Κηρύγματα ιερέων/μητροπολιτών εμπλοκή στην πολιτική

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Off Topic
Ως συνήθως, προτιμώ να δίνω στα εισηγηθέντα θέματά μου γενικότερο χαρακτήρα, ώστε να περιλαμβάνουν μεγαλύτερη γκάμα παρόμοιας θεματολογίας στο μέλλον, αποφεύγοντας πολυδιάσπαση θεμάτων, καθώς και νά 'ναι πιο εύκολα στην αναζήτησή τους.
Έψαξα (ενδελεχώς, πιστεύω), αλλά δεν βρήκα παρόμοιο θέμα, ούτε εδώ ούτε στην πολιτική (αν κάνω λάθος, ας δουν οι διαχειριστές το ενδεχόμενο ενοποίησης), προτιμώ περισσότερο όμως το συγκεκριμένο χώρο των συζητήσεων για την εκκλησία, θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία για το φόρουμ.

Αφορμή, δε, για την έναρξη του παρόντος είναι τα κάτωθι.

Αριθμός:
1339
Τύπος:
Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:
Α' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:
Επικίνδυνες παρεκτροπές του μητροπολίτη Κονίτσης και των στρατιωτικών ακροατών του
Κόμμα:
ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Ημερομηνία:
05/09/2012
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:
06/09/2012
Καταθέτοντες:
Γεροβασίλη Βασιλείου Όλγα
Δρίτσας Παναγιώτη Θεόδωρος
Κουράκης Στυλιανού Αναστάσιος (Τάσος)
Μαντάς Κωνσταντίνου Χρήστος
Υπουργεία:
Εθνικής Άμυνας
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργοί:
Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος (Υπουργός Παιδείας,Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού)


Διευκρινίζω, προς αποφυγή παρεξήγησης κι εκτροπής της συζήτησης γι' άλλη μια φορά προς αριστεροδεξιούς πολιτικούς σκοτωμούς και φαγωμάρες, ότι το θέμα δεν έχει σχέση κατ' εμέ με την πολιτική, αλλά με την ανάμιξη σ' αυτήν των ιερέων και την κατάχρηση της εξουσίας του βήματος του άμβωνα. Εξάλλου, αυτό ακριβώς επισημαίνουν οι βουλευτές κι αυτήν ακριβώς τη σύμφωνη με τους δικούς μας σκοπούς ερμηνεία δίνουν, υπογραμμίζοντας στην πρώτη κιόλας πρόταση "την αναγκαιότητα διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας". Δεν χρωματίζω καθόλου κομματικά, δεν παίρνω θέση, δεν μ' ενδιαφέρει ο εμφύλιος. Αντίθετα, επικεντρώνομαι γι' άλλη μια φορά στα όσα υποστηρίζουν οι καταγγέλοντες βουλευτές στην παρουσία (με προσφώνηση, μάλιστα, του ιερέα) ένστολων στρατιωτικών, οι οποίοι φαίνεται ότι όχι μόνο υποχρεούνται να παραβρίσκονται, αλλά και να δέχονται αμίλητοι τα όποια κηρύγματα του καθενός.

Μετά από μικρή έρευνα, βρήκα:

"Κοµµουνιστοφάγος" μας βγήκε ο Μητροπολίτης Κονίτσης (video)
Spoiler: Εμφάνιση
Με ένα μισαλλόδοξο κήρυγμα ο μητροπολίτης Κονίτσης, τα έβαλε με την Αριστερά, ενώ... ξίνισε και με τους αγώνες των αριστερών... που έδωσαν με τον Δημοκρατικό Στρατό.

"Τιμή και δόξα" στο Γράμμο είπε σε μια στιγμή εθνικοπατριωτικής έξαρσης ο ανιστόρητος δεσπότης, από τους πρόποδες του Γράμμου και συγκεκριμένα από τη Βούρμπιανη Κονίτσης, όπου μίλησε για όσους έπεσαν μαχόμενοι "υπέρ βωμών και εστιών κατά των ξενοκίνητων ανταρτών την περίοδο του συμμοριτοπολέμου 1946-49", όπως είπε.



Άμεση και πληρωμένη ήταν η απάντηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη.

«Το μισαλλόδοξο κήρυγμα του μητροπολίτη Κονίτσης στις γιορτές μίσους στη Βούρμπιανη και η επίθεση ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ, δείχνει ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

Η ανάμειξη στην ενεργό πολιτική των ιερέων χειραγωγώντας τους πιστούς, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ο Κονίτσης όμως ξεπέρασε όλα τα όρια.

Ο διχαστικός λόγος του επιτάσσει στον Υπουργό Παιδείας, για όσον καιρό ακόμη θα είναι και Θρησκευμάτων να παρέμβει στον παπά που επιζητά να είναι και ζευγάς» αναφέρει χαρακτηριστικά στην δήλωση του ο Τάσος Κουράκης.

Δηλώσεις Μητροπολίτου Κονίτσης στον απόηχο της Βούρμπιανης
Spoiler: Εμφάνιση
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ. Πρωτ. 67 Εν Δελβινακίω τη 2α Σεπτεμβρίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :

« Εξ αφορμής του θορύβου που προκλήθηκε, ως μη ώφελε, από το περιεχόμενο τής προσφωνήσεώς μου στην Βούρμπιανη του Γράμμου κατά το μνημόσυνο των ηρώων τού αντισυμμοριακού αγώνος, την Κυριακή 28 Αυγούστου, έχω να παρατηρήσω τα εξής :

1) Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αποτελούν προσωπικές μου απόψεις τα όσα είπα στον Γράμμο «και όχι απόψεις που έχει υιοθετήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος». Δεν γνωρίζω ποιές εν προκειμένω είναι οι απόψεις της Συνόδου.

2) Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής σε δηλώσεις του λέει ότι «ορισμένοι (υπονοώντας εμένα) επιλέγουν να κηρύξουν το λόγο τού μίσους και της σύγκρουσης», «την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Διαλόγου με την Εκκλησία προσφέρει λύσεις σε χρόνια προβλήματα». Και επιλέγει : «Θα ήταν χρήσιμο να αντιληφθούν (οι «ορισμένοι», δηλαδή εγώ) ότι πριονίζουν το κλαδί που κάθονται». Δηλώνω ευθέως και άνευ περιστροφών, ότι ούτε τον κ. Καλαντζή γνωρίζω, ούτε αν κάθωμαι σε κάποιο ... κλαδί ! Γνωρίζω, όμως, την αγωνία του λαού του Θεού και τα πολυποίκιλα και εξόχως πιεστικά προβλήματά του, καθώς και το επισκοπικό μου χρέος στην ακριτική και αιματοβαμμένη Μητρόπολή μου.

Γι’ αυτό, ας γνωρίζουν και στην Ιερά Σύνοδο και στο Υπουργείο Παιδείας, όπως και τα διάφορα «αλαλάζοντα κύμβαλα» που βρήκαν ευκαιρία να προβούν σε δηλώσεις εναντίον μου για να βγουν από την αφάνειά τους, ότι αυτή η πολεμική δεν με φοβίζει καθόλου. Διότι ως διάδοχος του μεγάλου και ηρωϊκού Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, βάζω όχι τον θρόνο πάνω από τις αρχές μου, αλλά τις αρχές μου πάνω από χίλιους θρόνους. Κι’ όπως ετόνισα στην λιτανεία του Αγίου Κοσμά (23 Αυγούστου), μόνον ο θάνατος θα μου κλείση το στόμα. Τελεία και παύλα ».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)


Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Η ΣΦΕΒΑ είναι σε θέση να γνωρίζει την απόλυτη ανιδιοτέλεια του πνευματικού της Αρχηγού Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέα, άξιου διαδόχου του μακαριστού ιδρυτού της κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, και την αγνή αγάπη του για την Εκκλησία και το Έθνος μας, κάτι το οποίο περίτρανα αποδεικνύει όλη η βιοτή του.
Αν κάτι κατάλαβα ή ερμήνευσα λανθασμένα διορθώστε με, σε κάθε όμως περίπτωση παρακαλώ και πάλι να επικεντρωθείτε στον τίτλο του θέματος και να μην εκτροχιαστείτε σε αμιγώς πολιτικούς διαξιφισμούς.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Μαλλον εχει φοβηθει το ματι σου Τασο απο τις αντιπαραθεσεις στην ενοτητα της Πολιτικης!
Προσωπικα δε με πειραζει οι παπαδες να λενε και να κανουν πραγματα με σαφη πολιτικη χροια. Οπως το κανω εγω, οπως το κανουν αλλα νομικα προσωπα, ετσι μπορουν να το κανουν και αυτοι ή η εκκλησια ως συνολο. Ας τα βρουν μονοι τους οσον αφορα το "τα του καισαρος τω καισαρι". Δικο τους δογμα ειναι, δικη τους δουλεια να το τηρουν. Το προβλημα ειναι στην προνομιακη σχεση με το κρατος που εχει αυτη η οιονει δεκο. Ακομα και αν οι παπαδες ηταν υποδειγματα πολιτων και οι χριστιανοι συνεπεις με το δογμα τους, διαταξεις οπως η προμετωπιδα του Συνταγματος, η απαγορευση μεταφρασης της βιβλου, τα περι θρησκευτικης συνειδησης, η αυτονομια του Αθω, ο κατα τεκμηριο υποχρεωτικος και ομολογιακος χαρακτηρας των θρησκευτικων, η αναγνωριση μειονοτητων και η καθιερωση επισημων γιορτων σε θρησκευτικη βαση κτλ παλι θα ηταν προβλημα! Στους ανθρωπους και το κρατος πρεπει να απευθυνομαστε. Η εκκλησια, οι παπαδες και το δικτυο τους απλα κανει τη δουλεια του και κρατα σφιχτα τα προνομια που του εχουν δοθει.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
truleysi
Δημοσιεύσεις: 1367
Εγγραφή: 14 Απρ 2012 23:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Παρακάμπτω λίγο την προτροπή του Τάσου, για να πω ότι από τη στιγμή που η Αριστερά στην Ελλάδα έγινε «κυβερνώσα», ξεθάφτηκε όλη η εμφυλιοπολεμική ρητορική. Θα πίστευε κανείς ότι η ελληνική κοινωνία είχε εξελιχθεί. Μετά τους μισθούς που επιστρέφουν στο 1978, επιστρέφει και το πολιτικοϊδεολογικό πλαίσιο του 1944. Σιγά που δεν θα ανακατευόταν και οι παπάδες σ' αυτό. Βούτυρο στο ψωμί τους το μίσος και ο διχασμός. (Οι εκπρόσωποι της θρησκείας της αγάπης!) Όσο βαθαίνει η κρίση, έχουμε να ακούσουμε πολλά ακόμα, που δεν θα μας εντυπωσιάζουν πλέον.
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Οι περισσότεροι παπάδες ανέκαθεν δεν πήγαιναν την αριστερά αν και υπάρχουν αρκετά αντιπαραδείγματα. Υπάρχει και αντιδεξιά ρητορική στην ελληνική κοινωνία. Αν είναι να γεμίσει και αυτό το νήμα με φοβίες και προσπάθειες να αποσπάσει η μία ή η άλλη πλευρά ηθικό πλεονέκτημα, ο Τάσος καλύτερα να ξεκινά να τραβά τα μαλλιά του από τώρα. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική τοποθέτηση της εκκλησίας και των παπάδων από μόνη της δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η κατά τεκμήριο επιβολή του χριστιανισμού και του θρησκευτικού κριτηρίου σε πολλά ζητήματα λειτουργίας του... κοσμικού μας κράτους.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

Ευθύμης έγραψε:Προσωπικα δε με πειραζει οι παπαδες να λενε και να κανουν πραγματα με σαφη πολιτικη χροια. Οπως το κανω εγω, οπως το κανουν αλλα νομικα προσωπα, ετσι μπορουν να το κανουν και αυτοι ή η εκκλησια ως συνολο. Ας τα βρουν μονοι τους οσον αφορα το "τα του καισαρος τω καισαρι". Δικο τους δογμα ειναι, δικη τους δουλεια να το τηρουν. Το προβλημα ειναι στην προνομιακη σχεση με το κρατος που εχει αυτη η οιονει δεκο.
Εμένα δε θα με πείραζε ακόμη και να κάνανε τους ναούς τους εκλογικά κέντρα, με μια προυπόθεση όμως: να διαχωρίζονταν πλήρως από το κράτος. Όσο όμως είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι απαράδεκτο να μπορούν να να εκφράζουν πολιτικές απόψεις δημόσια εν ώρα "δουλειάς" και να μένουν ατιμώρητοι. Αυτό ισχύει για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί όχι και γι΄αυτούς;

Όπως λογοκρίνει το κράτος όλους τους άλλους υπαλλήλους του εν ώρα υπηρεσίας, το ίδιο πρέπει να κάνει και σ΄αυτούς (και δεν αναφέρομαι μόνο σε πολιτικά θέματα). Και αν δεν τους αρέσει η παρέμβαση του κράτους, ας μας αδειάσουν τη γωνιά μια ώρα αρχύτερα.
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Απαντήθηκε η "Επικίνδυνες παρεκτροπές του μητροπολίτη Κονίτσης και των στρατιωτικών ακροατών του" Όλοι πετάν αετό, ο μεν άμυνας λέει ότι δεν υπήρχαν στρατιωτικοί παρόντες :!: :!: :!: , ο δε παιδείας ότι δεν έχει αρμοδιότητα. Πολύ καλά τους κάνουνε τους μαλάκες, ας πήγαιναν να κατέθεταν μήνυση στον εισαγγελέα.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

βασικά λέει, εν ενεργεία στρατιωτικοί. δεν αρνείται ότι πήγαν συνταξιούχοι με στρατιωτική στολή.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

vesid έγραψε:
Ευθύμης έγραψε:Προσωπικα δε με πειραζει οι παπαδες να λενε και να κανουν πραγματα με σαφη πολιτικη χροια. Οπως το κανω εγω, οπως το κανουν αλλα νομικα προσωπα, ετσι μπορουν να το κανουν και αυτοι ή η εκκλησια ως συνολο.
Εμένα δε θα με πείραζε ακόμη και να κάνανε τους ναούς τους εκλογικά κέντρα, με μια προυπόθεση όμως: να διαχωρίζονταν πλήρως από το κράτος. Όσο όμως είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι απαράδεκτο να μπορούν να να εκφράζουν πολιτικές απόψεις δημόσια εν ώρα "δουλειάς" και να μένουν ατιμώρητοι.
Αυτό ακριβώς.

Στον ελεύθερο χρόνο τους να εκφράζουν ό,τι πολιτική άποψη θέλουν. Όταν όμως έχουν πάει σε μια κρατική υπηρεσία (στρατός), σε μια κρατική εκδήλωση, να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, τα οποία είναι αμιγώς θρησκευτικά, δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν πολιτικό κήρυγμα - όπως δεν θα είχε κανείς στη θέση τους.

Ειρήσθω εν παρόδω, το ίδιο συνέβη φέτος κατά την τελετή αγιασμού στο σχολείο της κόρης μου. Ο ιερέας, αφού ιερούργησε, διάβασε ένα κήρυγμα του Μητροπολίτη Κηφισιάς για την οικονομική κρίση, το οποίο καμία θέση δεν είχε εκεί μέσα, και το οποίο αναγκαστήκαμε να υποστούμε. Γιατί; Με ποιο δικαίωμα; Του δώσανε βήμα και λέει ό,τι κατεβάζει η κούτρα του; Για μένα, έπρεπε ο δήμαρχος, που ηταν παρών, να τον κόψει μαχαίρι.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

apeleytheros έγραψε:βασικά λέει, εν ενεργεία στρατιωτικοί. δεν αρνείται ότι πήγαν συνταξιούχοι με στρατιωτική στολή.
Nope, απ' όσο ξέρω ποτέ δεν γίνεται αυτό, δηλαδή να φορέσει σε οποιαδήποτε περίπτωση συνταξιούχος ένστολος στολή.
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Αριθμός: 668
Τύπος: Αναφορά
Σύνοδος/Περίοδος: (Γ΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα: εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί σε ναούς και μνημεία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης λόγω βανδαλισμών
Κόμμα: Ν.Δ.
Ημερομηνία: 18/09/2013
Ημ. τελευτ. τροποπ.: 18/09/2013
Καταθέτων: Αυγενάκης Κωνσταντίνου Ελευθέριος
Υπουργός: Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Περίληψη αναφοράς
Επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης, Ειρηναίου, στον Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας Ηρακλείου:

«Στις 8 Σεπ ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης πήγε να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες Μικρασιάτες στην Πλατεία Ελευθερίας, αλλά στη βάση του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη ήταν γραμμένα συνθήματα ξενόγλωσσα και μουντζούρες. Με αφορμή τόσο αυτό το γεγονός όσο και βεβηλώσεις σε άλλους ναούς της Αρχιεπισκοπής, ζητά «να δοθεί άμεσα ιδιαίτερη προσοχή να φυλαχθούν τα Ιερά και όσιά μας, να μην αφήνωμεν τους όποιους ξένους εις τον ίδιον τον Τόπο μας να φέρωνται έτσι, να σεβασθούν τον Τόπον ο οποίος τους φιλοξενεί και αν δεν το κάνουν να υποστούν τις συνέπειες του Νόμου, ο οποίος ισχύει για όλους μας και εκείνους.»

Περίληψη απάντησης
Η αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου προέβη σε επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων δράσης και ενέταξε τα μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και τους χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος στους ευπαθείς στόχους υπό αστυνομική επιτήρηση. Όσον αφορά το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο Δήμος Ηρακλείου αποκατέστησε τις φθορές.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος tasos_didymoteicho την 27 Νοέμ 2013 11:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: απαντήθηκε
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Συμφωνώ με τους περισσότερους προλαλήσαντες. Οι παπάδες ας λένε ότι θέλουν. Αφενός μεν αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της εταιρείας της οποίας είναι υπάλληλοι και απομυθοποιείται ο δήθεν πανανθρώπινος και υπερκομματικός λόγος της εκκλησίας, αφετέρου κάνουν ακόμη πιο εύπεπτη σε μέρος του ποιμνίου που δεν δέχεται τις εν λόγω τοποθετήσεις την μετάβαση στο πολυπόθητο καθεστώς διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Δεν αποτελεί παρέμβαση κάποιου παπά αλλά είναι για το ίδιο θέμα:

Αριθμός: 3419
Τύπος: Ερώτηση
Σύνοδος/Περίοδος: Β' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα: Επαναλαμβανόμενα περιστατικά ιερόσυλων συμπεριφορών σε ναούς της Κρήτης
Κόμμα: Ν.Δ.
Ημερομηνία: 04/11/2013
Ημ. τελευτ. τροποπ.: 04/11/2013
Καταθέτων: Αυγενάκης Κωνσταντίνου Ελευθέριος
Υπουργός: Δένδιας Νικόλαος/Γεώργιος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη)

Περίληψη ερώτησης
Σε προηγούμενη αντίστοιχη ερώτηση απαντήσατε ότι «η Αστ. Δ/ση Ηρακλείου προέβη στην ένταξη των μνημείων πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και τους χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος στους υπό αστυνομική επιτήρηση ευπαθείς στόχους» και επιπλέον ότι «δόθηκαν εντολές για τη λήψη προληπτικών-αποτρεπτικών μέτρων για την προστασία των μνημείων θρησκευτικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος» κ.λπ.

Παρόλα αυτά ήρθε η βεβήλωση της εκκλησίας του Αφέντη (sic) Χριστού στις Ποταμιές, συνέχεια μίας σειρά ιερόσυλων συμπεριφορών σε διάφορες περιοχές της Κρήτης όπως στη Λυγαριά, στην Κνωσσό, στα Σπήλια, στις Αρχανές και στην Ντία όπου βρέθηκαν χρησιμοποιημένα προφυλακτικά μέσα στο εκκλησάκι της Αναλήψεως του Σωτήρα.

Σύμφωνα με τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, οι βανδαλισμοί ξεπερνούν κάθε νοσηρότητα (μετατροπή των ιερών σε χώρους σεξουαλικών οργίων, αφοδεύσεις στην Αγία Τράπεζα, σπάσιμο εικόνων και λέρωμά τους με περιττώματα, ζωγραφιές γεννητικών οργάνων σε τοιχογραφίες αγίων).
α. Υπάρχει καταγραφή των περιστατικών και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία;
β. Τι θα κάνετε ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον και σε ποια φάση βρίσκονται οι έρευνες για τα συγκεκριμένα περιστατικά;

Περίληψη απάντησης
Από 1-1-2013 ως 11-11-2013 η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης έχει επιληφθεί 37 υποθέσεων κλοπής/διάρρηξης ναών από τις οποίες εξιχνιάσθηκαν οι 18. Πιο συγκεκριμένα βεβηλώσεις ναών αφορούσαν οι 7 από τις οποίες εξιχνιάσθηκαν οι 2.

Κατά τ’ άλλα έχει προβλεφθεί διαδικασία χαρτογράφησης του εγκληματικού περιβάλλοντος για τον εντοπισμό εγκληματογόνων περιοχών και προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, δίνονται κατευθυντήριες εντολές για την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης (περιπολίες και ειδικότερες κατά περίπτωση δράσεις).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος tasos_didymoteicho την 11 Δεκ 2013 11:28, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: απαντήθηκε
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

ειναι αρκετά αστείος ο ισχυρισμός στην αρχή οτι το θέμα δεν έχει σχέση με την πολιτική.

:lol: :lol:

αν και δεν ξέρω αν παίζει ρόλο οτι γράφτηκε πριν απο ένα χρόνο...
"Θρησκεία είναι να μην λυπάσαι που δεν καταλαβαίνεις." ~ egore
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Δεν έγραψα ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική αλλά ότι δεν είναι κάποια παρέμβαση ιερέα στην πολιτική.

Τι εννοείς ότι γράφτηκε πριν από ένα χρόνο;
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Τεμπελόσκυλο
Δημοσιεύσεις: 9866
Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 21:27
Όνομα Ιστότοπου: Τεμπέλικες Σκέψεις...
Τοποθεσία: Sun City
Επικοινωνία:

Off Topic
Δε λέει για σένα, λέει για την πρώτη δημοσίευση αυτού του θέματος, του Τάσου.
It is by will alone I set my mind in motion.
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Α, γκέγκε.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Ξεσηκώθηκαν οι Μητροπολίτες για τον "παπα Σούρα" βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Off Topic
(Θα μπορούσα να το βάλω σε διάφορα άλλα νήματα, επέλεξα όμως τελικά αυτό, ώστε να μην πάει στα της πολιτικής.)
Spoiler: Εμφάνιση
Οργισμένες ανακοινώσεις τη μία μετά την άλλη δημοσιεύουν μητροπολίτες, γιατί ο B. Διαμαντόπουλος ντύθηκε παπάς. Για μεσαιωνικές αντιλήψεις τους κατηγορεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
news247 Ιανουάριος 04 2014 23:27

Η εμφάνιση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, σε άρμα στο Άργος Ορεστικό, ντυμένος ως "παπα Σούρας" προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας.

Για διακωμώδηση της Ιερωσύνης και του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας κάνε λόγο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Ο κ. Ιγνάτιος προέβη σχετικά στην ακόλουθη δήλωση:

"Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο η απολίτιστη, απαράδεκτη, βλάσφημη, προσβλητική και κακοήθης ενέργεια του Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου σε καρναβαλική εκδήλωση στο Άργος Ορεστικό, ο οποίος επέλεξε να εκφράσει τις «πολιτικές» του θέσεις διακωμωδώντας την Ιερωσύνη και το μέγιστο Μυστήριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και όλα αυτά εν μέσω της πλέον ιερής περιόδου της Εκκλησίας μας, το Άγιο Δωδεκαήμερο.

Αλήθεια, αυτό είναι το νέο ήθος που φέρουν πρόσωπα και κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα;

Αλήθεια, δε γνωρίζει ο εν λόγω Βουλευτής ότι το μέτρο του πολιτισμού του καθενός κρίνεται από τον σεβασμό του απέναντι σε όσα δεν πιστεύει και δεν ασπάζεται;

Αλήθεια, γνωρίζει ο κ. Βουλευτής τί συνέπειες θα είχε μια ανάλογη πράξη σε μία ισλαμιστική χώρα;

Το γεγονός ότι ζούμε στην ελεύθερη και Χριστιανική Ελλάδα, όπου, ακριβώς επειδή είναι Χριστιανική, ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, θεωρεί ότι νομιμοποιεί τέτοιες χυδαίες ενέργειες;

Μήπως, τελικά, η λεκτική και συμβολική βία, καθώς και ο φασισμός, με την ευρύτερη έννοια, έχουν δύο όψεις;

Περιμένουμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την επίσημη αντίδραση του Κόμματος και του Προέδρου Του".

Μητροπολίτης Σεραφείμ: "Λυπάμαι και ντρέπομαι"

"Τα όσα είδα και διάβασα σε διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με το καρναβάλι του Άργους Ορεστικού, με τη διακωμώδηση και τον ευτελισμό του θεοσύστατου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, με υποχρεώνουν να τοποθετηθώ ως εξής:

1. Μου φέρνουν στη μνήμη κάποιες από τις φωτογραφίες του 1917 στη Ρωσία, στην επανάσταση των Μπολσεβίκων.

2. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

3. ΛΥΠΑΜΑΙ και γι’ αυτόν και για εκείνους που συμμετείχαν σ’αυτόν τον εξευτελισμό και μαζί με τον γείτονά μου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, τους συλλυπούμαι βαθύτατα για τον "πολιτισμό" τους.

4. Δεν με έχουν ακούσει μέχρι σήμερα, στα 18 χρόνια της διακονίας μου, να τους τονίζω πως ό,τι είναι ιερό για τον άλλον πρέπει να είναι σεβαστό για όλους; Και μάλιστα εφόσον η πλειονότητα του λαού μας είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;

5. Εύχομαι ο Θεός να μας φωτίσει και να μας δώσει μετάνοια", αναφέρει στη δήλωσή του ο Μητροπολίτης Καστορίας, Σεραφείμ.

Η Δήλωση - απάντηση του βουλευτή Β. Διαμαντόπουλου:

"Την Πρωτοχρονιά στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς έλαβε χώρα το πατροπαράδοτο καρναβάλι στο οποίο συμμετείχα, όπως κάνω ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια. Το φετινό θέμα ήταν όπως πάντα σατιρικό παριστάνοντας την κρίση που τελειώνει σύμφωνα με τους κυβερνώντες και πραγματοποιώντας την κηδεία της.

Τον ρόλο του ιερέα ανέλαβα να υποδυθώ εγώ. Αυτό λοιπόν στάθηκε αφορμή, τόσο για μια μικρή μερίδα ιερέων να σχολιάσει αρνητικά ανωνύμως , όσο και για έναν προβεβλημένο ιεράρχη τον μητροπολίτη Σιατίστης.

Η αλήθεια είναι πως δεν έπεσα από τα σύννεφα καθώς η εκκλησία παραδοσιακά αποστρέφεται κάθε αρχέγονο έθιμο, το οποίο κατάφερε να διατηρηθεί για αιώνες.

Εάν λοιπόν είχαν προκύψει οι ίδιες αντιδράσεις για έναν πολίτη ,τότε θα μιλούσαμε για μια απαράδεκτη παρέμβαση στην λογική της επιβολής των ηθικών κανόνων της επικρατούσας θρησκείας σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η εποχή στην οποία είχε γίνει κατορθωτό αυτό είναι ο Μεσαίωνας με όλη την αρνητική φόρτιση που φέρει και μόνο η αναφορά αυτής της εποχής.

Όμως η αντίδραση δεν πυροδοτήθηκε προς κάποιον από τους πολλούς πολίτες που ντύνονται ιερείς στα καρναβάλια, αλλά προς έμενα λόγω της βουλευτικής ιδιότητας μου. Και αυτό γεννά ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο προκύπτει από την στρεβλή λογική της εκκλησίας, πως έχει κάθε δικαίωμα να επεμβαίνει σε ζητήματα που έχουν, κατά την εκτίμηση της, πολιτικές προεκτάσεις και μάλιστα να προσπαθεί να διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Όλα τα παραπάνω όντως συνιστούν μια διαφορετική αντίληψη περί πολιτισμού, σε αντίθεση με το «δικό μου» πολιτισμό που χαρακτηρίζεται από την αποδοχή του διαφορετικού, τον σεβασμό στην θρησκευτική, σεξουαλική, πολιτική επιλογή του καθενός -αρκεί αυτή να μην στρέφεται κατά του ανθρώπου- την ελευθερία έκφρασης της οποίας το απόγειο παραμένει η σάτιρα και ο αυτοσαρκασμός.

Το κυριότερο όμως σημείο στο οποίο ξεπέρασε τα εσκαμμένα στην ανοικτή επιστολή του ο Μητροπολίτης Σιατίστης ήταν το ζήτημα που έθεσε ευθέως προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την δυνατότητα να κυβερνήσει με πρόσωπα σαν έμενα.

Εδώ και πολλές δεκαετίες από την δημιουργία του ελληνικού κράτους κάποιοι από τους ιεράρχες της εκκλησίας έχουν μπερδέψει τον Σταυρό της Ορθοδοξίας με τον σταυρό των εκλογών και ποίμνιο τους με το εκλογικό σώμα.

Ο λαός προφανώς καλείται κάθε φορά να επιλέξει τους πολιτικούς που θα τον κυβερνήσουν όχι καθ’ υπόδειξη κάποιου ιεράρχη, αλλά με βάση την πρόταση τους για την κοινωνία που θέλουν να δημιουργήσουν.

Εδώ και χρόνια παλεύω σε όλα τα επίπεδα για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και ανεξιθρησκίας, μια κοινωνία δίκαιη και ανεκτική στην διαφορετικότητα, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και μηδενικής εκμετάλλευσης, μια κοινωνία με πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινά και κοινωνικά αγαθά, μια κοινωνία χωρίς πλούσιους και φτωχούς μια κοινωνία αλληλεγγύης στην οποία δεν θα χρειάζεται κανενός είδους φιλανθρωπία και ελεημοσύνη από κανέναν.

Από τα παραπάνω λοιπόν με έκριναν οι συμπολίτες μου και από αυτά θα με κρίνουν και πάλι σύντομα, εάν αξίζω να τους εκπροσωπώ".
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Είχα δίκιο που το 'φερα σ' αυτό το νήμα, τελικά.

Ανθιμος: Να διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Διαμαντόπουλο
Spoiler: Εμφάνιση
Είναι επικίνδυνος και ανόητος, λέει ο Μητροπολίτης Παύλος

Ανθιμος: Να διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Διαμαντόπουλο
05/01/201420:0545


Η μεταμφίεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλου σε «μεθυσμένο» παπά στο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι του Άργους, φαίνεται πως ήταν αρκετή για να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Μητροπολιτών οι οποίοι τον καλούν να ζητήσει συγγνώμη.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, ο κ. Διαμαντόπουλος αποφάσισε να εμφανιστεί στο καρναβάλι ως «Παπα Σούρας» που θα «θάψει» το μνημόνιο.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η μεταμφίεση του βουλευτή, πρώτος ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος χαρακτήρισε τον κ. Διαμαντόπουλο επικίνδυνο και ανόητο.

«Ντύθηκε ανέμελος παπάς και πήρε ένα βάζο για να κοινωνήσει τον κόσμο. Δεν μπορεί να εμπαίζει το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας», είπε μιλώντας στη σημερινή λειτουργία ο Μητροπολίτης Άνθιμος και πρόσθεσε: «Αν ήμουν αρχηγός του κόμματός του θα τον είχα διώξει την ίδια μέρα. Μπορεί ένας βουλευτής να προσβάλει την ορθόδοξη πίστη; Πρέπει να παραιτηθεί ή η ηγεσία του κόμματός του να του επιβάλλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Αν δεν μετανοήσει λύτρωση δεν βλέπει».



Πάντως, ο ίδιος βουλευτής ζήτησε από τον Μητροπολίτη Παύλο να κλείσει το θέμα.

Η απάντηση του κ. Διαμαντόπουλου:

«Προσωπικά, στο παρελθόν, όπως θα έκανε και κάθε δημοκρατικός πολίτης της χώρας, χαιρέτισα τον αντιφασιστικό λόγο του, θεωρώντας πως ως ιεράρχης ήρθει στο ύψος των περιστάσεων, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άποψη που εκφράζει ο Μητροπολίτης είναι υπεράνω κριτικής. Κάθε ένας από εμάς που εκφράζει δημόσιο λόγο υπόκειται στην κρίση των υπολοίπων.

Είναι προφανές ότι η αναφορά μου στο Μεσαίωνα αφορούσε τη νοοτροπία που εκφράζει η ιστορική περίοδος αυτή η οποία ,όπως είναι γνωστό σε όλους, αφορά την Καθολική και όχι την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αναφορικά με το ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας το οποίο αναπαραστάθηκε στο καρναβάλι, δεν έχω παρά να επισημάνω ότι το επίσης ιερό μυστήριο του γάμου σε πλείστες περιπτώσεις , ανά την επικράτεια, αναπαρίσταται σε καρναβαλικές και άλλες λαϊκές εκδηλώσεις, όπως και το μυστήριο της εξομολόγησης . Προφανώς σε καμία από τις παραπάνω περιστάσεις δεν υπάρχει διάθεση προσβολής του θρησκευτικού συναισθήματος και της χριστιανικής πίστης του λαού εκ μέρους των συμμετεχόντων, όπως δεν υπήρχε και από εμένα και από τους άλλους συμπολίτες μας που συμμετείχαν στο επίμαχο καρναβαλικό δρώμενο.

Όσον αφορά στο σχόλιο του Μητροπολίτη για τον "πολιτισμό μου" και στο κατά πόσον αυτός συνάδει με ένα κόμμα με προοπτική κυβερνητικής εξουσίας δεν έχω παρά να εκφράσω και πάλι την έντονη δυσαρέσκεια μου για την παρέμβαση αυτή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Σαφώς και οι ιεράρχες και ιερωμένοι , είναι ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας και απόλυτα θεμιτές είναι οι ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις τους σε ορισμένα ζητήματα, ωστόσο όταν κανείς εμμένει να ερωτά την ηγεσία του κόμματος μου αν αποδέχεται τον πολιτισμό μου, προδήλως έχει υπερβεί τα εσκαμμένα.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ενυπάρχει στον πυρήνα τόσο της χριστιανικής πίστης, όσο και των αξιών της αριστεράς. Με αυτή την πεποίθηση και την επίκληση θα ήθελα να κλείσει το θέμα αυτό, που έλαβε δυστυχώς διαστάσεις καταρχήν διαφορετικές και κατά δεύτερον μεγαλύτερες, από εκείνες που του αναλογούσαν. Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να επανέλθω στο ζήτημα του καρναβαλιού τη στιγμή που ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης οξύ και παρατεταμένο όσο το "μνημονιακό άρμα" της κυβέρνησης Σαμαρά συνεχίζει να επελαύνει πάνω σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά».
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Απάντηση