Υπάρχει Θεός;

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

tasos_didymoteicho έγραψε:Μπράβο, η πιο λογική απάντηση που έδωσες ως τώρα, πάρα πολύ ωραία διατυπωμένη και απόλυτα σεβαστή σ' αυτή της τη μορφή.

Στο βιντεάκι του ο mikeius στο μπραφ για τους e-άθεους λέει ακριβώς αυτό το πολύ απλό. Το επιχείρημα μετά το 4:40
Η πίστη είναι ένα απ' τα λίγα θέματα που αν σε ρωτήσουν γιατί το στηρίζεις, μπορείς απλά να πεις "γιατί έτσι γουστάρω", και να φύγεις χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Άκουσέ το όλο, όμως, αν δεν τό 'χεις ήδη κάνει, περιγράφει πολύ περιεκτικά (και ωμά, ως συνήθως) πολλά απ' τα συζητηθέντα σημεία του παρόντος νήματος.
ωραία. τελικά κάπου καταλήγει η όλη συζήτηση, η πίστη είναι κάτι που αφορά το άτομο, εφόσον ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίζει για το τι θα πιστεύει. και η λογική είναι κάτι που αφορά το σύνολο, γιατί βασίζεται σε ακλόνητα πειστήρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ακυρώσει την πίστη, γιατί είναι κάτι πολύ προσωπικό και βαθύ για να ξεριζωθεί.
το βιντεάκι λέει πολλές αλήθειες. αν και πολλές είναι παρατραβηγμένες για να του βγεί το όλο όχι και τόσο ελκυστικό για πιστούς και θρήσκους θέμα.
Υ.Γ και δεν πιστεύω γιατί έτσι μου αρέσει, πιστεύω γιατί εγώ το έχω επιλέξει.
vesid
Δημοσιεύσεις: 2797
Εγγραφή: 06 Σεπ 2010 13:50
Όνομα Ιστότοπου: -

Kαι γιατί το έχεις επιλέξει;
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

θεόφιλε>>>
εγώ προσωπικά δεν θεωρώ την ορθοδοξία σαν την μόνη σωστή και αληθινή θρησκεία, αλλά όλες που απευθύνονται στα εσώψυχα του ανθρώπου και τον κάνουν να αισθάνεται δέος ταπεινότητα και σεβασμό πρός αυτό που η κοινωνία του θεωρεί ιερό.
ποιές θρησκείες είναι αυτές κατα τη γνώμη σου εκτός απο τον χριστιανισμό? γιατι εν δυνάμει, εδώ περιλαμβάνονται όλες οι θρησκείες, αλλα και η αθρησκεία.

Γιατι, ξέρεις, ενας μη θρήσκος μπορει να αισθάνεται δέος μπροστά σε κάτι, ακριβώς όπως και ο πιστός, απλά το δέος του δεν ειναι ιερό, δεν πηγάζει απο θρησκευτικές/θεϊκές επιταγές/ανάγκες, αλλα απο γνήσια και αυθόρμητη παρατήρηση και αντίληψη.

Γιαυτό λοιπόν και συζητώ το πως και γιατι μια ωραία και χρήσιμη ιδέα προστατεύεται με την ιερότητα. Στην ουσία συμφωνείς μαζί μου λέγοντας οτι "τον θεϊκό νόμο δε μπορει καποιος να τον αμφισβητήσει όπως τον ανθρώπινο" , μιας και η ιερότητα προστατεύει ακριβώς αυτό. Ειναι ταμπού να προσπαθήσει κάποιος να σπάσει την ιερή ηθική.

Αρα εδώ παρουσιάζεις στο περίπου την θεωρία οτι η θρησκεία ήρθε αναπόφευκτα για να συγκρατήσει τον άνθρωπο απο τα ελαττώματα του επιβάλλοντας μια εξ άνωθεν αλλα και κοινωνικώ αποδεκτή ηθική.

είπες επίσης:
το ιερό το αντιλαμβάνεται η κάθε κοινωνία και το θεσμοθετεί, γιατί λειτουργεί ευεργετικά και για την κοινωνία και για το ίδιο το άτομο.
και
τον νόμο των ανθρώπων μπορεί να τον αγνοήσει ο καθένας αλλά τον νόμο των θεών δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει κανένας, ακόμη και αυτός που το κάνει ξέρει και έχει επίγνωση ότι κάνει κάτι ανίερο.
ιερό ειναι και το σύμβολο της ελληνικής σημαίας, κατα τον κρατικό και οχι θεϊκό νόμο. Γιατι αυτό?

===

εγώ φίλε θεόφιλε, ίσως με παρεξήγησες, δε πιστεύω οτι πρέπει η αστρολογία να θεωρείται ιερή, πιστεύω οτι ειναι μεγάλο ζήτημα το ποιές ιδέες και έννοιες θα πρέπει να θεωρούνται ιερες και να θεσμοθετούνται ως τέτοιες απο το νόμο-σύνταγμα.

παλιά έλεγα οτι τίποτε δεν ειναι ιερό, τώρα πλέον το εξετάζω αν και κατα πόσο κάποιες ανάγκες του ανθρώπου πρέπει να θεωρούνται ιερές, και τείνω να πιστέψω οτι και η "προσβολή θρησκευτικής πίστης" ή όπως αλλιώς το λένε ίσως θα πρέπει να εξισώνεται με εξύβριση, δεν ειμαι όμως σίγουρος, όσο δεν έχουμε πλήρη ανεξιθρησκεία.

Το σίγουρο ειναι οτι η θρησκεία, η πίστη, ειναι προσωπικές διαδικασίες και γιαυτό, μελετώντας την έκφραση της θρησκείας, της κάθε θρησκείας, θα δούμε οτι στις περισσότερες αν οχι όλες των περιπτώσεων η έκφραση ειναι εξατομικευμένη, ατομική, individual Ναουμ. Το έχω πει πολλές φορές.
"Θρησκεία είναι να μην λυπάσαι που δεν καταλαβαίνεις." ~ egore
Άβαταρ μέλους
FarEarth
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: 18 Αύγ 2012 23:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Περί πίστεως ...
Γιατί ο σημερινός άνθρωπος, όπως και ο παλιός πιστεύουν σε κάτι και αυτό ονομάζεται πίστη ;
Φαίνεται ο,τι η πίστη και η γνώση είναι αλληλένδετες με την επιθυμία , και αν καταφέρουμε να κοιτάξουμε τη διαδικασία που μας οδηγεί στη πίστη ίσως φωτίσουμε την αλήθεια, του τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας και ελευθερωθούμε από αυτό !
Μία από τις αιτίες της επιθυμίας είναι ο φόβος ! Αν δεν είχαμε πίστεις τι θα μας συνέβαινε; Αν δεν είχαμε υπόδειγμα προς δράση ,στηριγμένο σε μια πίστη ,όπως στο θεό , στον κομμουνισμό , στον σοσιαλισμό , στον ιμπεριαλισμό ,σε κάποια θρησκευτική συνταγή ,σε κάποιο δόγμα βάση του οποίου έχουμε διαπλασθεί, τι θα μας συνέβαινε άραγε ; θα αισθανόμασταν χαμένοι ,έτσι δεν είναι ; Παραδινόμαστε λοιπόν εύκολα σε μια πίστη από το φόβο της μη εκπλήρωσης , του κενού , της αβεβαιότητας για το μέλλον!Αυτή η ίδια η πίστη που προσκολλώμαστε, είναι ο φραγμός της κατανόησης του εαυτού μας και θα ζούμε υπό τη σκιά της...
Χωρίς τώρα τα χρώματα που προσδίδουν όλες αυτές οι πίστεις και οι πεποιθήσεις τι μένει να δούμε;Μήπως τώρα βλέπουμε καθαρότερα ,αχρωμάτιστα το συμβαίνει μέσα μας ,τους φόβους μας ; τις αιτίες και την αντίδραση του εαυτού μας ,στις προκλήσεις ; μήπως μπορούμε να παρακολουθήσουμε ελεύθερα πλέον τη σκέψη και τις επιθυμίες της ;
Σε ολόκληρο το πλανήτη μιλάνε για ειρήνη , για ενότητα της ανθρωπότητας αλλά όλα αυτά δε σημαίνουν απολύτως τίποτα γιατί οι πίστεις πάντα θα διαιρούν και θα χωρίζουν το κόσμο με τα δόγματα τους ...Η πίστη από τη φύση της είναι εγωκεντρική και απομονώνει τον άνθρωπο!
Ο μηχανισμός της επιθυμίας έχει προορισμό την εξασφάλιση των οικονομικών , των πνευματικών και ψυχολογικών αναγκών.και πίσω από αυτό, βλέπουμε την αίσθηση της ασφάλειας που μας παρέχουν σε ψυχολογικό επίπεδο όλα αυτά!Η επιθυμία εν δράση γίνεται το μέσω προς εξασφάλιση !
Όσο δεν κατανοούμε το μηχανισμό της επιθυμίας υπό τη μορφή της πίστεως , οι διαμάχες θα συνεχίζονται, η διαίρεση και ο πόνος θα κυριαρχούν πάνω στον πλανήτη!Αν έχουμε επίγνωση λοιπόν, ακριβώς ο,τι η πίστη είναι η έκφραση της δίψας για εσωτερική εξασφάλιση ,τότε το πρόβλημα δεν θα είναι για το που θα πρέπει να πιστέψω ή πόσο, αλλά πως θα ελευθερωθώ από την επιθυμία για εξασφάλιση! και αυτό είναι ένα άλλο θέμα επίσης...!

Αγαπητέ Θεόφιλε , παρατηρώ πολλές φορές συμφωνία σε μερικά θέματα , αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θεμελιώδης έννοιες ...όπως και να έχει, σου αξίζουν τα συγχαρητήρια για την υπομονή σου, να καταφέρνεις να απαντάς σε όλους μας!Δε θα μπορούσα με τίποτα να κάνω αυτό που καταφέρνεις εσύ!
Όποιος τύχει και κουβαλάει την Αλήθεια , θα υποφέρει από το φορτίο, ενώ οι άλλοι θα τον νομίσουν για κακόβουλο.Λίγοι θα καταλάβουν τι κουβαλάει αλλά θα φοβηθούν να πάνε δίπλα του, οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να τον διώξουν μακρυά γιατί ενοχλούνται από Αυτή ...
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Η πίστη, και γενικότερα η δεισιδαιμονία, είναι απλώς μια εξελικτική παρενέργεια της διαχείρισης των σφαλμάτων Τύπου Ι και Τύπου ΙΙ. Όλα τα άλλα είναι φιλοσοφικές μπούρδες.
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
FarEarth
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: 18 Αύγ 2012 23:21
Όνομα Ιστότοπου: -

καταλαβαίνω την έννοια false negative και false positive ,αλλά μπορεί κάποιος να κάνει το κόπο να το συσχετίσει με ακριβεία, για τη πίστη και γενικότερα για τη θρησκεία ;
Όποιος τύχει και κουβαλάει την Αλήθεια , θα υποφέρει από το φορτίο, ενώ οι άλλοι θα τον νομίσουν για κακόβουλο.Λίγοι θα καταλάβουν τι κουβαλάει αλλά θα φοβηθούν να πάνε δίπλα του, οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να τον διώξουν μακρυά γιατί ενοχλούνται από Αυτή ...
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

false positive:
ο πρωτόγονος ακούει το θρόισμα στα φύλλα, και πάντα νομίζει ότι είναι κάποιο θηρίο, και τρέχει να ξεφύγει αντί να ψάξει να δει τι γίνεται και να ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει κάτι.

false negative:
ο πρωτόγονος ακούει το θρόισμα στα φύλλα, και νομίζει ότι δεν είναι κάποιο θηρίο, οπότε πηγαίνοντας να δεί τι είναι τον τρώει το θηρίο. αν δεν τον φάει και ξεφύγει τελικά, μαθαίνει ότι το διερευνητικό πνεύμα πιθανότατα θα τον μετατρέψει σε γεύμα.



το κοινό αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οτι επιβιώνουν αυτοί που εμπιστεύονται τη δεισιδαιμονία.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Τα true δεν είναι σημαντικά για την επιβίωση;
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

egore έγραψε:Τα true δεν είναι σημαντικά για την επιβίωση;
μιλάμε για την επιβίωση των δεισιδαιμόνων έναντι των ορθολογιστών.


true positive
ο πρωτόγονος τρέχει και σώζεται αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει τα δεδομένα του. Η, αν τα έχει επιβεβαιώσει δε βλέπω πως ενθαρρύνουν το να πάει να το ψάξει την επόμενη φορά. μάλλον ενθαρρύνεται να τρέχει με το που ακούει κάτι.

true negative
ο πρωτόγονος πηγαίνει και ψάχνει, και δε βρίσκει τίποτα. κερδίζει σε γνώση, αλλά στατιστικά χρειάζεται μόνο ένα false negative για να φαγωθείς, ενώ τα true positive δεν έχουν τόση επιρροή στην επιβίωση (δε σου δίνουν πρόσθετες ζωές σε videogame πχ..).
Off Topic
μια του κλέφτη δυο του κλέφτη...
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

vesid έγραψε:Kαι γιατί το έχεις επιλέξει;
πάντως όχι γιατί έτσι μου αρέσει. η πίστη δεν είναι καπρίτσιο αλλά στάση ζωής.
το ίδιο θα μπορούσα να σε ρωτήσω και εγώ, γιατί έχεις επιλέξει να μην πιστεύεις στον Θεό; αλλά επειδή αυτό δεν είναι απάντηση. λέω το εξής. η πίστη όταν επιλέγεται από κάποιον δεν τον ρωτάς γιατί το έχει επιλέξει μπορεί να σου απαντήσει με ένα σωρό επιχειρήματα είναι η θρησκεία των πατέρων μου, έτσι τα βρήκαμε, με δίνει νόημα, με φυλάει από κακοτοπιές, κ.τ.λ. το βασικότερο δεν είναι αυτά όλα, αλλά η ίδια η απόφαση του να πιστέψει. όπως και ένας άθεος που αποφάσισε να απορρίψει τις θρησκείες και να πιστεύει πως δεν υπάρχει Θεός. σεβαστό. είναι επιλογή και δικαίωμα του να πιστεύει ότι αγαπά.
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

Leo21 έγραψε:θεόφιλε>>>

ποιές θρησκείες είναι αυτές κατα τη γνώμη σου εκτός απο τον χριστιανισμό? γιατι εν δυνάμει, εδώ περιλαμβάνονται όλες οι θρησκείες, αλλα και η αθρησκεία.


όλες. εκτός της αθρησκείας, για τον λόγο ότι η τελευταία είναι γενική και αόριστη για τον Θεό.
Γιατι, ξέρεις, ενας μη θρήσκος μπορει να αισθάνεται δέος μπροστά σε κάτι, ακριβώς όπως και ο πιστός, απλά το δέος του δεν ειναι ιερό, δεν πηγάζει απο θρησκευτικές/θεϊκές επιταγές/ανάγκες, αλλα απο γνήσια και αυθόρμητη παρατήρηση και αντίληψη.
μόνο ο Θεός μπορεί να έχει σχέση με το ιερό, οι υπόλοιπες αναφορές σε ιερό δεν έχουν την ίδια σημασία, αλλά είναι κάτι διαφορετικό.
Γιαυτό λοιπόν και συζητώ το πως και γιατι μια ωραία και χρήσιμη ιδέα προστατεύεται με την ιερότητα. Στην ουσία συμφωνείς μαζί μου λέγοντας οτι "τον θεϊκό νόμο δε μπορει καποιος να τον αμφισβητήσει όπως τον ανθρώπινο" , μιας και η ιερότητα προστατεύει ακριβώς αυτό. Ειναι ταμπού να προσπαθήσει κάποιος να σπάσει την ιερή ηθική.
ακριβώς,τώρα με έπιασες. είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε από τον ίδιο του τον εαυτό.π.χ. στο μυθιστόρημα του ντοστογιέφσκυ έγκλημα και τιμωρία ο ήρωας του φιοντόρ ενώ έχει ξεφύγει από την δικαιοσύνη αλλά τελικά δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του. και αυτό γιατί έχει παραβιάσει μια Θεική εντολή. ου φονεύσεις.
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

Ξέρω οτι αξίζει [κατα τη γνώμη μου] να συνομιλήσω με κάποιον οταν έχει ωραίες ιδέες ή/και όταν δείχνει οτι μπορει να ακούσει και να κάνει ομορφο διάλογο. Γιαυτό σου μιλώ, μιας και οι περισσότεροι πιστοί που μπήκαν στο φόρουμ δεν έδειξαν οτι είχαν όντως όρεξη για πραγματικό διάλογο. [φταίνε και ορισμένοι συνομιλητές τους σύντροφοι άθεοι, γιαυτό]

Όταν πρώτοάκουσα την εντελώς θρήσκα ιδέα οτι η αγραφη ηθική, η χριστιανικής προέλευσης ηθική χρησιμεύει στο να συγκρατεί τον άνθρωπο απο κάποιες αδυναμίες του που θα τον οδηγούσαν σε 'παραβατικές' συμπεριφορές που θα αναπόδιαζαν την κοινωνική τάξη, και άρα υποτίθεται οτι αυτές οι ηθικές προσφέρουν μια τάξη στην κοινωνία, προβληματίστηκα.

Δεν πείστηκα, αλλα το θεώρησα ίσως το πρώτο σοβαρό επιχείρημα υπερ της ύπαρξης της οργανωμένης θρησκείας που άκουσα απο πιστό.

Δυο ειναι λοιπόν οι ενστάσεις μου φίλε θεόφιλε.

Πρώτον, θίγεις λίγο εμάς τους άθεους , υπονοόντας οτι δε μπορούμε να είμαστε τόσο σωστοί ή οτι δε μπορούμε να αξιόλογήσουμε το ίδιο 'σωστά' τα ιερά θέματα, αφού για μας δεν υπάρχουν ιερά θεϊκής προέλευσης, απλά τα ιερά που ορίζουμε οι ίδιοι.

Οι άθρησκοι έχουν περίπου τα ίδια ιερά και όσια. Απλά δεν επικαλούνται το ιερό για να τα εφαρμόσουν.

Θα επιχειρηματολογούσε κανείς οτι οι θρήσκοι , παρότι έχουν ιερά και όσια, δεν έχουν πρόβλημα να τα καταπατούν. Ενδοοικογενειακή βία, αυταρχισμός προς το γυναικείο φύλο κ.α. ειναι καθημερινά φαινόμενα στις ζωές θρήσκων.

Το συμπέρασμα του πάω να βγάλω πρόχειρα ειναι οτι η ιερότητα θα ήθελε, αλλα δεν καταφέρνει επαρκώς να ελέγξει την ανθρώπινη συμπεριφορά, και άρα το ένα σου επιχείρημα δεν ειναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Για να αποδείξεις κάτι τέτοιο Θεόφιλε, θα έπρεπε να δεις επιστημονική έρευνα , στατιστική, όπου οι θρήσκοι θα αποδεικνύονταν πιο 'ηθικοί' απο τους άθρησκους. Πιθανολογώ οτι μια τέτοια έρευνα θα έβγαζε τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή αυξημένη ηθική για τους άθρησκους, αλλα ποιός ξέρει?

Δευτερον
αν δεχτούμε το προηγούμενο επιχείρημα, παρότι δε στέκει προφανώς εντελώς, καταρρέει και η επικληση θεϊκότητας των θρήσκων [οτι δηλαδή οτι το θεϊκώς 'ιερό' δουλεύει καλυτερα στην εφαρμογή απο το ανθρωπίνως 'ιερό']. Αποδεικνύεται οτι η επικληση του θεού δεν είναι ουσίας του θέματος, αλλα μέσο πειθούς, δηλαδή δε βασίζεται στα συναισθήματα του θεού για μια πράξη ή στην ύπαρξη της θεϊκότητας, αλλα χρησιμεύει ως πρόφαση, για να επιβάλλει επιπλέον νόμους στον άνθρωπο . Και πρόκειται για πράξεις που ο άνθρωπος μπορεί χωρίς θεό να καταλάβει οτι ειναι 'ανήθικες'.

Ακόμα και αν αυτοί οι επιπλέον νόμοι - εντολές ειναι σωστές, που παίζει να είναι, απο το γεγονός οτι η ιερότητα σκιαγραφείται και απο σένα σε σχέση με την νομιμοφροσύνη, καταλήγουμε στο οτι η ιερότητα έχει να κάνει με αίσθηση/υποβολή νομοτέλειας για την καλύτερη κοινωνική λειτουργία, και οχι με αληθινή ύπαρξη θείας υπόστασης ή επιθυμίας.

Με τα δικά μου λόγια , και κλέβοντας και κάτι απο τον άθεο αλλα ηθικό μπουκόφσκι,

"Δε χρειάζομαι το θεό να με προστάξει να αγαπώ, να μην εκδικούμαι, να βελτιώσω την συμπεριφορά μου στα σημεία που ΞΕΡΩ πως χωλαίνω. Εϊμαι εδώ για να ζήσω τη ζωή μου τόσο έντονα που η αγάπη και τα υπόλοιπα θα έρθουν ως οι μόνες αυτονόητες επιταγές, και ετσι ο θάνατος θα φοβηθεί να έρθει να με πάρει"

πως σου φαίνεται αυτό φίλε Θεόφιλε?

Δηλαδή το επιχείρημά σου μπορούμε να δεχτούμε οτι στέκει σε ένα βαθμό, και αυτό το βλέπουμε με τη λογική μας, παρότι πρόκειται δήθεν για θεϊκό ζήτημα [η ιερότητα κάποιων ζητημάτων].

Ευελπιστώ σε όμορφη και δημιουργική απάντηση.

cheers :)
"Θρησκεία είναι να μην λυπάσαι που δεν καταλαβαίνεις." ~ egore
Άβαταρ μέλους
nor
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: 22 Απρ 2012 23:03
Όνομα Ιστότοπου: -

Leo21 έγραψε:
αν δεχτούμε το προηγούμενο επιχείρημα, παρότι δε στέκει προφανώς εντελώς, καταρρέει και η επικληση θεϊκότητας των θρήσκων [οτι δηλαδή οτι το θεϊκώς 'ιερό' δουλεύει καλυτερα στην εφαρμογή απο το ανθρωπίνως 'ιερό']. Αποδεικνύεται οτι η επικληση του θεού δεν είναι ουσίας του θέματος, αλλα μέσο πειθούς, δηλαδή δε βασίζεται στα συναισθήματα του θεού για μια πράξη ή στην ύπαρξη της θεϊκότητας, αλλα χρησιμεύει ως πρόφαση, για να επιβάλλει επιπλέον νόμους στον άνθρωπο . Και πρόκειται για πράξεις που ο άνθρωπος μπορεί χωρίς θεό να καταλάβει οτι ειναι 'ανήθικες'.

Στα οσα πολυ σωστα ειπες Λεο, να προσθεσω οτι ο θεϊκος νομος ειναι απο τη φυση του ανελαστικος.Μην επιτρεποντας την εξελιξη της ηθικης γινεται μεχρι και επικινδυνος. Αν τουλαχιστον μπορουσε να συνυπαρχει ειρηνικα με την ανθρωπινη ηθικη (την πλασμενη απο τη λογικη και το συναισθημα) χωρις να προκαλει προβληματα εσωτερικων συγκρουσεων (πχ σε καποιον θρησκευομενο με ομοφυλοφιλικες προτιμησεις) ή αιματηρων συγκρουσεων (πχ ποιανου θρησκεια ειναι καλυτερη) θα ελεγα ΟΚ.

Δεν συμβαινει ομως. Οσο για το "θεϊκος νομος αλα καρτ" ειναι οξυμωρο σχημα εφοσον αν καποιος εχει τη λογικη να καταλαβει απο μονος του ποιος νομος μπορει να εφαρμοστει στην συγχρονη κοινωνια και ποιος οχι, στην τελικη δεν εχει αναγκη καθολου το θεϊκο νομο.

Τελος, αν υποθεσουμε οτι ο θεος εκανε τον ανθρωπο λογικο για να κρινει απο μονος του το καλο και το κακο τοτε η θρησκεια ειναι εντελως εκτος παιχνιδιου. Γιατι τοτε ο θεος ειναι πανω και περα απο θρησκειες, για να μην πω οτι θα επρεπε να τις εχθρευεται κιολας αφου εχουν παταγωδως αποτυχει να ερμηνευσουν και να υπερασπιστουν το θελημα του.
-God is black.
-Yes, she is.
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

FarEarth έγραψε:Περί πίστεως ...
Γιατί ο σημερινός άνθρωπος, όπως και ο παλιός πιστεύουν σε κάτι και αυτό ονομάζεται πίστη ;
Φαίνεται ο,τι η πίστη και η γνώση είναι αλληλένδετες με την επιθυμία , και αν καταφέρουμε να κοιτάξουμε τη διαδικασία που μας οδηγεί στη πίστη ίσως φωτίσουμε την αλήθεια, του τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας και ελευθερωθούμε από αυτό !
δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο είναι ελεύθερος ένας που δεν πιστεύει στον Θεό, με κάποιον άλλο που πιστεύει. θα πρέπει να ορίσουμε από τι απελευθερώνεται. ο ένας και από τι; ο άλλος.
οι άθεοι νιώθουν απελευθερωμένοι από τα δεσμά της θρησκείας, αλλά εγώ λέω, μήπως με αυτήν την απελευθέρωση έχουν χάσει και ένα κομμάτι πολύτιμο από αυτό που λέγεται πίστη; πίστη σε μια αρχή πέρα και πάνω από την τυπική ηθική, το τυπικό δίκαιο,και ότι είναι γενικά τυπικό, σε μιά ανώτερη αρχή που ενοποιεί στην ουσία όλα τα παραπάνω; επίσης, για να λέμε και κάποιες αλήθειες, όποιος δεν πιστεύει απελευθερώνεται κατά την γνώμη μου από πολλές δεισιδαιμονίες που δυστυχώς μαζί με την πίστη τους κουβαλούν και πολλοί θρήσκοι, όπως αποδοχή φετιχισμού για εικόνες, άγιο φώς, αγιασμένα οστά αγίων κ.τ.λ. χάνοντας έτσι το 'πραγματικό νόημα της πίστης, που είναι η πιο ειλικρινής και βαθιά συζήτηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, και κατ επέκταση με τον ίδιο τον Θεό για συγχώρεση των πεπραγμένων μας, και δύναμη για όσα πρόκειται να πράξουμε στο μέλλον.
Μία από τις αιτίες της επιθυμίας είναι ο φόβος ! Αν δεν είχαμε πίστεις τι θα μας συνέβαινε; Αν δεν είχαμε υπόδειγμα προς δράση ,στηριγμένο σε μια πίστη ,όπως στο θεό , στον κομμουνισμό , στον σοσιαλισμό , στον ιμπεριαλισμό ,σε κάποια θρησκευτική συνταγή ,σε κάποιο δόγμα βάση του οποίου έχουμε διαπλασθεί, τι θα μας συνέβαινε άραγε ; θα αισθανόμασταν χαμένοι ,έτσι δεν είναι ; Παραδινόμαστε λοιπόν εύκολα σε μια πίστη από το φόβο της μη εκπλήρωσης , του κενού , της αβεβαιότητας για το μέλλον!Αυτή η ίδια η πίστη που προσκολλώμαστε, είναι ο φραγμός της κατανόησης του εαυτού μας και θα ζούμε υπό τη σκιά της...
το επιχείρημα του φόβου για την πίστη ίσως να αφορά μερίδα θρήσκων, αλλά δεν είναι κάτι γενικά απόλυτο. ας υποθέσουμε πώς ένας θρήσκος φοβάται τον θάνατο. από την πλευρά του άθεου δεν υπάρχει φόβος; σίγουρα υπάρχει και για τους δύο, με την διαφορά πώς ό θρήσκος πιστεύει πώς είναι αποτέλεσμα της θείας χάρης του Θεού και σαν τέτοια ύπαρξη δεν θα χαθεί μετά τον θάνατο του αλλά θα υπάρχει με κάποιον άλλον τρόπο. ο άθεος πιστεύει πώς είναι αποτέλεσμα καθαρής τύχης και πώς μετά τον θάνατο του θα χαθεί σαν σώμα σαν πνεύμα και σαν ψυχή. τώρα μετά από όλα αυτά δεν ξέρω πόσο φοβάται πραγματικά τον θάνατο ο θρήσκος με βάση την πίστη του πως δεν θα χαθεί σε σχέση με τον άθεο που ίσως μελαγχολεί στην ιδέα ότι κάποτε θα πάψει να υπάρχει για πάντα. εγώ δεν μπορώ να απαντήσω ποιός φοβάται περισσότερο, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να ανεβεί αυτόν τον γολγοθά του θανάτου, και τον αντιμετωπίζει καθημερινά μέσα από την δική του φιλοσοφία.
Χωρίς τώρα τα χρώματα που προσδίδουν όλες αυτές οι πίστεις και οι πεποιθήσεις τι μένει να δούμε;Μήπως τώρα βλέπουμε καθαρότερα ,αχρωμάτιστα το συμβαίνει μέσα μας ,τους φόβους μας ; τις αιτίες και την αντίδραση του εαυτού μας ,στις προκλήσεις ; μήπως μπορούμε να παρακολουθήσουμε ελεύθερα πλέον τη σκέψη και τις επιθυμίες της ;
ο φόβος του θανάτου, γιατί όταν μιλάμε για φόβο για αυτόν πρόκειται, είναι από την φύση του άχρωμος γυμνός και με ότι και να τον ντύσεις θα έρθει είτε πιστεύεις σε Θεό, είτε φιλοσοφείς περί ανυπαρξίας του.το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του γιατί είναι εκεί υπάρχει και περιμένει να μας οδηγήσει στην ανυπαρξία, η στην αθανασία.
Σε ολόκληρο το πλανήτη μιλάνε για ειρήνη , για ενότητα της ανθρωπότητας αλλά όλα αυτά δε σημαίνουν απολύτως τίποτα γιατί οι πίστεις πάντα θα διαιρούν και θα χωρίζουν το κόσμο με τα δόγματα τους ...Η πίστη από τη φύση της είναι εγωκεντρική και απομονώνει τον άνθρωπο!
όταν μπλέκει η θρησκεία με την πολιτική και τα οικονομικά και εδαφικά συμφέροντααυτό θα γίνεται πάντα.
Όσο δεν κατανοούμε το μηχανισμό της επιθυμίας υπό τη μορφή της πίστεως , οι διαμάχες θα συνεχίζονται, η διαίρεση και ο πόνος θα κυριαρχούν πάνω στον πλανήτη!Αν έχουμε επίγνωση λοιπόν, ακριβώς ο,τι η πίστη είναι η έκφραση της δίψας για εσωτερική εξασφάλιση ,τότε το πρόβλημα δεν θα είναι για το που θα πρέπει να πιστέψω ή πόσο, αλλά πως θα ελευθερωθώ από την επιθυμία για εξασφάλιση! και αυτό είναι ένα άλλο θέμα επίσης...!
ο μηχανισμός της επιθυμίας για έναν πιστό είναι η σωτηρία της ψυχής του, και δεν παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο θα πιστέψει, αρκεί να πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη που ονομάζεται γενικά από όλους Θεός. η διαίρεση των ανθρώπων στο ποιός θα εκφράσει καλύτερα αυτούς που θέλουν να πιστέψουν σε αυτήν την ανώτερη δύναμη, αφορά άτομα που είναι στην ιεραρχία των θρησκειών και της πολιτικής, και εκφράζουν προσωπικά τους συμφέροντα νομίζοντας πως επιτελούν εθνικό και θεάρεστο έργο, οι απλοί πιστοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και ας πιστεύουν με διαφορετικό τρόπο.
Αγαπητέ Θεόφιλε , παρατηρώ πολλές φορές συμφωνία σε μερικά θέματα , αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θεμελιώδης έννοιες ...όπως και να έχει, σου αξίζουν τα συγχαρητήρια για την υπομονή σου, να καταφέρνεις να απαντάς σε όλους μας!Δε θα μπορούσα με τίποτα να κάνω αυτό που καταφέρνεις εσύ!
δεν ξέρω πόσο καλύπτω τους άλλους με τις απαντήσεις μου γιατί πρέπει να ομολογήσω πώς με φέρνουν πραγματικά σε δύσκολη θέση όταν πρόκειται για ερωτήσεις που έχουν σχέση με τον ορθολογισμό απέναντι σε αναφορές από την αγία γραφή που φαντάζουν σαν μυθεύματα, αλλά είναι μεταφορές για το πώς πρέπει να είναι στην συμπεριφορά του ο άνθρωπος. να είναι δίκαιος,υπομονετικός, ταπεινός, και τέλος ευσεβής πρός τον Θεό . η υπομονή μου που αναφέρεις είναι γιατί παίρνω πολλά από τα μέλη που άλλα σε χαμηλούς και άλλα σε υψηλούς τόνους με προβληματίζουν μέ τους ήδη δικούς μου προβληματισμούς γύρω από αρκετά ζητήματα της θρησκείας που αφορούν την ιεραρχία της εκκλησίας και καλώς μπαίνουν εδώ στο φόρουμ.
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

Η συζήτηση για το persistense hunting μεταφέρθηκε εδώ
Persistence hunting & Ανθρώπινη Εξέλιξη
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

Leo21 έγραψε:Ξέρω οτι αξίζει [κατα τη γνώμη μου] να συνομιλήσω με κάποιον οταν έχει ωραίες ιδέες ή/και όταν δείχνει οτι μπορει να ακούσει και να κάνει ομορφο διάλογο. Γιαυτό σου μιλώ, μιας και οι περισσότεροι πιστοί που μπήκαν στο φόρουμ δεν έδειξαν οτι είχαν όντως όρεξη για πραγματικό διάλογο. [φταίνε και ορισμένοι συνομιλητές τους σύντροφοι άθεοι, γιαυτό]
υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με κοινό θρήσκευμα, αλλά διαφέρουν πολύ στις απόψεις τους για την θρησκεία και τον άνθρωπο. εμένα για παράδειγμα μου άρεσε η προσέγγιση του Νικήτα για το πώς μπορεί κανείς να απαντήσει αν υπάρχει Θεός. αλλά μετά από μια ματιά σε αυτό.

ΝΙΚΉΤΑΣ
Υπάρχει Θεός;
Διάλογος του Νικήτα Καυκιού με μέλη του forum Atheia gr A' μέρος

Θεόφιλος. αυτό είναι το μαγαζί του νικήτα. www.psyche.gr/god_exist.htm






νικήτας. Προσπάθησα να επικοινωνήσω στο διαδικτυακό forum Atheia gr με άτομα που αρνούνται την ύπαρξη του Θεού και μάλιστα υιοθετούν μια εχθρική στάση απέναντι στους πιστούς και την Εκκλησία.
Αισθάνομαι μια ιδιαίτερη συγγένεια με τους αμφισβητίες. Τους θεωρώ αδελφούς μου. Καταλαβαίνω τον τρόπο που σκέπτονται και τους λόγους για τους οποίους αμφισβητούν ή ακόμη και επιτίθενται ενάντια στην πίστη.}


και μετά από το παραπάνω κείμενο άλλαξα γνώμη για αυτόν γιατί δεν επιζητούσε τον διάλογο για να καταλήξει σε κάποια δικά του συμπεράσματα, αλλά τον χρησιμοποίησε μάλλον για ιδιοτελείς σκοπούς αυτοπροβολής μέσα από έναν διάλογο με άθεους. για να διαφημήσει την επιχείρησή του που έχει σκοπό να σώσει κόσμο μέσω ψυχολογίας με βάση την θρησκεία και με το αζημίωτο. όπως έκανε και ο κάρλ γιούνκ.
ήταν προμελετημένη ενέργεια και μόνο ως φαρισαισμό μπορώ να την εκλάβω.
Όταν πρώτοάκουσα την εντελώς θρήσκα ιδέα οτι η αγραφη ηθική, η χριστιανικής προέλευσης ηθική χρησιμεύει στο να συγκρατεί τον άνθρωπο απο κάποιες αδυναμίες του που θα τον οδηγούσαν σε 'παραβατικές' συμπεριφορές που θα αναπόδιαζαν την κοινωνική τάξη, και άρα υποτίθεται οτι αυτές οι ηθικές προσφέρουν μια τάξη στην κοινωνία, προβληματίστηκα.
Δεν πείστηκα, αλλα το θεώρησα ίσως το πρώτο σοβαρό επιχείρημα υπερ της ύπαρξης της οργανωμένης θρησκείας που άκουσα απο πιστό.
η κοινωνική τάξη έχει και άλλους τρόπους να διατηρείται σε ομαλή κατάσταση, π.χ. κατασταλτικά μέτρα, τήρηση των νόμων, μέσα από την διαπαιδαγώγηση κ.τ.λ. αυτός ο άγραφος κώδικα ηθικής με θρησκευτική προέλευση όπως λές έχει πιό πολύ σκοπό να κατανοήσει το άτομο την σχέση του με τους άλλους ανθρώπους που θα έπρεπε να τους θεωρεί αδελφούς εν Θεώ και όχι εν χριστώ. και οποιαδήποτε παραβατικότητα έναντι αυτής της άγραφης ηθικής θα απαιτείται από τον ίδιο του τον εαυτό η μετάνοια η υποσυνείδητη του καταδίκη των όσων έπραξε μέσα από την παράβαση αυτών των Θεικών εντολών. με λίγα λόγια πρώτα αυτός ο άγραφος νόμος ηθικής αφορά αυτόν και μετά την κοινωνία.



Δυο ειναι λοιπόν οι ενστάσεις μου φίλε θεόφιλε.

Πρώτον, θίγεις λίγο εμάς τους άθεους , υπονοόντας οτι δε μπορούμε να είμαστε τόσο σωστοί ή οτι δε μπορούμε να αξιόλογήσουμε το ίδιο 'σωστά' τα ιερά θέματα, αφού για μας δεν υπάρχουν ιερά θεϊκής προέλευσης, απλά τα ιερά που ορίζουμε οι ίδιοι.


δεν θίγω κανέναν. γιατί ο σωστός ο άνθρωπος δεν γίνεται υπόδειγμα ηθικής , με το να δηλώνει πώς πιστεύει στον Θεό.αλλά από την στάση που τηρεί μέσα στην ζωή. αν εσύ δεν θέλεις να ονομάζεις ιερά και σεπτά αυτά που εγώ ονομάζω αλλά τα σέβεσαι. για μένα είσαι πιό κοντά σε μένα από έναν ντεμέκ αδελφό πιστό.
Οι άθρησκοι έχουν περίπου τα ίδια ιερά και όσια. Απλά δεν επικαλούνται το ιερό για να τα εφαρμόσουν.
όσοι τα εφαρμόζουν και δεν τα επικαλούνται είναι μέσα στο πνεύμα μου που μεταφράζω με τον δικό μου τρόπο, για αυτό που λέει η εντολή, μην επικαλεστείς το όνομά μου επί ματαίω. η καλύτερα. να μην γνωρίζει η δεξιά σου τι ποεί η αριστερά σου.
Θα επιχειρηματολογούσε κανείς οτι οι θρήσκοι , παρότι έχουν ιερά και όσια, δεν έχουν πρόβλημα να τα καταπατούν. Ενδοοικογενειακή βία, αυταρχισμός προς το γυναικείο φύλο κ.α. ειναι καθημερινά φαινόμενα στις ζωές θρήσκων.
σε όλων των ανθρώπων θα έλεγα καλύτερα.


Το συμπέρασμα του πάω να βγάλω πρόχειρα ειναι οτι η ιερότητα θα ήθελε, αλλα δεν καταφέρνει επαρκώς να ελέγξει την ανθρώπινη συμπεριφορά, και άρα το ένα σου επιχείρημα δεν ειναι ιδιαίτερα ισχυρό.
η ιερότητα δεν ελέγχει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ο άνθρωπος θρήσκος η άθρησκος έχει την ατομική του συμπεριφορά η οποία είναι αιτία και παράγοντας πολλών καταστάσεων. η ιερότητα σε βάζει αντιμέτωπο με την συνείδηση σου, με την ίδια την ψυχή σου για την όποια παραβατική συμπεριφορά και χωρίς να στο επιβάλλει κανένας.
Για να αποδείξεις κάτι τέτοιο Θεόφιλε, θα έπρεπε να δεις επιστημονική έρευνα , στατιστική, όπου οι θρήσκοι θα αποδεικνύονταν πιο 'ηθικοί' απο τους άθρησκους. Πιθανολογώ οτι μια τέτοια έρευνα θα έβγαζε τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή αυξημένη ηθική για τους άθρησκους, αλλα ποιός ξέρει?
δεν μετριέται η ηθική συμπεριφορά με βάση την θρησκεία η την αθεία. είναι λάθος. υπάρχουν οι ασυνείδητοι που μετανιώνουν στο τέλος της ζωής τους με μιά εξομολόγηση, και υπάρχουν και οι συνειδητοί που δεν μετανιώνουν επειδή επέλεξαν μια ζωή να απορρίψουν την θρησκεία.
υπάρχουν καθήκια με γραβάτες, και λέτσοι διαμάντια. δυστυχώς η ηθική δεν φαίνεται είναι κρυφή.
και δεν μπορείς να ξέρεις.

Δευτερον
αν δεχτούμε το προηγούμενο επιχείρημα, παρότι δε στέκει προφανώς εντελώς, καταρρέει και η επικληση θεϊκότητας των θρήσκων [οτι δηλαδή οτι το θεϊκώς 'ιερό' δουλεύει καλυτερα στην εφαρμογή απο το ανθρωπίνως 'ιερό']. Αποδεικνύεται οτι η επικληση του θεού δεν είναι ουσίας του θέματος, αλλα μέσο πειθούς, δηλαδή δε βασίζεται στα συναισθήματα του θεού για μια πράξη ή στην ύπαρξη της θεϊκότητας, αλλα χρησιμεύει ως πρόφαση, για να επιβάλλει επιπλέον νόμους στον άνθρωπο . Και πρόκειται για πράξεις που ο άνθρωπος μπορεί χωρίς θεό να καταλάβει οτι ειναι 'ανήθικες'.
από την αρχαιότητα μέχρι τους σημερινούς ποιητές το ιερό και έννοια του Θεού είναι μέσα από τις αφηγήσεις τους και τις προτροπές τους παρών για πολλά ανθρώπινα δίκαια. εγώ όμως σήμερα τονίζω την σημασία της ιερότητας για τον συνειδητό άνθρωπο που είτε είναι άθεος και δεν την αποδέχεται και την ονομάζει ηθική , συνείδηση, κ.τ,λ. είτε για τον ένθεο που την θεωρεί σημαντική, για την δικαίωση του όταν αδικείται και ως ανταμοιβή όταν συντρέχει τους συνανθρώπους του. και ένα μεγάλο βάρος για αυτούς που τόλμησαν να την σκεφθούν σαν υποψία και δεν τηρήσαν τους κανόνες της.
οι προφάσεις από πολλούς που θέλουν αν επιβάλλουν επιπλέον νόμους επάνω στην ιερότητα, τους καθιστά τυρράνους και προαιρετικούς σαν τον μαιντανό στο φαγητό.
Ακόμα και αν αυτοί οι επιπλέον νόμοι - εντολές ειναι σωστές, που παίζει να είναι, απο το γεγονός οτι η ιερότητα σκιαγραφείται και απο σένα σε σχέση με την νομιμοφροσύνη, καταλήγουμε στο οτι η ιερότητα έχει να κάνει με αίσθηση/υποβολή νομοτέλειας για την καλύτερη κοινωνική λειτουργία, και οχι με αληθινή ύπαρξη θείας υπόστασης ή επιθυμίας.
ούτε με το ένα, ούτε με το άλλο έχει να κάνει για μένα, αλλά πιό πολύ για το άτομο που το αποδέχεται χωρίς περιττούς νόμους και παρακλάδια είναι τόσο απλό που δεν μπορείς να το κατανοήσεις παρά μόνο πώς αυτό το ιερό μπορεί να είναι η κόλαση σου η ο παράδεισος σου, και είναι κρίμα για αυτόν που δεν το αποδέχεται κατά την γνώμη μου, γιατί ενώ θα μπορούσε να είναι στο βασίλειο του ιερού και είναι απλά μόνο παρατηρητής, επειδή έτσι αποφάσισε ο ίδιος.
Με τα δικά μου λόγια , και κλέβοντας και κάτι απο τον άθεο αλλα ηθικό μπουκόφσκι,

"Δε χρειάζομαι το θεό να με προστάξει να αγαπώ, να μην εκδικούμαι, να βελτιώσω την συμπεριφορά μου στα σημεία που ΞΕΡΩ πως χωλαίνω. Εϊμαι εδώ για να ζήσω τη ζωή μου τόσο έντονα που η αγάπη και τα υπόλοιπα θα έρθουν ως οι μόνες αυτονόητες επιταγές, και ετσι ο θάνατος θα φοβηθεί να έρθει να με πάρει"
ο θάνατος δεν φοβάται κανέναν σε αυτήν την ζωή, το ζήτημα είναι εμείς πόσο τον φοβόμαστε; κάποτε ρώτησα έναν γέρο αν φοβάται τον θάνατο και μου απάντησε εξαρτάται από το τι έχω κάνει, αν νιώθω δικαιωμένος οταν έρθει θα του γελάσω κατάμουτρα, αν νιώθω πώς αδίκησα τότε θα χεστώ επάνω μου. ποτέ δεν κατάλαβα τι εννοούσε.ο κάθε μπουκόφσκι κουβαλά μια φιλοσοφία, που άλλη χρειάζεται κάκάτι παραπάνω από τον εαυτό μας και άλλοι όχι.
πως σου φαίνεται αυτό φίλε Θεόφιλε?

Δηλαδή το επιχείρημά σου μπορούμε να δεχτούμε οτι στέκει σε ένα βαθμό, και αυτό το βλέπουμε με τη λογική μας, παρότι πρόκειται δήθεν για θεϊκό ζήτημα [η ιερότητα κάποιων ζητημάτων].

Ευελπιστώ σε όμορφη και δημιουργική απάντηση. cheers :)
στα πιο πολλά απάντησα ήδη όσο για το επιχείρημα μου για άλλους στέκει και για άλλους επειδή εμπεριέχει ιερότητα δεν είναι λογικό. αλλά όταν αναζητάμε λογική σε νοήματα που έχουν σχέση με την προσωπική μεταφυσική αναζήτηση για το νόημα της ζωής. μου θυμίζει ένα διάλογο που είχα πρίν μια εβδομάδα με μια γιαγιά 80 ετών. περπατούσα στον δρόμο, και με λέει η γιαγια,στάσου εδώ μπροστά μου και πές μου ποιό είναι το νόημα της ζωής, γιατί εγώ είμαι ογδόντα χρονών και δεν το βρήκα ακόμη. της λέω εξαρτάται ο κάθε άνθρωπος δίνει και διαφορετικό νόημα στην ζωή του. μου λέει πως πρίν από λίγο συνάντησε μια γνωστή της που είχε να την δεί από πολλά χρόνια και ήταν λέει μέσα στην τρελή χαρά της και της είπε πως ήταν ευτυχισμένη. στο τέλος με ρώτησε που θα έβρισκε και εκείνη μια τέτοια ευτυχία,
και ποιό είναι το νόημα της ζωής. τότε της λέω να μην είσαι αχάριστη και να πορεύεσαι με όσα έχεις. γιατί το λές αυτό μου λέει τι ξέρεις για μένα ; ξέρω της λέω μόνο πως είσαι ογδόντα χρονών και δεν είσαι ευχαριστημένη όταν πεθαίνουν κάθε μέρα πολύ πιο νεότεροι σου, ε. αυτό λέγεται αχαριστία, της λέω . ανοίγει διάπλατα το στόμα η γιαγιά και μου λέει σε ευχαριστώ πολύ τελικά νιώθω ευτυχισμένη.
αργότερα έμαθα, όταν το είπα σε κάποιον που την ήξερε, πώς είχε και αρκετή περιουσία αλλά ήταν λίγο παλαβή.
Άβαταρ μέλους
FarEarth
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: 18 Αύγ 2012 23:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Θεόφιλος έγραψε:δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο είναι ελεύθερος ένας που δεν πιστεύει στον Θεό, με κάποιον άλλο που πιστεύει. θα πρέπει να ορίσουμε από τι απελευθερώνεται. ο ένας και από τι; ο άλλος.
οι άθεοι νιώθουν απελευθερωμένοι από τα δεσμά της θρησκείας, αλλά εγώ λέω, μήπως με αυτήν την απελευθέρωση έχουν χάσει και ένα κομμάτι πολύτιμο από αυτό που λέγεται πίστη; πίστη σε μια αρχή πέρα και πάνω από την τυπική ηθική, το τυπικό δίκαιο,και ότι είναι γενικά τυπικό, σε μιά ανώτερη αρχή που ενοποιεί στην ουσία όλα τα παραπάνω;

φυσικά εννοούμε την ελευθερία από τη θρησκευτική πίστη εδώ...
Θεόφιλος έγραψε:το επιχείρημα του φόβου για την πίστη ίσως να αφορά μερίδα θρήσκων, αλλά δεν είναι κάτι γενικά απόλυτο. ας υποθέσουμε πώς ένας θρήσκος φοβάται τον θάνατο. από την πλευρά του άθεου δεν υπάρχει φόβος; σίγουρα υπάρχει και για τους δύο, με την διαφορά πώς ό θρήσκος πιστεύει πώς είναι αποτέλεσμα της θείας χάρης του Θεού και σαν τέτοια ύπαρξη δεν θα χαθεί μετά τον θάνατο του αλλά θα υπάρχει με κάποιον άλλον τρόπο. ο άθεος πιστεύει πώς είναι αποτέλεσμα καθαρής τύχης και πώς μετά τον θάνατο του θα χαθεί σαν σώμα σαν πνεύμα και σαν ψυχή. τώρα μετά από όλα αυτά δεν ξέρω πόσο φοβάται πραγματικά τον θάνατο ο θρήσκος με βάση την πίστη του πως δεν θα χαθεί σε σχέση με τον άθεο που ίσως μελαγχολεί στην ιδέα ότι κάποτε θα πάψει να υπάρχει για πάντα. εγώ δεν μπορώ να απαντήσω ποιός φοβάται περισσότερο, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να ανεβεί αυτόν τον γολγοθά του θανάτου, και τον αντιμετωπίζει καθημερινά μέσα από την δική του φιλοσοφία.
Ο φόβος εδράζεται στο πρόβλημα κατανόησης της συσχέτισης του ανθρώπου με τα συστήματα συμβόλων που έχει επινοήσει ... θρησκευτικά - λεκτικά - επιστημονικά -μουσικά -τελετουργικά και με όλες τις πληροφορίες που δέχεται... οτιδήποτε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως, αφήνει χώρο στο φόβο και τους διάφορους τύπους όπως το φόβο της ανυπαρξίας ,του αγνώστου ,του θανάτου ... πολλοί φοβούνται την λέξη ή την ιδέα ή το γεγονός καθεαυτό !Τι μας προκαλεί φόβο, η λέξη θάνατος ; η ιδέα του θανάτου ; το ίδιο το γεγονός ; αλλά όσο είμαι σε άμεση σχέση με αυτό που φοβάμαι και το παρατηρώ χωρίς να το κρίνω τότε μαθαίνω πραγματικά για αυτό, και ο φόβος εξαφανίζεται...!Οι ιδέες που έχω μέσα στο κεφάλι μου, είναι που μου προκαλούν το φόβο ,το ίδιο το γεγονός του θανάτου δεν είναι φόβος ...φόβος είναι η ανταπόκριση της μνήμης μου στο γεγονός ....αυτό συμβαίνει γιατί δεν κοιτάζουμε το γεγονός του θανάτου ,χωρίς να το κρίνουμε ,χωρίς να χρησιμοποιούμε τη μνήμη μας, αν το κάναμε σίγουρα δε θα φοβόμασταν έτσι δεν είναι ;
Θεόφιλος έγραψε:ο φόβος του θανάτου, γιατί όταν μιλάμε για φόβο για αυτόν πρόκειται, είναι από την φύση του άχρωμος γυμνός και με ότι και να τον ντύσεις θα έρθει είτε πιστεύεις σε Θεό, είτε φιλοσοφείς περί ανυπαρξίας του.το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του γιατί είναι εκεί υπάρχει και περιμένει να μας οδηγήσει στην ανυπαρξία, η στην αθανασία.
Το μυαλό είναι σίγουρο ο,τι μπορεί να επινοήσει υποκατάστατα της αλήθειας του θεού , του θανάτου , του φόβου ,αλλά όσο παραμένουν έτσι, θα δημιουργούν κι' άλλο φόβο σύγχυση αθλιότητα ...ενώ η απελευθέρωση από όλα αυτά είναι η κατανόηση αυτού που Είναι χωρίς να το Κρίνεις ...
Όλοι αυτοί που ονειρεύονται την αθανασία ζουν ρηχά , χωρίς πληρότητα ,χωρίς αγάπη σε ένα κόσμο φανταστικό, κατασκεύασμα του νού τους και η πλάνη αυτή ,η αυταπάτη είναι πολύ ικανοποιητική γι' αυτό και εύκολα προσκολλώνται σε αυτή...αλλά ό,τι είναι ικανοποιητικό είναι και Αληθινό άραγε...;;;
Farearth έγραψε:Σε ολόκληρο το πλανήτη μιλάνε για ειρήνη , για ενότητα της ανθρωπότητας αλλά όλα αυτά δε σημαίνουν απολύτως τίποτα γιατί οι πίστεις πάντα θα διαιρούν και θα χωρίζουν το κόσμο με τα δόγματα τους ...Η πίστη από τη φύση της είναι εγωκεντρική και απομονώνει τον άνθρωπο!
Θεόφιλος έγραψε:όταν μπλέκει η θρησκεία με την πολιτική και τα οικονομικά και εδαφικά συμφέροντα αυτό θα γίνεται πάντα.
Όχι η επιθυμία της πίστης η ίδια είναι απομονωτική διεργασία ...
Θεόφιλος έγραψε:ο μηχανισμός της επιθυμίας για έναν πιστό είναι η σωτηρία της ψυχής του, και δεν παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο θα πιστέψει, αρκεί να πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη που ονομάζεται γενικά από όλους Θεός. η διαίρεση των ανθρώπων στο ποιός θα εκφράσει καλύτερα αυτούς που θέλουν να πιστέψουν σε αυτήν την ανώτερη δύναμη, αφορά άτομα που είναι στην ιεραρχία των θρησκειών και της πολιτικής, και εκφράζουν προσωπικά τους συμφέροντα νομίζοντας πως επιτελούν εθνικό και θεάρεστο έργο, οι απλοί πιστοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και ας πιστεύουν με διαφορετικό τρόπο.
Η σωτηρία της ψυχής από τι άραγε ;;; και γιατί όχι η σωτηρία του σώματος ή των αναμνήσεων μας...;ή η σωτηρία του σπιτιού μας ή του αυτοκινήτου μας ; γιατί πρέπει να υπάρχει σωτηρία; μήπως επειδή φοβόμαστε ο,τι υπάρχει ένα τέρμα ,ένα τέλος ,και το κέντρο μας που είναι χτισμένο πάνω στο χρόνο των αναμνήσεων μας φοβάται ό,τι θα πάψει να υπάρχει και επινοεί τη μονιμότητα ,τη συνέχισή του...;
Όποιος τύχει και κουβαλάει την Αλήθεια , θα υποφέρει από το φορτίο, ενώ οι άλλοι θα τον νομίσουν για κακόβουλο.Λίγοι θα καταλάβουν τι κουβαλάει αλλά θα φοβηθούν να πάνε δίπλα του, οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να τον διώξουν μακρυά γιατί ενοχλούνται από Αυτή ...
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

FarEarth έγραψε: φυσικά εννοούμε την ελευθερία από τη θρησκευτική πίστη εδώ...
Ωραία. υπάρχουν άτομα που πέρασαν στην αθεία και νιώθουν απελευθερωμένα. αυτό το έκαναν ίσως επειδή ένιωθαν καταπιεσμένοι σαν χριστιανοί, η για κάποιο άλλο λόγο, φιλοσοφικό, επιστημονικό,λογικό, κ.τ.λ. αλλά αυτοί δεν μας ενδιαφέρουν γιατί δεν ασχολούνται με την θρησκεία, γιατί δεν τους εκφράζει η δεν τους γεμίζει πλέον, εμείς μιλάμε για αυτούς που νιώθςν πώς αδικηθήκαν και καταπιέστηκαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο να αποδεχθούν κάτι που ποτέ δεν το ήθελαν πραγματικά. αυτοί όλοι λοιπόν όχι μόνο πέρασαν στην αθεία αλλά έγιναν και φανατικοί πολέμιοι της πρώην θρησκείας τους. αλλά εγώ δεν βλέπω από την δική μου οπτική κάποια καταπίεση, άρα και δεν νομίζω να απελευθερώθηκαν από κάτι όλοι αυτοί που δηλώνουν καταπιεσμένοι, γιατί δεν μπαίνει θέμα καταπίεσης από την θρησκεία, αλλά από τους δικούς τους, που προσπάθησαν να τους την περάσουν με λάθος τρόπο.κανένας δεν σου λέει να πιστέψεις με το ζόρι όταν ενηλικιωθεί κάποιος έχει κάθε δικαίωμα να μην πιστεύει για τους δικούς του λόγους δεν του το απαγορεύει κανείς.
Ο φόβος εδράζεται στο πρόβλημα κατανόησης της συσχέτισης του ανθρώπου με τα συστήματα συμβόλων που έχει επινοήσει ... θρησκευτικά - λεκτικά - επιστημονικά -μουσικά -τελετουργικά και με όλες τις πληροφορίες που δέχεται... οτιδήποτε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως, αφήνει χώρο στο φόβο και τους διάφορους τύπους όπως το φόβο της ανυπαρξίας ,του αγνώστου ,του θανάτου ... πολλοί φοβούνται την λέξη ή την ιδέα ή το γεγονός καθεαυτό !Τι μας προκαλεί φόβο, η λέξη θάνατος ; η ιδέα του θανάτου ; το ίδιο το γεγονός ; αλλά όσο είμαι σε άμεση σχέση με αυτό που φοβάμαι και το παρατηρώ χωρίς να το κρίνω τότε μαθαίνω πραγματικά για αυτό, και ο φόβος εξαφανίζεται...!Οι ιδέες που έχω μέσα στο κεφάλι μου, είναι που μου προκαλούν το φόβο ,το ίδιο το γεγονός του θανάτου δεν είναι φόβος ...φόβος είναι η ανταπόκριση της μνήμης μου στο γεγονός ....αυτό συμβαίνει γιατί δεν κοιτάζουμε το γεγονός του θανάτου ,χωρίς να το κρίνουμε ,χωρίς να χρησιμοποιούμε τη μνήμη μας, αν το κάναμε σίγουρα δε θα φοβόμασταν έτσι δεν είναι ;
όσα σύμβολα και να επινοήσει ο άνθρωπος πάντα θα φοβάται την απώλεια των δικών του και του εαυτού του, και οι χριστιανοί και οι άθεοι, όσο και να διαφωνούν δεν παύουν να είναι θνητοί, οι μέν δέχονται την αθανασία της ψυχής ,και προσπαθούν για την σωτηρία της μέσα από τον έντιμο βίο τους σε αυτήν την ζωή απαλύνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο το χαμό τους σαν ζωντανές υπάρξεις. οι δέ αποδέχονται και αυτοί την θνητότητα τους αλλά δεν υπάρχει για αυτούς αθανασία ούτε μετ¨α θάνατον ζωή, και δεν δέχονται κανέναν κριτή των έργων τους μετά θάνατο, αυτό δεν ξέρω μέχρι ποιό σημείο τους απελευθερώνει για την πρακτική τους δραστηριότητα στην ζωή αυτήν. άλλοι είναι ανθρωπιστές και είναι πιό τίμιοι και δίκαιοι από τους φαρισαίους που αποκαλούνται χριστιανοί αλλά και από την άλλη έχουν πλήρη ελευθερία λογω της πονηρής σκέψης, ότι όλα εδώ είναι. αν με πιάσουν την έβαψα. αν δεν με πιάσουν χαιρέτα μου τον πλάτανο, η μην είδατε τον παναή.
Το μυαλό είναι σίγουρο ο,τι μπορεί να επινοήσει υποκατάστατα της αλήθειας του θεού , του θανάτου , του φόβου ,αλλά όσο παραμένουν έτσι, θα δημιουργούν κι' άλλο φόβο σύγχυση αθλιότητα ...ενώ η απελευθέρωση από όλα αυτά είναι η κατανόηση αυτού που Είναι χωρίς να το Κρίνεις ...
Όλοι αυτοί που ονειρεύονται την αθανασία ζουν ρηχά , χωρίς πληρότητα ,χωρίς αγάπη σε ένα κόσμο φανταστικό, κατασκεύασμα του νού τους και η πλάνη αυτή ,η αυταπάτη είναι πολύ ικανοποιητική γι' αυτό και εύκολα προσκολλώνται σε αυτή...αλλά ό,τι είναι ικανοποιητικό είναι και Αληθινό άραγε...;;;
και εσύ που το ξέρεις ότι όλα αυτά τα δήθεν υποκατάστατα της αλήθειας όπως λές, δημιουργούν αθλιότητα και σύγχυση;
η απελευθέρωση έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα, μπορεί κανείς να είναι φυλακή και να αισθάνεται ελεύθερος, και άλλος να είναι έξω από την φυλακή και να νιώθει καταπιεσμένος και σκλαβωμένος.
το να λές ότι ζεί κάποιος ρηχά επειδή πιστεύει στον Θεό και επειδή νιώθει κάποια ικανοποίηση πώς η ψυχή του στο τέλος θα σωθεί, δεν στέκει. γιατί κανένας δεν ξέρει αν σωθεί με βεβαιότητα, και τον Θεό τον πιστεύει επειδή τον επιλέγει σαν την υπέρτατη αλήθεια και όχι για προσωπική του ικανοποίηση. ο άθεος μπορεί να νιώθει ικανοποιημένος που δεν πιστεύει γιατί νομίζει πώς βρήκε την αλήθεια, αλλά ο χριστιανός γιατί να νιώθει κάποια ικανοποίηση;
Farearth έγραψε:Σε ολόκληρο το πλανήτη μιλάνε για ειρήνη , για ενότητα της ανθρωπότητας αλλά όλα αυτά δε σημαίνουν απολύτως τίποτα γιατί οι πίστεις πάντα θα διαιρούν και θα χωρίζουν το κόσμο με τα δόγματα τους ...Η πίστη από τη φύση της είναι εγωκεντρική και απομονώνει τον άνθρωπο!
Η σωτηρία της ψυχής από τι άραγε ;;; και γιατί όχι η σωτηρία του σώματος ή των αναμνήσεων μας...;ή η σωτηρία του σπιτιού μας ή του αυτοκινήτου μας ; γιατί πρέπει να υπάρχει σωτηρία; μήπως επειδή φοβόμαστε ο,τι υπάρχει ένα τέρμα ,ένα τέλος ,και το κέντρο μας που είναι χτισμένο πάνω στο χρόνο των αναμνήσεων μας φοβάται ό,τι θα πάψει να υπάρχει και επινοεί τη μονιμότητα ,τη συνέχισή του...;
σωτηρία και της ψυχής και του σώματος, ψυχή χωρίς σώμα δεν νοείται. και σωτηρία υπάρχει γιατί ο άνθρωπος είναι η εικόνα του Θεού επί της γής, και σαν τέτοιο δεν χάνεται αλλά ξαναεπιστρέφει σε άλλους ουρανούς.
Άβαταρ μέλους
nor
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: 22 Απρ 2012 23:03
Όνομα Ιστότοπου: -

Θεοφιλε μιλας για τη σωτηρια της ψυχης με τοση σιγουρια σαν να τα πινατε μαζι εψες. Ολα αυτα που λες ειναι ποιητικα και ομορφα αλλα απεχουν πολυ απο τη σιγουρια της αποδειξης. Ποιοι ειναι οι αλλοι ουρανοι; Με αυτη τη λογικη ο καθεις μπορει να πει οτι θα μετενσαρκωθει, θα γινει ενεργεια, θα κανει το γυρο του γαλαξια με ωτοστοπ.
Συνεχιζω να μην καταλαβαινω το κατ'εικονα και καθ'ομοιωση. Αν η πνοη του θεου ειναι η πρωτη υλη που χρησιμοποιησε ο θεος για να μας φταξει τοτε ή η πρωτη υλη ηταν σκαρτη ή κατι πηγε στραβα στην εξελιξη.
Αν το καλο και το κακο συνυπαρχουν στην πλαση απο κατασκευης τοτε αυτη η ανωτερη δυναμη που ονομαζεις θεος ειναι καλη και κακη συναμα. Γιατι να τον λατρευω; Επειδη μου εκανε τη χαρη να υπαρχω;
-God is black.
-Yes, she is.
Απάντηση