Οι γονείς μας

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Ο πατερας μου εφυγε νωρις οταν ημουν 10 χρονων,αλλα θυμαμαι που και που αναφερονταν περι παπαδαριου και τραγων,η μανα μου πηγαινε καπως τακτικα στην εκκλησια οταν μεναμε στην παλια μας γειτονια κι οταν μετακομισαμε το 82 και μετα καπως αραιωσε.Αναβε στις γιορτες το καντηλι,πηγαινε ποτε ποτε στην εκκλησια,αλλα στο σπιτι δεν ημασταν καθολου προσκολλημενοι στη θρησκεια,τους τυπους και τις παραδοσεις κι ουτε με ξυπνησε ποτε με το στανιο να παω εκκλησια κυριακατικα.
Κι αυτο που εμεινε σαν αρωμα αναμνησης ηταν η πρακτικη πλευρα της αντιμετωπισης της ζωης,αρκει να ειμαστε εμεις καλα,να μη μας λειπει τιποτα,εγω να διαβαζω τα μαθηματα μου,να μαθω μια τεχνη,να ανοιξω ενα μαγαζι κι οι φιλοι μου εφοσον ηταν οι ιδιοι μια ζωη ειχα μια σταθεροτητα,κι ετσι η ζωη μας στο σπιτι δεν αγγιξε ουτε στο ελαχιστο κανενος ειδους μεταφυσικη θεωρηση των πραγματων.Ακομα και στις πιο δυσκολες στιγμες της απωλειας και της ορφανιας δεν ενιωσα την καταφρονια και την αυτολυπηση και η ζωη συνεχιζονταν κανονικα γιατι δεν επρεπε να μας παρει απο κατω με κανενα τροπο.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Άβαταρ μέλους
stelios8
Δημοσιεύσεις: 396
Εγγραφή: 28 Απρ 2009 02:03
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Κρητη

Eμενα παλι,ο πατερας μου ειναι χριστιανος εξ αποστασεως μα οταν του λεω οτι ειμαι αθεος,αρνειται να το πιστεψει νομιζοντας οτι καθε φορα του κανω πλακα ή εστω απο αντιδραση.Συνεχως με ρωταει αν πηγα τα τους γιους μου εκκλησια κ τετοια,μαλλον για να μου ανεβαζει την πιεση αφου ξερει οτι αντιδρω.
Η μανα μου παλι στα γεραματα το εχει ριξει στον εβδομαδιαιο εκκλησιασμο κ δυστυχως παιρνει μαζι της κ την ανηψια μου 2 χρονων παρακαλω για να τη βαλει απο μικρη στο κλιμα.Κριμα το παιδακι που ξυπνα απ΄τα χαραματα-αναθεμα κ αν καταλαβαινει που το πανε κ τι ειναι όλ΄αυτα που βλεπει!
Τα παιδια μου παντως δεν προκειται να τα παω ποτε εκκλησια,ας αποφασισουν ο,τι θελουν μονα τους...και η βιβλιοθηκη μου ειναι γεματη Dawkins και αλλους που θα χαρω οταν τα δω καποτε να τους διαβαζουν!
I can't sleep so I take a breath and hide behind my bravest mask,
I admit I've lost control..
Άβαταρ μέλους
modistra
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: 20 Φεβ 2012 13:40
Όνομα Ιστότοπου: -

Εμένα οι γονείς μου δηλώνουν χ.ο. αλλά περισσότερο για τα τυπικά. (Τα οποία τυπικά δε θέλουν να τα αποχωριστούν γιατί "τι θα πει ο κόσμος;") Βοήθησε πάντως το γεγονός ότι η μητέρα μου ήταν κάπως μορφωμένη για την εποχή της. Καντήλια και αγιασμοί δεν υπήρχαν στο σπίτι και στην εκκλησία μας πήγαιναν για τα βασικά. Εγώ πάντως δεν τους λέω ότι είμαι άθεη, τους λέω ότι απλώς δεν πιστεύω ότι υπάρχει θεός.
"Ο Κωστάκης προσευχήθηκε: Χριστέ μου, βοήθησέ με να γίνω πολύ καλός άνθρωπος. Και η Ελενίτσα προσευχήθηκε από μέσα της και είπε: Παναγίτσα μου, βοήθησέ με να γίνω μια καλή νοικοκυρά".
Από το Αναγνωστικόν για την Γ΄ Δημοτικού (1955), σελίδα 58.
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

Off Topic
Κόμης προς Rictor:
Είσαι αδιακρίτως militant, για δύο λόγους: Πρώτον, το νεαρό της ηλικίας σου, και δεύτερον ο ρατσισμός που βίωσες με την ομοφυλοφυλία.
:clap:

είπα να προσθέσω κάτι, αλλα το αφήνω να περάσει....

Μανα αγνωστικίστρια / "δεν τολμώ να πω οτι ειμαι άθεη" ,

πατέρας άθεος αλλα αδιάφορος.

και οι δύο δηλαδή πολύ χλιαροί / αδιάφορι με το θέμα, εγώ έγινα απο μόνος μου radical

αφήσαν τη γιαγιά να με πηγαίνει 1 φορά το χρονο να κοινωνήσω οταν ήμουν μικρός. Αλλα και η γιαγιά μο, ιδιαίτερα πιστή, δεν μας επρηζε...

φυσικά και ειναι δυνατόν να επηρεάσουν τα παιδιά τους γονείς. εξαρτάται όμως απο τα παιδιά, και τους γονείς.
"Θρησκεία είναι να μην λυπάσαι που δεν καταλαβαίνεις." ~ egore
Απάντηση