Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

 

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2014 20:40
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 02 Νοέμ 2014 20:40 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14485
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Αλλαγές στο δημοτικό σχολείο προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Spoiler: Εμφάνιση
Παράθεση:
Ένα δημοτικό σχολείο πιο φιλικό προς τον μαθητή προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.

Όπως σημείωσε ο υποργός, οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελέσουν αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (αποτελείται από τους πρώην υπουργούς Παιδείας), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον μήνα.

«Κατά βάση, η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά. Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο νόμος για το νέο δημοτικό αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Θα εισηγηθούμε στη Βουλή, μετά από διάλογο τριών μηνών, τις αλλαγές για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που διαμορφώνει τους σύγχρονους πολίτες, τους σύγχρονους Έλληνες»
ανέφερε ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη νομοθεσία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις πανελλήνιες εξετάσεις πέραν της προσθήκης του μαθήματος της πληροφορικής, στο οποίο θα εξετάζονται οι υποψήφιοι των σχολών πληροφορικής.

Αναφερόμενος στο θέμα των μετεγγραφών, ο κ.Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι οι αιτήσεις φοιτητών ανέρχονταν έως χθες στις 5.538 ενώ 10.432 είχαν λάβει κωδικό για να καταθέσουν αίτηση.

«Κάτι κοντά στο 15 χιλιάδες το καταφέρνουμε, κάτι πάνω από εκεί θέτει θέμα. Εμείς πάμε σε μία έντιμη εφαρμογή, ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί, πραγματικά είναι το πιο καίριο ερώτημα, ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί θέλουμε να είναι ο συντομότερος δυνατός, αλλά μέχρι τώρα με 1000 μετεγγραφές, 1200, κάνανε μέχρι τον Φεβρουάριο, Ιανουάριο για να τις απαντήσουν, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Με αυτό το κύμα των 15 χιλιάδων εμείς θέλουμε να τελειώνουμε τώρα, γι΄ αυτό στο Υπουργείο Παιδείας κάνουν [οι φοιτητές] την αίτηση και το Υπουργείο Παιδείας ταξινομεί και διοχετεύει [τις αιτήσεις] στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για να πάρει γρήγορες απαντήσεις», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.


Λοβέρδος: Απόλυτη προτεραιότητα οι αλλαγές στο δημοτικό σχολείο, Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Spoiler: Εμφάνιση
Παράθεση:
Αισιόδοξος ότι στην εκπαίδευση θα αλλάξει η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα σχολεία θα ανοίξουν πολύ δύσκολα του χρόνου.

Στο θέμα των μετεγγραφών εκτίμησε ότι οι αιτήσεις θα κυμανθούν ανάμεσα στις 15 και 20 χιλιάδες, ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές στο δημοτικό σχολείο είναι αυτήν τη στιγμή η απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου.

«Φέτος τα καταφέραμε να ανοίξουν τα σχολεία, του χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος περιγράφοντας το πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πολιτεία εάν διατηρηθεί η αναλογία του ένα προς δέκα. «Συντάξαμε μια μελέτη. Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είμαστε στην πορεία λήψης απόφασης.

Δεν είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά το παλεύουμε, πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα και κάτι θα βγει» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα, δεδομένου ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών γίνονται με εξετάσεις ΑΣΕΠ και επομένως θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στους υποψηφίους να προετοιμαστούν. Ως προς το θέμα αυτό σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα αδικήσουμε αυτούς που έχουν πετύχει σε παλαιότερες εξετάσεις και δεν έχουν προσληφθεί».

Για στο θέμα των μετεγγραφών, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι εκτίμηση είναι πως οι αιτήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 20.000. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, έως σήμερα το πρωί είχαν ζητήσει κωδικό από τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 12.035 φοιτητές, ενώ έχουν υποβάλει αίτηση για μετεγγραφή 10.170. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η ροή. Οριστικά συμπεράσματα ωστόσο δεν μπορούν να εξαχθούν πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και το υπουργείο θα έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία.

«Ο νόμος είναι για τους ταλαιπωρημένους οικονομικά δεν είναι για τα κέφια του καθενός. Συνδυάσαμε δύο ανάγκες: την αντιμετώπιση της φτώχιας και τη δυνατότητα των ιδρυμάτων να ανταποκριθούν. Δεν ξέρω εάν τα έχουμε καταφέρει. Πάντως τις δύο τελευταίες ημέρες ο αριθμός έχει πέσει. Αυτό είναι ενδεικτικό μιας ροής. Μένει να δούμε εάν οι αιτούμενοι έχουν και τις προϋποθέσεις. Η τελική αξιολόγηση θα γίνει την Παρασκευή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αυτή θα γίνει με γνώμονα το σύνθημα «λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία», ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο. «Η εισήγηση μου προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας είναι έτοιμη. Αλλά δεν θέλω να προλάβω τον διάλογο. Μέσα στον μήνα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και μετά το Συμβούλιο των πρώην υπουργών Παιδείας» ανέφερε.


Σε ερώτηση εάν η μείωση της ύλης σημαίνει και μείωση των εκπαιδευτικών, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε απολύτως αρνητικός. «Αν θεωρείτε ότι ήρθαμε εδώ για να πυροβολήσουμε ανθρώπους κάνετε λάθος» παρατήρησε. «Ζούμε σε περίοδο κρίσης που πλήττει το κοινωνικό κράτος, αλλά τώρα φεύγουμε σιγά- σιγά από το μνημόνιο, ζούμε τις τελευταίες ημέρες της κρίσης. Θα γίνει μια δομική αλλαγή που είναι για το καλό όλων, πάνω απ’ όλα των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών» πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ευνοηθούν ή θα πληγούν οι εκπαιδευτικοί με τις αλλαγές αυτές έκανε λόγο για «επαγγελματίες της σύγκρουσης» και «στημένες συγκρούσεις».

«Μπορεί κάποιοι να ευχαριστηθούν και άλλοι να λυπηθούν, αλλά το κριτήριο είναι το καλό των παιδιών» τόνισε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας στο ζήτημα της παιδικής πορνογραφίας στην εκπαίδευση, το οποίο όπως ανέφερε θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και του κοινωνικού σχολείου, για το οποίο είπε ότι ο στόχος του δεν είναι να γίνουν τα παιδιά καλοί μαθητές αλλά ολοκληρωμένοι πολίτες.

«Εμείς δεν κάνουμε περιπάτους, εφαρμόζουμε αποφάσεις» είπε ακόμη ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικών κολεγίων που έκλεισαν επειδή δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα. «Όλα τα παιδιά που πήγαιναν σε ιδιωτικά ΙΕΚ που έκλεισαν θα διοχετευτούν σε δημόσια ΙΕΚ» δήλωσε ακόμη ο υπουργός Παιδείας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει λύση και για τους φοιτητές των ιδιωτικών κολεγίων, στα οποία μπήκε λουκέτο για τον ίδιο λόγο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, αρμόδιος για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σημείωσε ότι κερδήθηκε το στοίχημα να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα. «Έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κενών και η διαδικασία συνεχίζεται. Κάναμε διορθωτικές παρεμβάσεις στο θέμα των προαγωγικών εξετάσεων, προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό της τράπεζας θεμάτων και η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών συνεχίζεται κανονικά» επισήμανε, ενώ ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα πρότυπα σχολεία, καθώς αποτελούν την «ατμομηχανή της εκπαίδευσης».

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος, αρμόδιος για την δια βίου μάθηση και την επαγγελματική εκπαίδευση, τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον θεσμό των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και στη δημιουργία κέντρων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.


Με δεδομένο ότι, αν πιστέψουμε τα άρθρα:
- Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα προτείνει για το δημοτικό σχολείο "λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά"
- Η πρόταση θα κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας στη συνεδρίασή του, μέσα στο μήνα
- Ο νόμος για το νέο δημοτικό αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον ερχόμενο Ιανουάριο
προτείνω να στείλουμε στον Υπουργό Παιδείας, στο ΕΣΥΠ και στη Βουλή, τις δικές μας προτάσεις για αλλαγές στο δημοτικό σχολείο.

Έχω ήδη διαμορφώσει ένα προσχέδιο στις ομάδες εργασίας. Κάθε σχόλιο, πρόταση ή βοήθεια θα ήταν ευπρόσδεκτη. Απαραίτητο να είναι κανείς μέλος ή υποστηρικτής της Εν.Α. ή να γίνει μέλος στη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, ώστε να μπορεί να δει το προσχέδιο και να συμμετάσχει στη συζήτηση. Διαφορετικά μπορεί απλώς να σχολιάσει εδώ και εγώ θα λάβω υπ' όψη τα σχόλια στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Κεντρικά σημεία:
1. Κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών με την ομολογιακή μορφή του.

2. Αφαίρεση από την ύλη των διαθεματικών θρησκευτικών αναφορών που έχουν χαρακτήρα ομολογιακό.

3. Κατάργηση προσευχής και εκκλησιασμών.

4. Κατάργηση διανομής εξωσχολικού ενημερωτικού υλικού ομολογιακής φύσης στα σχολεία.

5. Αφαίρεση θρησκευτικών συμβόλων - αυτό δεν είμαι πολύ σίγουρη αν πρέπει να μπει, γιατί δεν είναι ακριβώς θέμα της διδακτέας ύλης. Το συζητάμε.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 


Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com