Πολιτική αποκλεισμών & τρόπος λειτουργίας του forum (2 σε 1)

Εδώ μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας για το φόρουμ καθώς και προτάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

EDIT Αόρατη Μελάνη: η συζήτηση αποσπάστηκε από το θέμα "αποκλεισμός του μέλους cyberdust". Ορισμένες αναρτήσεις χωρίστηκαν σε δύο μέρη και κάθε μέρος εντάχθηκε στο αντίστοιχο θέμα.

Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα να συζητιούνται δημόσια οι πιθανότητες διαγραφής κάποιου αλλά νομίζω κι εγώ πως είναι θέμα των συντονιστών, αυτοί τραβάνε το ζόρι του να προσέχουν όλες τις συζητήσεις και να εξασφαλίζουν (όσο μπορούν) την ομαλή διεξαγωγή τους.

Για να γίνει μια συζήτηση υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Και το φόρουμ έχει κάποιους κανόνες. Τώρα αν κάποιος θέλει να φέρεται σαν 12χρονο και να χαλάει τις συζητήσεις τι μπορεί να γίνει; Ειδικά αν του έχεις πει πως η συμπεριφορά του δημιουργεί πρόβλημα...

Γενικά πολλές φορές εδώ αναλωνόμαστε σε ανούσιες "διαμάχες" που προκαλούν 1-2 άτομα με αποτέλεσμα να χάνεται και η ουσία της κουβέντας και η πιθανότητα να ειπωθεί κάτι αξιόλογο. Ειλικρινά δεν ξέρω, είναι δύσκολες αποφάσεις αλλά είμαστε και τόσα άτομα, θα πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος γι’αυτά που γράφει και να σκέφτεται λίγο πριν πιάσει το πληκτρολόγιο στα χέρια του.
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Ιοκάστη έγραψε:Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα να συζητιούνται δημόσια οι πιθανότητες διαγραφής κάποιου αλλά νομίζω κι εγώ πως είναι θέμα των συντονιστών, αυτοί τραβάνε το ζόρι του να προσέχουν όλες τις συζητήσεις και να εξασφαλίζουν (όσο μπορούν) την ομαλή διεξαγωγή τους.
Σεβαστή και ανεκτίμητη η προσφορά των συντονιστών και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να απαλλαγούν από το άγχος της απόφασης αποκλεισμού. Επιπλέον, όπως είχα επισημάνει και παλιότερα, χρειάζεται στροφή προς το δημοκρατικότερον. Δεν είμαστε ιδιωτική λέσχη και δεν επιτρέπεται την όποια συμπεριφορά των 25 που διοικούν το φόρουμ να την επωμίζονται και τα μέλη του φόρουμ, δηλαδή οι Έλληνες άθεοι.
Προτείνω να δοθεί δικαίωμα ψήφου, για την λήψη αποφάσεων αποκλεισμού, και σε μέλη τα οποία θα έχουν κάποιο χρονικό διάστημα παρουσίας στο φόρουμ με κάποιο ανάλογο αριθμό αναρτήσεων.
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Darkchilde
Δημοσιεύσεις: 1777
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:08
Όνομα Ιστότοπου: The Dark Side of the Force and other stories
Τοποθεσία: Lost in the Night
Επικοινωνία:

dtango έγραψε:Σεβαστή και ανεκτίμητη η προσφορά των συντονιστών και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να απαλλαγούν από το άγχος της απόφασης αποκλεισμού. Επιπλέον, όπως είχα επισημάνει και παλιότερα, χρειάζεται στροφή προς το δημοκρατικότερον. Δεν είμαστε ιδιωτική λέσχη και δεν επιτρέπεται την όποια συμπεριφορά των 25 που διοικούν το φόρουμ να την επωμίζονται και τα μέλη του φόρουμ, δηλαδή οι Έλληνες άθεοι.
Προτείνω να δοθεί δικαίωμα ψήφου, για την λήψη αποφάσεων αποκλεισμού, και σε μέλη τα οποία θα έχουν κάποιο χρονικό διάστημα παρουσίας στο φόρουμ με κάποιο ανάλογο αριθμό αναρτήσεων.
Διαφωνώ κάθετα. Το forum απλά παρέχει το δικαίωμα στους χρήστες και είναι ιδιωτικό. Αν γινόταν αυτό που λες, απλά θα γινόταν ένα μπάχαλο σε μερικές ιδιάζουσες περιπτώσεις. Και έχω παραδείγματα από άλλα fora. Το forum είναι ιδιωτικό. Εαν οι συντονιστές θεωρούν ότι ένα μέλος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να βρίζει, να τρολλάρει, κλπ. τότε έχουν το δικαίωμα να τον αποκλείσουν. Οι συντονιστές αποφασίζουν και όχι οι χρήστες. Οι χρήστες μπορεί να έχουν και συμπάθειες/αντιπάθειες οπότε καταλαβαίνεις τι μπορεί να γίνει. Δεν είναι όλοι οι χρήστες ώριμοι και κατασταλαγμένοι. Και πραγματικά εδώ έχουμε λίγους χρήστες προς το παρόν.
Blog (greek): The Dark Side of the Force and Other Stories
Blog (english): Snippets and other stories from the net

Twitter: @ladyjedi : I only tweet in English.
Isaac Asimov έγραψε:To surrender to ignorance and call it God has always been premature, and it remains premature today.
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Darkchilde έγραψε:Διαφωνώ κάθετα. Το forum απλά παρέχει το δικαίωμα στους χρήστες και είναι ιδιωτικό.
Το φόρουμ του Ντώκινς είναι το φόρουμ του Ντώκινς και είναι ιδιωτικό. Εδώ είναι το φόρουμ «Atheia» το οποίο οι χρήστες αντιλαμβάνονται ως το φόρουμ των Ελλήνων άθεων. Αν πρόκειται για το φόρουμ μιας επίλεκτης ομάδας άθεων θα πρέπει να δηλωθεί και να αλλάξει και ο τίτλος.
Ο cyberdust και ο καθένας που περνάει από το φόρουμ θα σχολιάζει την εμπειρία του από το φόρουμ αναφερόμενος στο φόρουμ των άθεων.
Darkchilde έγραψε: Αν γινόταν αυτό που λες, απλά θα γινόταν ένα μπάχαλο σε μερικές ιδιάζουσες περιπτώσεις. Και έχω παραδείγματα από άλλα fora.
Με απλή αναλογική θα αποφύγουμε το μπάχαλο. :D

Αν δεν το διαπίστωσες, εσύ μόλις καταψήφισες την πρότασή μου. Άσε να δούμε τι διάθεση υπάρχει για συμμετοχή σε ψηφοφορίες. Επιπλέον, θα ψηφίζουν μόνο μέλη αναγνωρισμένα και όχι όλοι οι χρήστες του φόρουμ.
Darkchilde έγραψε:Δεν είναι όλοι οι χρήστες ώριμοι και κατασταλαγμένοι. Και πραγματικά εδώ έχουμε λίγους χρήστες προς το παρόν.
Θα διαλέγουμε τους ώριμους και κατασταλαγμένους που δεν θα κάνουν πολλούς αποκλεισμούς ώστε να μην μείνουμε πάντα με λίγους χρήστες. ;)
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Δηλαδή Dtango,αν κάνετε ψηφοφορία και αποφασίσετε δημοκρατικά-πάντα!-να εγκατασταθείτε στο σπίτι μου να σας αδειάσω σαλόνι-τραπεζαρία;
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Δηλαδή Dtango,αν κάνετε ψηφοφορία και αποφασίσετε δημοκρατικά-πάντα!-να εγκατασταθείτε στο σπίτι μου να σας αδειάσω σαλόνι-τραπεζαρία;
Στην προκειμένη περίπτωση η γνώμη/ψήφος των συντονιστών (Η Darkchilde απάντησε με νοοτροπία συντονιστή) δεν μετράει αφού θεωρείται ότι το μέτρο στρέφεται κατά της παντοδυναμίας τους.
Hasta siempre, Comandante!
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Δημοσιεύσεις: 3960
Εγγραφή: 11 Μαρ 2009 13:32
Όνομα Ιστότοπου: Comte de Toulouse
Τοποθεσία: 7-
Επικοινωνία:

Αν οι αποκλεισμοί ήταν στα χέρια των χρηστών, θα ήταν ευκολώτερο μια οργανωμένη επίθεση να στρεβλώσει την εικόνα του φόρουμ.
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Όπως ήδη ειπώθηκε και άλλες φορές, το φόρουμ είναι ένας ιδιωτικός χώρος. Οι συντονιστές έχουν την αποκλειστική ευθύνη των αποφάσεων περί αποκλεισμών καθώς και όλων των άλλων αποφάσεων που αφορούν αυτόν εδώ τον χώρο συζήτησης. Δεν είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους.

Ας πάψει πλέον η παρανόηση ότι το φόρουμ είναι δημόσιος χώρος και ότι τα μέλη θα έπρεπε να έχουν λόγο στην λειτουργία του. Είναι από τη φύση του ιδιωτικός χώρος, διαμορφώνεται από αυτούς που τον δημιούργησαν, και μόνον αυτοί έχουν τα κλειδιά του χώρου (password) και επομένως τον έλεγχό του. Καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του για τη διαχείριση, αλλά ο τρόπος με τον οποίον θα ληφθεί ή όχι υπ 'όψην η άποψη αυτή αφορά τους συντονιστές και μόνον αυτούς. Αυτούς βαρύνουν οι συνέπειες των αποφάσεων, αυτοί έχουν και την δικαιοδοσία να τις λάβουν.

Γνώμονας στις αποφάσεις περί αποκλεισμών είναι το κατά πόσον ένα μέλος προτίθεται να συμμετέχει και να συζητήσει, αν είναι δηλαδή κατά βάση καλοπροαίρετο, ή αν αντίθετα προτίθεται να διασπάσει τη συζήτηση και να ενοχλήσιε, αν είναι δηλαδή κατά βάση κακοπροαίρετο. Το να χρησιμοποιήσει κάποιος χυδαίες λέξεις ή να εκφραστεί επιθετικά σε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν είναι κριτήριο αποκλεισμού. Το να προσπαθεί συστηματικά να προκαλέσει και να δείχνει αδιαφορία για την ομαλή διεξαγωγή της κουβέντας είναι κριτήριο, ακόμη κι αν το εν λόγω άτομο δεν έχει πει ούτε μια λέξη από αυτές που θεωρούνται υβριστικές. Δεν είναι δημοτικό σχολείο εδώ, να μαλώνουμε τα κακά παιδάκια επειδή βρίζουν, ούτε να τα βάζουμε τιμωρία στην γωνία. Είναι χώρος συζήτησης, και αυτό που προασπίζουμε κυρίως είναι η ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Η διασπαστική συμπεριφορά φαίνεται καθαρά όταν είναι συστηματική.

Είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε έναν κατά βάση καλοπροαίρετο συζητητή, έστω κι αν έχει κάποιες ιδιομορφίες στον τρόπο έκφρασής του ή στις απόψεις του, από έναν κακοπροαίρετο συζητητή που δεν θέλει ούτε να μιλήσει ούτε να ακούσει αλλά μόνο να ενοχλήσει. Στις πρώτες περιπτώσεις γίνονται συστάσεις και υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα, ενώ στις δεύτερες γίνονται σύντομες προειδοποιήσεις και δεν υπάρχει καμμία ελαστικότητα.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

Dtango

Καταρχάς να σου πω πως ξεκινάς με την πολύ λανθασμένη παραδοχή πως ό,τι υπάρχει στο δικό σου μυαλό είναι η μοναδική αλήθεια και πως όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος πάντα. Πάμε στα σχόλιά σου τώρα:
Σεβαστή και ανεκτίμητη η προσφορά των συντονιστών και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να απαλλαγούν από το άγχος της απόφασης αποκλεισμού. Επιπλέον, όπως είχα επισημάνει και παλιότερα, χρειάζεται στροφή προς το δημοκρατικότερον. Δεν είμαστε ιδιωτική λέσχη και δεν επιτρέπεται την όποια συμπεριφορά των 25 που διοικούν το φόρουμ να την επωμίζονται και τα μέλη του φόρουμ, δηλαδή οι Έλληνες άθεοι.
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Με ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά σου. Μιλάς λες και το έχουμε κάνει δικτατορία εδώ πέρα. Στην ουσία κάποιοι δίνουν τον λίγο και πολύτιμο χρόνο που έχουν στο φόρουμ και στο συλλογικό ιστολόγιο κι εσύ όχι μόνο δεν εκτιμάς την προσπάθεια αλλά την κατηγορείς κιόλας προφανώς χωρίς καν να έχεις εμπειρία από το πως λειτουργεί ένα φόρουμ. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά (ελπίζω) που μπαίνω στον κόπο να τα πω αυτά:

1. Τις αποφάσεις περί αποκλεισμών κλπ τις παίρνουν οι συντονιστές κι όχι όλοι οι ιδρυτές. Αν δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις αυτό το απλό πράγμα που σου έχω ξαναπεί τότε έχουμε πρόβλημα… Δεν είναι δυνατόν να τις παίρνουν όλα τα μέλη μαζί γιατί εγώ πχ μπορεί να μην συμπαθώ τον Γιατρό και να προσπαθήσω να τον αποκλείσω (και trust me γίνεται!).
2. 2ον δεν είδα άλλους να παραπονιούνται για την δημοκρατία του φόρουμ πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι πως εσύ έχεις πρόβλημα γιατί θεωρείς πως υπάρχει εξουσία και θες ένα κομματάκι της. Προσωπικά έχω αλλεργία και με την εξουσία και με όσους διψάνε για αυτή οπότε καταλαβαίνεις πως έχουμε ένα θεματάκι εδώ πέρα. Επίσης αν θες να έχεις εξουσία πες το καθαρά ρε άνθρωπε "γουστάρω εξουσία γιατί θέλω να κάνω ό,τι μ'αρέσει στο φόρουμ και να μην δίνω λογαριασμό σε κανέναν", μην το πηγαίνεις πλαγίως γιατί αυτό με εκνευρίζει ακόμα πιο πολύ!
3. Κατόπιν εορτής και έξω από τον χορό όλοι είναι πολύ εύκολο να μιλάνε. Όμως δεν σε είδα να ξεκινάς εσύ το φόρουμ, που υποτίθεται πως είσαι τόσο «πωρωμένος» με το να γίνει κάτι πιο ενεργά και που έχεις τέτοια καούρα να προβάλεις τις ιδέες σου. Ας άνοιγες λοιπόν το δικό σου φόρουμ και ας επέτρεπες στους πάντες να κάνουν ό,τι θέλουν. Στις πλάτες των άλλων όμως είναι εύκολο να πουλάει μαγκιά ο καθένας...
4. Όπως έχουν πει και άλλοι ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ το φόρουμ. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το γράψω πραγματικά. Αν δηλαδή ξεκινούσα ένα φόρουμ με τίτλο «έλληνες οπαδοί των Doors» θα ήταν δημόσιο επειδή τα μέλη του θα είχαν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό; Αυτό ξέρεις συμβαίνει σχεδόν πάντα σ’ένα φόρουμ, δεν παύει να είναι ιδιωτικό.
Στην προκειμένη περίπτωση η γνώμη/ψήφος των συντονιστών (Η Darkchilde απάντησε με νοοτροπία συντονιστή) δεν μετράει αφού θεωρείται ότι το μέτρο στρέφεται κατά της παντοδυναμίας τους.
1ον τρομερά δημοκρατικό. Χαχαχα, και μιλάς για δημοκρατία; Καλό... Βάζω στοίχημα πως αν ήσουν συντονιστής δεν θα το έθιγες καθόλου το θέμα, κι ας ήσασταν μόνο 2 συντονιστές σ'όλο το φόρουμ...

2ον ποια παντοδυναμία; Ακούς τι λες; Ή μάλλον διαβάζεις τι γράφεις; Έχεις διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει. ΟΧΙ το λέει γιατί ξέρει πως λειτουργεί ένα φόρουμ και τι χρειάζεται για να μην διαλυθεί και δεν πετάει υποθέσεις σύμφωνα με τα προσωπικά της κολλήματα!! Απλά. Α και για να σε προλάβω, σαν ΜΕΛΟΣ τα γράφω αυτά γιατί ΔΕΝ ανήκω στους συντονιστές!!!

Φιλικά πάντα
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
Άβαταρ μέλους
Darkchilde
Δημοσιεύσεις: 1777
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:08
Όνομα Ιστότοπου: The Dark Side of the Force and other stories
Τοποθεσία: Lost in the Night
Επικοινωνία:

@Dtango: απαντάω με νοοτροπία συντονιστή, επειδή έχω κάποια πείρα από fora τα οποία είναι και περισσότερα χρόνια ενεργά στο διαδίκτυο (βλέπε sff.gr 6 χρόνια), και με χιλιάδες χρήστες (βλέπε Dawkins). Και αυτό βγαίνει μέσα από αυτά που έχω δεί. Επίσης έχω γραφτεί σε πολλά forum στα 17 χρόνια που τριγυρίζω στο διαδίκτυο, άλλα τα παράτησα και μερικά που με ενδιαφέρουν είτε συμμετέχω ενεργά είτε είμαι Lurker. Οπότε έχω δεί αρκετά πράγματα, καθώς και τον τρόπο να γίνει μπάχαλο ένα forum: αφήνεις τους χρήστες ελεύθερους... με/χωρίς ιδιότητες όπως αυτές που θέλεις dtango. Παράδειγμα το παλιό rpg.gr, όπου τα flame wars κυριαρχούσαν επειδή οι συντονιστές δεν κάνανε τίποτε απολύτως να σταματήσουνε τύπους σαν τον Tactical ή τον cyberdust. Και φυσικά μείνανε στο τέλος μόνο όσοι βριζόντουσαν μεταξύ τους, και όποιος και να έμπαινε, έφευγε με την μία, επειδή δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση. Αυτό βέβαια ήταν πριν κάτι χρόνια, αλλά το γνωρίζω επειδή είχα μπεί στο συγκεκριμένο forum [μου το λέγανε και δεν το πίστευα τι γινότανε μέχρι που γράφτηκα και το είδα μόνη μου]. Τώρα ξέρω ότι άλλαξε, και δεν είναι πια έτσι, μιας και μπήκε κανονικό moderation.
Blog (greek): The Dark Side of the Force and Other Stories
Blog (english): Snippets and other stories from the net

Twitter: @ladyjedi : I only tweet in English.
Isaac Asimov έγραψε:To surrender to ignorance and call it God has always been premature, and it remains premature today.
Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 713
Εγγραφή: 22 Αύγ 2009 23:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Andrameleh έγραψε:H απάντηση στο παραπάνω φίλε μου Λοξία είναι νομίζω προφανής, εκτός εξαιρέσεων οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διαβάσει επαρκώς στην ζωή τους έτσι ώστε να λειτουργήσει η αυτόματη διαδικασία της "εντύπωσης" της σωστής ορθογραφίας τον εγκέφαλο. Πρόκειται απλά για "αγραμματοσύνη" (όχι με την έννοια του αναλφαβητισμού).
Αυτό έχει πει και ο Μπαμπινιώτης (όχι βέβαια για τους συγκεκριμμένους), και αν και δεν τον έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση, μοιάζει σωστό, με την προσθήκη πως δεν έχουν επίσης "γράψει" επαρκώς.
Μάλλον πρέπει στις θρησκειοσυγκεντρώσεις τους, εκτός από την ανάγνωση των βιβλίων τους να τους βάζουν και "τιμωρία" την αντιγραφή 100 φορές μερικών σελίδων την εβδομάδα. :lol:
Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν...
- Οδ. Ελύτης
Άβαταρ μέλους
Astron
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: 10 Μαρ 2009 15:18
Όνομα Ιστότοπου: Σπίθες
Επικοινωνία:

Είχαμε 2 επιλογές:
1)Να αφήσουμε το Forum ανεξέλεγκτο με τον καθένα να troll-άρει όσο γουστάρει και εμείς να μην επεμβαίνουμε.
2)Να επεμβαίνουμε στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου κάποιος προσπαθεί να καταστρέψει τις συζητήσεις και να τον απομακρύνουμε ώστε να μη γίνεται μπάχαλο.

Διαλέξαμε το 2ο, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα δημόσια Fora.

Στην αντίθετη περίπτωση αυτό που δε σκέφτεσαι αγαπητέ dtango είναι ότι θα χάναμε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που θα ήθελαν ένα σοβαρό Forum για να κουβεντιάσουν. Εάν οι συζητήσεις εκτροχιάζονται διαρκώς από trolls τότε δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς με αυτό το Forum. Ο συντονισμός είναι αναγκαίος εάν πραγματικά είναι σκοπός μας να έχουν οι έλληνες άθεοι/άθρησκοι (και οι καλοπροαίρετοι ένθεοι) έναν χώρο να συζητούν.

Κατα τ' άλλα με κάλυψαν πλήρως η AoratiMelani και η Ιοκάστη.
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

Astron έγραψε:Ο συντονισμός είναι αναγκαίος εάν πραγματικά είναι σκοπός μας να έχουν οι έλληνες άθεοι/άθρησκοι (και οι καλοπροαίρετοι ένθεοι) έναν χώρο να συζητούν.
Δεν πρότεινα την κατάργηση του συντονισμού και χαίρομαι ιδιαίτερα διαβάζοντας την φράση «να έχουν οι έλληνες άθεοι/άθρησκοι (και οι καλοπροαίρετοι ένθεοι) έναν χώρο να συζητούν», διότι έτσι ακριβώς αντιλαμβάνομαι εγώ ετούτο το φόρουμ.
Ιοκάστη έγραψε: 2. 2ον δεν είδα άλλους να παραπονιούνται για την δημοκρατία του φόρουμ πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι πως εσύ έχεις πρόβλημα γιατί θεωρείς πως υπάρχει εξουσία και θες ένα κομματάκι της. Προσωπικά έχω αλλεργία και με την εξουσία και με όσους διψάνε για αυτή οπότε καταλαβαίνεις πως έχουμε ένα θεματάκι εδώ πέρα. Επίσης αν θες να έχεις εξουσία πες το καθαρά ρε άνθρωπε "γουστάρω εξουσία γιατί θέλω να κάνω ό,τι μ'αρέσει στο φόρουμ και να μην δίνω λογαριασμό σε κανέναν", μην το πηγαίνεις πλαγίως γιατί αυτό με εκνευρίζει ακόμα πιο πολύ!
Κακή εκτίμηση! Μ’ αρέσει η επανάσταση για την επανάσταση. Σαν τον Che. Όταν εκδημοκρατίσω ετούτο το φόρουμ θα πάω για άλλο.
Κάνω χιούμορ γιατί πιστεύω πως κι εσύ χιούμορ κάνεις.
Ιοκάστη έγραψε:
dtango έγραψε: Σεβαστή και ανεκτίμητη η προσφορά των συντονιστών και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να απαλλαγούν από το άγχος της απόφασης αποκλεισμού. Επιπλέον, όπως είχα επισημάνει και παλιότερα, χρειάζεται στροφή προς το δημοκρατικότερον. Δεν είμαστε ιδιωτική λέσχη και δεν επιτρέπεται την όποια συμπεριφορά των 25 που διοικούν το φόρουμ να την επωμίζονται και τα μέλη του φόρουμ, δηλαδή οι Έλληνες άθεοι.
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Με ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά σου. Μιλάς λες και το έχουμε κάνει δικτατορία εδώ πέρα. Στην ουσία κάποιοι δίνουν τον λίγο και πολύτιμο χρόνο που έχουν στο φόρουμ και στο συλλογικό ιστολόγιο κι εσύ όχι μόνο δεν εκτιμάς την προσπάθεια αλλά την κατηγορείς κιόλας προφανώς χωρίς καν να έχεις εμπειρία από το πως λειτουργεί ένα φόρουμ. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά (ελπίζω) που μπαίνω στον κόπο να τα πω αυτά:
Τέλεια απόκλιση απόψεων. Αργά η γρήγορα θα δημιουργηθεί η ευρύτερη αθεϊστική κοινότητα και εγώ θεωρώ ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσει αυτή η διαδικασία τόσο το καλλίτερο.
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
kmellos
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 337
Εγγραφή: 10 Ιουν 2009 15:46
Όνομα Ιστότοπου: -

Τουλάχιστον στο θέμα του αποκλεισμού θα μπορούσαν να έχουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ λόγο τα ενεργά μέλη. Στο κάτω κάτω κάθε φόρουμ ειναι οι χρήστες του, όχι οι υδριτές του.

Σε όσα είπα ο dtango φέρατε μόνο αντεπιχειρήματα με το τι έχετε δει να γινετε σε άλλα φορουμ που πήγε να γίνει πιο "δημορκατική" η διαχείρηση. Γιατι δεν το προσπαθείτε τουλάχιστον πριν βγάλετε το συμπέρασμα με την λογική "αφου όχι αλλού τότε ούτε κ εδω θα γίνει". Τι λογική είναι αυτή; Αν δεν έχετε χρόνο και διάθεση να ασχοληθείτε με τον εκδημοκρατισμό το καταλαβαίνω και ειναι δικαιωμά σας. Όχι όμως να το απορίπτετε επειδή το έχετε δει αλλου να αποτυγχάνει.

τεσπα συγνώμη που δεν απαντάω ολοκληρωμένα αλλα δεν μπορω τώρα. θα επανέλθω.
"Και τι γίνεται με τους επίγειους θεούς-άρχοντες; Αυτοί βλέπεις δεν είνα απλά μια ιδέα, έχουν ύλη και είναι μπροστά σου,
δεν μπορείς να πεις απλά οτι δεν πιστεύεις."
-Kαταναλώστε έξυπνα, αν δεν γίνεται καθόλου
-Razastarr.. τι να λεμε..
Γκρινιάρης

Παρακολουθώ την «ζωηρή» αν και εκτιμώ άνευ λόγου συζήτηση.

Τη συμπεριφορά του καθενός εδώ μέσα θα την κρίνει ο συντονιστής(ές) της συζήτησης. Όταν κάποιος παρεκτρέπεται σε οποιαδήποτε μορφή συζήτησης, ο συντονιστής έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει τη συζήτηση και όχι το δημοκρατικό αίσθημα. Διότι εδώ δεν ήρθαμε να δείξουμε πόσο δημοκράτες είμαστε, αλλά να ανταλλάξουμε γραπτώς τις απόψεις μας.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να συμφωνούμε μεταξύ μας. Στο μόνο που πρέπει να συμφωνούμε είναι στο να κρατήσουμε ένα επίπεδο συζήτησης. Παρεκτροπές θα γίνονται και οι συντονιστές θα επεμβαίνουν και θα τις διορθώνουν. Αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, το φόρουμ θα λειτουργεί. Αν δε την κάνουν καλά, σε λίγο καιρό θα φανεί από τον κόσμο που θα αποχωρήσει γιατί θα «πνίγεται» από την άδικη και φασιστική συμπεριφορά τους.

Αν λοιπόν κάποιος αντικειμενικά πιστεύει ότι τα υπόψη μέλη, αποκλείστηκαν για να φιμωθούν οι ιδέες τους, τότε θα εξασκήσω το δικαίωμα μου να μη σχολιάσω περαιτέρω την κρίση τους.

Ο αποκλεισμός είναι μια βαθιά δημοκρατική πράξη (βλέπε εξοστρακισμός), διότι ο πρωταρχικός σκοπός μας εδώ, εκτιμώ ότι είναι η ανταλλαγή απόψεων και όχι ύβρεων και η διαφύλαξη της συζήτησης και όχι των συζητητών._
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Γκρινιάρης έγραψε:Παρακολουθώ την «ζωηρή» αν και εκτιμώ άνευ λόγου συζήτηση.
Άνευ ερείσματος, αλλά όχι άνευ λόγου. Λόγος πάντα υπάρχει.
Γκρινιάρης έγραψε:Τη συμπεριφορά του καθενός εδώ μέσα θα την κρίνει ο συντονιστής(ές) της συζήτησης. Όταν κάποιος παρεκτρέπεται σε οποιαδήποτε μορφή συζήτησης, ο συντονιστής έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει τη συζήτηση και όχι το δημοκρατικό αίσθημα. Διότι εδώ δεν ήρθαμε να δείξουμε πόσο δημοκράτες είμαστε, αλλά να ανταλλάξουμε γραπτώς τις απόψεις μας.
Ακριβώς έτσι.
Ιοκάστη έγραψε:Μιλάς λες και το έχουμε κάνει δικτατορία εδώ πέρα.
Δεν το έχουμε κάνει εμείς. ΕΙΝΑΙ δικτατορία από τη φύση του. Και το σπίτι μου δικτατορία είναι. Εγώ πληρώνω, εγώ το στήνω, εγώ το φροντίζω, εγώ αποφασίζω ποιος και πότε θα μπει και πόσο θα καθήσει, εγώ αποφασίζω πώς θέλω να είναι το κλίμα. Φροντίζω τους φιλοξενούμενους σαν οικοδέσποινα, να είναι άνετα, να έχουν όσα χρειάζονται για να περάσουν ευχάριστα. Δεν θα τους βάλω όμως να κάνουν και κουμάντο στο σπίτι. Δεν είναι κοινόβιο.

Τα ενεργά μέλη δεν έχουν καμμία δουλειά να λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων. Ξαναλέω: την ευθύνη των αποφάσεων την έχουν αυτοί τους οποίους βαρύνουν και οι συνέπειες των αποφάσεων αυτών. Αν το φόρουμ γίνει μπάχαλο, δεν θα κατηγορήσει κανείς τα ενεργά μέλη, αλλά τους συντονιστές, και δικαίως. Αυτοί έχουν την ευθύνη και κανένας άλλος.

Δεν έχουμε καμμία υποχρέωση να λογοδοτήσουμε για τις επιλογές μας. Το αποτέλεσμα των ενεργειών μας είναι το φόρουμ. Καθένας μπορεί να το δει και να κρίνει αν τον ικανοποιεί το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος λειτουργίας. Υπάρχουν επιλογές και υπάρχουν οι συνέπειες των επιλογών. Εμείς κάναμε την συγκεκριμένη επιλογή για τον τρόπο λειτουργίας και βρίσκουμε ικανοποιητικό το αποτέλεσμα.

Ξεκαθαρίζω και πάλι (η επανάληψη μητέρα της μάθησης, είπαμε):
αυτό εδώ το φόρουμ το συντονίζουν οι συντονιστές του. Έτσι το φτιάξαμε, έτσι είναι. Τελεία.
Όποιος θέλει φόρουμ που να το συντονίζουν όλα τα ενεργά μέλη, το λογισμικό είναι τσάμπα, ας στήσει ένα και καλή επιτυχία.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

dtango έγραψε:Σεβαστή και ανεκτίμητη η προσφορά των συντονιστών και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να απαλλαγούν από το άγχος της απόφασης αποκλεισμού. Επιπλέον, όπως είχα επισημάνει και παλιότερα, χρειάζεται στροφή προς το δημοκρατικότερον. Δεν είμαστε ιδιωτική λέσχη και δεν επιτρέπεται την όποια συμπεριφορά των 25 που διοικούν το φόρουμ να την επωμίζονται και τα μέλη του φόρουμ, δηλαδή οι Έλληνες άθεοι. Προτείνω να δοθεί δικαίωμα ψήφου, για την λήψη αποφάσεων αποκλεισμού, και σε μέλη τα οποία θα έχουν κάποιο χρονικό διάστημα παρουσίας στο φόρουμ με κάποιο ανάλογο αριθμό αναρτήσεων.
Σεβαστή και ανεκτίμητη η προσφορά της πρότασής σου, Dtango, αλλά είναι εκτός θέματος εδώ. Ο σωστός χώρος για να την υποβάλεις είναι η συζήτηση προτάσεις για τη βελτίωση του φόρουμ. Στο χώρο αυτό τα ενεργά μέλη μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους, τις οποίες εξετάζει η ομάδα των συντονιστών και διαχειριστών, και στη συνέχεια αποφασίζει αν θα τις υιοθετήσει ή όχι.

Ειρήσθω εν παρόδω, οφείλω να ομολογήσω ότι θεωρώ άκρως απίθανο να γίνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση από την τρέχουσα ομάδα διαχειριστών-συντονιστών. Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι ο χώρος, αντίθετα με ό,τι πιστεύεις, ΕΙΝΑΙ ιδιωτική λέσχη, με συγκεκριμένους κανόνες, όπως ήδη σου έχει εξηγηθεί πολλές φορές. Επίσης οφείλω να παρατηρήσω ότι τα μέλη του φόρουμ δεν είναι "οι έλληνες άθεοι", είναι απλώς τα μέλη του φόρουμ. Όπως αναμφίβολα γνωρίζεις έχουμε και μέλη θρησκευόμενα. Η αθεϊα δεν είναι προαπαιτούμενο για να γραφτεί κανείς στο φόρουμ.

Τέλος οφείλω να σε ενημερώσω ότι στα θέματα διοίκησης του forum δεν έχουν λόγο τα ενεργά μέλη αλλά μόνον ο ιδρυτής, οι διαχειριστές και οι συντονιστές. Παρεμπιπτόντως, τα πρόσωπα αυτά δεν είναι 25 αλλά 5. Ένας ιδρυτής, τρεις διαχειριστές εκ των οποίων οι δύο εκτελούν και καθήκοντα συντονιστή, και ένας απλός συντονιστής. Υποθέτω ότι έχεις μπερδέψει την διοίκηση του forum Atheia με την διοίκηση του ομώνυμου blog (στην οποία συμμετέχουν επί του παρόντος πάνω από 30 άτομα).
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

dtango έγραψε:Εδώ είναι το φόρουμ «Atheia» το οποίο οι χρήστες αντιλαμβάνονται ως το φόρουμ των Ελλήνων άθεων. Αν πρόκειται για το φόρουμ μιας επίλεκτης ομάδας άθεων θα πρέπει να δηλωθεί και να αλλάξει και ο τίτλος.
Το φόρουμ αυτό είναι ένας χώρος συζήτησης κυρίως για αθεϊστικά θέματα. Είναι ανοιχτό σε οποιον επιθυμεί να συζητήσει, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Αντιγράφω από την ανακοίνωση "τι είναι αυτό το forum", από τις πρώτες που αναρτήθηκαν κατά την έναρξη λειτουργίας:
Σε αυτή την αγορά (όπως λέμε και στα ελληνικά, «φόρουμ») γίνονται συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν την αθεΐα στην Ελλάδα. Για να λάβει κανείς μέρος στις συζητήσεις δεν είναι ανάγκη να είναι ο ίδιος άθεος, αρκεί να έχει να πει κάτι που έχει αθεΐστικό (ή σκεπτικιστικό, ή αγνωστικιστικό, κλπ) ενδιαφέρον.
Καλό θα ήταν, Dtango, να ενημερωθείς για τα σχετικά με το φόρουμ και την λειτουργία του, ώστε να μην χρειάζεται να επανερχομαστε.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

dtango
Κακή εκτίμηση! Μ’ αρέσει η επανάσταση για την επανάσταση. Σαν τον Che. Όταν εκδημοκρατίσω ετούτο το φόρουμ θα πάω για άλλο.
Κάνω χιούμορ γιατί πιστεύω πως κι εσύ χιούμορ κάνεις.
Κακή εκτίμηση! Δεν κάνω χιούμορ, αυτή την εντύπωση μου έχεις δώσει. Και ο Che δεν έκανε επανάσταση για την επανάσταση...
Αργά η γρήγορα θα δημιουργηθεί η ευρύτερη αθεϊστική κοινότητα και εγώ θεωρώ ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσει αυτή η διαδικασία τόσο το καλλίτερο.
Βρε dtango ΕΛΕΟΣ!! Μιλάς λες κι είσαι ο μόνος που το θέλει αυτό και διαστρεβλώνεις άμεσα κι έμμεσα τις προθέσεις όλων. Θα σου πω ένα μυστικό: κι εγώ θέλω να δημιουργηθεί η ευρύτερη αθεϊστική κοινότητα κι εγώ τουλάχιστον έκανα και συνεχίζω να κάνω ό,τι θεωρώ πως μπορώ να κάνω για αυτό, εσύ εκτός από το να κατηγορείς και να γκρινιάζεις τι κάνεις; Κατά την γνώμη μου απλά εγώ είμαι ρεαλίστρια και ξέρω τις δυνατότητές μας αυτή την στιγμή και προτιμώ να βαδίζω με βήματα που θεωρώ λογικά για να μην επέλθει το χάος ενώ εσύ όχι....

Στο όνομα της δημοκρατίας ισοπεδώνεις τα πάντα βρε παιδάκι μου (αχ τι τραβάνε κι αυτές οι λέξεις, αν μπορούσαν θα αυτοκτονούσαν για να μην ανέχονται τον τρόπο χρήσης τους κάποιες φορές...)
Δεν το έχουμε κάνει εμείς. ΕΙΝΑΙ δικτατορία από τη φύση του. Και το σπίτι μου δικτατορία είναι. Εγώ πληρώνω, εγώ το στήνω, εγώ το φροντίζω, εγώ αποφασίζω ποιος και πότε θα μπει και πόσο θα καθήσει, εγώ αποφασίζω πώς θέλω να είναι το κλίμα. Φροντίζω τους φιλοξενούμενους σαν οικοδέσποινα, να είναι άνετα, να έχουν όσα χρειάζονται για να περάσουν ευχάριστα. Δεν θα τους βάλω όμως να κάνουν και κουμάντο στο σπίτι. Δεν είναι κοινόβιο.
Συμφωνώ απλά δεν τα θεωρώ δικτατορία αυτά, τα θεωρώ φυσιολογικά! Δικτατορία είναι να πας στο σπίτι του άλλου και να του επιβάλεις τι να κάνει. Ας μην φέρω παραδείγματα :p
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
dtango
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2117
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 16:56
Όνομα Ιστότοπου: Dispute of a man with his Ba
Τοποθεσία: Καλύβια (7ος όροφος!)
Επικοινωνία:

AoratiMelani έγραψε: Δεν το έχουμε κάνει εμείς. ΕΙΝΑΙ δικτατορία από τη φύση του. Και το σπίτι μου δικτατορία είναι. Εγώ πληρώνω, εγώ το στήνω, εγώ το φροντίζω, εγώ αποφασίζω ποιος και πότε θα μπει και πόσο θα καθήσει, εγώ αποφασίζω πώς θέλω να είναι το κλίμα. Φροντίζω τους φιλοξενούμενους σαν οικοδέσποινα, να είναι άνετα, να έχουν όσα χρειάζονται για να περάσουν ευχάριστα. Δεν θα τους βάλω όμως να κάνουν και κουμάντο στο σπίτι. Δεν είναι κοινόβιο.
Αγαπητή Μελάνη στο σπίτι του ο καθένας είναι δικτάτορας.
Το φόρουμ δεν είναι σπίτι κανενός διότι είναι κοινόβιο.

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται και ένα άλλο μεγάλο θέμα, μάλλον ερώτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο μπλογκ του Διαγόρα: «Είναι η αθεΐα ιδεολογία;». Αν θεωρείται ότι δεν είναι, τότε επόμενο είναι να εκφράζεται τις απόψεις που εκφράζεται. Για μένα όμως είναι, και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας.
AoratiMelani έγραψε:Όποιος θέλει φόρουμ που να το συντονίζουν όλα τα ενεργά μέλη, το λογισμικό είναι τσάμπα, ας στήσει ένα και καλή επιτυχία.
Όχι! Μέτωπο αρραγές. Ο εμφύλιος (αν δεν την πάθω σαν τον Che στην Αφρική :( )θα διεξαχθεί εδώ.
"Culture is memory", Yuri Lotman, 1922 - 1993, Ρώσος Σημειολόγος και Κουλτουρολόγος
Απάντηση