεριστη προσοχη στα μαθηματα σου. Σοφα επελεξες να μην εχεις γκομενα αυτο το ετος.
Εγω θα ελεγα να αφησεις και τη θρησκεια για αργοτερα.
Αν οντως υπαρχει θεος, δεν τιμωρει τους απιστους. Αν τους τιμωρουσε, δεν θα ηταν οι αθεοι και οι αλλοθρησκοι τοσοι πολλοι.
Αν οντως υπαρχει ματι, βασκανια, αρνητικη ενεργεια, ειναι στο χερι σου να την εξαλειψεις.

Πρεπει να πεις στους γονεις σου το εξης:
"ξερω οτι με αγαπατε και θελετε το καλο μου. Εχω καποιες αμφιβολιες για το Θεο, και μου αρεσει που ενδιαφερεστε και θελετε να πιστεψω οπως παλια. Αλλα το θεμα δεν με απασχολει για την ωρα. Προσευχηθειτε για το καλο μου, και ο Θεος θα με φροντισει. "

Ο φοβος μονο με προσωπικη επενδυση χρονου στον εαυτο σου μπορει να εξαλειφθει μακροπροθεσμα. Και με εγωισμο.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
Άβαταρ μέλους
HELLADISTAN
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: 14 Οκτ 2012 10:55
Όνομα Ιστότοπου: atheismingreece.tumblr.com
Τοποθεσία: Αθηνα
Επικοινωνία:

Καλημερα και απο εμενα

Πρωτον, σχεδον ολοι στο οικογενειακο μας περιβαλλον εχουμε θρησκοληπτους ανθρωπους. Εγω ας πουμε ειχα γιαγια που ηταν το ονειρο της να γινω παπας! Κανε υπομονη μεχρι να ενηληκιωθεις και τοτε, σιγα σιγα θα σεβαστουν τις πεποιθησεις σου. Ο καλος γονιος θελει το παιδι του ευτυχισμενο και μαθαινει να ξεπερναει το τι πιστευει η το τι κανει στη ζωη του.

Δευτερον, οταν σου λενε για θαυματα ρωτα τους τι σκατα κοντρα εχει ο θεος με τους ακρωτηριασμενους και δε εχει ξαναφυτρωσει ποτε ποδι η χερι απο θαυμα. Ειναι η καλυτερη απαντηση.

Τριτον μη ξεχνας τη δυναμη της αυθυποβολης. Οταν ημουν 8-9 χρονων εκανα και εγω ενα 'θαυμα'. Η θεουσα γιαγια μου τοτε αποφασισε να παει σε ενα μοναστηρι και να με κουβαλησει και εμενα δυστυχως μαζι. Εκει υπηρχαν 'ταφοι' με τα λειψανα καποιων αγιων και η παμπονηρη ηγουμενη (η οποια εστηνε κανονικο σοου, μεχρι και εξορκισμο ειδαμε και καλα) ελεγε στις θεουσες οτι καμμια φορα ακους τον αγιο να περπαταει μεσα στο ταφο αν κολλησεις το αυτι σου στο τζαμι. Τρεχουν λοιπον οι θεουσες, τρεχω κι εγω και αρχιζω με το δαχτυλο μου να χτυπαω τακ τακ το τζαμι. Παρακρουση οι θεουσες, παθανε πολλαπλο θρησκευτικο οργασμο, περπαταει ο αγιος-περπαταει ο αγιος. Καμμια δεν αντιληφθηκε το πιτσιρικα που κοντευε να σκασει για να μη ξεραθει στο γελιο.
Την εν πολλαις αμαρτιαιας περιπεσουσα βουλη γεροντα Εφραιμ ευλογησον...
cakrit
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: 09 Δεκ 2014 20:44
Όνομα Ιστότοπου: -

HELLADISTAN έγραψε:οταν σου λενε για θαυματα ρωτα τους τι σκατα κοντρα εχει ο θεος με τους ακρωτηριασμενους και δε εχει ξαναφυτρωσει ποτε ποδι η χερι απο θαυμα. Ειναι η καλυτερη απαντηση.
Έλα βρε Ελλαδιστάν, ένα "άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου" και ξεμπερδέψανε. Λες και δεν τους ξέρεις...
athriskos_97
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 19 Δεκ 2014 21:07
Όνομα Ιστότοπου: -

Σας ευχαριστώ πολύ ρε παιδιά, με βοηθήσατε κάπως. Ειδικά αυτό για τους ακρωτηριασμένους έχετε μεγάλο δίκιο! Αν έχει κανείς άλλος να προσθέσει κάτι, ας προσθέσει! ;)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

athriskos_97 έγραψε:1) Η μάνα μου στο πανεπιστήμιο για 6 μήνες δεχόταν ενοχλήσεις από μία συμφοιτήτρια (με ψυχολογικά), ήταν κολιτσίδα διότι δεν είχε άλλους φίλους και τέτοια. Όταν μετά από τους 6 μήνες το είπε στον πνευματικό της (είχε πάει για ένα ΣΚ στο πατρικό της), όταν γύρισε στη φοιτητούπολη ως διαμαγείας δεν την ξαναενόχλησε!!!
2) Είχαμε πάει στα Ιεροσόλημα στην α γυμνασίου τότε, και είδα αρκετά "θαύματα". Καταρχάς, εκείνη την εποχή είχε μία γιορτή της παναγίας, και ενώ δεν φυσούσε καθόλου ήταν ένα σύννεφο μεγάλο που έτρεχε με κάποια όχι αμελητέα ταχύτητα (ο ουρανός πεντακάθαρος). Ο πατέρας μου το ερμήνευσε ως θαύμα.
3) Στα ιεροσόλημα πάλι, είχαμε πάει σε ένα μοναστήρι όπου ήταν ένας άγιος ολόσωμος (ξέρω ότι μπορεί να γίνει και τεχνικά). Η μάνα μου ένιωσε μία ευωδία, ενώ κανείς από τα 5 άτομα που ήταν μέσα δεν ένιωσε τίποτα (εγώ δεν ήμουν παρόν. Επίσης, η μάνα μου δεν νομίζω να είναι τρελή, βλέπη ορθολογικά τον κόσμο, αλλά όταν πρόκειται για τη θρησκεία αυτά τα ξεχνάει). Επίσης, ήταν σε ένα άλλο μοναστήρι μία εικόνα που υποτίθεται ότι ανοιγόκλεινε τα μάτια. Όταν πήγαμε (ήμουν εγώ με τη μάνα μου), τα έβλεπα τελείως κλειστά, ενώ η μάνα μου ανοιχτά! (δεν θυμάμαι ακριβώς αν αναφερόταν στον άγιο στην από κάτω εικόνα, ο οποίος νομίζω τα είχε ανοικτά συνέχεια). Σκέφτηκα μπας και είναι οφθαλμαπάτη αλλά δεν ξέρω...
4) Ο παππούς μου έχει έναν φίλο που κάθε χριστούγεννα μοιράζει κούτες με γλυκά σε φτωχούς (γνωρίζει 40 οικογένειες περίππου). Μία χρονιά δεν είχε για όλους και αγόρασε μόνο 15 κούτες. Ως διαμαγείας, εκεί που μοίραζε του έφτασαν τελικά για όλους! Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι γεροντική τρέλα, αλλά είναι τόσες οι συμπτώσεις που δεν ξέρω τί να υποθέσω.
5) Τόσα θαύματα που έχουν κάνει μοναχοί, τόσα αμέτρητα, αν ήταν όλα ψέματα ΌΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ δεν θα τα είχε βγάλει στη φόρα;
6) Στη λίμνη γεννησαρέτ είναι ένα ψάρι (γουλιανός), που ισχυρίζονται ότι στο κρανίο του είναι ζωγραφισμένη η βάπτιση του Χριστού!!! Ε αν αυτό είναι αλήθεια...
Υ.γ. έχω βρει πολλές απαντήσεις σε θαύματα που δεν το χόραγε το μυαλό μου πώς μπορεί να έγιναν στημένα (π.χ. τα φίδια της παναγίας στη Ζάκυνθο, που το εξήγησε ο Καλλόπουλος), αλλά τα παραπάνω είναι πραγματικά πάρα πολύ περίεργα.
Καλώς τον! Να επισημάνω πρώτα ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο τι εννοούμε όταν λέμε "θαύμα". Τα θαύματα υποτίθεται ότι είναι γεγονότα που πάνε κόντρα στους νόμους της φύσης. Αυτά που αναφέρεις εσύ, έχουν όλα φυσική εξήγηση και δεν πάνε κόντρα σε κανένα νόμο της φύσης.

1. Δεν βλέπω τίποτε το ιδιαίτερα θαυματουργό εδώ. Είτε κάτι διαφορετικό έκανε η μάνα σου χωρίς να το συνειδητοποιήσει ή χωρίς να σου το πει, είτε ήταν σύμπτωση (το πιθανότερο). Ούτως ή άλλως, μια αλλαγή συμπεριφοράς δεν συνιστά θαύμα, δεν παραβιάζει κανένα φυσικό νόμο.
2. Τα ρεύματα αέρος δεν είναι ίδια στα ψηλότερα και στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ούτως ή άλλως η κίνηση ενός σύννεφου δεν είναι κανενός είδους θαύμα, μετεωρολογικό φαινόμενο είναι.
3. Η αυθυποβολή άνετα μπορεί να δημιουργήσει παραισθήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς τρελός για να του συμβεί αυτό, μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, πόσο μάλλον σε μια θρησκόληπτη γυναίκα. Αφού κι εσύ ο ίδιος έβλεπες και μύριζες άλλα πράγματα από εκείνην, αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος από τους δύο είχε διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Κρίνε και πες μου εσύ ποιος από τους δύο ήταν. :)
4. Κάτι δεν σας λέει καλά ο παππούς. Είτε τα έχει χαμένα, είτε σας παραμυθιάζει, είτε παραμύθιασε πρώτα τον εαυτό του και μετά το πίστεψε και μετά παραμύθιασε εσάς (το πιθανότερο).
5. Τόσα θαύματα που λένε ότι έχουν κάνει, τόσα αμέτρητα, ένα να ήταν αληθινό δεν θα είχε επιβεβαιωθεί; Κι όμως, ούτε ένα δεν επαληθεύτηκε ποτέ. Μόνο ιστορίες από στόμα σε στόμα, αδύνατον να επιβεβαιωθούν.
6. Άμα έχεις φαντασία, βλέπεις στα σχήματα ό,τι θέλεις. Για παράδειγμα ορισμένοι βλέπουν το σχήμα στην πλάτη αυτής της πεταλούδας ως νεκροκεφαλή και την ονόμασαν Αχεροντία η άτροπος. Εγώ δεν το βλέπω έτσι, ούτε καν με προσπάθεια.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν θυμίζει θαύμα ούτε εντυπωσιάζει στο παραμικρό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι, τι θεωρείς εσύ "θαύμα" και γιατί θα σου αποδείκνυε την ύπαρξη θεού; Εγώ ας πούμε αν δω κάποιον να περπατάει πάνω στο νερό (μιλάμε για κάτι όντως εντυπωσιακό, όχι σαχλαμάρες του τύπου το τάδε ψάρι έχει τον Μπομπ Μάρλει στην ουρά του) δεν θα σκεφτώ "είναι άγιος, έγινε θαύμα" αλλά "τι κόλπο έκανε άραγε;" ή "τι ιδιαίτερες συνθήκες συντρέχουν;" και θα αναζητήσω την αλήθεια με τη λογική μου και όχι μέσα από εξηγήσεις του τύπου "θαύμα" που εν τέλει δεν εξηγούν τίποτε.

Αλίμονο αν έχεις ξεπεράσει όλα τα άλλα θέματα της πίστης και σε κρατούν τα "θαύματα".

Σχετικές συζητήσεις στο φόρουμ:

Θαύματα: συμβαίνουν όντως; αν ναι, τι σημαίνουν;

Απορίες νέου μέλους: νόμοι της φύσεως και θαύματα
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
athriskos_97
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 19 Δεκ 2014 21:07
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:
athriskos_97 έγραψε:1) Η μάνα μου στο πανεπιστήμιο για 6 μήνες δεχόταν ενοχλήσεις από μία συμφοιτήτρια (με ψυχολογικά), ήταν κολιτσίδα διότι δεν είχε άλλους φίλους και τέτοια. Όταν μετά από τους 6 μήνες το είπε στον πνευματικό της (είχε πάει για ένα ΣΚ στο πατρικό της), όταν γύρισε στη φοιτητούπολη ως διαμαγείας δεν την ξαναενόχλησε!!!
2) Είχαμε πάει στα Ιεροσόλημα στην α γυμνασίου τότε, και είδα αρκετά "θαύματα". Καταρχάς, εκείνη την εποχή είχε μία γιορτή της παναγίας, και ενώ δεν φυσούσε καθόλου ήταν ένα σύννεφο μεγάλο που έτρεχε με κάποια όχι αμελητέα ταχύτητα (ο ουρανός πεντακάθαρος). Ο πατέρας μου το ερμήνευσε ως θαύμα.
3) Στα ιεροσόλημα πάλι, είχαμε πάει σε ένα μοναστήρι όπου ήταν ένας άγιος ολόσωμος (ξέρω ότι μπορεί να γίνει και τεχνικά). Η μάνα μου ένιωσε μία ευωδία, ενώ κανείς από τα 5 άτομα που ήταν μέσα δεν ένιωσε τίποτα (εγώ δεν ήμουν παρόν. Επίσης, η μάνα μου δεν νομίζω να είναι τρελή, βλέπη ορθολογικά τον κόσμο, αλλά όταν πρόκειται για τη θρησκεία αυτά τα ξεχνάει). Επίσης, ήταν σε ένα άλλο μοναστήρι μία εικόνα που υποτίθεται ότι ανοιγόκλεινε τα μάτια. Όταν πήγαμε (ήμουν εγώ με τη μάνα μου), τα έβλεπα τελείως κλειστά, ενώ η μάνα μου ανοιχτά! (δεν θυμάμαι ακριβώς αν αναφερόταν στον άγιο στην από κάτω εικόνα, ο οποίος νομίζω τα είχε ανοικτά συνέχεια). Σκέφτηκα μπας και είναι οφθαλμαπάτη αλλά δεν ξέρω...
4) Ο παππούς μου έχει έναν φίλο που κάθε χριστούγεννα μοιράζει κούτες με γλυκά σε φτωχούς (γνωρίζει 40 οικογένειες περίππου). Μία χρονιά δεν είχε για όλους και αγόρασε μόνο 15 κούτες. Ως διαμαγείας, εκεί που μοίραζε του έφτασαν τελικά για όλους! Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι γεροντική τρέλα, αλλά είναι τόσες οι συμπτώσεις που δεν ξέρω τί να υποθέσω.
5) Τόσα θαύματα που έχουν κάνει μοναχοί, τόσα αμέτρητα, αν ήταν όλα ψέματα ΌΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ δεν θα τα είχε βγάλει στη φόρα;
6) Στη λίμνη γεννησαρέτ είναι ένα ψάρι (γουλιανός), που ισχυρίζονται ότι στο κρανίο του είναι ζωγραφισμένη η βάπτιση του Χριστού!!! Ε αν αυτό είναι αλήθεια...
Υ.γ. έχω βρει πολλές απαντήσεις σε θαύματα που δεν το χόραγε το μυαλό μου πώς μπορεί να έγιναν στημένα (π.χ. τα φίδια της παναγίας στη Ζάκυνθο, που το εξήγησε ο Καλλόπουλος), αλλά τα παραπάνω είναι πραγματικά πάρα πολύ περίεργα.
Καλώς τον! Να επισημάνω πρώτα ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο τι εννοούμε όταν λέμε "θαύμα". Τα θαύματα υποτίθεται ότι είναι γεγονότα που πάνε κόντρα στους νόμους της φύσης. Αυτά που αναφέρεις εσύ, έχουν όλα φυσική εξήγηση και δεν πάνε κόντρα σε κανένα νόμο της φύσης.

1. Δεν βλέπω τίποτε το ιδιαίτερα θαυματουργό εδώ. Είτε κάτι διαφορετικό έκανε η μάνα σου χωρίς να το συνειδητοποιήσει ή χωρίς να σου το πει, είτε ήταν σύμπτωση (το πιθανότερο). Ούτως ή άλλως, μια αλλαγή συμπεριφοράς δεν συνιστά θαύμα, δεν παραβιάζει κανένα φυσικό νόμο.
2. Τα ρεύματα αέρος δεν είναι ίδια στα ψηλότερα και στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ούτως ή άλλως η κίνηση ενός σύννεφου δεν είναι κανενός είδους θαύμα, μετεωρολογικό φαινόμενο είναι.
3. Η αυθυποβολή άνετα μπορεί να δημιουργήσει παραισθήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς τρελός για να του συμβεί αυτό, μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, πόσο μάλλον σε μια θρησκόληπτη γυναίκα. Αφού κι εσύ ο ίδιος έβλεπες και μύριζες άλλα πράγματα από εκείνην, αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος από τους δύο είχε διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Κρίνε και πες μου εσύ ποιος από τους δύο ήταν. :)
4. Κάτι δεν σας λέει καλά ο παππούς. Είτε τα έχει χαμένα, είτε σας παραμυθιάζει, είτε παραμύθιασε πρώτα τον εαυτό του και μετά το πίστεψε και μετά παραμύθιασε εσάς (το πιθανότερο).
5. Τόσα θαύματα που λένε ότι έχουν κάνει, τόσα αμέτρητα, ένα να ήταν αληθινό δεν θα είχε επιβεβαιωθεί; Κι όμως, ούτε ένα δεν επαληθεύτηκε ποτέ. Μόνο ιστορίες από στόμα σε στόμα, αδύνατον να επιβεβαιωθούν.
6. Άμα έχεις φαντασία, βλέπεις στα σχήματα ό,τι θέλεις. Για παράδειγμα ορισμένοι βλέπουν το σχήμα στην πλάτη αυτής της πεταλούδας ως νεκροκεφαλή και την ονόμασαν Αχεροντία η άτροπος. Εγώ δεν το βλέπω έτσι, ούτε καν με προσπάθεια.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν θυμίζει θαύμα ούτε εντυπωσιάζει στο παραμικρό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι, τι θεωρείς εσύ "θαύμα" και γιατί θα σου αποδείκνυε την ύπαρξη θεού; Εγώ ας πούμε αν δω κάποιον να περπατάει πάνω στο νερό (μιλάμε για κάτι όντως εντυπωσιακό, όχι σαχλαμάρες του τύπου το τάδε ψάρι έχει τον Μπομπ Μάρλει στην ουρά του) δεν θα σκεφτώ "είναι άγιος, έγινε θαύμα" αλλά "τι κόλπο έκανε άραγε;" ή "τι ιδιαίτερες συνθήκες συντρέχουν;" και θα αναζητήσω την αλήθεια με τη λογική μου και όχι μέσα από εξηγήσεις του τύπου "θαύμα" που εν τέλει δεν εξηγούν τίποτε.

Αλίμονο αν έχεις ξεπεράσει όλα τα άλλα θέματα της πίστης και σε κρατούν τα "θαύματα".

Σχετικές συζητήσεις στο φόρουμ:

Θαύματα: συμβαίνουν όντως; αν ναι, τι σημαίνουν;

Απορίες νέου μέλους: νόμοι της φύσεως και θαύματα

Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ. Μπορώ να πω ότι απαντήθηκαν ορισμένα ερωτήματα. Ναι έχεις απόλυτο δίκιο ότι είναι μαλακία να με κρατούν μόνο τα θαύματα, δεν είναι σωστό αλλά έχω ακόμα δρόμο πιστεύω μέχρι να τα απορρίψω όλα.
Όποιος θέλει να προσθέσει κάτι άλλο δεκτό!
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Μπορουν οι προσευχες να μεταβαλουν την πραγματικοτητα?Υπαρχει αραγε μια ανωτερη δυναμη η οποια φροντιζει για τις ζωες των ανθρωπων και διαφορα λοιπα αλλα ερωτηματα μεταφυσικης.

Η λογικη λεει πως οτι δεν αγγιζεται δεν μπορει και να αγγιξει,κι ως εκ τουτου δεν μπορει να μεταβαλλει την φυση των πραγματων.Ο ορισμος του θαυματος απο την αλλη αντιβαινει τους φυσικους νομους.Οι φυσικοι νομοι ομως εχουν επαναληψιμοτητα και ειναι απολυτως προβλεψιμοι-με εξαιρεση την κβαντομηχανικη που μοναχα ενας vangelford στο παρον φορουμ κατανοει αλλα ουτε και τα θαυματα τα ιδια πηραν να ασχοληθουν ποτε με την θεση του ποζιτρονιου.

Οποτε το θαυμα εχει καθαρα το στοιχειο της τυχαιοτητας,συνεβηκε μια και μονη φορα και δεν επαναλαμβανεται ποτε αλλοτε και το χειροτερο ολων ειναι οτι κανενας απο εμας δεν ηταν παρων οταν συνεβηκε αλλα παντοτε προκειται για καποιους ανθρωπους ηδη βαθυτατα πιστους που προσπαθουν να πεισουν και τους υπολοιπους.

Καταληγοντας,οταν φτασεις να πιστεψεις το οτιδηποτε παραλογο που γινηκε μια και μονη φορα κι εσυ ενω δεν ησουν παρων σου το μετεφεραν οι αλλοι τοτε και μονον προκειται περι θαυματος.

Θαυμα ειναι με λιγα λογια δεν ειναι αν κατι εγινε η οχι αλλα οταν καταληγεις να πιστεψεις καθετι το παντελως απιστευτο.Κι αφου το πιστευεις τοτε γινηκε κιολας,ειδαλλως προκειται για ξεκαθαρη υποκρισια.Και οι σχιζοφρενεις ειναι οι πλεον ειλικρινεις ανθρωποι γιατι πραγματικα πιστευουν ακλονητα ολα αυτα που νιωθουν.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
athriskos_97
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 19 Δεκ 2014 21:07
Όνομα Ιστότοπου: -

Μα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα θαύματα, όπως το Άγιο φως. Οκ έστω η ακαία, έστω οι αστραπές, έστω η αυτανάφλεξη, ε πως γίνεται να βγαίνουν πύρηνες μπάλες κάθε χρόνο;
Άβαταρ μέλους
Αναρχος
Δημοσιεύσεις: 4450
Εγγραφή: 26 Φεβ 2011 10:45
Όνομα Ιστότοπου: www.dalani.blogspot.com

athriskos_97 έγραψε:...ε πως γίνεται να βγαίνουν πύρηνες μπάλες κάθε χρόνο;
Μπα! Βγαίνουν και άλλες φορές... Αυτοί οι πούστηδοι οι παπάδες τα μεγάλα τα θαύματα τα κρατάνε για πάρτη τους.
No gods, no masters
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο. Τάσος Λειβαδίτης
Ἄφοβον ὁ θεός, ἀνύποπτον ὁ θάνατος· καὶ τ’ ἀγαθὸν μὲν εὔκτητον, τὸ δὲ δεινὸν εὐκαρτέρητον.
svoin
Δημοσιεύσεις: 3074
Εγγραφή: 03 Μάιος 2009 21:55
Όνομα Ιστότοπου: -

athriskos_97 έγραψε:Μα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα θαύματα, όπως το Άγιο φως. Οκ έστω η ακαία, έστω οι αστραπές, έστω η αυτανάφλεξη, ε πως γίνεται να βγαίνουν πύρηνες μπάλες κάθε χρόνο;
Που είναι αυτές η πυρήνες μπάλες ? Link ?
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

athriskos_97 έγραψε:Μα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα θαύματα, όπως το Άγιο φως. Οκ έστω η ακαία, έστω οι αστραπές, έστω η αυτανάφλεξη, ε πως γίνεται να βγαίνουν πύρηνες μπάλες κάθε χρόνο;
athriskos_97, την αυτοανάφλεξη ούτε η ίδια η Εκκλησία δεν τη δέχεται. Πρόκειται για φυσικό φως που το λένε «άγιο» επειδή του διαβάζουν μια ευχή και με αυτόν τον τρόπο το «καθαγιάζουν». Δες το ντοκιμαντέρ στο οποίο μιλάνε οι ορθόδοξοι ιερείς της περιοχής
[youtube]4u-ScDv2RMc[/youtube]
Από το 4'50'' περίπου μέχρι το 7'20'' (ή δες το και όλο, είναι περίπου 15').
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
athriskos_97
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 19 Δεκ 2014 21:07
Όνομα Ιστότοπου: -

svoin έγραψε:
athriskos_97 έγραψε:Μα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα θαύματα, όπως το Άγιο φως. Οκ έστω η ακαία, έστω οι αστραπές, έστω η αυτανάφλεξη, ε πως γίνεται να βγαίνουν πύρηνες μπάλες κάθε χρόνο;
Που είναι αυτές η πυρήνες μπάλες ? Link ?
στο 4.12 είναι...
Απάντηση