Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 4 Δημοσιεύσεις ] 

 

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Δεκ 2013 17:30
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Δεκ 2013 17:30 
Αποκλεισμένος
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 21 Δεκ 2013 17:21
Δημοσιεύσεις: 43
Kαλησπέρα
Μπορώ να γνωρίζω το ονοματεπώνυμο αυτού
που πήρε την πρωτοβουλία
ώστε να δημιουργηθεί η ένωση άθεων
στην ελλάδα;

Θέλω να ξέρω έτσι για την ιστορία


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 22 Δεκ 2013 09:57
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 22 Δεκ 2013 09:57 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14492
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Καλημέρα!

Πες μας αν θες τι ακριβώς εννοείς με το "πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί", ώστε να μπορέσω να σου απαντήσω με ακρίβεια.

Βλέπεις, δεν ήταν ένας άνθρωπος μόνο, ποτέ δεν είναι μόνο ένας σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, πριν αναφέρουμε ονοματεπώνυμα, καλό θα ήταν να ζητήσουμε την άδεια αυτών που θα αναφερθούν. Αυτό το λέω για όσους ενδεχομένως να βιαστούν να απαντήσουν. Μέχρι να σιγουρευτούμε ότι οι αναφερόμενοι δεν έχουν αντίρρηση να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους (ρωτώντας τους ίδιους), ας χρησιμοποιούμε ψευδώνυμα καλύτερα.

Από πλευράς μου μπορώ να σου πω τα εξής, έτσι για την ιστορία:

Όταν άρχισαν να εμφανίζονται ελληνόφωνα μπλογκ στο διαδίκτυο, εμφανίστηκαν και άρθρα με αθεϊστικό περιεχόμενο. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν και μπλογκ αμιγώς αθεϊστικά, με σημαντικότερα το Ροΐδη και Λασκαράτου εμμονές, το Διαγόρας ο Μήλιος και κυρίως το Απόψεις ελλήνων άθεων του Simon to 2007.

Τον Ιανουάριο του 2009 δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ στο περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας με θέμα τους έλληνες άθεους. Για το σκοπό του ρεπορτάζ η δημοσιογράφος ήρθε σε επαφή με τον Simon και του ζήτησε να της συστήσει έλληνες άθεους. Εκείνος επικοινώνησε με όσους γνώριζε μέσω διαδικτύου, είτε ως ιστολόγους είτε ως σχολιαστές σε ιστολόγια. Υποθέτω ότι βρέθηκαν και άλλα άτομα, μέσω facebook σίγουρα και δεν ξέρω με τι άλλο τρόπο. Την ημέρα της συνέντευξης γνωριστήκαμε μεταξύ μας εκ του φυσικού και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι συλλογικό.

Αρχικά ήταν ένα συλλογικό ιστολόγιο, το "Αθεΐα", που λειτουργεί ακόμη υπό την αιγίδα της Εν.Α., και παράλληλα αυτό εδώ το φόρουμ. Μέσα στο φόρουμ άρχισαν να προκύπτουν συζητήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη ίδρυση ενός επίσημου φορέα. Οι συζητήσεις επανέρχονταν κάθε τόσο, με πρωτοβουλία διαφόρων μελών. Δεν θυμάμαι να σου πω ποιος το ανέφερε πρώτος, σίγουρα όμως αυτός που επανερχόταν συχνότερα και πιο πιεστικά ήταν ο dtango, και σίγουρα αυτή που ήταν λιγότερο αισιόδοξη ως προς αυτό ήμουν εγώ. Είχα τη γνώμη ότι δεν υπήρχαν αρκετά άτομα και πόροι για να στηριχτεί ένα τέτοιο εγχείρημα, και το αποθάρρυνα.

Τον Ιανουάριο του 2010, μετά από 3 ή 4 φορές που γινόταν η ίδια κουβέντα, οι διαχειριστές του φόρουμ αποφασίσαμε να στηρίξουμε το εγχείρημα. Δεν θυμάμαι και πάλι να σου πω ποιος ήταν αυτός που είπε "άντε ας το κάνουμε". Καλέσαμε και άλλα άτομα, εκτός φόρουμ, σε μια σχετική συζήτηση. Δεν επήλθε συμφωνία στο τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε, πότε και πώς θέλαμε να το κάνουμε, υπήρξαν εντάσεις και παρεξηγήσεις, ορισμένοι αποχώρησαν και η ομάδα διασπάστηκε.

Ο Παναγιώτης Δημητράς (δεν ήταν μέλος της αρχικής ομάδας μας, εγώ τον είχα καλέσει στη συζήτηση με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων φυσικά), με ορισμένα άλλα άτομα ίδρυσαν την Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας, της οποίας πολλοί από εμάς γίναμε μέλη (και εγώ μεταξύ άλλων), ενώ ορισμένοι λίγους μήνες αργότερα, το Μάιο του 2010, με δική μου πρωτοβουλία, ιδρύσαμε την πρώτη Ένωση Άθεων, με μορφή απλής ένωσης προσώπων (δηλαδή με καταστατικό υπογεγραμμένο μεν, αλλά όχι εγκεκριμένο από πρωτοδικείο - ανεπίσημη μορφή αλλά αναγνωρισμένη από το νόμο σύμφωνα με το άρθρο 80 του Α.Κ.). Τη συγκεκριμένη νομική μορφή την πρότεινα εγώ ως πιο εύκολη για άμεση ίδρυση (ιδέα που μου είχε δώσει ο Παναγιώτης Δημητράς στις πρώτες μας συζητήσεις), με την επιφύλαξη αν θέλαμε αργότερα να κάνουμε κάτι πιο επίσημο. Κάναμε εκλογές και αποκτήσαμε την πρώτη μας πενταμελή Γραμματεία.

Στη συνέχεια γράφτηκαν αρκετά άτομα και στην πρώτη συνέλευση προτάθηκε (δεν θυμάμαι από ποιον) και αποφασίστηκε να ιδρύσουμε νόμιμο σωματείο. Από εκεί και μετά η Γραμματεία φρόντισε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες μέχρι που ιδρύθηκε η σημερινή Ένωση Αθέων, μετά από αρκετές νομοτεχνικές περιπέτειες.

Δεν ξέρω αν αυτό σε καλύπτει εν μέρει. Εγώ σίγουρα πήρα αρκετές πρωτοβουλίες, αλλά δεν θα έλεγα ότι πήρα την αρχική. Σημαντικό ρόλο κτγμ έπαιξε ο Simon, επειδή μέσω του μπλογκ του συσπειρώθηκαν πολλοί έλληνες άθεοι, μετά ο dtango, επειδή επέμεινε πολύ στο να ιδρύσουμε φορέα (ρώτησε δικηγόρους κτλ), και εγώ, επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με το θέμα και επειδή κίνησα όλες τις αναγκαίες διαδικασίες (έγραψα το πρώτο καταστατικό, κάλεσα κόσμο να το υπογράψει κτλ.). Το δικό μου ονοματεπώνυμο δεν έχω πρόβλημα να σου το πω, κυκλοφορεί ευρέως άλλωστε: Τατιάνα Ραπακούλια. Οι άλλοι ας πουν το δικό τους αν θέλουν.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 22 Δεκ 2013 10:16
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 22 Δεκ 2013 10:16 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Δημοσιεύσεις: 2896
rename (από τι αλήθεια; ) καλώς ήλθες, αν θέλεις να μιλήσεις λίγο και για τον εαυτό σου μπορείς εδώ.
Επίσης πες μας αν θέλεις στην παρούσα συζήτηση, τι γνώμη έχεις για την προσπάθεια αυτή, συμφωνείς ή διαφωνείς και γιατί, θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα, θέλεις να την υποστηρίξεις, οτιδήποτε.

_________________
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Δεκ 2013 09:50
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Δεκ 2013 09:50 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14492
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Η συζήτηση που είχε γίνει από εδώ και κάτω αποσπάστηκε επειδή περιείχε κυρίως τρολάρισμα. Για να αποφύγουμε να επαναληφθεί αυτό, το νήμα προς το παρόν κλειδώνεται.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 4 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google [Bot]


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com