ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Θέλω να πώ μια αμαρτία μου, μου αρέσει πολύ να ακούω το τρίτο πρόγραμμα στο ραδιόφωνο που παίζει στο 92 fm για θεσσαλονίκη, έχει πλούσιο ρεπερτόριο κλασικής μουσικής, όταν όμως βγαίνει ένα παιδάκι το πρωι και λέει την προσευχή και συγκεκριμένα το πάτερ ημών αναγκάζομαι να το κλείνω. γιατί μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία που αν δεν έκανα την προσευχή μου κάθε βράδυ αισθανόμουν πώς κάτι θα συμβεί στην οικογένεια μου, φοβία που με έβαλε η μάνα μου και σε αυτήν η γιαγιά μου, μου θύμισε τον στρατό που αν δεν μάθαινες την προσευχή έπεφτε καμπάνα από τον θρήσκο δοιηκητή, και γενικά με εκνευρίζει όταν μια προσωπική πράξη πίστης όπως η προσευχή γίνεται συχρονισμένα σε σχολεία, στρατό, ναούς λές και είναι ζήτημα πειθαρχίας από τους πιστούς, θέλω να ρωτήσω αν κανείς ξέρει αν επιτρέπεται από την ελληνική ραδιοφωνία να συμπεριφέρεται στους ακροατές της σαν να είναι στην χούντα ακούγοντας προσευχές χωρίζοντας τους σε χριστιανούς και σε αλόθρησκους η άθρησκους.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

tyx... is that really you?

Το λέω γιατί συμφωνώ απολύτως με τα παραπάνω, και εκπλήσσομαι που συμφωνούμε. : brrr :
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

AoratiMelani έγραψε:tyx... is that really you?

Το λέω γιατί συμφωνώ απολύτως με τα παραπάνω, και εκπλήσσομαι που συμφωνούμε. : brrr :
Πάντα συμφωνούσαμε στα περισσότερα,αλλά εσύ δεν έχεις απλώς κατάλοιπα όπως εγώ, έχεις απελευθερωθεί εντελώς. χρόνια σας πολλά tyx.
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

βεβαιως και επιτρεπεται να βαζουν τη προσευχη ή να λενε Καλα Χριστουγεννα ή Καλο Πασχα, αφου προκειται για ελευθερη ραδιοφωνια που λειτουργει σε μια ελευθερη χωρα.
Λογοκρισια εγω δεν προκειται να επιβαλλω σε κανεναν.
Το κρατικο καναλι οφειλει, επιβαλλεται να λαμβανει υποψιν του τη πλειοψηφια των ακροατων και να λειτουργει με ΕΜΠΟΡΙΚΑ κριτηρια. Ή να μην λειτουργει καθολου. Εφοσον λειτουργει, πρεπει να ειναι ανταγωνιστικο.

Ειναι βεβαια lame και τριτοκλασσατο για τη συντριπτικη πλειοψηφια των ακροατων, χριστιανων και μη, το να βαζεις χριστιανικες προσευχες αλλα μαλλον προκειται για ηλιθιοτητα των συντελεστων παρα για συνειδητη προσπαθεια διακρισης...
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

kapages, λογοκρισία επιβάλλει το κράτος σε όλους τους υπαλλήλους του και δεν γίνεται διαφορετικά (φαντάσου απλά τι θα γινόταν αν οι δημοσιογράφοι της ε.τ., οι αστυνομικοί, οι δικαστές κτλ λέγανε στους πολίτες ότι μαλακία τους κατέβαινε). Η ελευθερία της έκφρασης αφορά μόνο τους πολίτες (και τους κρατικούς υπαλλήλους όταν δεν ασκούν τα καθήκοντά τους).

Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να λειτουργεί το κρατικό κανάλι με εμπορικά κριτήρια ώστε να είναι ανταγωνιστικό. Αν είναι να λειτουργεί έτσι, καλύτερα να δοθεί η συχνότητα σε ιδιώτη ο οποίος θα κάνει και καλύτερα την δουλειά.

Κατά τη γνώμη μου, αν πούμε ότι θέλουμε να υπάρχει οπωσδήποτε κρατικό κανάλι, θα πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από την φορολογία των πολιτών και να λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να έχει κυρίως ειδήσεις οι οποίες θα παρουσιάζονται με "ψυχρό" τρόπο από τους δημοσιογράφους (οι οποίοι δεν θα αναλύουν αλλά απλά θα παρουσιάζουν γεγονότα και απόψεις) και εκπομπές με θέματα τα οποία θέλει να γνωστοποιήσει το κράτος στους πολίτες. Οπωσδήποτε όχι ψυχαγωγικές εκπομπές και σήριαλ. Γι αυτά υπάρχουν τα ιδιωτικά κανάλια.

Τέλος, όπως δεν θέλουμε το κράτος να έχει καμία θρησκευτική αναφορά στις υπόλοιπες εκφράσεις του, έτσι δεν θέλουμε να έχει και σε αυτή.
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

κοιτα, εγω πρωτιστως ειμαι φιλελευθερος, και απο εκει πηγαζει η ανεξιθρησκεια και η αθεια μου. Εγω θελω διαχωρισμο του κρατους απο την Εκκλησια και τις θρησκειες αλλα και απο αμετρητες αλλες εκφανσεις της ιδιωτικης ζωης.
----
πρωτον, ενας δικαστης ειναι κρατικος λειτουργος, ενω ενας δημοσιογραφος της ΕΡΤ ειναι δημοσιογραφος που απλα πληρωνεται απο επιχειρηση που ανηκει στο κρατος. Μηλα με πορτοκαλια. Ενας κρατικος λειτοθυργος εκφραζει το κρατος, ενω ενας δημοσιογραφος οχι. Εκφραζει τον εαυτο του, διαφορετικα δεν ειναι δημοσιογραφος αλλα κρατικο φερεφωνο.

Αν πρεπει να υπαρχει λογοκρισια στους κρατικους δημοσιογραφους, καλυτερα να μπει λουκετο να τελειωνουμε (το οποιο ειναι και η παγια θεση μου). Εφοσον ομως υπαρχουν κρατικα καναλια και συχνοτητες, το αγαθο της ελευθεριας στην δημοσιογραφικη εκφραση ειναι απειρως πιο σημαντικο και δεν το χαλαλιζω ωστε να μην "θιγεται" ο οιοσδηποτε που ακουει κατι και δεν του αρεσει .

Εσυ και εγω ακουμε προσευχες και δεν γουσταρουμε σαν αθεοι, ο αλλος ακουει εθνικα εμβατηρια στις εθνικες εορτες και δεν γουσταρει σαν αλλοεθνος ή αεθνος (που ειναι το αντιστοιχο), ο τριτος ακουει μονο ελληνικα στο κρατικο ραδιο και δεν γουσταρει αφου δεν τα μιλαει καλα, παροτι ειναι ισοτιμος πολιτης κατα τα αλλα.
Απαγορευεται η διακριση βασει θρησκευματος, γλωσσας , φυλου και καταγωγης δεν λεει το συνταγμα;
Με τη λογικη σου λοιπον, θα πρεπει το κρατικο προγραμμα να ειναι ισορροπημενο ως προς ολες τις κατηγοριες διακρισεων!!!! Δηλαδη LOLOL! Δεν μπορει να γινει κατι τετοιο. Η μονη λυση λοιπον, εφοσον υπαρχει κρατικο καναλι, ειναι να λειτουργει με εμπορικα κριτηρια. Ποντιος Πιλατος.

Ενας προσθετος λογος που τα εμπορικα κριτηρια ειναι τα μοναδικα κριτηρια που πρεπει να λειτουργει ενα καναλι, ειναι οτι διαφορετικα μιλαμε για κρατικη επεμβαση στα γουστα και τις συνηθειες των ανθρωπων. Πληρωνω δηλαδη εγω τα ωραια μου λεφτα ωστε εσυ να εχεις ντοκυμαντερ επειδη ενα πατερναλιστικο κρατος εχει αποφασισει οτι τα ντοκυμαντερ ειναι καλα για το ποπολο.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

kapages έγραψε: πρωτον, ενας δικαστης ειναι κρατικος λειτουργος, ενω ενας δημοσιογραφος της ΕΡΤ ειναι δημοσιογραφος που απλα πληρωνεται απο επιχειρηση που ανηκει στο κρατος. Μηλα με πορτοκαλια. Ενας κρατικος λειτοθυργος εκφραζει το κρατος, ενω ενας δημοσιογραφος οχι. Εκφραζει τον εαυτο του, διαφορετικα δεν ειναι δημοσιογραφος αλλα κρατικο φερεφωνο.
Δε με ενδιαφέρει η ταμπέλα, το κράτος βάζει τους όρους και όποιος επιθυμεί και πληρεί τα κριτήρια καλύπτει τη θέση. Αν θέλει να εκφράζει την άποψή του, ας πάει στον ιδιωτικό τομέα (ή και στον ιδιωτικό τομέα). Άλλωστε μη τρελαθούμε, και τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν όρους (γραπτούς και άγραφους) τους οποίους αν παραβεί ο δημοσιογράφος απολύεται.
kapages έγραψε:Αν πρεπει να υπαρχει λογοκρισια στους κρατικους δημοσιογραφους, καλυτερα να μπει λουκετο να τελειωνουμε (το οποιο ειναι και η παγια θεση μου). Εφοσον ομως υπαρχουν κρατικα καναλια και συχνοτητες, το αγαθο της ελευθεριας στην δημοσιογραφικη εκφραση ειναι απειρως πιο σημαντικο και δεν το χαλαλιζω ωστε να μην "θιγεται" ο οιοσδηποτε που ακουει κατι και δεν του αρεσει .
Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ο δημοσιογράφος της ΕΤ θα παρουσιάζει απλά ειδήσεις με τους κανόνες που αυτή επιβάλει, και αν θέλει να εκφράσει προσωπική άποψη μπορεί να το κάνει στην ιδιωτική του ζωή ή σε κάποιο ιδιωτικό μέσο ενημέρωσης. Άλλωστε και σε ένα ιδιωτικό μέσο ενημέρωσης, αν ο παρουσιαστής ειδήσεων κάνει ένα σχόλιο του τύπου "ο κ. Τάδε στην συνέντευξή τύπου που έδωσε είπε τα εξής ψέματα" θα χάσει σίγουρα τη δουλειά του.
kapages έγραψε:Εσυ και εγω ακουμε προσευχες και δεν γουσταρουμε σαν αθεοι, ο αλλος ακουει εθνικα εμβατηρια στις εθνικες εορτες και δεν γουσταρει σαν αλλοεθνος ή αεθνος (που ειναι το αντιστοιχο), ο τριτος ακουει μονο ελληνικα στο κρατικο ραδιο και δεν γουσταρει αφου δεν τα μιλαει καλα, παροτι ειναι ισοτιμος πολιτης κατα τα αλλα.
Η προσευχή δεν είναι απαραίτητη ώστε να λειτουργήσει ένα κανάλι ή ένα σχολείο, ο ανθρώπινος λόγος είναι.
kapages έγραψε:Ενας προσθετος λογος που τα εμπορικα κριτηρια ειναι τα μοναδικα κριτηρια που πρεπει να λειτουργει ενα καναλι, ειναι οτι διαφορετικα μιλαμε για κρατικη επεμβαση στα γουστα και τις συνηθειες των ανθρωπων. Πληρωνω δηλαδη εγω τα ωραια μου λεφτα ωστε εσυ να εχεις ντοκυμαντερ επειδη ενα πατερναλιστικο κρατος εχει αποφασισει οτι τα ντοκυμαντερ ειναι καλα για το ποπολο.
Όταν υπάρχουν δεκάδες άλλα ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν με τον τρόπο που λες, ο πατερναλισμός του κράτους καθίσταται τελείως ασήμαντος, ιδίως αν συγκριθεί με αυτόν της δημόσιας παιδείας (ο οποίος σε έναν βαθμό είναι αναπόφευκτος). Όσο για τα χρήματα όσων δεν τους αρέσει το πρόγραμμα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είπα ότι πρέπει να λειτουργεί το κανάλι με το μικρότερο δυνατό κόστος. Επίσης δεν μίλησα για εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, αλλά για εκπομπές με τις οποίες το κράτος θα ενημερώνει/βοηθάει τους πολίτες σε θέματα που το αφορούν (πχ φορολογικό σύστημα, κρατικές επιδοτήσεις, πορεία της οικονομίας, εργασιακά, νομοθεσία κτλ)
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

βαριεμαι τα quotes.
Καλυτερα να τα παρουμε απο την αρχη γιατι ανεφερες μερικα σωστα επιχειρηματα και οφειλω να αναθεωρησω.

Σαφως υπαρχουν κανονες συμπεριφορας και ενας κωδικας δεοντολογιας (πχ δεν βριζουμε ή δεν κανουμε ρατσιστικα σχολια) ενω υπαρχει και το (τραγικο) ΕΣΡ για να τους ελεγχει. Αυτοι οι κανονες ισχυουν για ολους (ιδιωτικα και κρατικα καναλια). Φανταζομαι οτι σε εναν τετοιο κωδικα δεοντολογιας θα ηθελε ενας φανατικος αθεος να βαλει και το ζητημα της ανεξιθρησκειας (πχ να μην λεει ο παρουσιαστης Χριστος Ανεστη λες και ολοι ειναι χριστιανοι). Εγω διαφωνω καθετα σε αυτο και το θεωρω κρατικη λογοκρισια και μου γυρνανε τα αντερα.

Απο εκει και περα, περα απο τους κανονες συμπεριφορας και επικοινωνιας (που λενε τι απαγορευεται), υπαρχει και η επιμερους πολιτικη του καθε καναλιου, που επιλεγει απο αυτα που επιτρεπονται ενα υποσυνολο και διαμορφωνει ενα προφιλ. Πχ το ΣΚΑΙ εχει σαφως διαφορετικο προφιλ απο το ΣΤΑΡ, παροτι αμφοτερα ακολουθουν κοινους κανονες δεοντολογιας.
Εσυ, αν καταλαβαινω καλα, αποδεχεσαι οτι ειναι θεμιτο πχ το ΣΤΑΡ να εχει χριστιανικο λαικιστικο προφιλ, αλλα δεν το δεχεσαι για τη κρατικη τηλεοραση. Δεκτον.
Η προσωπικη μου αισθητικη συμφωνει απολυτως με τη δικη σου. και εγω θελω η κρατικη τηλεοραση, σαν προφιλ, να εχει ενα αποστεγνωμενο απο θρησκειες και εθνη προγραμμα, να δινει καθαρα αντικειμενικες πληροφοριες και πολυ ορθα να ασχολειται συνεχως με τις σχεσεις αυτων των ταλαιπωρων πολιτων που ζουν εδω με το κρατος.
και στο τσακιρ κεφι, να βαζει καμια ταινιουλα 20ετιας και πισω, να κανει κανενα λαικο προγραμμα οπως του Σπυρου Παπαδοπουλου κλπ.

Εκει που μαλλον διαφωνουμε, ειναι στο οτι εσυ θεωρεις οτι η κρατικη τηλεοραση ειναι υποχρεωμενη να το κανει αυτο απο καποια διασταλτικη ερμηνεια των διαταξεων περι διακρισεων και ανεξιθρησκειας κλπ. Ενω εγω, θεωρω οτι πρεπει να το κανει απο προσωπικο μου γουστο. Αν οι συμπολιτες μου θελουν μια κρατικη τηλεοραση τυπου ΣΤΑΡ, θα προσπαθησω να τους πεισω οτι καλυτερα ειναι να μεινουμε στα βασικα, αλλα δεν θεωρω οτι καταπατωνται καποια δικαιωματα μου ωστε να απαιτω.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

Συμφωνώ σχεδόν με όλα τα παραπάνω με την εξής παρατήρηση: θέλω το κράτος σε κάθε του έκφραση να μην έχει καμία θρησκευτική αναφορά και αυτό να επιβάλλεται από τον νόμο, δηλ. να μην κρίνεται αυτό από το γούστο κάποιου υπαλλήλου ή της πλειοψηφίας.
Δεν ξέρω αν με τους υπάρχοντες νόμους περί ανεξιθρησκείας η ΕΤ είναι υποχρεωμένη να μην κάνει τέτοιου είδους αναφορές (πολύ αμφιβάλω). Αν όχι, θέλω να αλλάξει η σχετική νομοθεσία.
tyxkatmal
Δημοσιεύσεις: 979
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009 14:10
Όνομα Ιστότοπου: -

kapages έγραψε:βεβαιως και επιτρεπεται να βαζουν τη προσευχη ή να λενε Καλα Χριστουγεννα ή Καλο Πασχα, αφου προκειται για ελευθερη ραδιοφωνια που λειτουργει σε μια ελευθερη χωρα.
Λογοκρισια εγω δεν προκειται να επιβαλλω σε κανεναν.


Ρωτάω αν επιτρέπεται όχι με το γράμμα του νόμου που δίνει το δικαίωμα στον παρουσιαστή η στον αρμόδιο τέλος πάντων που ασχολείται με την λειτουργία του ραδιοφώνου, να βάζει σαν σήμα με την έναρξη του προγράμματος το πάτερ ημών, τον εθνικό ύμνο κ.τ.λ. αλλά με το άτυπο του σεβασμού της διαφορετικότητας των ακροατών όσον αφορά το δικό τους θρήσκευμα η ακόμη και την πιθανόν αθρησκία τους η αθεια τους.
Το κρατικο καναλι οφειλει, επιβαλλεται να λαμβανει υποψιν του τη πλειοψηφια των ακροατων και να λειτουργει με ΕΜΠΟΡΙΚΑ κριτηρια. Ή να μην λειτουργει καθολου. Εφοσον λειτουργει, πρεπει να ειναι ανταγωνιστικο.
δεν ξέρουμε πόσοι ακροατές είναι ορθόδοξοι, αγνωστικιστές , η αδιάφοροι. αλλά ακόμη και αν είναι έτσι όπως τα λές και η πλειοψηφία είναι ορθόδοξοι και μπαίνει ζήτημα εμπορικότητας επειδή είναι περισσότεροι και πρέπει να λάβει υπόψιν τον αριθμό των ακροατών λόγω ανταγωνιστικότητας έρχεται σε σύγκρουση με την ακριβοδικία ώς πρακτική, και ενάντια στην ισότητα των υπόλοιπων ακροατών που πληρώνουν και αυτοί όπως και η πλειοψηφία σαν φορολογούμενοι τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων του ραδιοφώνου.

βεβαια lame και τριτοκλασσατο για τη συντριπτικη πλειοψηφια των ακροατων, χριστιανων και μη, το να βαζεις χριστιανικες προσευχες αλλα μαλλον προκειται για ηλιθιοτητα των συντελεστων παρα για συνειδητη προσπαθεια διακρισης...
αυτό πιστεύω και εγώ, αλλά όμως η διάκριση υφίσταται. αν θέλει κανείς να ακούσει προσευχές και λειτουργία υπάρχει και το ραδιόφωνο της εκκλησίας. ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας ξεκινά πρώτα από την κατάργηση καθιερωμένων νοοτροπιών και μετά προχωρά και στην νομοθετική πράξη σαν ώριμη αλλαγή που ήδη έχει συντελεστεί μέσα στην κοινωνία.

για να μην θεωρηθώ πολέμιος της προσευχής και της εκκλησίας, δηλώνω ρητά πώς δεν με ενοχλεί να προσεύχεται κάποιος η να πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά με πειράζει όταν πηγαίνει να επιβάλλει ο οποιοσδήποτε τα προσωπικά του πιστεύω και στους άλλους μέσα από τα ΜΜΕ που γίνονται ΜΜ προπαγάνδας στην προκειμένη περίπτωση.
Απάντηση